İşinin her detayına dünya çapındaki yönleriyle hakim olan, araştıran, güncel kalan, mütevazı bir insan; ne güzel anlatmışsınız. Keşke hayatın her alanında çoğu sektörde böyle kaliteli ustalar, yetişmiş insanlar bulunsa. Yolunuz açık olsun.
Üslûp harika, tecrübe ve genel kültür kokuyor sohbet. Genelde bu işi yapan insanların sanatı çok iyi olabiliyor ancak kendini ifade etme noktasında ciddi sorunları olabiliyor. Ağzınıza sağlık.
Bu videodan sonra bazı arkadaşlar oymadan vazgeçip yaprak alacağım demişler. bir kere eşyanın tabiatına aykırı konuşmuşlar. bir tane güzel bir ustanın elinden çıkan oyma dut bağlama fiyatına 3 tane yaprak dut bağlama alırsın. kıymetli olan şey pahalıdır. çok basit bir ticari kuraldır. Artı arkadaş başta yaprağı işlemek daha zordur diyor yok eğeceksin yok biçeceksin ona göre kalıp yapacaksın diyor. Daha sonra 3-4 dakika sonrada diyor ki dünyanın en iyi gitar markası hala yarma metodunu kullanıyor diyor. ha biz yarmıyoruz 4'e bölüyoruz diyor ağacın liflerine bakmıyoruz diyor. Yani bir kere ağırlık olarak çok fark ediyor. yaprakları birleştirirken bir sürü tutkal kullanıyorsun sonra bir dünya parlatmak için aralarını doldurmak için polyester çekiyorsun. oda çok ağırlaştırıyor. öyle bile olsa oyma her zaman oymadır. ve benimde elimde oyma dut var. mesela şöyle bir şey desek imalatçı ustaya madem yaprak daha kıymetli bana yaprak fiyatına 4'e 1 42 tekne kanada kapak bir kısa sap verebilir mi mesela...piyasa fiyatlarını hemen hemen herkes biliyordur... NOT: Bu arada ben oymalar arasında en iyisi oyma duttur demiyorum. bu bir tercih ve kulak meselesidir. kişiye göre değişir.
valla harika bir anlatım olmuş..belki 20yıldır saz ve gitar çalıyorum saz nasıl yapılır hangi ağaçlar kullanılır tam yarma tekne nasıl olur inanın bişe bildiğimi sanardım..sayenizde bilmediğimi anladım...ağzınıza sağlık..bu arada maondan tabut yapılıyo yurtdışında..çok manyak renkleri var..vengide güzeldir mesela ama ardıç gibi nesli yok olacak az kaldı
Sizi tebrik ediyor saygilarimi sunuyorum. Meslegini yaparken bu kadar detay bilmek bu kadar ayrintiya hakim olmak insani en ust seviyelere taşır. Videoyu sıkılmadan sonuna kadar izledim. Verdiginiz bilgiler icin teşekkür ediyorum
Birkaç gündür bağlama arayışı içerisindeyim. Yeni başlayacağım için de hiç bir fikrim yoktu açıkçası. Bu video için çok teşekkür ederim Engin abi. Allah işini rast getirsin.
İki aydır araştırma yapıyordum bu videoya kadar oyma dut arıyordum çok güzel hem tarihçesini hem de işin bilimsel tekniğini anlattınız. Böyle işin ehli ustaları görmek çok sevindiriyor insanı. Saygılar.
Bir çok bu konularla ilgili video izledim ama hepsi demeyim %70 genelinde bu bilgiler yok.. üstadın değerli bilgileri için teşekkürler. hem teknik hem bilimsel olarak çok iyi bir anlatım olmuş tebrikler bundan sonra takıp teyim :)
Abi çok güzel anlatıyorsun lisede senin gibi bir hocam olsa herşey çok farklı olurdu şimdi 😏, çoğu usta işin hilesinde ve basit bilgileri bile anlatmıyorlar, bizi bilmesek eşik, köprü ayarında bile kandıracaklar, işin rast gelsin allaha emanet :)
Arkadas brawwo bu bilgilendirme muazzam bir birikim. Agzina saglik kutluyorum Ben bir muhendis olarak cok tatting oldum. Gercekten cok takdir ettim.ayrica benim dedem bir saz ustasi imis dolayisi ile tum kardesler (3)saz caldik hatta en buyugumuz rahmetli abim Profesional olarak almanyada okudu ve saz calarak hayatini kazaniyordu.demem o ki gercekten ders kivaminda bir video tekrar kutlar basarilar dilerim
Çok teşekkür ederiz hocam. Emeğinize, dilinize, dimağınıza sağlık. Hazırladığınız her videoyu izlediğimde biraz daha aydınlanmış buluyorum kendimi. İyi ki varsınız. Hızır yoldaşınız olsun🙏. Saygı ve sevgilerimle. Sağlıklı günler dilerim🙋🏻♂️.
Tutkal ağaçtan sağlamdır. İlk defa duydum bunu. inanın oyma mı, yaprak mı diye sorulduğunda oyma diyordum. Ancak bu videonuzu izleyince fikrim değişti. Çünkü çok güzel teknik açıklamalar yapıyorsunuz helal olsun hocam. Sizinle tanışma fırsatım oldu. İnşallah size 46 tekne yaprak divan bağlama yaptırmak isterim. Selamlar saygılar
@ thermite ile cok yuksek isida kaynatiyorlar. Genlesmeyi de artik daha iyi hesap yapabildigimiz icin uzun yol egrilerinde yanal dogrultularlara veriyorlar. Sizin anlattiginiza gore gogus parcasinin genlesmesi kalinlik dogrultusunda oluyor. Yapinin uzerindeki yuklerin en az, govdenin en saglam olmasin saglar. Sese de en az etki eden cozum olmali. Sustain'e etki etmemesi lazim ama frenkanslar arasi amplitude oranlarini etkilemesi lazim. Insan bunu duyabilir mi bilmem. Bunun da cozumu var tabi.
