ÄLYTTÖMYYSOSAMÄÄRÄ
HTML-код
- Опубликовано: 9 фев 2025
- © Katse Kaikkeuteen 2020
Tilaa ohjelman RUclips-kanava!
/ katsekaikkeuteen
Seuraa ohjelmaa Facebookissa!
/ katsekaikkeuteen
Seuraa ohjelmaa Instagramissa!
/ katsekaikkeuteen
Ota yhteyttä kommenttien ja kysymysten kera!
katsekaikkeuteen@gmail.com
ÄLYTTÖMYYSOSAMÄÄRÄ
Nyt se selvitetään! Kumpi meistä oikeesti on se herra älymies! Viimesimpien tutkimusten mukaan älykkyysosamäärä on edelleen kaikkein paras tapa mitata sitä, kuinka sä suoriudut älykkyysosamäärätestistä.
INTRO
Älykkyysosamäärätesteillä on oma paikkansa. Älykkyysosamäärän kartottaminen on käytännöllistä, tilanteissa joissa halutaan suorittaa tehokasta karsintaa, jaottelua tai sijottelua. Jos työnantajalla ei oo resursseja haastatella ja testata kaikkia hakijoita, ensimmäinen karsinta tehdään usein ansioluettelon perusteella. Älykkyysosamäärää käytetään monissa yhteyksissä samasta syystä. Mutta on syytä pitää mielessä, että älykkyysosamäärä ei kerro koko tarinaa älykkyydestä. Kaikkein parhaimmalla työntekijällä saattaa olla kaikkein surkein ansioluettelo.
MAHDOLLINEN MÄÄRITELMÄ
Mitä on älykkyys? Jotta sitä vois mitata, se täytyis eka pystyä määritteleen. Yks toimivia älykkyyden määritelmä on kyky ennustaa. Kyllä, ennustaa. Merkittävin eroavaisuus ihmisaivojen perustoiminnoista muun eläinkunnan aivotyöskentelyyn, on huomisen konsepti. Käsitys tulevaisuudesta. Ihminen on ainoo eläin, joka määrätietosesti suunnittelee, säästää ja valmistautuu. Muilla eläimillä ei oo ymmärrystä siitä, että ne saattais herätä vielä huomennakin. Ne harvat eläimet jotka kätkee ruokaa tai kerää rasvakerrosta, toimii ennakoivasti vaistojensa ohjaamina, ei tietoisesti. Eli mitä pidemmälle ja mitä tarkemmin erilaisia mahdollisia tulevaisuuden skenaarioita olento kykenee ennustamaan, sitä älykkäämpi se on. Kuinka sitä älykkyyttä voidaan sit yksilöiden välillä mitata? Paremman puutteessa, älykkyysosamäärä on tiedeyhteysössä laajimman hyväksynnän saanu älykkyyden mittari.
KÄYTÄNNÖN ÄLYKKYYS
Pankkiryöstäjät ja timanttivarkaat. Kaikki näkee niitä elokuvista lapsena. Ja sillon kun leikitään poliisia ja rosvoo, monet haluaa olla rosvoja. Koska rosvon tehtävä on voittaa poliisit. Ja missä lajissa? Nyrkkeilyssä, ammunnassa, juoksemisessa? Älykkyydessä. Suunnittelussa ja juonittelussa. Poliisin tehtävä taas on noudattaa sääntöjä, ohjeita ja johtolankoja. Pankkiryöstäjä on tyypillisesti jättäny koulun kesken jo teinivuosina, eikä oo sittemmin koskenu yhteenkään tietokirjaan. Mutta sen sijaan sillä on ollu kaikki aika sopeutua siihen mitä se tekee. Se osaa arvioida, huomioida ja ennakoida monia mahdollisia skenaarioita paljon tarkemmin ja paljon pidemmälle kun poliisit. Älykkyysosamäärätesti on ollu vuosikymmeniä merkittävä osa puolustusvoimien värväytymismenettelyitä. Sen lisäks sotilaat suorittaa usein myös skenaariotestejä, joissa niiden täytyy suunnitella erilaisia selviytymiskeinoja tilanteissa, jossa ne on esimerkiks jääny yksin vihollisalueelle ilman ryhmää, radioyhteyttä tai taisteluvarustusta. Yhdysvaltojen armeijassa suoritettu tutkimus osotti, että ihmiset, joilla oli korkee älykkyysosamäärä suoriutu huonoiten skenaariotesteistä ja niillä jotka suoriutu skenaariotesteistä parhaiten, oli kaikkein alhaisimmat älykkyysosamäärät. Tällanen tulos johtuu yksinkertasesti liian vakiintuneista ajattelumalleista, jollasia ihmisille kehittyy pitkän teoreettisen opiskelun seurauksena. Meillä on titteleitä, jotka määrittää sut sun kirjatietouden mukaan. Ylioppilas, kandidaatti, maisteri. Ne kertoo sen mitä sä tiedät. Ne ei kerro mitä sä ymmärrät. Ne kertoo mitä sä oot lukenu. Ei sitä miten sä luettua tulkitset, mitä päätelmiä sä teet ja kuinka sä niitä päätelmiä sovellat.
