Multumim pentru eforturile voastre. Si putem sa credem ca nu toti domnitorii nostri au fost buni si frumosi fara sa devenim antiromani, sau antipatrioti.
Mulțumim și noi pentru sprijin! În ce privește istoria, trebuie mereu să ne punem în pielea acelor oameni și, mai ales, în logica timpului lor. Vlad Dracul a prins o perioadă extrem de periculoasă, o lume întreagă se năruia în jur, otomanii păreau de neoprit. Trebuia să jongleze cumva. Sigur că nu se gândea la vremea respectivă în termenii de acum, de neam, țară, neatârnare etc. El era un voievod al unui principat și trebuia să supraviețuiască într-un fel când turcii zdrobiseră deja cam toate forțele din jur. Exista un sentiment de apartenență la creștinătate, asta fără îndoială, dar - după cum vedem - nici ungurii nu reușeau să îi dea peste cap pe turci. Așa că trebuia să îmbini diplomația cu violența ca să supraviețuiești.
Pogacias asta are un farmec incredibil, ma rog, cel putin asa mi se pare mie. In plus, imi place ca e atat de pasionat de munca lui, se vede din avion lucrul asta. Ce fain ar fi sa vada cat mai multi emisiunile astea!... Nu e vorba doar de informatia istorica pe care o primesti intr-un format haios, ci si de faptul ca ai ocazia sa intalnesti o atitudine relaxata si lipsita de sovinism vizavi de istorie, atitudine pe care a trebui s-o exersam mai multi dintre noi.
Pur și simplu blană. Sper că într-un viitor ideal emisiunile astea sa înlocuiască manualele de istorie și statul să dea bani grei pentru ele. As vrea sa fie mai prezent Matei dar cred că deja asta nu mai ține de el ci de părerea viewerilor:)
V-am găsit recent, mulțumesc pentru tot ce faceți, onestitate, exactitate(cat se poate), fără aburi de naționalism si/sau fantezii. Era nevoie de cineva ca voi
Daca te referi la faptul ca gazda cunoaste istorie cam cat orice om ceva mai citit, insa din surse sa zicem beletristice....atunci da, e fain ca face pereche cu Andrei, dand astfel ocazia sa-si corijeze/sa ne corijam cunostintele de istorie 😊 Imi place de Andrei cum pune problema cand face paralele cu omul actual, insa cateodata mi se pare ca prea aseamana societatile apuse cu cea de azi. De acord ca omul nu e atat de departe de maimuta pe cat si-ar dori, dar exista diferente, totusi, diferente intre acum si 2000 de ani in spate. Multumim!
Foarte bine documentat clipul, la fel și celelalte. Aștept cu interes și un clip pe tema întemeierii țărilor române, un subiect prea puțin explorat în lumea podcast-urilor și documentarelor.
Ar fi foarte interesant un podcast in patru!Să vi se alăture Damian Anfile si Catalin Oprisan! Cu așa oamenii de calitatea,subiectul nici nu ar conta !Felicitări pentru postac
@@andreipogacias4244 din punctul meu de vedere și după umila mea parere,toți patru sunteți oameni foarte bine pregătiți profesional,un talent nativ pentru a povesti .Greu pentru oricine să nu vă urmărească!Și aveți un umor fin și de calitate! Eu unul vă urmăresc,și am respect maxim pentru ce faceți!
de cand e anfile istoric ? omul e storyteller. daca e pe vorbite si debit verbal mai bine sa chemam un scriitor decat pe baiatu cu istoria micilor si a apei minerale.