Ustalık tabii ki çok mühim , fakat ustalığınızı sergilediğiniz materyali bu denli derinlemesine tanımak , bilerek işlemek çok daha mühim . Saatlerce anlatsanız bıkmadan dinleyebilirim sizi üstâd . Yaptığınız bağlamaların da ne kadar kaliteli ve mükemmel tınılara sahip olduğunu tahmin etmekte hiç zor değil . Saygılar ...
Isin okulunu okudugun nasil belli oluyor. Kursude ders anlatan hoca gibi anlattin. Vallahi tebrik ederim. Sizin gibi zanaatkarlar cok umutlandiriyor beni bu islerin gelecegi adina. Tebrik ederim, Basarilar ...
3 года назад+1
Teşekkür ederim. Gerçi bu işin okulunu okumadım. Bambaşka bir alanda okudum.
tabi tabi ağaç canlıdır. onu kessende canlıdır o. Uzun zamandır marangozum çok defa konuşmuşumdur uğraştığım ağaçlarla, koklayıp sana aşığım demişimdir çokça zaman. Bu arkadaş işin bilimsel yönünü çok güzel anlatıyor. Ağacı tanımak lazım.
Hocam 9.30 daki açıklamanızdan şunu anlıyorum ağacın iklimde ( tropikalle) ilişkilendirerek devamlı yeşil kalmasından buna en iyi ornek en sağlam ağaç ardıç onunda ülkemizde 3 türü var özellikle dikenli ardıç kurusunun dış ortamda çürümediğini 50 yıl gözlemleyen ihtiyarı tanırım rutubetsiz iklimlerde toroslarda ses kalitesi hakkında bir şey diyemem
Üstadım çok değerli bilgiler bunlar ve eminimki bir çok saz ustası bu bilgilere sahip değildir. Daha yeni bir oyma dut yaptırdım yolda geliyor ve maun sapında liflerin yönü ile ilgili bağlamayı yapan ve başka bir usta tartıştılar. Bağlamayı yapan ustanın yanlış yönde lifleri kullandığını çok yakında sapın egilecegini hatırlattı, bağlamayı yapan usta senin dogrun benim yanlışım, senin yanlışın benim dogrum dedi ve bağlama yolda geliyor. Bende ikaz etti diğer usta ama benim pek bilgim olmadığından 30 belki daha fazla yıllık ustaya güvendim. Sonucunda size bildiririm eğer e-posta bizi paylaşırsanız size resim ve videolar gönderebilirim. Huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir bayram dileğiyle 😊🙏 Saygılar
4 года назад+1
etopuzkanamis@gmail.com buraya atabilirsiniz fotoları.
@ Bu tartışma Facebook üzerinden oldu aslında şimdi aklıma geldi. Size Facebook özelden adresi göndersem hem resimleri görür hemde aralarında geçen diyaloğu okursunuz. Benim amacım hiç bir ustayı kötülemek veya yüceltmek değil, sadece sizin sahip olduğunuz bilgileri bilmeyen birçok ustanın olduğu ve eğer halen bugün bile ağacın lifleri üzerinde tartışılıyorsa gerçekten acinilacak durumdayız. Saygılarımla.
Yaprak bağlamalar hem daha güzel görüntülü hem de daha iyi ses veriyor. Kapağın lamine olmaması önemli olan bence. Ki zaten lamine kapaklı bağlama hiç görmedim.
Ağzınıza sağlık, cura için oyma gürgen mi daha iyi yoksa dut yaprak mı ?
11 месяцев назад
Teşekkürler. Sorunuzun genel bir cevabı yok. Her tür başka faktörü dışarıda bırakıp kağıt üstüne bir cevap olacaksa dut daha iyi diyebiliriz. Ancak sazı yapan ustanın marifeti ve kapak daha önemlidir. Dolayısıyla spesifik olarak kıyasladığınızda gürgen olan belki çok daha güzel çıkar.
Videoyu izlemeden once az biraz tarih, coğrafya, biyoloji, fizik, kimya, endüstri, makine, pazarlama, biraz da nanoteknoloji bilgisi gerekiyor. Hazırlıklı olun. Tum bunlari muzikle birleştirmek de videodaki arkadasa kaliyor. Teşekkür ederim.
Maun ağacı konusunda ki görüşlerinize katılamayacağım. Çünkü, iyi olan şey ucuz olmaz, iyi olan malzemeden öğrenci bağlaması yapilmaz. Yok, derseniz ki eğer işçilik önemli, katılırım. Ancak her şey işçilik ile bitse, limon kasasından yapılan proglfesyonel bir bağlama var. Ben daha eşi benzerine rastlamadım.
, Emeklerinize sağlık.. izninizle hep merak ettiğim bir soruyu sormak istiyorum, bağlama yapımcısı ustamıza. Acaba akustik ve klasik - flamenko gitarlarda olduğu gibi, üstteki ses tonlamasını,vibrasyonu oluşturan ahşaplarda sedir (cedar) ve ladin (spruce) kullanılıyormu vede en önemlisi bağlamadaki yandaki deliği akustik gitarlardaki gibi üstte oluşturarak seste çok daha iyi performans oluşturulamazmı acaba yada bu denendimi veya denedinizmi, niye böyle bir uygulamaya gidilmiyor acaba ?.. yanıtlarsanız sevinirim, kolaylıklar,iyi günler dilerim.. ..
