Masina copilariei mele.Nu am sa uit niciodata Aroul alb,si mai tarziu pe cel rosu al tatalui meu.Praful sa se aleaga de banii si sanatatea celor care au dus ARO la disparitie.
Dumnezeu să-i pedepsească să nu le ajungă banii pentru bolile care le vor chinui trupul. Nu există o țară în lume care să aibă guvernanți așa de blestemați ca în România.
De ce să nu aibă viață fraților?! Cum arată G-ul?! ARO trebuia tot ce avea să fie de super calitate atît doar!! Azi ar trebui adăugat un pic de tehnologie tot de super calitate că sînt foarte frumoase( ori mie îmi plac) și ar merge mult și bine pe bani nu glumă!!! Simplu și calitatea cea mai bună!!!
In anul 1991, pe timpul satisfacerii stagiului militar, am avut ocazia de a conduce un Aro 243, masina apartinand comandamentului unitatii respective. Foarte bine intretinuta si pot spune ca era o masina utila, atat in regim urban cat si in regim de teren accidentat. Mai mult de atat, trupele romane care au participat in teatrele de operatii din Balcanii de vest si Iraq, au folosit cu succes aceasta masina.
O masina mai mult ca o legenda pentru tara noastra din vremurile acelea.O parte din industrie care avea un potential ce concura lejer cu cea din vest. Pacat.
@@equilibrium2022 Da si la dude dar A fost si industrie .nu ca in vest Dar au fost si lucruri f .bune care Nu trebuiau stricate .!cine stie Cunoaște. Nu vreau sa supăr pe Nimeni. Dar sint comentarii din partea. Unora care nu erau născuți în 1989.si lor li se pare ca asa trebuie sa fie cum este acum !
Mare păcat că s-au distrus sistematic și cu bună știință ,toate întreprinderile și toată industria. Acum in ziua de azi ,suntem o perfectă piața de desfacerea a altora . Nu o să mai ridicăm capul niciodată !!! Vinovații sunt deja prea bătrâni sa fie trași la răspundere și oricum nu este nimeni sa fie tras la răspundere. Păcat !!!
Acest domn Inginerul Naghi un om the 48 karate, el a apreciat tinerii și ia ascultat, el a înțeles că tinerii sunt copii cu educație, pentru că sa făcut educație în acea vreme.
Aro M461 era atat de "demodat" cu aspectul lui de pe timpul razboiului incat putea fi un clasic. Cu niste actualizari ar fi putut deveni un best-seller: inlocuit sasiul drept cu unul carenat, in stilul masinilor de teren moderne, motorul de pe dubele Iveco, transmisie, suspensii si directie moderne si bineinteles un interior conform cu standardele actuale. Am fi avut un Jeep Wrangler romanesc, foarte cool si cu un pedigree respectabil, care s-ar fi vandut ca painea calda.
Sa zic o gluma in engleza Hungary: Romania, wanna hear a joke? România: Ok, let me hear it Hungary: Industry România: I don’t get it Hungary: That’s right, you will never get it
@@analizin probabil ai adaptat-o tu, sau vreunul care e prost informat..păi românii produceau primele avioane acum aproape 100 de ani. Nici până în ziua de azi, ungurii nu au produs avioane...
Păcat de această marcā de autoturism , că a ieşit de pe piață ! O marcă căutată şi apreciată ! Lucrez la firma BMW de 32 de ani şi , comentez ptr. că aro a fost o marcă iubită de o lume întreagă !
Păcat de ARO, ar fi putut supravieţui.., probabil că în ziua de azi ne-am fi putut mândri cu un SUV românesc performant, care ar fi avut succes pe piaţa naţională și internaţională, probabil că Duster-ul ar fi fost mult depășit de ARO.
Ar fi fost suficient ca ARO să fi fost inclus în cadrul grupului francez la acea vreme, același grup care gestionează acum Dacia. Probabil că fabrica ar mai fi stat și acum în picioare dacă aparținea de Renault.
Tîrgu Neamț, orașul in care am copilărit, avea și el o fabrica de conserve și alte obiecte Aceasta avea vreo 1000 de angajați După revoluție s-a ales praful și de ea
Aro 10 a fost o masina foarte utila, incapatoare si cu un design tehnic frumos. Pacat ca fabrica a fost distrusa, masinile ARO ar fi avut cautare si dupa revolutie, in multe piete externe.
Era vremea la care noi ca si elevi mai faceam inca desen tehnic in prima treapta de liceu, am mers la proful de desen cu niste pistoane si piese de tractor desenate ( din aproape nimeni de la tara , proful m-a felicitat) asa ca pur si simplu sunt in continuare pasionat de tot ce inseamna tehnica si motoare( in facultate, pentru ca am ajuns si acolo un pic mai tarziu , am facut cunostinta si cu proiectarea pe calculator) . Haideti dar sa facem " Romania puternica din nou !!!!!"
Faceți un episod şi despre fosta Intreprindere de Maşini Agricole "Semănătoarea", din Bucureşti, care făcea combine autopropulsate de treierat.Şi de ea s-a ales praful. Dar, vă rog frumos, nu mai faceți afirmații de genul celei de la momentul 19.16, precum că brânza, laptele şi lâna sunt produse agricole.
@@gabrielmarian698 Ştiu, domnule Gabriel Marian şi mă bucur că mai e cineva care cunoaşte originea acestei maşini.Am lucrat la uzina asta, din 1984, de când am terminat liceul "Semănătoarea", cu profil mecanic (acum se numeşte Mircea Eliade şi are profil sportiv), până aproape de sfârşitul lui 1992.La acest tip de licee, învățai abc-ul lăcătuşeriei, învățai ce înseamnă ciocanul, pila, dornul, punctatorul, trăgătorul, căpuitorul, echerul, şublerul, micrometrul, burghiul, tarodul, filiera, şurubul, piulița, nitul, şaiba plată, şaiba Grover, hârtia abrazivă, acul de trasat, aparatul de sudură şi multe altele şi, bineînțeles, cum se folosesc toate astea.Puteai, printre altele, datorită cunoştințelor acumulate, să-ți faci singur, acasă, multe treburi, fără să chemi instalatori, mecanici, electricieni, care să-ți ia şi bani mulți şi să-ți facă şi lucru prost, cum e azi, în multe cazuri.Am început de la atelierul de hedere, (partea din față a combinei, care intră prima în lan şi taie grâul, dirijându-l spre batoză), condus de un anume domn (tovarăş, la vremea aceea), pe nume Potecea.Apoi am trecut la subansamble şi la montaj general, pe bandă, iar, mai apoi, la rodaj.Toată gama de combine autopropulsate, Gloria C 12, CP 12, C 14, C 14 U, C 6 si C 6 P, dar şi alte maşinării, cu alte destinații decât cele de recoltat cereale, mi-au trecut prin mână, mie mai puțin, altora mai mult.Le ştiu toate părțile componente, le-am atins şi le-am montat cu mâna mea, de la şasiu, până la girofarul galben de pe cabină.Aveam 18 ani, (acum am 55), când m-am angajat la I.M.A.S. Bucureşti, adică Intreprinderea de Maşini Agricole "Semănătoarea", din Bucureşti. Sunt băiat născut la țară şi am avut drag de pământ, de roadele lui, dar şi de maşinăriile care îl lucrează.Sunt unul dintre cei pe care îi doare sufletul (nu în cot, ca pe mulți alții), de distrugerea fabricilor şi uzinelor de orice fel, a unităților rurale de agricultură, legumicultură, pomicultură, zootehnie, etc.Nu am nostalgia comunismului, că nu mi-a plăcut şi, stim cu toții, noi, cei de până la o anumită vârstă, ce nenorociri a adus această orânduire, dar era românul patriot, iubitor de tricolor, muncitor şi cu bun-simț. AM AVUT ȚARĂ BOGATĂ, DAR AU SĂRĂCIT-O TOT UNII DINTRE NOI, cu concursul străinilor care ne-au vândut (pe bani grei), mirajul înavuțirii rapide. Ați văzut vreodată, pe viu, cum lucrau aceste combine ? Erau foarte bune, la vremea lor.Nu ca astea de azi, ce-i drept, dar erau bune, că aduceau țării pâine, iar oamenii care le deserveau, aşa-numiții combainieri, nu cârteau când era vorba de muncă, indiferent cât de lungă şi de grea era campania de treierat.Nu aşteptau să-i împingă cineva de la spate. Aş spune mai multe, dar nu aş vrea să plictisesc pe nimeni, cu "vechiturile" mele.
