Va multumesc frumos pentru detalii si reteta este o retetea foarte buna asa pun si eu varza la butoi va doresc multa sanatate si numai bine doamne ajuta ❤❤❤❤🙏🙏🙏🙏🙏🌺🌺🌺🌺🌺🌺
Măi fraților , mă iertați , dar mă uit pe comentarii , unele de-a dreptul răutăcioase . Reteta este bună , există multe moduri de a mura varza . Pt. unii din sud care comentează aiurea , măi omule , doamna este ardeleancă . Fiecare regiune î-si are propriile rețete de mâncăruri , murături , e.t.c , propriile obiceiuri culinare . Felicitări pentru rețetă , doamnă !
femeia arata cum pune ea varza,sa fie sanatoasa si sa o serveasca cu placere!...nu a bagat cu forta pe gat varza ei, nimanui!!!!....as fi vazut pe pro tv la ororile de la 5.felicitari pentru videoclip!
Buna ziua.Felicitari.Ín sfarsit gasesc o reteta precum o fac si eu ❤😉.Nu am mai gasit retete sa puna sare în varza,unde se scobeste.Diferenta la mine este ca las si 3-4 zile fara apa.Si sarea nu o pun chiar deasuprea verzei ci în apa.Dar cam acelasi lucru.Bravo.Restul lasa sa vorbeasca ca au timp 😉😉😆.Ce mai oameni,cica cu apa calda de saramura,sau ca fara hrean.👎.Varza de anul trecut m-a tinut pana în martie la sfarsit.Da recunosc ca era deja putin cam sarata,dar e ceva normal dupa atata timp.În rest frunzele super bune pentru niste sarmale bune ❤❤❤😘
Așa am spus și eu ....restul rețetelor m au derutat ...Nu puneau hrean ..zicea că nu fierbe varza 😂😂😂😂Parcă era fasole veche. ..😂😂Dar nu puneau nici cimbru. .. ba chiar am văzut tot felul de mirodenii. ...pătrunjel. .foi de dafin .....
Va mulțumesc pentru rețeta respectiva!! Când eram mică îmi amintesc ca bunicuța mea o făcea asea doar ca nu am găsit rețeta pana azi!! Îți mulțumesc foarte frumos!
Vă mulțumesc tare mult ...Așa știu și eu ... Este rețetă tradițională din Ardeal ...Așa am văzut la părinții mei .... de cînd eram copil ...Am văzut multe rețete aici .. care m au derutat ...Nu puneau hrean ...ziceau că nu fierbe varza ...Și nu puneau nici cimbru ..... Vă mulțumesc din suflet ❤🙋🌹🌹🌹🌹🌹
Iti spun din suflet felicitari pentru reteta ,este ce-a mai buna reteta dintre toate . Asa pun si eu ,dar pun mai putin marar,bine asta depinde si de cantitatea de varza.
Bună dimineața...am văzut mulți,, experți în pusul la murat al verzelor,,.... să se mai documenteze înainte de a comenta! orice fel de murături fără hrean=înmuiere și nerezistență!mai ales acum când se folosesc tot felul de suplimente ptr grăbit creștere și coacere!🍀🍀🍀o zi bună și toate cele bune!! perfect rețeta!!
Otilia Bercaru Si daca sunte-ti intradevar bucatar atunci trebuie sa stiti ca exista destul de multe retete care duc cam la acelasi produs finit. Si la noi in fam. au fost bucatari si doctori din mosi stramosi fiecare in perioada lui si mau sunt si azi.
@@ioancurchi2967 Aa nu, chiar dimpotrivă, se pune atâta ca sa se țină bine mult timp. Când scoatem o varza, dacă este prea Sărata, o lăsam o ora sub apa rece iar apoi o folosim 😁
Buna dimineața. Saramura se face din un litru de apă si doua linguri de sare neiodata pentru gogonele puse la murat.Aceasta reteta de varză o facem de o viața dar punem apa după trei zile.O vanturam de câteva ori.Bagam o țeava sau un furtun ( lungimea butoiului)si suflam pe ea sa vanturam saramura(se topeste sarea)incercati reteta este foarte buna dar alegeti varza de buzau frunza subtire.
In zona noastra nu se gaseste varza de Buzau. Cat despre reteta noi o facem exact asa cum o faceau bunicii nostrii si sa stiti ca e foarte buna. Am facut ultima data sarmale cu varza de anul trecut sambata. Mi-a stat foarte bine. Da intradevar ca dupa ce a stat varza cu sarea in ea cateva zile punem si apa, dar in apa nu mai punem sare. Si noi amestecam apa sufland printr-un tub de henco sau printr-o trestie, dar mai sunt si butoaie cu cep si cu alea e mult mai bine se poate intoarce apa mai usor si se mureaza mai repede.