Eu zic sa facem un dictonar si sa-l numim Pogăciaș vs The rest of the world si sa includem perlele lui Andrei cu explicații despre cand e Dunarea solida :))) Oricum, solid work faceti voi aici :)
O adevărată renaștere a culturii și popularizării istoriei românești. Andrei Pogăciaș, aici, pe canal. Mai e și Damian Anfile pe partea de popularizare a istoriei (deși nu e istoric, face o treabă bună), E BINE. MAI EXISTĂ SPERANȚĂ
E o greșeală cred.... Trebizonda era un stat separat de Imperiul Bizantin în 1444. Acesta a fost fondat în 1204 de Alexios I Megas Komnenos, în urma cuceririi Constantinopolului de către cruciații celei de-a patra cruciade. Deși împăratul de la Trapezunt provenea dintr-o ramură a familiei imperiale bizantine, Trapezuntul era un stat independent. În 1444, Imperiul de Trapezunt se afla încă sub conducerea dinastiei Komnenos și controla o fâșie de teritoriu pe coasta sudică a Mării Negre, în nord-estul Anatoliei. Chiar dacă avea relații cu Imperiul Bizantin și uneori era văzut ca un refugiu al tradițiilor bizantine, Trapezuntul era separat politic și geografic de Constantinopol. Va fi cucerit de Imperiul Otoman în 1461, la opt ani după căderea Constantinopolului.
Da, chiar as vrea sa faceti un material despre tatari si ce se intampla in partea aia de planeta. Nu e prea vorbita, inafara de cei care sunt cu proveniente de acolo.
Salut Matei, Neagu Djuvara vorbeste despre planta numita Mei, si da are ciclu de germinare scurt iar mamaliga din mei se.manca inclusiv la curtea lui Stefan cel Mare Se cultiva si grau, dar de multe ori meiul a scos taranimea din foame
1:41:00 am auzit cândva de "Pancratius" de la un prof de istorie, care nu dădea doi bani pe programa de istorie si bine facea. El era de părere ca de fapt era o porecla luată ca atare dintr-un act de cancelarie scris probabil în greaca și ca ar fi însoțit initial și numele sau, posibil, ar fi fost chiar traducerea numelui. ceva de genul Vlad Atotstapanitorul, făcând astfel legătură între Pankratos (atotstapanitor) și Vlad (stapan). cam cum Nicolaos și Victor sunt același nume in greaca si latina, respectiv. acuma mie mi se pare destul de speculativ dar el spunea ca obiceiul nu e rar în documentele domnești din Balcani si nu numai, și dădea ca exemplu pe Prasnaglava și alții de care nu îmi aduc aminte. no, am băgat și eu una de 25 de bani ca ma plictiseam. altminteri tare interesant subiect
Era bine daca ati fi avut un aratator ( sau un indicator cu laser ... "laser, frate ! " ) cu care sa indicati pe harta tarile la care faceti referire - harta este mica si greu va puteam urmarii in timp ce vorbeati despre un anumit teritoriu.
@@colectionaruldeistorie am vazut asta, dar tot era bine daca s-ar fi folosit un indicator cu laser care sa indice pozitia zonelor la care faceati referire - scrisul pe harta este foarte mic si nu se intelegea.
Am dat like inainte de a fi inceput fiindca, de ce nu? Sunt un om simplu: il vad pe Kerry King, dau like. Bineinteles, chapeau si pentru Matei. Va salut, cu o bere proasta, ca alta n-am, din Coasta de Fildes.
Cand va ascult imi vine sa ieu sabia ducandu-ma la lupta impotriva dacopatilor ! Este nevoie de voi pentru informatiile date in oceanul de ignorantza ce dainuie in web. Multumesc ca de fiecare data !
