|| CURS || #4 - Casa respiră sau transpiră? Transferul de vapori în construcții

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 окт 2024

Комментарии • 107

  • @TheEragoon
    @TheEragoon 5 лет назад +8

    De mentionat totusi ca temperatura are un rol foarte important, un metru cub de aer la temperatura de:
    *40°C* (la) 100% umiditate poate retine *53* mililitrii de apa
    *2°C* (la) 100% umiditate poate retine *5* mililitrii de apa
    Diferenta masiva de *10 ori* intre ele! Este un exemplu putin extrem dar scoate foarte bine in evidententa impactul temperaturii in umiditatea relativa.

  • @szabolcs-iozsefstefan1104
    @szabolcs-iozsefstefan1104 3 года назад +2

    Foarte frumos explicat! Mulțumesc!

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  3 года назад

      Mă bucur să aud asta. Mai avem cursuri într-un playlist dedicat.

  • @adela2925
    @adela2925 2 года назад +2

    Hello,
    Mulțumesc mult pentru toate lecțiile de pe canalul Soflete.
    Legat de tema acestui film, va rog ajuta-ma sa înțeleg.
    In prezentare ni se spune așa:
    - oamenii produc umiditate sub forma de vapori. Exp o familie de 4 persoane produce zilnic 10 kg de umiditate sub forma de vapori:
    - materialele cu rezistenta mare la vapori le punem pe interior, cele permeabile dpdv al vaporilor către exterior;
    - materialele cu izolație termică mare le punem pe exterior, cele cu izolație termică mica pe interior
    Nedumerirea mea e: daca pe interior am bariera de vapori, cum elimin umiditatea ce se cumulează in aer altfel decât prin sistem de ventilație sau deschis geamuri?
    Totodată, de bariera antivapori se vorbește doar la nivel de tavan sau șarpante de mansarda, sau cel puțin asta am văzut eu. Asta înseamnă că pereții laterali accept sa ii las permeabili pt vapori ca "să transpire" casa pe acolo și nu prin tavan?

  • @CernatSt
    @CernatSt 5 лет назад +11

    Jesus..cat de repede se termina episoadele tale. Informatie pe paine.
    Multumim. Keep up the good work!!!

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  5 лет назад

      🤩

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  5 лет назад +1

      Darius si mai ales Vlad ma cearta ca is prea lungi episoadele si ca trebuie sa le scurtam, dar mie mi se pare ca nu apuc sa zic tot ce am de zis... Le-am transmis mesajul tau :)

  • @hardsoft21
    @hardsoft21 5 лет назад +4

    Bravo Marius. Super buna explicatia, poate sa inteleaga oricine scopul acestei prezentari.

  • @HM-up1ze
    @HM-up1ze 3 года назад +4

    Multumim pentru cursuri. Sunt f utile. O mica sugestie as avea , lasati mai mult timp imaginile cu schite si explicatii . Si da, as dori si cursuri despre normative , reguli în construcții.

  • @ungheanugheorghe7654
    @ungheanugheorghe7654 5 лет назад +1

    Salut.Imi cer scuze daca nu am inteles bine dar am niste nelamuriri.Din cate am inteles polistirenul are rezistenta f mare la transferul de vapori dar izoleaza termic f bine.Ai spus ca cel mai bun izolator termic trebuie sa fie la exterior si totodata cel mai rezistent material la transferul de vapori sa fie la interior,deci din ce am inteles eu trebuie polistirenul si la interior si la exterior :) .Cred ca nu am inteles eu bine.Astept cu nerabdare raspunsul.Mersi pt informatii,ffff utile!!!!

  • @caesareor
    @caesareor 5 лет назад +1

    Din nou multumiri pentru explicatii. Ce diferenta e intre un profesionist care explica stiintific anumite concepte si altii care fac lucrurile dupa ureche.
    Si o intrebare mai tehnica: din exemplele pe care le-ai dat am o intrebare legata de polistiren. Ar trebui pus la exterior (cum se si pune) pentru ca este un bun izolator termic, dar in acelasi timp ar trebui pus la interior pentru ca are o rezistenta mare la permeabilitatea cu vapori? Cum e?
    Cand am vazut titlul m-am gandit ca o sa vorbesti despre acele bariere de vapori. Ca sugestie pentru un episod viitor poate poti detalia rolul lor si modul de folosire.

