Beethoven Kimdir? | Müziğin Dehası

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 дек 2022
  • Beethoven kimdir? Mozarttan eğitim alan ilerleyen yaşlarda kör ve sağır olan Beethoven' ın hayatını öğrenmek ister misiniz?
    Büyükbabası ile aynı adı taşıyan Beethoven’ın doğum tarihi 17 Aralık 1770 olarak kabul edilir. Alman bir aileden gelen Ludwig van Beethoven Almanyanın Bonn kentinde doğmuştur. Notalarla ve piyanoyla küçük yaşta tanışmış, hayatını müziğe adayarak geçirmiştir. İsmini aldığı dedesi orkestra şefi, babası ise tenor olarak sarayda görev yapmıştır. 4 yaşında iken piyano çalmaya başlayan küçük müzisyenin, babası tarafından odaya kapatılarak saatlerce çalışmaya zorlandığı söylenmektedir. Beethoven, alanında uzman sanatçılardan klavye, keman ve viyole dersleri aldı.
    Müzisyen babasıyla turnelere çıkan Mozarta özenerek 1778 de 7 yaşındayken ilk halka açık konserini verdi. 12 yaşına geldiğinde öğretmeninin de yardımıyla ilk bestesini yayınladı. Mozarta hayran olan Beethoven, 1787 yılında viyanaya giderek kısa bir süre Mozart’tan eğitim aldı. Mozart, Beethoven hakkında “bu çocuğa iyi bakın, bir gün onu bütün dünya tanıyacak.” Dedi.
    Mozarttan aldığı dersler sırasında annesi hastalandı ve aynı yıl annesini kaybetti. Alkol bağımlısı olan babasına dava açarak maaşının yarısını almaya hak kazandı ve kardeşlerinin sorumluluğunu üzerine aldı. 5 yıl Bonn’da kaldıktan sonra 1792 de viyanaya gitti. 1795 yılında konser vermeye başlayan Beethoven, 13 yıl boyunca pek çok dinleyici karşısına çıktı. 1808 yılında işitme problemleri yaşamaya başladı. Bu dönemlerde toplumdan uzaklaşarak izole bir hayat yaşamayı tercih etti.
    Mesleği için en önemli yetisini kaybetmek onun derin acılar çekmesine neden oldu. Bir süre sonra tamamen sağır olan Beethoven, konser veremez hale geldi. Psikoloji bozuldu ve ciddi anlamda zor günler geçirdi. Neyse ki müziğe olan tutkusu, onu yaşama geri döndürdü. Duyamaması onun beste yapmasına engel olamadı. Hatta en önemli bestelerini sağır olduğu dönemde yaptı. Örneğin; Avrupa birliği marşı da bu dönemde bestelendi.
    Sevdiği kadınlar tarafından aldatılmış, terkedilmiş, kısacası hiçbir zaman aşkına karşılık bulamamıştır. Hiç evlilik yapmamasına rağmen güçlü bir aşık oldu Beethoven. Hatta bazılarına göre onun bu kadar güzel eserler vermesinin altında yatan en önemli nedenlerden bir tanesi hissettiği derin aşk ve acılardır. Ölümünün ardından evinde bulunan mektuplar en çok sevdiği kadını “ölümsüz aşkı” olarak nitelediğini gösterir. Bu kadının bir tüccarla evli Antonie Brentano olduğu düşünülmektedir. Ölümsüz aşkın Josephine Vonn Brunsvik olabileceği fikri de mevcuttur. Diabelli Varyasyonları ve Ayışığı sonatı ölümsüz aşkı için yaptığı bestelerdir. Bazılarına göre ayışığı sonatının bambaşka bir hikayesi vardır.
    Bir müzik dehası olan beethovenın bir keman konçertosu , 5 piyano konçertosu , 9 senfonisi , 1 piyano , keman ve çello için üçlü konçertosu , 32 piyano sanatı ve çokça oda müziği eseri bulunmaktadır. Mozarrttan öğrendiği teknikleri geliştirerek romantik dönem müziğini başlatmıştır.
    Hayatının son yıllarında bir yandan maddi sıkıntılarla boğuşurken bir yandan da karaciğer sorunlarıyla uğraştı. 26 mart 1827 de 56 yaşındayken hayata veda eden ünlü isim için yapılan cenazeye binlerce kişi katıldı.
    Son olarak Beethoven hakkında ilginç bilgilerden bahsedelim;
    - Müziğin yanında okumayı da seven beethovenın hemen her konuda bilgisi vardı ve siyaset konuşmaktan hoşlanırdı.
    - Ölümünden sonra alkolik olduğu iddia edilse de aslında gerçeğin böyle olmadığı yardımcısı tarafından da anlatıldı.
    - Dişlerinin arasındaki çubuğu piyanoya dayayarak duyduğu titreşimler ile beste yaptı.
    - Kardeşi Kaspar’ın ölümünden sonra 9 yaşındaki yeğenine bakmak için yengesiyle mahkemelik oldu. Hatta Beethoven ın bu konudaki ısrarı üzerine yengesine aşık olduğu iddiaları ortaya atıldı.
    - Ünlü dahi beste yapmadan önce kafasını soğuk suya sokardı.
    - Ayışığı sonatını bir dönem öğrencisi olan Julie için besteledi.
    - Öğrencileri çekici bir kadın veya yetenekli değilse ders vermekten nefret ederdi.
    - İşitme duyusunu kaybettikten sonra arkadaşlarıyla konuşma kitapları yazarak iletişim kurdu.
    - Ölüm döşeğinde bir arkadaşı ona birkaç şişe şarap hediye etti ancak Beethoven, çok yazık, çok geç diyerek son sözlerini söyledi..

Комментарии • 3