How to use a Ceramic Honing Rod

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 окт 2024
  • Ceramic Honing Rod prices have fallen significantly in recent years, and their demand has increased while quality knives are getting more popular. This video gives some tips on how to use them.
    Hiomakivi.fi Ceramic Rods can be found here: hiomakivi.fi/e...

Комментарии • 20

  • @Skelletor92
    @Skelletor92 10 месяцев назад +1

    I love they way you approache each different way of sharpening from corse to medium to fine and all the way to maintaince,,,, like to add that each rod and stone has its proper place of enviorment, so to speak of home kitchen to on the GO and proffesional use. as in resturant. as a professional chef for 15 years I respect and appriciate your in depth of each ways of approach

  • @hoggif
    @hoggif Год назад +1

    Minä olen käyttänyt puikkoa aina viimeisen kaltaisella käyttötavlla (molempia puolia vuorotellen puikon ylä/alapuolelta), mutta vuolemalla itsestä pois päin. Joskus tuli rutiinia nopeaankin käyttöön (esim. 4 vetoa sekunnissa tms) ja itsestä pois päin vuoleminen tuntuu turvallisemmalta etenkin nopeassa työskentelyssä. Varmaan se tielle tuleva kahva ohjaa vuolemaan itseä päin, mutta mielummin teen turvallisesti ja jätän sen ensimäisen sentin puikosta käyttämättä
    En ole aikoihin enää käyttänyt puikkoja, koska pieneen ylläpitoon voi käyttää stroppeja (etenkin pastan kanssa) ja minullakin on aina kiviä myös käden ulottuvilla. Terotan monesti myös hionompaan karkeuteen kuin 3k, joten sen tasoista puikkoa (joka mulla kyllä on), ei ole järkeä käyttää.
    Käytän termiä veitsen ylläpito, koska kun veitsiä stroppaa tms käytön välissä, ne eivät helposti päädy kuntoon jossa tarvitaan jo elvytystä.

  • @thomasvirta7904
    @thomasvirta7904 11 месяцев назад

    Sellaistakin olen nähnyt tehtävän, että puikko laitetaan vaakasuoraan hiomakiven Naniwa-pidikkeen päälle (ei kiveä pidikkeessä, puikon kahva ei osu pidikkeeseen, vaan jää sen ulkopuolelle). Silloin puikko on samassa asennossa kuin hiomakivi, joskin pidikkeen päällä eikä "sisällä". Plus: puikko ei heilu (pahasti).
    Vaihtoehtoisesti voi laittaa puikon työtasolle niin, että kahva jää sen ulkopuolelle. Silloinkin puikko vaakasuorassa ja aika tukevasti.

  • @thomasvirta7904
    @thomasvirta7904 10 месяцев назад +1

    Osallistuin pari viikkoa sitten 4 tunnin pituiseen hiomakurssiin Saksan veitsikaupungissa Solingenissa. Samalla lailla kuin sinä myös kurssin vetäjä Ralf Jahn suhtautui nihkeästi puikkoihin. Hänkin suosii (käsittelemätöntä) stroppia veitsenterän ylläpitämiseen keittiössä.
    Off topic: Kurssin pitopaikkana toimii ikivanha vesimylly, jota Ralf käyttää edelleen veitsien hiomiseen. Tosin siinä hommassa hyödynnetään veden pyörittämiä hiomanauhoja eikä hiomakiviä... Kurssilla käytettiin tietenkin hiomakiviä (1000, 4000 ja 6000), koska harvalla on oma vesimylly takapihalla.

    • @HIOMAKIVIFI
      @HIOMAKIVIFI  10 месяцев назад

      No toi kuullostikin mielenkiintoiselta kurssilta 👍 Puikolle on paikkansa, mutta täytyy myöntää että itsellä se on kyllä jäänyt ihan sivuraiteelle viimeaikoina. Stroppi on jyrännyt yli varsinkin näissä minun asiakasteroituksissa.