De la istoria predata in comunism in care domnitorii romani pareau ca nu dorm linistiti daca nu lasa urmasilor tara in bune conditii, ajungem cu picioarele pe pamant si intelegem ca fiecare domnitor si-a facut politica sa in conditiile vremurilor sale si nu s-a gandit la ce vor scrie istoricii peste veacuri. Andrei a subliniat ca nu toti domnitorii au avut conflicte cu turcii, ba chiar observam usor ca intr-un interval de 100 de ani daca gasim 2-3 domnitori cu domnii efemere (sub 10 ani) care sa aiba ceva lupte cu turcii si chiar si atunci luptele nu le duceau singuri de capul lor, ci in contextul unor cruciade tarzii sau al altor aliante cu vecinii mai puternici. Un alt istoric a observat ca intrarea Tarilor Romane sub suzeranitate otomana a dus si la lungi perioade de pace (la domnitorii care colaborau bine cu turcii) si la cresterea averilor marilor boieri. Din aceasta cauza am avut tradari ale marii boierimi impotriva domnitorilor ce se luptau prea mult cu turcii, ceea ce ducea la distrugeri si pierderi de recolte in tara (tactica pamantului parjolit).
1:41:30 Două observații de profan: Pancratius - ca nume, este creditat că vine din greacă și înseamnă „cel atotputernic, cel care deține toată puterea” Mircea cel Bătrân - eu am rămas din școală cu ideea că i se spunea cel Bătrân pentru că era înțelept, nu pentru că ar fi fost bătrân. Dacă cel care s-a prezentat vorbea foarte prost limba regelui, putea să fi spus în loc de „sunt fiul lui Mircea cel ce stăpânea tot, zis cel înțelept” cine știe ce altă tâmpenie care să fi sunat cam cum a înțeles cronicarul. Că Vlad Dracul a schimbat tabăra la doar un an distanță nu ar fi de mirare... era cunoscut ca fiind viclean și nestatornic.
pot fi emise mai multe variante de lucru viabile, dar mi-e greu să cred că scribul medieval german ar fi folosit o poreclă în locul numelui... în rest, ne lipsesc foarte multe detalii ca să putem închega ceva clar...
"Mircea cel Bătrân - eu am rămas din școală cu ideea că i se spunea cel Bătrân pentru că era înțelept, nu pentru că ar fi fost bătrân." In vremea lui nu a fost numit asa. Asa l-au numit cronicarii aratand ca era cel mai vechi Mircea, adica nu cunosteau un alt domnitor cu numele asta inaintea lui si de aici la "cel din vechime", care a devenit "cel vechi" si apoi "cel batran".
In Severin n-a calcat picior de teuton. Acesti sapte cavaleri din Severin erau, Ioaniti (ospitalieri). Conform documentelor vremii, desigur istoriografia mioritica le schimba denumirea dupa pofta inimii lor.
Mulțumesc frumos ❤ sunteți și deștepți și simpatici❤
Multumim pentru eforturile voastre. Si putem sa credem ca nu toti domnitorii nostri au fost buni si frumosi fara sa devenim antiromani, sau antipatrioti.
Mulțumim și noi pentru sprijin! În ce privește istoria, trebuie mereu să ne punem în pielea acelor oameni și, mai ales, în logica timpului lor. Vlad Dracul a prins o perioadă extrem de periculoasă, o lume întreagă se năruia în jur, otomanii păreau de neoprit. Trebuia să jongleze cumva. Sigur că nu se gândea la vremea respectivă în termenii de acum, de neam, țară, neatârnare etc. El era un voievod al unui principat și trebuia să supraviețuiască într-un fel când turcii zdrobiseră deja cam toate forțele din jur. Exista un sentiment de apartenență la creștinătate, asta fără îndoială, dar - după cum vedem - nici ungurii nu reușeau să îi dea peste cap pe turci. Așa că trebuia să îmbini diplomația cu violența ca să supraviețuiești.
Mulțumesc frumos ❤❤❤
Pogacias asta are un farmec incredibil, ma rog, cel putin asa mi se pare mie. In plus, imi place ca e atat de pasionat de munca lui, se vede din avion lucrul asta.
Ce fain ar fi sa vada cat mai multi emisiunile astea!... Nu e vorba doar de informatia istorica pe care o primesti intr-un format haios, ci si de faptul ca ai ocazia sa intalnesti o atitudine relaxata si lipsita de sovinism vizavi de istorie, atitudine pe care a trebui s-o exersam mai multi dintre noi.
