Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook. Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult) Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă. Multumesc pentru înțelegere!
Ok , la zidărie de caramida izolez , dacă am geam termopan , și e ok dacă izolez cu polistiren de 15 cm ? Dacă nu este izolat podul casei cu nimic numai pereții exteriori, apare mucegaiul în partea de sus a pereților în interior ?
Mulțumesc pentru informații! Extrem de folositoare! Puteți face un video în viitor despre casele din bușteni rotunzi? Plănuiesc să îmi construiesc o casă de lemn masiv ( bușteni )în Austria și nu prea am găsit multe informații, despre izolare, cum se comportă la temperaturi scăzute, ce durată de viață au... Respect pentru ce faceți!
Cu multa placere. Multumesc pentru sugestie, insa in viitorul apropiat nu cred sa fac un astfel de video, din simplul motiv ca nu sunt prea familiarizat cu casele din lemn, nu vreau sa vorbesc de pe pereti daca ma intelegeti.
Am luat decizia dupa sfatul dumneavoastra si vizionarera de pe canal a mai multor videouri de a ramane doar la doua straturi. Bloc ceramic 20 cm 900Kg/m3+ Polistiren grafitat 20cm EPS100. Precizez ca structura este pe cadre de beton Ce mortar credeti ca ar fii mai bun pt caramida? Este bine de folosit mortar termoizolant in acest caz, sau dauneaza?
In cazul structurilor de carcasa de fier pre-fabricata, cu pereti de tigla metalica corugata, cum procedam cu termoizolarea. Tinem cont ca varianta din exterior nu ne cuvine ca'ci tigla poarta rol de fatada decorativa, respectiv si impermiabila. Care ar fi strategia? Multumesc anticipat.
Salut, foarte utile informatiile oferite de tine! Vreau sa izolez pe exterior o casa care are o parte din pereti facuti din paianta si o parte din blocuri ceramice, cu ce material recomanzi sa fac izoltia exterioare, vata minerala bazaltica sau polistiren? Mersi!
Bună ziua. Mulțumesc ptr informații! La o casa din cărămidă, blocuri ceramice de 25 cm grosime, tencuită cu tencuiala clasică ( nisip, var, ciment ) de aroximativ 1,5 cm. Centura și stâlpii de beton au pe exterior polistiren extrudat de 2 cm. Ce mă sfătuiți, de cât să fie vata bazaltică? Ar ajunge de 10 cm? Mulțumesc anticipat.
Buna ziua, va rog mult, am un perete la o casa de la tara care pe interior este acoperit cu lambriuri din lemn, iar pe exterior are polistiren expandat grafitat de doar 3 cm grosime... (din cauza ca este pe hotar). Peretele este din BCA gros de 25 cm. Va rog mult, spuneti-mi, este mai bine ca intre lambriuri si BCA sa las aer sau sa pun vata sau polistiren? Daca as pune vata sau polistiren ar exista riscul formarii de mucegai? 🙏 Va multumesc!
Buna ziua, Va felicit si va multumesc pentru informatiile precise si realmente profesioniste de mare folos. Am o intrebare care pare fara raspuns sau, cu un raspuns previzibil. Inutila deci. Si totusi, poate exista o solutie. Deci: 1. Este vorba despre doi pereti exteriori care se imbina la coltul casei, initial un grajd reconditinat. Peretii sint din piatra naturala cu mortar fara ciment , bazat mai mult pe lut. 2. Una dintre fatade este lasata ca atare datorita unor motive estetice . Pe cealalta fatada este o magazie de lemne. Ma gindesc ca ar putea fi izolata cu beneficii interioare, de care este clar nevoie, 3.dar, ce fac la colt, unde s-ar putea creea punte termica? Mentionez ca nu am izolat la interior tocmai pentru a lasa casa sa respire. Multumesc anticipat si multa sanatate!
Buna ziua. Multumim! Pentru un raspuns corect ar trebui sa analizam planele si sectiunile cazului dvs, insa un raspuns rapid ar fi: termoizolati ambii pereti la interior, am vorbit aici despre 5 moduri ruclips.net/video/HEC-nT2ehSo/видео.html
Buna ziua am si o intrebare,puteti sa imi spuneti la o casuta de gradina din lemn si osb doresc sa fac izolatia pe exterior cu vata balzaltica de 20 cm dar nu stiu care sunt pasii de urmat ce trebuie sa se puna prima data pe osb exterior ,vata dupa folia anticondens dupa osb si blana ?Aștept răspunsul dumneavoastră Mulțumesc
Pai daca ai sa urmaresti alt video spune clar la caramida nu se izoleaza cu polistiren. Polistirenul nu respira si va aparea condens automat. Urmarind video-ul respectiv are dreptate prentru ca am izolat multi ani in urma apartament din caramida cu polistiren iar dupa o perioada a aparut mucegai...Are dreptate...
Este ok urmatoare izolatie: la o casa veche din boltari, ne tecncuita, cu boltari "mancati" si spatiu intrei ei, s-a ales varianta de a se face un cadru de lemn, prins de casa, la boloboc, pe care s-au prins placile de poliestiren cu dibluri pt lemn. Intre casa si izolatie a ramas evident un spatiu ( mesteru' zice ca izoleaza mai bine pe principiul termopanului). Multumesc.
Nu e okay deloc, exista riscul ca in acel spatiu se va crea condens interstitial in multe cazuri. Am oferi mai multe detalii facand o modelare termica, insa sunt multe necunoscute pentru noi, daca aveti nevoie de o consultatie privata, ne gasiti cu mesaj pe pagina de Facebook. Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor Multumesc pentru raspuns, intre-timp am rezolvat cu spatiul ramas liber, adaugand vata de sticla (ma gandeam mai ales la soareci sa nu-si faca drum pe acolo:) ) aveam vreo 7.5 cm intre perete si placi iar vata am luat-o de 10 cm (in realitate are 15 cm) , deci nu mai ramene niciun spatiu gol.
Buna ziua Multumim pt toate informațiile . Videourile sunt super . As dorii sa întreb dacă ce vreau sa fac e Ok sau nu . Am o casa in construcție și as vrea sa nu tencuiesc interiorului . As vrea vata bazaltică de 5cm și bariera anti vapori la interior și vata de 15cm la exterior . Ar fii Ok? Casa este zidita cu BCA se 30 . Va mulțumesc . Valentin
@@EnciclopediaConstructiilor Va mulțumesc pt răspuns . Ma gândeam și la varianta aceasta deoarece e puțin mai ieftin . Așa am sa fac . Mulțumesc încă o data .
Buna ziua ! Felicitari pentru proiectul dvs cu toate video-urile si sfaturile pe care le dati 👍 , Vin si eu cu o intrebare/problema , la care sper sa ma ajutati , am o casa la curte suprafata 45m² , decat cu parter locuibil , casa este facuta din bolțari ( stiu , cel mai prost material de zidarie din lume 🙈🙈🙈) casa are 20 ani vechime si respectiv de 10 ani de cand o locuiesc , am o problema constanta cu mucegaiul , acum as vrea sa renovez de la zero , daca as pune incalzire in pardoseala + peretii exteriori , unde apare igrasia credeti ca as putea rezolva ceva ? ( mentionez ca , casa este izolata pe exterior cu polistiren expandat de 10cm ) mare parte a igrasiei apare la baza de jos a peretilor unde tencuiala peretilor se uneste cu şapa de ciment a constructiei , de unde probabil trage si umezeala , ceea ce trebuie sa rectific ( care este uda maxim , asta constatand dupa ce am "dezbracat" total dormitorul , spuneti-mi Va Rog frumos ce sfat mi-ati da , Daca aveam bani suficienti daramam casa 😁😁😁 , Multumesc Anticipat !!!
Bună ziua. Ce părere aveți despre izolația exterioară cu plăci din fibră de lemn? Pereți din cărămidă roşie ("cărămidă din aia bună"), construcția veche de aprox 40 ani, tencuiți interior şi parțial exterior. Zona Maramureş, unde iarna avem şi minus 25 grade, vara iar e foarte cald. Mulțumesc pentru munca dvs.şi informațiile de calitate.
Buna ziua. Am un pod la o casa, nelocuit si as vrea sa izolez podul /tavanul termic. Tavanul cemrei este realizat din sipci de lemn tencuite. In pod barnele sunt aparente. Va rog un sfat de izolat. Va multumesc
Bună-ziua ma numesc Dumitru și as dori o opinie mai bine spus o rugăminte la ce as putea folosi în apartamentul meu. De exemplu pereți din apartament expuși la nord iarna am probleme cu tencuiala și umiditatea pe zidurire expuse spre exterior care sunt din blocuri de ceramica cu gauri de 26/30 cm grosime. Rugămintea mea către dumneavoastră este =ce material as trebui sa folosesc ca termoisolatie la interior și cam ce grosime. Va mulțumesc frumos. Ps. Nu pot termoizolat la exterior. Foarte bine făcute vidiorule dumneavoastră mulțumim Pentru explicațiile ce ne dați. Aștept cu mare drag un răspuns de la dumneavoastra
Buna ziua. Daca tot trebuie sa termoizolati la interior, v-as recomanda materiale impermeabile gen panouri din spuma de sticla expandata, sau chiar spuma poliuretanica cu celula inchisa sau polistiren (insa in cazul ultimilor doua sunt probleme cu siguranta anti-incendiara), sau materiale permeabile gen vata minerala, pluta s.a. - insa cu dispunerea la interior a barierii contra vaporilor. Legat de grosime - de la 10 cm minim.
@@EnciclopediaConstructiilor nu era mai recomandat la interior materialul acela de la Ytong se chema parca Multipor la o grosime cat mai mare pt interior ? Nu știu de ce retinusem ca e mai ok un material permeabil la vapori. Cele recomandate de dvs spuma poliuretanica șamd desi au avantajul unor vloro de termoizolație superioare sunt "etanșe" la vapori. Mulțumesc
Buna ziua. Din cate am mai observat, la montarea placilor de polistiren sau vata bazaltica in coltul geamurilor, placile se taie dupa conturul geamului (in forma de L sa zic asa). Este o regula sau motiv in acest sens? Sau e ok si daca se vine cu o placa intreaga pana in muchia geamului? Mulțumesc
Buna ziua. Am inceput sa urmaresc cu interes inregistrarile dvs. si doresc sa va incurajez sa continuati cu astfel de materiale. Sunt foarte utile. Legat de acest video, la final, cand vorbiti de vopseaua/materialul pentru exterior, acesta trebuie sa aiba parametrul de difuzie cat mai mic. Nu inteleg de ce. Ar trebui sa poata sa difuzeze vaporii cat mai mult, sa treaca prin fatada, adica stratul exterior sa fie permeabil cel putin egal ca permeabilitate cu termoizolatia. Multumesc.
Buna ziua. Va multumesc pentru apreciere. Aici apare confuzia multor persoane care nu sunt constructori/ingineri - un factor de permeabilitate mic de exemplu μ=1, reprezinta defapt o permeabilitate foarte buna. Cu cat e mai mare cifra μ, cu atat permeabilitatea este mai mica. Spre comparatie μaer = 1, μ vata minerala = 1-2, μ polistiren 30-250 (depinde de care XPS, EPS, tip etc), μ bitum = 20.000 (de exemplu).
@@EnciclopediaConstructiilor Am inteles raționamentul dvs. Este adevarat ca nu sunt inginer si nu am cunostinte atar de tehnice, dar incep sa inteleg ansamblul si ceea ce vreti sa transmiteti. Numai bine.
@@alinpetre2580 Deaceea si realizez video-uri de peste 3 ani in regim periodic si fara intreruperi - pentru a informa toti oamenii privind aspectele care nu le stiu, sau care nu sunt informati pe deplin (si uneori fals) de comercianti, constructori etc.
