Furkan hocam, görüşlerinize kesinlikle katılıyorum. Ancak rekabet edilen topluluk üzerindeki dinamikler kesinlikle çok çok önemli. Gelişmiş bir üniversite topluluğunda bu bir gelişim fırsatı ancak bizim gibi toplumlarda direk tehdit olarak algılanıyor ve hep beraber büyütelim mantığı yerine rekabet potansiyeli olan kişiyi oyundan turlu hileler ile ekarte ediliyor. Ve hayvanların dünyasında olduğu gibi kendi bölgelerini korumuş oluyorlar. Sonuc olarak, rekabet güzel bir itici güçtür ancak bu ortamı sağlayacak kultur yapısı en az onun kadar önemlidir. Benim düşüncem bu sekilde
Sizi bir yil kadardir takip ediyorum. Ben kendim de yurtdisinda doktora sahibi olmus bir bilim insaniyim, ama sizi dinledigimde daha bir versiyonum olma ilhami ile doluyorum. Zaten kendiniz icin ise yarayan ve kullandiginiz stratejileri, gonul acikligiyla diger insanlari da yukseltmek icin paylasmaniz son derece yuce gonullu bir ugras, ve ozunuzde gercekten iyi bir insan oldugunuzu gosteriyor. Ve hic tanismamis olmamiza ragmen varliginiz icin bir tesekkur hissi ile doluyorum. Iyi ki varsiniz, insanliga dair umudum artiryor sizi dinleyince.
İnsanı geliştirir ve daha iyiye ulaşmasına olanak sağlar. Beni geliştirecek bir arkadaşım vardı; ikimiz de yeteneklerimizi ve becerilerimizi sürekli olarak geliştirdik. Arkadaşımın üstün yetenekleri, benim daha çok çalışmama ve potansiyelimi keşfetmeme yardımcı olurken, benim azmim ve kararlılığım da arkadaşımı motive ederdi.
rekabet güzeldir, yani birisinin canını yakmıyorsanız, sömürmüyorsanız, çalışmalarınızda genelde kendiniz uğraşıp başarıyorsanız güzeldir. Ama dünyamızda genelde rekabette geri kalanlar, ne kadar çalıştıklarının bir önemi olmadan, tüm mal varlıklarını dahi kaybedebiliyorlar, ailelerinin, sevdiklerinin gelecekleri kararabiliyor. Yani akademik anlamdaki ben bir şeyi keşfettim rekabetinden çok hayatta kalma rekabeti var, açlık oyunları gibi. Başarılı insanlar genelde bu durumu görmezler ya da göremezler, zaten başarılıdırlar, zekaları vardır, para pul şan şöhret vardır ama diğer insanlar, çalışkan olsalar dahi çoğu gelecek kaygısıyla yaşamaya mahkumlar ve başarılı insanların ele geçirdikleri araziler üzerinde de kiracı olmak zorundalar. Şirinler köyündeki gibi mühendis şirin gibi lüks peşinde, şan şöhret peşinde olmadan, elde edilen başarıyla köyün topraklarını ele geçirme hırsı olmadan, diğer insanları aciz duruma düşürmeden aklını zekasını kuvvetini kullanan barışçıl bireyler olsaydık bambaşka bir dünya olurdu ama öyle değil. Herkes hizmetli çalıştırıp atıl işlerden sıyrılıp piramit üstüne piramit dikmekle kafayı yemiş durumda. Bilim camiasındaki rekabetle açlık oyunları dünyasının rekabeti arasında da çok farklar olduğunu ama egemen olan rekabetin açlık oyunları rekabeti olduğunu anlamamız gerek. Yani makam mevki kaybettiğinizde hayatınızı kaybediyorsunuz, keşke sadece makam mevki kaybedilse. Önemli olan yarışmaktı denilip herkes yoluna kaygısız bir şekilde devam edebilse. Sevgiler.
@@ilahsubebakanlik istisnalar kaideyi bozmaz hem de onun kotu gibi gozukmesi onun kotu oldugu anlamina gelmez aslinda iyi bir seydir ama kotu gibi gozukur
@@ilahsubebakanlik Rekabet geliştirir. ÖSYM'nin beceriksizliği yüzünden kötü gibi gözüküyo, ÖSYM'nin belli bir standardı yok ya çok zor yada kolay. Gerçi Türkiye'de becerikli bi kurum varmı o da tartışılır. Liyakatli insanların önemli yerlere gelemediği bir memleket olduğumuz için hiçbir zaman düzelmicez.
Rekabet hayatın her alanında olan bir şey. Aşırıya kaçılmadığı sürece iyi bir çalışma motivasyonudur. Güzel bir video olmuş başarılarının devamını dilerim Furkan!
Çoğu bilim insanı bir başka bilim insanın buluşlarından etkilenir ve imrenir . Rekabet böylece bilim insanlarını ( sadece bilim insanları için geçerli değil ama bilim özelinde konuşuyorum) üretim yapmaya teşvik eder . Tarihte çok az insan rekabet yüzünden değil de başka sebeplerden dolayı üretim yapar . Bildiğim kadarıyla Euler ve Ramanujan bunlardan bazıları .
