@@WhiteNowa1 presupui prostii, faptul că omul a spus ceva ce stă pe gândul unora nu neapărat a descoperit acum. Așa e la români: presupunem și jignim fără să gândim în prealabil. Și chiar dacă a descoperit acum nu văd unde ar fi problema, poate de abia și-a luat buletinul (14 ani), poate de abia a renunțat la ignoranța în care se învăluie poporul român (cum de altfel ai făcut și tu cu prezumția că abia acum a descoperit), oricare ar fi motivul rezultatul e benefic pentru toată lumea, nu e de jignit sau de luat în râs. E bine să îți pui întrebarea "De ce a zis omul respectiv așa ceva?". Dacă și-ar pune mai mulți întrebarea asta poate am fi mai deschis să comunicăm decât să judecăm după aparențe.
Exemplu foarte pertinent cu masina. Romanii sunt obsedati de a-si arata bogatia altora, chiar si cand nu sunt bogati. Toti romanii vor masini cat mai noi si mai scumpe. Doar masini premium vezi pe drum. Problema e ca majoritatea nu si le permit si isi pierd ani buni din viata pentru niste fiare. Si spun asta ca pasionat auto. In Romania daca conduci o masina ieftina esti ostracizat social. E denumita cazan, troaca si tot felul de descrieri cretine, chiar daca masina e perfect functionala. Chiar recent am vazut pe cineva care a zis ca un Audi A6 din 2010 in stare perfecta e o troaca depasita. De aici deduc ca am ajuns un popor foarte cu nasul pe sus. Ne comportam de parca am fii la nivelul economic al Elvetiei cand vine vorba de masini si alte bunuri care afiseaza o imagine falsa de bunastare, ignorand alte aspecte care ne-ar putea imbunatatii calitatea vietii. Sa nu mai vorbim ca nu demult multi dintre noi ne deplasam cu Dacii. Sa va spun ceva. Am avut ocazia de a merge des in America, pe coasta de vest, in niste comunitati foarte prospere. Case de milioane de dolari, cariere de elita. Stiti ce conduceau multi pe acolo? Cate o amarata de Toyota Camry veche de 15 ani. Daca le-ai fi zis la oamenii aia sa cumpere o masina scumpa iti ziceau ca nu sunt interesati. Ei nu aveau nimic de demonstrat. Erau deja bogati, nu trebuiau sa arate asta lumii, si nu aveau de gand sa iroseasca bani care puteau fii cheltuiti pe lucruri mai importante, ca familia, pe o bucata de metal. Asta e diferenta dintre prosperitate adevarata si atotprezentii smecheri "faux rich" de la noi care se prefac ca sunt bogati dar traiesc in datorii.
Perfect adevarat mesajul dv stimate domn 👏👏👏 si eu ma regasesc in cele scrise de dv , deținut tot un Audi A6 doar ca e din 2005 in care am investit cateva mii de euro in al aduce la un stadiu care imi conferă siguranța si satisfacție, am stat ani de zile prin strainatate si am observat exact ce ai spus tu oamenii care erau milionari în euro si conduceau masini obișnuite ford, toyota in schimb la noi sunt întrebat frecvent cand o sa imi schimb masina Sunt un pasionat de auto dar cu toate astea am trecut peste tentatia de a ma intinde mai mult decat imi permit si am investit in lucruri care aduc banii sunt tanar anteprenor si fara o educație financiară e foarte greu să nu cazi in tentatia efectului de turma si sa cheltui si ce nu ai pe bunurii care sa arate un statut fals. Toate cele bune.
@@jony2386 Sunt perfect de acord. Mersi pentru experienta personala impartasita cu noi. Eu personal am un Volvo din 1997 tot din pasiune. Nu simt nevoia sa fiu validat de nimeni cu privire la masina sau orice altceva. E un pas important spre libertate financiara.
Mda.. Si s-ar preda definiții care trebuie învățate pe de rost. Am avut materie de antreprenoriala în liceu și nu ni s-a predat nimic util. A trebuit sa merg acasă să îmi întreb părinții ce e aia o persoană juridică sau un srl pentru că definițiile nu îmi spuneau nimic. Eu am noroc că părinții mei sunt educați și deștepți și dornici sa își învețe copiii, pentru ca altfel școala te scoate dobitoc. Și am fost la cel mai bun liceu din județ, apropo.
@@DiannaMad Daca este cel mai bun sau cel mai prost liceu nu are relevanta. Toate predau acelasi lucru, in unlele licee materia e aprofundata mai mult sau mai putin. In schimb " Educatia Financiara" trebuie implementata, structurata si simplificata pentru ca toti sa poata intelege. Scoala din Romania nu te invata cum sa te descurci in viata. Scoala te "pregateste" ori incearca sa te pregateasca pe tine sa umpli niste goluri lasate de cei ce nu mai pot continua profesia respectiva, capitol la care esueaza lamentabil. Liceul este o porcarie la fel de mare ca examenul de bacalaureat.
@@geambeck5047 Ba da, are foarte multă relevanță. Nu se poate compara un liceu de top cu majoritatea liceelor din țară (ma refer la calitatea și motivația profesorilor, ca de elevi nu mai zic). Dar ce am vrut sa spun e ca problema nu e ca nu există materia, ci că sistemul e prost din start și că o materie in plus nu ar rezolva nimic.
Mai vrem! Nu vreau sa fiu ipocrit, dar pe internet am vazut doar si doar carti despre cum au reusit altii afara, Buffet, Kyiosaki, Krohn, Bezos si altii. N-am gasit ceva folositor la romani, mai aduce-ti pe canal astfel de videoclipuri, avem nevoie.
@@MyName-gq3fc Incet incet ne vom educa si noi. Vin noile generatii care s-au nascut cu tehnologia si informatia in mana. Care cunosc si stiu ce se intampla si inafara romaniei
@@weedmastersr Stiu si asta, ca Buffet n-are rost, prefer sa am 0.01% din averea lui la 30 de ani decat cum e el acum. Sincer, cine vrea 90 de miliarde de dolari la 90 de ani? They're worthless
La mine , în cei 12 ani de școală nu a venit măcar o data un om de ăsta sa ne povestească așa ceva... Dar măcar vin aia de 10 ori ( și nu exagerez ) cu antidrog sau alcool ( care oricum nu au niciun efect ) ps. Nimeni nu dorește ca noi sa fim conștienți pe ce cheltuim banii . Dacă fiecare roman ar ști Cum și PE CE sa își cheltuiască banii , sunt foarte sigur ca multe companii ar da faliment :) . Cu cât este mai dezinformat , cu atât ești mai ușor de manipulat de diferite strategii de marketing care te fac sa cumperi cât mai mult.
Tine și de educația de acasă. Poate să-ți spună cine ce ți-o zice dacă tu ești cum esti, cam greu să-ți schimbe un om de genul, felul tău de a fi. Potrivit acestei prezumții ar însemna că toți care merg la școală ar trebui sa fie premianți.