@@dumitrucolcova8164 aveți o poveste interesantă, uzina se putea moderniza și eventual, achiziționa un alt patent. Să ne creionați și falimentul acesteia.
@@gabrielmarian698 Sigur că uzina se putea moderniza, ca şi altele, dar nu s-a vrut.Era singura care producea combine de treierat şi era nevoie de ele.Veneau mulți oameni din țară, până în 1989 şi puțin după aceea, la poarta uzinei, să le ia şi să le ducă, pe roți, până la unitățile agricole din teritoriu.Aveam comenzi multe şi nu le făceam față.Stăteau combainierii (tractorişti, dealtfel), câte o săptămână, într-un vagon din acela mic, cu patru roți de remorcă, tras de un tractor şi aşteptau să le ia şi să plece cu ele.Vagonul era asemănător cu remorca cu proțap, doar că era acoperit şi avea două ferestre mici pe laterale, iar în spate avea o scară mică şi uşa de acces.Acolo dormeau, acolo mâncau, până când plecau cu combinele.Noi, muncitorii, le dădeam maşinile la gata, pe un platou mare, din interiorul uzinei.Şi-o lua fiecare combainier în primire pe a lui, formau coloana de 4,5,6 sau mai multe combine şi plecau.Era un moment magnific şi aveai sentimentul satisfacției muncii tale, să vezi cum ies pe poartă mastodonții aceia roşii şi cum se pierd în zare.Şi apoi alții şi alții.Uneori se oprea circulația pe splai (Splaiul Independenței), în zona stației de metrou "Semănătoarea" (acum Petrache Poienaru), ca să poartă ieşi serii de câte 7-8 combine. Dădeam şi la export un număr considerabil de maşini.Erau ieftine, cred, pentru străini, dar fiabile, nu aveau pierderi de cereale la recoltare.Au venit turcii odată şi au luat un lot de CP 12, dacă nu mă înşel, din alea de pantă, care aveau un sistem de aplecare spre stânga sau spre dreapta, în funcție de terenul cu cereale, prevenind astfel răsturnarea şi facilitând recoltarea pe terenuri în pantă.Erau cam neîncrezători, dar, după ce au bărbierit cu ele prin Anatolia, tot grâul, de la trei centimetri de sol şi s-au convins cât de bine se comportă în lan, au revenit, cerând mult mai multe. Combinele astea, aveau, ce-i drept, un mic neajuns la capitolul "curele de transmisie", că se rupeau uneori.La loturile pentru export, se montau curele zdravene, din import, presupun şi, rezistau fără probleme, chiar şi la exploatarea continuă, pe parcursul unei zile întregi. Tot platoul uzinei, din proximitatea actualului turn (acela înalt, metalic, ce se vede de departe, chiar şi din afara oraşului), era plin cu combine.Veneau garnituri de tren cu tablă, de la Galați, până în curtea uzinei.Vă întrebați cum ? Vă spun eu.Era cale ferată, care pleca din spatele actualului supermarket Cora Militari, intra în pasajul Lujerului, paralel cu linia tramvaiului 41, ieşea spre strada Fabricii şi intra în uzină. Fragmente ale acestei căi ferate mai există încă, fiind vizibile în zona Şcolii Generale nr. 117, spre strada sus-menționată, dar şi la gura pasajului, de pe pasarela pietonală care permite trecerea dinspre stația tramvaiului 41, spre blocurile de locuințe, din zona şcolii 117.Calea ferată din pasajul Lujerului e şi ea tot acolo, pe lateral-dreapta, pe sensul de mers dinspre Drumul Taberei către Militari, dar nu se vede, fiind ascunsă de peretele pasajului. Da, era cale ferată în oraş, pe o rețea vastă.O ramură a acestei rețele, intra în oraş, din partea de vest, pe la linia de centură, aproape de CET Vest, mergea pe lângă strada Liniei, despărțind cartierele Drumul Taberei şi Militari, trecea prin spatele Fabricii de Lapte (şi asta dărâmată, în locul ei fiind acum Cora Militari).De aici, avea ramificația spre Semănătoarea.Continua prin spatele fostei I.C.T.B. (Intreprinderea de Confecții şi Tricotaje Bucureşti, cunoscută sub numele de APACA), paralel cu b-dul Timişoara (Emil Bodnăraş, înainte de 1989), traversa b-dul Vasile Milea, ieşea la Răzoare (actuala piață Danny Huwe), mergând apoi pe lângă şoseaua Progresului (cunoscută şi sub denumirea "Trafic greu"), unde erau fostele intreprinderi "Vulcan" şi "Electromagnetica".Să mai spun că şi de ele s-a ales praful ? În fine, nu mai pomenesc tot traseul. Cât despre falimentul uzinei "Semănătoarea", pot să spun că s-a produs după ce a fost preluată de o firmă străină, de profil.Eu plecasem de acolo, fiindcă nu prea mai era de lucru, ne detaşau des pe la alte secții ale fabricii şi începuseră şi concedierile.Nu se mai vindeau combinele şi mi-a fost clar atunci ce avea să urmeze. A trebuie să mă orientez, aveam deja familie cu un copil şi eram responsabil pentru ea. Ca o idee despre cum s-a distrus fabrica, vă redau, pe scurt, un episod. Am avut nevoie, de un şurub de 10, prin vara lui 2002, să pot fixa o ştangă de remorcare la maşina unui prieten, care rămăsese în pană, chiar în fața fabricii şi am apelat la ajutorul unor colegi care încă mai lucrau (teoretic) la uzină.Ce am văzut atunci, m-a îngrozit.Erau strânse laolaltă strunguri, freze, raboteze, maşini radiale de găurit Csepel, ungureşti si multe altele asemenea, pe care le SPĂRGEA un macaragiu.Cum ? Avea o macara, de brațul căreia era legată o bilă mare, din metal, prin intermediul unui cablu.Balansa biloiul ăla şi izbea cu el strungurile, spărgându-le în bucăți.Ce rămânea, era fier pentru topit.De ce s-a procedat aşa ? Mi-e greu să vă răspund, dar, după cum bănuiesc, a fost la nivel național.Astfel, ne putem face o idee despre nivelul hoției din țara asta.
