Bacteriofagen inzetten als antibiotica niet werken?
HTML-код
- Опубликовано: 10 фев 2025
- Steeds vaker laten gevaarlijke bacteriën zich niet doden door antibiotica. Een toekomst waarin zelfs een blaasontsteking dodelijk kan zijn, is reëel. In de strijd tegen toenemende resistentie richten wetenschappers hun pijlen op virussen die specifiek één soort bacterie doden: bacteriofagen of fagen. Ze komen o.a. uit het riool. Nederlandse patiënten zijn voor fagentherapie nog vaak aangewezen op het buitenland. Ger van het Einde had een resistente bacterie in zijn schouder die constante pijn veroorzaakte. Toen een armamputatie werd geopperd, ging hij zelf op zoek naar fagen. Na het drinken van fagendrankjes uit Georgië verdween de bacterie.
Op ntr.nl/wetenschap vind je de mooiste wetenschapsverhalen van de NTR. We volgen met een kritische blik de ontwikkelingen in de wetenschap en houden je op de hoogte van het laatste wetenschapsnieuws, nieuwe programma's en leuke weetjes.
Volg ons op Twitter: / wetenschap
Volg ons op Facebook: / ntrwetenschap
Volg ons op Instagram: / ntrwetenschap
Omdat de ontwikkeling duur is en er voor de industrie weinig ter verdienen is moet de overheid/WHO/EU het initiatief nemen. Onze gezondheid is geen business.
In feite is dat het wel, kleine communist
Veel over gelezen en gehoord. Nooit echt gesnapt waarom ze niet eerder hier volgens "Nederlandse standaarden" goed onderzoek hebben gedaan om dit in te zetten als medicijn.
Omdat we tot nu toe antibiotica hebben en fagen alleen op een specifieke bacterie werken. Rusland gebruikt dit al, omdat ze geen toegang hebben tot antibiotica, en we hebben nou niet echt een goede relatie met dat land, dus moeten we daar eerst zelf onderzoek naar doen.
@Jooonathan geeft alleen nog steeds niet antwoord op "waarom niet veel eerder"
@@daddynikolatesla6663 Jawel, niet nodig, want we hadden antibiotica en daardoor werd er op nieuwe antibiotica ingezet. Macrofagen zijn inferieur aan antibiotica, maar antibiotica hebben het probleem dat er resistentie tegen opgebouwd wordt
Zou het iets te maken kunnen hebben met geld? In "dokters van morgen" werd in 2017 ook aandacht besteed aan bacteriofagen. Er zal geen verdienmodel van te maken zijn...
@@mabrifravdv Het heeft te maken met geld ja, dat is hoe ons systeem helaas werkt!
Oud nieuws
In buitenland wordt dit allang gebruikt
Lymepatienten gaan al jaren op eigen kosten dus de mensen die het kunnen betalen naar buitenland
Oud nieuws of niet. Het was een informatieve video.
Liever oud nieuws dat klopt dan nieuwe faceboekjournaaltjes van FvD en Blckbx.
Dit is ook al een aantal jaren geleden behandeld door Antoinette Hertsenberg, bekend van het televisieprogramma Radar. Wel jammer om te constateren dat het in Nederland weer allemaal zo traag gaat dat een aantal mensen zullen annemen dat Focus er als eerste aandacht aan besteed.
Het word inderdaad tijd om eens toe te geven dat Pasteur ongelijk had. Béchamps wist het beter.
Onjuist 😢
de russen gebruiken did all 40-50 jaar
wat een vaag verhaal
Stop 😢
Hoezo?
Goh, weer zo'n wonder van de "wetenschap"
Wanneer gaan we nu eens die rapporten zien van autopsies op geprikte mensen?
als jij je kies laat trekken met!! of geenspuit ?
@robvanderpeijl1326
Nee, ik neem een frikandel. Is hetzelfde volgens Hugo
@@geengenspuit pijnlijk dus zonder spuit succes dan maar😅
@@robvanderpeijl1326
Pijnlijk?
Das een prik in je arm
@ dat kan jij niet weten 😀 maar minder als een operatie zonder spuit vooraf
Lijkt mij