@@ato6559 nu generalizez , dar un om bogat , nu o sa-i invete pe oamenii mai putini bogati cum sa castige bani , deoarece el nu o sa mai fie la fel de bogat si ar avea concurenta.
Acest tip de "educatie" lipseste de la scoala , sunt multi care termina 12 clase , lucreaza pentru minimul pe economie si incep sa isi cumpere lucruri pe care nu si le permit .. super tare filmuletul si as mai vrea pe viitor ca cei de la Recorder sa mai publice astfel de materiale care ajuta o masa mare de oameni , target-ul fiind tinerii !!
Salut ! Inca nu am citit cartea insa am in plan sa o citesc, am auzit despre ea. Recomand de asemenea Cel mai bogat om din Babilon. Mi s.a parut genial cum a abordat educatia financiara
Foarte bun reportaju... Niste chesti pe care le poti invata cum sa iti cheltui bani... Felicitari Recorder pt acest reportaj si nu numai, pentru tot ceea ce faceti
Felicitari. Acest gen de reportaje trebuie difuzate de televiziuni pentru educatia populatiei din Romania. De asemenea, reportaje si cu alte subiecte arzatoare cum sunt sanatate, educatie, stil de viata, conservarea resurselor, modele reusite de politica democratica in tarile Europene, cum sa incepi o afacere etc. Va doresc sa aveti propriul post de emisie TV si in felul acesta sa treziti inteligenta si bunul simt romanesc. Va multumesc Recorder!
Romanul nu e bun in afaceri pentru ca isi doreste avere foarte repede, nu gandeste pe termen lung, cum trebuie neaparat sa o faci daca ai afacere, oricare ar fi ea.
Pai o sa mai urmeze, sa fii sigur :) asta a fost doar episodul pilot sa se acomodeze lumea cu "binefacerea" si fiind sponsorizat de ING, o sa primim ceva sfaturi in curand, utile noua, dar mai mult lor
''Pai daca nu isi cumpara bizonul meu Q7, el cu ce ne mai plimba pe noi pezdele??? Ca eu nu vreau sa-mi miroasa mana a bara de troleu si asa din masina,prin geamurile fumurii nimeni nu-si da seama ca e de-o varsta cu bunicul...'' Felicitari pentru video,sunteti tari :)
Ar trebui să realizați și un video despre alegerile europarlamentare! Eu unul sunt mai tinerel și nu prea înțeleg cum funcționează conceptul ăsta...cum se votează, câți candidați etc.
Salutare, as vrea sa adaug cateva chestii care nu sunt niciodata spuse deobicei in aceste clipuri de educatie financiara: 1)Scoala nu te invata sa muncesti ca sa castigi bani, cel putin nu pe vremea cand am fost eu. Am terminat in 2008 facultate de mate-info / profil informatica. 2) Ce am invatat la scoala pana am terminat liceul a fost: "cu diploma de bac si atestatul de competente in informatica iti vei gasi cu siguranta un loc de munca". Cam asa a fost mintita natiunea cu "televizorul". 3)Cand s-a ajuns la obtinerea unui loc de munca in domeniul respectiv, toti angajatorii cautau persoane cu experienta de 2/3/5/10 ani in domeniu. Cum poate sa treaca un nou absolvent de liceu peste pasul asta care nu a lucrat in viata lui o zi pana a luat diploma de bac ? 4)Trecand peste dificultatea obtinerii unui loc de munca pentru ca nu ai experienta dorita de angajatorii si fiind nevoit sa incepi sa lucrezi eventual in alt domeniu pt care nu ai avut pregatire deloc nici practica, nici teoretica ajungi unul din multii angajati cu venit mediu de 2680 de lei pe luna cum se zice in inregistrare. Asta daca ai noroc, multi angajatori inca considera ca 2000 RON Net e un salariu prea mare sau pur si simplu fac eforturi sa angajezi oameni cat mai ieftin. 5)Multi care acum avem 30-35 de ani am crescut in familii cu mentalitatea comunista de a econonomisi cat se poate de mult si de a cheltui bani doar pe strictul necesar. Este si asta un mod de a "trai" mai degraba de a supravietui cu succes fara sa ai parte de concedii, cultura, distractii. 7)Rezultatul educatiei / stilului de viata auster de la punctul 5 are ca rezultat un om care atunci cand incepe sa-si castige propriul salariu sa faca tot posibilul sa isi cumpere ceea ce i-a lipsit pana atunci, de aici si dorinta de a cumpara bunuri / servicii de care nu avem "neaparat nevoie". 6) As vrea o explicatie cum se poate trai decent in anul 2019 intr-un oras mare (Bucuresti de exemplu) cu 2680 RON Net pentru o persoana care nu este chirias. In general la un apartament se dau pe intretinere in medie 200 RON / luna, 250 RON pe abonamente de servicii/utilitati (telecom,curent electric), 120 RON abonament STB+Metrorex, mancare 400 RON, cosmetice (pasta de dinti, deodorant,sapun,sampon) 100 RON +/- . Dupa cheltuielile enumerate cu + / - in functie de persoana sa zicem ca o persoana ramane cu 1500 RON bani care sa faca ce doreste cu ei in fiecare luna. Acum intervine partea cu chestiile de care "nu avem neaparat nevoie". Vrei sa mergi la un concert o data pe saptamana/luna sau sa iesi cu prietenii in oras. O iesire de genul acesta in general se cam traduce intr-o cheltuiala de 300 RON. Ai iesit de 3-4 ori in oras la un eveniment (in cazul meu concerte care in general tin vreo 4-5 ore) asta te duce lejer la 1000-1200 RON cheltuiti. Biletul costa in general in jurul a 100 RON, taxi la intoarcere acasa vreo 20-30 RON, restul 170 RON bautura si mancare. Cand iesi in oras sa te simti bine deobicei nu stai sa numeri banii, daca mergi pe buget atunci mai bine stai acasa. Daca mergem pe ideea ca omul poate trai si fara cultura,distractie,relaxare atunci putem la fel de bine sa muncim gratis, angajatorul sa ne cazeze in containere si sa ne ofere o masa gratuita si asa s-au rezolvat toate problemele financiare. Nu am inclus haine/incaltaminte in cheltuielile lunare pentru ca in general majoritatea nu ne cumparam imbracaminte in fiecare luna.
As putea sa reduc cheltuielile care "nu sunt neaparat necesare" cu mult. Dar cand am facut asta timp de 20 de ani la modul ca nu aveam posibilitatea sa merg intr-o tabara,vacanta,teatru,concert,etc parca nu mai imi vine sa mai reduc nimic. Nu astept cu nerabdare ziua in care voi fi pensionar si voi putea sa ma bucur de banii pusi deoparte pt ca valoare lor din ziua de azi peste inca 40 de ani va fi diminuata atat de mult incat nu o sa mai aiba nici o valoare. E gresit ca vrem mai mult de la viata decat munca,mers acasa, mancat, dormit,munca pana in ziua in care vom iesi la pensie ? O pensie care o sa ne permita fix acelasi lucru sa "traim" de la o luna la alta.