@@dumitrucolcova8164 mă refer la mecanismul prin care s-a falimrntat, firme căpușă, băieți deștepti, etc. Cererea de combine va exista cât timp vom face agricultură.
Iubesc Aro am 244 si am copilarit cu el inca il am si nu il voi da niciodata nici sa vii cu jandarmeria peste mine.. Dar sa va fie rusine ca nu ati reusit sa implementati ca dotare standard blocant pe puntea spate cum vine o lada niva inca din 70.. Asa se pisa pe chiar pe toate marcile straine
In September 2003 the Romanian state sold 68.7% of ARO to Cross Lander, a company owned by John Perez, for $180,000 US. The contract stipulated that the company had to invest $2 million US, which allegedly never took place. Instead, all of ARO's production tooling and equipment were sold off; this was an action which violated the privatization contract. The Romanian state sued John Perez in 2006 for falsifying documents in order to acquire the company.[8][9] It was planned to enter the US market with the ARO 244 as the Cross Lander 244X, but funding ran out in February 2006.[10] The company Cross Lander USA Inc fired all its employees, sold its headquarters and closed down in February 2006.[11] ARO went into bankruptcy in June 2006.
O masina simpla si eficienta. Oricine are creier si sens-comun cupara asa ceva. In ziua de azi se fabrica masini care the fac sclavul intretinerii, cu sute (mii de senzori - vezi Mecedes) care tipa sa mergi la sevice sa mai decartezi niste bani lunar. Masinile nu sunt facute sa serveasca cosumatorul, sunt facute sa mulga bani si sa aplice agenda marilor corporatiilor (profit la orice cost, calitate slaba). Da sau facut avansuri tehnologice (injectie electronica, amestec aer/benzina calibrat de computer, etc), dar s-au adaugat multe altele care nu-si au rostul si care costa mult la intretinere. Lucrez direct in marketingul la masini pe continetul American dar si in Europa. Daca doriti sa aveti masina si sa nu fiti tzepuiti faceti-va bine lectiile: de ce aveti nevoie, cat va costa intretinerea, cat de scumpe sunt piese de schimb, gasiti piese de schimb, etc. Nu mai sunt branduri de incredere pe piata, toate sunt orientate pe profit si atat.
Hei, vorbim de ARO din anii 80-90. Ce spui tu acolo, orb fiind , e vorba de gestiunile electronice pentru reducerea noxelor. ARO consuma că un pork și polua ca un bou! Să nu mai vorbim de pb pompei de injecție, de pb pompei de frână... Motorul de Brașov mai mergea dar cel Câmpul lung era varză. Ăla de Brașov era dezechilibrat și zgomotos.
180.000 dolari.Vinzi o uzina la un pret de o masina. Oameni nenorociti. Jeremy Clarkson e mandru de Range Rover chiar daca nu e cea mai fiabila masina. Land Rover Defender s.a fabricat in aceeasi caroserie pana acum un deceniu. Mercedes G Class inca se mai produce si e o masina ravnita de multa lume.Da,este adevarat este luxos dar forma caroseriei nu este departe de ARO.
dacă urmăriți istoria autoturismului ,,România putea sa fie mândra sa aibă mașina 4x4 ,,,BMW doar acum câțiva ani au scos 4x4 și poti numără o grămada de firme care nu au avut 4x4 ...deci am fost tari ,,,am fost ...
Tata a avut Aro,avea cutie separata ptr tractiunea 4x4 si-mi aduc aminte ca tot timpul mergeam la munte,eu nush cat de buna era ea ca si performante,clar nu se compara cu un Land Rover....dar era competitiv.....pacat.....a murit odata cu speranta Romanilor de a evolua si a fi si noi mai mult decat o pata pe harta lumii
Am avut ocazia sa vad cum se comportau aro-urile noastre pe langa masinile de teren adervarate sovietice ori pe langa unimogurile Mercedes-Benz...Da ARO a fost una dintre masinile de oras cu pretentii de masini de teren..cum zicea naratorul un bun de larg consum, nimic special, sau macar de offroad serios...
@@peter130476 Haoleo mancatias Io.traiesc in Hamerica da pajda ani Am condusara un Aro odata in Romania Daca costa 100 $ poate las fi cumparat PROASTA URITA INCOMODA O GALEATA DA BENZINA LA 100 KM
@@adriannunu3789 Bina ca industria de azi e buna rau! Piata de desfacere pentru toate cacaturile din mUE si sclavi europei am ajuns. Romania ar trebui sa intre in analele istoriei mondiale despre cum un stat independent poate fi adus de puterile imperialiste la un nivel submediocru in numai 30 de ani!
@@ctr289 ii raman 2000 lei pe lună. Nu e singur im familie. Eu cu ai mei care castiga 3600 si 2000 de lei pe lună am tinut credit de ne am facut casă în afara bucureștiului. Am vândut un apartament si am facut o casa si nu am mâncat din tomberon 😂. Dacă vrei sa fii comod poti sa fii, dacă vrei să faci faci
@@Kendozfc Te-au tinut parintii pe moacangeala, dar un tanar profesor nu primeste casa de la stat, plateste chirie sau credit si pentru locuinta, deci ce spui tu este cand pun mana de la mana parintii si rudele sa te tina ca pe milogi. Salariul e ca de paznic de usi si cu asta am incheiat, asta este realitatea, un gardian local cu 8 clase ia uneori mai mult.
@@ctr289 In primul rand sunt student, in al 2-lea rand mi-am facut stagiul pedagogic, am predat in scoala cunosc salariile. In al 3-lea rand aici vorbim de un profesor mediu, daca ai sa te uiti romanii in proportie de 80% stau fie singuri in apartamente ramase de la parinti sau inca cu parintii uneori in functie de medie deci argumentul tau este invalid. Incep sa recunosc nivelul tau de cultura dupa felul in care presupui chestii si incepi sa ma jignesti. Pe langa asta nu cred ca exista nicio tara in care un tanar profesor sa primeasca ce zici tu sau sa isi permita o masina si/sau o casa imediat ce si-a inceput cariera, dar aici e o discutie complicata pe care nu stiu cine o intelege. In incheiere iti recomand sa mai scoti capul in lume si sa te uiti stanga dreapta poate inveti si realizezi in ce an te aflii, ce vorbesti si cel mai importat cat stii despre ce vorbesti. Sanatate!
Cei care trebuia să ne țină sus ne-au distrus.Din producători autohtoni am ajuns consumatori de ,,suveniruri europene" ,care se văd clar cît de fiabile sunt...vezi cimitirele auto....sunt pline de aceste ,,suveniruri europene"... și cu ce preț⁉️...la asta cine mai are timp să reflecte...☝️
ARO ar mai fi avut sanse daca era privatizat IMEDIAT si unui brand cunoscut. Era singura cale de a tine modelul 244 in pas cu vremurile: motoare, catalizatoare, injectii dar si calitatea fabricatiei. Fiecare an dupa 90 fara ca ARO sa fie privatizat era o mare ramanere in urma pentru masina. Uitati-va la Dacia cat s-a cacait cu update-uri nesfarsite pt 1310 si cu ce greutate au scos Nova..noroc cu Renault ca dadeau faliment si aia. Dacia a avut avantajul de a fi o marca de volum - pret mic, intretinere ieftina - fata de ARO.