Bună ziua, am o intrebare cu privire la termoizolarea casei mele,este vorba de o casă bătrânească din chirpici cu pereți de 40 de centimetri.Este suficient polistiren de 5 cm grafitat ???
Buna ziua, in loc sa scrieti acelasi comentariu la 6-7 video-uri diferite, ati fi putut sa cautati pe acest canal daca avem un asemenea video. In playlistul dat avem toate materialele izolatoare analizate ruclips.net/video/iOdbMwErJjM/видео.html&ab_channel=EnciclopediaConstructiilor
Buna,felicitari și mulțumiri pt tot ce faceti!Cazul nostru e urmatorul:un perete dă in curtea vecinului,deci nu se poate izola pe exterior.Toti ceilalți ,da.Problema este ca pe peretele cu vecinul este scara (ingusta de 83 cm) care duce la etaj,deci daca punem izolatie pe interior,pierdem mult spațiu.Am auzit de Aktiv Therm,care se aplica pe interior cu o grosime de aprox 2,5 cm.Ce parere aveți despre acest produs?Sau ce imi recomandati?
Buna ziua, multumim! Eu as termoizola toti peretii exteriori posibil, iar peretele cu pricina l-as termoizola la interior. Am auzit de produsul mentionat, insa nu credem ca face minuni ))) Si mai atrageti atentia la izolatia tavanului/acoperisului, pardoselei, fundatiei si altor structuri.
Sunt incantat de modul in care prezentati aceste materiale .Am urmarit foarte multe tutoriale de ale dumneavoastra. Am si eu o intrebare la interior pot sa plachez cu rigips pe bca y-tong fara montanti doar pe copci ? Spunea cineva ca e ok si ca ar substitui chiar o izolatie de 5 cm de polistiren . Le exterior vreau sa plachez casa cu 15 cm .Va multumesc !
Foarte utile si bine prezentate informatiile! Pacat ca la min 19:27 nu mai este sunet si abia cu cateva secunde inainte de a se termina videoclipul apare! Poate faceti ceva si remediati! Oricum, va multumesc!
Depinde mult de ce tip de tavan aveti intre etaj si pod. Daca este din beton, atunci am vorbit despre acest lucru in 2 episoade in trecut unde am oferit 2 exemple de izolare: cu vata minerala si cu polistiren. Daca e din lemn, puteti urmari video privind cu ce materiale se izoleaza o casa din lemn, e valabil si la dvs.
Buna ziua, la multi ani! Orice tencuiala are permeabilitatea sa, cand se calculeaza una, se i-au datele din fisa ei tehnica si se face calculul termic pentru intreg pachetul de materiale, si atunci vedem daca e ok sau nu.
Felicitări pentru video! Cum recomandați încălzirea unei locuințe de vacanta, folosita ocazional? Ma refer ce temperatura interioară e optimă, atât pentru întreținerea in bune condiții a pereților dar, bineînțeles, gandindu-ne si la cheltuielile cu încălzirea unei locuințe neutilizate. Locuinta este din caramida de 25 cm, izolata pe exterior cu polistiren de 10cm si cu geamuri termopan. Multumesc
Multumesc. Pentru o locuinta de vacanta este important ca sistemul de incalzire sa poata sa incalzeasca locuinta foarte repede, iar acest lucru il face foarte bine incalzirea de exemplu format din calorifere + cazan in condensatie pe gaz, un semineu pe lemne sau o soba. Legat de temperatura optima de intretinere, in mod normal se mentine mai sus decat temperatura de inghet, insa in conditiile existentei macar a unei micro-ventilatii, cred ca ar fi undeva de peste 10-12 oC, care deja se face cu sistem automatizat (cel mai usor, nu si cel mai ieftin), fie cu o centrala de ventilatie cu recuperare de caldura (consum cel mai putin), fie lucrul unui sistem de incalzire (de exemplu calorifere + cazan pe gaz, sau chiar incalzire in pardoseala). Totusi mult conteaza termoizolatia, iar aici nu e suficient doar acea a peretilor, si si pardoseala, fundatia, acoperisul (sau tavanul) etc.
@@EnciclopediaConstructiilor Multumesc pentru raspuns. Locuința este izolata atât la fundație cat si la pod. Incalzirea se face cu centrala în condensatie si calorifere. Ma gândesc sa setez ambientul pe 10- 12 grade.
Bună ziua... La o casa veche pe structura de lemn am pus polistiren pe cadru,avand un gol între polistiren și lemn de 3-8 cm. Este considerat punte termica și se pierde căldură prin acel gol și cu ce se poate remedia situatia? Multumesc
Bună ziua! Foarte interesante informațiile. O casă dim lemn cu ce se poate izola?Am izolat-o cu polistiren și am vopsit cu vopsea lavabila și anul acesta am observat ca la exterior a început sa se îngerească vopseaua.
Buna ziua. O casa are de obicei, in zone climatice mai reci, cantitate mai mare de vapori in interior fata de exterior. Vaporii tind sa se disipe, din acest motiv straturile din interior spre exterior trebuie sa fie din ce in ce mai permisive la vapori. Altfel daca vaporii sunt blocati, se transforma in condens, mucigai, etc. Vata minerala se poate folosi, vata de sticla. Osb, polistiren, nu sunt foarte permisive la vapori. Asezate spre exterior tind sa blocheze tendinta vaporilor si sai transforme in condens. De asta presupun ca vedeti urme de umezeala. Daca gresesc cu ceva, va rog sa ma corectati.
Multumesc pentru informatii! felicitari! Daca aveti posibilitatea si cunostinte pe subiectul caselor pe structura metalica zincata, legatede termoizolatie, costuri comparative, avantaje si dezavantaje?
Dacă se păstra tradițiea la construirea casei din lut nu mai trebuia atîta materiale și teorie dar la cei de sus nu le convine cînd tu ești desinestătător trebuie să le cumperi materialele lor pline de chimie
Asa este! Din pacate sunt din ce in ce mai putini oameni care construiesc in felul acesta traditional. Si bineînțeles, si mai putini mesteri in acest domeniu
Buna seara, Ce parere aveti despre Ytong?Merita?Deoarece vad ca ei o recomanda ca fiind mai buna ca restul materialelor de constructie. Din experienta dumneavoastra ce materiale recomandati pentru constructia unei case trainice si eficiente. Va mulltumesc mult si va doresc bafta pe mai departe.
Buna ziua. Despre BCA am realizat mai multe video-uri in trecut, si despre Avantaje si Dezavantaje, va invit sa le urmariti (Ytong e denumirea unui brand de BCA). Din experienta mea va pot spune ca toate materialele au si avantaje si dezavantaje, alegerea pe langa dorinta clientului tine si de multi alti factori, incepand cu zona si terminand cu ce structura de rezistenta va avea casa. Pentru a usura alegerea oamenilor, am realizat mai multe analize a diferitor materiale de zidarie, si caramida, si BCA, si blocuri ceramice, si cotilet piatra naturala, si fortan - boltari din beton, acum sunt postate video-uri despre BCU - deci va invit sa le vizionati si sa va informati. In fond - nu exista material ideal, iar legat de casa trainica, conteaza in primul rand ce structura de rezistenta va avea casa, si apoi ce zidarie e aleasa conform structurii de rezistenta.
Te salut. Am construit o casa în 2005, formata din D+P+M, pereți caramida porotherm de 38xm grosime, neizolate, acum vreau sa o izolez cu vata bazaltica de.la Rockwool de 15cm., ii Ok? Totodată planseul de la mansardă este izolat cu vata de sticla cu folie de 15cm, iar ptr.a nu mai strica planseul pot izola cu vata bazaltică Rockwool, grosime de 30cm șarpanta podului ? Aștept răspuns. Mulțumesc
Salut. Da e ok. Puteti adauga termoizolatie la sarpanta, insa deja e gresit prin faptul ca nu se termoizoleaza zone reci, mai bine ganditi cumva peste planseu sa termoizolati. Daca nici ca cum nu e posibil, puteti izola sarpanta vreo 10 cm sa creeze un tampon de aer mai bun in pod, insa efectul nu va fi acelasi ca si 10 cm adaugati la planseu.
Va salut! Va urmăresc cu mult interes de multa vreme. Acum vreau sa hidroizolez soclul( la fundație nu mai am acces) și sa-l izolez. Pe exterior vreau sa tencuiesc pereții care sunt din caramida Porotherm de 25 cm, cu Multibat, sa zicem 2 cm, apoi voi placa cu vata bazaltica de 15 cm, atât a reesit din calculul in Ubakus. Zidăria mai are cateva imperfecțiuni de genul cărămizi fisurate sau nearanjare corecta cu unele goluri. La interior am tencuit tot cu Multibat(2 cm) și apoi glet și lavabila cu grad inalt de respirabilitate. Întrebarea mea către dvs este: Este corect sa tencuiesc pereții înainte de placarea cu vată sau nu? Va mulțumesc frumos!
Buna ziua. Peretii se tencuiesc inainte de placarea cu termoizolatie, si trebuie sa asteptati minim 10 zile per cm grosime a termoizolatiei, pentru a se usca peretii. Ideal mai bine sa treaca cel putin o luna.
Buna ziua. Va multumim pentru aceste sfaturi. As o rugaminte la dumneavostra. Eu am un balcon la apartament care se continua din camera, adica nu mai exista geamuri si usa intre balcon si camera. Balconul este pe lungimea blocului, fiind pe apartamentul meu si pe cel al vecinului, cele doua enitati fiind separate printr-un geam armat care a crapat. Balconul meu este micut si as vrea ca sa-l izolez de cel al vecinului pe zona de latime comuna cu a vecinului unde acum se afla un geam armat. Balconul vecinului este descoperit, al meu nu. Va rog frumos daca imi puteti spune cum pot izola balconul in zona comuna cu cea a vecinului, unde acum exista um geam armat crapat. Ce fel de materiale as putea utiliza astfel incat sa nu ocupe spatiu mare. Balconul meu imbracat si izolat cu exceptia zonei comune cu vecinul. Cineva mi-a zis sa lipesc de geamul armat polistiren extrudau de 2 sau 3 sau 5 cm cu silicon. Credeti ca este bine? Va multumesc. Cu stima!
Felicitări pentru efortul Dvs! Am o intrebare: daca dorim sa placam fatada cu piatra naturala pe o zidarie bca/ytong, ce tip de termoizolatie credeti ca este mai indicata? Ma refer si la ancorarea/stabilitatea externa a pietrei... Mulțumesc!
Multumesc de apreciere. In primul rand se alege o termoizolatie compatibila cu BCA-ul, si daca va fi placata cu piatra trebuie sa fie una mai serioasa ca sa scadem sansele de condens din zidarie (altfel va fi condens care nu va putea ulterior prin piatra iesi afara). In al doilea rand o fatada din piatra naturala este una mai grea, deci are nevoie sa fie fixata inafara de adeziv-mortarul folosit, si de plasa speciala de montare a pietrei naturale. In principiu puteti folosi de ex vata bazaltica de inalta densitate, sau polistiren expandat EPS cu densitatea mai mare, sau placi minerale termoizolante (despre toate au fost deja postate video analize).
Domnule Inginer sunt in constructie cu o casa de 96m2 din bca pe un singur nivel. Am acoperito cu tabla ,schelet lemn grinzi de 10x15 .Am vazut unvidioclp la dvstra printe care am inteles ca cea mai buna izolare fonica termica este cu pamant amestecate cu paie de grau.Puteti va rog sa/mi confirmati daca am inteles bine? Va multumesc mult si sa stiti ca am invatat mult de la dvstra.
Da se poate. Se face o modelare/simulare termica la calculator, se decid grosimile, materialele, sandwich-ul exact ca sa nu fie anse de condens si eficienta termica mai inalta, si foc la ghete! Putem sa va ajutam, contra cost daca doriti. Emailul de contact e in descrierea sub video.
