Het laatste goederenspoor van Alkmaar

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 янв 2023
  • De geschiedenis van het goederenspoorlijntje over Industrieterrein Huiswaard (nu Overstad) in Alkmaar.
    Lees hier het hele verhaal nogmaals terug: www.regionaalarchiefalkmaar.n...
    Met dank aan @CabviewHolland voor het mogen gebruiken van een fragment uit de video • [5K] Nog nooit eerder ...
    Tenzij anders aangegeven komen de afbeeldingen uit de beeldcollectie van het Regionaal Archief Alkmaar en zijn de vervaardigers onbekend.

Комментарии • 9

  • @Sophia-do6sw
    @Sophia-do6sw 7 дней назад

    Leuke herinnering, heb zelf ook nog in Alkmaar gewoond.💋👍🏼😉🫵🏼💖

  • @bobdemon4903
    @bobdemon4903 Год назад +6

    Weer een mooi stukje Alkmaarse spoorgeschidenis! Ik heb trouwens nog een half-vergane spoorbiels van dit goederenspoor als 'kunstwerk' aan de muur hangen.

  • @KoploperMau
    @KoploperMau Год назад +5

    Oei oei oei, een echt spoorkruis op 1:25! ProRail zou daar tegenwoordig spontaan een toeval van krijgen... Mooie video weer. Zou je een video kunnen maken over de lijn naar Egmond en waar die gelopen heeft?

    • @theblackhand6485
      @theblackhand6485 Год назад +1

      De Lokaal spoorlijn Alkmaar - Egmond aan Zee liep tot 1934. Ze liep vanaf station Egmond aan Zee via de Hoef, aldaar ove het huidige industrieterrein de polder in. Ter hoogte van de laatste boerderij nabij de Meent (Meerweg) schoof de tram de Hoeverweg op. Nu Olympiaweg genaamd. Het spoor en weg liepen nu een stukje naast elkaar. Waar nu Victoria Plaza Bowling zit en de Wielerbaan boog het spoor af en vervolgde haar weg langs de sloot/vaart richting de molen in Het Hoefplan te gaan. Aldaar boog het spoor af om via het landelijk hoofdspoor op station Alkmaar te arriveren.
      In de begin dagen gebeurde dit aan de voorzijde van het station. In latere dagen aan de achterkant zodat het een betere aansluiting had op het Lokaalspoor richting Alkmaar - Bergen - Bergen aan Zee. Maar ook naar Schoorl - Waemenhuizen en verder richting Schagen.
      Het spoor naar Bergen - Bergen aan Zee werd in 1955 stilgelegd. Dat naar Schoorl - Warmenhuizen, nu goederen vervoer pas in de jaren '70 na de ruilverkaveling.
      De bekendste tram van dit Lokaalspoor, genaamd Bello, heeft nog jaren in Bergen als blikvanger en klimtoestel voor de jeugd op het Plein te Bergen gestaan. Na het midden van de jaren '70 is Bello verkocht a la 1 Euro aan Museum Stoomtram te Hoorn. Die constateerde dat het er met Bello wel heel slecht voorstond. De ketel was in de jaren op het Plein totaal weggerot. Bello werd toen geheel gestript en opnieuw opgeboeid. Zij doet nu dienst als blikvanger op de museale tramlijn Hoorn - Medemblik.
      Eens in de zoveel jaar wordt Bello door enthousiastelingen en sponsoren op een dieplader naar Bergen gehaald. Dit trekt veel bekijks maar haalt de tram en het Lokaalspoor niet terug naar Beegen. Wat overigens een uitstekend plan zou zijn: een Noord- naar Zuiderzee lijn. Wat natuurlijk een grote publiekstrekker zal zijn voor publiek uit binnen- en buitenland.
      Wie weet komt het ooit zover!

    • @archiefalkmaar
      @archiefalkmaar  Год назад +2

      Een interessant onderwerp. Zeker leuk om daar eens iets over te maken!

  • @theblackhand6485
    @theblackhand6485 Год назад +2

    Prima video. Camera horizontaal in breedbeeld positie gehouden. Uitstekend.

    • @archiefalkmaar
      @archiefalkmaar  Год назад +1

      Deze keer geen RUclips Shorts video, dus horizontaal ;-)

  • @aartmaren
    @aartmaren Год назад +1

    Interessant, werk daar veel rond het spoor. Maar wist dit niet.

  • @MrPeerum
    @MrPeerum Год назад +1

    station Heerhugowaard noord word nog steeds bewoond.😊