5:46 da seyrederken düşündüklerim.... Aslında her türlü kitabı alıp okuyabilirim. Ancak kötü yazılmışsa devam edemem. Sistemi incelemek bakımından kötü takım da seyredilir ama niyet futbol değil analizdir. Sürekli aynı hatalar tekrarlanır da da belki çabuk sıkılır insan. Rekabet üzerine.. Benim okuduğum lise bir Anadolu Lisesi idi. Özellikle öğretmen çocukları ve başka şekillerde öğrenciler okuluma transfer olduktan sonra arkadaşlık bozuldu. Öğrenciler arasında kıskançlık ve çekememezlik vardı. Ne ilkokulumda ne de liseme nazaran kolay girdiğim üniversiteside böyle küçük kötü insanlar yoktu Eğitim haricinde kahvaltı sırasında kendine en iyi yumurtalı ekmeği almak için garsonu arkasindaki sıraya bakmaksızın oyalayan kişinin varlığı belki olumsuz rekabete örnek verilebilir. Sizin olumlu rekabet olarak gösterdiğiniz nokta ilerlemeyi farketmemize yararı olacak daha ziyade çeşitliliğin bir alt başlığı olarak rekabet gibi geldi.
Rekabet konusunda zorlanan kişiler bazen sızlanır ve şikayetlenirler. Bu dini olarak veya kariyer olarak da olabilir. Fakat Barcelona, şampiyonlar liginde karşısına Real Madrid çıktığı için ağlamaz. Onu yenmek için uğraşır ki en iyisi olduğunu gösterebilsin. Gerçekten de zorlanırlar. Taktik ve sportif olarak çok çaba sarf ederler. Fakat onun karşısına Pendik Spor çıksa da üzülürler. Aşağılanmış hissederler. Sizi zorlayan yaratıcı veya sizi zorlayan ortamlar sizin kalitenizi gerçekten gösterir. Çoğu peygamberin hayatının ne denli zor olduğunu, çoğu önemli kişinin veya topluluğun büyük zorlukları aştığını ondan kaliteli olduğunu görürürüz.
"Jealousy is natural to the divine" Metaphysics, Aristotle. (Alpha, 983a, 30) Although it is almost anachronistic to quote this in today's scientific ethos, and it is plainly misleading for an understanding of Aristotle, still there should be some who can taste it.
Furkan bey , yolunu bulmaya çalışan gençlere yönelik yaptığınız içerikler inanılmaz.Peki siz nasıl bir aile de yetistiniz ,çevreniz ,ailenizi naçizane çok merak ediyorum.Elbette sizin sorumlulugunuz değil ,lakin umarım bir gün yeni ebeveyn olmuş yetişkinler için sizin tutukunuzu kesfetmenize olanak sağlayan çevre hakkında bilgi edinebiliriz. Sevgiler..
Çok büyük başarılarım veya gıpta edilecek bir şeyim hiç olmadı ama amatörce kendi fikrimi söylemek istiyorum. Rekabet edebilmek için süregelen bir ekonomik ve kültürel sermayemiz olması gerekiyor. Rekabet ederken "gayrı resmi" koşulların olmaması için seçkin bir noktadan hareket etmek gerekiyor. Çünkü rekabetin eleğine daha girmeden elenen pek çok potansiyel oluyor. Eşit koşullarda rekabet adil ve geliştiricidir aksi durumda rekabet tercih edilemez bir yıkımla gelir. Sadece fikrim. Bu arada, başarıların daim olsun
Video için teşekkürler, uzun zaman olmuştu. Bu arada Cumhuriyet'in yüzüncü yılı serisinden Nutuk gözümüzden kaçmadı, serinin tamamı gerçekten mükemmel kitaplar
Bizler küçükken Kaşağı okumuş nesilleriz o yüzden rekabetin kardeşler arasından bile getirdiği sonuçlar konusunda beynimiz çok iyi yıkandı ancak Ömer Seyfettin okumayanlar 'başarılı ' oldular. Bu konuda Jim Carrey gibi bir komedyenin görüşleri daha doğru geliyor bana.
Furkan bey çok güzel bir konuya değinmişsiniz bizim ülkemizde Türk kaka olarak bilinen bir tutum. Yine aynı şekilde pazarlama konusunu ele alırsanız çok sevinirim. Kişinin kendisine reklamını yapması ne kadar doğru veya yargılanmalı mı kabul mü edilmeli ?
Selam furkan , çalışırken müzik dinlemeyi çok severim ben seninde yapıp yapmadığını merak etmiştim ve bunun insanın dikkatine ve odağına etkisi ne sence bunun üzerine bir video çekebilirsin, bence insanlarda merak edecektir
Çoğu öğrenci aşırı rekabetin bir yan etkisi olabilen kıskançlıktan duygusal olarak sindirilmekten kaçıyor aslında. Rekabetten değil. Allah rakibin de sağlıklı olanını versin. Bazı rakipler dünyadaki milyonlarca başarılı insanı bırakır seninle uğraşıp deli gibi mücadele eder. Esas mesele başarıyı kovalamak değil, ondan bundan iyi olmaktır. Ezcümle en iyi okullara da gidilse bunlardan vardır malesef ve size hissettirdikleri anksiyeteden başka bir şey değildir. Yeri geldiğinde bir hiçliğin ortasındaymışçasına kendiyle rekabet modunu açmanın gerekliliğine vurgu yapmak istedim. Bahsettiğiniz rekabet düzeyli olan tabii ki.
insanoğlunun düzeninde kaybeden ya da geride kalan açlık oyunlarında debelenmek zorunda kalıyor. Yani tatlı güzel sevecen bir rekabet ortamı yok maalesef.