Buna ziua si multumim pentru informatiile oferite !! Am nevoie de o parere, am tot citit comentariile, sperand sa gasesc un raspuns, dar nu am reusit. Va rog sa-mi transmiteti daca este bine sa revin cu o izolatie de 10cm cu polistiren expandat peste o suprafata izolata de 3 cm cu polistiren extrudat pe un perete de bca, realizata acum 25 de ani, sau sa dau jos izolatia actuala si sa revin cu una noua de polisitren de 15cm. Va intreb, deoarece imi este teama ca difuzia de vapori sa nu functioneze corect. Multumesc!
Buna ziua, nu are ce cauta EXTRUDATul pe perete de BCA. Eu v-a recomanda sa-i da-ti jos, si sa veniti cu EXPANDAT. Daca bugetul e o problema, puneti 10 cm, insa eu as recomanda de la 15 cm in sus.
Daca doriti reclame, nu ati gasit locul potrivit. Noi explicam anumite lucruri pentru a fi intelese, iar argumentarea dureaza, nu doar afirmate in doua propozitii. PS: in mod ideal trebuia acest video sa iasa de cateva ore, asa ca inca ne-am staruit sa fie mai scurt. Merci!
Dar la noi este sicatutita cu timent,cel mai bine din toate care leati enumerat care ar fi...sau care este mai mai eftin...si care ar fi mai eficient deja mai scump...va multumesc pentru ajutor
Nu exista varianta ideala, toate metodele au solutii bune, trebuie de gasit in dependenta de fiecare caz in parte. Cele prezentate in acest video sunt reguli, de care eu recomand sa se urmeze cand se gandeste un sandwich al unui perete cu termoizolatie. Legat de materiale - toate au si avantaje si dezavantaje, multe deja au fost analizate pe acest canal.
Salutare . Am un garaj exterior din tabla . De când temperaturile au început sa scadă a început sa îmi apară condens în interior . Cum as putea sa scam de condens ? Mulțumesc!
In cazul dvs aveti probleme cu condensul ce se gramadeste, cu proiectare proasta si posibil manopera gresita. In fond un raspuns scurt ar fi ca sunt 2 solutii, fie da-ti jos termosistemul din polistiren si il inlocuiti cu vata minerala, fie supliniti inca macar 10 cm de polistiren pentru ca punctul de roua sa fie mult la exterior - folositi finisaje permeabile la vapori - controlati toate etansetatile si corectati greselile de manopera etc. In toate cazurile asigurati si o buna ventilatie la interior. Pentru un raspuns detaliat, trebuie o inspectie la fata locului pentru a determina exact toate cauzele si solutiile posibile.
Buna ziua. Exista niste placi de rigips placate pe spate cu polistiren expandat de 2 cm. Am o casa zidita cu bca si as vrea sa o termoizolez la exterior cu cu polistiren de 12-15 cm iar in interior sa folosesc aceste placi de rigips. Credeti ca este o idee buna? Multumesc.
Buna ziua. Daca tare doriti polistiren, in cazul dvs folositi-l doar la exterior, nu si la interior. Va recomand sa vizionati ATENT cel putin primele reguli mentionate in acest video, am expus ce norme trebuie sa se respecte.
@@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc! La peretele de 25 cm, vata bazaltică de 100 mm este ok, am condens prin colțuri, am aerisire de diametrul 100 mm, care ar fi problema?
Va rog sa-mi recomandati un sistem de termoizolatie pentru tavanul corespondent cu podul casei format din grinzi de lemn de 15x15 cm. acoperite cu scandura iar acoperisul cu tigla ceramica. Mentionez ca dupa aplicarea izolatiei, pe parte din interiorul casei vreau sa folosesc placi de rigips aplicate pe schelet metalic. Care din variante (spuma poliuretanica, vata minerala, vata bazaltica, celuloza) este ea mai eficienta avand in vedere urmatoarele criterii: -termoizolatia,fonoizolatia, pretul etc.
Ok,am inteles faptul ca daca folosesti polistiren,el nu v-a permite ca vaporii de apa sa treaca spre exterior,implicit spre interior din exterior, dar Ce parere ai daca folosesc polistiren la exterior si in interior hidroizolez peretele ,sika igoflex de exemplu,vaporii de apa nu vor mai trece nici dinspre interior nici dinspre exterior,peretele ramane uscat teoretic,desi nu prea v-a mai ''respira'' caramida.
Ati inteles, insa nu pana la urma. Se poate de folosit si polistiren si alte materiale mai putin permeabile decat peretii, insa sa se respecte regula exceptie mentionata in video. Se poate si de hidroizolat la interior toti peretii, insa nu stiu daca e okay asa solutie, adica sunt hidroizolatii permeabile la vapori, sunt hidroizolatii cam nocive pentru om, pretul lor e ceva mai scump raportat la toti peretii, si la sigur vor fi gauri pentru electricitate, agata mobilierul sau un tablou si alte penetrari care deja nu e bine, ca sa nu mai zic ca eventuala umiditate din zidaria nu va avea pe unde in deplinatate sa se elibereze, ceea ce nu e bine.
Tencuiala pe baza de ipsos este permeabila? Merge la un perete din blocuri ceramice plus vata bazaltica? Tencuiala de la exterior ,(intre perete si vata) merge tot pe baza de ipsos?
Tencuiala pe baza de ipsos, ca si cea de var se considera permeabila. Se poate de folosit si la exterior pentru a indrepta peretii (sub 1 cm grosime), cu toate ca acolo puteti liber folosi si tencuiala de indreptare pe baza de ciment.
O intrebare vă rog, am o casă din BCA netencuită si vreau in primăvară să o izolez cu vată bazaltica de 10 cm se poate fără tencuiala preliminară a zidăriei de BCA?
Vreau sa tencuiesc si fațadă exterioara a casei și apoi să izolez cu polistiren grafitat de 15 cm...o sa am probleme cu mucegaiul in casă? Tot aud că nu mai respira peretele,un sfat daca va rog...
Condens e posibil cu orice material, depinde si de zidarie, ce grosime si din ce material, daca exista ventilatie in interior, ce finisaj exterior se va folosi etc.
Buna ziua. Va rog daca se poate sa imi dati o solutie se izolare a unui perete exterior al unei case P+1. Peretele a fost izolat exterior cu polistiren de 3 cm iar incaperile sunt folosite ca si baie la parter si etaj. Cand vine iarna peretele se umezeste foarte rau incat condensul ajunge la nivelul gresiei.. Exista vreo solutie de a izola pe interior pentru ca exteriorul da in alta propietate si nu avem acces si nici acordul propietarilor. Va multumesc si daca se poate sa imi raspundeti va sunt recunoscator. Cu stima
Buna ziua. In primul rand conform legii si dreptului civil la vecinatate, vecinii dvs sunt obligati sa va dea accesul pentru ca dvs sa puteti face lucrarile necesare, vorbiti cu un avocat in acest sens, deoarece este mult mai corect sa se termoizoleze la exterior. Daca insa nu puteti, atunci exista solutii, pe scurt vorbind puteti folosi polistiren extrudat acoperit cu bariera de vapori aluminizata si rigips rezistent la umiditate, sau puteti folosi spuma de sticla expandata (ar fi mai ideal) etc. Insa chiar si inainte de aceste lucrari trebuie sa eliminati umiditatea si mucegaiul din peretii / tavanul / pardoseaua existenta.
daca am o constructie din structura usoara din profile de tabla ambutisata la rece de 1 , peretii sunt placati cu vidiwall (nu cu osb), la interior am pus vata bazaltica de 10 iar la exterior vata bazaltica de 15 cm ar mai fi nevoie de o ventilatie a fatadei sau este ok si cu tencuiala si o structurata ?
In principiu ca sa va ofer un raspuns, trebuie sa modelez situatia cu calculatoare online speciale, lucru care consuma timp. Daca doriti, contactati-ma pe facebook.
Buna ziua un sfat asi dori sa imi dati dumneavoastră casa o am de caramida îngustă si este tencuita cum se tencuia odata am cumpărat vata bazaltica de 10 dupa ce termin vata de pus si peste adezivul pe care il voi da o pot tencui cativa cm multumesc din suflet
Buna ziua. Finisajele exterioare trebuie sa se combine cu vata minerala, eu recomand sa alegeti finisaje/tencuieli permeabile la vaporii de apa, gen minerale. Pe piata exista mai multe tencuieli exterioare peste termoizolatie, deci da - peste puteti aplica un finisaj, insa personal nu recomand tencuieli de prea multi cm, sunt sisteme de 0.5 - 1.5 cm, economisiti la pret si aveti aceleasi avantaje.
daca am placat casa si pe zi au fost 7 grade si seara -2 grade asta o zi alta 11 grade 0 seara si a treia zi 14 grade ziua si 1 seara pateste cv adezivu ma refer la lipit polistirenu la pieptan?
Buna ziua, da am auzit ))) Am o parere buna si se poate de folosi DOAR pentru o casa pasiva, NZEB sau Low-E, bine termoizolata si unde se face la etapa de proiectare un calcul si bilant termo-energetic.
Buna ziua, ce aveti in vedere cand v-ati exprimat "daca se mai poate face ceva"? Daca nu aveti urme de condens, atunci relativ totul decurge normal. Daca doriti sa va termoizolati, deja trebuie de discutat mai detaliat cazul dvs.
Enciclopedia Constructiilor momentan e ok, interior confortabil și pereți curați. Ma refeream dacă se poate preveni cumva dezavantajele polistirenului. Probabil prin aerisiri dese iarna ?
Salut, te rog o clarificare. La construcțiile cu structura ușoară (metal sau lemn) la care în interiorul peretelui este vata bazaltica iar ca și izolație exterioara se optează tot pentru vata bazaltica, cea mai buna metoda de a acoperi și proteja izolația la exterior este prin fațada ventilata?
Salut, da la astfel de case mentionate de dvs, una din solutiile cele mai optime sunt fatadele ventilate, pe langa metoda standard de tencuire la exterior a stratului de termoizolatie final.
Degeaba se face o termoizolatie de 20 de cm ca se pierde caldura prin sticla de la ferestre , asa cum se vede la camera cu termoviziune . Ar fi necesare 10 foi de geam in ferestrele termopan ca sa reducem substantial pierderile .
Nu e degeaba, efect tot va fi, insa aveti dreptate ca trebuie sa luam in calcul toate structurile exterioare. Pentru zona noastra climaterica, sunt necesare 3 foi de sticla, sunt studii stiintifice, ce vorbiti dvs e parere nefondata si aruncata in mediul online fara argumentare, va sugerez sa nu mai vorbiti prostii pe net... sa nu raspandim prostia...
@@EnciclopediaConstructiilor Daca vorbesc prostii va invit sa faceti un experiment simplu : luati camera cu termoviziune intr-o zi geroasa ( sau caniculara ) si " priviti" geamul termopan cu 3 foii de sticla fie din exterior fie din interior , comparativ cu un perete izolat . Daca nu aveti o asemenea camera atunci folositi un termometru lipit de geam si apoi lipit de perete izolat . Sa vedem cine vorbeste prostii ! Daca ar fi cum spuneti atunci ne-am pune peretii numai din tripane . Nu degeaba cladirile din otel si sticla din SUA sunt adevarate dezastre energetice .
@@EnciclopediaConstructiilor Am cautat acum pe net coeficientii de conductivitate termica : - fereastra cu 3 foi de sticla : 0,6 W/m²K - vata minerala bazaltica 100mm :0.55 W/m²K - vata minerala bazaltica 200mm :0.22 W/m²K . Cine este mai aproape de adevar ? Si nu am inclus si izolatia peretelui propriu-zis .