Mulțumesc!
@@mihaitanase4459 omul e tare !
Pur și simplu blană. Sper că într-un viitor ideal emisiunile astea sa înlocuiască manualele de istorie și statul să dea bani grei pentru ele. As vrea sa fie mai prezent Matei dar cred că deja asta nu mai ține de el ci de părerea viewerilor:)
Nu chiar. Acolo unde am de spus ceva, intervin și spun. :) Săptămâna viitoare facem un live, le vom răspunde în direct celor care ne scriu.
V-am găsit recent, mulțumesc pentru tot ce faceți, onestitate, exactitate(cat se poate), fără aburi de naționalism si/sau fantezii. Era nevoie de cineva ca voi
Buna seara!Multumim pentru informatii, foarte utile. Mult succes!
Prima persoană care vizionează clipul-you made my day!
:)
Sunteți o combinație perfectă, niste lecții foarte legite de istorie românească, va mulțumesc și vă urmăresc cu drag !
Mulțumim!
Daca te referi la faptul ca gazda cunoaste istorie cam cat orice om ceva mai citit, insa din surse sa zicem beletristice....atunci da, e fain ca face pereche cu Andrei, dand astfel ocazia sa-si corijeze/sa ne corijam cunostintele de istorie 😊
Imi place de Andrei cum pune problema cand face paralele cu omul actual, insa cateodata mi se pare ca prea aseamana societatile apuse cu cea de azi. De acord ca omul nu e atat de departe de maimuta pe cat si-ar dori, dar exista diferente, totusi, diferente intre acum si 2000 de ani in spate. Multumim!
Sa traiti boierilor ! ❤
Legite în ce limbă e?
Ce fel de lectii? :)))))
25:45 am crezut ca lesin de ras la "n-ai cum" ala :)) Genial episod, va astept in fiecare saptamana :)
Can’t wait this evening to enjoy it! 🥰 super tot ce faceți !
Foarte bine documentat clipul, la fel și celelalte. Aștept cu interes și un clip pe tema întemeierii țărilor române, un subiect prea puțin explorat în lumea podcast-urilor și documentarelor.
vine și-ăla...
Foarte bun podcastul, cu continut nemaipomenit. In episodul cu Stefan cel mare, invitati-l pe Liviu Campeanu!
L-am invitat de mai multe ori, dar dânsul e la Sibiu și n-are drum prin București.
@@colectionaruldeistorie pe Stefan cel Mare si istorie medievală are doctorat dl. Daniel Nazare, BJ Basov.
Foarte tare. Multumesc mult!
Bravo bă ! Chapeau.
Stimați domni să mai faceți asemenea podcasturi de istorie antică, medievală și contemporană.
păi asta facem, da...
Thanks!
Vă mulțumim și noi! :)
Salutare! va astept de fiecare data cu nerabdare!
Excelent : o parte de istorie rămasă puţin în umbră .🎉
Ar fi foarte interesant un podcast in patru!Să vi se alăture Damian Anfile si Catalin Oprisan! Cu așa oamenii de calitatea,subiectul nici nu ar conta !Felicitări pentru postac
Podcast (scuze)😂
de ce??
@@andreipogacias4244 din punctul meu de vedere și după umila mea parere,toți patru sunteți oameni foarte bine pregătiți profesional,un talent nativ pentru a povesti .Greu pentru oricine să nu vă urmărească!Și aveți un umor fin și de calitate! Eu unul vă urmăresc,și am respect maxim pentru ce faceți!
Unii isi imagineaza ca 2 oameni care vorbesc mult si 2 care incita o sa sune incredibil...dar mai bine fiecare cu podcastul lor.@@andreipogacias4244
de cand e anfile istoric ? omul e storyteller. daca e pe vorbite si debit verbal mai bine sa chemam un scriitor decat pe baiatu cu istoria micilor si a apei minerale.