De ce nu e ok hreanul la varză?la câtă sare se pune,mi se pare normal să nu mai fie nevoie de hrean pentru că o întărește mai mult dar cât va sta în apă la desărat, va avea un gust....
Cu tot respectul doamna , cite verze ați pus , cit de mare este butoiul , citi litri de apa ? Totul este după ureche , poate pentru o persoana care pune de ani buni varza la murat , cu același butoi și aceiași cantitate de varza este ușor , dar pentru alții este total diferit .
Nu va suparati ca e prima data cand fac se pune apa rece sau calda si daca se mai adauga ceva ca sa iasa acra acra ca la mama acasa ca 2 ani am facut dupa reteta de aici de la bulgari dar nu e acra multumesc si va rog sa imi raspunde ti ca vreau sa fac anul aceasta dupa reteta romaneasca dar nu stiu
Se scobeste varza de cocean (cotor), se umple spatiul gol cu sare ne iodata sa stea sarea cu varf si chiar si indesata, se aseaza in butoi cu sarea in sus, se adauga hrean din belsug ( hreanul tine varza crocanta), se mai adauga cimbru si marar tare daca se poatesa fie verde ( mararul de muraturi creste mare, poate ajunge si la 2 metrii inaltime si are tulpina chiar mai groasa si decat degetul mare)., mai aveti nevoie de o lespede de piatra sau o bucata groasa de lemn de fag. Dupa ce ati adaugat toate ingredientele acoperiti butoiul si lasati sa se topeasca sarea singura timp de 4-5-6 zile. Dupa vreo 4 zile uitati-va sa vedeti daca sarea s-a topit. Cand sarea e topita in proportie de 50% chiar si peste acest procent adaugati apa rece. Tineti butoiul le cel putin 12 grade C. Suflati adica (amestecati) in varza zilnic printr-un tub Henco, PPR, sau orice alt tub din plasic sau lemn pe care sa-l introduce-ti pana in fundul butoiului. Suflati adica (amestecati) zeama timp de aproximativ 3 luni. Eu fac pauza doar duminica si in sarbatori. La noi se pune varza la murat dupa 8noiembrie, atunci e mare targ si atunci cumparam varza, pana la Craciun e murata, dar eu si dupa Craciun tot mai suflu in ea pana pe le finalul lui ianuarie si iasa foarte buna. Mai am chiar si acum in 13.10 doua capatani de varza murata de anul trecut, chiar m-am gandit sa fac Sambata ultima tura de sarmale si Luni spal butoiul.
@@retetelebunicii9495 multumesc din inima sa va dea dumnezeu sanatate e prima data cand fac ca nu stiu multumesc mult multumesc ca varza cum o facem aici in Bulgaria e pe jumatate facut a nu e acra si tare si nu Imi place
@@anneancadaniela5428 eu pun varza de 40 de ani, stau la bloc în sudul României unde e mai cald si-ti dau rețetă mea și nu dai greș! Scoți cotorul la varză, în butoi pui : porumb,felii de gutuie,sfeclă rosie ptr culoare, așezi verzele în butoi și faci saramura: la 10 litri de apă dizolvi 300 gr. de sare neiodată! Și torni în butoi saramura până se umple butoiul! Deasupra așează o rămurică de busuioc dacă ai sa nu facă floare ! Astupă butoiul și după 3 zile vinturi zeama ! Operațiunea de vinturare o repeți din 3 în 3 zile pana începe varza să se mureze! Nu vei da greș cu reteta asta !
@@retetelebunicii9495 petrocirea - adica se introduce un furtun pana fundul butoiului,si se sufla in furtun cateva minute. Asa zeama se mentine curata,si nu "se intinde", nu devine ca un gel foarte lichid. La fel,varza ramane tare si nu face "floare". Aceasta petrocire se face la 2 zile de cand s-a pus varza la murat,pana e complet murata(4-5 saptamani). Eu la fel fac si cu muraturile la butoi.
@@DragondragoscomLatinoooNu. Hreanul tine varza crocanta, fara el se transforma orice pui la murat intr-o spuma. Totul se strica fara hrean. Hrean foloseau si bunicile si strabunicile noastre si mai folosesc si azi care mai traiesc.
DAR NU TREBUIEA SĂ PUI LA FUNDU BUTOIULUI. MĂ RAR, TELINĂ FRUNZĂ, CIMBRU, HREAN.. ȘI SE PUNE VSRZA ÎNTE VARZĂ PÎNĂ SUS SE ADAUGĂ MIRODENIILE SE LASĂ FĂRĂ SARAMURĂ CÎTEVA ZILE SE AȘAZĂ DE LA SARE ȘI MAI COMPLECTĂM CU VARZĂ. EU DE PREFERINȚĂ PUN SACI DE ĂIA MARI ÎN BUTOI ȘI PUN VARZA DEOARE CE CÎND UMBLI LA BUTOI ȘI SCOȚI VARZĂ LEGI SACU LA GURĂ ȘI NU SE RĂSUFLĂ VARZA... MULTUMESC
Gabriela Mihai eu folosesc reteta bunicilor mei, fiecare e liber sa foloseasca ce reteta vrea. Nimeni nu-i obligat sa-mi respecte reteta. Oricum va multumesc.
