Curs de legislație rutieră - Cap 4 Part 2 - Intersecția cu sens giratoriu

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 16 ноя 2018
  • Codul Rutier - Intersecția cu sens giratoriu
    Link curs intergal - www.scoalarutiera.ro/curs-legi...
  • Авто/МотоАвто/Мото

Комментарии • 286

  • @musatstelica3653
    @musatstelica3653 3 года назад +36

    Felicitări maxime celor care ați elaborat așa ceva! 🙏

  • @cornelgramada279
    @cornelgramada279 2 года назад +4

    Mult respect pentru tot ce postati pe canal. Ar trebui sa puna toti agentii de politie rutiera sa vizioneze in fiecare zi macar cate o ora tot ce postati.

  • @piroskalosonczi7944
    @piroskalosonczi7944 4 года назад +14

    Este super ajutor pentru viitori soferi .Multumesc in numele tuturori!

    • @Scoala_Rutiera
      @Scoala_Rutiera  4 года назад +3

      Ne bucurăm că vă putem ajuta! Spor la învățat!

  • @fnamelname1423
    @fnamelname1423 3 месяца назад +4

    grija mare pt ca legea s-a schimbat, iar cel care intra pe banda 1 in sens mai nou iasa unde vrea el(asta daca nu exista marcaje care sa il oblige sa faca prima la dreapta,samd ).o sa renuntam cu totii la benzile 2,3,4 din sens, si o sa circulam doar pe prima banda

    • @MD-qz6gk
      @MD-qz6gk 3 месяца назад +3

      Cele mai bune si sigure sensuri giratorii sunt acele cu 1 singura banda destul de larga și sensul sa fie destul de mare ca să permită în mod ușor circulația vehiculelor mari de transport de mărfuri și persoane în el. Cu 1 singura banda trebuie sa dai prioritate doar la întrare în sensul giratoriu, iar când ești deja intrat în sens, poți ieși unde dorești semnalizând corect ieșirea. Astfel se elimina orice posibil accident sau blocare a sensului generate din cauza problemelor legate de prioritate pentru cei din sens.
      Și de obicei în sensurile giratorii foarte mici este foarte greu sa intri atunci când sunt multe mașini și șoferii circula cu viteza mare (asa cum e în România). Asta pentru ca trebuie sa fii foarte atent ca imediat îți poate apărea unul în stânga și dacă se întâmplă ceva îți vor da vina ție pentru ca nu i-ai dat prioritate dar nu lui care a făcut sensul cu viteza foarte mare. Eu am avut un asa caz. Nu vedeam mașinile din interiorul sensului pentru ca era ridicat cu zid și erau și deasupra panouri publicitare, iar când am dat sa intru (preciz ca era totul liber in stanga), a venit un taxiu cu o viteza din stanga ca era sa se izbeasca în mine care intram. Si politistul m-a picat spunând ca eu trebuie sa dau prioritate tuturor din interiorul sensului, si ca nu exista asa zisa prioritate de stanga în sensurile giratorii. Ceea ce este imposibil în acele sensuri unde vizibilitatea pana pe partea cealaltă nu exista. Cum fac eu sa știu ca mai este pe partea cealaltă și altcineva dacă efectiv nu se vede? Mie in România mi se pare ca se face totul în bătaie de joc.
      Am vazut în străinătate foarte multe sensuri giratorii cu doar 1 banda dar fiind foarte mari, permiteau circulația foarte fluida și rapida a multor autovehicule !
      Vezi ca masina este în stanga la 20m, atunci intri liniștit pentru ca nu este nevoie de o "prioritate", fiindcă este destul timp ca să poți trece fără ca sa creezi un deranj.
      Și în România este înțeles foarte greșit conceptul de prioritate. În România se intelege ca prioritate inseamna sa lași pe toti din interiorul sensului sa treaca și când este gol sa intri, dar nu este asa. Prioritate inseamna ca în caz de nevoie, trebuie sa lași pe cel ce are acest drept, sa treaca fără ai perturba circulația. Dar daca este timp si distanță suficientă ca sa trec inaintea lui, eu pot trece liniștit. Nu trebuie sa mai aștept 10 secunde pana vine el de pe partea cealaltă ca sa pot mai apoi trece și eu. De altfel ce facem când drumul este foarte traficat?? Blocam și mai tare totul? Dar în România mulți polițiști nu pricep și nici mulți instructori. Si multi folosesc aceasta ca scuză ca să te pice la examen.
      Iar drumurile cu 2 benzi, din câte am văzut, nu prea sunt folosite în orasele din străinătate, de asta nu sunt prezente nici multe sensuri giratorii cu 2 benzi. Se prefera o singura banda destul de larga care sa asigure depășirea ușoară în cazul în care un autovehicul sau alt obstacol blochează strada. Iar abea în apropiere de unele intersecții se fac 2 benzi. În rest nu prea. Eu am stat la Roma mulți ani și am observat diferența asta între Roma și Suceava.
      Iar singurele străzi cu 2 benzi pe care le cunosc, nu au absolut nici un sens giratoriu pentru ca ar încurcă mult circulația. Ci sunt cu intersecții semaforizare foarte corecte. Iar de obicei pe lângă aceste 2 benzi, dacă vrei sa mergi la stânga mai apare banda 3 de pe care nu ai voie sa mergi inainte ci doar la stânga. Si pe prima banda ai voie la drepta sau înainte, iar în unele cazuri doar la dreapta dar este indicat de marcaje. Si Roma este un oraș foarte circulat. Ei in zonele periferice nu prea au probleme cu traficul intens. Doar în centru unde străzile sunt foarte înguste din cauza trecutului. Fiindcă nu existau mașini și clădirile se construiau foarte aproape fără a avea nevoia de parcări și străzi mari.

    • @MD-qz6gk
      @MD-qz6gk 3 месяца назад +1

      Sper sa citesti comentariul meu, am scris mult, dar sper ca toti sa înțelegeți acest punct de vedere și mi-ar place mult ca în România sa se schimbe situația.

  • @danielsalbatecu1248
    @danielsalbatecu1248 2 года назад +3

    În Buzău sunt ronduri cu rază de 3M din balize

  • @adrianciobotaru9595
    @adrianciobotaru9595 10 месяцев назад +1

    1:42 intoarcerea prin ocolirea insulei este permisa, cu exceptia cazului cand este interzisa prin indicatoarele rutiere si semnele de circulatie amplasate in intersectie.
    Astfel, exista sensuri giratorii in care, masinile care vin dintr-o anumita directie, sunt obligate sa circule doar la dreapta sau inainte, neavand voie sa vireze la stanga, deci automat nici sa intoarca !!!

  • @spike4all
    @spike4all 3 года назад +4

    as completa aceste explicatii si cu detalii legate de marcajele de preselectie si ca aceasta este obligatorie de respectat. as mai adauga si niste cazuri particulare de giratorii [in brasov avem destule] printre care si cel in care drumul de pe care vii are 3 benzi, a 3 banda are preselctie stanga, apoi pe directia inainte, dupa sens drumul continua cu 2 benzi.

  • @ralucaralu9479
    @ralucaralu9479 Год назад +1

    urmează să dau traseul ce îmi recomanzi sa învăț ?

  • @ionnicola5690
    @ionnicola5690 3 года назад +4

    Asa da

  • @motanel79
    @motanel79 2 года назад

    pentru noi romanii..Sensul giratoriu este o enigma..putini stiu sau chiar nu vor sa o respecte..din diferite motive....Multumesc pentru acest tutorial....poate reusesc unii sa o aplice ..afta tuturor

    • @Mr-RA
      @Mr-RA 2 года назад +1

      e o enigma partial si din cauza unor video uri de genul, care, cred eu, gresesc sau nu iau in calcul toate variantele si induc lumea in eroare. dar poate sunt eu cel care greseste, cine stie. momentan, pana la proba contrarie, eu asa consider.

  • @fordpumamany
    @fordpumamany 10 дней назад

    Asta e legislatia in Romania.eu am invatat altfel.si nu in Romania,daca nu exista nici un marcaj sau indicator toate iesirile se fac numai de pe prima banda,adica cea din dreapta.

  • @alexandruturiac8418
    @alexandruturiac8418 3 года назад +2

    Sunteți faini!

