Täysjousto MTB vai jäykkäperä?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 окт 2024
  • Millä kriteereillä maastopyörän valinta jäykkäperän ja täysjousitetun välillä tulisi tehdä - millaiseen ajoon kumpikin soveltuu?
    Tilaa Velogin RUclips-kanava nähdäksesi lisää vastaavanlaisia videoita - ei maksa mitään! bit.ly/velogisub
    Haluatko tukea kanavaa ja saada siltä lisäominaisuuksia? Tilaajana voit liittyä kanavan jäseneksi: bit.ly/velogisti
    Tilaa myös Velogin Sisärenkaan maksuton uutiskirje sähköpostiisi: bit.ly/sisuri
    "Onneksi pyörä on keksitty" paidat ja muut Velogi tuotteet: bit.ly/velogishop
    #OnneksiPyöräOnKeksitty #MTB

Комментарии • 62

  • @oulajp
    @oulajp 5 месяцев назад +21

    Nämä sinun videot on siitä hyviä, että pyöräilyyn täysin vihkiytymätönkin katsoja saa jotain irti. Ei mennä sinne lajijargoniin niin syvälle että se työntäisi pois. Hyvä!

  • @jh13202
    @jh13202 5 месяцев назад +6

    Terve! Ei liity tämän videon aiheeseen, mutta olisi hienoa jos tekisit ohjevideon siitä, että mitä aineita (rasva, öljy, kierrelukite, jne.) kannattaa käyttää eri pultteihin ym. joita polkupyörässä on. Ei ole sattunut ainakaan vielä sellaista videota kohdalle. Aiheesta kyllä oli yhdellä videolla, jossa esittelit eri kemikaaleja mutta vielä vähän tarkempi infopaketti olisi tervetullut. Toki jos jossain on jokin yleisohje tästä, niin laittakaa linkkiä tmv. 👍

  • @JageCoach
    @JageCoach 4 месяца назад +2

    Video tuli kuin tilauksesta. Kiitos! Itse siirryn tällä viikolla jäykkäperäisistä täysjouston puolelle ja sähköön. Tavoitteena on löytää laadukas sähkömaastopyörä (Canyon ja Giant kiikarissa) ja ennen kaikkea sellainen kulkine, jossa saan hyvän ajoasennon. Mittaa on yli 190 cm ja selkä / niska ei tykkää etunojasta, eli työsarkaa riittää, että löytää sopivan. 😂

  • @lekshe94k-p69
    @lekshe94k-p69 5 месяцев назад +2

    Jäykkäperäinen on minulla käytössä se on hyvä, koska en pidä vaativista maastoista. Ikääkin on jo kertynyt 75 v niin ei kaipaa haastavia maastoja. Ajoin kerran Jämin ja Ikaalisten maastoissa tosi haastavissa ja koin sen liian vaikeaksi ajoin toki läpi kisan. Kiitos Ristolle videosta.

  • @marko_makinen
    @marko_makinen 5 месяцев назад

    Jouston painoluokitus videon lopussa on kyllä hyvä pointti. Mun jäykkäperä-Haibikea ei oltu säädetty liikkeessä ja keula tuntui aika vatkulalta. Asioihin paneutunut työkaveri onneksi hoiti töistä lähtiessä säädöt kohdilleen alta viiden minuutin.

  • @RuuskanenJukka
    @RuuskanenJukka 5 месяцев назад +1

    Tämä oli hyvä! Hyvä videon aihe voisi olla myös erilaisten gravelpyörien vertailu. Sen nimikkeen alla myydään tosi erilaisia pyöriä. Toiset lähellä maantiepyörää, toiset käytännössä maastopyöriä kippuratangolla.

    • @Velogi
      @Velogi  5 месяцев назад +2

      Joo on tosiaan kirjava aihealue. Gravelin nimellä myytiin kylmästi entisiä cyclocrossejakin silloin kun ne tuli muotiin.

  • @janis198011051
    @janis198011051 5 месяцев назад +2

    Selkä myör rikki. Luiskahtanut ja kulunut. Hommasin 4v sitten +koon renkaalla olevan vanhan perus maasturinntilalle jollactuli selkä kipeäksi. Takana kun pitää sopivat paineet, niin sellä ei kipeydy vaikka jäykkäperä onkin.