Gabriela Mihai Din cate stiu eu acel marar uscat e defapt marar dulce cu aroma de urda, acest marar rasare primavara pana pe la jumatatea verii si se foloseste la clatite cu urda, placinte sosuri si diverse ciorbe. La muraturi se foloseste marar tare sau mararul de muraturi acest marar sta verde pana toamna tarziu si are gust de castraveti murati. Eu mai am si acum in gradina si e inca verde. Daca nu ma credeti intrebati bucatarii profesionisti. Binenteles puteti folosi si marar uscat dar nu mai are nici un gust, da intradevar am mai auzit si eu de acest procedeu, dar eu folosesc reteta bunicii mele care a fost bucatar in vremea ei, e o reteta foarte veche. Daca doriti puteti s-o incercati face-ti-o cu incredere, va ve-ti bucura de varza astfel murata pana spre sfarsitul verii si e si foarte sanatoasa.( important este ca atunci cand puneti orice la murat sau pregatiti ceva pentru iarna sa nu fiti in acea perioada delicata a luni si nici cand suflati in ea, in acele zile rugati pe cineva din fam. sa va ajute. Nu va atingeti de muraturi in acea perioada pana cand acestea s-au consrlervat in totalitate). Va multumesc.
Boabele de porumb fac moarea acidulata ca sifonul ori eu vreau moare alcalina pe care sa o pot fierbe cu usurinta si din care sa fac si ciorbe, o pun si la sarmale, se poate si bea pur si simplu. Si inca ceva daca nu pui hrean in muraturi acestea se vor inmuia si apa lor se v-a intinde. Nu inteleg de ce va deranjeaza asa de mult hreanul in muraturi deoarece el e extraordinar de sanatos.
Costica Nico Pe langa sarea care se pune in locul cotorului se mai presara 1-2 maini de sare peste capatanile asezate in butoi, dar in apa nu se mai pune sare.
@@retetelebunicii9495 pai in film sunt...ceva mult mai mult de 2 maini,iese mai bine masurat,parerea mea. Noi consumam si moarea,e f buna,daca e prea sarata nu e buna decat de aruncat
Bună am si eu o întrebare la rețeta aceasta nu e nevoie de scos apa la început in fiecare zi ? Sau facem exact cum ai spun in video si nu mai umblăm deloc la ea pana este murata varza?
Varza o pune la murat fiecare cum știe și cum o poate important este sa punem. Condimente pune fiecare ce are varza tot se va muta este bine sa punem sare suficientă că sa nu se înmoaie daca e mai sărată o punem la desărat atunci cînd o folosim este foarte important de știut că varza trebuie citeva zile da o airesim acasă la Mama aveam butoi din stejar și avea un corp se simțea ceo-ul și curgea zeama in găleți și iar o turnam in butoi. Cum o îngrijești și cum îți dai interesul va fi mai gustoasa fiecare după gustul lui pune condimente varza trebuie sa fie cu frunze subțiri așa se sortează cînd punem pentru iarna varza cu frunza groasa este buna pentru a fi tocată și pregătim varză călită. Așa că toatrs bune cu măsură. La noi de sărbători sunt favorite sarmalele
Eu la fundul butoiului pun frunze de varza,si mararul si cimbrul la suprafata,atata timp cat o sufli,nu conteaza,oricum isi scot ce au de scos,in plus ajuta la impinsul verzei. Si crengutele de visin le pun deasupra,fortat,tot pentru asta
Ce sa se vanture?. N-am auzit de asa ceva niciodata, doar fasolea, graul sau porumbul se vantura. In zeama de varza se sufla printr-un furtun, sau cel mai bine printr-un tub Henco, PPR, sau printr-o oricare alta teava din plastic. Pe vremuri bunicul meu sufla printr-o tulpina de trestie, sau printr-o tulpina de floarea soarelui dupa ce-i scotea cu o sarma mai oteloasa continutul.
Si daca nu pui hrean nu crede-ti ca se v-or inmuia incat sa nu se mai poata folosii?. Si pe deasupra oare fara hrean se pastreaza frunzele crocante pana vara tarziu?. O seara placuta!.
