How to replace thermal paste on HP T620 / HP T630 / HP T620plus / HP T730

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 9 янв 2025

Комментарии • 88

• @papryk1444
    @papryk1444 2 года назад +11

Robisz świetne materiały, zwracasz uwagę na wszystkie szczegóły i możliwości danego problemu/przypadku. Jest to coś czego ciągle brakuje w większości innych kanałów

• @tatageek
      @tatageek  2 года назад +1

Dzięki wielkie za tak miłe słowa - dzięki takim reakcjom na moje filmy chce się jeszcze bardziej robić jeszcze więcej :)

• @GarryFisherProRider
      @GarryFisherProRider Год назад

W większości innych polskich kanałów. Na indyjskim, ruskim i amerykańskim jutubie to od dawna standard, więc tym bardziej warto docenić takich twórców jak tatageek, dzięki którym dorównujemy powoli do pierwszego świata😜
      A przecież Polacy byli w czołówce światowych internetów. Tracimy czas na kłótnie o PO-PiS, a tu nam świat odjeżdża.

• @Dzikisław
    @Dzikisław 2 года назад +2

Materiał jak najbardziej przydatny. Duży plus dla HP, że jest dodatkowe zabezpieczenie ramką na około CPU. W DELL Wyse 5070, CPU nie ma żadnej osłony i łatwo ukruszyć CPU. Warto o tym pamiętać, jeśli CPU nie ma czapki.

• @tatageek
      @tatageek  2 года назад

w każdym z 13 terminali jakie aktualnie posiadam procesory mają rdzeń na wierzchu, bez IHSów.
      a faktycznie goły pentium j5005 to mi przypomniał czasy wczesnych Pentiumów 3 :)

• @danieldorszu1317
    @danieldorszu1317 2 года назад +1

Super mam t620 ale nie wiedziałem czy w ogóle jest radiator na procesorze i pasta a na zdjęciach w Google nie mogłem znaleźć na weekend wymiana wleci ^^ . Wielkie dzięki super poradnik

• @tatageek

między innymi dlatego to nagrałem, bo takiego filmu nie ma (albo nie udało mi się go znaleźć) - cieszę się że mogłem pomóc :)

• @rekawek6
    @rekawek6 2 года назад +1

Nie jestem fanem HP (uraz po sprzętach z lat 2000) ale jak widzę te instrukcje na kanale to uważam że powinieneś spróbować z jakim patronatem i napisami po angielsku. Świetna robota.

• @tatageek

Dzięki !
      Napisy staram się dorzucać w miarę możliwości - także po angielsku - docelowo wszystkie filmy o terminalach będą miały zarówno polskie jak i angielskie napisy - tym bardziej że jest kilka modeli o których nikt nic sensownego nie nagrał :)
      Z współpracami/patronatem to trochę się łamię - z jednej strony to zwiększa możliwości - z drugiej strony teraz sam wybieram co chce nagrać, do tego mogę powiedzieć wszystko - nawet przykrą prawdę że coś jest słabe.
      A wiadomo że jak ktoś płaci to oczekuje dobrej recenzji i w najlepszej opcji przemilczenia wad...
      Zobaczymy jak będzie :)

• @rekawek6
      @rekawek6 2 года назад

@@tatageek Spoko rozumiem, tworzysz markę swoją markę, szanuję. Chodziło mi o patronite żeby widzowie mogli doceniać, dlatego zasugerowałem napisy EN, na zwiększenie zasięgu.

• @alejandroperezl
    @alejandroperezl Год назад +1

Thanks for this video. I was looking for a detailed guide about how to replace the T620+ thermal paste and with this video it's crystal clear :)

• @tatageek
      @tatageek  11 месяцев назад

I'm glad I could help :)

• @HHelit
    @HHelit 2 года назад +2

Nie posiadam żadnego z tych terminali ale to bardzo ciekawe w jaki sposób zostały zaprojektowane. Ciekawe co autor miał na myśli...
    A sam materiał jak zawsze porządnie zrobiony. Widać profesjonalizację. Jak już będzie 1mln subów to pamiętaj kto był tu od początku 😉

• @tatageek
      @tatageek  2 года назад

Cokolwiek było powodem musi się sprawdzać bo w najnowszej wersji T640 procek wciąż siedzi z tyłu :)
      Tak w ogóle to muszę coś fajnego wymyślić dla najbardziej zasłużonych widzów - a wiedz że jesteś w TOPce tej grupy ;)

• @2Sqeki
    @2Sqeki 2 года назад +3

Nie mam żadnego terminala ale i tak z ciekawością obejrzę :P

• @tatageek
      @tatageek  2 года назад +2

Jak mnie to cieszy i dodaje skrzydeł !