Adil rekabet iyidir ancak unutmayın ki hız ve zamanlama en iyiler için bazen uygun olmadığı için, kısa dönemde o anlık iyi görünenler koltukları kapmış bursları almış olabilir.
Merhaba, patentli bir fizik projem var acaba hakkında sizle iletişime geçmek için kullanabileceğim bir platform mevcut mudur ? Dilerseniz ben patent numarasını yazabilirim. Türk patent üzerinden inceleyebilirsiniz.
Öncelikle size çok teşekkür etmek istiyorum, sizi uzun zamandır takip ediyorum ve bana birçok yönden destek oldunuz ve sorularıma cevap bulmamda yardımcı oldunuz.Sizce temel bilim yoksa mühendislik mi okuyacağımıza nasıl karar vermeliyiz?Ben fizik ve astrofiziği çok seviyorum ancaq ne okuyacağıma karar veremiyorum ve nasıl karar vermem gerektiğini bilmiyorum....
Bilimde rekabet güzeldir ancak işin içine şahsi meseleler girmesini çok yanlış buluyorum. Örneğin X kişisi bir çalışma yaptı ve ben sadece onu sevmediğim için çalışmalarına karşı çıkıyorsam ya da bilim dünyasında o kişiye belli bir güçlü grup tarafından destek varsa (örneğin büyük bir ilaç şirketinin duymak istediklerini yazıyor) o nedenle o kişiyi savunuyorsam bu bilimi kendi bağlamından saptırır, bilime güveni sarsar. Bence bilim dünyasındaki en büyük sorunlardan biri bu (temel bilim öğrencisiyim ben de)
makam ve mevki kaybında insanın hayatı da karardığı için ve gelecek kaygısı yaşandığı için böyle oluyor. Yoksa yarışmak güzeldi vb denilip herkes hayatına çok kayıplar olmadan ve gelecek kaygısı çekmeden yaşayabilse çok farklı olurdu ama insanlığın koyduğu kurallar geride kalanların açlık oyunlarında debelenmesini şart koşuyor, maalesef.
@@futurexjam2 Benim hocam bizzat yaşamış bunu. Kendi yaptığı çalışma hakemin bir çalışmasını desteklemediği, ona zıt olduğu için dergi yayınlamayi kabul etmemiş. Tabi başka dergi çalışmayı kabul etmiş ama bilim dünyasında böyle şeylerin olması çok üzücü
Kendi gözlemlerimi paylaşmayı arzu ettin . Şimdi Evrim ağacıyla ilk ben 14 yaşında bir tanışmam oldu yani çağrı mert bakircıyla o zamanlar tabii insan çocukken her şeyi toz pembe sanıyor. Aa ne güzel ya bunlar objektif bilim anlatıyor. İnsanların malumat mertebesi artıyor.Dimağları bilimle doluyor , diyorsun. Lakin artık tam tersini düşünüyorum. Yani Evrim ağacı bilimi kendi ideolojilerine alet eden subjektif bir yer olduğu kanısına vardım. Tabii ki de halen daha değerli bir yer. Ama öyle objektifiz diye de geçinmesinler.
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Dediklerinizin çoğuna katılıyorum. Ama benim asıl merak ettiğim ve çekindiğim bilim insanları arasındaki rekabetin etkileri değil. Rekabetin bilim insanlarını yönlendiren etkileri. Örneğin herhangi bir konuda araştırma yapmak istediğimi düşünelim; mutlaka bunun endüstride bir karşılığı olacaktır. Ve rekabet aracılığıyla araştırmalar endüstriyel yöne yönlendirilebilir. Sonuçta rekabet bir ödül ile güdüleniyor ve ödülü koyabilen rekabetin şartlarını dilediği gibi kurgulayabilir. Bu etkilerin şiddetini ve yönlendirici etkisini ne kadar hissediyorsunuz? Önlem alabiliyor musunuz? Alabiliyorsanız bunlar neler?
Cok guzel bir soru. Dogrusu ben biraz da bu sebeplerden dolayi endustri ile icice olan ve uygulamali bir sahadan (quantum computing) ayrilip cok daha temel bir sorunun (origins of life) pesine dustum. Yasamin baslangici gibi uygulamasi az sahalarda endustrinin bilim insanlarini yonlendirmesi cok daha az olasi. Rekabet olmasi gerektigi gibi ve dogru zeminde oluyor, temel bir soruya cevap bulabilmek icin.
Rekabet bazen de uğraşı içerikten koparan ve yabancılaştıran bir şey olarak beliriyor. "İnsani" yavanlığa bu yabancılaşma neden oluyor. Tek başına "rekabetçilik" epey yavan bir önerme bana göre. Rekabet duygusunun, "biz" duygusuyla tamamlanması ve dengelenmesi ve daha gelişkin bir kültür olarak sentezlenmesi gerekir.
@Büşramargolis4 hay hay hemen öneririm Celal şengörün newton türk olsaydı ? Modern tarih öncesi fizik Ve bunlarla beraber fizikçilerin hayatını anlatan dünyayı değiştiren fizikçiler isimli kitapları önerebilirim:)
Hocam rekabet güzeldir ama maalesef türkiyede rekabet öyle içselleşmiş ki rekabetten dolayı insanlar birbiriyle takım çalışması yapmıyor veya rakibini geçmek yerine rakibinin düşmesini istiyor bundan dolayıda insanlar arasında bilgi ve tecrübe aktarımını engellediğinden dolayı rekabetin yarardan çok zarar olduğunu düşünüyorum tabiyki bu düşüncelerim türkiye için geçerli genel dünya da bu tarz negatif özellikleri varmıdır bilmiyorum
Bahsettiginiz liyakat odakli bir rekabet degil, one gecme odakli bir mahalle kavgasi aslinda. Maalesef eger bu sekilde olursa cok zararli bir hal aliyor.