2 месяца назад
Merhaba, evet en sık ladin ve ikinci sırada da, sedir kullanılır. Kapakta ses deliği çokça denendi ve yapanlar da var. Daha iyi veya kötü denemez (kişinin beklentisine göre değişir) ama farklı tını ve volüm elde ediliyor.
Saglam olmasina saglam olabilir , tini ses konusunda ayni seyi söyleyebilirmisiniz? Kurt agzi ve saplama klevya sap arasindaki fark . Hangisi daha makbuldur.
9 месяцев назад
Evet, elbette söyleyebilirim. Sap için bağlamada sap videoma bakabilirsiniz.
Bilimsel, ders niteliginde bir video. Eline saglik Usta! Emekli oldugumda, baglama yapmayi dusunuyorum. Yaprak tekne teknigini uygulayan ilk kisi Agop Ohanyan, diye duydum. O zamanlar internet yok, RUclips diye bir sey yok. Bu adam bu teknigi nasil ve nerden ögrendi?
3 года назад
Teşekkürler. Yaprak tekne yüzyıllar önce var. Agop usta belki bağlamaya uygulamıştır. Bilimsellik konusunu ayrıca konuşmak gerek.
Sevgili üstadım, öncelikle aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler. Lütfen atölye adresinizi ve telefon numaranızı rica ediyorum. Selamlar, Allah'a emanet olun.
ustadım selamlar saygılar. benim bahcemde 20 yıllık bir dut ağacı var. Bundan bağlama yatırabilirmiyim. ebat ne olması gerekiyor,nasıl kuruması gerekiyor ilaclama yapılması gerekirmi
Efendim bir de tutkallar üzerine video çekseniz bu konu üzerine video bulmak zor ve sizin Engin bilginizden faydalanmak bizim için çok büyük yarar sağlar
4 года назад+1
engintopuzkanamis.com/atolyede/tutkal-ve-yapistiricilar-ozellikleri-ve-yapistirma-ipuclari/ Bir video da çekeceğim bir gün 🙂
Teşekkürler. Madem konu malzeme ben de kapak konusunda bilgi rica ediyorum. Ozellikle tavsan ladini kapak efsanesi nedir? Bu malzemenin gerçekten ladin kapaklardan farki var mıdır? Diye sormak isterim. Saygılar
hocam bilimsel olarak bu işi yapmanız gerçekten çok hoş...cehaletimi hoş görün sorum şudur,aldığımız bağlamaların çoğu yaprak tekne ve kurt agzı sap bağlantısı yok yaprak tekneye kurt agzı bağlantı olurmu?
Tabiki olur bende iki yaprak maun var iki ayrı ustanın yapısı ve kurt ağzı olarak yapıldı, şöyle söylim 35yıldır bu işin içindeyim çok araştırdım eski sazlar inceyin kurt ağzı ile yapılmıştır ve tank gibi sağlamdır sadece kapağı değilmiştir.
Elimde 47,5 tekne 4/2 budaklı( ki bu yüzden usta mecbur kalın oymuş) ladin kapak 12-13 yıllık oyma dut var.1000 tl uygun gibi gelmişti.gerek kapaktan alınan seslerde sıkıntı yaşadığımdan(en çok bundan muzdaribim)gerek sapın uzunluğu ve kalınlığı (usta bu tekneye ancak bu kadar ince sap olur dedi.daha incelerini gördüm ama bişey diyemedim.kayık tekne fakan fark ediyorsa zaar) yine sap ve bağlamanın ağırlığından olsun 44 veya 46 tekne yaprak almayı düşünüyordum.şu an yaprak dut mu yoksa ardıç mı(kızıl ardıç var galiba) arasında gidip geliyorum.ses çok fark ediyor mu ikisi arasında. ne kadar kapaktan iyi ses almayı istesem de genel olarak bozlak çaldığım için tok sesler arıyorum
Elinize, emeğinize ağzınıza sağlık. Bahçemde 180 cm. Uzunluğunda 40cm. Çapında Dut ağacım mevcut. Bağlama teknesi yapmak için kaç cm. den kestirmek gerekir. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim. Kolay gelsin.
merhabalar hocam. RUclipsdaki videolarınıza bugün denk geldim. emeğiniz için ne kadar teşekkür etsem azdır. bugünlerde bağlama almaya niyetim var. Bir soru soracağım. oyma teknelerin zaman geçtikçe daha güzel ses vermesi yaprak tekneden alacağım sesi geri planda bırakır mı. kısacası oyma tekne almadığım için yıllar sonra pişman olur muyum? yaprak teknelerdede zamanla sesin güzelleşmesi mümkün mü? çok teşekkür ederim.
Merhaba Hocam ben bir soru sormak istiyorum lütfen cevap verin. 🙏🙏 şimdi benim müzik dükkanım var. Bizde yazın aşırı sıcak o yüzden bağlamalarım gözümün önünde çatlıyor resmen. Klima kullanmalı mıyım veya vantilatör iyi mi kötü mü lütfen detaylı bilgi verir misiniz. Şimdiden çok çok tşk ederim inşallah cevap veririrsiniz dört gözle bekliyorum.
2 года назад
Dükkana nem ve ısı ölçer alıp ortalama %50 nem ve oda sıcaklığında tutmak iyi olur. Bunu sürekli sağlayabilir misiniz, bilmiyorum. Doğrudan güneş görmemeli.
@ nem çok az hocam. Güneş hiç görmüyor enstrümanları. Ama içerisi sıcak en az 37 derece o yüzden vantilatör açıyorum.
2 года назад+1
@@agitacet8972 vantilatör ısıyı düşürmez. Ayrıca nem çok az ise tersine nemlendirmek gerekir. Nem az vantilatör de açılınca iyi kuruyor sazlar ve haliyle çatlıyor.