• @Kacperr14
    @Kacperr14 2 года назад +1

Super filmik, wielu osobom na pewno przyda się ta informacja

• @tatageek
      @tatageek  2 года назад

mam nadzieję :)

• @MichuTV7
    @MichuTV7 2 года назад +2

Też się zastanawiałem jaki jest cel montowanie procesora "od dołu" - ale podejrzewam że w jakiś sposób zaoszczędza to miejsce na tej najważniejszej stronie mobo i dzięki temu że radiator nie zasłania nam 1/3 mobo możemy gdzieś wrzucić mały dysk M.2 SATA np. albo kartę wifi :D

• @tatageek

Faktycznie poza HP T620Plus (gdzie jest zastosowany wentylator i radiator jest tam naprawdę mały) to wszystkie HP gdzie procesor znajduje się z tyłu mają naprawdę "rozłożyste" radiatory.
      Mistrzem świata jest tutaj HP T620 - jeśli jeszcze nie widziałeś - zapraszam do zakładki społeczność - tam zamieściłem zdjęcie tej konstrukcji... jest imponująca !

• @bjk8kds
    @bjk8kds 4 месяца назад +1

Thank you very much!
    Very informative video!

• @liveriesfsx9352
    @liveriesfsx9352 Год назад +2

Świetny materiał!

• @boncboncki89
    @boncboncki89 2 года назад +1

Dobrze wiedzieć. Terminal Wyse Dx0q którego kupiłem jako pierwszego na pewno nie będzie moim ostatnim:)

• @tatageek

to wciąga jak bagno, wiem coś o tym ;)
      dziś trafiła do mnie czternasta sztuka - tym razem rodzynek HP T640 z Ryzenem :]

• @boncboncki89
      @boncboncki89 2 года назад +1

@@tatageek czyli będzie odcinek? :)

• @tatageek
      @tatageek  2 года назад

@@boncboncki89 no ba.
      materiał do szorta o tym terminalu już nagrany - tylko zmontować.
      dzisiaj też zaczynam go mielić, żeby było co w recenzji powiedzieć :)

• @Informatykwakcji
    @Informatykwakcji 2 года назад +4

😜😜😜👍 👍 👍 🍀 To się kolega rozpędził! Znów kolejny filmik! Teraz idzie jak z maszyny! 😜 Zabrakło mi momentu, kiedy nakładasz pastę na procesor. Jakoś tak automagicznie pojawiła się sama na procku! Ciekawe, czy tylko ja mam takie wrażenie...? 😜 Co do umieszczenia procka tak nieco dziwnie, to głośno się zastanawiam, czy to nie ma jakoś związku z chłodzeniem. Po jednej stronie masz dużo elementów i ciężko byłoby umieścić duży radiator, a po drugiej jest na niego miejsce. Być może producent jakoś kombinował, że przy małym obciążeniu chłodzenie ma być tylko pasywne... Dodatkowo tu obudowa chyba jest z tworzywa, ale może są też modele metalowe, gdzie przy takim układzie obudowa może robić za drugi radiator (jeśli styka się z tym na procku). Tak do końca nie widać, bo w filmie obudowa po zdjęciu płyty szybko mignęła. Wreszcie na niej jest napylona jakaś srebrna farba (od wewnątrz) i to też może mieć znaczenie. 💀 P.S. Izopropanol to trucizna, więc pewnie należałoby zachować jakieś środki ostrożności. Jak robisz to raz na rok, to może nie ma takiego znaczenia, ale... Podobnie nie wiadomo, co jest w tych wszystkich pastach termoprzewodzących i jak przy częstym kontakcie to wpływa na skórę...