  • @danradu9436
    @danradu9436 5 лет назад +4

    Salutare! Apreciez cursurile tale!
    Dar poti face si un mic filmulet cu sfaturi si hint-uri pentru constructia unei case din blocuri ceramice de la fundatie pana la stadiul gri? Ma refer aici la termoizolatie fundatie, modalitate corecta de realizare a zidariei, hidroizolatie etc... Practic noi ca beneficiari la ce ar trebui sa fim atenti pentru ca stim cum sunt unii constructori... :)

  • @andrew4870
    @andrew4870 5 лет назад +1

    Mulțumesc Marius, ghinionul meu e ca nu te am cunoscut mai devreme, mi ar fi evitat un proiect gen piramidal tipic romanesc, si care acum trebuie sa il execut

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  5 лет назад +1

      Dar te-ai apucat de constructie? Daca nu ai inceput, atunci nu e prea tarziu si poti salva casa de acum.

    • @andrew4870
      @andrew4870 5 лет назад

      Inca nu am început, dar e complicat sa mai schimb proiectul, am incercat sa vad solutia pe foam board t4, in mod banal am de unde sa il cumpar dar e complicat de pus in practica, proiectantul imi spune ca nu are timp de prostii😂

  • @gjonymacarony
    @gjonymacarony 5 лет назад +5

    Incredibil, explici exact ce si cum caut de ani de zile. 😂

  • @nicupanescu6272
    @nicupanescu6272 5 лет назад +1

    Salut Marius! Felicitări pt explicațiile pe înțelesul tuturor dar am o întrebare: materialul cu permeabilitate mare la vapori nu lasă umiditatea din atmosfera, atunci când este mare, să intre intre straturi? De exemplu la o temperatura de 40 de grade și umiditate relativa de 70-80 % vata minerala nu se comporta prea bine și lasă vapori să migreze către stratul de rezistenta. Cum rezolvam aceasta proba?

  • @ionjan3250
    @ionjan3250 5 лет назад +1

    Salut Marius,ce parere ai de o izolatie facuta cu poliestiren expandat de 5cm si pe interior si exterior,la o casa veche?Casa fiind veche,izolatia s-a facut din considerente estetice.Va aparea mucegai?

  • @florianispas3276
    @florianispas3276 3 года назад

    Salut! Foarte bun materialul, am invatat sa lucrez si cu Ubakus, dar ce nu inteleg eu, cum de imi arata condens pe OSB de exterior atata timp cat la interior am folie de polietilena de 0.5mm. Pai asta tine si apa cu presiune, cum sa treaca vaporii prin ea?

  • @dzsozso
    @dzsozso 3 года назад +1

    In ce māsură e afectat transferul de vapori de finisajele interioare: Vopsea lavabila, Hidroizolatie la baie, faianta lipita cu adeziv aproape impermeabil. Sunt curios in ce procent opresc acestea transferul de vapori (cat la % din masa vapori rămâne inauntru -nu patrunde in structura peretilor)

  • @Sth3ll
    @Sth3ll 5 лет назад

    Excellent ! Multumim Marius !

  • @patrulaur1063
    @patrulaur1063 4 месяца назад

    Salut marius,as dori o recomandare din partea ta ,Am casa izolata cu polistiren expandat de 3 cm la exterior peretele este de BCA tencuit la interior si la esterior iar la interior doresc sa ii fac o izolatie de polistiren extrudat placat cu rigips.Intre polistiren si rigips voi veni cu o bariera de vapori.Exista riscul ca la interior intre polistirenul extrudat si perete sa se faca mucegai?

  • @trlucian
    @trlucian 3 года назад

    Buna ziua, am si eu o intrebare.: acum cu temperaturile acestea scazute am in casa in jur de 30% umiditate relativa. Mentionez ca am o casa pe structura timberframe cu folie bariera de vapori de la Knauf, Knaufinsulation Homeseal LDS 35.Am sigilat foarte bine bariera de vapori cu scociuri tot de la Knauf si cu mastic de la Isover.Structura peretelui este de la interior spre exterior: gipscarton antifonic de 12.5,spatiu tehnic de 50mm, bariera de vapori, osb de 10mm, vata minerala hidrofobizata de 15mm, osb de 15mm, camera de aer de 40mm, osb de 10mm, polistiren dalmatina de 10mm, tencuiala decorativa Oskar 3 Tech, tencuiala siliconica. Casa este nou, nouta, ne-am mutat in ea de Craciun. Temperatura in casa este de 25 C.