Usta yahu sen harika bir üsluba ve karaktere sahipsin bu belli birşey tebrik ederim. Adamakıllı bırak ustayi insana hasretiz. Ziyaretine yolum düştüğünde muhakkak geleceğim ve kimsenin sorununu teşhis edemediği sazimi getireceğim tanışmak isterim hangi sehirdesiniz nasil bulurum sizi acaba
Engin hocam merhaba. Benim de yeni aldigim bir oyma dutum var. Yani normal bir tekne damarlar dağınık. Nemli bir bölgede yaşıyorum aldıktan bir ay sonra üst perdeler cızırtı yapmaya başladı acaba bunun sebebi nedir?
3 года назад
Farklı bir yerde yapıldı ise nem ile şişmeye başlamış olabilir.
Teşekkürler hocam bu güzel bilgiler için ama şöyle bir şey var tutkal daha sağlam diyorsunuz düşüp kırılmalarda ek yerlerinin açılması oluyor diyorsunuz bu çelişki var birde oymada sap ile oymanın ek yerleri uyumlu değil yapışma sağlamlığı sağlam olurmu çizgiler oymada enine sapda dikine
4 года назад
Evet, o kısmı biraz açmak lazım bir video ile. Mesele şu, iyi hazırlanmış bir tutkal ile iyi alıştırılmış yüzeyler yapıştırıldığında tutkal daha sağlamdır. Ancak bizde boncuk tutkal yüksek derecelerde ve uzun süre kaynatılıyor. Bu da yapışmanın zayıf olmasına yol açıyor. Ancak yine bu çoğu zaman bir avantaj olabilir. Çünkü tekne düzgün şekilde ekten ayrılıyor ve tamiri çok kolay. Bir başka husus da, boncuk tutkal kuruyunca kristalleşir. Dolayısıyla şok bir darbe aldığında salması mümkündür.
ilk defa türkiyede saz yapan birisinin yapdigi isi böyle bilimsel anlatdigini görüyorum. tebrikler ediyorum.
İşinin her detayına dünya çapındaki yönleriyle hakim olan, araştıran, güncel kalan, mütevazı bir insan; ne güzel anlatmışsınız. Keşke hayatın her alanında çoğu sektörde böyle kaliteli ustalar, yetişmiş insanlar bulunsa. Yolunuz açık olsun.
Teşekkürler.
Bu ne güzel bir üsluptur abi hayran kaldık. Allah işinizi rast getirsin inşallah
Botanik, termodinamik, metalurji ve mukavemet bilgisiyle oluşturulmuş muhteşem bir dizayn. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Ulen adam ne güzel anlatmış. Bağlama çalan birisi olarak bunları bilmek gerçekten çok hoş oluyor. Sağolun Ustam...
İlk defa bu kadar teknik, şimdiye kadar pek duymadığımız tarzda tutarlı ve tatmin edici bilgileri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.
Saz yapımı özelinde, ağaç (ahşap) malzeme bu kadar doğru anlatılır...
Ağzınıza sağlık.
Bu kardeşimiz bilgisini acilen bir kitaba çevirmeli...yok böyle bir derinlik ....helal olsun
Üslûp harika, tecrübe ve genel kültür kokuyor sohbet. Genelde bu işi yapan insanların sanatı çok iyi olabiliyor ancak kendini ifade etme noktasında ciddi sorunları olabiliyor.
Ağzınıza sağlık.
Bilgi sacan insanlari cok seviyoruk. Tesekkürler Ustam.
Bu videodan sonra bazı arkadaşlar oymadan vazgeçip yaprak alacağım demişler. bir kere eşyanın tabiatına aykırı konuşmuşlar. bir tane güzel bir ustanın elinden çıkan oyma dut bağlama fiyatına 3 tane yaprak dut bağlama alırsın. kıymetli olan şey pahalıdır. çok basit bir ticari kuraldır. Artı arkadaş başta yaprağı işlemek daha zordur diyor yok eğeceksin yok biçeceksin ona göre kalıp yapacaksın diyor. Daha sonra 3-4 dakika sonrada diyor ki dünyanın en iyi gitar markası hala yarma metodunu kullanıyor diyor. ha biz yarmıyoruz 4'e bölüyoruz diyor ağacın liflerine bakmıyoruz diyor. Yani bir kere ağırlık olarak çok fark ediyor. yaprakları birleştirirken bir sürü tutkal kullanıyorsun sonra bir dünya parlatmak için aralarını doldurmak için polyester çekiyorsun. oda çok ağırlaştırıyor. öyle bile olsa oyma her zaman oymadır. ve benimde elimde oyma dut var. mesela şöyle bir şey desek imalatçı ustaya madem yaprak daha kıymetli bana yaprak fiyatına 4'e 1 42 tekne kanada kapak bir kısa sap verebilir mi mesela...piyasa fiyatlarını hemen hemen herkes biliyordur...
NOT: Bu arada ben oymalar arasında en iyisi oyma duttur demiyorum. bu bir tercih ve kulak meselesidir. kişiye göre değişir.
Nasıl bir video izledim ben yahu? Muhteşem bir anlatış. Ağzınıza sağlık.