Salut, daca esti interesat, poti intra pe canalul meu pentru educatie financiara pt antreprenori aflati la inceput de drum sau pt cei care isi diresc un business. Apreciez!
Salut dragi internauti. Are mare dreptate acest om si sunt lucruri pe care noi nu le invatam in scoala din pacate. Dar ca idee si fara sa fac reclama unei anumite Banci, in Romania exista posibilitatea sa iei in rate cu dobanda zero, acest lucru poate sa te ajute daca stii cum sa te chivernisesti deoarece Banii de azi sunt mai valorosi ca Banii de maine (inflatie). Dar foarte tare acest mic clip. Bv Recorder :)
Cel mai bun mod de a evita greselile financiare din viata noastra e sa ne educam in mod continuu si sa ne uitam la obiceiurile financiare ale oamenilor prosperi.
Prea scurt clipul, as plăti un abonament sa vad clipurile de la Recorder, mai ales cele de genul ăsta... Am 16 ani clasa a X-a și mi se par foarte interesante clipurile acestui canal.
Vezi ca sunt si alte canale care educa: Levi Elekes, sau Bogat, sau Daniel Tanase, sau sunt canale straine despre cum sa economisesti, daca stii engleza.
Eu că am făcut și oră de economie(vorbit despre taxe, impozite, venit, profit, rentabilitate) si educatie antreprenoriala pe langa, sa ma simt prost? Scoala mea nici nu avea treaba cu acest profil in general, dar am facut..
Sa-l urmariti si pe Robert Kiyosaki pe youtube, are chiar si carti scrise. Mai pe scurt te invata cum sa folosesti banii si cum sa faci ca banii sa lucreze pentru tine, nu tu pentru bani. El spune clar cum omul de rand este tinut sub papuc si cum se vrea asta inca de cand isi toceste coatele pe bancile scolii.
Kiyosaki nu e ceea ce pare, din start "El spune clar cum omul de rand este tinut sub papuc si cum se vrea asta", asta face omul de rand un public tinta pentru el. Asa incep toate conspiratiile, cu un carlig cu care relationezi. Ideea lui principala este sa platesti cat mai putine taxe... Ce omite sa zica este ca pentru a folosi datoria ai nevoie de colateral. Asta face ca ce zice el sa nu se poata aplica decat de la un anumit nivel financiar in sus...
excelente sfaturi si care ar schimba totul in bine, daca mai multi ar baga la cap... Explicati va rog in alt episod fiat money-ul inflationist si cum BANCILE distrug orice stimulent pentru economisire si in general orice stimulent pentru "delayed gratification" (accesul mult prea facil la credit ipotecar sau de consum, spre exemplu. Uneori in cardasie cu statul...).
Vreau să văd EDUCAȚIA FINANCIARĂ, ca materie obligatorie începând din clasa 0 până la sfârșitul facultății. Păcat că băncile și partidele infecte din România nu sunt de acord cu acest aspect.
Nu o sa vezi asta in nici o tara din lume, pt ca asa se doreste, mase de oameni prosti care sunt slugi la corporatii si banci, traim in sclavie moderna, daca poti sa te rupi tu, bine, scapa cine e destept
Cu astfel de materiale poate ne mai dezghetam putin mintile ca asa de indobitociti suntem și sistemul educațional sta nepăsător ori nu vor sa primim o astfel de educație...un mare personalitate a spus: dă-i unu prost o sumă de bani si a doua zi va face o petrecere...cam asta functioneaza la noi
Ai omis două chrsti:dobânda pentru cei 20000€,si varianta de la țară oamenii aia chiar nu au alternative,de aia nu a zis nimeni ca voi muncii în plus pentru ca nu au unde.
In momentul in care aproximativ o treime din populatia care lucreaza in Romania castiga salariul minim pe economie, deci, cu alte cuvinte, abia daca se poate intretine pe sine, fara sa mai vorbim de vreun copil sau vreun parinte bolnav care are nevoie de ajutor, e greu sa mai gasesti resursele financiare, in primul rand, de a pune ceva deoparte pentru "zile negre". Realitatea e ca in Romania e atat de greu sa fii/devii antreprenor, pentru ca ne lovim in primul rand de problemele birocratice, schimbari ale legislatiilor peste noapte, deci, cu alte cuvinte, e aproape imposibil sa fii predictibil in ceea ce priveste o crestere reala a valorii produsului/serviciului pe care doresti sa-l prestezi/vinzi . Cat despre "continua studiile, investeste in educatie", ne lovim, din nou, de o mentalitate anacronica : cine are carte are parte. Nu spun ca lucrurile nu ar sta astfel, dar poate daca dorim sa ne extindem orizontul si sa emigram, altfel, in Romania, au mai ramas sub 10 meserii care ar avea momentan posibilitatea de a genera venituri/salarii decente. Deci cand vorbim de o analiza economica, hai sa fim rationali si sa aplicam asta nu la nivelul Europei, ci strict la tara noastra, la nevoile si lipsurile noastre de zi de zi si sa incercam sa venim cu solutii reale si nu doar scheme care dau bine pe-o foaie.
Şi ce opinaţi de cetățeni romani care au luat credite din băncile altor țări mă refer Europa de West, Europa Centrală și nu au mai returnat creditele, s-au reîntors în România cu automobilul cumpărat pe credit și banii tot din credite????? Cum se numesc aceste gesturi.
Salut. Foarte interesant subiectul abordat. Cred ca, noi ca tara, ar trebui sa ne indreptam atentia catre dezvoltare. Ar trebui sa incercam sa aflam cauza problemelor, pe care voi Recorder le-ati documentat cu o calitate ireprosabila in restul continutului de pe canalul vostru, si sa intelegem ca aceste probleme nu ii au ca sursa doar pe cei de la guvernare. Educatia si mai presus bunul simt al indivizilor joaca un rol critic in evolutia sociatatii din care acestia fac parte. In consecinta mentalitatea romaneasca ar trebui sa intelega faptul ca "Tu" si "Eu" suntem defapt "Noi". Va rog abordati tipul acesta de subiecte mai des, desi rating-ul tinde sa favorizeze materialele ce scot la iveala problemele sociatatii romanesti. Succes.