• @tatageek

sparafrazuję klasyka " nie ma lipy, trzeba za..ać" ;)
      część z nakładaniem pasty wyleciała bo raz że nudna i długa a dwa że do rozsmarowania używam ... mojej karty płatniczej ;) żadnej innej łopatki nie miałem pod ręką :D
      faktycznie przez to mocowanie z drugiej strony te radiatory są bardziej "rozłożyste" niż u konkurencji. to "srebrne" to blacha - obudowa na zewnątrz jest z plastikowa, ale wewnątrz jest warstwa blachy - pełni funkcję ekranu EM ale odbiera też trochę ciepła bo radiatory mają z nią kontakt przez termopady.
      jakieś tam BHP zachowałem przy zabawach z pastami i IPĄ ;) zobaczymy co będzie jak się wezmę za wybielanie atari - coby się nie popalić wodą utlenioną ;)

• @Mruczek123
      @Mruczek123 2 года назад +1

Ja też tego fragmentu oczekiwałem. Kto grzebie w komputerach to wie jak to zrobić, ale są mimo wszystko różne metody i różne pasty. Ciekawe, której użyłeś?

• @Informatykwakcji
      @Informatykwakcji 2 года назад

@@tatageek Sądzisz, że co niektórzy dokonaliby świątecznych zakupów na Twój koszt ha ha...? 😜 Ja nie jestem miłośnikiem wybielania. Chyba zwykle plastik robi się dużo bardziej kruchy, a i tak często z czasem wraca do pierwotnego stanu. Lepiej solidnie wymyć, wypucować... i w końcu to senior... 😜

• @Mruczek123
    @Mruczek123 2 года назад +1

Świetny filmik. Czekam teraz na podobną instrukcję w odniesieniu do DELL Wyse, w szczególności model 5070. Wprawdzie mój egzemplarz wygląda na nieużywany, rok prod. chyba 2019, ale wymiana pasty na procesorze na pewno nie zaszkodzi. Pozdrawiam

• @tatageek
      @tatageek  Год назад

film o wymianie pasty w Wyes 5070 jest już na kanale - co prawda w formie jednominutowego "short", ale powinien wyjaśnić całą procedurę :)

• @blackIwaterIpark
    @blackIwaterIpark 2 года назад +1

Nigdy mi się nie przyda, ale doceniam wkład pracy (a komentarz jak zwykle: dla statystyk). 🙂 👍

• @tatageek

dzięki wielkie, doceniam starych-stałych widzów kanału i aktywność która pomaga mi w wzroście :)

• @blackIwaterIpark
      @blackIwaterIpark 2 года назад +1

@@tatageek : trzeba się wspierać. 🙂

• @kchrist
    @kchrist 2 месяца назад +1

thanks! gonna update thermal compound on my t620+ which acts as an opnsense firewall... Curious on wether itll be fine running without the fan. gonna leave out the fan bracket once assembled back and see the temperatures

• @tatageek
      @tatageek  2 месяца назад

I believe the temperatures will depend on how hot your additional network card gets.

• @kchrist
      @kchrist 2 месяца назад +1

@@tatageek yes you are right. Thought about it myself when assembling back. So I left fan in place for now. It does seem I "won" a few degrees C off both in idle and load. Not a huge improvement, but won't harm) replaced paste on the pcie network card's chip too while I was at it. Thanks for the guide, once again!

• @hollytomlc
    @hollytomlc 2 года назад +1

dzięki za materiał!

• @tatageek
      @tatageek  2 года назад

dzięki za oglądanie i aktywność !

• @hollytomlc
      @hollytomlc 2 года назад +1

@@tatageek robisz fajną robotę i szkoda by szersze grono się o tym nie dowiedziało. Pozdro!

• @Le.Chiffre
    @Le.Chiffre 2 года назад +1

Uwielbiam te serię!💪

• @tatageek
      @tatageek  2 года назад

a ja uwielbiam czytać takie komentarze pod moimi filmami :)

• @amyslivets
    @amyslivets Год назад +1

Bardo dobry kanal

• @pki-iw6yc
    @pki-iw6yc Год назад +1

Świetny materiał! Czy może jest jakiś materiał instruktażowy na temat wymiany uszkodzonego gniazda display port w T620? Sprzęt serwisowy (lutownicę precyzyjną, nadmuchową, odsysacz pistoletowy) mam, ale gniazdo w montażu przewlekanym, w cienkich otworach - odessać się raczej nie da. Grzać laminatu w okolicach gniazda nie chcę ponieważ w pobliżu jest sporo drobnicy. Może brutal force? Najpierw wycinka 4 nóg mocujących metalową obudowę gniazda do laminatu, a później samo gniazdo analogicznie noga po nodze i dopiero wtedy wylutować?