Din contra,nici vorba fara hrean.Tocmai aia e bine ca întareste frunzele,si e buna varza pana prin martie,poate si aprilie am avut.Fiecare face cum vrea
ai nu e varza de murat. bai ce va complicati cu acea varza sau muraturi ...gogonele. la varza 10 litri de apa fiarta 300 gr de sare neiodata. sfecla rosie si....atat... la muraturi gogonele la fel pui mai putine un litru de apa fiarta o lingura de sare Neiodata, morcov, radacina de telina si paaaaaaaaaaaaaaa...daca ai corni vezi pui daca nu pa
Fara suparare. Sare se pune in scobitura formata dupa eliminarea coceanului. Fiecare varza are marimea ei, fiecare varza are coceanul ei, deci fiecare varza are nevoie de cantitatea ei de sare. Nu sarea tine varza crocanta ci hreanul. Cu cat e mai mult hrean cu atat varza se pastreaza mai bine pe un termen mai indelungat.
Un, nu-i sarata. Eu mai am si acum in 17 august si e foarte buna. Foarte putin s-a sarat de la Rusalii incoace dar, e deajuns sa o tin in apa vre-o 2-3 ore. O sa fac ultima tura de sarmale undeva pe 1 septembrie sa o termin, apoi facem o pauza pana la Craciun cand va fi murata viitoarea varza.
Atita sare cit intra in scobitura nu Mai mult si muratura iese buna si apa sa treaca peste varza Cam asta at Fi o reteta babeasca Nu e farmacie 10 kg de varza 60 de litri de apa si 3 kg sare intelegi ce vreau sa zic Si muraturile difera de temperature chiar daca concentration de sare e buna de vegetale de multi factori nimic nu iese identic
Menținerea verzelor perfect pentru o perioadă lungă de timp! altfel în patru luni ....mirosul de zeamă și fleșcăirea căpățânilor!nu mai sunt de calitatea de altădată!
Va multumesc frumos pentru detalii si reteta este o retetea foarte buna asa pun si eu varza la butoi va doresc multa sanatate si numai bine doamne ajuta ❤❤❤❤🙏🙏🙏🙏🙏🌺🌺🌺🌺🌺🌺
Măi fraților , mă iertați , dar mă uit pe comentarii , unele de-a dreptul răutăcioase . Reteta este bună , există multe moduri de a mura varza . Pt. unii din sud care comentează aiurea , măi omule , doamna este ardeleancă . Fiecare regiune î-si are propriile rețete de mâncăruri , murături , e.t.c , propriile obiceiuri culinare . Felicitări pentru rețetă , doamnă !
Pppppp
Foarte bună ! Este tradițională ! Așa ştiu și eu de copil atunci cìnd puneau părinți mei ....
Este foarte bună
Este bună
Asa facea si mama. Of ce amintiri mi-ați trezit 🥺❤❤❤❤
femeia arata cum pune ea varza,sa fie sanatoasa si sa o serveasca cu placere!...nu a bagat cu forta pe gat varza ei, nimanui!!!!....as fi vazut pe pro tv la ororile de la 5.felicitari pentru videoclip!
Buna ziua.Felicitari.Ín sfarsit gasesc o reteta precum o fac si eu ❤😉.Nu am mai gasit retete sa puna sare în varza,unde se scobeste.Diferenta la mine este ca las si 3-4 zile fara apa.Si sarea nu o pun chiar deasuprea verzei ci în apa.Dar cam acelasi lucru.Bravo.Restul lasa sa vorbeasca ca au timp 😉😉😆.Ce mai oameni,cica cu apa calda de saramura,sau ca fara hrean.👎.Varza de anul trecut m-a tinut pana în martie la sfarsit.Da recunosc ca era deja putin cam sarata,dar e ceva normal dupa atata timp.În rest frunzele super bune pentru niste sarmale bune ❤❤❤😘
Așa am spus și eu ....restul rețetelor m au derutat ...Nu puneau hrean ..zicea că nu fierbe varza 😂😂😂😂Parcă era fasole veche. ..😂😂Dar nu puneau nici cimbru. .. ba chiar am văzut tot felul de mirodenii. ...pătrunjel. .foi de dafin .....
@@jessysun6730 doamne ferește, asa ceva.🤣🤣
Va mulțumesc pentru rețeta respectiva!! Când eram mică îmi amintesc ca bunicuța mea o făcea asea doar ca nu am găsit rețeta pana azi!! Îți mulțumesc foarte frumos!
Cu mult drag.
DUNMEZEU SA VA BINECUVINTEZE familia.
Vă mulțumesc tare mult ...Așa știu și eu ... Este rețetă tradițională din Ardeal ...Așa am văzut la părinții mei .... de cînd eram copil ...Am văzut multe rețete aici .. care m au derutat ...Nu puneau hrean ...ziceau că nu fierbe varza ...Și nu puneau nici cimbru ..... Vă mulțumesc din suflet ❤🙋🌹🌹🌹🌹🌹
Cu mult drag!