Cum sa invete romanul, economisire si chibzuinta, cand realitatea ii da peste bot de fiecare data, cand cel mai mare datornic din Romania este statul, care atunci cand ii convine si pentru cine trebuie sterge datorii de miliarde. De exemplu, asta asa la o scurta cautare pe net "Pe primul loc în clasamentul marilor datornici se află Compania Naţională a Huilei (CNH) care a acumulat datorii mai mari de un miliard de euro, peste jumătate dintre acestea fiind la bugetul de pensii, respectiv 578,3 de milioane de euro. Dacă CNH ar plăti aceste restanţe, statul ar putea plăti, timp de o lună, pensiile a 2,9 milioane de persoane, adică pensiile a mai bine de jumătate dintre pensionari, reiese din datele Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. O metodă prin care Guvernul ”lichidează” aceste datorii este ştergerea lor ”din pix”, metodă folosită de mai multe ori în trecut. Din calcule reiese că până în 2012, cele trei companii feroviare de stat, respectiv CFR Marfă, CFR Călători şi CFR SA, au fost iertate de datorii în valoare de 1,3 miliarde de euro“. Ca sa nu mai vorbim de povestea creditelor in franci elvetieni si multe alte chestii din astea dubioase. Oamenii vad ca se poate sa fii iresponsabil, sa cheltui tot ce ai si sa o duci bine, sau sa plateasca altii oalele sparte de tine. De ce strangi tu cureaua, sa faci economii, la pensie de ex, cand vine un dobitoc de ministru si-ti nationalizeaza fondul privat de pensie, pentru ca ai lui au cheltuit deja tot bugetul pe pomeni si plati pe spranceana si acum fiind falit nu mai stie de unde sa se imprumute. E un ciclu din care PSD iese mereu invingator, cheltuie in nestire si in mod iresponsabil, face praf economia, apoi vin altii care cu greu incearca sa aduca caruta inapoi pe drum, iau masurile nepopulare care sunt necesare, poporul binenteles ca le suporta pe toate, iar mai apoi dupa ce suntem iar cu capul deasupra apei, vin noi alegeri unde i se spune poporului, "aia v-au taiat salariile si pensiile, noi v-am dat", iar prostimea ii crede si o luam de la inceput. Nu stiu sincer cum am putea iesi din ciclul asta, problema e ca in 4 ani cat dureaza un ciclu electoral nu poti schimba lucrurile atat de drastic incat iluzia vanduta de PSD sa nu mai prinda si sa ajunga sa nu mai aiba asa o influenta. Initial s-a zis ca numai nostalgicii comunisti si pensionarii ii voteaza, asa ca oamenii au simtit nevoia sa-i primeneasca baza electorala. Si ce e mai bun decat un tanar care iese de pe bancile scolii fara sa stie de fapt sa faca nimic, somer sigur si beneficiar de ajutoare de la stat = votant garantat. Cati absolventi de studii superioare stiti fiecare care lucra cu totul altceva. Din pacate educatia incepe in scoala, si invatamantul e praf deci baza de votanti o au asigurata pe urmatorii 30 de ani.
Daca am avea nevoie, si ar trebui sa primim un permis de credit ca cel de condus masina, foarte usor, inseamna ca o sa dam spaga/mita si acolo. Pacat ca nu se va uita la video-ul asta cine trebuie sa invete ceva, asta e chiar un sfat bun de viata.
In parteneriat cu ING, aceasi care trimit mail la clienti cu o povestioara cum sa iei un credit ca sa economisesti :)) am pastrat mailul la favorite asa de amuzant mi s-a parut
Sunt genu de persoana care imi petrec 1 maxim 2 ore in fata uneie foi de hartie, "fluturasul de salariu" , si imi impart banii castigati pentru nevoile mele actuale si viitoare , sunt destule persoane care imi zic ca sunt un zgarcit.
Nu Este suficient sa citesti cartile lui kyosaki & co. Trebuie sa pui in practica ceea ce citesti/ inveti. Ani buni m-am ghidat dupa modul: knowlege ist Power! Adica am citit mult dar Nu am pus in practica. In momentul in Care am adougat un cuvant la acest "aforism" am inceput sa imi schimb Modul de gandire (mindset) dar si de actiune si anume: applied knowlegde is Power! Succesul nu se interpune peste noapte ci este un Marathon....
Majoritatea romanilor cumpara in primele 2-3 zile de la salariu ceva scump ( ceas / adidasi / haine / etc ) si dupa o saptamana realizeaza ca nu mai au bani, si se imprumuta de la altii. Le e lene sa faca ceva in plus pentru bani ( exemplu perfect : Uber in timpul liber, daca ai carnet si masina ), si nu au nici macar ideea ca poate un google search ii va ajuta cu niste sfaturi. Exemplu: esti fumator ? ai economisi o groaza de bani daca ti-ai face tu tigarile din tutun + foite + filtre decat sa cumperi pachete de tigari de la magazin. Ar trebui facute ore de Educatie Financiara in scoli, dar cum PSD vrea ca romanii sa fie prosti si saraci, nu o sa se intample. Recomand Dave Ramsey pe RUclips, te invata niste concepte foarte bune despre bani, credite la casa, etc.
Pacat ca este conditionat, eu aș vrea sa fac acest curs si plătit, pentru ca nu prea găsești modelul asta de educație pe la noi. Dar nu sunt dispus sa mai duc munca de convingere la alți prieteni sau cunoscuți sa participe, din păcate MLM-ul a distrus complet deschiderea la orice fel de activitate care presupune sa mai convingi X oameni sa participe.
Pfuuu m-ati pus pe ganduri rau de tot... insa sunt situatii in care nu poti sa nu apelezi la credite, chiar daca muncesti de rupi peste 10 ore chiar... din pacate la noi mancarea e proasta si scumpa. Asta ne rupe. Si daca intervine o problema medicala de ex nu ai cu ce sa platesti si apelezi la credit...
Super tare invitatul , super tare documentarul , super tare canalul dvs ... trebuie sa constat cu rusine ca fac parte din gasca de prosti la care se refera invitatul dvs ... cu o mica exceptie , eu chiar fac ceva (am doua joburi-lucrez la niste stupi) pentru a-mi "rotunji" veniturile si a plati "camatarilor legali" datoriile .
Normal într-o tara civilizata in scoli exista educația finaciara, dar vad ca in Romania trebuie adoptata asta, pentru ca nu exista asa ceva ca nu vine o mumie primitiva, sa ma ajute pe mine pe viitor finaciar asa învățăm noi ce a făcut bunicatu acum 1000 de ani, il loc sa învățăm ceva ce ne va fi de folos asa tara nu va mai cadea economic. Dar de, cu ii pasa atâta timp cat avem bani ii cheltuim la maimuțele alea care cârâie de doua ori si iti fute buzunarul ma refer la manelelisti tara ne educata finaciar cu probleme emotionale etc. Nu am vrut sa judec dar e realitate
20.000 impartit la 3.5 = 714 ? sau ai vrut sa spui 3.5 X 8 = 28 , si 20K / 28 = 714 ori este o greseala de montaj la voi , ori domnul din video ..........