  • @jannejaaskelainen698
    @jannejaaskelainen698 5 месяцев назад

    Hyvä video, ja kuten sanoit koeajolla selviää sopivuus omaan tarpeeseen. 👍

  • @TheTTVV
    @TheTTVV 4 месяца назад +1

    Ite vetelen jäykkäperällä ja ainut asia mitä kaipaan mikä on vielä ostoslistalla on hissitolppa.. jäykkiksellä ku ajaa kivikoita niin kannattaa tiputtaa penkkiä muutama sentti alaspäin ja ajaa seisaaltaan. Ei lyö joka kiveä perseeseen. Sit tasasella taas pitäis nostaa mut aina ei jaksa nii sit ajetaan välillä hieman alhaalla olevalla penkillä. Siirtymille sit nostaa aina takas

  • @Parmaseutti
    @Parmaseutti 5 месяцев назад +3

    Itselläkin täpäri selän takia😅 hissitolpalla saa vielä vähän parannettua ajotekniikkaa maastossa ja lisää se jonkin verran myös ajomukavuutta😬 Onko hissitolpan huollosta muuten tulossa videota? 😊

  • @Mersuharrastaja
    @Mersuharrastaja 5 месяцев назад +2

    Yksi syy ostaa kivijalkaliikkeestä verkkokaupan sijaan onkin, että asiantunteva myyjäliike laittaa jousituksen säädöt ainkain suurinpiirtein sinnepäin ja sitten vielä neuvoo miten ne hienosäädöt tehdään.

  • @laattamaa
    @laattamaa 5 месяцев назад +1

    Semmonen huomio jos on täysjoustoa ostamassa ja on tämmönen ei neuvolassa punnittava(100kg->) niin kannattaa selvittää etukäteen että pelaako jousitus oikein isommalla polkijalla, kaikissa täpäreissä kinematiikka ei pelaa jos on enempi painoa ja joutuu ylipaineistamaan iskarin että kantaa massan, samalla säätöäkään ei saa tehtyä kuten pitäisi.
    samaan hengenvetoon suosittelisin painavampana polkiana pysymään erossa semmoisista joissa on flex stay eli osa joustosta tulee takakolmiosta, joko chain tai seat staysta tai molemmista.

  • @errollfinn6407
    @errollfinn6407 5 месяцев назад

    Juuri tuo, selkä. Ajelin Simplonin jäykkäperällä muutamat maastot ja totesin, että tärinä ei ole hyväksi selälleni. Vaihdoin tolpan Kinektiin. Nyt on vaimennusta, ja jäykkyyskin on sillä mallilla, ettei jää pomppimaan satulaan. Seuraava bio-MTB on sitten varmasti fully.

  • @pekkavalkonen1973
    @pekkavalkonen1973 5 месяцев назад +1

    Tykkään yksinkertaisesta, mitä vähempi liikkuvia osia, sitä huolettomampi.

  • @Jari1973
    @Jari1973 5 месяцев назад +1

    Kiitos videosta 👍
    Mielenkiintosta että mulla ei tosiaa oo koskaan ollu jousitettua pyörää 🤔
    Semmosia "maastopyöriä" on kyllä ollu missä ei oo jousitusta.. mutta onko ne maastopyöriä vai jotain muuta..

    • @Velogi
      @Velogi  5 месяцев назад +1

      Maastopyöriksi niitä täysjäykkiäkin aikanaan kutsuttiin.

  • @petsku_fillaroi
    @petsku_fillaroi 5 месяцев назад +1

    Rungon materiaalikin vaikuttaa monesti pyörän valintaan. Itsellä yksi tärkein tekiä nykyisen maastopyörän valinassa oli Titaani runko jonka Pässilä Bicycles toteutti.

  • @Mr.Falcon541
    @Mr.Falcon541 5 месяцев назад +1

    Käytän maastopyörääni niin paljon ihan yleisajossakin asfaltilla ja soralla enkä myöskään mitään hirveän teknistä maastoa aja niin jäykkäperä tuntuu oikealta valinnalta. Lisäksi pyörään menee 2,8" renkaat jotka nekin tarvittaessa tasottaa vähän menoa. Jos olisin rikas omistaisin tietysti molemmat.

