MOMENTE DE INERȚIE (Curs de aplicații la Mecanică - 02)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 31 янв 2025

Комментарии • 6

  • @dragoscalin4883
    @dragoscalin4883 3 месяца назад +2

    Foarte elegante abordări ale determinării formulelor de calcul ale momentelor de inerție ale diferitelor corpuri geometrice D-le profesor. Calculul în sine nu e greu, însă trebuie să cunoști raționamentul logic prin care se determină. Chiar dacă îmi găsesc greu timp să vă urmăresc videoclipurile din cauza treburilor cotidiene, nu pot să mă abțin să nu-mi găsesc câteva minute să urmăresc un videoclip de-al D-tră. Sănătate multă și putere de muncă în continuare vă doresc.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  3 месяца назад

      Mulțumesc pentru aprecieri și urări, o zi plăcută !

  • @mirceamarinprunean4839
    @mirceamarinprunean4839 10 месяцев назад

    Dati-mi un punct de sprijin si voi misca pamantul! zicea cineva. cum vad eu punctul asta . trebuie sa avem o miscare giroscopica sau trei rotatii diferite. daca avem o roata de bicicleta si o invartim (prima rotatie)si daca incercam sa o miscam (a doua rotatie)cu doua manere pe ax va incerca sa isi schimbe pozitia (a treia rotatie) . din acest punct daca contracaram rotatia a treia invers, adica invartim in sensul in care ia vrea sa se roteasca, obtinem o opozitie sau acel punct de sprijin. bun, sar putea zice ca principile giroscopului se cunosc ce nu se cunoaste e ca se poate face o masina zburatoare pe acest principiu, ca un pescar care vasleste opozitia dintre apa si paleta find punctul acela.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  10 месяцев назад

      Nu putem folosi un astfel de punct de sprijin pentru că apare mişcarea de precesie (dacă am înțeles corect ceea ce spuneți)
      Momentul cinetic este echivalentul impulsului pentru mişcarea de rotație, deci este tot o manifestare a inerției...

    • @mirceamarinprunean4839
      @mirceamarinprunean4839 10 месяцев назад

      @@RomulusBoeriu Avem asa, o roata de 1m si grea de 100kg prinsa cu rulmenti pe doua platbenzi groase care e furca, la capete au un ax, in unul din axe e un alt ax cu un pinion ce invarte roata la viteze de 2-3000(pe roata e o roata dintata ce e invartita de pinion ) acum putem invarti separat atat roata cat si furca . precesia sau atreia rotatie rezultanta se obtine daca tot ansamblu se poate invarti ca vasla unei barci, conic, atunci un ax al furcii sta intrun loc si celalalt face un cerc ce e prins cu o biela un plus de a tine giroscopul. Cand invartim roata ii aplicam o rotatie cu mult mai mica furcii si precesia adica cuplu tot se va invarti in conicitate si mecanismul va fi fortat cu o a treia rotatie sa se opuna si asa masina se ridica si cand tot cuplu pare ca a ajuns jos precesia e eliberata si cuplul se ridica singur sus si din nou va face aceleasi miscari ca bataia unui vaslas sau ca o pasare care da din aripi fara ca sistemul de precesie sa faca o rotatie complecta ci doar o jumatate de cursa. cel putin doua giroscoape ar trebui pentru ca masina sa se poata ridica

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  10 месяцев назад

      Dacă toată ”instalația” asta e în interiorul vehiculului e evident că nu poate pune vehiculul în mișcare sau să-l ridice deoarece avem doar forțe și momente de forțe interne și acestea nu pot modifica impulsul sistemului.
      Ca să modificăm impulsul sau energia potențială a unui sistem trebuie să avem forțe externe.