Rehberlik Meslek Yasası Değişti | Neler Yaşandı? | Neler Olacak? | Kapsamlı Kritik

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 дек 2024

Комментарии • 24

  • @palamirr
    @palamirr 6 месяцев назад +3

    konuşmanızı bir tercih yapacak dil öğrencisi olarak sonuna kadar dinledim fikirlerimde bayağı değişiklikler oldu turizm rehberliğini bu kadar değersizleştireceklerini düşünmezdim becerilerimi başka alanlarda kullanmayı düşünüyorum doğruları konuştuğunuz için teşekkür ederim

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  6 месяцев назад +1

      Rehberlik mesleğinde dönem dönem gelgitler ne yazık ki oluyor. Ancak daha holistik değerlendirecek olursam hemen her meslekte ciddi sorunlar yaşandığını belirtmeliyim.

  • @alifuater9986
    @alifuater9986 7 месяцев назад +3

    Düzeyli ve akademik olarak ve de Rehber diliyle anlatımınız için teşekkürler sayın hocam.

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  7 месяцев назад

      Ben teşekkür ederim, dilim döndüğü kadar içimden geçenleri anlatmaya çalıştım.

  • @bakidemirguc2808
    @bakidemirguc2808 7 месяцев назад +2

    Çok başarılı bir açıklama. Özellikle tureb bölümünü eleştirirken. Nükleer başlıklı füze atmışsın. Helal olsun

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  7 месяцев назад

      İçimden geçenleri ifade ettim. Biliyorsun doğru söyleyeni 9 köyden kovarlarmış. Daha önce çalıştığım yerde bana şeytanın avukatı derlerdi. Birileri rahatsız edici olsa da bazı hususları dile getirmeli.

  • @dolapdereli.çingen.cevatt
    @dolapdereli.çingen.cevatt 6 месяцев назад +1

    21:56 yabancı dil bilince anlattığı şeyler daha mı kaliteli oluyor acaba :) genel olarak çok doğru konulara değinmişsiniz emeğinize sağlık

  • @gezmekyasamaktrbirliktegez6484
    @gezmekyasamaktrbirliktegez6484 7 месяцев назад +1

    Çok kıymetli hocam harika tespitler olmuş. Emeğinize yüreğinize sağlık olsun. Benimde acizane fikrim; Madem Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümleri Rehber olacak . Yığılmayı önlemek için Myo Turist Rehberliği kapatılsın. Yada 4 yıllık lisans eğitimi ne geçsin. Tezsiz yüksek lisans üzerinden rehberlik hizmeti eğitimi iptal olsun . Hiçbir meslekte bu kadar yığılma yok değersizleştirme olacak . Mantıklı olanı uygulamak herkesin menfaatine. Turist Rehberliği Eğitim uygulama gezilerinde önceden belirlenen 40 soru soruluyordu. Şimdi bir eser klasik soruluyor. Tureb daha kalıcı hizmetler sunabilir. Meslekte aktif rehber olanlar var başka hiçbir işi yok sadece rehber . Bunun yanında en az on farklı görevden devlet memurları çift maaş alıp birde turist rehberi olarak piyasada hava atiyorlar. Ingilizce öğretmeni 50 bin maaş cepte ise geliyor . Keyfine göre hareket ediyor. Tur’a cikiyor . Müstakil rehber olan arkadaşlara yeşil pasaport dahil Kültür ve Turizm bakanlığı kadrolu olarak rehberi olabilir . Bu meslek grubu ülkemiz için önemli sahip çıkıp onure etmemiz gerekir rehberleri degilmi

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  7 месяцев назад

      Teşekkür ederim. Söylediğiniz bazı hususlara katılmakla birlikte o hususları gerçekleştirmek kolay değil, onlar için Kanun değişiklikleri gerekir. Kanun değişikliği de çok kolay olmuyor.

  • @mojojojo7776
    @mojojojo7776 7 месяцев назад +3

    Serdar hocam emeğinize sağlık her şeye rağmen TURİST REHBERLİĞİ bölümünü okumak istiyorum. umarım vatanıma faydalı nitelikli bir rehber olabilirim tavsiyeleriniz varsa çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  7 месяцев назад

      Turist rehberliği bana göre iki temel şeye dayalıdır: (1) Bolca araştırma ve okumalar yaparak güncel-entelektüel sermaye oluşturmak ve (2) bu sermayeyle gezerek ön deneyim oluşturmak. Bu bağlamda bu iki hususta kendini geliştirmeni öneririm.