  • @sakkek5349
    @sakkek5349 5 месяцев назад +1

    Täpärillä voi ajella persaus penkissä aika pitkälle. Ja klossikengillä saa pyöritettyä kyllä niin , ettei jousto haittaa. Toki nykysissä kisasissa vehkeissä alusta lukittuu automaattisesti , niin eipä sekään enää haittaa ( hinta kyllä haittaa...). Mitä tulee painoon , niin yli 7 vuotta vanha kuitu täpäri ( cannondale carbon scalpel se3) painaa alle 12 kiloa. Mikä nyt ei ole paljon.

  • @jiipee7491
    @jiipee7491 5 месяцев назад

    Tästä pätkästähän tulee ihan mieleen Savolainen tartsani, eli "pöhheikön piällysmiäs" 😝 Jäykkäperällä teknistä ajoa. Ei mitää tarvetta täysjoustoon, kun muutamia juurakoita, kiviä tai kivetyksiä sillon tällön ylittelee jne. Täytyy olla budjetissa löysää reilusti, ja/tai todellinen tarve moiselle jos on saatava. Kunnollisille siis! Vähemmällä persjoustotarpeella lähtisin vaan tolpalla liikenteeseen kuten ittellä on. Sillä saa tietyt tärskyt pois, mutta perse nousee penkistä jaloilla kun tarpeen on. Kuntoileenhan siinä tietysti joutuu enemmän... Ja välilevyjä on kans kurkistusluukusta napsittu, mallia paha.

  • @janneKuivakangas
    @janneKuivakangas 5 месяцев назад

    Syksyllä ostin käytetty Spessu stuntjumper carbon fattie 6 ja aukesi ihan eri maailma polulle . löytyy vielä On one jäykkä perä Gravel käytössä.... sitten Fatbike jolla olen paljon ajanut ja ojan kevään märät ollut ja lähellä kisoja. .🙂✌️🎯

  • @Ragnarok20854
    @Ragnarok20854 5 месяцев назад

    Jäykällä mennään vielä, koska lähistön poluilla pärjää silläkin paremmin kuin mitä kuski antaa myöten. Toki seuraava varmaan on täysjousto, mutta sähkösenä hinnat vähän rajoittaa.

  • @Lucasvir
    @Lucasvir 5 месяцев назад +1

    Itellä on täysjousto vielä sähköpyörä

  • @kakkupulla5936
    @kakkupulla5936 5 месяцев назад

    Jos käyttää maastopyörää jokapäiväisenä kulkuvälineenä, arvokysymys on vieläkin tärkeämpi. Täysjousto lähtee paljon helpommin jonkun muun matkaan kuin omistajan. Jos vanha lukittu jäykkäperäni lähti noin vain taloyhtiön lukitusta varastosta, mitä se olisi täysjoustolla? Mitä halvemman näköinen, sitä parempi! :)

  • @cator1058
    @cator1058 5 месяцев назад

    Itsellä oli samat syyt kun valitsin ensimmäistä sähköpyörää. Kolme välilevyvammaa kipeytti selän jäykkäperäisellä pyörällä. Joten selvä valinta oli täysjousto sähköpyörä. Ja täytyy sanoa että selkä on tästä valinnasta kiittänyt.

  • @peku6685
    @peku6685 5 месяцев назад +10

    Taitaa olla pääsääntöisesti budjettikysymys

    • @glaabaglooba
      @glaabaglooba 5 месяцев назад

      No siis just tämä. Itel oli varaa aikoinaan pistää n 2k€ pyörään ja mieluummin vähän kovempaa kyytiä kestävään jäykkäperään kuin entry level täpäriin joka hajoaa vuodessa. Muuten olis ollu ihan no brainer hommaa kunnon täpäri

  • @jarnokuula
    @jarnokuula 5 месяцев назад

    Täysjousto itsellä. Todella selkäystävällinen teknisessäkin maastossa.

  • @TontsaPoika
    @TontsaPoika 4 месяца назад +1

    Itsellä oli just sama mietintä päällä... Grand canyon vai Neuron... No tuli tilattua sitten Neuron kun on jo jäykkäperiä yks kappale.

    • @simpmenottokysat30yo50
      @simpmenottokysat30yo50 4 месяца назад

      Neuron täälläkin ajossa ja ei voi kun suositella suomalaisille poluille!