  • @Yupppi
    @Yupppi 6 месяцев назад

    Näistä "teroituspuikoista" kiinnostaisi kuulla ehkä syvällisemminkin. Näin jonkun demonstroivan joitakin teroitus-/hiomapuikkoja mikroskooppikuvien kanssa, kuinka puikko itse asiassa repi terän aivan repaleiseksi. Esitti väitteen että ainakin osa puikoista tuo lisää käyttöaikaa tuon takia että ne repaleet repivät myös ruoan pinnan auki vaikkakin oletettavasti kuluvat nopeasti pois, mutta itse terä ei ole enää terässä sen jälkeen. Muistaakseni tuolla videolla tosin puikko oli sellainen jossa oli vain muutama pitkä harjanne eikä tasainen pinta.
    Itsellä taas on Heirolin timanttipuikko muutaman vuoden takaa, jota on näemmä nyt jo vaikea löytää kaupoista. Timanttipuikkoja harvemmin tunnutaan mainittavan. Kun omistin hankalia kombokiviä eivätkä teroitustaidot olleet kaksisia, terä oli aivan ok keittiöterässä, vaan tuo timanttipuikko pidensi veitsen toiminta-aikaa. Mutta en tiedä mitä tuo timanttipuikko oikeasti tekee terälle ja onko tulos erilainen kuin keraamisella tai jollain toisella puikolla. Ja keraamista puikkoa en olekaan kokeillut. Kenties nuo varsin sileät keraamiset ovat parhaita siihen mihin puikot on tarkoitettu. Kuten mainitsitkin stroppailusta: kun hommasin stroppilaudan, en ole paljoa puikkoon katsonutkaan. Ensinnäkin jo siksi että kokeiltuani stroppaustahnaa tulos oli niin erinomainen (ja tapahtuu nopeasti ja helposti jos stroppi on ladattu), ettei paljoakaan haikaillut puikon tuloksia saati yrityksiä pitää vapaan käden liikkeessä veitsen kulmaa puikkoa vasten. Olen käyttänyt timanttipuikkoa enää ainoastaan siihen kun yritin parantaa sahalaitaveitsen kuluneita uria.
    Olisi kiinnostavaa oppia lisää näistä puikoista - millaisia vaihtoehtoja on markkinoilla (geometriaa ja materiaalia) ja mikä osa on myyttiä ja mikä totta, mitä erilaiset puikot oikeasti terälle tekevät ja kelle mikäkin näistä välineistä on hyödyllinen/turha? Kokit tuntuvat vannovan näiden nimeen, mutta onko kyse vain opista joka on saatu edeltäjiltä ja se on enemmänkin traditio kuin perusteltua? Olen nähnyt kokkien pitävän tuota puikon käyttöä suorastaan rituaalina ennen joka operaatiota. Toki ammattikeittiössä stroppilaudan käyttö saattaa olla vähemmän houkuttelevaa.

    • @HIOMAKIVIFI
      @HIOMAKIVIFI  6 месяцев назад

      Itse kun olen tälläinen antipuikko mies, niin en varmaan aiheeseen syvemmälle mene. Puikolle on paikka siellä missä se toimii terän ylläpidon välineenä ja on mahdollisesti ainut työväline joka sinne sallitaan, mutta muuten teroittamiset kivillä ja stropin teho ja laatu on vain niin paljon puikkoja parempi että sitä suosittelen. Täytyy aina muistuttaa että timantti puikko ja keraaminen puikko puhumattakaan metallipuikosta ovat kaikki aivan eri tarkoitukseen tarkoitettuja ja niitä ei kannata oikein toisiinsa verrata. Varsinkin timanttipuikon kohdalla laatuerot ovat todella suuria; markan tuote on markan tuote eli jos timanttipuikon hankkii en sitä halvinta ottaisi. Keraamisissa taas kannattaa olla karkeuden kanssa tarkkana, moni menee halpaan ja pilaa veitsiään ylikarkealla keraamisella.