Mulțumesc frumos.
Iti spun din suflet felicitari pentru reteta ,este ce-a mai buna reteta dintre toate . Asa pun si eu ,dar pun mai putin marar,bine asta depinde si de cantitatea de varza.
Felicitări. Așa. O. Fac. Și. Eu
Bună dimineața...am văzut mulți,, experți în pusul la murat al verzelor,,.... să se mai documenteze înainte de a comenta! orice fel de murături fără hrean=înmuiere și nerezistență!mai ales acum când se folosesc tot felul de suplimente ptr grăbit creștere și coacere!🍀🍀🍀o zi bună și toate cele bune!! perfect rețeta!!
Am zis ca ai pus prea mult hrean, nu ca ai facut muraturi "fara hrean". Esti prea saraca cu duhul sa sesizezi diferenta!
Bravo
sunt de meserie bucătar.asta esingura rețetă adevărată.cu marar,hrean,boabe porumb
Otilia Bercaru Eu nu am zis ca e reteta adevarata sau nu. Am zis clar ca e reteta care o folosea bunica si care se foloseste in satul nostru.
Otilia Bercaru Si daca sunte-ti intradevar bucatar atunci trebuie sa stiti ca exista destul de multe retete care duc cam la acelasi produs finit.
Si la noi in fam. au fost bucatari si doctori din mosi stramosi fiecare in perioada lui si mau sunt si azi.
Știu ca în Ardeal se pune sare în cotorul verzei. Și noi procedam asa 👍🏻
Nu este prea sarata dupa reteta dv.?
@@ioancurchi2967 Aa nu, chiar dimpotrivă, se pune atâta ca sa se țină bine mult timp. Când scoatem o varza, dacă este prea Sărata, o lăsam o ora sub apa rece iar apoi o folosim 😁
Reteta este foarte ok dar la ora actuala cu parere de rau hreanul depaseste de zece ori pretul verzei
Hreanul intareste varza! Eu nu il folosesc la varza! 👍
La sfârșit după ce puneți apa peste ea mai umblați la ea s-o vanturati și dacă da de câte ori?
In functie de cum se mureaza nu-i o regula.
Binenteles ca daca incaperea de pastrare e mai rece si cantitatea e mai mare dureaza mai mult.
@@retetelebunicii9495 mulțumesc mult pentru răspuns.
@@retetelebunicii9495
Rețetă că în ardeal
Buna dimineața. Saramura se face din un litru de apă si doua linguri de sare neiodata pentru gogonele puse la murat.Aceasta reteta de varză o facem de o viața dar punem apa după trei zile.O vanturam de câteva ori.Bagam o țeava sau un furtun ( lungimea butoiului)si suflam pe ea sa vanturam saramura(se topeste sarea)incercati reteta este foarte buna dar alegeti varza de buzau frunza subtire.
In zona noastra nu se gaseste varza de Buzau.
Cat despre reteta noi o facem exact asa cum o faceau bunicii nostrii si sa stiti ca e foarte buna.
Am facut ultima data sarmale cu varza de anul trecut sambata.
Mi-a stat foarte bine.
Da intradevar ca dupa ce a stat varza cu sarea in ea cateva zile punem si apa, dar in apa nu mai punem sare.
Si noi amestecam apa sufland printr-un tub de henco sau printr-o trestie, dar mai sunt si butoaie cu cep si cu alea e mult mai bine se poate intoarce apa mai usor si se mureaza mai repede.
n7
@@retetelebunicii9495
Hreanul intareste frunzele , deaceea se pune hrean la gogosarii murati si alte legume pentru a le tine tari
Da asa e hreanul nu e ok la varza..
De ce nu e ok hreanul la varză?la câtă sare se pune,mi se pare normal să nu mai fie nevoie de hrean pentru că o întărește mai mult dar cât va sta în apă la desărat, va avea un gust....
@@stefand2796😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊qqqq00😮😅 0
Eu pun bucăți de hrean în fiecare scobitura, dar în apă pun doar o lingura de sare.
Completez :o lingură de sare la un litru de apa
Ce faci dacă zeama din butoi a făcut floare
Gabi Ivan o vânturi , sau o fierbi și o pui răcita peste , și neaparat ,o lingura de sare pt muraturi la un litru de apa .
Cu tot respectul doamna , cite verze ați pus , cit de mare este butoiul , citi litri de apa ? Totul este după ureche , poate pentru o persoana care pune de ani buni varza la murat , cu același butoi și aceiași cantitate de varza este ușor , dar pentru alții este total diferit .
Corect !
Asa multa sare :))) La o varza gătită , beți 5 l de apa 🙂
Cata sare considerati ca am pus?.
Prea multă sare, iese saramură de varză.
Foarte bun videoclip
O padure de cimbru si marar ai pus cucoana cam multe verdeturi
Pai ca sa iasa buna si aromata.
