İstirdat Davası (Geri İsteme Davası) [Altyazılı]

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 июн 2024
  • İstirdat Davası (Geri İsteme Davası) [Altyazılı]
    Ofisimiz Avukatılarından Berkay KARAKAŞ videoda sizler için anlatıyor. ✍🏼 ⚖️
    00:00 Giriş
    00:44 Intro
    01:00 İstirdatın kelime anlamı ve hukuk literatüründeki karşılığı
    01:34 İstirdat davası nasıl açılabilir ?
    02:12 İstirdat davasının şartları nelerdir ?
    02:55 İstirdat davasının 1 yıllık hak düşürücü sürede açılmış olması
    04:12 İstirdat davasında yargılama usülü ve ispat
    Hakkında icra takibi başlatılan, ödeme emrine itiraz etmeyen ya da itiraz etmesine karşın icra mahkemesi kararıyla itirazı kaldırılan kişi, icra takibinin kesinleşmesine rağmen maddi hukuk açısından borçlu olmayabilir. Bu tür bir durumda, kişi, hakkında başlatılan takip gereği borçlu kabul edilir. ...
    İstirdat Davası Nedir ?
    Merhaba Ben Av. Berkay KARAKAŞ. İstirdat, TDK’na göre sözlük anlamı itibari ile “Geri alma, bir yeri yeniden ele geçirme, kurtarma” demektir. Hukuk literatüründe istirdat davası ise borçlu olunmadığı halde, kesinleşmiş icra takibi nedeniyle cebri icra tehdidi altında ödenen borcun geri alınması istemiyle açılan dava olarak karşılık bulur. Kişinin borçlu olmadığı halde ödediği paranın geri alınabilmesi amacıyla açılan istirdat davası, söz konusu ödeme nedeniyle hak kaybı yaşanmamasını sağlayan hakkı koruyucu nitelikli bir davadır.
    Öte yandan belirtmek gerekir ki, doğrudan icra dosyasına ödeme yapıldıktan sonra istirdat davası açılabileceği gibi borçlu tarafından açılan menfi tespit davası devam ederken ihtiyati tedbir kararı ile takibin durdurulmaması sebebiyle icra dairesine ,borcun ödenmesi halinde menfi tespit davası da istirdat davasına dönüşecektir. Arzu ederseniz, "Menfi Tespit Davası" başlıklı içeriğimize, ekranın sağ üst kısmından veya içeriğimizin sonunda göreceğiniz pencerelerden ulaşabilirsiniz.
    İstirdat Davasının Şartları
    İstirdat davasının açılıp mahkemece davanın kabulüne karar verilebilmesi için; başlıca şartlar bulunmaktadır.
    Bu şartlardan kanaatimizce en önemlilerinden biri olan istirdat davasının 1 yıllık hak düşürücü sürede açılmış olması şartını biraz daha açmak isteriz.
    İİK 72.madde 7.fıkra uyarınca istirdat davasının borcun tamamen ödenmesinden itibaren bir yıl içerisinde açılması gerekmektedir. Bu bir yıllık süre hak düşürücü süre olup yargılamanın her aşamasından ileri sürülebileceği gibi mahkemece resen de dikkate alınır. İstirdat davası için öngörülen bir yıllık hak düşürücü dava açma süresi, takipte takip konusu borcu doğrudan alacaklıya ya da icra dairesi veznesine veya haciz sonucu ödendiği tarihten itibaren işlemeye başlar. Nitekim, borcun tamamen ödenmesi bir yıllık sürenin başlamasına ilişkin olup borcun kısmen ödenmesi halinde de istidat davası açılması mümkündür. Ancak borçlu istirdat davasını açarken ödemiş olduğu paranın tamamını değil de bir kısmını dava konusu yapmışsa, fazla olan kısma ilişkin hakkını saklı tutsa dahi, dava konusu yapmadığı kısım için bir yıllık hak düşürücü süre işlemeye devam eder.
    İstirdat Davasında Yargılama Usulü ve İspat
    Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na uygun hazırlanmış bir dava dilekçesi ile borçlu tarafından alacaklıya karşı açılacaktır. Dava genel hükümlere göre görüleceğinden tanık, bilirkişi, keşif, yemin gibi deliller kullanılabilecektir. İspat yükü genel olarak davacı/borçlu üzerinde olmakla beraber davalı/alacaklıya ait olduğu durumlarda mevcuttur. Nitekim, ispat yükü davacı/borçlu üzerinde ise borçlu olunmayan bir paranın ödendiğinin ispat edilmesi gerekmektedir.
    İstirdat Davasında Verilen Karar Kesinleşmeden icraya Konulabilir Mi?
    Bilindiği üzere bazı kararların kesinleşmeden icraya konulması mümkün değildir. Ancak istirdat davasında iki farklı durum söz konusudur. Menfi tespit davasından dönüşen istirdat davasında verilen kararın cebri icraya konu edilebilmesi için kararın kesinleşmesi gerekirken menfi tespit davası açılmadan cebrî icra tehdidi altında ödenen paranın iadesi için alacaklıya karşı İİKnın 72. maddesinin 7. fıkrasına göre açılan istirdat davasında ilâmın kesinleşmesi şart değildir. Zira doğrudan açılan istirdat davasında ilâmın konusu bir para alacağıdır.
    İstirdat davasında görevli ve yetkili mahkeme?
    İstirdat Davasında görevli mahkeme kural olarak Asliye Hukuk Mahkemesidir. Ancak; alacağın niteliği ve kaynağına göre görevli mahkeme değişmektedir. Örneğin; Kira sözleşmesinden veya Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan alacağa ilişkin açılacak İstirdat Davası’nda görevli mahkeme, Sulh Hukuk Mahkemesi olacaktır.
    İstirdat davasında yetkili mahkeme ise, icra dairesinin bulunduğu yer mahkemesi veya HMK’ca belirlenmiş yetki kurallarına göre belirlenen mahkemedir.
    Sonuç olarak, esasında borçlu olmadığınız ve fakat, takip nedeniyle haciz tehdidi altında ödeme yaptıysanız, yaptığınız ödemeyi istirdat davası açarak geri alabilirsiniz. Hukuki konularda güncel ve temel bilgi sahibi olmak için, takipte kalın !