  • @okenhnh
    @okenhnh 5 месяцев назад

    Täysnotku mukavuussyistä ja puolinotku muuhun ajoon.

  • @Pianom73
    @Pianom73 5 месяцев назад

    Voitko tehdä Risto videon droppitangon säätämisen perusperiaatteista?

    • @Velogi
      @Velogi  5 месяцев назад +1

      Tuollainen löytyy - tosin tehty aika monta vuotta sitten :-D ruclips.net/video/yGGk3ALky_E/видео.html Niin ja satulan säädöt ensiksi kohdalleen jos ei jo ole: ruclips.net/video/lc45xcN8K8Y/видео.html

  • @henrynordman
    @henrynordman 2 месяца назад

    Onkohan fatbikessä miten hyötyä täysjoustosta? Markkinoillakaan ei ihan hirveästi näitä malleja ole

    • @Velogi
      @Velogi  2 месяца назад +2

      Mielipide riippuu tosiaan koulukunnasta. Läskipyöriähän on jäykällä keulallakin, mutta ei se renkaan jousto kokonaan jousitusta korvaa sen paremmin edessä kuin takanakaan.

  • @Akhilleusism
    @Akhilleusism 2 месяца назад

    En keksinyt, että mistä voisi hakea tietoa, niin kysellään täältä, mitä etua on, että maastopyörässä takarengas on 27,5” ja eturengas 29” ?

    • @Velogi
      @Velogi  2 месяца назад +2

      29" eturengas vierii helposti epätasaisuuksien yli, kun taas 27.5" takarengas on ketterämpi ja ohjautuu helpommin tiukoissa mutkissa. Mulletin sanotaan myös olevan parempi tasapainon hallinnan kannalta alamäessä - etenkin lyhyillä kuskeilla. Toki Mullet on myös hitusen keveämpi kuin vastaava 29" pyörä.

  • @jarikinnunen1718
    @jarikinnunen1718 5 месяцев назад

    Kokeilin jousitettuja pyöriä kun ne oli ekaa sukupolvea. Paras oli niin jäykin jousin ettei niitä huomannut. Nyt Paris-Roubaix on vain jäykkärunkoja ja paksumpia renkaita kuin yleensä. Vaikka se on kamalaa mukulakiveä.

  • @nisukangas93
    @nisukangas93 5 месяцев назад

    Tämähän tuli ku tilauksesta. Työsuhde pyörän hankinta olisi edessä ja pohtinut juurikin tätä kysymystä.
    Mahtaako olla mitään ihmeellisimpiä asioita mietittävänä kun kyse on sähköpyörästä? Ja 4000€ hintaluokassa niin jäykkäperä sähkö huomattavasti laadukkaampi kuin samanhintainen täysjousto?

    • @Velogi
      @Velogi  5 месяцев назад +1

      Oikeastaan ainoa joka sähköpyörässä tulee tähän lisänä on paino, joka vaikuttaa kaikkeen pyörän käsiteltävyyteen. Jousto takana auttaa siihenkin. Mutta jos hinta on sama, niin silloin jäykkäperä tosiaan on todennäköisesti laadukkaampi.

    • @countryside_hobbies
      @countryside_hobbies 5 месяцев назад +1

      Mulla oli just sama ongelma, etsin jäykkäperäistä mutta kun Scott:lta löytyi alle 3900 euron täysjousto niin päädyin siihen. Elektroniikasta ja akun koosta piti hieman tinkiä, mutta muuten pyörä vaikuttaa hyvältä. Metsäpoluilla tuo jousto kyllä säästää kroppaa. Tarvittaessa iskarit saa vivusta jäykiksi.

  • @markoleinonen8995
    @markoleinonen8995 5 месяцев назад

    Jäykkä👍💪

  • @Jaaag93
    @Jaaag93 5 месяцев назад

    Mietin vähän aikaa jo että onko konaa enään mutta siinähän se

  • @hankspeedy3717
    @hankspeedy3717 5 месяцев назад

    Ottaako täpärissä polkimet helpommin maahan kiinni epätasaisessa maastossa?