Vorbeste frumos femeie.7 ani de acasa.
Saramura se face de 3% adică 300 de grame de sare la 10 litri de apă, pe parcurs în dependență de dulceața varzei se mai adaogă puțin .
Nu va suparati ca e prima data cand fac se pune apa rece sau calda si daca se mai adauga ceva ca sa iasa acra acra ca la mama acasa ca 2 ani am facut dupa reteta de aici de la bulgari dar nu e acra multumesc si va rog sa imi raspunde ti ca vreau sa fac anul aceasta dupa reteta romaneasca dar nu stiu
Se scobeste varza de cocean (cotor), se umple spatiul gol cu sare ne iodata sa stea sarea cu varf si chiar si indesata, se aseaza in butoi cu sarea in sus, se adauga hrean din belsug ( hreanul tine varza crocanta), se mai adauga cimbru si marar tare daca se poatesa fie verde ( mararul de muraturi creste mare, poate ajunge si la 2 metrii inaltime si are tulpina chiar mai groasa si decat degetul mare)., mai aveti nevoie de o lespede de piatra sau o bucata groasa de lemn de fag.
Dupa ce ati adaugat toate ingredientele acoperiti butoiul si lasati sa se topeasca sarea singura timp de 4-5-6 zile. Dupa vreo 4 zile uitati-va sa vedeti daca sarea s-a topit.
Cand sarea e topita in proportie de 50% chiar si peste acest procent adaugati apa rece.
Tineti butoiul le cel putin 12 grade C. Suflati adica (amestecati) in varza zilnic printr-un tub Henco, PPR, sau orice alt tub din plasic sau lemn pe care sa-l introduce-ti pana in fundul butoiului.
Suflati adica (amestecati) zeama timp de aproximativ 3 luni.
Eu fac pauza doar duminica si in sarbatori.
La noi se pune varza la murat dupa 8noiembrie, atunci e mare targ si atunci cumparam varza, pana la Craciun e murata, dar eu si dupa Craciun tot mai suflu in ea pana pe le finalul lui ianuarie si iasa foarte buna.
Mai am chiar si acum in 13.10 doua capatani de varza murata de anul trecut, chiar m-am gandit sa fac Sambata ultima tura de sarmale si Luni spal butoiul.
@@retetelebunicii9495 multumesc din inima sa va dea dumnezeu sanatate e prima data cand fac ca nu stiu multumesc mult multumesc ca varza cum o facem aici in Bulgaria e pe jumatate facut a nu e acra si tare si nu Imi place
@@retetelebunicii9495 corect,si noi suflam mult timp,e mult mai sigur
@@anneancadaniela5428 eu pun varza de 40 de ani, stau la bloc în sudul României unde e mai cald si-ti dau rețetă mea și nu dai greș! Scoți cotorul la varză, în butoi pui : porumb,felii de gutuie,sfeclă rosie ptr culoare, așezi verzele în butoi și faci saramura: la 10 litri de apă dizolvi 300 gr. de sare neiodată! Și torni în butoi saramura până se umple butoiul! Deasupra așează o rămurică de busuioc dacă ai sa nu facă floare ! Astupă butoiul și după 3 zile vinturi zeama ! Operațiunea de vinturare o repeți din 3 în 3 zile pana începe varza să se mureze! Nu vei da greș cu reteta asta !
Rece
Nu se mai pitroceste dupa ce sa pus apa????
Ce inseamna PITROCESTE?.
@@retetelebunicii9495 petrocirea - adica se introduce un furtun pana fundul butoiului,si se sufla in furtun cateva minute. Asa zeama se mentine curata,si nu "se intinde", nu devine ca un gel foarte lichid. La fel,varza ramane tare si nu face "floare". Aceasta petrocire se face la 2 zile de cand s-a pus varza la murat,pana e complet murata(4-5 saptamani). Eu la fel fac si cu muraturile la butoi.
@@roxi_lovesmakeup Aaaa, am inteles, eu folosesc un tub henco dar, bunicii mei foloseau o trestie uscata prin care suflau.
@@retetelebunicii9495 op
Eu, nu știu de ce trebuie aruncat coceanul la varză .Conține cele mai bune calități, și este mai bun decât frunzele de varză !.
Nu trebuie neaparat aruncat coceanul, el poate fi consumat.
Dar, daca nu se scoate coceanul unde punem sarea?.
@@retetelebunicii9495 Sarsmura este de ajuns, eu fac o înțepătură la cocean de 4 - 5 cm, adâncime
@@retetelebunicii9495 eu tai cu cutitul in cruce,adanc cotorul,nu il scot,si nu pun sare in cotor,e destul saramura.
Corect !
👍👍👍😘
De ce se tine zeama?
Cred ca este saramura.