Furkan hocam sana video ile alakasız bir soru sormam gerekiyor. Gecenki canlı yayınlarında seyehat için kullandığın bir defter vardı; içi ve dışı ayrılabilen defter. O defterlerin ismi ne olarak geçiyor acaba?
Furkan abi selam umarım iyi gidiyordur, ben Gökmen, aylar önce size resim hediye etmiştim teşekkür için belki hatırlarsınız, geçen size bir soru sormuştum email üzerinden, fakat sanırım spama düştü. Hemen kısaca bir bakarsanız çok sevinirim
@@whothefrickareyou4490 slm önceki bi yorumunuzda tıp yazdığınızı söylemiştiniz (4sene önce :d) şu an bu seçiminizden pişmanlık duyuyor musunuz napıyorsunuz çok merak ettim
Furkan bey, çok soyut konuşuyorsunuz. Bu kadar genel sözler, gerçek dünya veya Türkiye için hiçbir anlam ifade etmiyor. Bilimsel incelemeler yaptığınız alana gösterdiğiniz özeni bu konuda göstermemiş, ilk akla gelen en genrl sözleri söylemişsiniz. Rekabet tabii ki iyidir. Ama şartlar eşit rekabete uygun mu? Türkiye’de çocukların %90'ının protein alamadığı, pek çoğunun erken yaşta çalışmak zorunda kaldığı, okuyanların da çok kötü eğitim aldığı bir yerde söyledikleriniz herhalde nüfusun %2'si için geçerli.
minik kardeşlerde her zaman tatlı rekabet vardır.Ana okullarında sık uygulanan metottur.Amaç tüm çocuklarda başarı oranının yükselmesidir.Ancak vahşi kapitalizmde milyonların aleyhinde işleyen sadece belirli bir sınıfa hizmet eden rekabeti red ediyorum.
Biyoloji derslerinde rekabetin iki taraf için de olumsuz olduğu söyleniyor. Gerçekten de taraflar belli bir düzeyde kötü etkilenirken bunun yine de iki tarafı da geliştirmesi ve nihayetinde bunun da evrime katkı sağlaması enteresan bir durum.
Furkan hocam, görüşlerinize kesinlikle katılıyorum. Ancak rekabet edilen topluluk üzerindeki dinamikler kesinlikle çok çok önemli. Gelişmiş bir üniversite topluluğunda bu bir gelişim fırsatı ancak bizim gibi toplumlarda direk tehdit olarak algılanıyor ve hep beraber büyütelim mantığı yerine rekabet potansiyeli olan kişiyi oyundan turlu hileler ile ekarte ediliyor. Ve hayvanların dünyasında olduğu gibi kendi bölgelerini korumuş oluyorlar. Sonuc olarak, rekabet güzel bir itici güçtür ancak bu ortamı sağlayacak kultur yapısı en az onun kadar önemlidir. Benim düşüncem bu sekilde
aslında olay bence rekabete merak hissiyle katılmak. aksi takdirde üstün hissetmek için yapılan şeylerde ne samimiyet ne sağlıklı bireyler oluyor.
Sizi bir yil kadardir takip ediyorum. Ben kendim de yurtdisinda doktora sahibi olmus bir bilim insaniyim, ama sizi dinledigimde daha bir versiyonum olma ilhami ile doluyorum. Zaten kendiniz icin ise yarayan ve kullandiginiz stratejileri, gonul acikligiyla diger insanlari da yukseltmek icin paylasmaniz son derece yuce gonullu bir ugras, ve ozunuzde gercekten iyi bir insan oldugunuzu gosteriyor. Ve hic tanismamis olmamiza ragmen varliginiz icin bir tesekkur hissi ile doluyorum. Iyi ki varsiniz, insanliga dair umudum artiryor sizi dinleyince.
Doktoranız hayırlı olsun. Allah hayırlara vesile kılsın.
İnsanı geliştirir ve daha iyiye ulaşmasına olanak sağlar. Beni geliştirecek bir arkadaşım vardı; ikimiz de yeteneklerimizi ve becerilerimizi sürekli olarak geliştirdik. Arkadaşımın üstün yetenekleri, benim daha çok çalışmama ve potansiyelimi keşfetmeme yardımcı olurken, benim azmim ve kararlılığım da arkadaşımı motive ederdi.