Eu am o casa .parter masarda.am tencuit pe exterior .pe interior am dublat cu rigips.si am intenția pe exterior sa pun polistiren 15 grosime eps 80.eu cred ca ar fi bine .acuma as vrea sa aud si recomandarea ta.tin sa zic ca am încărcat 4 cm de tencuiala pe exterior,,,
Am atras fooooarte mult atentia in acest video in a se viziona atent video privind `Cum calculezi singur grosimea termoizolatiei necesare` - care il gasiti aici ruclips.net/video/Q0WI-THuR3s/видео.html ; si cred ca mai simplu decat am explicat regulile din acest video nu se poate. Va recomand sa vizionati atent, dar atent macar aceste 2 video-uri! Multumesc.
Multumim mult pentru informatii! Noi avem o casa in Austria si ca sa fie totul foarte bine realizat, am optat pt geamuri lemn-aluminiu si caramida 25x25x38 de la Heluz. Vrem sa izolam casa cu vata bazaltica. Datorita geamurilor de clasa superioara, ne.am gandit totusi sa o izolam cu 20cm de vata. Este prea mult, de-ajuns sau putin? Multumim!
Cu multa placere. In cazul dvs, termoizolatia peretilor din blocuri ceramice / caramida cu vata minerala de 20 cm grosime, ar fi mai ca solutia ideala de termoizolare (nici prea mult ca implica costuri mai mari, nici mai putin).
Vă salut! Mult respect pentru munca depusă în realizarea tuturor video-urilor precum și răbdării de care dați dovadă să răspundeți tuturor mesajelor. Am urmărit cu mare interes o buna parte din materiale și am încercat să găsesc un răspuns la următoarea întrebare, de care știu că nu aveați nevoie :)) daca vreau sa termoizolez casa ținând cont de excepția cu grosimea polistirenului pe zidărie de blocuri ceramice cu grosime de peste 25 de cm, ce calități trebuie să aibă acesta? Expandat Eps de cat recomandați? Menționez că voi pune și ventilație cu recuperare de căldură descentralizată. Mulțumesc anticipat
Buna ziua. Merci de apreciere. Pai daca ati urmarit atent regula cu exceptia, cred ca stiti ca se poate folosi polistiren cu grosimi mai mari, eu zic de la 20 cm in sus, ca niciodata punctul de roua sa nu fie in zidarie. Merci!
@@florianm3113 Intre EPS simplu si grafitat, pentru fatada eu as merge ceva mai mult pe grafitat, insa ele nu sunt departe unul de altul, sunt aproape aceleasi materiale.
Foarte bune informatiile, insa am o intrebare: este ok sa pun izolatia la interior la o casa cu etaj la care parterul e din blocuri de piatra masiva? La etaj as putea sa fac termoizolatie la exterior cat si la interior.
Multumesc. Termoizolarea la interior e termoizolare de compromis, insa e posibil de realizat. Daca un nivel il faceti la interior, deja si tavanul ultimului nivel, si restul peretilor si totul trebuie sa fie facuta la interior. Daca aveti o casa, eu nu as recomanda termoizolarea la interior, ci la exterior (nu sunteti limitati ca la blocuri de apartamente).
@@EnciclopediaConstructiilor Va mulțumesc pentru răspuns. Intr-un fel as izola doar la interior, ca să păstrez fațada de piatra vizibila la exterior.. Dar poate ma răzgândesc și izolez totul la exterior și păstrez piatra la interior. Poate am un regim termic mai bun asa: mai răcoare vara la interior.
Da - despre aceste case vor fi cel putin 2 video-uri, insa cred ca undeva la sfarsitul verii sau la toamna.
4 года назад
Salut. Intentionez sa construiesc si sa izolez ziduri la o casa , care momentan are doar structura din cadre de beton. Ma gandeam sa fie asa : Polistiren grafitat100 eps 15cm, - caramida cu gauri 15cm, -polistiren extrudat 3cm, - camera de aer 2cm, - bca 15 cm. Ce parere aveti?
Salut, nu am o parere buna de sistemul dvs, o cheltuiala inutila de prea multe straturi. Eu am merge din ce ati zis pe BCA sau caramida 25-30 cm + 20 cm de termoizolatie grafitat la exterior si atat!
Am o casa cu etaj, la etaj nu este finisat nimic doar o structura de lemn pot efectua termoizolarea casei sau trebuie sa efectuez in interior finisarea spatiului apoi termoizolare exterioara?
Eu recomand ca termoizolarea peretilor si tavanului/planseului sa se efectueze doar dupa vreo luna - doua de la finisarea lucrarilor umede din interior (sape de beton, tencuieli etc). In caz contrar, se poate, insa e pe riscul dvs ca o cantitate anumita de umiditate sa ajunga in termoizolatie.
Am o mare nedumerire in legatura cu casa pe care urmeaza sa o construiesc. Din cate am inteles exista 4 etape sa le zic asa de termoizolare. 1 fundatie 2 placa de beton 3 pereti si 4 tavan sau acoperis. Daca nu izolez fundatia si placa cat de mari ar fi piederile ?
Etapele mentionate de dvs sunt poate pentru constructia casei la rosu. Daca nu se izoleaza, pierderile vor fi destul de mari incat sa simtiti ca aproape degeaba v-ati termoizolat peretii si acoperisul, mai ales daca va fi incalzire in pardoseala.
@@EnciclopediaConstructiilor deci pt a beneficia de incalzirea in pardoseala este obligatoriu termoizolarea placii si a fundatiei. Ce dimensiune de extrudat recomandati ? Multumesc !
La o casa din chirpici eu as merge pe materiale mai permeabile la vapori, deci nu as merge pe polistiren. Legat de grosimea termoizolatiei, gasiti si vizionati video de pe acest canal "Cum calculezi singur grosimea necesara a termoizolatiei".
Buna ziua, Daca se monteaza sistem de ventilatie cu recuperare de caldura mai trebuie respectata regula permeabilitatii(sa respire)? Zidarie caramida+Polistiren extrudat+Ventilatie functioneaza?
Buna ziua. Da - mai trebuie respectat si regula permeabilitatii, chiar daca ventilatia data cu siguranta va reduce mult din riscurile care pot crea de la vaporii de apa. Legat de zidaria caramida + polistiren, cred ca am dat raspuns in acest video - aceeasi regula a permeabilitatii! Ca sa va ajut - caramida are factorul µ cuprins in medie generala intre 5-10, pe cand µ polistirenul expandat intre 30-70.
@@cristianpaul8979 In cazul caramidei, daca se alege polistiren prea subtire, atunci mai bine sa se opteze pentru vata minerala sau alte materiale mai permeabile.
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc mult pentru raspuns. Probabil nu am vazut eu sau deocamdata nu este un video pe tema "water barier", un fel de folie care se pune pe casa, iar mai apoi vine izolatia. exista deja un video pe tema aceasta?
Asa din comentariu nimeni nu va poate raspunde! Pentru asta se modeleaza termic in calculatoare online. Daca aveti nevoie, scrieti-ne in privat (datele sunt in descrierea de sub fiecare video).
Bună seara. O rugăminte as avea, dacă am zidăria din cărămidă 24 cm și bca de 10 cm la exterior cu ce ar fi indicat sa izolez la interior întrucât nu pot sa izolez la exterior.
Buna ziua, eu as merge pe materiale permeabile la vaporii de apa, gen vata minerala, placile minerale, pluta, perlitul, vermiculita, rumegusul, talasul, gutexul, lana de oaie etc.
Superb acest canal, punctual si usor de urmarit pentru a intelege mai bine ce e important in alegerile legate de constructie.
Cu drag!
Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
, cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
Multumesc pentru înțelegere!
Ok , la zidărie de caramida izolez , dacă am geam termopan , și e ok dacă izolez cu polistiren de 15 cm ?
Dacă nu este izolat podul casei cu nimic numai pereții exteriori, apare mucegaiul în partea de sus a pereților în interior ?
strajnica prezentare. multumesc!
Cu placere!
Mulțumesc pentru informații! Extrem de folositoare! Puteți face un video în viitor despre casele din bușteni rotunzi? Plănuiesc să îmi construiesc o casă de lemn masiv ( bușteni )în Austria și nu prea am găsit multe informații, despre izolare, cum se comportă la temperaturi scăzute, ce durată de viață au... Respect pentru ce faceți!
Cu multa placere. Multumesc pentru sugestie, insa in viitorul apropiat nu cred sa fac un astfel de video, din simplul motiv ca nu sunt prea familiarizat cu casele din lemn, nu vreau sa vorbesc de pe pereti daca ma intelegeti.
Ce sa mai... 90 la suta oameni din RO.. AU IZOLAT CU PILESTIREN CEEA CE NU E BINE DIN CE ZICETI DV... 🤕
Comoară de informații acest canal. Mulțumim!
Cu drag!
Buna ! Multumesc pentru toate sfaturile care ni le dati ! Adevarat profesionist !!!
Buna ziua, multumim!
Super tare..îți mulțumesc,
Informații clare pe înțelesul tuturor, super
Cu multa placere!
Foarte utile informații
Mulțumesc pentru materialul prezentat
Cu mare placere!
Felicitări, faceți niște videoclipuri unde spuneți lucrurilor pe nume, bravo
Va multumesc frumos!
multumim!!!
Cu placere.
Te rog sa faci un video și despre izolarea casei cu panouri din stuf. Mulțumesc
Mulțumesc mult 👍
Cu placere.
Am luat decizia dupa sfatul dumneavoastra si vizionarera de pe canal a mai multor videouri de a ramane doar la doua straturi. Bloc ceramic 20 cm 900Kg/m3+ Polistiren grafitat 20cm EPS100. Precizez ca structura este pe cadre de beton Ce mortar credeti ca ar fii mai bun pt caramida? Este bine de folosit mortar termoizolant in acest caz, sau dauneaza?
Super si multumim
Cu placere.
multumesc
cu placere!
In cazul structurilor de carcasa de fier pre-fabricata, cu pereti de tigla metalica corugata, cum procedam cu termoizolarea. Tinem cont ca varianta din exterior nu ne cuvine ca'ci tigla poarta rol de fatada decorativa, respectiv si impermiabila. Care ar fi strategia? Multumesc anticipat.
Da, în sfârșit un profesionist pragmatic 👍
Multumesc.
Bun tare
Salut, foarte utile informatiile oferite de tine! Vreau sa izolez pe exterior o casa care are o parte din pereti facuti din paianta si o parte din blocuri ceramice, cu ce material recomanzi sa fac izoltia exterioare, vata minerala bazaltica sau polistiren? Mersi!
Buna ziua, vata bazaltica, insa daca doresti polistiren, sa fie peste 15-20 cm grosime.
În afară de polistiren, si vata ce se mai poate folosi la izolare?
Bună ziua.
Mulțumesc ptr informații!
La o casa din cărămidă, blocuri ceramice de 25 cm grosime, tencuită cu tencuiala clasică ( nisip, var, ciment ) de aroximativ 1,5 cm. Centura și stâlpii de beton au pe exterior polistiren extrudat de 2 cm.
Ce mă sfătuiți, de cât să fie vata bazaltică? Ar ajunge de 10 cm? Mulțumesc anticipat.
Mulțumesc mult
Cu placere.
Buna ziua, va rog mult, am un perete la o casa de la tara care pe interior este acoperit cu lambriuri din lemn, iar pe exterior are polistiren expandat grafitat de doar 3 cm grosime... (din cauza ca este pe hotar). Peretele este din BCA gros de 25 cm. Va rog mult, spuneti-mi, este mai bine ca intre lambriuri si BCA sa las aer sau sa pun vata sau polistiren?
Daca as pune vata sau polistiren ar exista riscul formarii de mucegai? 🙏
Va multumesc!
Multumesc pt video!!!!
Cu placere.