  • @3.14name
    @3.14name 3 года назад +4

    Cum procedez atunci când ajung in același timp cu 1 sau 2 mașini in sens ?
    Dau prioritate celui de pe drumul din stânga ?

    • @harisvikingii6450
      @harisvikingii6450 3 года назад +13

      Daca circuli intr-un Logan, acorzi prioritate de dreapta. Daca te afli intr-un BMW, nu contează din ce an, ce model, nu contează dacă mai ai vreuna din emblemele BMW, regula este stricta, nu acorzi prioritate nimănui, nu oprești la culoarea roșie a semaforului, nu acorzi prioritate pietonilor. Pur si simplu tu ești stăpânul șoselelor.

    • @danielpghe
      @danielpghe 2 года назад

      @@harisvikingii6450 ai uitat sa ii spui ca trebuie sa se asigure ca are viteza mai mare .. mult mai mare, decat celalalt .. neaparat, daca vrea sa scape nelovit ;)

    • @harisvikingii6450
      @harisvikingii6450 2 года назад

      @@danielpghe corect

    • @PSC88
      @PSC88 Год назад

      dai prioritate tuturor care sunt in sens !

  • @mirceabratescu5965
    @mirceabratescu5965 10 месяцев назад

    semnalizarea e prezentată în Codul Rutier doar ca fiind o obligație, fără a fi și explicată
    Sigur că trebuie impusă obligativitatea semnalizării oricărei schimbări de direcție dar nu înțeleg de ce nu
    se și explică faptul că, de fapt șoferii au nevoie să știe ce urmează să facă ceilalți pentru ca să
    poată circula în siguranță și fluent, altfel spus semnalizarea este o comunicare între mașini și
    dacă acest lucru s-ar explica poate am circula mult mai fluent mai ales în sensurile giratorii....
    Astfel că, avem 3 situații:
    1 intrare la ora 06 pe banda 1 cu ieșire la ora 03 (valabil și la mai multe benzi)
    înainte de intrare, se activează semnalizarea dreapta până la ieșire inclusiv.
    Motivele sunt 2
    1 e o schimbare de direcție și Codul Rutier obligă.
    2 așa se comunică celorlalți intenția de ieșire iar ei pot intra în siguranță. (nu e obligație)
    2 intrare la ora 06 pe banda 1 sau 2 cu ieșire la ora 12 (așa-zisul mers pe direcția înainte)
    imediat la trecerea de ora 03 se va activa semnalizarea dreapta până la ieșire inclusiv.
    Motivele sunt aceleași de la punctul 1.
    3 intrare la ora 06 doar pe banda 2 cu ieșire la ora 09 sau 06 (viraj stânga sau întoarcere)
    înainte de intrare, se activează semnalizarea stânga până la ultima ieșire posibilă înainte de
    cea aleasă adică pentru ora 09 ora 12, iar pentru ora 06 ora 09, când se va schimba semna-
    lizarea din stânga în dreapta și se va menține până la ieșire inclusiv.
    Motivele sunt 2
    1 semnalizând stânga, se comunică celorlalți intenția de a ieși fie la 09 fie la 06.
    nici asta nu e o obligație, ține de bun-simț. (cu toții avem nevoie să știm)
    2 apoi semnalizăm dreapta pentru că e o schimbare de direcție și Codul Rutier obligă.

  • @ralucasefa2290
    @ralucasefa2290 Год назад

    am căzut azi orasu nu am știut sa ma incadrez pt stânga am mers pe banda dreaptă si nu m am asigurat si pentru atata ma si căzut cu 81

  • @jeaneugen7
    @jeaneugen7 4 года назад +2

    cine are prioritate la intrarea in sensul giratoriu daca la intrari sunt semne de cedeaza trecerea ?

    • @Scoala_Rutiera
      @Scoala_Rutiera  4 года назад +4

      Cei care sunt deja in sensul giratoriu.

    • @mileavalentina941
      @mileavalentina941 4 года назад +1

      @@Scoala_Rutiera s

    • @corneladrianilie7598
      @corneladrianilie7598 2 года назад

      @@Scoala_Rutiera eu am pătit o pe pielea mea la examenul auto categoria c,era sensul giratoriu liber,am intrat primul in sensul giratoriu iar examinatorul mi-a pus piciorul pe frână pt că a zis că nu am dat prioritate la mașina din stanga care inițial oprește și apoi pleacă după ce plec eu.

    • @magdalenakun9146
      @magdalenakun9146 2 года назад

      @@Scoala_Rutiera Pentru România răspunsul este CINE ARE MAI MULT TUPEU.

  • @sulcaelisabeta8384
    @sulcaelisabeta8384 4 месяца назад

    Cât are trei minute, cei asta? Ne da-ti cu porția? Pune mai multă apă.
    Și o dată am recomandat saitu.

  • @gavriluttotgavrilut9931
    @gavriluttotgavrilut9931 3 года назад +4

    Se semnalizeaza si intrarea in sens? Sau doar iesirea? Am fost la ore si mi sa ziz sa semnalizez doar iesirea (poate in 2121 sa schimbat ceva

    • @callzz17
      @callzz17 3 года назад

      Mie mi s-a spus sa semnalizez si cand intru.

    • @DAC_AMD
      @DAC_AMD 3 года назад +6

      Se va semnaliza doar ieșirea dacă se merge pe direcția înainte ori la dreapta. Dar dacă virezi la stânga sau întorci, se va semnaliza stanga (semnalizarea schimbarii direcției de mers, menționată în legislație), apoi semnalizarea ieșirii. Plus ca e o acțiune preventivă, pentru a-ți arata intenția de a întoarce sau de a iesi prin stanga și de a evita intersectarea nedorita cu alt/alți participant/i ce urmează sa intre în giratoriu.
      Și în plus e o acțiune chiar mai simplă decât ținerea în mână a telefonului, țigării, rujului, sandvișului etc. Dar pe cât e de simplă, pe atât de greu de înțeles, acceptat și aplicat de majoritatea... Și nu doar în giratoriu e rarisim aplicata acțiunea asta banală - semnalizarea - ci în general (depășirea bicicliștilor, a mașinilor staționate etc etc).

    • @vasilicanae9816
      @vasilicanae9816 2 года назад

      @@DAC_AMD Imi puteti spune, va rog, de ce nu semnalizam intrarea in giratoriu atunci cand vrem sa facem dreapta? Daca semnalizam schimbarea directiei, atunci doar inainte(iesirea a doua) ar trebui sa fie exceptia, nu?

    • @DAC_AMD
      @DAC_AMD 2 года назад

      @@vasilicanae9816 Pentru ieșirea prin dreapta, se va semnaliza dreapta. Iar pentru mersul înainte se va semnaliza doar ieșirea, adică dreapta.

    • @Mr-RA
      @Mr-RA 2 года назад +2

      cum adica sa semnalizezi intrarea in sens? sa semnalizezi ce anume, faptul ca intri in sens? dar ai avea vreo alta optiune..gen sa zbori peste el ? banuiesc ca esti cu masina, nu cu elicopterul.. :D

  • @tonyx233
    @tonyx233 4 года назад +7

    Va rog sa puneti optiunea de fast forward pe site,anumite lucruri sunt prea simple ca sa fie explicate la fel de incet ca cele mai complicate....

  • @SRK8481_2
    @SRK8481_2 Год назад +1

    A văzut cineva cum sunt multe sensuri giratorii în Olanda de exemplu? Dacă intri în sens de pe banda 1 poți ieși doar la dreapta (nu te poți învârti în sens cât vrei din cauza borduri) . Trebuie să intri de pe banda 2, în sens pe banda din mijloc dacă vrei să ieși pe altă ieșire....
    Care nu ați ajuns pe acolo puteți să vedeți video postat de Adriana Oltean azi (Olanda-Germania) se vede la minutul 9:45... Au și o mică bordură între benzi în sens. .... Ce ziceți e corect așa sau nu?

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      V-am mai răspuns odată. Diferitele moduri de configurare la interior a intersecțiilor cu sens giratoriu impun diferite moduri de a se circula prin aceste intersecții. Ce ziceți, este corect să le confundăm între ele?