Valla sonunda buldum bağlama konusunda devamlı takip edebileceğim bir üstad. Videoyu son derece odaklanarak izeledim. Ağzınıza sağlık.
valla harika bir anlatım olmuş..belki 20yıldır saz ve gitar çalıyorum saz nasıl yapılır hangi ağaçlar kullanılır tam yarma tekne nasıl olur inanın bişe bildiğimi sanardım..sayenizde bilmediğimi anladım...ağzınıza sağlık..bu arada maondan tabut yapılıyo yurtdışında..çok manyak renkleri var..vengide güzeldir mesela ama ardıç gibi nesli yok olacak az kaldı
Sizi tebrik ediyor saygilarimi sunuyorum. Meslegini yaparken bu kadar detay bilmek bu kadar ayrintiya hakim olmak insani en ust seviyelere taşır. Videoyu sıkılmadan sonuna kadar izledim. Verdiginiz bilgiler icin teşekkür ediyorum
Birkaç gündür bağlama arayışı içerisindeyim. Yeni başlayacağım için de hiç bir fikrim yoktu açıkçası. Bu video için çok teşekkür ederim Engin abi. Allah işini rast getirsin.
Engin hocam, elinize ağzınıza sağlık. Ders niteliğinde videolar.
İki aydır araştırma yapıyordum bu videoya kadar oyma dut arıyordum çok güzel hem tarihçesini hem de işin bilimsel tekniğini anlattınız. Böyle işin ehli ustaları görmek çok sevindiriyor insanı. Saygılar.
Bir çok bu konularla ilgili video izledim ama hepsi demeyim %70 genelinde bu bilgiler yok.. üstadın değerli bilgileri için teşekkürler. hem teknik hem bilimsel olarak çok iyi bir anlatım olmuş tebrikler bundan sonra takıp teyim :)
Abi çok güzel anlatıyorsun lisede senin gibi bir hocam olsa herşey çok farklı olurdu şimdi 😏, çoğu usta işin hilesinde ve basit bilgileri bile anlatmıyorlar, bizi bilmesek eşik, köprü ayarında bile kandıracaklar, işin rast gelsin allaha emanet :)
Ezber bozmak iddialı bilgi gerektiren emek gerektiren bir iştir. Doğruluk tartışılır önemli olan çantası dolu meydana çıkıp konuşmaktır. Tebrikler.
Hele şükür işini tüm detayıyla bilime ilime döküp uygulayan birini gördüm..Eline emeğine sağlık , güzel video olmuş..
Akademik bilgiler içeriyor.Konservatuvar eğitiminde müzik aletleri yapım ve onarım derslerinde aldığımız bilgiler var.Usta teşekkürler.
Değerli bilgileri ustasından öğrenmek çok iyi. emeklerinize sağlık.
Brovo👏 çok keyifle izledim. Çok bilgilendirici. Tebrikler kardeşim ağzına, emeğine sağlık...
Tebrik ederim 🇹🇷🇹🇷🇹🇷 gurur duydum 🇹🇷🇹🇷🇹🇷ezbere değil, bilerek yapmak gibisi yok. Helal olsun sana
Arkadas brawwo bu bilgilendirme muazzam bir birikim. Agzina saglik kutluyorum Ben bir muhendis olarak cok tatting oldum. Gercekten cok takdir ettim.ayrica benim dedem bir saz ustasi imis dolayisi ile tum kardesler (3)saz caldik hatta en buyugumuz rahmetli abim Profesional olarak almanyada okudu ve saz calarak hayatini kazaniyordu.demem o ki gercekten ders kivaminda bir video tekrar kutlar basarilar dilerim
Çok teşekkürler 🙏
Mükemmel bir anlatım.
Emeğinize sağlık ustam kolay gelsin.
Teşekkürler ustam güzel video olmuş. Eski mesleğim mobilya marangoz ağaç işleri olduğu için verdiğiniz bilgileri çok iyi anladım.👍
Çok teşekkür ederiz hocam. Emeğinize, dilinize, dimağınıza sağlık. Hazırladığınız her videoyu izlediğimde biraz daha aydınlanmış buluyorum kendimi. İyi ki varsınız. Hızır yoldaşınız olsun🙏. Saygı ve sevgilerimle. Sağlıklı günler dilerim🙋🏻♂️.
Tutkal ağaçtan sağlamdır. İlk defa duydum bunu. inanın oyma mı, yaprak mı diye sorulduğunda oyma diyordum. Ancak bu videonuzu izleyince fikrim değişti. Çünkü çok güzel teknik açıklamalar yapıyorsunuz helal olsun hocam. Sizinle tanışma fırsatım oldu. İnşallah size 46 tekne yaprak divan bağlama yaptırmak isterim. Selamlar saygılar
Hocam vermiş olduğunuz bilgiler için sonsuz teşekkürler.
Hocam size sormuş olduğum soruyu cevaplamak için çekmişsiniz videoyu göstermiş olduğunuz anlayışınız ve açıklamanız için çok teşekkür ediyorum
Sagolun varolun. Ufak bir duzeltme. Tren raylarinin arasinda artik bosluk birakmiyorlar.
Evet, enteresan bir kaynağı var değil mi? 🙂
@ thermite ile cok yuksek isida kaynatiyorlar. Genlesmeyi de artik daha iyi hesap yapabildigimiz icin uzun yol egrilerinde yanal dogrultularlara veriyorlar.
Sizin anlattiginiza gore gogus parcasinin genlesmesi kalinlik dogrultusunda oluyor. Yapinin uzerindeki yuklerin en az, govdenin en saglam olmasin saglar. Sese de en az etki eden cozum olmali. Sustain'e etki etmemesi lazim ama frenkanslar arasi amplitude oranlarini etkilemesi lazim. Insan bunu duyabilir mi bilmem. Bunun da cozumu var tabi.
hocam, paylaşımın için teşekkürler. Bilgilendirme çok güzel. İyi bayramlar diliyorum.