Femeia asta vorbeste aiurea .Tata era sofer la canal dunarea marea neagra lua peste 5000 leí.Mama vanzatoare 1800 leí puteau sa cumpere un aro in 2 ani
Aro 240 este o copie dupa FIAT Campagnola, un detaliu nespecificat in episod. Deci mai usor cu laudele aduse "specialistilor romani". Dupa anii 90 fabrica a fost devalizata cu scopul "privatizarii" de catre aparatul fost comunist actual PSD. Actualul ministru de externe (Melescanu) a fost implicat in dizolvarea sau distrugerea societatii ARO, un alt detaliu nespecificat in acest episod de tip oda comunismului. Un alt detalui interesant ar mai fi: ofertele facute de divese companii producatoare de automobile serioase cu scopul privatizarii, dar lacomia fostilor mai exact actualilor conducatori a dus societatea ARO la faliment (la ras) invocanduse evident sabotajul strainilor. TVR mertati un zero absolut la audiente!
Nuova Campagnola a fost produs incepand din '74 ARO 240 din "72.Acum aveti si dreptate.De exemplu tractoarele au fost licentiate sau copiate dupa FIAT,locomotivele licentiate Sulzer,camioanele Roman licentiate MAN.Asta ne-a dezvoltat intr-un fel dar ne-a si tras in jos pt ca ne-am multumit doar sa producem nu si sa mai proiectam ceva.
Ceausescu ,, nu a stiut ce face ,, ca a fost pntofar .astia stiu ce fac? cine va pune sa tot vorbiti contra ? ca atunci sau facut mai multe lucruri bune decit rele, acum se fac numai rele pentru tara si numai bune pentru buzunarul lor
Naghi unu care nu ierta nici femeia de servici munca 12 cu 12 puscarie despre Aro un dezatru practic tratamente slabe motorul si cutia de viteza catastrofa pierdea ulei din fabrica si multe .multe defecte .Respect IMS
Lasa ca tata nu a pornit nici o dimineata cu mult laudatul aro, decat dupa ce si-a facut abonament la masina laptariei... pornire tractat. dupa ce s-a chinuit o iarna a renuntat si si-a cumparat dacie... macar aia pornea...
Pacat ca a disparut atat am avut si noi un gip an splendoarea lui.frumos.
Masina copilariei mele.Nu am sa uit niciodata Aroul alb,si mai tarziu pe cel rosu al tatalui meu.Praful sa se aleaga de banii si sanatatea celor care au dus ARO la disparitie.
AMIN
@@geraldsmerea8888 n avea viitor a fost facuta ca in Coreea de nord.Adica sa avem si noi
Dumnezeu să-i pedepsească să nu le ajungă banii pentru bolile care le vor chinui trupul. Nu există o țară în lume care să aibă guvernanți așa de blestemați ca în România.
???
De ce să nu aibă viață fraților?! Cum arată G-ul?! ARO trebuia tot ce avea să fie de super calitate atît doar!! Azi ar trebui adăugat un pic de tehnologie tot de super calitate că sînt foarte frumoase( ori mie îmi plac) și ar merge mult și bine pe bani nu glumă!!! Simplu și calitatea cea mai bună!!!
In anul 1991, pe timpul satisfacerii stagiului militar, am avut ocazia de a conduce un Aro 243, masina apartinand comandamentului unitatii respective. Foarte bine intretinuta si pot spune ca era o masina utila, atat in regim urban cat si in regim de teren accidentat. Mai mult de atat, trupele romane care au participat in teatrele de operatii din Balcanii de vest si Iraq, au folosit cu succes aceasta masina.
Legat de succesul misiunilor din Irak, las-o mai moale ca nu prea e asa....
@@andrei2023iareu Aro le mai găsești și pe canalul lui (Mașinistul) pe You Tube
Acum nu am mai rămas nici zidurile 😭😭😭
din CAP uri ce a ramas ??? libertate libertate
O masina mai mult ca o legenda pentru tara noastra din vremurile acelea.O parte din industrie care avea un potential ce concura lejer cu cea din vest. Pacat.
cu cine concura?La ce la productia de dude?
@@equilibrium2022 Da si la dude dar
A fost si industrie .nu ca in vest
Dar au fost si lucruri f .bune care
Nu trebuiau stricate .!cine stie
Cunoaște. Nu vreau sa supăr pe
Nimeni. Dar sint comentarii din
partea. Unora care nu erau născuți
în 1989.si lor li se pare ca asa trebuie sa fie cum este acum !
@@florinraduta3897 ca n Coreea de Nord.Si aia fac de toate dar sunt vai de mama lor mult in urma sud coreenilor
@@equilibrium2022 cu o retehnologizare aferentă era un brand de succes. Vezi Dacia Duster cum se vinde ca pâinea caldă.
@@gabrielmarian698 intr o conomie de piata poate
Mare păcat că s-au distrus sistematic și cu bună știință ,toate întreprinderile și toată industria.
Acum in ziua de azi ,suntem o perfectă piața de desfacerea a altora .
Nu o să mai ridicăm capul niciodată !!!
Vinovații sunt deja prea bătrâni sa fie trași la răspundere și oricum nu este nimeni sa fie tras la răspundere.
Păcat !!!
Am dat like exact dupa ce a spus "excroci si ticalosi" 👍👍
Mare pacat ce sa intanplat , cu uzina aro ,, prafu sa aleaga de cei care au distruso
Acest domn Inginerul Naghi un om the 48 karate, el a apreciat tinerii și ia ascultat, el a înțeles că tinerii sunt copii cu educație, pentru că sa făcut educație în acea vreme.
Aro M461 era atat de "demodat" cu aspectul lui de pe timpul razboiului incat putea fi un clasic. Cu niste actualizari ar fi putut deveni un best-seller: inlocuit sasiul drept cu unul carenat, in stilul masinilor de teren moderne, motorul de pe dubele Iveco, transmisie, suspensii si directie moderne si bineinteles un interior conform cu standardele actuale. Am fi avut un Jeep Wrangler romanesc, foarte cool si cu un pedigree respectabil, care s-ar fi vandut ca painea calda.
Sa zic o gluma in engleza
Hungary: Romania, wanna hear a joke?
România: Ok, let me hear it
Hungary: Industry
România: I don’t get it
Hungary: That’s right, you will never get it
@@analizin probabil ai adaptat-o tu, sau vreunul care e prost informat..păi românii produceau primele avioane acum aproape 100 de ani. Nici până în ziua de azi, ungurii nu au produs avioane...
@@acn2494 a zis-o la modul că nu au dorit nici ei să avem industrie.
Luciane de unde eşti ? Eu mă numesc Aurelian Ene sunt din Brașov dar acum locuiesc în USA.