  • @dariusus9870
    @dariusus9870 2 месяца назад +2

    Este se pronunță ieste, e se pronunță ie, exemplu se pronunță egzemplu. Așa cum eu învăț ceva de la voi, poate învățați si voi ceva de la mine, cu respect.

    • @nadiagroza1124
      @nadiagroza1124 Месяц назад

      exemplu nu se pronunta neaparat “egzemplu” …nu e o regula…poti pronunta si cum e scris.👍

    • @dariusus9870
      @dariusus9870 Месяц назад

      @@nadiagroza1124 e o regulă. Poți pronunța cum vrei tu evident, asta nu înseamnă că e corect.

  • @lamaiedulce7070
    @lamaiedulce7070 4 года назад +6

    In cazul giratoriilor cu 3 benzi cum procedăm?

  • @andreiburgheaua7023
    @andreiburgheaua7023 3 года назад +1

    Pe site videoclipul e la fel de lung.Unde este ghidul complet?

    • @Scoala_Rutiera
      @Scoala_Rutiera  3 года назад

      Intră pe www.scoalarutiera.ro

    • @sulcaelisabeta8384
      @sulcaelisabeta8384 2 года назад

      @@Scoala_Rutiera videoul care este pe site are un format mai mic ca pe RUclips și accesez mai greu comenzile înainte, înapoi este foarte obositor, oare este doar la mine asa?

    • @sulcaelisabeta8384
      @sulcaelisabeta8384 Год назад

      @@Scoala_Rutiera Nu s-a deschis videoul de acolo, zice Network eror. Se deschide cel de 2,59 minute. Am încercat și alt video la fel, de ce oare?

  • @Mr-RA
    @Mr-RA 2 года назад +3

    care e articolul de lege care sustine ca circulatia in rotonda se face in modul prezentat in video ?
    mi se pare mie, sau video ul asta (si altele asemenea) e unul din motivele pt care exista atata confuzie si atatea greseli in trafic. nu e singura sau prima cauza, evident, dar contribuie si el. nu am vazut niciunde sa se faca referire la codul rutier sau la articolul legii pt cele afirmate. deci pare ca e doar o recomandare sau o dorinta a celui care a facut video ul.
    pana una alta, consider ca noi trebuie sa ne luam dupa lege, nu dupa parerile unora, indiferenta ca e vb de cineva din politie, scoala rutiera sau conducatori. cel putin asa cred eu.
    si da, exista si posibilitatea ca legea sa fie uneori absurda sau prost gandita, caz in care o idee buna ar fi sa fie revizuita/modificata.

    • @sulcaelisabeta8384
      @sulcaelisabeta8384 2 года назад

      Nu este doar o părere a cuiva. Ce dă aici pe RUclips este o varianta simplificată, varianta întreaga o vezi dacă accesezi link-ul din descriere. Acolo îți dă și articole de lege. O problema este cu formatul videoului ca este mai slab ca pe RUclips nu imi dau seama de ce.

    • @Mr-RA
      @Mr-RA 2 года назад

      @@sulcaelisabeta8384 nu am vazut niciun articol. ne poti zice tu care e articolul cu pricina? pana una alta, ramane doar o parere/dorinta a unora, pana nu vedem articolul clar.

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 2 года назад

      @@Mr-RA Se consideră intersecție cu sens giratoriu intersecția care are instalat la toate pătrunderile indicatorul (de obligare) "intersecție cu sens giratoriu". Atenție, nu orice intersecție "rotundă", (sau cu o amenajare rutieră rotundă în mijloc), este intersecție cu sens giratoriu. La traversarea unei intersecții cu sens giratoriu, aplicăm (în ordinea aceasta) următoarele:
      1. Încadrarea corespunzătoare înainte de intersecție. (art. 107 Reg.)
      2. Respectarea indicatoarelor/marcajelor de obligare, (dacă există). (art. 109 Reg.)
      3. Prioritate la trecerea pentru pietoni. (art. 72 OUG, art. 135 Reg.)
      4. Prioritate la pătrunderea în intersecție, vehiculelor care circulă prin ea. (art. 57 OUG, art. 135 Reg.)
      5. "Prioritate" la schimbarea direcției de mers, (când părăsim intersecția), și/sau la schimbarea benzii. (art. 54 OUG)
      6. Prioritate când virăm la dreapta, (părăsind intersecția), și trecem peste o pistă de biciclete, (dacă aceasta există). (art. 135 Reg.)
      7. Prioritate la trecerea de pietoni, când părăsim intersecția.
      8. Pe tot parcursul, reducerea vitezei (max 30 km/h în loc.) la schimbarea direcției de mers prin viraje. (art. 123 Reg.)
      Plus:
      - semnalizare obligatorie la schimbarea benzii sau a direcției de mers. (art. 54 OUG).
      - interzicerea opririi voluntare (a nu se confunda cu oprirea impusă) și a celorlalte manevre voluntare care sunt interzise în locurile unde oprirea voluntară este interzisă. (art. 142, 143, 126, 128, Reg).
      - trebuie să avem un comportament care să nu afecteze fluența și siguranța circulației, să nu punem pe cineva în pericol și să nu aducem prejudicii. (art. 35 OUG).
      - prioritate înseamnă dreptul unuia de a trece înaintea altuia, în cazul sensurilor giratorii "la pătrundere", (art. 6, coroborat cu art. 57 OUG)
      - neacordare a priorități înseamnă să-l obligi pe cel care are acest drept să-și modifice brusc direcția sau viteza, ori să oprească, (ori să intre în tine), în cazul sensurilor giratorii, "la pătrundere". (art. 6, coroborat cu art. 57 OUG).
      În sensul celor scrise mai sus:
      OUG = OUG195/2002.
      Reg = Regulamentul de aplicare al ordonanței, mai precis HG1391/2006.
      Alte precizări:
      - în intersecțiile cu sens giratoriu, acolo unde marcajul (linie discontinuă) permite, se pot schimba benzile, (legea nu interzice).
      - în intersecțiile cu sens giratoriu se pot utiliza toate benzile de care dispune intersecția, (legea nu interzice).
      - în intersecțiile cu sens giratoriu "devansarea" este permisă, (legea nu interzice).
      - în intersecțiile cu sens giratoriu se pot efectua mai multe rotații complete, (legea nu limitează numărul de rotații).
      Din coroborarea articolelor prezentate mai sus rezultă explicațiile celor de la DRPCIV, (www.scoalarutieră.ro), dublate de animații grafice.
      www.scoalarutiera.ro/curs-legislatie/codul-rutier/intersectia-cu-sens-giratoriu
      Într-adevăr, ați sesizat bine, există "un set de reguli".

    • @Mr-RA
      @Mr-RA 2 года назад

      @@alexandrumihaileanu3860 daca ai spune doar punctele cheie, ar ajuta mult. nu prea am timp/chef sa citesc chestii in plus decat strict esentialu (au trecut sarbatorile si nu mai sunt in vacanta :)) )
      adica pe scurt, doar partea din lege care clarifica situatia cu benzile in rotonda..si cu marcajele dinainte de rotonda..