Bilgi için çok teşekkürler üstadım. ❤
Ustalık tabii ki çok mühim , fakat ustalığınızı sergilediğiniz materyali bu denli derinlemesine tanımak , bilerek işlemek çok daha mühim . Saatlerce anlatsanız bıkmadan dinleyebilirim sizi üstâd . Yaptığınız bağlamaların da ne kadar kaliteli ve mükemmel tınılara sahip olduğunu tahmin etmekte hiç zor değil . Saygılar ...
Enfes açıklamalar. Teşekkürler.
Ağzınıza sağlık. Teşekkür ederim yararlı bilgileriniz için.
Çok değerli bilgiler, eksik olma usta..
Kıymetli, bilgili bir usta engin usta
Hocam işinize çok hakimsiniz son derece bilgilisiniz tebrik ederim hayran kaldım tekniğinize
Hocam çok teşekkür ederim değerli bilgiler için.
Galiba memleketteki en bilgili dürüst mütevazi usta.
Isin okulunu okudugun nasil belli oluyor. Kursude ders anlatan hoca gibi anlattin. Vallahi tebrik ederim. Sizin gibi zanaatkarlar cok umutlandiriyor beni bu islerin gelecegi adina. Tebrik ederim, Basarilar ...
Teşekkür ederim. Gerçi bu işin okulunu okumadım. Bambaşka bir alanda okudum.
Tesekkurler lutfen bikmadan devam edin .
Ağaçlara fısıldayan adam tebrikler selamlar
Agziniza saglik gerçekten böle anlatim duymadim Teşekürler Ustam
Teşekkürler.
tabi tabi ağaç canlıdır. onu kessende canlıdır o. Uzun zamandır marangozum çok defa konuşmuşumdur uğraştığım ağaçlarla, koklayıp sana aşığım demişimdir çokça zaman. Bu arkadaş işin bilimsel yönünü çok güzel anlatıyor. Ağacı tanımak lazım.
harika bir anlatım. teşekkürler..
Güzel bir video yapmışsınız Hocam. aydınlatıcı ve aklımızdaki sorulara güzel cevaplar verdiniz. Teşekkürler
Tabii Engin beyide izliyorum güzel bilgiler veriyor.
Araştırmacı ve paylaşımcı kardeşime saygılar, başarılar.Adnan Yavuz
Çok teşekkür ederim.
Harika Bravo çok Güzel ve bilimsel olarak anlatmışsın Güzel kardeşim emeğine sağlık
çok şey öğrendim ağzınıza sağlık ustam
Hocam 9.30 daki açıklamanızdan şunu anlıyorum ağacın iklimde ( tropikalle) ilişkilendirerek devamlı yeşil kalmasından buna en iyi ornek en sağlam ağaç ardıç onunda ülkemizde 3 türü var özellikle dikenli ardıç kurusunun dış ortamda çürümediğini 50 yıl gözlemleyen ihtiyarı tanırım rutubetsiz iklimlerde toroslarda ses kalitesi hakkında bir şey diyemem
Teşekkür ederim değerli bilgileriniz için
Çok faydalandım. Teşekkür ederim.
Ağzına sağlık usta güzel bir açıklama yapmışsınız.
Üstadım çok değerli bilgiler bunlar ve eminimki bir çok saz ustası bu bilgilere sahip değildir. Daha yeni bir oyma dut yaptırdım yolda geliyor ve maun sapında liflerin yönü ile ilgili bağlamayı yapan ve başka bir usta tartıştılar. Bağlamayı yapan ustanın yanlış yönde lifleri kullandığını çok yakında sapın egilecegini hatırlattı, bağlamayı yapan usta senin dogrun benim yanlışım, senin yanlışın benim dogrum dedi ve bağlama yolda geliyor. Bende ikaz etti diğer usta ama benim pek bilgim olmadığından 30 belki daha fazla yıllık ustaya güvendim. Sonucunda size bildiririm eğer e-posta bizi paylaşırsanız size resim ve videolar gönderebilirim. Huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir bayram dileğiyle 😊🙏 Saygılar
etopuzkanamis@gmail.com buraya atabilirsiniz fotoları.
@ Bu tartışma Facebook üzerinden oldu aslında şimdi aklıma geldi. Size Facebook özelden adresi göndersem hem resimleri görür hemde aralarında geçen diyaloğu okursunuz. Benim amacım hiç bir ustayı kötülemek veya yüceltmek değil, sadece sizin sahip olduğunuz bilgileri bilmeyen birçok ustanın olduğu ve eğer halen bugün bile ağacın lifleri üzerinde tartışılıyorsa gerçekten acinilacak durumdayız. Saygılarımla.
@@oktbas9197 tamam onu gönderin o zaman.
Enfes, mükemmel. Ders niteliğinde.
Çok değerli bilgiler. Çok teşekkür ediyorum
Yaprak bağlamalar hem daha güzel görüntülü hem de daha iyi ses veriyor. Kapağın lamine olmaması önemli olan bence. Ki zaten lamine kapaklı bağlama hiç görmedim.
Güzel insandan güzel paylasim
''Madem yapan bilir , elbette bilen konuşur'' harika bir video olmuş. babadan böyle gördük demeden bilimsel..
abiiiii sen aşmışsın kendini valla hayran kaldım🙏🙏🙏⭐⭐⭐
Ağzınıza sağlık, cura için oyma gürgen mi daha iyi yoksa dut yaprak mı ?
Teşekkürler. Sorunuzun genel bir cevabı yok. Her tür başka faktörü dışarıda bırakıp kağıt üstüne bir cevap olacaksa dut daha iyi diyebiliriz. Ancak sazı yapan ustanın marifeti ve kapak daha önemlidir. Dolayısıyla spesifik olarak kıyasladığınızda gürgen olan belki çok daha güzel çıkar.