  • @emanueldutu5867
    @emanueldutu5867 4 года назад

    Domnul Marius daca mansarda e izolata cu spuma poliuretanica cu celula deschisa mai este necesar folia bariera de vapori? Parerile sunt impartite. Si nu mai inteleg cum e normal cu sau fara. MULTUMESC!

  • @schiopcalin668
    @schiopcalin668 2 года назад +1

    Salut,
    bun materialul, mi-a lamurit multe lucruri, si acum ca le-am ințeles vreau sa le pun in practică dar de cele mai multe ori la unele materiale găsesc permeabilitatea la vapori δ - măsurată în mg/(Pa.h.m), cum transform această valoare in factorul de rezistență la vapori μ? in cazul in care există o relatie directă - par sa fie reciproce după denumire dar nu si după valorile pe care le-am studiat
    în plus mai gasesc prin fisele tehnice si ‘rezistivitatea’ la vapori care se măsoară in MNs/gm
    există o relație de transformare intre acestea 3 sau se refera la lucruri diferite?
    daca cineva poate sa faca lumină în această dilemă ii multumesc anticipat!

  • @ovidiudarabaneanu9673
    @ovidiudarabaneanu9673 2 года назад

    Salut Marius!
    Tinand cont de ordinea lucrurilor tot nu am reusit sa-mi dau seama de un lucru.
    Tavanul casei este din lemn, izolat intre grinzi cu vata minerala de 20cm(cat grosimea lor). As dori sa suplimentez la tavan cu extrudat de 2-3cm pentru a acoperi si grinzile, partea din pod, cea de deasupra venind cu scandura. (Pastrnd astfel si difuzia la vapori).
    Intrebarea este daca este corect?
    Multumesc

  • @timoteisatmarean19
    @timoteisatmarean19 4 года назад

    Am o mansarda neamenajata si la parter locuiesc. Tavan din grinzi de lemn, cu vata bazaltica intre ele. Pe partea de dedesupt am prins scandura si apoi rigips direct. Pe deasupra am prins provizoriu panouri de pal din deseuri de mobila. Fiind lacuite am avut surpriza sa imi faca mucegai si condesc intre vata si panourile de pal. Ma gandesc sa scot toata vata, sa pun bariera de vapori si pe grinzi si intre ele si sa pun vata inapoi. Inteebarile ar fi. Nu face condesc pe grinzi sub bariera din moment ce pe grinzi nu am izolatie? Sau ma gandesc sa pun scandura peste grinzi si sa arunc panourile de pal cu gand ca lemnul este permeabil la vapori. Alta intrebare ar fi: nu face condens in vata? Urca vaporii de apa si caldura si dupa ubakus se intalnesc undeva la mijloc cu aerul rece. Acolo undeva sunt 0 grade. Nu face condens acolo in vata? As pune doar scandura pana amenajes si incalzesc mansarda ca poate ar fi mai sigura varianta decat bariera de vapori pe care nu stiu cat de bine as reusi sa o etansez cu banda. Te rog sa ma ajuti si multumesc si eu mult pentru toata bogatia de informatii.

  • @alexandrubogdanvintur3940
    @alexandrubogdanvintur3940 4 года назад

    Multumim pentru informatii.
    Izolarea pe interior, daca facuta bine si daca sunt rezolvate puntile termice, este la fel de eficienta ca cea exterioara?