Dar Mircea ăsta e badass rău de tot😂!
Eu zic sa facem un dictonar si sa-l numim Pogăciaș vs The rest of the world si sa includem perlele lui Andrei cu explicații despre cand e Dunarea solida :)))
Oricum, solid work faceti voi aici :)
Podcastul e senzațional, dar răspunsurile domnului Pogăciaș din comentarii-s “giusi”=))))))
O adevărată renaștere a culturii și popularizării istoriei românești. Andrei Pogăciaș, aici, pe canal.
Mai e și Damian Anfile pe partea de popularizare a istoriei (deși nu e istoric, face o treabă bună), E BINE.
MAI EXISTĂ SPERANȚĂ
@@popapopescu9629 cred cs e teolog cu doctorat in zona de istorie
Podcastul meu preferat la ora actuala. Keep it up!
bun, bun . Tare bun .
După ce termin episoadele voastre îmi faceți pofta sa joc Europa universalis 4. Doi povestitori minunati
Bravo baieti! Salve
Super podcast! Mulțumesc! Mă întreb dacă domnul Pogăciaș s-a gândit vreodată la un podcast cu celălalt grande, recte Damian Anfile!
1:37:35 Sunt de acord cu tine, doar că unul care tot insistă cu Dragul și Drăgulea este chiar IAP😂!
treaba lui ! :)))
😂
E o greșeală cred.... Trebizonda era un stat separat de Imperiul Bizantin în 1444. Acesta a fost fondat în 1204 de Alexios I Megas Komnenos, în urma cuceririi Constantinopolului de către cruciații celei de-a patra cruciade. Deși împăratul de la Trapezunt provenea dintr-o ramură a familiei imperiale bizantine, Trapezuntul era un stat independent.
În 1444, Imperiul de Trapezunt se afla încă sub conducerea dinastiei Komnenos și controla o fâșie de teritoriu pe coasta sudică a Mării Negre, în nord-estul Anatoliei. Chiar dacă avea relații cu Imperiul Bizantin și uneori era văzut ca un refugiu al tradițiilor bizantine, Trapezuntul era separat politic și geografic de Constantinopol. Va fi cucerit de Imperiul Otoman în 1461, la opt ani după căderea Constantinopolului.
unde am zis că ținea de Bizanț??
Imi place ca harta de la 1444 a Europei a fost popularizata de compania Paradox cu jocul lor Europa Universalis IV =D
👍👍👍
Foarte tare harta
Foarte fina si bine dozata critica lui Andrei la Djuvara: "a scris istore care venea din el" :). Nici n-ai putea sa te superi.
Bravo. faina emisiune.
Și Andrei scrie istorie care vine din el
@@Istoricescu și tu scrii rahat care vine din tine
Da, chiar as vrea sa faceti un material despre tatari si ce se intampla in partea aia de planeta. Nu e prea vorbita, inafara de cei care sunt cu proveniente de acolo.
Facem! Trebuie luat puțin din urmă, de la mongoli. De fapt, cred că e mai aproape de realitate dacă vorbim de mongolo-tătari.
@@colectionaruldeistorie Mă bucur. Abia aștept!
Astept o editie despre 1907.
tre să găsim un specialist
Salut Matei,
Neagu Djuvara vorbeste despre planta numita Mei, si da are ciclu de germinare scurt iar mamaliga din mei se.manca inclusiv la curtea lui Stefan cel Mare
Se cultiva si grau, dar de multe ori meiul a scos taranimea din foame
1:41:00 am auzit cândva de "Pancratius" de la un prof de istorie, care nu dădea doi bani pe programa de istorie si bine facea. El era de părere ca de fapt era o porecla luată ca atare dintr-un act de cancelarie scris probabil în greaca și ca ar fi însoțit initial și numele sau, posibil, ar fi fost chiar traducerea numelui. ceva de genul Vlad Atotstapanitorul, făcând astfel legătură între Pankratos (atotstapanitor) și Vlad (stapan). cam cum Nicolaos și Victor sunt același nume in greaca si latina, respectiv. acuma mie mi se pare destul de speculativ dar el spunea ca obiceiul nu e rar în documentele domnești din Balcani si nu numai, și dădea ca exemplu pe Prasnaglava și alții de care nu îmi aduc aminte. no, am băgat și eu una de 25 de bani ca ma plictiseam. altminteri tare interesant subiect
Multumim! Un Podcast despre Avram Iancu, candva?