Buna ziua,
Va felicit si va multumesc pentru informatiile precise si realmente profesioniste de mare folos.
Am o intrebare care pare fara raspuns sau, cu un raspuns previzibil. Inutila deci. Si totusi, poate exista o solutie.
Deci:
1. Este vorba despre doi pereti exteriori care se imbina la coltul casei, initial un grajd reconditinat. Peretii sint din piatra naturala cu mortar fara ciment , bazat mai mult pe lut.
2. Una dintre fatade este lasata ca atare datorita unor motive estetice . Pe cealalta fatada este o magazie de lemne. Ma gindesc ca ar putea fi izolata cu beneficii interioare, de care este clar nevoie,
3.dar, ce fac la colt, unde s-ar putea creea punte termica? Mentionez ca nu am izolat la interior tocmai pentru a lasa casa sa respire. Multumesc anticipat si multa sanatate!
Buna ziua. Multumim!
Pentru un raspuns corect ar trebui sa analizam planele si sectiunile cazului dvs, insa un raspuns rapid ar fi: termoizolati ambii pereti la interior, am vorbit aici despre 5 moduri ruclips.net/video/HEC-nT2ehSo/видео.html
Buna ziua am si o intrebare,puteti sa imi spuneti la o casuta de gradina din lemn si osb doresc sa fac izolatia pe exterior cu vata balzaltica de 20 cm dar nu stiu care sunt pasii de urmat ce trebuie sa se puna prima data pe osb exterior ,vata dupa folia anticondens dupa osb si blana ?Aștept răspunsul dumneavoastră Mulțumesc
Cum spuneți ca este corect sa fac izolația?
Salut! Deci se tencuieste sau nu caramida inainte de aplicarea polistirenului??
Pai daca ai sa urmaresti alt video spune clar la caramida nu se izoleaza cu polistiren. Polistirenul nu respira si va aparea condens automat. Urmarind video-ul respectiv are dreptate prentru ca am izolat multi ani in urma apartament din caramida cu polistiren iar dupa o perioada a aparut mucegai...Are dreptate...
Im place ce faci! Felicitari! Putini dau sfaturi fara retinere.
Cu mare placere!
Este ok urmatoare izolatie: la o casa veche din boltari, ne tecncuita, cu boltari "mancati" si spatiu intrei ei, s-a ales varianta de a se face un cadru de lemn, prins de casa, la boloboc, pe care s-au prins placile de poliestiren cu dibluri pt lemn.
Intre casa si izolatie a ramas evident un spatiu ( mesteru' zice ca izoleaza mai bine pe principiul termopanului).
Multumesc.
Nu e okay deloc, exista riscul ca in acel spatiu se va crea condens interstitial in multe cazuri. Am oferi mai multe detalii facand o modelare termica, insa sunt multe necunoscute pentru noi, daca aveti nevoie de o consultatie privata, ne gasiti cu mesaj pe pagina de Facebook. Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor Multumesc pentru raspuns, intre-timp am rezolvat cu spatiul ramas liber, adaugand vata de sticla (ma gandeam mai ales la soareci sa nu-si faca drum pe acolo:) ) aveam vreo 7.5 cm intre perete si placi iar vata am luat-o de 10 cm (in realitate are 15 cm) , deci nu mai ramene niciun spatiu gol.
Buna ziua
Multumim pt toate informațiile . Videourile sunt super . As dorii sa întreb dacă ce vreau sa fac e Ok sau nu . Am o casa in construcție și as vrea sa nu tencuiesc interiorului . As vrea vata bazaltică de 5cm și bariera anti vapori la interior și vata de 15cm la exterior . Ar fii Ok?
Casa este zidita cu BCA se 30 .
Va mulțumesc .
Valentin
Buna ziua, merci. Nu e okay din punctul nostru de vedere. Noi am merge cu 20 cm la exterior. Daca nu vreti sa tencuiti, pur si simplu placati peretii.
@@EnciclopediaConstructiilor Va mulțumesc pt răspuns . Ma gândeam și la varianta aceasta deoarece e puțin mai ieftin . Așa am sa fac . Mulțumesc încă o data .
Foarte bune informatiile! Bravo
Va multumesc!
Buna ziua ! Felicitari pentru proiectul dvs cu toate video-urile si sfaturile pe care le dati 👍 , Vin si eu cu o intrebare/problema , la care sper sa ma ajutati , am o casa la curte suprafata 45m² , decat cu parter locuibil , casa este facuta din bolțari ( stiu , cel mai prost material de zidarie din lume 🙈🙈🙈) casa are 20 ani vechime si respectiv de 10 ani de cand o locuiesc , am o problema constanta cu mucegaiul , acum as vrea sa renovez de la zero , daca as pune incalzire in pardoseala + peretii exteriori , unde apare igrasia credeti ca as putea rezolva ceva ? ( mentionez ca , casa este izolata pe exterior cu polistiren expandat de 10cm ) mare parte a igrasiei apare la baza de jos a peretilor unde tencuiala peretilor se uneste cu şapa de ciment a constructiei , de unde probabil trage si umezeala , ceea ce trebuie sa rectific ( care este uda maxim , asta constatand dupa ce am "dezbracat" total dormitorul , spuneti-mi Va Rog frumos ce sfat mi-ati da , Daca aveam bani suficienti daramam casa 😁😁😁 , Multumesc Anticipat !!!
Bună ziua. Ce părere aveți despre izolația exterioară cu plăci din fibră de lemn? Pereți din cărămidă roşie ("cărămidă din aia bună"), construcția veche de aprox 40 ani, tencuiți interior şi parțial exterior. Zona Maramureş, unde iarna avem şi minus 25 grade, vara iar e foarte cald.
Mulțumesc pentru munca dvs.şi informațiile de calitate.
Buna ziua. Am un pod la o casa, nelocuit si as vrea sa izolez podul /tavanul termic. Tavanul cemrei este realizat din sipci de lemn tencuite. In pod barnele sunt aparente. Va rog un sfat de izolat. Va multumesc
Bună-ziua ma numesc Dumitru și as dori o opinie mai bine spus o rugăminte la ce as putea folosi în apartamentul meu. De exemplu pereți din apartament expuși la nord iarna am probleme cu tencuiala și umiditatea pe zidurire expuse spre exterior care sunt din blocuri de ceramica cu gauri de 26/30 cm grosime. Rugămintea mea către dumneavoastră este =ce material as trebui sa folosesc ca termoisolatie la interior și cam ce grosime. Va mulțumesc frumos. Ps. Nu pot termoizolat la exterior. Foarte bine făcute vidiorule dumneavoastră mulțumim Pentru explicațiile ce ne dați. Aștept cu mare drag un răspuns de la dumneavoastra
Buna ziua. Daca tot trebuie sa termoizolati la interior, v-as recomanda materiale impermeabile gen panouri din spuma de sticla expandata, sau chiar spuma poliuretanica cu celula inchisa sau polistiren (insa in cazul ultimilor doua sunt probleme cu siguranta anti-incendiara), sau materiale permeabile gen vata minerala, pluta s.a. - insa cu dispunerea la interior a barierii contra vaporilor. Legat de grosime - de la 10 cm minim.
@@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc, o singura întrebare în ce sens bariera de vapori la interior
@@dumitrumarcovici6283 Despre bariera de vapori va fi video viitor.
@@EnciclopediaConstructiilor nu era mai recomandat la interior materialul acela de la Ytong se chema parca Multipor la o grosime cat mai mare pt interior ? Nu știu de ce retinusem ca e mai ok un material permeabil la vapori. Cele recomandate de dvs spuma poliuretanica șamd desi au avantajul unor vloro de termoizolație superioare sunt "etanșe" la vapori. Mulțumesc
Buna ziua. Din cate am mai observat, la montarea placilor de polistiren sau vata bazaltica in coltul geamurilor, placile se taie dupa conturul geamului (in forma de L sa zic asa). Este o regula sau motiv in acest sens? Sau e ok si daca se vine cu o placa intreaga pana in muchia geamului? Mulțumesc
In cazul caselor de lut , cu ce termoizolam?
Buna ziua. Am inceput sa urmaresc cu interes inregistrarile dvs. si doresc sa va incurajez sa continuati cu astfel de materiale. Sunt foarte utile. Legat de acest video, la final, cand vorbiti de vopseaua/materialul pentru exterior, acesta trebuie sa aiba parametrul de difuzie cat mai mic. Nu inteleg de ce. Ar trebui sa poata sa difuzeze vaporii cat mai mult, sa treaca prin fatada, adica stratul exterior sa fie permeabil cel putin egal ca permeabilitate cu termoizolatia. Multumesc.
Buna ziua. Va multumesc pentru apreciere. Aici apare confuzia multor persoane care nu sunt constructori/ingineri - un factor de permeabilitate mic de exemplu μ=1, reprezinta defapt o permeabilitate foarte buna. Cu cat e mai mare cifra μ, cu atat permeabilitatea este mai mica. Spre comparatie μaer = 1, μ vata minerala = 1-2, μ polistiren 30-250 (depinde de care XPS, EPS, tip etc), μ bitum = 20.000 (de exemplu).
@@EnciclopediaConstructiilor Am inteles raționamentul dvs. Este adevarat ca nu sunt inginer si nu am cunostinte atar de tehnice, dar incep sa inteleg ansamblul si ceea ce vreti sa transmiteti. Numai bine.
@@alinpetre2580 Deaceea si realizez video-uri de peste 3 ani in regim periodic si fara intreruperi - pentru a informa toti oamenii privind aspectele care nu le stiu, sau care nu sunt informati pe deplin (si uneori fals) de comercianti, constructori etc.
Bună ziua, am o intrebare cu privire la termoizolarea casei mele,este vorba de o casă bătrânească din chirpici cu pereți de 40 de centimetri.Este suficient polistiren de 5 cm grafitat ???
Buna!Ce parere aveti despre izolatie cu lana de lemn ?
Buna ziua, in loc sa scrieti acelasi comentariu la 6-7 video-uri diferite, ati fi putut sa cautati pe acest canal daca avem un asemenea video. In playlistul dat avem toate materialele izolatoare analizate ruclips.net/video/iOdbMwErJjM/видео.html&ab_channel=EnciclopediaConstructiilor
Buna,felicitari și mulțumiri pt tot ce faceti!Cazul nostru e urmatorul:un perete dă in curtea vecinului,deci nu se poate izola pe exterior.Toti ceilalți ,da.Problema este ca pe peretele cu vecinul este scara (ingusta de 83 cm) care duce la etaj,deci daca punem izolatie pe interior,pierdem mult spațiu.Am auzit de Aktiv Therm,care se aplica pe interior cu o grosime de aprox 2,5 cm.Ce parere aveți despre acest produs?Sau ce imi recomandati?
Buna ziua, multumim! Eu as termoizola toti peretii exteriori posibil, iar peretele cu pricina l-as termoizola la interior. Am auzit de produsul mentionat, insa nu credem ca face minuni ))) Si mai atrageti atentia la izolatia tavanului/acoperisului, pardoselei, fundatiei si altor structuri.
Sunt incantat de modul in care prezentati aceste materiale .Am urmarit foarte multe tutoriale de ale dumneavoastra. Am si eu o intrebare la interior pot sa plachez cu rigips pe bca y-tong fara montanti doar pe copci ? Spunea cineva ca e ok si ca ar substitui chiar o izolatie de 5 cm de polistiren . Le exterior vreau sa plachez casa cu 15 cm .Va multumesc !
Foarte utile si bine prezentate informatiile! Pacat ca la min 19:27 nu mai este sunet si abia cu cateva secunde inainte de a se termina videoclipul apare! Poate faceti ceva si remediati! Oricum, va multumesc!
Va multumesc. Video in total are 19:26 minute, cum poate sa nu mai aiba sunet la 19:27? Poate e vorba de alt minut? Merci.