  • @alexandrucanela6621
    @alexandrucanela6621 3 года назад

    Am și eu o întrebare și spre sa primesc un răspuns rapid. Am construcția din caramida portherm 25cm, tencuiala la exterior și termoizolație la exterior cu polestiren 20cm. Acum trebuie sa decid ce materiale sa folosesc pentru tencuiala la interior. Eu tind spre tencuiala pe baza de ipsos, materialul pe care vreau sa îl folosesc are o permeabilitate la vapori de 10, iar polistirenul la exterior are permeabilitatea 100, ceea ce nu respecta regula de a avea o permeabilitate mai mica la interior fata de cea de la exterior
    Pe de alta parte, tencuiala va avea o grosime de 2cm, oare are o influenta grosimea tencuielii în difuzia vaporilor de apa prin pereți? Îmi puteți da o sugestie despre ce ar fi mai recomandat sa folosesc la tencuiala pe interior? Mulțumesc

  • @gazdacandrei2202
    @gazdacandrei2202 3 года назад

    Salut
    Te rog lamureste-ma daca are rost sa tii cont de tipul de material si permeabilitatea lui la vapori in cazul in care ai ventilatie centralizata. Daca respecti ca termoizolatia exterioara sa fie mai permeabila fata de cea interioara ( care poate fi si din placi de spuma de sticla daca vrei), atunci nu este nevoie sa alegi materiale care sa ' respire'. Gresesc?

  • @treisprezece8414
    @treisprezece8414 4 года назад

    Salut, cand ai putin timp te rog ajuta-ma cu cateva sfaturi pentru o casa veche din caramida plina (30 cm latime perete). As vrea sa izolez un perete la interior (nu vor sa strice exteriorul) si ma intereseaza ce materiale ar corespunde din punct de vedere al rezistentei termice si al rezistentei la vapori. (2-3 exemple te rog ceva ce se poate achizitiona usor si sa nu fie toxic). Aceeasi rugaminte si pentru fatada pe care as vrea sa o izolez la exterior. Mentionez ca 2 pereti (spatele si o parte laterala) au fost izolati in urma cu 8 ani cu polistiren de 10cm. Ceea ce cred ca a fost o decizie gresita. Ma intereseaza doar materialele ca sfat , ce ar corespunde cu caramida veche la interior/exterior nu si grosimea. Asta cred ca o pot calcula ulterior. Multumesc anticipat.

  • @mariusdumitrescu2823
    @mariusdumitrescu2823 5 лет назад

    Foarte frumos explicat!
    Intrebare... Din lipsa de mana de lucru capabila, ce parere ai de placare cu gips-carton integral lipit pe tencuiala la o casa din caramida?

  • @sabougheorghe5005
    @sabougheorghe5005 9 месяцев назад

    Pentru ce mai conteaza permeabilitatea materialelor din care construim, daca trebuie NEEAPARAT sa punem la interior o folie care sa nu permita umiditatii sa treaca in perete/izolatie si sa se transforme in mucegai??? Facem tot efortul sa tinem caldura in casa in principal pt a fi factura la caldura cat mai mica, dupa care cheltuim in plus pt tot felul de aparate/sisteme care sa ne mentina totusi un aer de calitate la interior, ce mare lucru am facut.... Din punctul meu de vedere constructia ideala ar fi cea care lasa umiditatea sa iasa afara prin pereti si sa mentina caldura la interior, exact cum fac hainele pe noi. Dai de multe ori si exemplul acesta cu hainele de pe noi, dar cand vine vb de constructii se spune ca trebuie sa facem echivalentul unui combinezon de nailon direct pe piele dupa care straturi permeabile la vapori, in cazul asta punand cumva un tub de ventilatie care sa intre pe la gat si sa permita transpiratiei/umezelii sa iasa afara, pur si simplu imi vine sa rad si sa spun ca e o tampenie cum nu se poate mai mare. Practic fa-ti casa cat mai impermeabila ca apoi sa o faci totusi permeabila

  • @antoniugeck9921
    @antoniugeck9921 5 лет назад

    ce parere ai despre sistemul AMVIC?polistiren si pe interior si pe exterior

  • @MrAdipurta
    @MrAdipurta 4 года назад

    Salut Marius.
    La casa ta ce fel de termosistem ai folosit?

  • @eovidiu
    @eovidiu 5 лет назад +1

    @Marius, in cat timp scoti urmatorul episod, ca as avea nevoie sa calculez stratificatia pentru termoizolatie si as vrea sa folosesc calculatorul de care ai pomenit.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  5 лет назад +1

      Imediat :). Vine in o sapt materialul

  • @TheBest-il3fh
    @TheBest-il3fh 5 лет назад

    Salut Marius a O întrebare ce este mai bun La izolatie mansarda între spuma poluretanica s-au celuloză s-au vata minerală.