Emeğimize sağlık hocam
Teşekkürler emeğine yüreğine sağlık
Videoyu izlemeden once az biraz tarih, coğrafya, biyoloji, fizik, kimya, endüstri, makine, pazarlama, biraz da nanoteknoloji bilgisi gerekiyor. Hazırlıklı olun. Tum bunlari muzikle birleştirmek de videodaki arkadasa kaliyor. Teşekkür ederim.
Muhteşem öğrenci bir sunum olmuş
Maun ağacı konusunda ki görüşlerinize katılamayacağım. Çünkü, iyi olan şey ucuz olmaz, iyi olan malzemeden öğrenci bağlaması yapilmaz. Yok, derseniz ki eğer işçilik önemli, katılırım. Ancak her şey işçilik ile bitse, limon kasasından yapılan proglfesyonel bir bağlama var. Ben daha eşi benzerine rastlamadım.
,
Emeklerinize sağlık..
izninizle hep merak ettiğim bir soruyu sormak istiyorum, bağlama yapımcısı ustamıza.
Acaba akustik ve klasik - flamenko gitarlarda olduğu gibi,
üstteki ses tonlamasını,vibrasyonu oluşturan ahşaplarda sedir (cedar) ve ladin (spruce)
kullanılıyormu vede en önemlisi bağlamadaki yandaki deliği akustik gitarlardaki gibi üstte oluşturarak seste çok daha iyi performans oluşturulamazmı acaba yada bu denendimi veya denedinizmi, niye böyle bir uygulamaya gidilmiyor acaba ?..
yanıtlarsanız sevinirim,
kolaylıklar,iyi günler dilerim..
..
Merhaba, evet en sık ladin ve ikinci sırada da, sedir kullanılır. Kapakta ses deliği çokça denendi ve yapanlar da var. Daha iyi veya kötü denemez (kişinin beklentisine göre değişir) ama farklı tını ve volüm elde ediliyor.
Ağzına sağlık hocam..
Gerçek bir bilge. Ezberleri yeniden şekillendiriyor.
Ustam bilgilendirdiğin için teşekkür ederim. Zevkle dinledim. Atölyen hangi şehirdedir? Selam ediyor hayırlı işler diliyorum.
Harikasınız, çok şey öğrendim, teşekkürler...
Güzel bilgiler. Teşekkürler.
Saglam olmasina saglam olabilir , tini ses konusunda ayni seyi söyleyebilirmisiniz? Kurt agzi ve saplama klevya sap arasindaki fark . Hangisi daha makbuldur.
Evet, elbette söyleyebilirim. Sap için bağlamada sap videoma bakabilirsiniz.
@ teşekkürler. Emeğinize sağlık.
Bilimsel, ders niteliginde bir video. Eline saglik Usta! Emekli oldugumda, baglama yapmayi dusunuyorum. Yaprak tekne teknigini uygulayan ilk kisi Agop Ohanyan, diye duydum. O zamanlar internet yok, RUclips diye bir sey yok. Bu adam bu teknigi nasil ve nerden ögrendi?
Teşekkürler. Yaprak tekne yüzyıllar önce var. Agop usta belki bağlamaya uygulamıştır. Bilimsellik konusunu ayrıca konuşmak gerek.
Hocam sevgiler saygılar video güzel olmuş fakat can sıkıcı bir şekilde ses kayması var bildirmek istedim.
Evet, çok küçük de olsa ama geç farkettim. Şimdi silmek iyi olmayacak. 😒
nasıl ulaşabiliriz saz yaptırmak için
Sevgili üstadım, öncelikle aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler. Lütfen atölye adresinizi ve telefon numaranızı rica ediyorum.
Selamlar, Allah'a emanet olun.
ustadım selamlar saygılar.
benim bahcemde 20 yıllık bir dut ağacı var. Bundan bağlama yatırabilirmiyim. ebat ne olması gerekiyor,nasıl kuruması gerekiyor ilaclama yapılması gerekirmi
ruclips.net/video/YTYmEdhqFNs/видео.html
Efendim bir de tutkallar üzerine video çekseniz bu konu üzerine video bulmak zor ve sizin Engin bilginizden faydalanmak bizim için çok büyük yarar sağlar
engintopuzkanamis.com/atolyede/tutkal-ve-yapistiricilar-ozellikleri-ve-yapistirma-ipuclari/
Bir video da çekeceğim bir gün 🙂
Evet yorumlarına ve verdiğiniz bilgilendirici yanıtlarla aldığım ekran görüntüleri sayesinde gitarımı tamir etmiştim. Videonuzu merakla bekliyorum 🙃
Teşekkürler hocam
Teşekkürler. Madem konu malzeme ben de kapak konusunda bilgi rica ediyorum. Ozellikle tavsan ladini kapak efsanesi nedir? Bu malzemenin gerçekten ladin kapaklardan farki var mıdır? Diye sormak isterim. Saygılar
Sadece görsel.
hocam bilimsel olarak bu işi yapmanız gerçekten çok hoş...cehaletimi hoş görün sorum şudur,aldığımız bağlamaların çoğu yaprak tekne ve kurt agzı sap bağlantısı yok yaprak tekneye kurt agzı bağlantı olurmu?
Tabiki olur bende iki yaprak maun var iki ayrı ustanın yapısı ve kurt ağzı olarak yapıldı, şöyle söylim 35yıldır bu işin içindeyim çok araştırdım eski sazlar inceyin kurt ağzı ile yapılmıştır ve tank gibi sağlamdır sadece kapağı değilmiştir.