Buna seara,in podul casei am o camera cu pereti de scandura cu ce o pot izola termic de restul podului ,multumesc anticipat
Depinde mult de ce tip de tavan aveti intre etaj si pod. Daca este din beton, atunci am vorbit despre acest lucru in 2 episoade in trecut unde am oferit 2 exemple de izolare: cu vata minerala si cu polistiren. Daca e din lemn, puteti urmari video privind cu ce materiale se izoleaza o casa din lemn, e valabil si la dvs.
Să trăiți, puteți să-mi spuneți cât este o difuzie de vapori de apă bună pentru o tencuială exterioară. Mulțumesc și vă doresc un an nou fericit!
Buna ziua, la multi ani! Orice tencuiala are permeabilitatea sa, cand se calculeaza una, se i-au datele din fisa ei tehnica si se face calculul termic pentru intreg pachetul de materiale, si atunci vedem daca e ok sau nu.
@@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc, să aveți un an bun!
Felicitări pentru video! Cum recomandați încălzirea unei locuințe de vacanta, folosita ocazional? Ma refer ce temperatura interioară e optimă, atât pentru întreținerea in bune condiții a pereților dar, bineînțeles, gandindu-ne si la cheltuielile cu încălzirea unei locuințe neutilizate. Locuinta este din caramida de 25 cm, izolata pe exterior cu polistiren de 10cm si cu geamuri termopan. Multumesc
Multumesc. Pentru o locuinta de vacanta este important ca sistemul de incalzire sa poata sa incalzeasca locuinta foarte repede, iar acest lucru il face foarte bine incalzirea de exemplu format din calorifere + cazan in condensatie pe gaz, un semineu pe lemne sau o soba.
Legat de temperatura optima de intretinere, in mod normal se mentine mai sus decat temperatura de inghet, insa in conditiile existentei macar a unei micro-ventilatii, cred ca ar fi undeva de peste 10-12 oC, care deja se face cu sistem automatizat (cel mai usor, nu si cel mai ieftin), fie cu o centrala de ventilatie cu recuperare de caldura (consum cel mai putin), fie lucrul unui sistem de incalzire (de exemplu calorifere + cazan pe gaz, sau chiar incalzire in pardoseala).
Totusi mult conteaza termoizolatia, iar aici nu e suficient doar acea a peretilor, si si pardoseala, fundatia, acoperisul (sau tavanul) etc.
@@EnciclopediaConstructiilor Multumesc pentru raspuns. Locuința este izolata atât la fundație cat si la pod. Incalzirea se face cu centrala în condensatie si calorifere. Ma gândesc sa setez ambientul pe 10- 12 grade.
Bună ziua... La o casa veche pe structura de lemn am pus polistiren pe cadru,avand un gol între polistiren și lemn de 3-8 cm. Este considerat punte termica și se pierde căldură prin acel gol și cu ce se poate remedia situatia? Multumesc
Bună ziua! Foarte interesante informațiile. O casă dim lemn cu ce se poate izola?Am izolat-o cu polistiren și am vopsit cu vopsea lavabila și anul acesta am observat ca la exterior a început sa se îngerească vopseaua.
Buna ziua.
O casa are de obicei, in zone climatice mai reci, cantitate mai mare de vapori in interior fata de exterior.
Vaporii tind sa se disipe, din acest motiv straturile din interior spre exterior trebuie sa fie din ce in ce mai permisive la vapori. Altfel daca vaporii sunt blocati, se transforma in condens, mucigai, etc.
Vata minerala se poate folosi, vata de sticla.
Osb, polistiren, nu sunt foarte permisive la vapori. Asezate spre exterior tind sa blocheze tendinta vaporilor si sai transforme in condens. De asta presupun ca vedeti urme de umezeala.
Daca gresesc cu ceva, va rog sa ma corectati.
As vrea si eu un sfat va rog , vreau doar sa o tencuiesc fara sa mai izolez cu alte materiale nu stiu daca este prea bine
Pentru consultatii individuale, contactati-ne prin intermediul paginii de FB sau email, ambele date sunt in descrierea sub fiecare video.
Multumesc pentru informatii! felicitari!
Daca aveti posibilitatea si cunostinte pe subiectul caselor pe structura metalica zincata, legatede termoizolatie, costuri comparative, avantaje si dezavantaje?
Cu multa placere. Ceva despre casele metalice voi expune in cateva video-uri, insa cred ca peste cateva luni.
Dacă se păstra tradițiea la construirea casei din lut nu mai trebuia atîta materiale și teorie dar la cei de sus nu le convine cînd tu ești desinestătător trebuie să le cumperi materialele lor pline de chimie
Asa este! Din pacate sunt din ce in ce mai putini oameni care construiesc in felul acesta traditional. Si bineînțeles, si mai putini mesteri in acest domeniu
Buna seara,
Ce parere aveti despre Ytong?Merita?Deoarece vad ca ei o recomanda ca fiind mai buna ca restul materialelor de constructie.
Din experienta dumneavoastra ce materiale recomandati pentru constructia unei case trainice si eficiente.
Va mulltumesc mult si va doresc bafta pe mai departe.
Buna ziua. Despre BCA am realizat mai multe video-uri in trecut, si despre Avantaje si Dezavantaje, va invit sa le urmariti (Ytong e denumirea unui brand de BCA).
Din experienta mea va pot spune ca toate materialele au si avantaje si dezavantaje, alegerea pe langa dorinta clientului tine si de multi alti factori, incepand cu zona si terminand cu ce structura de rezistenta va avea casa. Pentru a usura alegerea oamenilor, am realizat mai multe analize a diferitor materiale de zidarie, si caramida, si BCA, si blocuri ceramice, si cotilet piatra naturala, si fortan - boltari din beton, acum sunt postate video-uri despre BCU - deci va invit sa le vizionati si sa va informati. In fond - nu exista material ideal, iar legat de casa trainica, conteaza in primul rand ce structura de rezistenta va avea casa, si apoi ce zidarie e aleasa conform structurii de rezistenta.
Te salut. Am construit o casa în 2005, formata din D+P+M, pereți caramida porotherm de 38xm grosime, neizolate, acum vreau sa o izolez cu vata bazaltica de.la Rockwool de 15cm., ii Ok? Totodată
planseul de la mansardă este izolat cu vata de sticla cu folie de 15cm, iar ptr.a nu mai strica planseul pot izola cu vata bazaltică Rockwool, grosime de 30cm șarpanta podului ? Aștept răspuns. Mulțumesc
Salut. Da e ok. Puteti adauga termoizolatie la sarpanta, insa deja e gresit prin faptul ca nu se termoizoleaza zone reci, mai bine ganditi cumva peste planseu sa termoizolati. Daca nici ca cum nu e posibil, puteti izola sarpanta vreo 10 cm sa creeze un tampon de aer mai bun in pod, insa efectul nu va fi acelasi ca si 10 cm adaugati la planseu.
Va salut!
Va urmăresc cu mult interes de multa vreme. Acum vreau sa hidroizolez soclul( la fundație nu mai am acces) și sa-l izolez. Pe exterior vreau sa tencuiesc pereții care sunt din caramida Porotherm de 25 cm, cu Multibat, sa zicem 2 cm, apoi voi placa cu vata bazaltica de 15 cm, atât a reesit din calculul in Ubakus.
Zidăria mai are cateva imperfecțiuni de genul cărămizi fisurate sau nearanjare corecta cu unele goluri. La interior am tencuit tot cu Multibat(2 cm) și apoi glet și lavabila cu grad inalt de respirabilitate.
Întrebarea mea către dvs este: Este corect sa tencuiesc pereții înainte de placarea cu vată sau nu?
Va mulțumesc frumos!
Buna ziua. Peretii se tencuiesc inainte de placarea cu termoizolatie, si trebuie sa asteptati minim 10 zile per cm grosime a termoizolatiei, pentru a se usca peretii. Ideal mai bine sa treaca cel putin o luna.
@@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc frumos
Buna ziua. Va multumim pentru aceste sfaturi. As o rugaminte la dumneavostra. Eu am un balcon la apartament care se continua din camera, adica nu mai exista geamuri si usa intre balcon si camera. Balconul este pe lungimea blocului, fiind pe apartamentul meu si pe cel al vecinului, cele doua enitati fiind separate printr-un geam armat care a crapat. Balconul meu este micut si as vrea ca sa-l izolez de cel al vecinului pe zona de latime comuna cu a vecinului unde acum se afla un geam armat. Balconul vecinului este descoperit, al meu nu. Va rog frumos daca imi puteti spune cum pot izola balconul in zona comuna cu cea a vecinului, unde acum exista um geam armat crapat. Ce fel de materiale as putea utiliza astfel incat sa nu ocupe spatiu mare. Balconul meu imbracat si izolat cu exceptia zonei comune cu vecinul. Cineva mi-a zis sa lipesc de geamul armat polistiren extrudau de 2 sau 3 sau 5 cm cu silicon. Credeti ca este bine? Va multumesc. Cu stima!
Buna ziua, raspuns gasiti aici ruclips.net/video/HEC-nT2ehSo/видео.html
@@EnciclopediaConstructiilor Multumesc!
Felicitări pentru efortul Dvs! Am o intrebare: daca dorim sa placam fatada cu piatra naturala pe o zidarie bca/ytong, ce tip de termoizolatie credeti ca este mai indicata? Ma refer si la ancorarea/stabilitatea externa a pietrei... Mulțumesc!
Multumesc de apreciere. In primul rand se alege o termoizolatie compatibila cu BCA-ul, si daca va fi placata cu piatra trebuie sa fie una mai serioasa ca sa scadem sansele de condens din zidarie (altfel va fi condens care nu va putea ulterior prin piatra iesi afara). In al doilea rand o fatada din piatra naturala este una mai grea, deci are nevoie sa fie fixata inafara de adeziv-mortarul folosit, si de plasa speciala de montare a pietrei naturale. In principiu puteti folosi de ex vata bazaltica de inalta densitate, sau polistiren expandat EPS cu densitatea mai mare, sau placi minerale termoizolante (despre toate au fost deja postate video analize).
@@EnciclopediaConstructiilor Va mulțumesc de raspuns! Cred ca o sa merg pe placi minerale termoizolante.
Cu placere.
Domnule Inginer sunt in constructie cu o casa de 96m2 din bca pe un singur nivel. Am acoperito cu tabla ,schelet lemn grinzi de 10x15 .Am vazut unvidioclp la dvstra printe care am inteles ca cea mai buna izolare fonica termica este cu pamant amestecate cu paie de grau.Puteti va rog sa/mi confirmati daca am inteles bine? Va multumesc mult si sa stiti ca am invatat mult de la dvstra.
Nu am realizat asa tip de video privind fonoizolarea cu pamant si paie din grau, cred ca putin ati gresit. Merci.
Ce recomanzi la izolare polistiren sau vata bazaltică ? Pentru zona de munte cu pereți din bca
Ambele materiale sunt okay, doar ca trebuie respectate regulile mentionate in acest video.
Salut cu ce pot izola holul casei e din beton armat nu pot izola exterior trebuie să fac ceva pe interior mulțumesc
Se poate face izolatie exterioara daca deja exista interioara, ce probleme pot sa apara, va aduce un beneficiu real ? Multumesc anticipat de raspuns !
Da se poate. Se face o modelare/simulare termica la calculator, se decid grosimile, materialele, sandwich-ul exact ca sa nu fie anse de condens si eficienta termica mai inalta, si foc la ghete! Putem sa va ajutam, contra cost daca doriti. Emailul de contact e in descrierea sub video.
Buna ziua si multumim pentru informatiile oferite !!
Am nevoie de o parere, am tot citit comentariile, sperand sa gasesc un raspuns, dar nu am reusit.