    • @Velogi
      @Velogi  5 месяцев назад +4

      Teoriassa kyllä, jos jousto alaspäin osuu samaan kohtaan. Mutta kaikissa pyörissä kolahtaa joksus ja ajotekniikkaa hiomalla oppii ajoittamaan kammen pyörähdykset oikein.

    • @TheTTVV
      @TheTTVV 4 месяца назад

      ​@@Velogija ekan kerran ku löytää jalan kivestä nii oppii nostaa mutkan puolen polkimen ylös

  • @hardtailwarrior178
    @hardtailwarrior178 5 месяцев назад

    mites jos raskas kuski, +100kg - vaikuttaako valintaan?

    • @Velogi
      @Velogi  5 месяцев назад

      Kannattaa tarkistaa riittääkö jousistuskomponenteissa säätö. Monissa ensiasennuspalikoissa kaikki yli 100 kg:n menee maksimisäädöllä, eli jos on paljon yli niin voi olla että varat loppuu kesken.

  • @dosetti
    @dosetti 5 месяцев назад

    Täysjoustolle ääni, varsinkin jos se on sähköpyörä. Jousituksen huollon hinnat on aika tyyriitä, joten kannattaa ainakin pikkuhuolto opetella tekemään itse. Tympeää huollattaa kahden sadan iskaria kahdella ja puolella sadalla..

    • @thrillingspeed
      @thrillingspeed 5 месяцев назад

      Perus Fox float dps maksaa sen 469 tms ja täyshuolto 150 jota ei viitti ite tehä. Factoryt sun muut coili-iskarit tietty kalliimpia. Kannuhuolto on n puolet siitä mutta se on tosi helppo tehä ite ja teenkin useasti. Täyshuolto sitten liikkeessä kerran vuodessa. Kilsoja tulee n 5000. En tiedä mistä sä noi hinnat revit.

  • @axuh382
    @axuh382 5 месяцев назад +3

    Täysjäykkä!

    • @Velogi
      @Velogi  5 месяцев назад +3

      Mun eka "maastopyörä" oli sellainen - 3x7 voimansiirrolla ja teräsrungolla (mukaanlukien etuhaarukka).

    • @axuh382
      @axuh382 5 месяцев назад

      Ei toi maastossa ajo ikinä oikein ollut mielyistä. Täysjäykkä plussa renkailla on jees hakemaan joitain ruutuja, joihin ei muuten pääse ja talvella työmatkoihin ynnä muuhun kulkemiseen oiva peli.

  • @rutikuiwa7133
    @rutikuiwa7133 5 месяцев назад +1

    Täysjousto o taqapiha/seleqä ystävällisempi kuten sanoit, mutta itellä o pualijousto ni ☺Vois harqita täysjoustoa, mutten tonnien arvosilla hiiliquitusilla palio teqis ni 😀Toisaalta en tiiä saapiqo esim. alu/teräsrunqosia ja minqä plaatusia ni ja kitooos taas Ripelle hyvistä arqumenteista ynnä Winqeätä Walapuria qaiqel qansal ni 😊💚🥁

  • @rikujokiniemi7435
    @rikujokiniemi7435 5 месяцев назад

    Hapiksella on niin paljon reisissä jerkkua että ketjuja menee tuplasti

  • @misse8919
    @misse8919 5 месяцев назад +1

    En tiedä onko kysytty aikaisemmin, mutta onko jokin syy miksi et ole hissitolppaa asentanut täysijoustopyörääsi?

    • @Velogi
      @Velogi  5 месяцев назад +1

      Joskus olen harkinnut, mutta harkinnan asteelle on jäänyt. Rungossa on jopa valmius sisäiselle vedolle.

    • @misse8919
      @misse8919 5 месяцев назад +2

      @@Velogi Se oli itselle sellainen juttu että kun on yhdessä pyörässä hissitolppa niin pitää olla joka pyörässä... Ja ei voi olla ilman. Melkein haluaisin sellaisen myös gravel-pyörään.

  • @luontokutsuu
    @luontokutsuu 5 месяцев назад

    Täysjoustoon siirtyminen oli oikeastaan luonnollinen valinta työsuhdepyörää hankkiessani. Harkinnassa oli ollut jo pitkään. Siinä kohdassa ei sitten enää kannattanut pihistellä. Olen tykännyt ja taustalla on myös selkään liittyviä "valuvikoja".