Foarte multa sare...
Multumesc mult
Cu mult drag.
DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE!.
Dar hreanul nu înțărește varza?
@@DragondragoscomLatinoooNu. Hreanul tine varza crocanta, fara el se transforma orice pui la murat intr-o spuma. Totul se strica fara hrean. Hrean foloseau si bunicile si strabunicile noastre si mai folosesc si azi care mai traiesc.
Sare neiodata nu? Care e diferenta intre ele totusi?
Sarea iodata strica muraturile le inmoaie.
Mărarul se pune dedesubt nu deasupra
AȘA E CORECT
DAR NU TREBUIEA SĂ PUI LA FUNDU BUTOIULUI. MĂ RAR, TELINĂ FRUNZĂ, CIMBRU, HREAN.. ȘI SE PUNE VSRZA ÎNTE VARZĂ PÎNĂ SUS SE ADAUGĂ MIRODENIILE SE LASĂ FĂRĂ SARAMURĂ CÎTEVA ZILE SE AȘAZĂ DE LA SARE ȘI MAI COMPLECTĂM CU VARZĂ. EU DE PREFERINȚĂ PUN SACI DE ĂIA MARI ÎN BUTOI ȘI PUN VARZA DEOARE CE CÎND UMBLI LA BUTOI ȘI SCOȚI VARZĂ LEGI SACU LA GURĂ ȘI NU SE RĂSUFLĂ VARZA... MULTUMESC
se pune mararul uscat, si in loc de hrean se pune boabe de porumb.
Gabriela Mihai eu folosesc reteta bunicilor mei, fiecare e liber sa foloseasca ce reteta vrea. Nimeni nu-i obligat sa-mi respecte reteta. Oricum va multumesc.
Gabriela Mihai Din cate stiu eu acel marar uscat e defapt marar dulce cu aroma de urda, acest marar rasare primavara pana pe la jumatatea verii si se foloseste la clatite cu urda, placinte sosuri si diverse ciorbe. La muraturi se foloseste marar tare sau mararul de muraturi acest marar sta verde pana toamna tarziu si are gust de castraveti murati. Eu mai am si acum in gradina si e inca verde. Daca nu ma credeti intrebati bucatarii profesionisti. Binenteles puteti folosi si marar uscat dar nu mai are nici un gust, da intradevar am mai auzit si eu de acest procedeu, dar eu folosesc reteta bunicii mele care a fost bucatar in vremea ei, e o reteta foarte veche. Daca doriti puteti s-o incercati face-ti-o cu incredere, va ve-ti bucura de varza astfel murata pana spre sfarsitul verii si e si foarte sanatoasa.( important este ca atunci cand puneti orice la murat sau pregatiti ceva pentru iarna sa nu fiti in acea perioada delicata a luni si nici cand suflati in ea, in acele zile rugati pe cineva din fam. sa va ajute. Nu va atingeti de muraturi in acea perioada pana cand acestea s-au consrlervat in totalitate). Va multumesc.
Boabele de porumb fac moarea acidulata ca sifonul ori eu vreau moare alcalina pe care sa o pot fierbe cu usurinta si din care sa fac si ciorbe, o pun si la sarmale, se poate si bea pur si simplu. Si inca ceva daca nu pui hrean in muraturi acestea se vor inmuia si apa lor se v-a intinde. Nu inteleg de ce va deranjeaza asa de mult hreanul in muraturi deoarece el e extraordinar de sanatos.
Gabriela Mihai boabele se pun pt culoare,hreanul pt ca s.o mențină cat mai mult si gust bineinteles
se vede că nu le ai
Dacă pui atata sare in varza, in apa care o adaugi in butoi ce cantitate de sare mai pui?
Costica Nico Pe langa sarea care se pune in locul cotorului se mai presara 1-2 maini de sare peste capatanile asezate in butoi, dar in apa nu se mai pune sare.
B
@@retetelebunicii9495 pai in film sunt...ceva mult mai mult de 2 maini,iese mai bine masurat,parerea mea. Noi consumam si moarea,e f buna,daca e prea sarata nu e buna decat de aruncat
Bravo exact așa așa o pun și eu și este o bunătate este un secret nu este sărată rețetă o știu de la bunica și de la mama mea
Bună am si eu o întrebare la rețeta aceasta nu e nevoie de scos apa la început in fiecare zi ? Sau facem exact cum ai spun in video si nu mai umblăm deloc la ea pana este murata varza?