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 2 года назад

      @@Mr-RA Cu drag. Am să încerc (să prezint mai pe scurt). Art. 54 OUG ne obligă să semnalizăm, să ne asigurăm și să nu perturbăm sau să punem în pericol pe ceilalți participanți la trafic, atunci când schimbăm banda și/sau direcția de mers. Să le luăm pe rând. Orice intersecție dirijată prin indicatoare de reglementare a priorității are (este străbătută de) o direcție cu prioritate. Intersecțiile cu sens giratoriu (precum cea despre care vorbim) au direcția prioritară circulară, în formă de inel, din moment ce legea prevede că toate intrările în astfel de intersecții își pierd prioritatea, (art 57 OUG, art 135 Reg). Astfel, cel care părăsește intersecția cu sens giratoriu (portocaliul) efectuează o schimbare a direcției de mers spre dreapta, (părăsește direcția prioritară), fiind obligat să respecte prevederile articolului 54. Cel care continuă să circule prin intersecție (verdele), nu-și schimbă direcția de mers, își păstrează direcția cu prioritate prin intersecție. Apoi, marcajul "linie discontinuă" pe care-l încalcă portocaliul are dimensiuni corespunzătoare marcajului de separare a benzilor, (3m linia, 6m spațiul dintre linii, conform Standard Român, STAS SR 1848-7), se observă cu ochiul liber că nu este marcaj de ghidare (1m linia, 1m spațiul). Conducătorii auto sunt obligați (de către același articol 54) să treacă peste acest marcaj de separare a benzilor aplicat în același sens de mers, (inclusiv giratoriu), cu semnalizare, asigurare, neperturbare sau punere în pericol a altor participanți la trafic, pretutindeni unde îl întâlnesc, el (marcajul de separare a benzilor) fiind aplicat inclusiv în intersecțiile cu sens giratoriu, cu avizul Poliției Rutiere.
      drive.google.com/file/d/1cUevQ9QatSfVwE68c0eRGETeZA0Z0wYa/view?usp=drivesdk
      În ceea ce privește nerespectarea de către vehiculul verde a marcajelor de obligare sub formă de săgeți, aplicate pe benzi (acolo unde marcajele există) înainte de pătrunderea în intersecție. Această abatere nu-l disculpă pe cel portocaliu de obligațiile sale legale privind schimbarea benzii și a direcției de mers, inclusiv în vederea părăsirii intersecției cu sens giratoriu. Iată:
      "Referitor la petiția dumneavoastra, inaintată Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, inregistrată cu numărul de mai sus (Nr. 450666/51/ATS), prin care solicitați emiterea unei legislații mai explicite cu privire la circulația in intersecțiile
      cu sens giratoriu, va comunicăm urmatoarele:
      ...
      Cu toate acestea, nerespectarea direcției de deplasare impuse de semnificația
      marcajelor sau a indicatoarelor de către conducătorii de autovehicule care circulă intr-o intersecție cu sens giratoriu nu este de natură să înlăture culpa conducătorilor de autovehicule care, respectând semnificația indicatoarelor si a marcajelor, nu se asigură la efectuarea oricărei manevre de schimbare a direcției de mers, fie că este una de ieșire din sensul giratoriu sau de schimbare a benzilor de circulație in interiorul acestei intersecții.
      ... "
      Concluzie:
      Mai pe scurt, unul este vinovat pentru că nu s-a încadrat regulamentar înainte de intersecție și/sau nu a respectat marcajul de obligare, ( verdele, primește amendă), iar celălalt este vinovat pentru că nu a schimbat regulamentar banda și/sau direcția de mers, (portocaliul, primește amendă și puncte de penalizare). Aceasta este tot. Conform practicii judiciare.
      P.S. Nici eu nu sunt în vacanță. Puteți să recitiți ceea ce am scris când doriți, puteți să studiați mai amănunțit speța aceasta și o să vedeți atât deplina concordanță cu regulile de circulație europene prin intersecțiile cu sens giratoriu astfel marcate în interior, (repet, astfel marcate, cu benzi circulare), cât și confuzia pe care mulți oameni o fac crezând că modul de circulație din intersecțiile cu sens giratoriu "spiralate", (cu marcaje de ghidare aplicate către fiecare ieșire), este singurul corect, și se aplică și în intersecțiile cu sens giratoriu clasice, (cu benzi circulare), ignorând marcajele de separare a benzilor. Adică în "turbogiratorii" trebuie respectate marcajele din interior, (legea ne obligă), în giratoriile "clasice" nu mai trebuie respectate marcajele din interior, (astfel apărând în discuții alegeri selective, ignorări și răstălmăciri ale articolelor de lege, pentru a susține o aberație). Acestei confuzii i-a căzut victimă de mai mult timp inclusiv domnul polițist vlogger, dar nu are tăria de caracter să recunoască și persistă tot mai mult în penibil. Este așa cum spuneți dumneavoastră, prioritate la pătrundere, semnalizare asigurare, neperturbare, sau punere în pericol la schimbarea benzilor în interior, (inclusiv în vederea părăsirii intersecției), și lucrurile "funcționează" indiferent de cum ar fi configurată o intersecție cu sens giratoriu.
      Mai "pe scurt" de atâta n-am putut, ținând cont de multitudinea aspectelor. Școala rutieră prezintă mult mai bine "punctele cheie" și articolele de referință. De ce nu aruncați o privire acolo, când aveți timp? Urmăriți integral acea animație grafică și în câteva minute vă lămuriți. Iar a noastră este în deplin consens cu alte animații grafice cu scop didactic, (privind circulația prin intersecțiile cu sens giratoriu), din diferite țări europene.
      Citiți art. 54 OUG și aplicați-l față de toți participanții la trafic, (conform legii), nu doar față de cei care respectă art. 107 și/sau 109 Reg.

  • @gerosanu94
    @gerosanu94 Год назад

    ar trebui un clip si cu sensul giratoriu cu 3 benzi

  • @bucovschimihai7949
    @bucovschimihai7949 4 года назад +4

    Se foloseste semnalizarea la intrarea in intersectie?

    • @bucovschimihai7949
      @bucovschimihai7949 4 года назад

      Exemplu secunda 0.42 masina albastra semnalizeaza stanga in momentum in care intra in sensul giratoriu

    • @Scoala_Rutiera
      @Scoala_Rutiera  4 года назад

      Ca cei din urmă, dar nu doar ei, sa stie ce intenții are.

    • @bucovschimihai7949
      @bucovschimihai7949 4 года назад +5

      @@Scoala_Rutiera cei din urma trebuie sa stie intentia mea din moment ce m.am incadrat pe banda cea mai apropiata de sensul giratoriu...daca te incadrezi corect...nu cred ca e nevoie sa semnalizezi...din contra...in alte tari, e interzisa semnalizarea la intrarea in giratoriu

    • @Scoala_Rutiera
      @Scoala_Rutiera  4 года назад +1

      Noi suntem in romania, nu in alte tari. Cei cate fac legislația noastra au prevăzut obligația de a semnaliza schimbarea oricărei direcții de mers. Deci, schimbi direcția de mers, trebuie sa semnalizei cu minim 50 metri înainte.

    • @bucovschimihai7949
      @bucovschimihai7949 4 года назад +4

      @@Scoala_Rutiera Semnalizarea schimbarii directiei de mers e diferita de intrarea in sensul giratoriu cu semnalizarea....vezi secunda 40-42......sau minutul 1: 04 . intelegeti despre ce vorbesc ?

  • @PopaAlexandru.
    @PopaAlexandru. Год назад

    Daca se semnalizeaza stanga cand esti obligat se schimbi directia de mers la dreapta ?
    Daca sunt 4 benzi pe sens care e incadrarea corespunzatoare?

    • @PSC88
      @PSC88 Год назад +1

      de la 2 benzi in sus ai marcaje pe fiecare banda in ce directie ai voie sa circuli.

    • @PopaAlexandru.
      @PopaAlexandru. Год назад +1

      @@PSC88 Uneori si la 2 ... dar suntem in Romania si uneori marcajele sunt sterse sau tocmai s-a reasfaltat si nu sunt inca trasate directiile .
      Si o sa vina iarna cand carosabilul e acoperit de zapada .
      Oricum ,nu am mentionat in ce conditii - cu marcaje lizibile/ilizibile , cu panou de preseselectare/fara .
      In sensul giratoriu poti sa schimbi banda asa ca sagetiile alea de la intrarea in sens sunt valabile numai la intrarea in sens cand vorbim de la 2 benzi in sus .

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад +1

      @@PSC88 Iar marcajele acelea sub formă de săgeți nu-l scutesc pe cel care schimbă banda, ( care trece peste marcajul linie discontinuă), de obligațiile pe care le are, (prin lege).