👍
rekabet güzeldir, yani birisinin canını yakmıyorsanız, sömürmüyorsanız, çalışmalarınızda genelde kendiniz uğraşıp başarıyorsanız güzeldir. Ama dünyamızda genelde rekabette geri kalanlar, ne kadar çalıştıklarının bir önemi olmadan, tüm mal varlıklarını dahi kaybedebiliyorlar, ailelerinin, sevdiklerinin gelecekleri kararabiliyor. Yani akademik anlamdaki ben bir şeyi keşfettim rekabetinden çok hayatta kalma rekabeti var, açlık oyunları gibi. Başarılı insanlar genelde bu durumu görmezler ya da göremezler, zaten başarılıdırlar, zekaları vardır, para pul şan şöhret vardır ama diğer insanlar, çalışkan olsalar dahi çoğu gelecek kaygısıyla yaşamaya mahkumlar ve başarılı insanların ele geçirdikleri araziler üzerinde de kiracı olmak zorundalar. Şirinler köyündeki gibi mühendis şirin gibi lüks peşinde, şan şöhret peşinde olmadan, elde edilen başarıyla köyün topraklarını ele geçirme hırsı olmadan, diğer insanları aciz duruma düşürmeden aklını zekasını kuvvetini kullanan barışçıl bireyler olsaydık bambaşka bir dünya olurdu ama öyle değil. Herkes hizmetli çalıştırıp atıl işlerden sıyrılıp piramit üstüne piramit dikmekle kafayı yemiş durumda. Bilim camiasındaki rekabetle açlık oyunları dünyasının rekabeti arasında da çok farklar olduğunu ama egemen olan rekabetin açlık oyunları rekabeti olduğunu anlamamız gerek. Yani makam mevki kaybettiğinizde hayatınızı kaybediyorsunuz, keşke sadece makam mevki kaybedilse. Önemli olan yarışmaktı denilip herkes yoluna kaygısız bir şekilde devam edebilse. Sevgiler.
Rekabet her zaman guzeldir ama ulkemizde genellikle YKS ya da LGS sinaviyla iliskilendirildigi icin kotu gibi gozukuyor .
Onlar ön eleme. Onlar da olmasa her yer torpilli dolar. Tüm dünyada var bunlar.
Her zaman diyemeyiz o zaman😮
@@ilahsubebakanlik istisnalar kaideyi bozmaz hem de onun kotu gibi gozukmesi onun kotu oldugu anlamina gelmez aslinda iyi bir seydir ama kotu gibi gozukur
@@ilahsubebakanlik Rekabet geliştirir. ÖSYM'nin beceriksizliği yüzünden kötü gibi gözüküyo, ÖSYM'nin belli bir standardı yok ya çok zor yada kolay. Gerçi Türkiye'de becerikli bi kurum varmı o da tartışılır. Liyakatli insanların önemli yerlere gelemediği bir memleket olduğumuz için hiçbir zaman düzelmicez.
YKS güzeldir
Rekabet hayatın her alanında olan bir şey. Aşırıya kaçılmadığı sürece iyi bir çalışma motivasyonudur. Güzel bir video olmuş başarılarının devamını dilerim Furkan!
Furkan Bey, rica etsem geç kalma hissi üzerine bir video çekebilir misiniz? Çok faydalı buluyorum videolarınızı ayrıca teşekkür ederim.
Gençlere kendilerini geliştirmeleri için neler yapmalılar videosu gelsin
iyi bilim için iyi düşünmeyi ve konuşabilmeyi gözlemlemiş olduk
Özlemişiz videolarını, selamlar
Çoğu bilim insanı bir başka bilim insanın buluşlarından etkilenir ve imrenir . Rekabet böylece bilim insanlarını ( sadece bilim insanları için geçerli değil ama bilim özelinde konuşuyorum) üretim yapmaya teşvik eder . Tarihte çok az insan rekabet yüzünden değil de başka sebeplerden dolayı üretim yapar . Bildiğim kadarıyla Euler ve Ramanujan bunlardan bazıları .
5:46 da seyrederken düşündüklerim.... Aslında her türlü kitabı alıp okuyabilirim. Ancak kötü yazılmışsa devam edemem. Sistemi incelemek bakımından kötü takım da seyredilir ama niyet futbol değil analizdir. Sürekli aynı hatalar tekrarlanır da da belki çabuk sıkılır insan. Rekabet üzerine.. Benim okuduğum lise bir Anadolu Lisesi idi. Özellikle öğretmen çocukları ve başka şekillerde öğrenciler okuluma transfer olduktan sonra arkadaşlık bozuldu. Öğrenciler arasında kıskançlık ve çekememezlik vardı. Ne ilkokulumda ne de liseme nazaran kolay girdiğim üniversiteside böyle küçük kötü insanlar yoktu Eğitim haricinde kahvaltı sırasında kendine en iyi yumurtalı ekmeği almak için garsonu arkasindaki sıraya bakmaksızın oyalayan kişinin varlığı belki olumsuz rekabete örnek verilebilir. Sizin olumlu rekabet olarak gösterdiğiniz nokta ilerlemeyi farketmemize yararı olacak daha ziyade çeşitliliğin bir alt başlığı olarak rekabet gibi geldi.
Rekabet oldukça doğal hatta kaçınılmaz
Sabahın 6'sında Probability and Computing kitabı okurken gelen o video :) Emeğine sağlık hocam teşekkürler.
Videolarınızın birçok açıdan faydası oluyor teşekkürler
Kardeşim güzel videolarına devam etmeni diliyorum. Umut vericisin
Rekabet konusunda zorlanan kişiler bazen sızlanır ve şikayetlenirler. Bu dini olarak veya kariyer olarak da olabilir. Fakat Barcelona, şampiyonlar liginde karşısına Real Madrid çıktığı için ağlamaz. Onu yenmek için uğraşır ki en iyisi olduğunu gösterebilsin. Gerçekten de zorlanırlar. Taktik ve sportif olarak çok çaba sarf ederler. Fakat onun karşısına Pendik Spor çıksa da üzülürler. Aşağılanmış hissederler. Sizi zorlayan yaratıcı veya sizi zorlayan ortamlar sizin kalitenizi gerçekten gösterir. Çoğu peygamberin hayatının ne denli zor olduğunu, çoğu önemli kişinin veya topluluğun büyük zorlukları aştığını ondan kaliteli olduğunu görürürüz.