Varza o pune la murat fiecare cum știe și cum o poate important este sa punem. Condimente pune fiecare ce are varza tot se va muta este bine sa punem sare suficientă că sa nu se înmoaie daca e mai sărată o punem la desărat atunci cînd o folosim este foarte important de știut că varza trebuie citeva zile da o airesim acasă la Mama aveam butoi din stejar și avea un corp se simțea ceo-ul și curgea zeama in găleți și iar o turnam in butoi. Cum o îngrijești și cum îți dai interesul va fi mai gustoasa fiecare după gustul lui pune condimente varza trebuie sa fie cu frunze subțiri așa se sortează cînd punem pentru iarna varza cu frunza groasa este buna pentru a fi tocată și pregătim varză călită. Așa că toatrs bune cu măsură. La noi de sărbători sunt favorite sarmalele
Ciuperci.uplute
@@didinailie6349 by you can uj8k
Mărarul și cimbrul se pune la fundul butoiului odată cu hreanul, nu la suprafață!
Ok. Dar care-i diferenta?.
Eu îl pun atat deasupra,cat si la fundul butoiului.De ce doar la fund??
Eu la fundul butoiului pun frunze de varza,si mararul si cimbrul la suprafata,atata timp cat o sufli,nu conteaza,oricum isi scot ce au de scos,in plus ajuta la impinsul verzei. Si crengutele de visin le pun deasupra,fortat,tot pentru asta
Vai dar nici nu ai spus cind se.vintur.SI CITA SARE SE.PUNE!
Ce sa se vanture?. N-am auzit de asa ceva niciodata, doar fasolea, graul sau porumbul se vantura.
In zeama de varza se sufla printr-un furtun, sau cel mai bine printr-un tub Henco, PPR, sau printr-o oricare alta teava din plastic.
Pe vremuri bunicul meu sufla printr-o tulpina de trestie, sau printr-o tulpina de floarea soarelui dupa ce-i scotea cu o sarma mai oteloasa continutul.
*1:07** ajutorul cui?*
nu cred că e bine să pui hrean deoarece acesta întărește frunzele și nu o să fie așa bune
Si daca nu pui hrean nu crede-ti ca se v-or inmuia incat sa nu se mai poata folosii?. Si pe deasupra oare fara hrean se pastreaza frunzele crocante pana vara tarziu?. O seara placuta!.
Din contra,nici vorba fara hrean.Tocmai aia e bine ca întareste frunzele,si e buna varza pana prin martie,poate si aprilie am avut.Fiecare face cum vrea
3:25 cata tufele d boscheti! :)) trebuia sa spui adaugam cam jumate de butot de cimbru si marar :))
ai nu e varza de murat. bai ce va complicati cu acea varza sau muraturi ...gogonele. la varza 10 litri de apa fiarta 300 gr de sare neiodata. sfecla rosie si....atat... la muraturi gogonele la fel pui mai putine un litru de apa fiarta o lingura de sare Neiodata, morcov, radacina de telina si paaaaaaaaaaaaaaa...daca ai corni vezi pui daca nu pa
Bună dimineața
Nu asa se Face! Varza murata se face cu saramura adica 2 linguri de Care la un litru apa! Se Pun marar uscata, porumb si 2-3gutui. Nu care sare. ☺
Super reteta 😂😂😂😂😂
Sare , se pune 5% , adică 500grame la10 litri apa
Fara suparare. Sare se pune in scobitura formata dupa eliminarea coceanului.
Fiecare varza are marimea ei, fiecare varza are coceanul ei, deci fiecare varza are nevoie de cantitatea ei de sare.
Nu sarea tine varza crocanta ci hreanul.
Cu cat e mai mult hrean cu atat varza se pastreaza mai bine pe un termen mai indelungat.
fortza , nu mai fa asta
Habar n-ai sa pui muraturi
Sunteti liber sa va pune-ti muraturile cum vreti, nu dupa cum am eu habar.
Nu va fii sarata
Un, nu-i sarata.
Eu mai am si acum in 17 august si e foarte buna. Foarte putin s-a sarat de la Rusalii incoace dar, e deajuns sa o tin in apa vre-o 2-3 ore.
O sa fac ultima tura de sarmale undeva pe 1 septembrie sa o termin, apoi facem o pauza pana la Craciun cand va fi murata viitoarea varza.
Nu inteleg asta cu sarea in scobitura...păi nu se dizolvă? Adică e inutil....Si hrean iar inutil fiindca întărește
Atita sare cit intra in scobitura nu Mai mult si muratura iese buna si apa sa treaca peste varza
Cam asta at Fi o reteta babeasca
Nu e farmacie 10 kg de varza 60 de litri de apa si 3 kg sare intelegi ce vreau sa zic
Si muraturile difera de temperature chiar daca concentration de sare e buna de vegetale de multi factori nimic nu iese identic
Nu
ai pus prea mult hrean, varza va iesi tare si va fi greu de invelit sarmalele.
Menținerea verzelor perfect pentru o perioadă lungă de timp! altfel în patru luni ....mirosul de zeamă și fleșcăirea căpățânilor!nu mai sunt de calitatea de altădată!