    • @PSC88
      @PSC88 Год назад

      @@alexandrumihaileanu3860 depinde. Legal, nu iti este interzis sa schimbi banda in intersectie, adica nici un articol nu prevede asta clar, ci se specifica doar ca daca schimbi banda trebuie sa acorzi prioritate celor care deja circula pe banda unde doresti tu sa te incadrezi. Acuma, daca tu vii si-mi spui ca atunci cand fac eu stanga, spre exemplu, de pe banda numarul 2, urmand ca la iesire sa incalc acea banda discontinua, trebuie sa-i acord celui de pe banda 1 prioritate? De ce? Pai ala de pe banda 1, de unde a venit el de a ajuns acolo? Ori a intrat in sens dupa mine, si potrivit legii trebuie sa-mi acorde prioritate (la lege scrie clar ca cei care sunt in sens au prioritate) ori a intrat in sens de-o-data cu mine, eu de pe banda 2 el de pe banda 1, ceea ce ii anuleaza lui asazisa prioritate pentru ca el nu s-a incadrat corespunzator. De pe banda unu nu poti face stanga. Articolul 137 aliniatul 1 si 2

    • @PSC88
      @PSC88 Год назад

      @marius popa ai inteles gresit sensul giratoriu. Te asigur ca nu asa sta treaba. Intre insula (acea zona din centru pe care iti este interzisa trecerea) si linia discontinua, nu este o banda. La fel cum nici intre linia discontinua si trotuar (exteriorul sensului) NU este o banda. In sensul giratoriu NU sunt 2 benzi in cerc. Pentru ca nu s-ar mai numi benzi de circulatie ci culoare. Culoarele sunt pentru cei care au curse in cerc, piste de atletism ... nicidecum intersectii. Prima data sensurile giratorii nu aveau acea linie discontinua, si multi sareau de pe prima banda in centrul sensului, ca era mai ''direct'''' ... si se produceau accidente. Dupa care s-a trecut la trasarea tuturor liniilor ... si a devenit un macel, nu se mai intelegea nimica. Asa ca au gasit aceasta solutie, ca cumva sa separe si sensurile si sa fie simplu vizual. Sunt linii de ghidare nu de separare a sensurilor.

  • @stop_motion_movie
    @stop_motion_movie 3 года назад +4

    Este fundamental greșitã explicația. Ocolirea centrului intersecției cu sens giratoriu, sau a rondoului, se face prin STÂNGA sau în sens trigonometric. Dacă vrei să ocolești centrul intersecției cu sens giratoriu prin dreapta, sau în sensul acelor de ceasornic, trebuie să fii pe contrasens, să patrunzi în intersecție, si să te învârți în sensul acelor de ceasornic. Cum noi nu suntem în India, ci suntem în România, iar în România se circulă pe partea dreaptă. Soferul care circulă în România pe partea dreaptă, pătrunde în intersecția cu sens giratoriu, și se învârte în sens trigonometric ( invers acelor de ceasornic ) și nu conform comentariului. Noroc că în film este desenat corect. Semnul ne arată că în intersecție te învârți ( ocolești centrul sau rondoul) în sens trigonometric. În acest caz nu recomand acest film ca fiind util învațării la nivel teoretic a deplasării în intersecțiile cu sens giratoriu. Comentariul trebuie schimbat, pt. că este fundamental greșit.

    • @LittleWooman
      @LittleWooman 3 года назад +1

      Intr-adevar, in video spune asa: "Se ocoleste centrul intersectiei prin dreapta". Corect spus ar fi fost: "Patrunderea in sensul giratoriu se face prin dreapta, iar deplasarea in interiorul acestuia se face prin stanga".

    • @gorel78
      @gorel78 3 года назад

      Să ne arate,unde scrie în legislație,că în SENSUL GIRATORIU,este obligatoriu semnalizarea...dar să nu interpreteze,că faci o schimbare de direcție,ci să ne arate că scrie negru pe alb,despre sensul giratoriu...în restul țărilor,nu se semnalizează, pentru că tu circuli pe un drum cu prioritate (culmea ar fi, când circuli pe un național,de exemplu,intri într-o curbă la dreapta și începi să semnalizezi dreapta--normal,nu este interzis,dar nici nu este obligatoriu,nici măcar recomandat)...în aceste intersecții,este obligatoriu semnalizarea părăsirii,cu semnalizare dreapta !!!

    • @bibi9439
      @bibi9439 3 года назад +3

      Cu tot respectul domnule Andrei, explicatia din clip este corecta. Art. 110 din regulamentul de aplicare a OUG 152/2002, alin (3) spune ca "Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părţii carosabile se ocolesc prin partea dreaptă." Ocolim "prin dreapta" unui obstacol, ca noi ne deplasam "spre stanga" sau "spre dreapta", asta e altceva. Prin care parte, oare, patrunde soferul din Romania in sensul giratoriu!? Ati ghicit, prin dreapta (dreapta sensului giratoriu, evident), astfel ca ocolirea o faceti tot prin dreapta. Schimbarea directiei de deplasare, se face prin stanga centrului imaginar al intersectiei numai in situatiile in care există benzi speciale pentru executarea manevrei, sau in cazul vehiculelor care intră intr-o intersecţie circuland pe acelaşi drum in aliniament, dar din sensuri opuse, fara intersectarea traiectoriei acestora. Dar asta este cu totul altceva decat circulatia in sensul giratoriu...

    • @sulcaelisabeta8384
      @sulcaelisabeta8384 Год назад

      Toată treaba pornește de la faptul că mai trebuie să ocolesti un cerc. Dacă nu ocoleai un cerc nu erai indus in eroare cum ca schimbi doua direcți opuse. Dacă ne raportam doar la cerc zici: îl ocolim prin dreapta și ne rotim la stânga. Și dacă noi circulam pe partea dreaptă nu ai fi avut cum să descri o înconjurate a intersecției prin stânga. sa zicem ca avem o singura banda care ocolește pe interior intersecția asta este sensul normal,tinem cont ca intram de pe un drum, nu puteam sa o luam în stânga că am fi intrat la urmă pe unde venisem. Și erai poziționat cu volanu pe partea dreapta practic ajunsesesi în Anglia fără să vrei.

  • @tineristineris1860
    @tineristineris1860 2 года назад +2

    Unde e Tavi Pertea?

  • @besliudorel5068
    @besliudorel5068 3 года назад +4

    Cool

  • @sebi575
    @sebi575 Год назад

    Puneți videourile complet pe youtube, că ălora nu le merg tot timpul videoclipurile!!!! 🤦🏻‍♂️

  • @remussebastianmadmax5816
    @remussebastianmadmax5816 2 года назад

    Poza asta nu intalegi si esti nedumerire ca cel care este în sens are prioritate și poate sa facă înainte de pe a doua banda pe a doua ieșind din sens ca în poza, și în comentari, deci chestia este când este foarte aglomerat mulți nu respecta ordinea și cred ca de pe prima banda poți sa te răsucești cât vrei ceia ce nu este adevarat, cel de pe prima nu poate sa facă practic stânga doar dreapta și înainte asta este nedumerirea multora.

  • @mihaiboga6832
    @mihaiboga6832 Год назад

    Unde pot să văd întreg episodul?

    • @Scoala_Rutiera
      @Scoala_Rutiera  Год назад

      Pe link-ul din descriere.

    • @mihaiboga6832
      @mihaiboga6832 Год назад

      @@Scoala_Rutiera care este link-ul din descriere? Am accesat totul,dar nu merge! Nu înțeleg! Arătați-mi care este ăla, link-ul din descriere!

    • @Scoala_Rutiera
      @Scoala_Rutiera  Год назад

      @@mihaiboga6832 www.scoalarutiera.ro/curs-legislatie/codul-rutier/intersectia-cu-sens-giratoriu

  • @jonyjoan
    @jonyjoan 3 года назад +11

    Singura problema e când ai doar cate o singura bandă la ieșire când ai 2 e altceva când ai una și de pe mijloc îți taie calea e problema.

    • @florinplesca1904
      @florinplesca1904 2 года назад

      Și cine are prioritate la ieșirea din sens giratoriu, pe o singura banda ,? Cel din interior, sau cel din exterior?

    • @dansan9047
      @dansan9047 2 года назад +1

      @@florinplesca1904 cine se afla primul in sensul giratoriu are prioritate. Daca au intrat amândoi deodată și au mers în paralel, cel care a intrat de pe banda 1 va ieși primul deoarece el rămâne pe banda lui, adică banda 1, cel de pe "interior", a intrat de pe banda 2 și ca sa se incadreze pe banda 1 (singura existentă la iesire) trebuie sa se asigure și să acorde prioritate. Mai e și situația când are loc depășirea in giratoriu (sa zicem că cel de pe interior intra primul in giratoriu dar e ajuns din urmă de un șofer mai grăbit in giratoriu și acesta ii cam taie calea celui care a fost primul in giratoriu). Aici lucrurile pot deveni nuanțate deoarece va fi greu de stabilit cine a fost primul in giratoriu, etc... Dar după părerea mea, daca se poate stabili cine a fost primul in giratoriu, acela are dreptate... O camera de bord care sa filmeze și în fața și în spate, ar lămuri o asemenea situație.