Cred ca este mai bine sa avem salari si pensi ca si ân BELGIA sau FRANTA sau GERMANIA si nu sar mai gandi nimeni la nimic neam permite multe lucruri dexemplu Sa stam an chirie Sa avem o masina Sa ne putem ântretine familia .
cam 2600-2850 este salariu NET MEDIU astazi in romania Nu a gresit doar ca nu a specificat. Pentru cei ce stiu este clar ca se refera la net. Tu lucrezi?
Salut, daca esti interesat, poti intra pe canalul meu pentru educatie financiara pt antreprenori aflati la inceput de drum sau pt cei care isi diresc un business. Apreciez!
Traiesc cu 2000-3000 e/ luna. Am un pc, cumparat cu banii jos de 6000e. Si am o masina de 2800 la mana a2-a. Pentru mine pc-ul este mai important ca o masina. Deci mno :D
@@saibamoe Plus ca ma va tine cativa ani, si ma rula bine cerintele viitoare. E o vorba: Sunt prea sarac sa-mi permit lucruri ieftine. Cam asa e la mine xD Plus ca eu donez bani. Fericirea mea consta intr-o relatie buna cu partenerul, cititul cartilor mai ales de filosofie, si cam asta e tot. Spectrul meu de fericire e predominat virtual, mental, spiritual daca vrei asa. :D
Hm, nu suna rau dar ma cam buvneste rasu ! Ce economie sa faci dintr-un salariu care abia iti ajunge sa iti platesti cele necesare ?! Sapa de lemn e inevitabila pentru multi dintre noi care nu avem parinti printre excrocii de la Cotroceni !!!
In general lipsa de educatie si sapa de lemn merg impreuna, sfaturile prezentate se aplica mai mult la clasa de mijloc in general cei care au terminat o facultate si au ajuns sa aiba un salariu de 2 3 mii euro pe luna si se indatoreaza ca oile la banci pentru casa, masina, gadgeturi, haine si excursii in strainatate, iar pentru cei care nu au ajuns acolo exista cam 2 variante, ori investitia in sine prin educatie si formare sau ultima solutie plecarea in strainatate unde vor presta munci tot de jos, dar mai bine platite comparativ cu Ro
Maximilian Biaggio are dreptate, nu toti sunt IT, software developeri, data scientists, arhitect cloud, cybersecurity. Pe tru cei cu 1500 ron este cam imposibil sa puna deoparte cat pentru o garsoniera in nici 30 de ani pe cont prorpiu. Trebuie sa realizezi ca nu toti au IQ-ul mare si multi din ghinionul genetic nu vor putea sa ia un job mult mai bun, este o problema la nivel hlobal dar lumea crede ca oricine poate invata de nota 10 IQ 140 - gresit, unii nu pot pur si simplu.
Salut, daca esti interesat, poti intra pe canalul meu pentru educatie financiara pt antreprenori aflati la inceput de drum sau pt cei care isi diresc un business. Apreciez!
Domnule 2680 este salariu mediu este brut nicidecum net . Ca sa ai in mana 2680 ai nevoie de un salar brut in jur de 3800 de lei sau poate mai mare de 3800
#3 LOL Foarte tare exemplul, poate sa prind si romanasii ca NU AU bani de masina noua. Pai nu are bani group managerul care ia 1500 de euro, daca iei 700, autobuz sau un sh obosit asta poti maxim. Ii vezi pe toti corporatistii cu credite pentru niste kkturi de masini noi, fraieri.
De unde l-ati pescuit pe motivationalu asta? Auzi, cica iti iei Q7 de 70 de mii si stai in bloc de nefamilisti cu chirie :))) de unde a scos el exemplele astea tampe? E gresit de la cap la coada totul. Bad recorder, bad.
Sunt chestii mai utile pe RUclips, decât la şcoala românească de stat.
Acum îți dai seama? Ma întreb cum o sa reacționezi când vezi documentare de la Deutsche welle
Daca nu era youtube ce faceai?cred ca mureai.Robotule.
@@LeoPescaru Uau, a vorbit desteptul. Bravo. I-ai zis-o, nu gluma.
@@WhiteNowa1 presupui prostii, faptul că omul a spus ceva ce stă pe gândul unora nu neapărat a descoperit acum. Așa e la români: presupunem și jignim fără să gândim în prealabil. Și chiar dacă a descoperit acum nu văd unde ar fi problema, poate de abia și-a luat buletinul (14 ani), poate de abia a renunțat la ignoranța în care se învăluie poporul român (cum de altfel ai făcut și tu cu prezumția că abia acum a descoperit), oricare ar fi motivul rezultatul e benefic pentru toată lumea, nu e de jignit sau de luat în râs. E bine să îți pui întrebarea "De ce a zis omul respectiv așa ceva?". Dacă și-ar pune mai mulți întrebarea asta poate am fi mai deschis să comunicăm decât să judecăm după aparențe.
@@LeoPescaru mai dă cu bâta în baltă, că inteligența ta e ca râma din cârlig. Scurtă și pe ducă.
Nota 10, astept si alte educationale utile precum acesta. O zi buna si mult spor !
Nota 1. Tutorial cum sa nu fii retardat
Exemplu foarte pertinent cu masina. Romanii sunt obsedati de a-si arata bogatia altora, chiar si cand nu sunt bogati. Toti romanii vor masini cat mai noi si mai scumpe. Doar masini premium vezi pe drum. Problema e ca majoritatea nu si le permit si isi pierd ani buni din viata pentru niste fiare. Si spun asta ca pasionat auto. In Romania daca conduci o masina ieftina esti ostracizat social. E denumita cazan, troaca si tot felul de descrieri cretine, chiar daca masina e perfect functionala.
Chiar recent am vazut pe cineva care a zis ca un Audi A6 din 2010 in stare perfecta e o troaca depasita. De aici deduc ca am ajuns un popor foarte cu nasul pe sus. Ne comportam de parca am fii la nivelul economic al Elvetiei cand vine vorba de masini si alte bunuri care afiseaza o imagine falsa de bunastare, ignorand alte aspecte care ne-ar putea imbunatatii calitatea vietii. Sa nu mai vorbim ca nu demult multi dintre noi ne deplasam cu Dacii.
Sa va spun ceva. Am avut ocazia de a merge des in America, pe coasta de vest, in niste comunitati foarte prospere. Case de milioane de dolari, cariere de elita. Stiti ce conduceau multi pe acolo? Cate o amarata de Toyota Camry veche de 15 ani. Daca le-ai fi zis la oamenii aia sa cumpere o masina scumpa iti ziceau ca nu sunt interesati. Ei nu aveau nimic de demonstrat. Erau deja bogati, nu trebuiau sa arate asta lumii, si nu aveau de gand sa iroseasca bani care puteau fii cheltuiti pe lucruri mai importante, ca familia, pe o bucata de metal. Asta e diferenta dintre prosperitate adevarata si atotprezentii smecheri "faux rich" de la noi care se prefac ca sunt bogati dar traiesc in datorii.