Elimde 47,5 tekne 4/2 budaklı( ki bu yüzden usta mecbur kalın oymuş) ladin kapak 12-13 yıllık oyma dut var.1000 tl uygun gibi gelmişti.gerek kapaktan alınan seslerde sıkıntı yaşadığımdan(en çok bundan muzdaribim)gerek sapın uzunluğu ve kalınlığı (usta bu tekneye ancak bu kadar ince sap olur dedi.daha incelerini gördüm ama bişey diyemedim.kayık tekne fakan fark ediyorsa zaar) yine sap ve bağlamanın ağırlığından olsun 44 veya 46 tekne yaprak almayı düşünüyordum.şu an yaprak dut mu yoksa ardıç mı(kızıl ardıç var galiba) arasında gidip geliyorum.ses çok fark ediyor mu ikisi arasında. ne kadar kapaktan iyi ses almayı istesem de genel olarak bozlak çaldığım için tok sesler arıyorum
Emeğinize sağlık
Hocam cevap verirseniz sevinirim kapaktaki mihrabn kapaga zarari varmi
Orası akustik olarak önemli bir bölge değil. Boşluksuz alıştırılıp yapılırsa zararı olduğunu düşünmüyorum.
Elinize, emeğinize ağzınıza sağlık. Bahçemde 180 cm. Uzunluğunda 40cm. Çapında Dut ağacım mevcut. Bağlama teknesi yapmak için kaç cm. den kestirmek gerekir. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim. Kolay gelsin.
ruclips.net/video/YTYmEdhqFNs/видео.html
Hocam peki kurtağzı ile 22 milimlik deliklere takılan saplar arasındaki farlar neler?
Ben kurtağzının daha güçlü olduğunu düşünüyorum. Şu videoda ayrıntılı anlattım:
ruclips.net/video/ROuTOWuTgPw/видео.html
Engin bey iyi bayramlar dilerim bir sorum olacak ardıç oyma tekne yapılabilirmi olursa kurumu olması gerekir yaşmı
Evet olabilir. Yaş oyulursa çok dikkatli kurutmak lazım. Ardıç çok zor ağaç. Görece yumuşak olduğu için kuru da oyulabilir.
merhabalar hocam. RUclipsdaki videolarınıza bugün denk geldim. emeğiniz için ne kadar teşekkür etsem azdır. bugünlerde bağlama almaya niyetim var. Bir soru soracağım. oyma teknelerin zaman geçtikçe daha güzel ses vermesi yaprak tekneden alacağım sesi geri planda bırakır mı. kısacası oyma tekne almadığım için yıllar sonra pişman olur muyum? yaprak teknelerdede zamanla sesin güzelleşmesi mümkün mü? çok teşekkür ederim.
Engin hocam ilgiyle izliyorum sizi bana maun bağlama yapıp gönderebilirmisiniz
Merhaba Hocam ben bir soru sormak istiyorum lütfen cevap verin. 🙏🙏 şimdi benim müzik dükkanım var. Bizde yazın aşırı sıcak o yüzden bağlamalarım gözümün önünde çatlıyor resmen. Klima kullanmalı mıyım veya vantilatör iyi mi kötü mü lütfen detaylı bilgi verir misiniz. Şimdiden çok çok tşk ederim inşallah cevap veririrsiniz dört gözle bekliyorum.
Dükkana nem ve ısı ölçer alıp ortalama %50 nem ve oda sıcaklığında tutmak iyi olur. Bunu sürekli sağlayabilir misiniz, bilmiyorum. Doğrudan güneş görmemeli.
@ nem çok az hocam. Güneş hiç görmüyor enstrümanları. Ama içerisi sıcak en az 37 derece o yüzden vantilatör açıyorum.
@@agitacet8972 vantilatör ısıyı düşürmez. Ayrıca nem çok az ise tersine nemlendirmek gerekir. Nem az vantilatör de açılınca iyi kuruyor sazlar ve haliyle çatlıyor.
Usta yahu sen harika bir üsluba ve karaktere sahipsin bu belli birşey tebrik ederim. Adamakıllı bırak ustayi insana hasretiz. Ziyaretine yolum düştüğünde muhakkak geleceğim ve kimsenin sorununu teşhis edemediği sazimi getireceğim tanışmak isterim hangi sehirdesiniz nasil bulurum sizi acaba
Teşekkürler. İzmir'deyim. etopuzkanamis@gmail.com
Engin hocam merhaba. Benim de yeni aldigim bir oyma dutum var. Yani normal bir tekne damarlar dağınık. Nemli bir bölgede yaşıyorum aldıktan bir ay sonra üst perdeler cızırtı yapmaya başladı acaba bunun sebebi nedir?
Farklı bir yerde yapıldı ise nem ile şişmeye başlamış olabilir.
Teşekkürler hocam bu güzel bilgiler için ama şöyle bir şey var tutkal daha sağlam diyorsunuz düşüp kırılmalarda ek yerlerinin açılması oluyor diyorsunuz bu çelişki var birde oymada sap ile oymanın ek yerleri uyumlu değil yapışma sağlamlığı sağlam olurmu çizgiler oymada enine sapda dikine
Evet, o kısmı biraz açmak lazım bir video ile. Mesele şu, iyi hazırlanmış bir tutkal ile iyi alıştırılmış yüzeyler yapıştırıldığında tutkal daha sağlamdır. Ancak bizde boncuk tutkal yüksek derecelerde ve uzun süre kaynatılıyor. Bu da yapışmanın zayıf olmasına yol açıyor. Ancak yine bu çoğu zaman bir avantaj olabilir. Çünkü tekne düzgün şekilde ekten ayrılıyor ve tamiri çok kolay. Bir başka husus da, boncuk tutkal kuruyunca kristalleşir. Dolayısıyla şok bir darbe aldığında salması mümkündür.