  • @nipponia1
    @nipponia1 5 лет назад

    multumim

  • @MrDenisJoshua
    @MrDenisJoshua 5 лет назад +3

    Stai asa te rog ca tot n-am inteles bine faza asta cu uniditatea...
    Daca vreau ca anvelopa casei sa lase unmiditatea sa iasa din casa, de ce omul pune barierele alea de vapor pe perete ?
    Daca am un sistem de ventilatie in casa (cu recuperarea caldurii) nu mai bine fac in asa fel incat peretele sa fie rezistent la vapori ? adica sa respire mai putin...
    Pt ca daca afara am 80% umiditate si in casa al 60% ar trebui sa fac in asa fel incat sa nu imi vina umiditate de afara... nu ? ...complicata treaba asta :-)
    Mersi mult si asteptam alte clipuri.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  5 лет назад

      Bariera de vapori asigura etanseitatea la aer si regleaza /reduce/controleaza transferul de umiditate (transpiratie). Acei 60% sunt relativi la temperatura! Revezi exemplul cu cana.

    • @MrDenisJoshua
      @MrDenisJoshua 5 лет назад

      @@MariusSoflete O sa ma mai uit mai tarziu... sa ma trezesc mai bine, la mine inca ii ora 6 si ceva :-)
      Mersi din nou.

    • @MrDenisJoshua
      @MrDenisJoshua 5 лет назад

      @Johnny Ericsson Bun, deci se pune bariera le extern ca sa se protejeze lemnul din interior ?
      Mersi :-)

    • @MrDenisJoshua
      @MrDenisJoshua 5 лет назад

      @Johnny Ericsson Da stai asa... poate-mi scapa ceva... da bariera asta lasa vaporul numai intr-un singur sens ?
      Ca daca-i asa atunci incepe sa aiba sens :-)
      Mersi din nou

    • @MrDenisJoshua
      @MrDenisJoshua 5 лет назад

      @Johnny Ericsson Bun asa... mersi mult si o dumineca faina :-)

  • @mirceaceltanar2163
    @mirceaceltanar2163 5 лет назад

    Salutare. Sa inteleg ca pot sa imi izolez la interior un perete cu ajutorul unor placi de fibre de lemn? Multumesc

  • @Adrian.m60
    @Adrian.m60 5 лет назад

    Salut, ce izolație exterioara îmi recomanzi la o casa zidita din bca (ytong), am văzut la cineva zidăria este ieșită 2 cm în afara stâlpilor, și grinzelor de beton, diferența de 2 cmm a fost aplicata un polistiren la fata zidariiei, apoi pe toată suprafață izolație de 15 cmm polistiren, metoda de aplicare a izolației 1cmm distanta de la polistiren la zid prin niște distanțieri, iar adezivul aplicat ca niște grămezi în 5 locuri ale placi de polistiren, ce părere aveți?
    Mulțumesc!

  • @eovidiu
    @eovidiu 5 лет назад +1

    Ce parere ai de o termoizolatie din placi de pluta expandata ?

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  5 лет назад

      E mai greu la noi cu ea. E scumpa si are variatii de volum la diferente de umiditate

  • @adiborza4131
    @adiborza4131 5 лет назад +1

    Exista caramida care are coeficientul de transfer al umiditatii mai mare decat lemnul?
    Lemnul stratificat "placajele" alea de 8-10-12 cm nu au modificat coeficientul de transfer al umiditatii datorita adezivului?

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  5 лет назад

      Din ce stiu eu nu.

    • @adiborza4131
      @adiborza4131 5 лет назад

      @@MariusSoflete multumesc, dar spre comparatie cu lemnul voiogul (amestecul de pamant, paie balega) ce coeficient de transfer a umiditatii are?

  • @opreacristyyy2226
    @opreacristyyy2226 5 лет назад +1

    Salut Marius intrebarea mea este daca avem un zid de caramida tip porotherm de 25 cm si izolat la exterior cu polistiren de 20cm unde se afla puncrul de roua la temperetura exterioara de -15 si interior 23 de grade .si daca se afla in interiorul polistirenului, este afectat?

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  5 лет назад +4

      Fix despre asta vorbesc in videoclipul exterior. Vine in curand

    • @fiona-5855
      @fiona-5855 5 лет назад

      Abia așteptăm!