    • @Mr-RA
      @Mr-RA 2 года назад +1

      @@dansan9047 nu prea are relevanta cine a fost primul in giratoriu. unde ai vazut aspectul asta in lege, ca sa conteze intr o situatie de genul? dupa ce sunt amandoi in giratoriu, pur si simplu e irelevant cine a fost primul si cine al doilea. asta conteaza doar atunci cand tu esti deja in sens si altul vrea sa intre. dar cam la asta se rezuma prioritatea celui care se afla deja in sens.

    • @dansan9047
      @dansan9047 2 года назад

      @@Mr-RA iar tu ai văzut asta unde în lege?

    • @Mr-RA
      @Mr-RA 2 года назад

      @@dansan9047 intrebarea e unde ai vazut tu, pt ca tu ai facut o afirmatie prima data :) tu ai pus de la tine ceva pe langa ce spune legea. si eu am cerut sa ne arati unde apare asa ceva in lege :) pana atunci, e doar poveste, sorry..

  • @claudiuprodana1448
    @claudiuprodana1448 4 месяца назад

    On cehia majoritatea sunt inchise pt a 3 a iesire cu pre semn de circulare, in Romania de pe 1 la prima ies pe si pe 3 crezand ca au prioritate de dreapta de la banda 2 apropiata de insula. Cel mai bine ar sa fie presemne pt a se evita prostia majoritara de aici cu privire la sensul giratoriu.

  • @ganciu-mb7xp
    @ganciu-mb7xp 3 года назад +1

    Frumos explicat !

  • @adrianmarina3278
    @adrianmarina3278 4 года назад +5

    Si daca intra pe prima banda in timp ce tu esti pe a doua cum iesi cine are prioritate?

    • @jony2604
      @jony2604 3 года назад +2

      nu are voie sa intre pentru ca esti tu acolo ,iar cat timp esti in sens ai prioritate fata de cei care intra

    • @sulcaelisabeta8384
      @sulcaelisabeta8384 Год назад

      Aici ar trebui să ai indicatorul stop și asa nu mai intra nerăbdători pe banda prioritara. Îmi plac de ei că uită să precizeze de ce se grăbesc asa mult să între în sens, parcă ar face-o să nu rămână banda liberă. Chiar Portugalia a rezolvat cu ăștia de cred că au pus mâna banda prioritara. Ciudat că pe drum nu vor banda 1, aici da acolo nu, dacă nu face și pe drum asa, ias obliga sa stea acasă sau o amenda consistentă. Politia sa le zică: ce căutați pe b2 că voi era cu b1, ati încurcat benzile, nu mai vreți să stați pe b1 să puteți lua ieșirile, că SG este tot ca un drum sau pe drum se merge altfel.

  • @aly7778
    @aly7778 3 года назад +8

    in alte tari, e interzisa semnalizarea la intrarea in giratoriu

    • @johndoe-vm4ps
      @johndoe-vm4ps 3 года назад +1

      Care tari !?

    • @gorel78
      @gorel78 3 года назад

      Nu e interzis,dar nu trebuie(nu este obligatoriu) semnalizat;doar când ieși din intersecție,semnalizezi dreapta, pentru că părăsești drumul cu prioritate...dar la noi,este altfel ca în TOATE țările...cel puțin din vestul Europei

    • @alemareti3991
      @alemareti3991 2 года назад

      @@johndoe-vm4ps cel puțin în Germania și în Spania știu că am fost acolo, și nu se semnalizează

    • @DAC_AMD
      @DAC_AMD 2 года назад

      @@gorel78 Alte tari nu sunt pe ultimele locuri la siguranța în trafic, cum e România pe ultimul loc. Asa ca semnalizarea e binevenita. Măcar atât, dacă legislația nu e mai aspră.

    • @gorel78
      @gorel78 2 года назад

      @@DAC_AMD
      Legislația e la fel, atât în România, cât și UE... Doar, interpretarea legii de către români, e diferită

  • @alina.g.n
    @alina.g.n 2 года назад +1

    Cunosc o soferita care face dreapta la sensul giratoriu de pe banda doi...degeaba ii explic ca se contrazice cu mine. I sa-i arat acest video...

    • @sulcaelisabeta8384
      @sulcaelisabeta8384 Год назад

      Prințesele sunt mai speciale! Mașinile nu pot fi speciale.

  • @lucacojocaru9394
    @lucacojocaru9394 11 месяцев назад

    0:53

  • @raycon921
    @raycon921 2 года назад +6

    ce se intampla cand sensul giratoriu este cu 3 intrari/iesiri?

    • @ikt_mariod5964
      @ikt_mariod5964 9 месяцев назад

      Incearca sa tii a 3 a banda ca una din caz de esti taiat de cineva

  • @calicali2329
    @calicali2329 5 месяцев назад

    Haha pe banda cu 2 benzi giratoriu am iesit pe a 2 a banda la a3 a ca in video si mi a trecut ca nu am mers bine :))

  • @kji5239
    @kji5239 2 года назад +2

    Deci daca intri in intersecție si doresti sa mergi înainte, nu se semnalizeaza intrarea ci doar iesirea, nu ? Adica semnalizare dreapta

    • @antoniotrasca802
      @antoniotrasca802 2 года назад

      Da

    • @raycon921
      @raycon921 2 года назад

      @@antoniotrasca802 si can ai 3 intrari/iesiri care mai e directia inainte?

    • @Mr-RA
      @Mr-RA 2 года назад

      sa mergi inainte in sens inseamna sa faci sensul..adica sa te tot invarti. deci in sens ai doar doua variante: sa mergi tot inainte (adica sa te invarti in sens) sau sa iesi pe una din iesiri, la dreapta.

    • @sulcaelisabeta8384
      @sulcaelisabeta8384 2 года назад

      Prin semnalele pe care le dai când ai ajuns în sens indici ce ieșire iei. Nu acelas lucru îl faci și la o intersecție clasică? Gândind logic de ce crezi ca nu se semnalizează iesirea înainte, câte semnale ai? Cel mai sigur este sa indici și ieșirea. Unu că aici înainte nu seamană exact ca la o intersecție și doi cel de pe b2 va ști SIGUR ca vor scăpa de tine la prima ieșire. Altfel de ce ai avea semnal dreapta și te gasesti pe b1? Deci tu te rotești pe b1 și dintr-o data faci dreapta încetinind nu ar trebui să avertizezi dinainte? Mai greu să știe omul exact ce vei face mai ales ca preselectarea nu se respecta. Vezi ca nu mai seamană ca la orice intersecție? Faci dreapta ca pe un drum? Nu se depune efort ptr semnalizare. Mai punem ca unii nu semnalizează în sens decât ieșirile înțelegem ca merg înainte? După mine Obligatoriu și semnal dreapta mai ales ca înainte poți face și când ești pe b2, aici se complica situația.

    • @sulcaelisabeta8384
      @sulcaelisabeta8384 2 года назад

      @@Mr-RA Cu ce îmi garantezi că înainte inseamna ce ai spus? Nu vreau să îmi explici interpretarea că o știu am am mai citit-o de sute de ori o știu. Arata-mi, certifica-mi ca și legiuitorul "român" vede lucrurile în acest mod și nu mai comentez. Și ai grija, chiar dacă suntem în Europa se judeca dupâ legea românească, după interpretarea romaneasca
      sau vrei sa zici ca este altfel? Cum nu ești jurist nu o sa mă încred în vorbele tale. Ca să vezi ce parsivenie este la unii oameni, timp de opt luni ziceau într-un fel cu care nu erau de acord(mai carcoteau ei) deci după lunile alea în care știau într-un singur mod(aveau o singura interpretare) , dintr-o data prin meditații prelungite cred vin și cu interpretarea asta ei având carnet de zeci de ani. Ii întrebam dacă interpretarea vine din străinătate și unul nu recunoștea. Să cred eu că i-a luminat Dumnezeu pe toți cu aceias soluție în acelas timp?