Perfect adevarat mesajul dv stimate domn 👏👏👏 si eu ma regasesc in cele scrise de dv , deținut tot un Audi A6 doar ca e din 2005 in care am investit cateva mii de euro in al aduce la un stadiu care imi conferă siguranța si satisfacție, am stat ani de zile prin strainatate si am observat exact ce ai spus tu oamenii care erau milionari în euro si conduceau masini obișnuite ford, toyota in schimb la noi sunt întrebat frecvent cand o sa imi schimb masina
Sunt un pasionat de auto dar cu toate astea am trecut peste tentatia de a ma intinde mai mult decat imi permit si am investit in lucruri care aduc banii sunt tanar anteprenor si fara o educație financiară e foarte greu să nu cazi in tentatia efectului de turma si sa cheltui si ce nu ai pe bunurii care sa arate un statut fals.
Toate cele bune.
@@jony2386 Sunt perfect de acord. Mersi pentru experienta personala impartasita cu noi. Eu personal am un Volvo din 1997 tot din pasiune. Nu simt nevoia sa fiu validat de nimeni cu privire la masina sau orice altceva. E un pas important spre libertate financiara.
Super raspuns. Bravo. Americani sunt mult mai presus fata de noi. Ei stiu ce este importsmt si ce nu
In scoala ar trebui implementata "Educatie Financiara"....hai ca visez prea mult.
Mda.. Si s-ar preda definiții care trebuie învățate pe de rost. Am avut materie de antreprenoriala în liceu și nu ni s-a predat nimic util. A trebuit sa merg acasă să îmi întreb părinții ce e aia o persoană juridică sau un srl pentru că definițiile nu îmi spuneau nimic. Eu am noroc că părinții mei sunt educați și deștepți și dornici sa își învețe copiii, pentru ca altfel școala te scoate dobitoc. Și am fost la cel mai bun liceu din județ, apropo.
@@DiannaMad Daca este cel mai bun sau cel mai prost liceu nu are relevanta. Toate predau acelasi lucru, in unlele licee materia e aprofundata mai mult sau mai putin. In schimb " Educatia Financiara" trebuie implementata, structurata si simplificata pentru ca toti sa poata intelege. Scoala din Romania nu te invata cum sa te descurci in viata. Scoala te "pregateste" ori incearca sa te pregateasca pe tine sa umpli niste goluri lasate de cei ce nu mai pot continua profesia respectiva, capitol la care esueaza lamentabil. Liceul este o porcarie la fel de mare ca examenul de bacalaureat.
Se predă economie, dar nu se face decât ca să te afli în treaba și iei 10 cu japca.
@@geambeck5047 Ba da, are foarte multă relevanță. Nu se poate compara un liceu de top cu majoritatea liceelor din țară (ma refer la calitatea și motivația profesorilor, ca de elevi nu mai zic). Dar ce am vrut sa spun e ca problema nu e ca nu există materia, ci că sistemul e prost din start și că o materie in plus nu ar rezolva nimic.
@@DiannaMad Calitatile si motivatia profesorului nu tine de liceul de care apartine. Motivatia tine de tine ca persoana...salariile sunt la fel.
Mai vrem!
Nu vreau sa fiu ipocrit, dar pe internet am vazut doar si doar carti despre cum au reusit altii afara, Buffet, Kyiosaki, Krohn, Bezos si altii. N-am gasit ceva folositor la romani, mai aduce-ti pe canal astfel de videoclipuri, avem nevoie.
Cum se face afara se poate face si in "interior" ;)
Hr. m Daa, dar totusi Romania are specificul ei :), in sensu ca s alte conditii, alti oameni, alte oportunitati
@@MyName-gq3fc Incet incet ne vom educa si noi.
Vin noile generatii care s-au nascut cu tehnologia si informatia in mana. Care cunosc si stiu ce se intampla si inafara romaniei
Principiile care i-au facut pe Buffet si Bezos bogati sunt valabile peste tot, si in Romania. Trebuie doar sa le adaptezi conditiilor locale.
@@weedmastersr Stiu si asta, ca Buffet n-are rost, prefer sa am 0.01% din averea lui la 30 de ani decat cum e el acum. Sincer, cine vrea 90 de miliarde de dolari la 90 de ani? They're worthless
La mine , în cei 12 ani de școală nu a venit măcar o data un om de ăsta sa ne povestească așa ceva... Dar măcar vin aia de 10 ori ( și nu exagerez ) cu antidrog sau alcool ( care oricum nu au niciun efect ) ps. Nimeni nu dorește ca noi sa fim conștienți pe ce cheltuim banii . Dacă fiecare roman ar ști Cum și PE CE sa își cheltuiască banii , sunt foarte sigur ca multe companii ar da faliment :) . Cu cât este mai dezinformat , cu atât ești mai ușor de manipulat de diferite strategii de marketing care te fac sa cumperi cât mai mult.
Tine și de educația de acasă. Poate să-ți spună cine ce ți-o zice dacă tu ești cum esti, cam greu să-ți schimbe un om de genul, felul tău de a fi. Potrivit acestei prezumții ar însemna că toți care merg la școală ar trebui sa fie premianți.
Foarte trist, mai ales că educația financiară ne ajută in primul rând să înțelegem cum putem să câștigăm mai mulți bani.
@@ato6559 nu generalizez , dar un om bogat , nu o sa-i invete pe oamenii mai putini bogati cum sa castige bani , deoarece el nu o sa mai fie la fel de bogat si ar avea concurenta.
@@ionut8007 Guvernul te vrea prost.
E bine ca acum avem posibilitatea sa invatam singuri lucruri utile.
@@ionut8007 dar o țară bogată?
Acest tip de "educatie" lipseste de la scoala , sunt multi care termina 12 clase , lucreaza pentru minimul pe economie si incep sa isi cumpere lucruri pe care nu si le permit .. super tare filmuletul si as mai vrea pe viitor ca cei de la Recorder sa mai publice astfel de materiale care ajuta o masa mare de oameni , target-ul fiind tinerii !!
Un om sanatos , cu capul pe umeri .Demn de admirat ,respectat si de urmat.Felicitari pentru ceea ce faci.Multa sanatate.
Una dintre cele mai tari cărți de educație financiară " Tată bogat Tată sărac"
Daa, o ador
Salut ! Inca nu am citit cartea insa am in plan sa o citesc, am auzit despre ea. Recomand de asemenea Cel mai bogat om din Babilon. Mi s.a parut genial cum a abordat educatia financiara
@@vladcostin7787 am comandat o deja
Una dintre cartile mele preferate despre educatie financiara
Material de nota 11 ! Felicitări !
Pur și simplu, MULȚUMESC!
Va felicit pentru acest videoclip. Am doar 15 ani si inteleg aproape tot ce ati zis in aceasta povestire
Ne place ce auzim...
Super !
Exemplu cu masina cred ca e cel mai relevant pentru societatea noastră...