Furkan hocam lütfen daha sık video atın,çok faydalı oluyor bizler için 🙌🏻
👍 Her video ufuk açıyor.
Duanızda olmak isterim furkan hocam. Önceki videolarınızda da beni görmeniz muhtemel, destekçinizim:))
Cok faydali bir video olmus tesekkür ederim.
"Jealousy is natural to the divine"
Metaphysics, Aristotle. (Alpha, 983a, 30)
Although it is almost anachronistic to quote this in today's scientific ethos, and it is plainly misleading for an understanding of Aristotle, still there should be some who can taste it.
Sağ ol abi.Tavsiyelerin için teşekkürler
Yine kalite kokan bir video olmuş 👏
rekabet kaynaklar "sınırlı" olduğu için var ve ister istemez kaçınılmaz bir durum.
Teşekkürler, sayenizde her geçen gün ufkum biraz daha açılıyor.
Furkan bey , yolunu bulmaya çalışan gençlere yönelik yaptığınız içerikler inanılmaz.Peki siz nasıl bir aile de yetistiniz ,çevreniz ,ailenizi naçizane çok merak ediyorum.Elbette sizin sorumlulugunuz değil ,lakin umarım bir gün yeni ebeveyn olmuş yetişkinler için sizin tutukunuzu kesfetmenize olanak sağlayan çevre hakkında bilgi edinebiliriz. Sevgiler..
Asıl biz bu güzel video için teşekkür ederiz ❤
Güzel video olmuş abi eline sağlık
İyi çalışmalar.
Çok büyük başarılarım veya gıpta edilecek bir şeyim hiç olmadı ama amatörce kendi fikrimi söylemek istiyorum. Rekabet edebilmek için süregelen bir ekonomik ve kültürel sermayemiz olması gerekiyor. Rekabet ederken "gayrı resmi" koşulların olmaması için seçkin bir noktadan hareket etmek gerekiyor. Çünkü rekabetin eleğine daha girmeden elenen pek çok potansiyel oluyor. Eşit koşullarda rekabet adil ve geliştiricidir aksi durumda rekabet tercih edilemez bir yıkımla gelir. Sadece fikrim. Bu arada, başarıların daim olsun
Videonu izledim çok güzel olmuş felsefi açıdan çok güzel anlatmışsın
Video için teşekkürler, uzun zaman olmuştu. Bu arada Cumhuriyet'in yüzüncü yılı serisinden Nutuk gözümüzden kaçmadı, serinin tamamı gerçekten mükemmel kitaplar
Bizler küçükken Kaşağı okumuş nesilleriz o yüzden rekabetin kardeşler arasından bile getirdiği sonuçlar konusunda beynimiz çok iyi yıkandı ancak Ömer Seyfettin okumayanlar 'başarılı ' oldular. Bu konuda Jim Carrey gibi bir komedyenin görüşleri daha doğru geliyor bana.
Furkan bey çok güzel bir konuya değinmişsiniz bizim ülkemizde Türk kaka olarak bilinen bir tutum. Yine aynı şekilde pazarlama konusunu ele alırsanız çok sevinirim. Kişinin kendisine reklamını yapması ne kadar doğru veya yargılanmalı mı kabul mü edilmeli ?
Teşekkürler , aşırı faydalı oldu. 😊
RUclips’da gördüklerim arasında en çok özendiğim kişi sensin
Selam furkan , çalışırken müzik dinlemeyi çok severim ben seninde yapıp yapmadığını merak etmiştim ve bunun insanın dikkatine ve odağına etkisi ne sence bunun üzerine bir video çekebilirsin, bence insanlarda merak edecektir
Çoğu öğrenci aşırı rekabetin bir yan etkisi olabilen kıskançlıktan duygusal olarak sindirilmekten kaçıyor aslında. Rekabetten değil. Allah rakibin de sağlıklı olanını versin. Bazı rakipler dünyadaki milyonlarca başarılı insanı bırakır seninle uğraşıp deli gibi mücadele eder. Esas mesele başarıyı kovalamak değil, ondan bundan iyi olmaktır. Ezcümle en iyi okullara da gidilse bunlardan vardır malesef ve size hissettirdikleri anksiyeteden başka bir şey değildir. Yeri geldiğinde bir hiçliğin ortasındaymışçasına kendiyle rekabet modunu açmanın gerekliliğine vurgu yapmak istedim. Bahsettiğiniz rekabet düzeyli olan tabii ki.
insanoğlunun düzeninde kaybeden ya da geride kalan açlık oyunlarında debelenmek zorunda kalıyor. Yani tatlı güzel sevecen bir rekabet ortamı yok maalesef.
Özlemişiz ya
Rekabet, yaşamın başlangıcından beri evrimin itici gücü olmuştur. Harika bir video çok şey öğrendim.
To be the best, you have to beat the best.
abi ilaç gibisin teşekkürler
Bilim Teknik'te görüp merak etmiştim keşke youtube kanalı olduğunu yazsalardı dergide de
saygılarımla.
hocam yks ye bağlı her şeyin yolunda olup olmaqdığı
Saygılar
Adil rekabet iyidir ancak unutmayın ki hız ve zamanlama en iyiler için bazen uygun olmadığı için, kısa dönemde o anlık iyi görünenler koltukları kapmış bursları almış olabilir.