  • @octavianoctavian2203
    @octavianoctavian2203 2 года назад +3

    Mai nou unii de pe prima bandă fac si a 3a iesire am văzut .

    • @alemareti3991
      @alemareti3991 2 года назад

      Așa este, chiar azi m-am luat în discuții cu doi colegi care spuneau că este bine sa faci așa ceva

    • @Mr-RA
      @Mr-RA 2 года назад

      @@alemareti3991 pai pentru ca si este bine :) ma rog, ca este bine sau nu, depinde de parerea fiecaruia. dar eu cred ca e legal, ca banuiesc ca despre asta e vorba. daca tu crezi altceva, poti incerca sa aduci dovezi din lege care sa sustina contrariul.

    • @Mr-RA
      @Mr-RA 2 года назад

      exact. si de ce nu ar face o ?

    • @octavianoctavian2203
      @octavianoctavian2203 2 года назад

      @@alemareti3991 cum ar fi ca eu fac ultima ieșire din sens și altu și o faca la fel dar de pe prima banda din sensul giratoriu.. eu zic ca prezintă o amenințare acești oameni care fac asta. Și eu o mai fac uneori la a doua sau a 3a ieșire cum îmi vine mai bine dar atât timp cât ma aflu doar eu în sens

    • @octavianoctavian2203
      @octavianoctavian2203 2 года назад

      @@Mr-RA pentru ca în sensul giratoriu nu sunt doar ei . Spre exemplu dacă eu sunt paralel cu acea persoana în sensul giratoriu și trebuie sa ies din sens trebuie sa ma asigur ca nu am pe nimeni în unghiul mort întorcând capul sa ma uit pe geamul din spate al mașinii și după sa fac manevra (oglinzile nu pot cuprinde mai bine de 1 metru din distanța opusa de vehicul). Așadar era sa acroșez anul acesta cel puțin 5 persoane! Culmea ca în această situație unii au realizat manevra mea abia când erau în drept 😂cine e mai norocos și știe rămâne în spate fără sa incomodeze .și încă ceva ce nu e scris în nicio lege: unii au oglinzi la mașină degeaba ,văd că se apropie un vehicul pe banda 2 și mai tare se baga sa incomodeze traficul * na..acuma fiecare după legile sale se afla în trafic .
      Un an nou fericit!

  • @aurataify
    @aurataify 4 года назад +1

    Cei mai buni

    • @petruapetreipetru5916
      @petruapetreipetru5916 2 года назад

      Studiați art 54,din 195.si116 din Regulamentul de aplicarea Ordonanței.

  • @MrRiusss
    @MrRiusss 6 месяцев назад

    In sensul giratoriu se aplică, cel mai bine, conduita preventivă. Intri dar sensul nu e al tău, fi prudent (atent la ghiolbani) și respectă schimbarea direcției de mers, așa cum scrie la lege, asigurându-te, semnalizând schimbarea. NUștiu kum, dar în toată Europa, viteza de circulație în sensul giratoriu este moderată. Toți se uită peste tot. Premisa multor comentarii de aici este că banda 1 este suverană. E greșit!

  • @costelsaru5052
    @costelsaru5052 2 года назад +1

    Văi mama doare rău te-ai încadrat pe stânga faci stânga dacă ești pe dreapta ai voie sa schimbi banda cu semnal

  • @dimagelu6605
    @dimagelu6605 Год назад

    Mai greu cu un ciclist care vrea sa se angajeze de pe prima banda si sa ajunga in stanga dupa sensul giratoriu. E la mila Soferilor.

    • @sulcaelisabeta8384
      @sulcaelisabeta8384 Год назад

      Ce zic poate fi o prostie. Într-un sens de 4 ieșiri mergând și cu viteză mică poate ar trebui să meargă doar pe prima bandă. Dar asta nu ar presupune să aibă prioritate că este pe acea banda. Ar lua b1 că este mai ușor și nu mai schimbă dacă ar fi pe 2. Dar am precizat acum nu te aștepta să iti dea instant prioritate toți șoferii când treci pe lângă toate ieșirile, de parcă tu ai fi pe zebră tot timpu. În primul rand unde te-ai grăbii, să ieși din intersecție ala este scopul. Dacă nu le convin cum am zis să o facă după lege.

    • @sulcaelisabeta8384
      @sulcaelisabeta8384 Год назад

      Asa este și in Portugalia unde banda 1 nu are prioritate, dar vehiculele lente pot circula pe ia dar nu au prioritate. Ar fi și cam mult de abia te miști și ai pretentie să se oprească ala cu viteza de 2 ori mai mare.

  • @Alin-yb1zl
    @Alin-yb1zl Год назад

    Un video foarte clar, si inca sunt multi purtatori de permis care sustin ca intersectia giratoriu este de fapt un drum cu sens unic si nu este o intersectie, si ei se pot invarti ca un titirez cat vor de pe banda 1 ca e banda speciala cu prioritate peste tot...

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад +2

      Chiar așa și este. Iată:
      www.scoalarutiera.ro/curs-legislatie/codul-rutier/intersectia-cu-sens-giratoriu
      Cei care circulă prin intersecție pe banda unu, au prioritate atât față de cei care urmează să pătrundă, cât și față de cei care schimbă banda, inclusiv în vederea părăsirii intersecției. Conform legii. Urmăriți videoclipul celor de la Școala Rutieră până la capăt, nu doar partea cu încadrarea.

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      ruclips.net/video/JkUBNQrOElk/видео.html

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      @marius popa Păi da, dar atunci sensurile giratorii cu două benzi ar deveni sensuri giratorii cu o bandă. Plus că, respectiva bordură ar bloca și deplasarea pe direcția înainte în raport cu locul pătrunderii, pentru cei încadrați pe banda unu, (ceea ce legea permite).

    • @sulcaelisabeta8384
      @sulcaelisabeta8384 Год назад

      @@alexandrumihaileanu3860 Nu înțelegem la ce vă referiti, videoul nu s-e deschide și am încercat mai multe zile. Spuneți în cuvinte la ce se referă. Prima parte o știam, unde este miezul problemei?

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад +2

      @@sulcaelisabeta8384 "Miezul problemei" este faptul că nu putem lua doar prima parte, încadrarea, "că doar aceea ne convine nouă". Trebuie reținut și finalul videoclipului, este la fel de important, respectiv "schimbarea benzii în interiorul intersecțiilor cu sens giratoriu se face ca în orice altă situație, cu semnalizare, asigurare, neperturbarea sau punerea în pericol a altor participanți la trafic".

  • @bioslovelifesunny9355
    @bioslovelifesunny9355 2 года назад +1

    DEPASIREA SE EFECTUEAZA IN SENS GIRATORIU?

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 2 года назад

      Depășirea este permisă în intersecțiile dirijate, (intersecția cu sens giratoriu este o intersecție dirijată), iar faptul că un vehicul de pe o bandă circulă mai repede decât un alt vehicul de pe o bandă alăturată, nu constituie depășire. (neoficial i se spune devansare).

    • @bioslovelifesunny9355
      @bioslovelifesunny9355 2 года назад

      @@alexandrumihaileanu3860 bine,dar in sensul giratoriu cica nu se schimbba banda,dca nu se poate schimba banda,nici depasirea nu se poate face

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 2 года назад +1

      @@bioslovelifesunny9355 Ba da. În sensul giratoriu nu este interzisă schimbarea benzii, trecând peste marcajul linie discontinuă, cu semnalizare, asigurare, neperturbarea sau punerea în pericol a altor participanți la trafic. Conform legii. Altfel ar fi absurd. Ar însemna că nimeni nu ar mai ajunge până la insulă, și nici nu ar mai ieșii de acolo.

    • @sulcaelisabeta8384
      @sulcaelisabeta8384 2 года назад

      @@alexandrumihaileanu3860 Se schimbă banda cu un scop precis, adică sunt pe b2 trec pe b1 ca să pot ieși. Din acestă cauză nu se poate pune linie continua ca altfel s-ar pune. O pui pe un drum că zici pe aici nu schimbi direcția îți interzic dar o făci peste un km unde se termina linia continua! Un lucru cu care nu prea suntem de acord mai ales când șoseaua este libera dar respecți. Să zicem că faci depășire dar trebuie sa ști sa o faci, dacă blochezi sensul ar trebui sa stai mai potolit. Instructorii zic că este permisă depășirea dar să nu o faci cred ca știu ce spun. Dacă chiar ar fi fost permis orice în sensul giratoriu și se circula perfect asa atunci nu s-ar mai inventat turbogiratorul care are linie continua!