OSAMÄÄRÄN AUKOT
Vuonna 2012 julkastu kanadalainen tutkimus testas yli 100 000 henkilön suoritusta älykkyysosamäärätestissä ympäri maailmaa. Kaikki koetta suorittaneet tutkijat oli sitä mieltä, että älykkyysosamäärätestin kysymykset yksinkertaisti ja aliarvioi ihmisaivojen toimintaa. Tää tutkimus löysi älykkyysosamäärätestistä valtavia aukkoja muun muassa luovan, emotionaalisen ja sosiaalisen älykkyyden mittaamisessa. Ainoo asia mitä se testi onnistu mittaan oli se kuinka hyvin länsimaalaset ihmiset saattais menestyä länsimaalasissa kouluissa. Ensimmäisen älykkyystestin kehitti Ranskan valtion toimeksiannosta psykologi Alfred Binet vuonna 1903. Tän alkuperäsen testin tarkotus oli seuloo peruskoulun oppilaiden joukosta kaikki erityisopetusta tarvitsevat yksilöt. Eli älykkyysosamääräjärjestelmää ei luotu selvittään ketkä on muita älykkäämpiä vaan itseasiassa päinvastoin: antaan jonkinlaisia viitteitä siitä, keillä on keskimäärästä suurempia vaikeuksia keskittyä, kehittyä, puhua ja pohdiskella...
- Mikäs oli lopullinen tuomio?
-Hylätty.
Naurahdin ääneen
lolske, naurahdin itsekin, tosin en ääneen, meinasin kirjoittaa kommentin, mutta löysinkin sen jo tästä :-)
Hyvin selitetty!
Kiitos
Koin olevani viisas! Kiitos tästä! 😘
Loistavia videoita näitä vaan lisää. Hyviä on ollut aiheet!
Tää tyyppi on ainakin ihan hemmetin älykäs :DD
Kiintoisia nostoja, kiitos tästä. Sanoisin että älykkyyden mittaaminen on perimmiltään isossa mittakaavassa toissijaista, jos sisältö ja toteutus eivät edusta riittävän viisaita / hyviä arvoja? Väitettävissä on, että vähempiälyinen / matalan älykkyysosamäärän omaava voi tajuta, mitä on reilu ja oikeudenmukainen tekeminen, jos elinympäristö sitä riittävästi arvostaa ja rohkaisee. Se on tärkeintä. Toki älykkyys on valjastettavissa suuriin, maailmaa tehokkaammin paremmaksi paikaksi muovaaviin tekoihin ja oivalluksiin.
Kirjaviisaat monesti on liian tyhmiä käyttääkseen omia aivoja pulma tilanteen tullessa eteen😂
Jep, muistuttaa datasisältöä/teoreettista tietoa täynnä olevia käveleviä tietosanakirjoja/robotteja, joilla käytännön sovelluskyky voi pahasti leipoa jumiin. Ovat niin syvällä tankatussa datassa. Supermuisti voisi käydä sakkaamaan ja pahasti, sekavaa tietotulvaa muutenkin liiankin kanssa.
Nojoo totta. Itse olen aika "yleistietävä" eli historia, yhteiskuntaoppi maantiede, psykologia, tiede ja kulttuurit kiinostaa yms ja mielestäni tiedän niistä paljonkin. Ja Mensan testeistä tullut äo:ksi 113, eli ihan hyvä tulos.. Mutta jos taas olisi kyse jostai käytännön hommasta. Jonkun esineen korjaamisesta/rakentamisesta tms varsinkin matematiikasta, niin olen niissä kyllä pahasti jumissa ja pihalla. Toki osittain varmasti johtuu siitä, että ne eivät ole koskaan kiinnostaneet minua, mutta olen toisaalta niissä ollut aina vähän tyhmä. Mutta eipä sitä kaikessa tietenkään hyvä voikkaan olla.
On kyllä hienoa nähdä että tällainen pieni kanava jatkaa videoiden tekoa vaikka ei edes tilaajia tulis. Oon kyl oppinut paljon näistä videoista että kiitokswt vaa sinne
Osa näistä kuulostaa ku lukisit Tiede2000-lehen artikkeleja (nyk. Tiede-lehti)
Hyvä video! Tein juuri itse mensan testin.
Nää on hyviä videoita!
Olisikohan sosiaaliselle älykkyydelle testiä. Jutunheittäjää kiinnostaa!
Maailman paras kanava
Tuli mieleeni exä joka kehuskeli olevansa mua fiksumpi kun se sai jostain nettitestistä paremman tuloksen mut raukka ei tienny missä Kanada on 😂😂😂
Ei kai se tarkoita että ei ois fiksu vaikkei tiedä missä Kanada on. Viisaus ja fiksuus on mielestäni eri asia.
Loisto video
nyt oli jarkyttavan paljon asiaa,,, Itse valtsikasta ja asiaa miettineena. tosin itse luulin testia yritysmaailman rahoittamana toimeksiantamana... mita ei vielakaan ole saatu ratkottua??
Eikö tämä jakso ole jo tullut aiemmin 🤨
Re-up?
Eiks se ollu nii että joka toisen viikon jakso oli remake 1. kaudelta?
Hyvä video, mutta monia
asioita jäi kyllä sanomatta:/
Eka ekaa kertaa jee
semmoinen insinööri olla joka osaa soveltaa myös käytäntöön asiansa.
Me ei olla eläimiä.
Ollaan.
@@juhajatesakki3236 millähän perusteella
@@Tuomaskeranen-674 ollaan biologisesti eläinkuntaan kuuluvia, rotumme on ihminen
@@juhajatesakki3236 ja ei muuten tosiaan olla, täysin naurettavaa väittää että meidän ja simpanssin ero on 1%. Aina saa keksiä tämmöisiä tarinoita mutta ei tämä ole tiedettä. Ja jos oltais eläimiä niin on sitten eläimillä aikamoiset erot: toiset on käyny kuussa esimerkiksi ja toiset saattaa osata hakata pähkinöitä.
@@Tuomaskeranen-674 noh, mitä me ollaan?