• @pki-iw6yc
      @pki-iw6yc Год назад +1

Odpowiem sam sobie.
      Wylutowanie metodą odessania lutu jest raczej mało prawdopodobne, nawet przy użyciu ćwierć-profesjonalnego sprzętu.
      U mnie zadziałał następujący scenariusz:
      - podgrzać dwa mocowania obudowy gniazda bliższe krawędzi laminatu i podważając obudowę np. płaskim wkrętakiem podgiąć do góry
      - analogicznie podgrzać dwa pozostałe mocowania i jeszcze bardziej podgiąć do góry w celu lepszego dostępu do pinów sygnałowych
      - wyciąć piny sygnałowe jak najbliżej gniazda, coby było je łatwiej wyciągnąć z laminatu
      - wylutować pin po pinie i udrożnić otwory metodą odessania albo jakkolwiek inaczej
      Terminal przeżył.
      Gdyby ktoś miał jakąś alternatywną metodę to chętnie się dowiem.

• @tatageek
      @tatageek  Год назад

taka operacja przekracza moje umiejętności - tym bardziej cieszę się że udało ci się :)

• @filek76
    @filek76 2 года назад +1

dzięki za szczegółową instrukcję. czy w przypadku takiego terminala jest sens zmiany pasty fabrycznej (zapewne najzwyklejszej) na coś lepszego (chociażby MX-4)?

• @tatageek
      @tatageek  2 года назад

Akurat ten model się jakoś szczególnie nie nagrzewa, więc jeśli nie masz ewidentnego problemu z przegrzewaniem typu throttling procesora to nawet bym tego nie ruszał.
      Natomiast jeśli chcesz zmienić pastę to spokojnie można coś tańszego niż to co ja zastosowałem (Thermal Grizzly Kryonaut) - bo TDP procesorów w cienkich klientach to max 25W, dużo mniej niż procesory desktopach.
      W moim przypadku jedynym terminalem który naprawdę miał problemy z temperaturą i zmiana pasty zauważalnie pomogła to Wyse 5060.

• @TechKacpero2115
    @TechKacpero2115 Год назад +1

I dlatego wole swój stacjonarny pc 😂 odkręcam 8 śrubek i już mogę się zająć prockiem ☺️

• @tatageek
      @tatageek  Год назад

tutaj w sumie śrubek jest niewiele więcej ;)

• @user6592
    @user6592 2 года назад +1

Tata dziala...:)

• @tatageek
      @tatageek  2 года назад

"Coco jambo i do przodu, to moje hasło" ;)

• @MrRekss1
    @MrRekss1 2 года назад +1

Nagraj jeszcze wymianę pasty w Dell Wyse 5070.

• @tatageek

Szczerze mówiąc to tam sprawa jest banalnie prosta. Po zdjęciu obudowy od razu można zdejmować radiator - wszystko jest na wierzchu.

• @ukaszkukulski6573
    @ukaszkukulski6573 2 года назад +1

Hej myślisz może przygotować jakiś materiał o Orange pi800?

• @tatageek
      @tatageek  2 года назад

na ten moment nie.
      nie posiadam Orange Pi800 - przez chwilę planowałem kupić, ale niestety portfel na wszystko nie pozwala.
      natomiast nie mówię definitywnie nie - zobaczymy co przyniesie przyszłość ;)

• @ukaszkukulski6573
      @ukaszkukulski6573 2 года назад

Podaj jakieś konto do wsparcia to sypne groszem

• @GrekuTech
    @GrekuTech 2 года назад +1

Puzzle, trochę jak składanie mebli z IKEA. Niby proste ale bez instrukcji zdarzało mi się składać i rozkładać bo strony pomyliłem :D

• @tatageek

ten uczuć, kiedy szukasz czegoś na YT żeby zobaczyć jak to zrobić i ... nie ma.... i widzisz szansę dla siebie ;)

• @GrekuTech
      @GrekuTech 2 года назад +1

@@tatageek luka wyszukiwania treści :) chyba jakoś tak to youtube określa

• @3dhYT
    @3dhYT 2 года назад +1

Warto było? Bo wydaje mi się, że nie. Mnie w każdym razie nie chciałoby się tego robić dla... no właśnie, dla ilu stopni? Jak wyjdzie parę to będzie dobrze.