Va rog sa-mi transmiteti daca este bine sa revin cu o izolatie de 10cm cu polistiren expandat peste o suprafata izolata de 3 cm cu polistiren extrudat pe un perete de bca, realizata acum 25 de ani, sau sa dau jos izolatia actuala si sa revin cu una noua de polisitren de 15cm.
Va intreb, deoarece imi este teama ca difuzia de vapori sa nu functioneze corect.
Multumesc!
Buna ziua, nu are ce cauta EXTRUDATul pe perete de BCA. Eu v-a recomanda sa-i da-ti jos, si sa veniti cu EXPANDAT. Daca bugetul e o problema, puneti 10 cm, insa eu as recomanda de la 15 cm in sus.
@ Multumesc pentru sfat !!
Vorba multă, mai scurt si la subiect
Daca doriti reclame, nu ati gasit locul potrivit. Noi explicam anumite lucruri pentru a fi intelese, iar argumentarea dureaza, nu doar afirmate in doua propozitii.
PS: in mod ideal trebuia acest video sa iasa de cateva ore, asa ca inca ne-am staruit sa fie mai scurt. Merci!
Super multumim👍👍👍
Cu placere.
Dar la noi este sicatutita cu timent,cel mai bine din toate care leati enumerat care ar fi...sau care este mai mai eftin...si care ar fi mai eficient deja mai scump...va multumesc pentru ajutor
Nu exista varianta ideala, toate metodele au solutii bune, trebuie de gasit in dependenta de fiecare caz in parte. Cele prezentate in acest video sunt reguli, de care eu recomand sa se urmeze cand se gandeste un sandwich al unui perete cu termoizolatie. Legat de materiale - toate au si avantaje si dezavantaje, multe deja au fost analizate pe acest canal.
@@EnciclopediaConstructiilor va multumesc
Spunetim va rog dar la noi in moldova gasim undeva termoizolatie din lina,cinepa sau in,am vazut ca in germania se gasesc sangwici din lina?
Salutare . Am un garaj exterior din tabla . De când temperaturile au început sa scadă a început sa îmi apară condens în interior . Cum as putea sa scam de condens ? Mulțumesc!
Salutare, sa il termoizolati.
Buna ziua ce parere aveti despre izolarea unei case între pereti adica perete dublu la exteriorul casei mulțumesc
Buna ziua. Am analizat deja o astfel de varianta, gasiti pe canal video privind Peretii tripli.
Am o casă de cîrpici nam avut umiditate am izolato cu polistiren de 10 si după 2 ..3 ani mis pereti umezi cei de făcut?Multumesc mult.
In cazul dvs aveti probleme cu condensul ce se gramadeste, cu proiectare proasta si posibil manopera gresita. In fond un raspuns scurt ar fi ca sunt 2 solutii, fie da-ti jos termosistemul din polistiren si il inlocuiti cu vata minerala, fie supliniti inca macar 10 cm de polistiren pentru ca punctul de roua sa fie mult la exterior - folositi finisaje permeabile la vapori - controlati toate etansetatile si corectati greselile de manopera etc. In toate cazurile asigurati si o buna ventilatie la interior.
Pentru un raspuns detaliat, trebuie o inspectie la fata locului pentru a determina exact toate cauzele si solutiile posibile.
Buna ziua. Exista niste placi de rigips placate pe spate cu polistiren expandat de 2 cm.
Am o casa zidita cu bca si as vrea sa o termoizolez la exterior cu cu polistiren de 12-15 cm iar in interior sa folosesc aceste placi de rigips.
Credeti ca este o idee buna? Multumesc.
Buna ziua. Daca tare doriti polistiren, in cazul dvs folositi-l doar la exterior, nu si la interior. Va recomand sa vizionati ATENT cel putin primele reguli mentionate in acest video, am expus ce norme trebuie sa se respecte.
Bună ziua. Iarna putem izola, când avem temperaturi cu plus. Merci.
Buna ziua, da, insa daca e cazul, trebuie de folosit aditivi.
@@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc!
La peretele de 25 cm, vata bazaltică de 100 mm este ok, am condens prin colțuri, am aerisire de diametrul 100 mm, care ar fi problema?
Va rog sa-mi recomandati un sistem de termoizolatie pentru tavanul corespondent cu podul casei format din grinzi de lemn de 15x15 cm. acoperite cu scandura iar acoperisul cu tigla ceramica. Mentionez ca dupa aplicarea izolatiei, pe parte din interiorul casei vreau sa folosesc placi de rigips aplicate pe schelet metalic. Care din variante (spuma poliuretanica, vata minerala, vata bazaltica, celuloza) este ea mai eficienta avand in vedere urmatoarele criterii: -termoizolatia,fonoizolatia, pretul etc.
Scrieti-mi un mesaj privat pe Pagina de Facebook "Enciclopedia Constructiilor".
Cu ce sa izolez o cabana din lemn va rog
Gasiti video pe canal privind termoizolarea caselor din lemn, CLT, busteni, OSB etc.
Salut! O întrebare dacă se poate... Pot pune placa pe placa ca sa pot dubla grosimea? Multumesc anticipat vata fiind de 10 cm
Salut, da.
Ok,am inteles faptul ca daca folosesti polistiren,el nu v-a permite ca vaporii de apa sa treaca spre exterior,implicit spre interior din exterior, dar
Ce parere ai daca folosesc polistiren la exterior si in interior hidroizolez peretele ,sika igoflex de exemplu,vaporii de apa nu vor mai trece nici dinspre interior nici dinspre exterior,peretele ramane uscat teoretic,desi nu prea v-a mai ''respira'' caramida.
Ati inteles, insa nu pana la urma. Se poate de folosit si polistiren si alte materiale mai putin permeabile decat peretii, insa sa se respecte regula exceptie mentionata in video. Se poate si de hidroizolat la interior toti peretii, insa nu stiu daca e okay asa solutie, adica sunt hidroizolatii permeabile la vapori, sunt hidroizolatii cam nocive pentru om, pretul lor e ceva mai scump raportat la toti peretii, si la sigur vor fi gauri pentru electricitate, agata mobilierul sau un tablou si alte penetrari care deja nu e bine, ca sa nu mai zic ca eventuala umiditate din zidaria nu va avea pe unde in deplinatate sa se elibereze, ceea ce nu e bine.
Tencuiala pe baza de ipsos este permeabila? Merge la un perete din blocuri ceramice plus vata bazaltica? Tencuiala de la exterior ,(intre perete si vata) merge tot pe baza de ipsos?
Tencuiala pe baza de ipsos, ca si cea de var se considera permeabila. Se poate de folosit si la exterior pentru a indrepta peretii (sub 1 cm grosime), cu toate ca acolo puteti liber folosi si tencuiala de indreptare pe baza de ciment.
Multumesc pt raspuns! Pentru a tencui mecanizat am intrebat de ipsos, dar cred ca se poate tencui mecanizat si cu ciment.
Sunt tencuieli si pe baza de ipsos, si pe baza de ciment speciale pentru tencuiala mecanizata.
Se aplica aceste 6 reguli daca, casa este etansa si este echipata cu recuperator de caldura cu entalpie?
Da.
O intrebare vă rog, am o casă din BCA netencuită si vreau in primăvară să o izolez cu vată bazaltica de 10 cm se poate fără tencuiala preliminară a zidăriei de BCA?
Doar daca zidaria data la laser e dreapta si denivelarile sunt de maxim 1-2 cm.
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc mult🙏🙏🙏🙏
Eu am calculat cu Ubakus și la cărămidă Porotherm de 25 cu izolație de polistiren de 20cm punctul de rouă e in totalitate în exteriorul zidariei
Super, bravo!
La 15?
@@manadog si la 15 e la fel. La 10 e inca in izolatie dar face condens mare
@@amygo4u multumesc, am luat polistiren de 15 grafitat
Vreau sa tencuiesc si fațadă exterioara a casei și apoi să izolez cu polistiren grafitat de 15 cm...o sa am probleme cu mucegaiul in casă? Tot aud că nu mai respira peretele,un sfat daca va rog...
Condens e posibil cu orice material, depinde si de zidarie, ce grosime si din ce material, daca exista ventilatie in interior, ce finisaj exterior se va folosi etc.
@@EnciclopediaConstructiilor cărămidă proton de 30cm la ext,am tencuit pe int,tinci și am dat cu lavabil Oskar ceramic,ventilație automata nu am pus
Bravo, te sustin pe patreon!
Va multumesc!
Buna ziua. Va rog daca se poate sa imi dati o solutie se izolare a unui perete exterior al unei case P+1. Peretele a fost izolat exterior cu polistiren de 3 cm iar incaperile sunt folosite ca si baie la parter si etaj. Cand vine iarna peretele se umezeste foarte rau incat condensul ajunge la nivelul gresiei.. Exista vreo solutie de a izola pe interior pentru ca exteriorul da in alta propietate si nu avem acces si nici acordul propietarilor. Va multumesc si daca se poate sa imi raspundeti va sunt recunoscator. Cu stima
Buna ziua. In primul rand conform legii si dreptului civil la vecinatate, vecinii dvs sunt obligati sa va dea accesul pentru ca dvs sa puteti face lucrarile necesare, vorbiti cu un avocat in acest sens, deoarece este mult mai corect sa se termoizoleze la exterior. Daca insa nu puteti, atunci exista solutii, pe scurt vorbind puteti folosi polistiren extrudat acoperit cu bariera de vapori aluminizata si rigips rezistent la umiditate, sau puteti folosi spuma de sticla expandata (ar fi mai ideal) etc. Insa chiar si inainte de aceste lucrari trebuie sa eliminati umiditatea si mucegaiul din peretii / tavanul / pardoseaua existenta.
daca am o constructie din structura usoara din profile de tabla ambutisata la rece de 1 , peretii sunt placati cu vidiwall (nu cu osb), la interior am pus vata bazaltica de 10 iar la exterior vata bazaltica de 15 cm ar mai fi nevoie de o ventilatie a fatadei sau este ok si cu tencuiala si o structurata ?
In principiu ca sa va ofer un raspuns, trebuie sa modelez situatia cu calculatoare online speciale, lucru care consuma timp. Daca doriti, contactati-ma pe facebook.
Buna ziua un sfat asi dori sa imi dati dumneavoastră casa o am de caramida îngustă si este tencuita cum se tencuia odata am cumpărat vata bazaltica de 10 dupa ce termin vata de pus si peste adezivul pe care il voi da o pot tencui cativa cm multumesc din suflet
Buna ziua. Finisajele exterioare trebuie sa se combine cu vata minerala, eu recomand sa alegeti finisaje/tencuieli permeabile la vaporii de apa, gen minerale. Pe piata exista mai multe tencuieli exterioare peste termoizolatie, deci da - peste puteti aplica un finisaj, insa personal nu recomand tencuieli de prea multi cm, sunt sisteme de 0.5 - 1.5 cm, economisiti la pret si aveti aceleasi avantaje.
Sarut mana de răspuns, o zi placuta si toate cele bune
Multumesc, deasemenea!
daca am placat casa si pe zi au fost 7 grade si seara -2 grade asta o zi alta 11 grade 0 seara si a treia zi 14 grade ziua si 1 seara pateste cv adezivu ma refer la lipit polistirenu la pieptan?
Deja v-am raspuns.
Buna ziua, ați auzit de încălzire electrică în pardoseală? Care este părerea Dvs. despre aceasta?
Buna ziua, da am auzit ))) Am o parere buna si se poate de folosi DOAR pentru o casa pasiva, NZEB sau Low-E, bine termoizolata si unde se face la etapa de proiectare un calcul si bilant termo-energetic.