Încercăm!
în cazul ãsta cred cã-l face praf dl. Andrei pe “crãisor” 😅
@@sorindrcrezi prost
@@sorindr chiar n-am de ce...
@@colectionaruldeistorie mulțumesc! Apreciem raspunsul rapid și optimist! Sa aveti o saptamana frumoasa!
Va rog , un episod despre Posada si Întemeierea
vine...
Pregătim.
Era bine daca ati fi avut un aratator ( sau un indicator cu laser ... "laser, frate ! " ) cu care sa indicati pe harta tarile la care faceti referire - harta este mica si greu va puteam urmarii in timp ce vorbeati despre un anumit teritoriu.
Am dat harta mare la început și am ținut-o câteva minute bune pe ecran.
@@colectionaruldeistorie am vazut asta, dar tot era bine daca s-ar fi folosit un indicator cu laser care sa indice pozitia zonelor la care faceati referire - scrisul pe harta este foarte mic si nu se intelegea.
Am dat like inainte de a fi inceput fiindca, de ce nu? Sunt un om simplu: il vad pe Kerry King, dau like. Bineinteles, chapeau si pentru Matei. Va salut, cu o bere proasta, ca alta n-am, din Coasta de Fildes.
E bere proastă în Coasta de Fildeș? :)
Vă ascult pe fondul unui șpriț de toamnă în Canada francofonă!
Doamne ajută, hronicarii mei!
Închinăm și noi în cinstea domniei tale! :) Că tot se face tulburelul.
Cand va ascult imi vine sa ieu sabia ducandu-ma la lupta impotriva dacopatilor ! Este nevoie de voi pentru informatiile date in oceanul de ignorantza ce dainuie in web. Multumesc ca de fiecare data !
Habar n-ai, dar ești razboinica
@@Istoricescu tu habar n-ai, dar ești un maldăr de prostie
@@Istoricescu Tu ai habar, ce sa spun! Dar iti lipseste simtul umorului si al ridicolului.
Noi vă mulțumim pentru cuvintele frumoase. :)
Tari ca întotdeauna...o sugestie,daca se poate, incercati să aduceți hărțile in prim-plan deoarece nu se văd prea bine...
Am dat harta în prim-plan chiar la început și am ținut-o aproape 6 minute și jumătate.
Dunarea era solida numai iarna, dar putin probabil sa fi putut merge cu navele atunci 😀
pe gheață mai greu cu navele, da
F bun podcastul. ca intotdeauna
De la istoria predata in comunism in care domnitorii romani pareau ca nu dorm linistiti daca nu lasa urmasilor tara in bune conditii, ajungem cu picioarele pe pamant si intelegem ca fiecare domnitor si-a facut politica sa in conditiile vremurilor sale si nu s-a gandit la ce vor scrie istoricii peste veacuri.
Andrei a subliniat ca nu toti domnitorii au avut conflicte cu turcii, ba chiar observam usor ca intr-un interval de 100 de ani daca gasim 2-3 domnitori cu domnii efemere (sub 10 ani) care sa aiba ceva lupte cu turcii si chiar si atunci luptele nu le duceau singuri de capul lor, ci in contextul unor cruciade tarzii sau al altor aliante cu vecinii mai puternici.