Bu videoların bana Montaigne'nin Denemeler kitabını anımsatıyor.
Çok enteresan. Bu anımsamanın kaynağı nedir sizce ?
@@recepsahin1639 Sanırım farklı konular üzerine kısa videolar olması ve "üzerine" kelimesi olabilir
Yeni kitap önerisi yapar mısın lütfen
Furkan hocam selamlar, lisede neler yaptiginiz, nasil deneyimler edindiginizi konu alan bir video cekmeyi düşünüyor musunuz
süper
Basarilar
Günaydınlar
kitaplıktaki nutuk❤
Ay bu çocuğun instagram hesabı olmaması beni çok üzüyor hemen takip ederdim
Merhaba, patentli bir fizik projem var acaba hakkında sizle iletişime geçmek için kullanabileceğim bir platform mevcut mudur ? Dilerseniz ben patent numarasını yazabilirim. Türk patent üzerinden inceleyebilirsiniz.
Öncelikle size çok teşekkür etmek istiyorum, sizi uzun zamandır takip ediyorum ve bana birçok yönden destek oldunuz ve sorularıma cevap bulmamda yardımcı oldunuz.Sizce temel bilim yoksa mühendislik mi okuyacağımıza nasıl karar vermeliyiz?Ben fizik ve astrofiziği çok seviyorum ancaq ne okuyacağıma karar veremiyorum ve nasıl karar vermem gerektiğini bilmiyorum....
Canlı yayında söylədiyiniz yeni seri ne zaman gelcek?
Tartışma üzerine video gelir mi?
Bilimde rekabet güzeldir ancak işin içine şahsi meseleler girmesini çok yanlış buluyorum. Örneğin X kişisi bir çalışma yaptı ve ben sadece onu sevmediğim için çalışmalarına karşı çıkıyorsam ya da bilim dünyasında o kişiye belli bir güçlü grup tarafından destek varsa (örneğin büyük bir ilaç şirketinin duymak istediklerini yazıyor) o nedenle o kişiyi savunuyorsam bu bilimi kendi bağlamından saptırır, bilime güveni sarsar. Bence bilim dünyasındaki en büyük sorunlardan biri bu (temel bilim öğrencisiyim ben de)
makam ve mevki kaybında insanın hayatı da karardığı için ve gelecek kaygısı yaşandığı için böyle oluyor. Yoksa yarışmak güzeldi vb denilip herkes hayatına çok kayıplar olmadan ve gelecek kaygısı çekmeden yaşayabilse çok farklı olurdu ama insanlığın koyduğu kurallar geride kalanların açlık oyunlarında debelenmesini şart koşuyor, maalesef.
@@futurexjam2 Benim hocam bizzat yaşamış bunu. Kendi yaptığı çalışma hakemin bir çalışmasını desteklemediği, ona zıt olduğu için dergi yayınlamayi kabul etmemiş. Tabi başka dergi çalışmayı kabul etmiş ama bilim dünyasında böyle şeylerin olması çok üzücü
@@CarlSAGAN. insanın olduğu hiçbir yerde maalesef güven yoktur
Dahi fizikçi olmak yolunda...
❤❤❤❤❤
👍
Evrim ağacı bunu duymasın. Ne demek rekabet aaa bi daha duymiym. Biz komünistiz kardeşim yok öyle rekabet mekabet.
Kendi gözlemlerimi paylaşmayı arzu ettin . Şimdi Evrim ağacıyla ilk ben 14 yaşında bir tanışmam oldu yani çağrı mert bakircıyla o zamanlar tabii insan çocukken her şeyi toz pembe sanıyor. Aa ne güzel ya bunlar objektif bilim anlatıyor. İnsanların malumat mertebesi artıyor.Dimağları bilimle doluyor , diyorsun. Lakin artık tam tersini düşünüyorum. Yani Evrim ağacı bilimi kendi ideolojilerine alet eden subjektif bir yer olduğu kanısına vardım. Tabii ki de halen daha değerli bir yer. Ama öyle objektifiz diye de geçinmesinler.
ettim olacaktı küçük bir hata 😅
@@recepsahin1639 çok haklısın
sabahın altısında da video atmazsın be reis
Başlığı görür görmez aklima yks gelmesi...
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Dediklerinizin çoğuna katılıyorum. Ama benim asıl merak ettiğim ve çekindiğim bilim insanları arasındaki rekabetin etkileri değil. Rekabetin bilim insanlarını yönlendiren etkileri. Örneğin herhangi bir konuda araştırma yapmak istediğimi düşünelim; mutlaka bunun endüstride bir karşılığı olacaktır. Ve rekabet aracılığıyla araştırmalar endüstriyel yöne yönlendirilebilir. Sonuçta rekabet bir ödül ile güdüleniyor ve ödülü koyabilen rekabetin şartlarını dilediği gibi kurgulayabilir. Bu etkilerin şiddetini ve yönlendirici etkisini ne kadar hissediyorsunuz? Önlem alabiliyor musunuz? Alabiliyorsanız bunlar neler?