@@vladracul40 Bucuresti
Foarte tare .se poate face și acum dacă se vor
mare pacat !!!!!!!!!!!!!!!
Păcat de această marcā de autoturism , că a ieşit de pe piață ! O marcă căutată şi apreciată ! Lucrez la firma BMW de 32 de ani şi , comentez ptr. că aro a fost o marcă iubită de o lume întreagă !
O mandrie nationala, ARO!
vai de mama lui
@@equilibrium2022 Aro Automobil Român
bunicul meu a avut un aro din 1975 parca era modelul 240 sau 242 l-a avut pana a murit la 105 ani luna trecuta si il conducea inca
Farming Simulator17 conducea la 105? Muie Ba gaozare mincinos
Păcat de ARO, ar fi putut supravieţui.., probabil că în ziua de azi ne-am fi putut mândri cu un SUV românesc performant, care ar fi avut succes pe piaţa naţională și internaţională, probabil că Duster-ul ar fi fost mult depășit de ARO.
Lu do ai dreptate
Asta a fost și scopul ca Dacia sa nu aibe concurenta
@@laurentiubaluta8709 oricum este
Mai rezistent un aro
Doar dacă Mercedes sau Toyota cumpăra uzina în primii ani de după loviluție😉
Ar fi fost suficient ca ARO să fi fost inclus în cadrul grupului francez la acea vreme, același grup care gestionează acum Dacia. Probabil că fabrica ar mai fi stat și acum în picioare dacă aparținea de Renault.
12mii de angajați .....acum poate un oraș întreg nu mai are 12mii de angajați ....
Tîrgu Neamț, orașul in care am copilărit, avea și el o fabrica de conserve și alte obiecte
Aceasta avea vreo 1000 de angajați
După revoluție s-a ales praful și de ea
Care produceau NIMIC util. Mai bine construiam căi ferate, autostrăzi și biciclete.
de aceea era prost si scump
@@analizin 2
Ce căcat vorbești mai???
Aro 10 a fost o masina foarte utila, incapatoare si cu un design tehnic frumos. Pacat ca fabrica a fost distrusa, masinile ARO ar fi avut cautare si dupa revolutie, in multe piete externe.
NU AVEAU CAUTARE NICI INAINTE
NU MAI BEA VIN DE SURCELE CA AI AJUNS UN ALCOOLIST
S-au exportat și după loviluție cu succes.
Era vremea la care noi ca si elevi mai faceam inca desen tehnic in prima treapta de liceu, am mers la proful de desen cu niste pistoane si piese de tractor desenate ( din aproape nimeni de la tara , proful m-a felicitat) asa ca pur si simplu sunt in continuare pasionat de tot ce inseamna tehnica si motoare( in facultate, pentru ca am ajuns si acolo un pic mai tarziu , am facut cunostinta si cu proiectarea pe calculator) . Haideti dar sa facem " Romania puternica din nou !!!!!"
Faceți un episod şi despre fosta Intreprindere de Maşini Agricole "Semănătoarea", din Bucureşti, care făcea combine autopropulsate de treierat.Şi de ea s-a ales praful.
Dar, vă rog frumos, nu mai faceți afirmații de genul celei de la momentul 19.16, precum că brânza, laptele şi lâna sunt produse agricole.
Gloria era făcută sub licență Laverda.
@@gabrielmarian698 Ştiu, domnule Gabriel Marian şi mă bucur că mai e cineva care cunoaşte originea acestei maşini.Am lucrat la uzina asta, din 1984, de când am terminat liceul "Semănătoarea", cu profil mecanic (acum se numeşte Mircea Eliade şi are profil sportiv), până aproape de sfârşitul lui 1992.La acest tip de licee, învățai abc-ul lăcătuşeriei, învățai ce înseamnă ciocanul, pila, dornul, punctatorul, trăgătorul, căpuitorul, echerul, şublerul, micrometrul, burghiul, tarodul, filiera, şurubul, piulița, nitul, şaiba plată, şaiba Grover, hârtia abrazivă, acul de trasat, aparatul de sudură şi multe altele şi, bineînțeles, cum se folosesc toate astea.Puteai, printre altele, datorită cunoştințelor acumulate, să-ți faci singur, acasă, multe treburi, fără să chemi instalatori, mecanici, electricieni, care să-ți ia şi bani mulți şi să-ți facă şi lucru prost, cum e azi, în multe cazuri.Am început de la atelierul de hedere, (partea din față a combinei, care intră prima în lan şi taie grâul, dirijându-l spre batoză), condus de un anume domn (tovarăş, la vremea aceea), pe nume Potecea.Apoi am trecut la subansamble şi la montaj general, pe bandă, iar, mai apoi, la rodaj.Toată gama de combine autopropulsate, Gloria C 12, CP 12, C 14, C 14 U, C 6 si C 6 P, dar şi alte maşinării, cu alte destinații decât cele de recoltat cereale, mi-au trecut prin mână, mie mai puțin, altora mai mult.Le ştiu toate părțile componente, le-am atins şi le-am montat cu mâna mea, de la şasiu, până la girofarul galben de pe cabină.Aveam 18 ani, (acum am 55), când m-am angajat la I.M.A.S. Bucureşti, adică Intreprinderea de Maşini Agricole "Semănătoarea", din Bucureşti.
Sunt băiat născut la țară şi am avut drag de pământ, de roadele lui, dar şi de maşinăriile care îl lucrează.Sunt unul dintre cei pe care îi doare sufletul (nu în cot, ca pe mulți alții), de distrugerea fabricilor şi uzinelor de orice fel, a unităților rurale de agricultură, legumicultură, pomicultură, zootehnie, etc.Nu am nostalgia comunismului, că nu mi-a plăcut şi, stim cu toții, noi, cei de până la o anumită vârstă, ce nenorociri a adus această orânduire, dar era românul patriot, iubitor de tricolor, muncitor şi cu bun-simț. AM AVUT ȚARĂ BOGATĂ, DAR AU SĂRĂCIT-O TOT UNII DINTRE NOI, cu concursul străinilor care ne-au vândut (pe bani grei), mirajul înavuțirii rapide.
Ați văzut vreodată, pe viu, cum lucrau aceste combine ? Erau foarte bune, la vremea lor.Nu ca astea de azi, ce-i drept, dar erau bune, că aduceau țării pâine, iar oamenii care le deserveau, aşa-numiții combainieri, nu cârteau când era vorba de muncă, indiferent cât de lungă şi de grea era campania de treierat.Nu aşteptau să-i împingă cineva de la spate.
Aş spune mai multe, dar nu aş vrea să plictisesc pe nimeni, cu "vechiturile" mele.
@@dumitrucolcova8164 aveți o poveste interesantă, uzina se putea moderniza și eventual, achiziționa un alt patent. Să ne creionați și falimentul acesteia.