Buna ziua, acum un an am cumpărat un apartament din cărămida și izolat exterior cu polistiren expandat. Se mai poate face ceva ? Multumesc
Buna ziua, ce aveti in vedere cand v-ati exprimat "daca se mai poate face ceva"? Daca nu aveti urme de condens, atunci relativ totul decurge normal. Daca doriti sa va termoizolati, deja trebuie de discutat mai detaliat cazul dvs.
Enciclopedia Constructiilor momentan e ok, interior confortabil și pereți curați. Ma refeream dacă se poate preveni cumva dezavantajele polistirenului. Probabil prin aerisiri dese iarna ?
Multumesc!
Cu placere.
Salut, te rog o clarificare. La construcțiile cu structura ușoară (metal sau lemn) la care în interiorul peretelui este vata bazaltica iar ca și izolație exterioara se optează tot pentru vata bazaltica, cea mai buna metoda de a acoperi și proteja izolația la exterior este prin fațada ventilata?
Salut, da la astfel de case mentionate de dvs, una din solutiile cele mai optime sunt fatadele ventilate, pe langa metoda standard de tencuire la exterior a stratului de termoizolatie final.
Degeaba se face o termoizolatie de 20 de cm ca se pierde caldura prin sticla de la ferestre , asa cum se vede la camera cu termoviziune . Ar fi necesare 10 foi de geam in ferestrele termopan ca sa reducem substantial pierderile .
Nu e degeaba, efect tot va fi, insa aveti dreptate ca trebuie sa luam in calcul toate structurile exterioare. Pentru zona noastra climaterica, sunt necesare 3 foi de sticla, sunt studii stiintifice, ce vorbiti dvs e parere nefondata si aruncata in mediul online fara argumentare, va sugerez sa nu mai vorbiti prostii pe net... sa nu raspandim prostia...
@@EnciclopediaConstructiilor Daca vorbesc prostii va invit sa faceti un experiment simplu : luati camera cu termoviziune intr-o zi geroasa ( sau caniculara ) si " priviti" geamul termopan cu 3 foii de sticla fie din exterior fie din interior , comparativ cu un perete izolat . Daca nu aveti o asemenea camera atunci folositi un termometru lipit de geam si apoi lipit de perete izolat . Sa vedem cine vorbeste prostii ! Daca ar fi cum spuneti atunci ne-am pune peretii numai din tripane . Nu degeaba cladirile din otel si sticla din SUA sunt adevarate dezastre energetice .
@@EnciclopediaConstructiilor Am cautat acum pe net coeficientii de conductivitate termica :
- fereastra cu 3 foi de sticla : 0,6 W/m²K
- vata minerala bazaltica 100mm :0.55 W/m²K
- vata minerala bazaltica 200mm :0.22 W/m²K .
Cine este mai aproape de adevar ? Si nu am inclus si izolatia peretelui propriu-zis .
Ce se intampla daca avem punctul de roua in zidarie
Eu am o casa .parter masarda.am tencuit pe exterior .pe interior am dublat cu rigips.si am intenția pe exterior sa pun polistiren 15 grosime eps 80.eu cred ca ar fi bine .acuma as vrea sa aud si recomandarea ta.tin sa zic ca am încărcat 4 cm de tencuiala pe exterior,,,
Am atras fooooarte mult atentia in acest video in a se viziona atent video privind `Cum calculezi singur grosimea termoizolatiei necesare` - care il gasiti aici ruclips.net/video/Q0WI-THuR3s/видео.html ; si cred ca mai simplu decat am explicat regulile din acest video nu se poate. Va recomand sa vizionati atent, dar atent macar aceste 2 video-uri! Multumesc.
Multumim mult pentru informatii!
Noi avem o casa in Austria si ca sa fie totul foarte bine realizat, am optat pt geamuri lemn-aluminiu si caramida 25x25x38 de la Heluz. Vrem sa izolam casa cu vata bazaltica. Datorita geamurilor de clasa superioara, ne.am gandit totusi sa o izolam cu 20cm de vata. Este prea mult, de-ajuns sau putin?
Multumim!
Cu multa placere. In cazul dvs, termoizolatia peretilor din blocuri ceramice / caramida cu vata minerala de 20 cm grosime, ar fi mai ca solutia ideala de termoizolare (nici prea mult ca implica costuri mai mari, nici mai putin).
Vă salut! Mult respect pentru munca depusă în realizarea tuturor video-urilor precum și răbdării de care dați dovadă să răspundeți tuturor mesajelor. Am urmărit cu mare interes o buna parte din materiale și am încercat să găsesc un răspuns la următoarea întrebare, de care știu că nu aveați nevoie :)) daca vreau sa termoizolez casa ținând cont de excepția cu grosimea polistirenului pe zidărie de blocuri ceramice cu grosime de peste 25 de cm, ce calități trebuie să aibă acesta? Expandat Eps de cat recomandați? Menționez că voi pune și ventilație cu recuperare de căldură descentralizată. Mulțumesc anticipat
Buna ziua. Merci de apreciere. Pai daca ati urmarit atent regula cu exceptia, cred ca stiti ca se poate folosi polistiren cu grosimi mai mari, eu zic de la 20 cm in sus, ca niciodata punctul de roua sa nu fie in zidarie. Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor asta am înțeles, dar ce polistiren recomandați in acest caz?
@@florianm3113 Intre EPS simplu si grafitat, pentru fatada eu as merge ceva mai mult pe grafitat, insa ele nu sunt departe unul de altul, sunt aproape aceleasi materiale.
@@EnciclopediaConstructiilor vă mulțumesc pentru răspuns!
Foarte bune informatiile, insa am o intrebare: este ok sa pun izolatia la interior la o casa cu etaj la care parterul e din blocuri de piatra masiva? La etaj as putea sa fac termoizolatie la exterior cat si la interior.
Multumesc. Termoizolarea la interior e termoizolare de compromis, insa e posibil de realizat. Daca un nivel il faceti la interior, deja si tavanul ultimului nivel, si restul peretilor si totul trebuie sa fie facuta la interior. Daca aveti o casa, eu nu as recomanda termoizolarea la interior, ci la exterior (nu sunteti limitati ca la blocuri de apartamente).
@@EnciclopediaConstructiilor Va mulțumesc pentru răspuns. Intr-un fel as izola doar la interior, ca să păstrez fațada de piatra vizibila la exterior.. Dar poate ma răzgândesc și izolez totul la exterior și păstrez piatra la interior. Poate am un regim termic mai bun asa: mai răcoare vara la interior.
Veti face in viitor un video si despre izolarea caselor din containere?
Da - despre aceste case vor fi cel putin 2 video-uri, insa cred ca undeva la sfarsitul verii sau la toamna.
Salut. Intentionez sa construiesc si sa izolez ziduri la o casa , care momentan are doar structura din cadre de beton. Ma gandeam sa fie asa : Polistiren grafitat100 eps 15cm, - caramida cu gauri 15cm, -polistiren extrudat 3cm, - camera de aer 2cm, - bca 15 cm. Ce parere aveti?
Salut, nu am o parere buna de sistemul dvs, o cheltuiala inutila de prea multe straturi. Eu am merge din ce ati zis pe BCA sau caramida 25-30 cm + 20 cm de termoizolatie grafitat la exterior si atat!
Multumesc
Am o casa cu etaj, la etaj nu este finisat nimic doar o structura de lemn pot efectua termoizolarea casei sau trebuie sa efectuez in interior finisarea spatiului apoi termoizolare exterioara?
Eu recomand ca termoizolarea peretilor si tavanului/planseului sa se efectueze doar dupa vreo luna - doua de la finisarea lucrarilor umede din interior (sape de beton, tencuieli etc). In caz contrar, se poate, insa e pe riscul dvs ca o cantitate anumita de umiditate sa ajunga in termoizolatie.
Pot izola casa și pe interior? Sau e necesar să fie pe afara??? Salutari
In mod ideal - pe dinafara. Insa daca doriti pe interior, am realizat un video cu 5 solutii de a termoizola pe interior, video il gasiti pe canal.
Am o mare nedumerire in legatura cu casa pe care urmeaza sa o construiesc. Din cate am inteles exista 4 etape sa le zic asa de termoizolare. 1 fundatie 2 placa de beton 3 pereti si 4 tavan sau acoperis. Daca nu izolez fundatia si placa cat de mari ar fi piederile ?
Etapele mentionate de dvs sunt poate pentru constructia casei la rosu. Daca nu se izoleaza, pierderile vor fi destul de mari incat sa simtiti ca aproape degeaba v-ati termoizolat peretii si acoperisul, mai ales daca va fi incalzire in pardoseala.
@@EnciclopediaConstructiilor deci pt a beneficia de incalzirea in pardoseala este obligatoriu termoizolarea placii si a fundatiei. Ce dimensiune de extrudat recomandati ? Multumesc !
@@emu6563 Depinde unde ve-ti termoizola, sub sau peste placa de la cota zero. Insa zic eu 15 cm minim de extrudat.
@@EnciclopediaConstructiilor va multumesc
@@emu6563 Cu placere.
la o casa din chirpic este recomandat polistirenul dar si ce cat de gros.multumesc
La o casa din chirpici eu as merge pe materiale mai permeabile la vapori, deci nu as merge pe polistiren. Legat de grosimea termoizolatiei, gasiti si vizionati video de pe acest canal "Cum calculezi singur grosimea necesara a termoizolatiei".
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc !
Buna ziua, Daca se monteaza sistem de ventilatie cu recuperare de caldura mai trebuie respectata regula permeabilitatii(sa respire)? Zidarie caramida+Polistiren extrudat+Ventilatie functioneaza?
Buna ziua. Da - mai trebuie respectat si regula permeabilitatii, chiar daca ventilatia data cu siguranta va reduce mult din riscurile care pot crea de la vaporii de apa. Legat de zidaria caramida + polistiren, cred ca am dat raspuns in acest video - aceeasi regula a permeabilitatii! Ca sa va ajut - caramida are factorul µ cuprins in medie generala intre 5-10, pe cand µ polistirenul expandat intre 30-70.
@@EnciclopediaConstructiilor sa inteleg ca in cazul dat se recomanda mai degraba vata bazaltica?
@@cristianpaul8979 In cazul caramidei, daca se alege polistiren prea subtire, atunci mai bine sa se opteze pentru vata minerala sau alte materiale mai permeabile.
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc mult pentru raspuns. Probabil nu am vazut eu sau deocamdata nu este un video pe tema "water barier", un fel de folie care se pune pe casa, iar mai apoi vine izolatia. exista deja un video pe tema aceasta?
La 40 cm zidarie,cărămidă plină,10cm bazaltică,ajung punct rouă in izolatie?Multumesc!
Asa din comentariu nimeni nu va poate raspunde! Pentru asta se modeleaza termic in calculatoare online. Daca aveti nevoie, scrieti-ne in privat (datele sunt in descrierea de sub fiecare video).
Bună seara. O rugăminte as avea, dacă am zidăria din cărămidă 24 cm și bca de 10 cm la exterior cu ce ar fi indicat sa izolez la interior întrucât nu pot sa izolez la exterior.
Buna seara, pentru asa cazuri ca al dvs am pegatit urmatorul video: ruclips.net/video/HEC-nT2ehSo/видео.html .
Buna ,cu ytong exterior si iterior vata de6- 8 cm + ytong de 10 cm este ok !! Multumesc.
Buna ziua. Vizionati video despre "Cum calculezi singur grosimea termoizolatiei" , sau scrieti-mi un mesaj privat pe pagina de facebook.
Bună ziua. Pentru o casă veche din chirpici cu zid de 30 cm, cu ce tipuri de materiale este bine să o izolăm? Mulțumesc anticipat.
Buna ziua, eu as merge pe materiale permeabile la vaporii de apa, gen vata minerala, placile minerale, pluta, perlitul, vermiculita, rumegusul, talasul, gutexul, lana de oaie etc.
@@EnciclopediaConstructiilor Mulțumesc frumos!