  • @washitokusei6801
    @washitokusei6801 Год назад

    Mitä arvelet, meneekö laatuveitsien laadussa jokin raja jonka jälkeen keraamisellakaan puikolla ei tee enää mitään? Esim. Zwillingin Twin Cermaxit (mikäli valmistajan väitteet paikkansa pitää) alkaa kovuudessa lähennellä jo käsityskyvyn rajoja.

    • @HIOMAKIVIFI
      @HIOMAKIVIFI  Год назад +1

      Kyllä tuo menee vielä kivasti keraamisella puikolla .. jos katsoin oikein on kovuus noissa 66. Tuon video tekemisen jälkeen pääsin näkemään kuinka vaarallinen vekotin voi karkeampi keraaminen puikko olla. Esim Mac:n karkea puikko, joka taitaa heidän ilmoituksen mukaan olla karkeudessa 800 ... on aivan väärä vekotin laatuveitsen terän ylläpidossa. Olen tässä parin kuukauden sisällä laittanut kaksi uudehkoa veistä kuntoon, sillä niitä oli alettu heti uutena ns ylläpitämään tuolla karkealla puikolla ja siinä kävikin päinvastoin. Käyttäjät alkoivat tylsyttämään tuolla ylikarkealla puikolla laatuveitsiään. Eli tästä oppineena suosittelen vain hienompia keraamisia puikkoja terän ylläpitoon.

  • @jari1972
    @jari1972 Год назад +1

    ja pyyhekumilla puikot takaisin kauniin valkoisiksi

    • @HIOMAKIVIFI
      @HIOMAKIVIFI  Год назад

      Hyvä huomio, satuin juuri pääsiäisenä mökillä kumittaneeni puikon ja totesin ihan toimivaksi tavaksi.

  • @Stuwie2x2
    @Stuwie2x2 Год назад

    Videossa "vuollaan" teräedellä mutta voiko puikkoa käyttää vetämällä toisinpäin. Eli että terä tulisi perästäpäin eli jos katsoo tuota ensimmäistä tekniikkaa niin puukon terä olisi itseäsi päin ja silti vedettäisiin alaspäin.

    • @HIOMAKIVIFI
      @HIOMAKIVIFI  Год назад +1

      Ilman muuta voi, tämä nyt se yleisempi tapa, sillä teorottaminen niin kivellä kuin puikolla on vain tehokkaampaa vuolemis- / vastakarvaan tekniikalla. Stropatessahan aine vedetään; no siinä taas nahka tämän suunnan pakottaa.

  • @Skelletor92
    @Skelletor92 10 месяцев назад +1

    MOI !!!! thank you for great content

  • @tarmokp
    @tarmokp Год назад

    Milloin saamme kirveen teroitus videon ja nimenomaan veistokirveen..

    • @HIOMAKIVIFI
      @HIOMAKIVIFI  Год назад +1

      Kirveen teroitus on kuin partaveitsen teroitus .. toiset vetää terän ja kiillon äärimmäiseen päätyyn asti ja toisille riittää vähän sinnepäin, sehän on halkaisulaite. Itse kuulun tuohon jälkimmäiseen porukkaan. Taitaapi se olla syynä etten ole videoita aiheesta tehnyt .. laitetaan video mietintään jos vuolukirves tulee vastaan.

  • @tontutaaveti
    @tontutaaveti Год назад

    hyvää tietoa!

  • @tohtorisykero2013
    @tohtorisykero2013 Год назад

    ei löydy keraamista puikkoo verkkokaupasta

    • @HIOMAKIVIFI
      @HIOMAKIVIFI  Год назад +3

      Nyt löytyy, Kiitos tästä huomiosta, taisi mennä ruksit tänään vääriin kohtiin.😬

    • @tohtorisykero2013
      @tohtorisykero2013 Год назад +1

      @@HIOMAKIVIFI nyt näkyy👍