@@gabrielmarian698 Sigur că uzina se putea moderniza, ca şi altele, dar nu s-a vrut.Era singura care producea combine de treierat şi era nevoie de ele.Veneau mulți oameni din țară, până în 1989 şi puțin după aceea, la poarta uzinei, să le ia şi să le ducă, pe roți, până la unitățile agricole din teritoriu.Aveam comenzi multe şi nu le făceam față.Stăteau combainierii (tractorişti, dealtfel), câte o săptămână, într-un vagon din acela mic, cu patru roți de remorcă, tras de un tractor şi aşteptau să le ia şi să plece cu ele.Vagonul era asemănător cu remorca cu proțap, doar că era acoperit şi avea două ferestre mici pe laterale, iar în spate avea o scară mică şi uşa de acces.Acolo dormeau, acolo mâncau, până când plecau cu combinele.Noi, muncitorii, le dădeam maşinile la gata, pe un platou mare, din interiorul uzinei.Şi-o lua fiecare combainier în primire pe a lui, formau coloana de 4,5,6 sau mai multe combine şi plecau.Era un moment magnific şi aveai sentimentul satisfacției muncii tale, să vezi cum ies pe poartă mastodonții aceia roşii şi cum se pierd în zare.Şi apoi alții şi alții.Uneori se oprea circulația pe splai (Splaiul Independenței), în zona stației de metrou "Semănătoarea" (acum Petrache Poienaru), ca să poartă ieşi serii de câte 7-8 combine.
Dădeam şi la export un număr considerabil de maşini.Erau ieftine, cred, pentru străini, dar fiabile, nu aveau pierderi de cereale la recoltare.Au venit turcii odată şi au luat un lot de CP 12, dacă nu mă înşel, din alea de pantă, care aveau un sistem de aplecare spre stânga sau spre dreapta, în funcție de terenul cu cereale, prevenind astfel răsturnarea şi facilitând recoltarea pe terenuri în pantă.Erau cam neîncrezători, dar, după ce au bărbierit cu ele prin Anatolia, tot grâul, de la trei centimetri de sol şi s-au convins cât de bine se comportă în lan, au revenit, cerând mult mai multe.
Combinele astea, aveau, ce-i drept, un mic neajuns la capitolul "curele de transmisie", că se rupeau uneori.La loturile pentru export, se montau curele zdravene, din import, presupun şi, rezistau fără probleme, chiar şi la exploatarea continuă, pe parcursul unei zile întregi.
Tot platoul uzinei, din proximitatea actualului turn (acela înalt, metalic, ce se vede de departe, chiar şi din afara oraşului), era plin cu combine.Veneau garnituri de tren cu tablă, de la Galați, până în curtea uzinei.Vă întrebați cum ? Vă spun eu.Era cale ferată, care pleca din spatele actualului supermarket Cora Militari, intra în pasajul Lujerului, paralel cu linia tramvaiului 41, ieşea spre strada Fabricii şi intra în uzină. Fragmente ale acestei căi ferate mai există încă, fiind vizibile în zona Şcolii Generale nr. 117, spre strada sus-menționată, dar şi la gura pasajului, de pe pasarela pietonală care permite trecerea dinspre stația tramvaiului 41, spre blocurile de locuințe, din zona şcolii 117.Calea ferată din pasajul Lujerului e şi ea tot acolo, pe lateral-dreapta, pe sensul de mers dinspre Drumul Taberei către Militari, dar nu se vede, fiind ascunsă de peretele pasajului.
Da, era cale ferată în oraş, pe o rețea vastă.O ramură a acestei rețele, intra în oraş, din partea de vest, pe la linia de centură, aproape de CET Vest, mergea pe lângă strada Liniei, despărțind cartierele Drumul Taberei şi Militari, trecea prin spatele Fabricii de Lapte (şi asta dărâmată, în locul ei fiind acum Cora Militari).De aici, avea ramificația spre Semănătoarea.Continua prin spatele fostei I.C.T.B. (Intreprinderea de Confecții şi Tricotaje Bucureşti, cunoscută sub numele de APACA), paralel cu b-dul Timişoara (Emil Bodnăraş, înainte de 1989), traversa b-dul Vasile Milea, ieşea la Răzoare (actuala piață Danny Huwe), mergând apoi pe lângă şoseaua Progresului (cunoscută şi sub denumirea "Trafic greu"), unde erau fostele intreprinderi "Vulcan" şi "Electromagnetica".Să mai spun că şi de ele s-a ales praful ?
În fine, nu mai pomenesc tot traseul.
Cât despre falimentul uzinei "Semănătoarea", pot să spun că s-a produs după ce a fost preluată de o firmă străină, de profil.Eu plecasem de acolo, fiindcă nu prea mai era de lucru, ne detaşau des pe la alte secții ale fabricii şi începuseră şi concedierile.Nu se mai vindeau combinele şi mi-a fost clar atunci ce avea să urmeze.
A trebuie să mă orientez, aveam deja familie cu un copil şi eram responsabil pentru ea.
Ca o idee despre cum s-a distrus fabrica, vă redau, pe scurt, un episod.
Am avut nevoie, de un şurub de 10, prin vara lui 2002, să pot fixa o ştangă de remorcare la maşina unui prieten, care rămăsese în pană, chiar în fața fabricii şi am apelat la ajutorul unor colegi care încă mai lucrau (teoretic) la uzină.Ce am văzut atunci, m-a îngrozit.Erau strânse laolaltă strunguri, freze, raboteze, maşini radiale de găurit Csepel, ungureşti si multe altele asemenea, pe care le SPĂRGEA un macaragiu.Cum ? Avea o macara, de brațul căreia era legată o bilă mare, din metal, prin intermediul unui cablu.Balansa biloiul ăla şi izbea cu el strungurile, spărgându-le în bucăți.Ce rămânea, era fier pentru topit.De ce s-a procedat aşa ? Mi-e greu să vă răspund, dar, după cum bănuiesc, a fost la nivel național.Astfel, ne putem face o idee despre nivelul hoției din țara asta.
@@dumitrucolcova8164 mă refer la mecanismul prin care s-a falimrntat, firme căpușă, băieți deștepti, etc. Cererea de combine va exista cât timp vom face agricultură.
Pacat ca toti se uita la manele si chatiste aici suntem pacat
Iubesc Aro am 244 si am copilarit cu el inca il am si nu il voi da niciodata nici sa vii cu jandarmeria peste mine.. Dar sa va fie rusine ca nu ati reusit sa implementati ca dotare standard blocant pe puntea spate cum vine o lada niva inca din 70..
Asa se pisa pe chiar pe toate marcile straine
Laur's Channel De acord cu tine.
Eu o sa imi cumpar un 243 Aro-ul este brandul nostru al romanilor,pacat de uzina.
@Lawrence Garage dacă vrei să mai vezi Aro Prezentate pe canalul de You Tube al Mașinistului (Mașinistul)
In orasul meu sunt Militari care au Aro
In September 2003 the Romanian state sold 68.7% of ARO to Cross Lander, a company owned by John Perez, for $180,000 US. The contract stipulated that the company had to invest $2 million US, which allegedly never took place. Instead, all of ARO's production tooling and equipment were sold off; this was an action which violated the privatization contract. The Romanian state sued John Perez in 2006 for falsifying documents in order to acquire the company.[8][9]
It was planned to enter the US market with the ARO 244 as the Cross Lander 244X, but funding ran out in February 2006.[10] The company Cross Lander USA Inc fired all its employees, sold its headquarters and closed down in February 2006.[11]
ARO went into bankruptcy in June 2006.