Комментарии • 5

  • @bunyaminsunkur3472
    @bunyaminsunkur3472 5 месяцев назад

    Emeğinize sağlık .❤

  • @HaticeHafez-zo1ji
    @HaticeHafez-zo1ji 5 месяцев назад

    Çok teşekkürler, en azından bilicez bir miktar para kurtariz, ağzına sağol

  • @emrahyaman9559
    @emrahyaman9559 5 месяцев назад

    Merhaba Ahmet bey ben kiraciyim ev sahibim 1 sene elden aldığı kirayı inkar edip ilamsız tahliye talepli icra talebinde bulundu ben ödemiştim hepsini watsap mesajların da kabul ediyor teyit ediyor aldığını ama evden çıkmam için bu yola başvurdu ben bunu tekrar icra dairesine ödersem dosya kapanır degilmi ve bir kaç gün sonra bu parayı istirdat davası ile geri isticem watsap mesajları delil olurmu ve yemin teklif edebilir miyim. Kazanma şansım ne olur

  • @erhansaydam3211
    @erhansaydam3211 5 месяцев назад

    Mrb ahmet bey 2019 Şubat ayında Türktelekom un taşöreni Akçadağ firmasını giriş çıkış ve mesai ücretlerini vermediği için davacı oldum (4,5 yıllık çalışmam var ) yıl 2024 hala istinaf da bekliyoruz haciz çıkmış hacizi engellemişler (tehir i icra dosya durdurulmuş diyor şimdi biz paramızı alamıcazmı avukat bizi sattımı beni oyalıyor dava hakkında bilgi vermiyor ben arayıp soruyum o zmn cvp veriyor (LÜTFEN İZLEMEM GEREKEN YOL NEDİR NE YAPMAM LAZIM AVUKAT KAZANDIK SEVE SEVE VERECEK DİYOR BENİMİ OYALIYOR DAVANIN DÜŞMESİ İÇİN Mİ ANLAMADIM ÇOK BUNALDIM PARADA LAZIM YETER ARTIKKK ☹️

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  5 месяцев назад

      Merhaba Erhan Bey,
      Prensip olarak evrakinizi veya kosullarinizi incelemeden yorum yapmamiz mumkun degil.
      Evrakinizi paylasmaniz halinde, ucreti mukabilinde, danismanlik veya avukatlik hizmeti sunabiliriz.
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim ⚖️