Foarte bun reportaju... Niste chesti pe care le poti invata cum sa iti cheltui bani... Felicitari Recorder pt acest reportaj si nu numai, pentru tot ceea ce faceti
Felicitari. Acest gen de reportaje trebuie difuzate de televiziuni pentru educatia populatiei din Romania. De asemenea, reportaje si cu alte subiecte arzatoare cum sunt sanatate, educatie, stil de viata, conservarea resurselor, modele reusite de politica democratica in tarile Europene, cum sa incepi o afacere etc. Va doresc sa aveti propriul post de emisie TV si in felul acesta sa treziti inteligenta si bunul simt romanesc. Va multumesc Recorder!
La cat mai multe materiale de genul asta !
Foarte util materialul, bravo !
RECORDER NR.1!!
bravo cornel! inclusiv copii trebuie sa invete asta de mici. societatea rata asa si din otivul ne-educatiei financiare
Romanul nu e bun in afaceri pentru ca isi doreste avere foarte repede, nu gandeste pe termen lung, cum trebuie neaparat sa o faci daca ai afacere, oricare ar fi ea.
De ce generalizezi?
@@andreiisip5010 Ca am doua firme din '93 si '95 si stiu ce s-a intamplat in jurul meu si cum au reusit ai mei si acum eu sa rezistam pe piata
Toti vor astanNu numai românii.
Nu doar patronii, vad chestia asta si la sefuții de multinațională. Nu au noțiunea de sustenabilitate, se mulțumesc sa le iasă bonusul anual.
cine te-a facut sa crezi ca afacerile sunt o sursa buna de venit?
Foarte bune sfaturi și excelent prezentate!
Genial !
mai faceti ceva de genu' dat. foarte bine explicat.
Pai o sa mai urmeze, sa fii sigur :) asta a fost doar episodul pilot sa se acomodeze lumea cu "binefacerea" si fiind sponsorizat de ING, o sa primim ceva sfaturi in curand, utile noua, dar mai mult lor
''Pai daca nu isi cumpara bizonul meu Q7, el cu ce ne mai plimba pe noi pezdele??? Ca eu nu vreau sa-mi miroasa mana a bara de troleu si asa din masina,prin geamurile fumurii nimeni nu-si da seama ca e de-o varsta cu bunicul...'' Felicitari pentru video,sunteti tari :)
Super smart! :)
Frumos. 👍
Ar trebui să realizați și un video despre alegerile europarlamentare!
Eu unul sunt mai tinerel și nu prea înțeleg cum funcționează conceptul ăsta...cum se votează, câți candidați etc.
Salutare, as vrea sa adaug cateva chestii care nu sunt niciodata spuse deobicei in aceste clipuri de educatie financiara:
1)Scoala nu te invata sa muncesti ca sa castigi bani, cel putin nu pe vremea cand am fost eu. Am terminat in 2008 facultate de mate-info / profil informatica.
2) Ce am invatat la scoala pana am terminat liceul a fost: "cu diploma de bac si atestatul de competente in informatica iti vei gasi cu siguranta un loc de munca". Cam asa a fost mintita natiunea cu "televizorul".
3)Cand s-a ajuns la obtinerea unui loc de munca in domeniul respectiv, toti angajatorii cautau persoane cu experienta de 2/3/5/10 ani in domeniu. Cum poate sa treaca un nou absolvent de liceu peste pasul asta care nu a lucrat in viata lui o zi pana a luat diploma de bac ?
4)Trecand peste dificultatea obtinerii unui loc de munca pentru ca nu ai experienta dorita de angajatorii si fiind nevoit sa incepi sa lucrezi eventual in alt domeniu pt care nu ai avut pregatire deloc nici practica, nici teoretica ajungi unul din multii angajati cu venit mediu de 2680 de lei pe luna cum se zice in inregistrare. Asta daca ai noroc, multi angajatori inca considera ca 2000 RON Net e un salariu prea mare sau pur si simplu fac eforturi sa angajezi oameni cat mai ieftin.
5)Multi care acum avem 30-35 de ani am crescut in familii cu mentalitatea comunista de a econonomisi cat se poate de mult si de a cheltui bani doar pe strictul necesar. Este si asta un mod de a "trai" mai degraba de a supravietui cu succes fara sa ai parte de concedii, cultura, distractii.
7)Rezultatul educatiei / stilului de viata auster de la punctul 5 are ca rezultat un om care atunci cand incepe sa-si castige propriul salariu sa faca tot posibilul sa isi cumpere ceea ce i-a lipsit pana atunci, de aici si dorinta de a cumpara bunuri / servicii de care nu avem "neaparat nevoie".
6) As vrea o explicatie cum se poate trai decent in anul 2019 intr-un oras mare (Bucuresti de exemplu) cu 2680 RON Net pentru o persoana care nu este chirias.
In general la un apartament se dau pe intretinere in medie 200 RON / luna, 250 RON pe abonamente de servicii/utilitati (telecom,curent electric), 120 RON abonament STB+Metrorex, mancare 400 RON, cosmetice (pasta de dinti, deodorant,sapun,sampon) 100 RON +/- .
Dupa cheltuielile enumerate cu + / - in functie de persoana sa zicem ca o persoana ramane cu 1500 RON bani care sa faca ce doreste cu ei in fiecare luna.
Acum intervine partea cu chestiile de care "nu avem neaparat nevoie". Vrei sa mergi la un concert o data pe saptamana/luna sau sa iesi cu prietenii in oras. O iesire de genul acesta in general se cam traduce intr-o cheltuiala de 300 RON.
Ai iesit de 3-4 ori in oras la un eveniment (in cazul meu concerte care in general tin vreo 4-5 ore) asta te duce lejer la 1000-1200 RON cheltuiti. Biletul costa in general in jurul a 100 RON, taxi la intoarcere acasa vreo 20-30 RON, restul 170 RON bautura si mancare.
Cand iesi in oras sa te simti bine deobicei nu stai sa numeri banii, daca mergi pe buget atunci mai bine stai acasa.
Daca mergem pe ideea ca omul poate trai si fara cultura,distractie,relaxare atunci putem la fel de bine sa muncim gratis, angajatorul sa ne cazeze in containere si sa ne ofere o masa gratuita si asa s-au rezolvat toate problemele financiare.
Nu am inclus haine/incaltaminte in cheltuielile lunare pentru ca in general majoritatea nu ne cumparam imbracaminte in fiecare luna.
As putea sa reduc cheltuielile care "nu sunt neaparat necesare" cu mult. Dar cand am facut asta timp de 20 de ani la modul ca nu aveam posibilitatea sa merg intr-o tabara,vacanta,teatru,concert,etc parca nu mai imi vine sa mai reduc nimic.
Nu astept cu nerabdare ziua in care voi fi pensionar si voi putea sa ma bucur de banii pusi deoparte pt ca valoare lor din ziua de azi peste inca 40 de ani va fi diminuata atat de mult incat nu o sa mai aiba nici o valoare.