Pacat ...
toate erau la export...parlea de roman statea pe liste de asteptare sa cumpere ceva...peste 20 de ani
O masina simpla si eficienta. Oricine are creier si sens-comun cupara asa ceva.
In ziua de azi se fabrica masini care the fac sclavul intretinerii, cu sute (mii de senzori - vezi Mecedes) care tipa sa mergi la sevice sa mai decartezi niste bani lunar.
Masinile nu sunt facute sa serveasca cosumatorul, sunt facute sa mulga bani si sa aplice agenda marilor corporatiilor (profit la orice cost, calitate slaba).
Da sau facut avansuri tehnologice (injectie electronica, amestec aer/benzina calibrat de computer, etc), dar s-au adaugat multe altele care nu-si au rostul si care costa mult la intretinere.
Lucrez direct in marketingul la masini pe continetul American dar si in Europa.
Daca doriti sa aveti masina si sa nu fiti tzepuiti faceti-va bine lectiile: de ce aveti nevoie, cat va costa intretinerea, cat de scumpe sunt piese de schimb, gasiti piese de schimb, etc.
Nu mai sunt branduri de incredere pe piata, toate sunt orientate pe profit si atat.
Hei, vorbim de ARO din anii 80-90. Ce spui tu acolo, orb fiind , e vorba de gestiunile electronice pentru reducerea noxelor. ARO consuma că un pork și polua ca un bou! Să nu mai vorbim de pb pompei de injecție, de pb pompei de frână... Motorul de Brașov mai mergea dar cel Câmpul lung era varză. Ăla de Brașov era dezechilibrat și zgomotos.
Dacă era și acum Aro era cel mai bun suv din Europa
de aceea incepand cu 1990 romanii incercau sa cumpere masini occidentale in locul aro
180.000 dolari.Vinzi o uzina la un pret de o masina.
Oameni nenorociti.
Jeremy Clarkson e mandru de Range Rover chiar daca nu e cea mai fiabila masina.
Land Rover Defender s.a fabricat in aceeasi caroserie pana acum un deceniu.
Mercedes G Class inca se mai produce si e o masina ravnita de multa lume.Da,este adevarat este luxos dar forma caroseriei nu este departe de ARO.
Dovada că și ARO putea fi de succes.
PS G Klasse e cea mai scumpă din gamă.
Iliescu la 18:42. Cum ar fi fost tarisoara noastra daca nu aparea el la Revolutie.
Posesor a 2 ARO, UN 323 SI UN 244
Daca uitați la Mercedes clasa G seamănă prea mult cu ARO,ori au furat patentul oricine la vindut,doar că în materie de design e mai prezentabil
Daca va uitați
Sa întâmplat acum ceva timp și noi vorbim de istorie a unei fabrici
dacă urmăriți istoria autoturismului ,,România putea sa fie mândra sa aibă mașina 4x4 ,,,BMW doar acum câțiva ani au scos 4x4 și poti numără o grămada de firme care nu au avut 4x4 ...deci am fost tari ,,,am fost ...
nu as compara industria automobilistica nemteasca cu cea romaneasca. BMW nu a dorit sa faca 4X4, nu ca nu ar fii putut !
Avem si acum un autotorism 4x4 care se vinde foarte bine in Europa. E vorba de Dacia Duster
Esti prost de bubui
BMW a făcut X5 4x4 abia după ce a pus gheara pe Range Rover😉
O tot ocolim, principalii ticăloși care au falimentat Aro: Nicolescu & Vacaroiu
de ce ati distrus acest tehnica aro?
Tata a avut Aro,avea cutie separata ptr tractiunea 4x4 si-mi aduc aminte ca tot timpul mergeam la munte,eu nush cat de buna era ea ca si performante,clar nu se compara cu un Land Rover....dar era competitiv.....pacat.....a murit odata cu speranta Romanilor de a evolua si a fi si noi mai mult decat o pata pe harta lumii
Am mers cu Aro
Am avut ocazia sa vad cum se comportau aro-urile noastre pe langa masinile de teren adervarate sovietice ori pe langa unimogurile Mercedes-Benz...Da ARO a fost una dintre masinile de oras cu pretentii de masini de teren..cum zicea naratorul un bun de larg consum, nimic special, sau macar de offroad serios...
Ceauşescu să dovedit că este mai puternic decît ALIOSHA.
😢
Romanian bloody LandRover! I'm sad of what happend to this car maker!
ar fi fost baza spre un produs de inalta calitate...pacat...😯
Când au produs românii ceva de calitate în comunism?
@@peter130476 Haoleo mancatias Io.traiesc in Hamerica da pajda ani Am condusara un Aro odata in Romania Daca costa 100 $ poate las fi cumparat PROASTA URITA INCOMODA O GALEATA DA BENZINA LA 100 KM
Adevăruri despre Trecut: Aro, zimbrul carpaților (@ TVR1)
ARO LA ACEASTA ORA INRECEA JEEPUL NU MAI PRODUCEM NIMIC RUSINE
La ce întrecea acum? La rugina? Habar nu ai ce insemana un jeep fata de aro😂😂
Sandu Ovidiu (Adevăruri despre Trecut Aro Zimbrul Carpaților (@TVR1) )
Aro iera bun dar iliescu si altii au distrus tara si valorile
S-a dus comunismul iar odată cu el, din nefericire, și unul dintre putinele lucruri pe care le-a adus:
O industrie normala
E tare asta !
O industrie normala?
Poate o industrie energofaga, ramasa cu 25 de ani in urma
@@adriannunu3789 Bina ca industria de azi e buna rau! Piata de desfacere pentru toate cacaturile din mUE si sclavi europei am ajuns. Romania ar trebui sa intre in analele istoriei mondiale despre cum un stat independent poate fi adus de puterile imperialiste la un nivel submediocru in numai 30 de ani!
@@adrianstere stai prost cu gramatica. Comunist mic ce esti.
Un profesor nu isi permite nici acum sa isi cumpere o masina de teren noua, nici macar una ieftina.
Isi cam permite, un duster nou e între 15000 si 20000 euro in functie de echipari. Cu un leasing pe 5 ani la 3000lei salariu e ok zic eu.
@@Kendozfc Si apoi, pe perioada creditului, isi creste copiii cu mancare si haine din tomberon, banuiesc, nu?
@@ctr289 ii raman 2000 lei pe lună. Nu e singur im familie. Eu cu ai mei care castiga 3600 si 2000 de lei pe lună am tinut credit de ne am facut casă în afara bucureștiului. Am vândut un apartament si am facut o casa si nu am mâncat din tomberon 😂. Dacă vrei sa fii comod poti sa fii, dacă vrei să faci faci
@@Kendozfc Te-au tinut parintii pe moacangeala, dar un tanar profesor nu primeste casa de la stat, plateste chirie sau credit si pentru locuinta, deci ce spui tu este cand pun mana de la mana parintii si rudele sa te tina ca pe milogi. Salariul e ca de paznic de usi si cu asta am incheiat, asta este realitatea, un gardian local cu 8 clase ia uneori mai mult.