Cok guzel bir soru. Dogrusu ben biraz da bu sebeplerden dolayi endustri ile icice olan ve uygulamali bir sahadan (quantum computing) ayrilip cok daha temel bir sorunun (origins of life) pesine dustum. Yasamin baslangici gibi uygulamasi az sahalarda endustrinin bilim insanlarini yonlendirmesi cok daha az olasi. Rekabet olmasi gerektigi gibi ve dogru zeminde oluyor, temel bir soruya cevap bulabilmek icin.
@@SFurkanOzturk61Bunu öğrendiğime çok sevindim
Rekabet bazen de uğraşı içerikten koparan ve yabancılaştıran bir şey olarak beliriyor. "İnsani" yavanlığa bu yabancılaşma neden oluyor. Tek başına "rekabetçilik" epey yavan bir önerme bana göre. Rekabet duygusunun, "biz" duygusuyla tamamlanması ve dengelenmesi ve daha gelişkin bir kültür olarak sentezlenmesi gerekir.
Çok doğru
Fularınızın linki var mı acaba?
Adı güzel furkan çalışmalarının sonucunda Allahuekber demenin dört gözle bekliyorum. Seviliyorsun Allaha emanet ol.
@@yenerozden8181 yorumunuz tebessüm ettirdi
Hocam Fizik Tarihi kitabı önerebilir misiniz?
@Büşramargolis4 hay hay hemen öneririm Celal şengörün newton türk olsaydı ?
Modern tarih öncesi fizik
Ve bunlarla beraber fizikçilerin hayatını anlatan dünyayı değiştiren fizikçiler isimli kitapları önerebilirim:)
Sende de farkediyorum, kapatmaya değil de kapatmağa diyorsun. Ben de böyle diyorum. Dikkatimi çekti.
Doldurmağa diyorsun mesela.
bana fikret ormanı hatırlatıyorsunz furkan hocam.. bakmağa, yapmağa,etmeğe...
Celal şengör de öyle konuşuyor
Bana da celal Şengörü hatırlatıyor
Neden o şekilde konuşuyorlar sürekli İngilizce konuşmaktan kaynaklanan bir şey mi
Hocam rekabet güzeldir ama maalesef türkiyede rekabet öyle içselleşmiş ki rekabetten dolayı insanlar birbiriyle takım çalışması yapmıyor veya rakibini geçmek yerine rakibinin düşmesini istiyor bundan dolayıda insanlar arasında bilgi ve tecrübe aktarımını engellediğinden dolayı rekabetin yarardan çok zarar olduğunu düşünüyorum tabiyki bu düşüncelerim türkiye için geçerli genel dünya da bu tarz negatif özellikleri varmıdır bilmiyorum
Bahsettiginiz liyakat odakli bir rekabet degil, one gecme odakli bir mahalle kavgasi aslinda. Maalesef eger bu sekilde olursa cok zararli bir hal aliyor.
Furkan hocam sana video ile alakasız bir soru sormam gerekiyor. Gecenki canlı yayınlarında seyehat için kullandığın bir defter vardı; içi ve dışı ayrılabilen defter. O defterlerin ismi ne olarak geçiyor acaba?
Refillable leather journal
@@SFurkanOzturk61 çok sağol hocam, bu arada bu rekabet sayesinde 3.05 ortalama yaptım (fizik okuyorum)
@@tahaslynhangi üniversite
🎉🎉
👋🙏❤🇹🇷
Furkan abi selam umarım iyi gidiyordur, ben Gökmen, aylar önce size resim hediye etmiştim teşekkür için belki hatırlarsınız, geçen size bir soru sormuştum email üzerinden, fakat sanırım spama düştü. Hemen kısaca bir bakarsanız çok sevinirim
self destruction seviyesine gelmediği sürece eğlenceli oluyo
@@whothefrickareyou4490 slm önceki bi yorumunuzda tıp yazdığınızı söylemiştiniz (4sene önce :d) şu an bu seçiminizden pişmanlık duyuyor musunuz napıyorsunuz çok merak ettim
❤
abi chamber'a benzemişsin
Furkan bey, çok soyut konuşuyorsunuz. Bu kadar genel sözler, gerçek dünya veya Türkiye için hiçbir anlam ifade etmiyor. Bilimsel incelemeler yaptığınız alana gösterdiğiniz özeni bu konuda göstermemiş, ilk akla gelen en genrl sözleri söylemişsiniz. Rekabet tabii ki iyidir. Ama şartlar eşit rekabete uygun mu? Türkiye’de çocukların %90'ının protein alamadığı, pek çoğunun erken yaşta çalışmak zorunda kaldığı, okuyanların da çok kötü eğitim aldığı bir yerde söyledikleriniz herhalde nüfusun %2'si için geçerli.
minik kardeşlerde her zaman tatlı rekabet vardır.Ana okullarında sık uygulanan metottur.Amaç tüm çocuklarda başarı oranının yükselmesidir.Ancak vahşi kapitalizmde milyonların aleyhinde işleyen sadece belirli bir sınıfa hizmet eden rekabeti red ediyorum.
sigara fısmış
Avignonlu Fa...
Bu yaşta aciklamağa diye Konuşanı görmedim, Neden böyle Konuşuyorsun?
Milli gururumuz, motivasyon kaynağımız.
Biyoloji derslerinde rekabetin iki taraf için de olumsuz olduğu söyleniyor. Gerçekten de taraflar belli bir düzeyde kötü etkilenirken bunun yine de iki tarafı da geliştirmesi ve nihayetinde bunun da evrime katkı sağlaması enteresan bir durum.
İyi çalışmalar.
❤