Lectia de Civica - Ce atributii are presedintele?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 окт 2024
  • Vă rugăm să dați like și share. Vă mulțumim.
    Facebook: / oradeistorieofficial
    Google+: plus.google.co...
    I. Modul de alegere al Presedintelui Romaniei
    Presedintele Romaniei este ales o data la 5 ani si poate sa ocupe aceasta functie de maxim 2 ori, in mandate consecutive ori separate.
    Fiecare partid politic din Romania propune o persoana pentru functia de presedinte dar un cetatean poate candida independent daca este sustinut de minim 200.000 de cetateni.
    Astfel la data alegerilor, care este stabilita de catre Guvernul Romaniei, toti candidatii vor avea o perioada de timp in care isi pot pregati campania electorala.
    In ziua alegerilor, cetatenii voteaza, iar din cei prezenti la vot va castiga alegerile candidatul care a intrunit majoritatea voturilor adica peste 50%.
    Daca nici un candidat nu a obtinut acest scor se va organiza un al doilea tur de scrutin, unde se vor confrunta primii doi candidati cu scorul cel mai mare.
    Sa luam ca exemplu fictiv urmatoarea situatie:
    In Romania exista 5 partide majore care doresc sa propuna un candidat:
    Partidul A - Candidatul A - 35% din voturi
    Partidul B - Candidatul B - 10% din voturi
    Partidul C - Candidatul C - 25% din voturi
    Partidul D - Candidatul D - 15% din voturi
    Partidul E - Candidatul E - 15 % din voturi
    In primul tur de scrutin, cetatenii vor vota unul dintre cei 5 candidati, in cazul in care nici unul dintre ei nu va obtine mai mult de 50% din voturi, se va organiza cel de al doilea tur de scrutin:
    Astfel daca Cadidatul A a obtinut 35% din voturi iar candidatul C a obtinut 25% din voturi, acestia vor participa la cel de al doilea scrutin.
    In cazul acesta Candidatul A si Candidatul C vor incerca sa obtina cat mai mult din voturile pe care le-au primit in primul tur de scrutin ceilalti contracandidati. Desi, Candidatul A a avut cu 10% mai multe voturi decat Candidatul C, in cel de al doilea tur de scrutin situatia se poate schimba radical pentru acesta. ( vezi ultimele alegeri din 2014 Ponta vs Iohanis)
    Se declara ales candidatul cu cele mai multe voturi primite din cele exprimate. Iar acesta, cat va indeplini aceasta functiei nu are voie sa reprezinte nici un partid politic, deoarece presedintele Romaniei este presedintele tuturor romanilor nu doar a celor din partidul din care provine.
    II. Atributiile Presedintelui
    Constitutia este legea fundamentala a unui stat, in cadrul acesteia regasim totalitatea reglementarilor cu privire la institutiile din romania, inclusiv institutia prezidentiala.
    Astfel, Presedintele:
    Este reprezentantul Romaniei si garanteaza independenta nationala,
    Este un mediator intre cele trei puteri in stat: puterea legislativa, executiva si judecatoreasca dar si intre autoritatile publice,
    Desemneaza un candidat pentru functia de Prim Ministru si numeste Guvernul, dupa votul de incredere acordat de Parlament
    Poate consuta Guvernul cu privire la problemele majore ale tarii
    Poate sa prezideze sedintele de Guvern la care participa
    Poate sa adreseze mesaje in Parlament
    Poate solicita consultarea cu poporul prin referendum
    Poate incheia tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern si aprobate de Parlament
    Acrediteaza reprezentantii diplomatici ai Romaniei dar si ai altor state in Romania
    Este comandantul suprem al armatei si presedinte al Consiliului Suprem de Aparare al Tarii
    Poate declara mobilizarea generala, starea de asediu sau starea de urgenta
    Conferă decoraţii şi titluri de onoare, acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral
    Acordă graţierea individuală
    Concluzii
    Este bine sa stim exact ce poate sa faca un presedinte si ce nu, ca sa nu mai fim usor de pacalit in campaniile electorale.

Комментарии • 16

  • @cips111
    @cips111 7 лет назад +5

    O mică observație: candidatul la Președinție poate câștiga din primul tur dacă întrunește "majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale" (Art.81 din Constituție), adică un număr de voturi reprezentând peste 50% din alegătorii de pe liste, nu doar din cei prezenți la vot.
    În rest, la cât mai multe clipuri pe astfel de subiecte! :)

  • @percamihai-marco7157
    @percamihai-marco7157 7 лет назад +3

    Vă rog să faceți un videoclip despre instanțele judecătoreşti.

  • @mioaralefter413
    @mioaralefter413 5 лет назад +1

    BUNA ZIUA ..EU VA MULTUMESC ..!!!

  • @mironadriana
    @mironadriana 7 лет назад +4

    Poate asa o sa invete si altii un pic de politica

  • @dariuspirvu1632
    @dariuspirvu1632 2 года назад

    Mai era o chestie : Președintele României desemnează un candidat la funcția de judecător al Curtii Constituționale din România.

  • @BBB-lh6uk
    @BBB-lh6uk 5 лет назад

    Fa un episod cu ce atribuții are un premier

  • @laystone-z3p
    @laystone-z3p 6 лет назад

    Cum e faza cu dizolvarea parlamentului? Poate presedintele sa faca chestia asta?

    • @Oradeistorie
      @Oradeistorie  6 лет назад

      Buna ziua. Presedintele poate dizolva Parlamentul doar daca acesta nu a acordat de doua ori votul de incredere pentru formarea unui guvern, in alte situatii nu poate sa faca aceste lucru. Va las aici articolul 89 din Constitutie care face referire la aceasta atributie a presedintelui:
      Articolul 89: "După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă."

  • @razvanafloarei6256
    @razvanafloarei6256 7 лет назад

    Foarte buna e seria.

  • @colciaggabrielalin9266
    @colciaggabrielalin9266 5 лет назад

    Cei mai buni președinți din românia

  • @laflamejacques1991
    @laflamejacques1991 7 лет назад +1

    prim ministrul

  • @rogueliker8159
    @rogueliker8159 5 лет назад

    Presedintele este obligat sa demita si sa numeasca ministrii la propunerea primului ministru. Dar nu se intampla asta. Presedintele trebuie sa destituie sefii de parchete la propunerea ministrului justitiei. Dar nu o face. Presedintele nu trebuie sa participe la congresele partidelor dar o face. Presedintele nu trebuie sa atace un partid, mai ales un partid care ia masuri bune pentru tara, dar o face. Presedintele nu trebuie sa dea decrete de numire in armata fara votul CSAT, dar o face.