  • @peaveywolfgang
    @peaveywolfgang 4 года назад

    Buna ziua, la o casa p+e, cu tavan rustic cu grinzi lemn aparente de 20 cm ( 10 cm aparent + 10 ascunsi de gipscarton pus intre grinzi + vata bazaltica intre grinzi) , avand peste montat podea de scandura de 2.5, peste care s-ar monta inca 20 cm vata in podul nelocuibil, UNDE si cum ati recomanda sa pun folia bariera de vapori? Intre grinzi, sub vata dintre grinzi sau peste scandura cu care s-a podit, dar sub vata din pod ? Posibil se va izola si intre capriorii de 18 cm? Este vorba de un acoperis simplu in 4 ape. Multumesc!

    • @lvnstn1357
      @lvnstn1357 2 года назад

      Oare ati aflat răspunsul la aceasta întrebare? Și eu am o situație similara cu tavan rustic și nu știu unde sau dacă sa pun bariera de vapori sub/peste 20cm de vata din pod. Mulțumesc

  • @adystoian5157
    @adystoian5157 4 года назад

    Concluzia este ca un termosistem cu vata bazaltica este mai bun comparat cu cel cu polistiren expandat de orice tip.

  • @andre-os
    @andre-os 5 лет назад +1

    Marius, am mai pus întrebarea asta dar probabil ca nu ai văzut-o. Sunt într-o dilema. Vreau sa izolez o casa fie cu polistiren expandat densitate 80, gros 20 cm sau vata bazaltica de 15 cm. Care varianta crezi ca e mai buna ca și eficiență? Ms mult. Mult spor în continuare.

    • @MrDenisJoshua
      @MrDenisJoshua 5 лет назад +2

      Polistirenul arde... vata nu...
      Dar polistirenul izoleaza mai bine decat vata ... decizi tu :-)

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  5 лет назад +2

      Trebuie sa te uiti la coeficientul lambda. Cu cat e mai mic, cu cat termoizolatia e mai buna. Eu as merge pe vata

    • @MrDenisJoshua
      @MrDenisJoshua 5 лет назад

      @@MariusSoflete Asta-i chestia... tre sa ne areti un clip prin care sa ezplici de ce ai merge pa vata.
      ...abia l-astept ... :-)

    • @crapu22
      @crapu22 5 лет назад

      După ce am făcut o simulare în Ubakus, cred că am înțeles de ce merge pe vată. Cel puțin în cazul meu, cu vată nu condensează, dar cu polistiren condensează în perete chiar și cu 200 mm.

    • @iulianchioibasu2594
      @iulianchioibasu2594 5 лет назад +1

      In primul rand ... evita o crestere excesiva a grosimii materialului termoizolant !!! Materialul video este o grava inducere in eroare ,tipica celor care NU au habar de ceea ce inseamna IN PRACTICA un termosistem !! Este plin de greseli tehnice.
      Vata se comporta mai bine la foc - dar ESTE SINGURUL EI AVANTAJ , alaturi de un mic plus la izolarea fonica
      Polistirenul expandat izoleaza ceva mai bine
      INSA nici unul dintre aceste materialele NU ESTE un compromis OPTIM in cazul unui termosistem clasic -cu aplicare directa pe zidarie si fara ventilare
      Vata bazaltica pe fatada -CORECT REALIZAT : zidarie-suport +material de fixare si bariera activa de vapori+vata minerala ancorata suplimentar+folie de difuzie a vaporilor si stopare a apei +spatiu de ventilare >50 mm+element constructiv exterior cu rol de protectie si decorare. ORICE ALT SISTEM cu vata este o greseala GRAVA !
      Polistirenul expandat : foarte important ca acesta sa fie de calitate superioara (aici vorbim,in Romania, de EPS 120 Kpa in sus ...) ,iar adezivul "masa de spaclu" sa fie aplicat la o grosime de aprox. 3 mm ,impreuna cu un finisaj decorativ "rece" (vorbim aici stabilitatea la I.R)
      In sistem clasic de izolare a fatadei ... vata minerala reprezinta o solutie tehnica neinspirata, deoarece ascunde un mare -mare (si capital) neajuns ,pe care inclus producatorii il mascheaza cat pot !!
      Sfatul meu este sa analizezi fisele tehnice ale produselor si sa te consulti cu specialistii adevarati (din pacate sunt putini si NU POSTEAZA pe RUclips)