@@ctr289 In primul rand sunt student, in al 2-lea rand mi-am facut stagiul pedagogic, am predat in scoala cunosc salariile. In al 3-lea rand aici vorbim de un profesor mediu, daca ai sa te uiti romanii in proportie de 80% stau fie singuri in apartamente ramase de la parinti sau inca cu parintii uneori in functie de medie deci argumentul tau este invalid.
Incep sa recunosc nivelul tau de cultura dupa felul in care presupui chestii si incepi sa ma jignesti. Pe langa asta nu cred ca exista nicio tara in care un tanar profesor sa primeasca ce zici tu sau sa isi permita o masina si/sau o casa imediat ce si-a inceput cariera, dar aici e o discutie complicata pe care nu stiu cine o intelege. In incheiere iti recomand sa mai scoti capul in lume si sa te uiti stanga dreapta poate inveti si realizezi in ce an te aflii, ce vorbesti si cel mai importat cat stii despre ce vorbesti. Sanatate!
👍
Sper ca hotii astia perindati prin parlament si guverne trebuie sa plateasca pe SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE.
Salut my friend super car super video subscribe subscribe 👍👍🚗🚗😎😎
Ruși erau și atunci ca și acum problema, dacă te dezvoltai mai bine decât iei, imediat ți-o tăia și te puneau sub papuc
Audistrus ceva valoros rusine
Nu ca s-a ales praful e problema. Ca nu avem viziune. Asta e problema.
11 59,universitatea brasov????
🎉❤😅
s-a bucurat romanul de rand de ARO >>NU a muncit romanul pt altii DA a ramas ceva din urma acestui ARO NU...bucla inchisa
Sa ales nimic de tot
Cei care trebuia să ne țină sus ne-au distrus.Din producători autohtoni am ajuns consumatori de ,,suveniruri europene" ,care se văd clar cît de fiabile sunt...vezi cimitirele auto....sunt pline de aceste ,,suveniruri europene"...
și cu ce preț⁉️...la asta cine mai are timp să reflecte...☝️
ARO ar mai fi avut sanse daca era privatizat IMEDIAT si unui brand cunoscut. Era singura cale de a tine modelul 244 in pas cu vremurile: motoare, catalizatoare, injectii dar si calitatea fabricatiei. Fiecare an dupa 90 fara ca ARO sa fie privatizat era o mare ramanere in urma pentru masina. Uitati-va la Dacia cat s-a cacait cu update-uri nesfarsite pt 1310 si cu ce greutate au scos Nova..noroc cu Renault ca dadeau faliment si aia. Dacia a avut avantajul de a fi o marca de volum - pret mic, intretinere ieftina - fata de ARO.
femeie , unde ai facut scoala?
Deci erau bune pentru români, Pentru afară străini își puneau motoarele lor mai puternice, acceptau de la români doar caroseria😂😂
ARO la export... ne mindream cu ea dar nu o puteam cumpara/economie tipic comunista...
O cumpărau ciobanii.
Femeia asta vorbeste aiurea .Tata era sofer la canal dunarea marea neagra lua peste 5000 leí.Mama vanzatoare 1800 leí puteau sa cumpere un aro in 2 ani
De unde de la taraba DIN PIATA mananci bors CA o EPAVA comunista CE esti
Cat costa un aro
@@bobbybobby3713 Pretul pornea de de la 80.000 lei
Toate alea bune erau cu motor Peugeot... Restul ... frecție...
asta dupa '90
...
Aro 240 este o copie dupa FIAT Campagnola, un detaliu nespecificat in episod. Deci mai usor cu laudele aduse "specialistilor romani". Dupa anii 90 fabrica a fost devalizata cu scopul "privatizarii" de catre aparatul fost comunist actual PSD. Actualul ministru de externe (Melescanu) a fost implicat in dizolvarea sau distrugerea societatii ARO, un alt detaliu nespecificat in acest episod de tip oda comunismului. Un alt detalui interesant ar mai fi: ofertele facute de divese companii producatoare de automobile serioase cu scopul privatizarii, dar lacomia fostilor mai exact actualilor conducatori a dus societatea ARO la faliment (la ras) invocanduse evident sabotajul strainilor. TVR mertati un zero absolut la audiente!
bati campii amice
Mesaros Mihai corect
Nuova Campagnola a fost produs incepand din '74 ARO 240 din "72.Acum aveti si dreptate.De exemplu tractoarele au fost licentiate sau copiate dupa FIAT,locomotivele licentiate Sulzer,camioanele Roman licentiate MAN.Asta ne-a dezvoltat intr-un fel dar ne-a si tras in jos pt ca ne-am multumit doar sa producem nu si sa mai proiectam ceva.
cine dracu să proiecteze caroserii în 1972??? să proiecteze? că nici n-aveau colectiv de proiectare!
Flavius Nita dar fabrica cine ia pus să o faca
Ceausescu ,, nu a stiut ce face ,, ca a fost pntofar .astia stiu ce fac? cine va pune sa tot vorbiti contra ? ca atunci sau facut mai multe lucruri bune decit rele, acum se fac numai rele pentru tara si numai bune pentru buzunarul lor
Nagy Gyöző
Naghi unu care nu ierta nici femeia de servici munca 12 cu 12 puscarie despre Aro un dezatru practic tratamente slabe motorul si cutia de viteza catastrofa pierdea ulei din fabrica si multe .multe defecte .Respect IMS
ruclips.net/video/y8q1smlw8q8/видео.html
Da, sigur era dezastru, de aia se ducea la export și era apreciat de străini.
@@acn2494 încă mai sunt fani în Cehia și Germania.
@@gabrielmarian698 era pentru atotștiutorul Tomescu, comentariul. scuze.
@@acn2494 mi-am dat seama. Unora le pute tot ce s-a construit la noi în țară.
iara tuta asta
Asta care le știe pe toate!
Cine ? Tú ?
^^tuta asta^^ i ti spune adevarul.asa ca,casca urechile sau schimba pe manele.
O masina tipic socialista foarte proasta. Se strica cand te asteptai mai putin. Foarte putin fiabila iar de design ce sa mai vorbesc....
raceanul . Asa o fi. Nu te contrazic. 🙂
design copiat 100% după FIAT Campagnola. deci ... original!
sigur. seria 24 de la ARO a început în 1972 dar până în 1975 era cu caroserie de GAZ. sau mă rog IMS. de abia în 1975 s-a trecut la caroseria asta...
păi eu chiar acolo am lucrat!
Lasa ca tata nu a pornit nici o dimineata cu mult laudatul aro, decat dupa ce si-a facut abonament la masina laptariei... pornire tractat. dupa ce s-a chinuit o iarna a renuntat si si-a cumparat dacie... macar aia pornea...
TVR s-a transformat intr-o ploaie de publicitati pacat
Ceaușescu nu era bun nenorociții ăștia de azi sunt buni care au distrus tot in tara praful si pulbera sa se aleaga de copii lor
Epava comunista FARA NEURONI
SA NE cacam in barba la toti care plang dupa ceasca
Nu înțeleg de ce se vorbește despre ceva care nu mai este!?
Sex,Religie si SOCIETATE?????! "A fi sau A nu fi". Marcii RO
Mărci Aro
ruclips.net/video/0xqH7NycRzc/видео.html :)) pt gen pochemon si colacao :))))