Un alt istoric a observat ca intrarea Tarilor Romane sub suzeranitate otomana a dus si la lungi perioade de pace (la domnitorii care colaborau bine cu turcii) si la cresterea averilor marilor boieri. Din aceasta cauza am avut tradari ale marii boierimi impotriva domnitorilor ce se luptau prea mult cu turcii, ceea ce ducea la distrugeri si pierderi de recolte in tara (tactica pamantului parjolit).
Exact așa stăteau lucrurile. Și e firesc să stea așa, dacă ne uităm ce făceau și alții.
Cum să nu te retragi la munte, și acum politicienii noștri se retrag in weekend la munte 😁
dr ce patisi la antebrat
E prea gras
@@Istoricescu ești tu prea prost
@@Istoricescu El e gras si tu esti prost. El mai are o sansa, pentru ca poate slabi. Tu, nici una...
deci mama lui Vlad Tepes era unguroaica?!!!
"matură" era meiul.
?
Da, așa este, am avut un lapsus. Mă bucur să văd că mulți și-au dat repede seama la ce mă refeream.
Mei îi zice la planta la care va referiți, face semințe in 90 de zile de la germinație, nu chiar mai, da iunie sigur
Corect, mei. Am avut un lapsus.
@@colectionaruldeistorie meiul este confundat cu sorgul
1:41:30 Două observații de profan:
Pancratius - ca nume, este creditat că vine din greacă și înseamnă „cel atotputernic, cel care deține toată puterea”
Mircea cel Bătrân - eu am rămas din școală cu ideea că i se spunea cel Bătrân pentru că era înțelept, nu pentru că ar fi fost bătrân.
Dacă cel care s-a prezentat vorbea foarte prost limba regelui, putea să fi spus în loc de „sunt fiul lui Mircea cel ce stăpânea tot, zis cel înțelept” cine știe ce altă tâmpenie care să fi sunat cam cum a înțeles cronicarul.
Că Vlad Dracul a schimbat tabăra la doar un an distanță nu ar fi de mirare... era cunoscut ca fiind viclean și nestatornic.
pot fi emise mai multe variante de lucru viabile, dar mi-e greu să cred că scribul medieval german ar fi folosit o poreclă în locul numelui... în rest, ne lipsesc foarte multe detalii ca să putem închega ceva clar...
"Mircea cel Bătrân - eu am rămas din școală cu ideea că i se spunea cel Bătrân pentru că era înțelept, nu pentru că ar fi fost bătrân." In vremea lui nu a fost numit asa. Asa l-au numit cronicarii aratand ca era cel mai vechi Mircea, adica nu cunosteau un alt domnitor cu numele asta inaintea lui si de aici la "cel din vechime", care a devenit "cel vechi" si apoi "cel batran".
@@clausion a fost primul cu acest prenume... de-aia i s-a zis așa, termenul „bătrîn” nefiind legat de vîrstă, ci de „primul”...
Va Astro la un pahar in state. MERCY
🫶🏼🫶🏼🫶🏼
Harta de la EU4 2:20
In Severin n-a calcat picior de teuton. Acesti sapte cavaleri din Severin erau, Ioaniti (ospitalieri). Conform documentelor vremii, desigur istoriografia mioritica le schimba denumirea dupa pofta inimii lor.
puteti da sursele pe care faceti orice afirmatie ?
Pentru un francez șase mii de valahi puteau să fie și bulgari sau sârbi, și probabilitatea să se strângă balcanici de orice fel e foarte mare
nu, omu era de față, știe despre ce scrie
Ghiveci istoric..cu pogacele
ghiveci e in capu tău gol
@@andreipogacias4244🤣🤣🤣😂🤣
Pai ce facem mon cher
Nu era sambata!?
mai apar chestii :)
@@andreipogacias4244 aici suntem in asteptare
Probleme tehnice.
@@colectionaruldeistorie cereti ajutor ca sigur stie unu din comunitate cum sa “lege firele”
Ce le stie grasu 😂😂😂😂