  • @danyelectronics6932
    @danyelectronics6932 5 лет назад +1

    Salut, pune te rog link in descriere catre acel program de calcul despre care vorbesti la final ca m-ai inebunit :))

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  5 лет назад +2

      Off, rabdarea asta. Strici surpriza :). Uite aici: www.ubakus.de

    • @danyelectronics6932
      @danyelectronics6932 5 лет назад +2

      @@MariusSoflete Sunt cam nerabdator recunosc... Am creat un sistem de automatizare destul de interesant pentru case pasive si acest programel cred ca ma ajuta sa fac niste simulari. Multumesc profesore!

  • @IoanNicut
    @IoanNicut 5 лет назад

    Înțeleg acum că pentru că avem nevoie de permeabilitate compusă mare (vrem să avem o casă care respiră dpdv al vaporilor), putem să alegem logic să o favorizăm prin alegerea fibrei de lemn ca izolator care are Lambda comparabil cu cel al polistirenului dar permeabilitatea mult mai mare ca polistirenul. Poate cineva să confirme înțelegerea mea?

  • @sgv2753
    @sgv2753 2 года назад

    Like !

  • @cirnuadrian2143
    @cirnuadrian2143 5 лет назад

    Sa inteleg ca Bca +vata bazaltica =love?

  • @rashaxxl1
    @rashaxxl1 5 лет назад +2

    Nu o sa iasa umiditatea din casa niciodata prin peretele casei,gandestete ca trebuie sa treaca prin lavabil,glet,tencuiala,caramida,adeziv pentru izolatie,izolatie,adezivul de plasa si tencuiala decorativa care este impermeabila.

  • @construieste-cu-Tonito
    @construieste-cu-Tonito 5 лет назад

    👍👍👍

  • @gbyr3011
    @gbyr3011 3 года назад

    👍

  • @NicolaeCristolovean
    @NicolaeCristolovean 5 лет назад

    Salut.
    Felicitări tie și echipei grafice pt încă un video educaționale foarte bine realizat.
    As avea câteva întrebări direct legate de aceasta tema.
    1. Din prezentarea ta, ar rezulta ca la aceleași proprietăți termoizolante ar fi de preferat un material cu Sd-ul mai mic ? Am înțeles corect?
    2. Care ar fi totuși situațiile, zonele in care avem nevoie de impermeabilizare la vapori (ex dat de tine in alt video era marginea tâmplăriei).
    3. Stratul exterior (tencuiala) trebuie sa fie totuși impermeabil dinspre exterior spre interior. Care sunt cele mai eficiente soluții care sa lase totuși vaporii/umezeala intr-o singura direcție.
    4. Dacă poți detalia intr-un alt video impactul umidității și al procesului de ingheț/dezgheț asupra durabilității in timp.
    Mersi și spor in toate.

  • @unclepaul8331
    @unclepaul8331 3 года назад

    Te rog vorbește mai încet și mai rar, uneori nu se înțelege ce spui!!!Nu chiar aici se întâmplă asta, dar în unele episoade chiar nu se înțelege, pui și microfonul prea spre gat!!!

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  3 года назад

      Când mă entuziasmez pot vorbi uneori mai repede. Poți da videoul sa meargă la viteza mai mică.
      Iar lavaliera acolo se pune ☺️

  • @InstalatoruldeIasi
    @InstalatoruldeIasi 5 лет назад +1

    U-wert?

  • @bogd
    @bogd 5 лет назад

    FANII TAI DIN BRASOV TE INVITA LA OAR BV PENTRU A NE EXPLICA SI NOUA TEHNOLOGIA CLT DIN EXPERIENTA TA!

  • @pernesvictor708
    @pernesvictor708 4 года назад

    Mult prea specific. Specialistii n-au nevoie de asa ceva, iar pentru noi, restul, oricum sunt prea multe detalii tehnice.

    • @vladflorea548
      @vladflorea548 4 года назад

      Deci tu vrei să spui că specialiștii nu au nevoie de asemenea informații? Ei doar pun un deget în aer și ghicesc transferul de vapori în construcții?
      P.S. Este detaliat totul pentru că se numește CURS.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  4 года назад

      Omul cât trăiește învață :)

  • @fosilafos7850
    @fosilafos7850 4 года назад +1

    transpirå sau respirå? råspuns:-inspirå.