• @tatageek

W tym przypadku dla wydajności nie, ale dla możliwości nagrania w sumie unikatowego materiału - tak :)
      Początkowo nie chciałem się babrać z wymianą pasty - zwłaszcza jak zobaczyłem że w przypadku HPków trzeba wszystko rozbierać.
      Ale kiedy podczas testów zaczął mi się Wyse 5060 gotować, to mu pastę wymieniłem, a w efekcie żeby te testy stressem i zdjęcia kamerą termowizyjną miały jakiś sens - to wymieniłem pastę w każdym z 13 terminali.... ;)
      Teraz jest uczciwie :)

• @MrX-yg7rz
    @MrX-yg7rz Год назад

Jakie powinny byc normalne temp. W terminalu z chłodzeniem pasywnym?
    Dell Wyse

• @tatageek
      @tatageek  Год назад

Który konkretnie model?

• @MrX-yg7rz
      @MrX-yg7rz Год назад

@@tatageek 5010/Dx0D. Po wymianie pasty mam 55st.C bez obciążenia a na działającym Octoprint dochodzi do 60

• @robertd5916
    @robertd5916 2 года назад

Jakim sprzętem kręcisz filmy ?

• @tatageek
      @tatageek  2 года назад

różnie - ujęcia z góry, kiedy pokazuję sprzęt - to kamera Panasonic HC-V700,
      przebitki i shorty telefonem, zdjęcia sprzętu na zbliżenia - lustrzanką nikona, zdjęcia termowizyjne kamerką SeekThermal Compact podłączana do telefonu.
      W sumie poza telefonem to ten sprzęt ma 10lat i więcej ;)
      pomimo iż nie inwestowałem w sprzęt tylko nagrywam tym co w szufladzie leżało to efekt wygląda nieźle bo mam dużo światła.
      w foto i wideo najważniejsze jest światło ;)
      filmy montuje w Vegasie

• @ALN2006
    @ALN2006 2 года назад +2

szkoda ze nie ma pomiarów temp przed i po

• @tatageek

no taki materiał to już by był bardzo hardcore'owy ;)
      na pewno poprawa jest, bo stara pasta była sucha i twarda - pewnie kilka stopni.
      ale tak naprawdę robotę zrobiła przy tych "cieplejszych terminalach" - taki Wyse 5060 rozgrzewa się o jakieś 10-12 stopni mniej dzięki nowej paście.

• @KrzysztofStrug
    @KrzysztofStrug 2 года назад +1

miło :-) jakiej pasty używasz?

• @tatageek

Thermal Grizzly kryonaut - ale ona jest przestrzelona do terminali. Użyłem jej żeby mieć pewność że słaba pasta nie wpłynie negatywnie na temperatury i wydajność.

• @KrzysztofStrug
      @KrzysztofStrug 2 года назад

@@tatageek Dzięki

• @mahimanitin8603
    @mahimanitin8603 6 дней назад

Hello bro hp t630 thin clint cpu was upgradeble please bro tell me

• @tatageek
      @tatageek  6 дней назад

No, CPU is soldered to motherboard. Can't be upgraded.

• @mahimanitin8603
      @mahimanitin8603 5 дней назад

Bro i can run free fire max

• @mahimanitin8603

My hp t630 thin clint spes : 4 gb ram 128 gb storage 512 mb graphics AMD readon r7e

• @mahimanitin8603

64 bit

• @mahimanitin8603

Suggest a Android emulator

• @sjustinas
    @sjustinas Год назад

Great video, thanks! Repasted my T620 Plus without any problems.

• @GregTheGuitarist
    @GregTheGuitarist 10 месяцев назад +1

Świetny materiał 👍

• @tatageek
      @tatageek  10 месяцев назад

Dzięki :)