    • @mojojojo7776
      @mojojojo7776 7 месяцев назад +1

      @@SerdarUZUN teşekkür ederim hocam notumu aldım

  • @mehmetbaz1771
    @mehmetbaz1771 6 месяцев назад +3

    Değerli hocam ben bir arkeoloğum. Yasa teklifi konuşulmadan önce rehber olmak için gereklilikleri yerine getirmek adına üniversite sınavına girip Turist rehberliği bölümüne girmeye karar verdim. Şimdi değişen yasa ile birlikte üniversitede ilgili bölümden mezun olmadan rehber olabiliyorum ama inanın istemiyorum. Empati kurduğumda mantıklı gelmiyor. Bir rehberin arazide kazı yaptığını düşündüğümde ortada absürt bir manzara görüyorum. Bu yüzden haziranda üniversite sınavına girip Turist Rehberliği okuyacağım. Ondan sonra meslekte şansımı deneyeceğim. Ayrıca çok geniş bir perspektife sahip olunması gereken bir meslek olduğunu düşünüyorum. Sadece bilgi sahibi olmak bir şeyi anlatabilme kabiliyetinin ölçeği değildir zannımca. Çok yönlü okumaları olan iletişim ve sosyal becerilerinin çok iyi olması gereken bir alan olduğunu düşünüyorum. Umarım başarıyla tamamlayıp hem arkeolog hem turist rehberiyim diyebilirim.

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  6 месяцев назад +1

      Mehmet Bey bir arkeolog olarak yorumunuz kıymetli. Teşekkürler.

  • @furkan-vz2xf
    @furkan-vz2xf 3 месяца назад

    hocam aöf te kültürel miras ve turizm okuyorum nasıl kokartlı rehber olabilirim herkes farklı şeyler söylüyor yardımcı olurmusunuz?

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  3 месяца назад

      @@furkan-vz2xf ruclips.net/video/uXdEkz_jaow/видео.html bu videoda sorunuzun yanıtı var.

  • @kvothe-f2u
    @kvothe-f2u 6 месяцев назад

    merhaba, birkaç sorum olacaktı. turist rehberliği bölümünde lisans ve önlisans programları arasında nasıl farklar olduğu konusunda pek bir bilgiye ulaşamadım, ayrıca bu farklar dahilinde de yeni yasaya göre nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilemiyorum. amacım önlisans okumaktı fakat endişelerim var. mesleğin geleceğinin gittiği yol çok karmaşık ve üzücü. buna rağmen hala okumaya değer mi diye düşünmekteyim, öneriniz varsa duymaktan mutluluk duyarım. şimdiiden teşekkür ederim.

    • @kvothe-f2u
      @kvothe-f2u 6 месяцев назад

      ayrıca önlisans programına başlarken ingilizce bilmek şart mı? ben okurken ingilizcemi geliştirmeyi planlıyordum. bildiğim kadarıyla dersler de var bunun için fakat bunlar ne seviyeden başlıyor bilmiyorum.

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  6 месяцев назад +1

      Yasa değişikliğinden önce rehber olabilmenin 4 yolu vardı, yasa değişikliğinden sonra 6 oldu.
      Mevcut durumun devam edeceğini varsayarsak, pragmatik bir yaklaşım sergilemenin faydalı olacağını düşünüyorum. Bana rehber olabilmek için 6 seçenek sunsalar ben bu seçeneklerden en hızlısını tercih ederdim, yanı daha kısa sürede rehber olma imkânı veren seçeneği. O da görebildiğim kadarıyla ön lisans programlarından eğitim almak. Mesleğin geleceğine ilişkin tedirginlik yaşamak için çok erken. Bu tedirginlik ileride birçok meslek için yaşanacak.
      İngilizce değil de daha genel ifadeyle yabancı dil konusuna gelince, mesleği yabancılarla yapacaksanız yabancı dil bilerek gelmek daha avantajlı. Çünkü yabancılara rehberlik yapabilmeniz için mezun olduktan sonra yabancı dil sınavından yeterli bir puan almanız gerekecek.

    • @kvothe-f2u
      @kvothe-f2u 6 месяцев назад

      ​@@SerdarUZUN anladım çok teşekkürler

  • @habipildiz1162
    @habipildiz1162 4 месяца назад

    Reis valla ben verdim gelecek gibi ama ne diyim şimdi ben 4 yill bosunami okuyayim yoksa kirik obp ile tekrar hazırlanıyim

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      @@habipildiz1162 Bu bir soru değil daha çok siteme benziyor. Elinizden geldiğince kendinizi iyi yetiştirmenizi önermekten başka diyecek pek söz yok sanırım.

  • @huseyinsusever5159
    @huseyinsusever5159 7 месяцев назад

    bende turist rehberi olmayı düşünüyordum ama şimdi kararsız kaldım.

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  7 месяцев назад

      :( Ne diyeceğimi bilemedim, üzüldüm.