  • @iulianchioibasu2594
    @iulianchioibasu2594 5 лет назад +2

    Este eronat rationamentul despre permeabilitatea la vapori si transfer. Explicatia cu hainele ...Te face sa razi cand auzi cum prezinta principiul "gore-tex". Omul NU intelege ca membrana exterioara NU are rol de termoizolatie ,iar caldura se retine in mod gradual prin straturile intermediare. Marius ...daca prezentarea ta este facuta cu bune intentii , atunci iti recomand sa aprofundezi fenomenul . Romania este si asa plina de izolatii gandite si realizate in mod eronat ,de catre "specialisti" de acest gen . CA SA STII : regula cu rezistenta la difuzia vaporilor (intelegi "difuzia"?) este ca se porneste de la o valoarea mare la exterior catre o valoare mai redusa la interior ! Asa cum prezinti tu , rezulta un sistem compromis tehnic din cauza absorbtiei de apa pe termen mediu si nesanatos pentru climatul interior .
    Mai analizeaza principiile transferului de energie ; de comportamentul higroscopic al tuturor materialelor componente al ansamblui termoizolant ;de formarea condensului si de puntile termice ; de efectul de sera creat si repercusiunile asupra apartului respirator ; de greseala facuta prin crestera grosimii stratului termoizolant

  • @eovidiu
    @eovidiu 5 лет назад +1

    primul viewer :)

  • @adrianfundescu5407
    @adrianfundescu5407 5 лет назад +4

    vapori..in limba romana nu se pronunta cu accentul pe prima silaba.Poate in ungureste.Dar e cuvant latin.In rest,interesant dar nu pot urmari cand aud ''vapori''.Ca ma gandesc ca incepe un czardas si etc...

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  5 лет назад +17

      ce să faci. sunt român din secuime. îmi pare rău pentru tine. ai 2 opțiuni - să tolerezi / înțelegi sau să închizi.

    • @adrianfundescu5407
      @adrianfundescu5407 5 лет назад

      @@MariusSoflete Era gluma ,ca am urmarit.Da' pe bune.E neromanesc.Ai auzit pe altcineva spunand asa?In legatura cu optiunile,pai am optat ptr. a lasa Romania si vaporii ei in plata domnului.;-))(cu vizite scurte ptr ciorba de burta si prietenii care mai articuleaza).Faptul ca majoritatea romanilor isi vorbesc foarte prost limba materna zice ceva depre unde se afla zapaceala aia de tara.Oricum,felicitari pentru canal.se vede ca esti un constructor pasionat.Succes in continuare.Dar si constructille Romania sunt in acelasi loc unde e in orice.In haos.Printre vapori.So to say;-)))))

    • @Ayjkuiwiwe
      @Ayjkuiwiwe 5 лет назад +2

      @@MariusSoflete Eu cred ca minoritatile ar trebui sa se adapteze la situatie , nu majoritatea ! Nu sa spui tu ca minoritate ca iti pare rau ca majoritatea nu te tolereaza pe tine, asta e sfidare.

    • @claudiuantohi8531
      @claudiuantohi8531 5 лет назад +2

      ​@@Ayjkuiwiwe asa cum si romanii tolereaza greselile gramaticale ale altor romani (vezi ar trebui), asa ar trebui sa se intample si cu minioritatile. Fac exceptie de faptul ca Soflete nu face parte dintr-o minoritate (caci spune ca e roman din secuime),daca asta ar conta cu ceva, dar daca tot te-ai aprins pe problema asta, am spus sa o si inchidem. Cu toleranta faci treaba, nu cu "eu sunt mai destept".

    • @Ayjkuiwiwe
      @Ayjkuiwiwe 5 лет назад +2

      @@claudiuantohi8531 Am gresit ma corectez si imi cer scuze, asa este frumos. Nu sa-ti spun ca imi pare rau de tine si iti cer sa ma tolerezi / înțelegi sau să închizi. Asta este sfidare .

  • @antoniugeck9921
    @antoniugeck9921 5 лет назад

    ce parere ai despre sistemul AMVIC?polistiren si pe interior si pe exterior