    • @sulcaelisabeta8384
      @sulcaelisabeta8384 2 года назад

      Sensul giratoriu nu este o intersecție simplu de abordat. Trebuie sa ținem cont că nu toți se descurcă perfect aici. Nu este ca pe un drum chiar dacă pare. Ai aceleas reguli de circulație dar spațiul de manevra este mic. Parcă depășirea este interzisa în curbă asta cu ce seamna pe toată lungimea ei?

  • @dr.p4250
    @dr.p4250 Год назад

    Daca eu ma angajez pe banda din stanga si vreau s-o iau in fata,si intru in acelasi timp cu un autoturism care este angajat pe banda din dreapta dar care vrea sa faca stanga(ceea ce este gresit) si imi taie calea,il lovesc,cine este de vina?Sunt curios.cum ar interpreta un politist,o astfel de speta.
    P.s:am.vazut astfel de imbecili care procedeaza la.acest mod,ocolind giratoriul de pe banda de pe care ar trebui sa faca doar dreapta sau fata.

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      ,,Faptul că din punct de vedere al încadrării corecte pe benzile de circulație, părăsirea sensului giratoriu pe cea de-a patra ieşire echivalează cu deplasarea la stânga și impune conducătorilor auto să se încadreze pe banda a doua, nu înseamnă că intrând în sens pe prima bandă și continuând deplasarea până la a patra ieșire petentul a efectuat un viraj la stânga, care presupune schimbarea direcției de mers. Dimpotrivă, raportat la faptul că direcţia de deplasare este un cerc, deplasarea spre stânga cercului nu presupune nici schimbarea direcției de mers, nici efectuarea unui viraj la stânga.".
      "Din practica judiciară reiese că, particularitatea în intersecțiile cu sens giratoriu este aceea că sensul de deplasare este un cerc, astfel că de fiecare dată când un conducător auto intenționează să părăsească sensul giratoriu, acesta trebuie să schimbe direcția de mers. Spre exemplu, într-o intersecție cu sens giratoriu format din patru benzi de circulație, conducătorul de autovehicul aflat pe banda de lângă insula centrală, respectiv pe banda a patra, nu poate părăsi sensul giratoriu doar dacă se asigură corespunzător la schimbarea benzilor de circulație, fără să perturbe sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, care circulă pe benzile trei, doi și unu. Raportat la faptul că direcția de deplasare în sens giratoriu este un cerc, orice părăsire a sensului presupune în mod necesar schimbarea direcției de deplasare".
      "... În ambele cazuri polițiștii au sancționat șoferul care circula pe banda unu (banda exterioară) din sensul giratoriu pe motiv că nu a acordat prioritate celuilalt șofer de pe banda doi (interioară) care a vrut să iasă din sens, producându-se astfel coliziunea între mașini. Patru instanțe spun că Poliția a interpretat greșit. În ambele procese, atât instanța de fond de la judecătoria Cluj-Napoca, cât și cea de apel de la Tribunalul Cluj au hotărât anularea amenzii aplicate șoferului de pe banda unu (exterioară), arătând că celălalt șofer, care schimba direcția de mers, trebuia să semnalizeze și să se asigure."
      "... Când urmează să pătrundă într-o intersecție cu sens giratoriu, conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă în interiorul acesteia. După pătrunderea în intersecția cu sens giratoriu și înscrierea pe banda de circulație corespunzătoare direcției de mers dorite, orice manevră de schimbare a benzii trebuie să fie precedată de semnalizarea și asigurarea impuse de lege, inclusiv manevra de schimbare a direcției de mers în vederea părăsirii intersecției. Încadrarea unui conducător de vehicul pe o bandă necorespunzătoare direcției de mers dorite, nu-i exonerează pe ceilalți conducători de vehicule care circulă în intersecția cu sens giratoriu, de obligația de a se asigura atunci când efectuează orice manevră de schimbare a benzii sau a direcției de mers și de a nu perturba deplasarea conducătorului de vehicul care, deși inițial greșit încadrat, circulă păstrându-și banda pe care se află. ..."
      "Referitor la petiția dumneavoastră, înaintată Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, înregistrată cu numărul de mai sus, (Nr. 450666/51/ATS), prin care solicitați emiterea unei legislații mai explicite cu privire la circulația în intersecțiile
      cu sens giratoriu, va comunicăm urmatoarele:
      ...
      Cu toate acestea, nerespectarea direcției de deplasare impuse de semnificația
      marcajelor sau indicatoarelor de către conducatorii de autovehicule care circulă într-o intersecție cu sens giratoriu nu este de natură să înlăture culpa conducătorilor de autovehicule care, respectând semnificația indicatoarelor și marcajelor, nu se asigură la efectuarea oricărei manevre de schimbare a direcției de mers, fie că este una de ieșire din sensul giratoriu sau de schimbare a benzilor de circulație in interiorul acestei intersecții.
      ..."
      P.S. Și eu am cunoștință despre grămezi întregi de dobitoci care schimbă banda și direcția în vederea părăsirii intersecției cu sens giratoriu fără a-și respecta obligațiile impuse de lege, semnalizare, asigurare, neperturbarea sau punerea în pericol a altor participanți la trafic. Ei nici măcar nu știu (și nu vor să creadă) că-și schimbă banda și direcția de mers.

    • @johnflower8384
      @johnflower8384 Год назад

      @Dr. P Daca intrati deodata/in paralel in SG si amandoi virati la dreapta, tu nu te uiti/nu vezi ca in dreapta ta e o masina peste care nu trebuie sa dai?
      Incadrarea lui gresita nu este contraventie insa neatentia/nesasigurarea ta la schimbarea directiei este contraventie!

  • @siminescumarian
    @siminescumarian 3 года назад +2

    Este incredibil că prezentați o informație falsa. In interiorul sensului giratoriu se aplica regulile unui drum obișnuit. Daca faci Iesei din giratoriu, trebuie sa o faci de pe prima banda.

    • @steelise
      @steelise 3 года назад +3

      Si legea asta cine a dat-o? Exista undeva in legislatia rutiera? V-a fost prezentat video dat mura-n gura de catre un comisar al politiei romane, axat pe rutiera. Toti care spuneti ca puteti face sensul giratoriu din banda 1, nu stiu pe ce lume traiti, din moment ce PANA SI LA INTREBARILE pentru promovarea examenului pentru obtinerea permisului de conducere, toti conducatorii auto sunt invatati astfel. Incredibil cum va faceti unii legea voastra propie. BANDA 1, DREAPTA SAU INAINTE, doresti sa introci in sensul giratoriu sau sa iesi la a 3-a iesire, folosesti banda 2, foarte simplu si nu nimeni nu calareste pe nimeni.

    • @siminescumarian
      @siminescumarian 3 года назад +4

      @@steelise așa e. Am mai citit despre asta și într-adevăr nu am avut dreptate. Zona de intersecție nu e drum obișnuit: se aplica regulile de circulație în intersecție.

    • @ProConPerspective
      @ProConPerspective 3 года назад +2

      @@siminescumarian Wow! E prima data, pe RUclips, cand cineva se documenteaza si apoi recunoaste ca a gresit. Am citit comentariile altor clipuri similare si erau pline de injuraturi. Felicitari!

    • @nicu7437
      @nicu7437 2 года назад

      @@siminescumarian esti primul om care recunoaste ca a gresit, ai tot respectul meu !!!

    • @sulcaelisabeta8384
      @sulcaelisabeta8384 Год назад

      Niște smecheri l-au transformat într-un drum obișnuit cu sens unic. Nu este un drum obișnuit, că dacă ar fi, vreu sa îmi pună intrarile și ieșirile pe ambele părți. Atunci dacă este un drum obișnuit de ce se inscriptionează cu niște sageti? Când ai pus niște sageti ai vrut sa reglementezi ceva, întrebarea esre de ce ai ținut sa faci asta, de ce nu l-ai inscripționat ca pe un drum obișnuit? Rezultă că treaba este mai complexa decât pare.