E gresit ca vrem mai mult de la viata decat munca,mers acasa, mancat, dormit,munca pana in ziua in care vom iesi la pensie ? O pensie care o sa ne permita fix acelasi lucru sa "traim" de la o luna la alta.
Mulțumim echipei Recorder pentru încă un videoclip satisfăcător😀!
Salut, daca esti interesat, poti intra pe canalul meu pentru educatie financiara pt antreprenori aflati la inceput de drum sau pt cei care isi diresc un business. Apreciez!
Pe scurt, dragi români Numai dați banii pe chestii de moment, dați banii pe ceva care v-ar aduce totuși Sau cumva Un venit pe viitor👍😉
V-ați întrecut pe voi înșivă cu producția video pentru episodul asta ! Bravo Recorder!!
Super material! Asteptam o posibila continuare
Salut dragi internauti.
Are mare dreptate acest om si sunt lucruri pe care noi nu le invatam in scoala din pacate.
Dar ca idee si fara sa fac reclama unei anumite Banci, in Romania exista posibilitatea sa iei in rate cu dobanda zero, acest lucru poate sa te ajute daca stii cum sa te chivernisesti deoarece Banii de azi sunt mai valorosi ca Banii de maine (inflatie).
Dar foarte tare acest mic clip.
Bv Recorder :)
Felicitari !!
Tare clipul oricum 👍👍👍!
Foarte,foarte interesant..
recomand cartea "rich dad, poor dad" pentru cine intereseaza subiectul. O gasiti tradusa in librari online sau audiobook gratis in engleza.
Ma Adriane....dar romana nu maj vorbești?De tata bogat tata sarac nu ai auzit ?
Mai vrem clipuri de genul âsta ;)
Cel mai bun mod de a evita greselile financiare din viata noastra e sa ne educam in mod continuu si sa ne uitam la obiceiurile financiare ale oamenilor prosperi.
Prea scurt clipul, as plăti un abonament sa vad clipurile de la Recorder, mai ales cele de genul ăsta...
Am 16 ani clasa a X-a și mi se par foarte interesante clipurile acestui canal.
Vezi ca sunt si alte canale care educa: Levi Elekes, sau Bogat, sau Daniel Tanase, sau sunt canale straine despre cum sa economisesti, daca stii engleza.
Eu că am făcut și oră de economie(vorbit despre taxe, impozite, venit, profit, rentabilitate) si educatie antreprenoriala pe langa, sa ma simt prost? Scoala mea nici nu avea treaba cu acest profil in general, dar am facut..
sincer, eu merg pe ideea :"mi-l permit daca il pot cumpara de 3 ori fara sa fac foamea dupaia". Merge la orice :)
Bine zis. O să țin și eu minte. ✨
Eu merg pe ideea "mi-l permit daca muncesc mai putin de doua saptamani pentru banii aia".
Sa-l urmariti si pe Robert Kiyosaki pe youtube, are chiar si carti scrise. Mai pe scurt te invata cum sa folosesti banii si cum sa faci ca banii sa lucreze pentru tine, nu tu pentru bani. El spune clar cum omul de rand este tinut sub papuc si cum se vrea asta inca de cand isi toceste coatele pe bancile scolii.
Kiyosaki nu e ceea ce pare, din start "El spune clar cum omul de rand este tinut sub papuc si cum se vrea asta", asta face omul de rand un public tinta pentru el. Asa incep toate conspiratiile, cu un carlig cu care relationezi. Ideea lui principala este sa platesti cat mai putine taxe... Ce omite sa zica este ca pentru a folosi datoria ai nevoie de colateral. Asta face ca ce zice el sa nu se poata aplica decat de la un anumit nivel financiar in sus...
Wow .. faza este ca egal cât câștigi tot o sa ai problemele astea ! Doar ca la alt nivel
Este adevărat...Numai mentalitatea ii deosebește pe bogati de săraci.
AKMaPa nu are cum sa fie corect in Rom. 90 % din bogatanii Rom fura cu statul sau prin reteaua de pile si relatii de tip mafiot care impanzeste tara
@@teodorugabriel2175 De de ai cifra aia de 90% ?E vreun studiu sau asta te fac astia in massmedia sa crezi ?
Unde preda omu asta cursuri? Sau cum as putea lua legatura cu el? Apreciez orice informatie
excelente sfaturi si care ar schimba totul in bine, daca mai multi ar baga la cap... Explicati va rog in alt episod fiat money-ul inflationist si cum BANCILE distrug orice stimulent pentru economisire si in general orice stimulent pentru "delayed gratification" (accesul mult prea facil la credit ipotecar sau de consum, spre exemplu. Uneori in cardasie cu statul...).
Nu te obliga nimeni sa te duci la bănci. O banca poate sa te ajute cât sa te și dărâme, depinde de tine cum folosești resursele
Vreau să văd EDUCAȚIA FINANCIARĂ, ca materie obligatorie începând din clasa 0 până la sfârșitul facultății.
Păcat că băncile și partidele infecte din România nu sunt de acord cu acest aspect.
Nu o sa vezi asta in nici o tara din lume, pt ca asa se doreste, mase de oameni prosti care sunt slugi la corporatii si banci, traim in sclavie moderna, daca poti sa te rupi tu, bine, scapa cine e destept
Cu astfel de materiale poate ne mai dezghetam putin mintile ca asa de indobitociti suntem și sistemul educațional sta nepăsător ori nu vor sa primim o astfel de educație...un mare personalitate a spus: dă-i unu prost o sumă de bani si a doua zi va face o petrecere...cam asta functioneaza la noi
A adormit Andy Popescu la volan:)) 3:45
Culmea...ca in liceu am facut si un an de educatie antreprenoriala si unul de economie.. Stau si ma gandesc...nu am ramas cu absolut nimic ...zerooo..
Ai omis două chrsti:dobânda pentru cei 20000€,si varianta de la țară oamenii aia chiar nu au alternative,de aia nu a zis nimeni ca voi muncii în plus pentru ca nu au unde.
In momentul in care aproximativ o treime din populatia care lucreaza in Romania castiga salariul minim pe economie, deci, cu alte cuvinte, abia daca se poate intretine pe sine, fara sa mai vorbim de vreun copil sau vreun parinte bolnav care are nevoie de ajutor, e greu sa mai gasesti resursele financiare, in primul rand, de a pune ceva deoparte pentru "zile negre". Realitatea e ca in Romania e atat de greu sa fii/devii antreprenor, pentru ca ne lovim in primul rand de problemele birocratice, schimbari ale legislatiilor peste noapte, deci, cu alte cuvinte, e aproape imposibil sa fii predictibil in ceea ce priveste o crestere reala a valorii produsului/serviciului pe care doresti sa-l prestezi/vinzi . Cat despre "continua studiile, investeste in educatie", ne lovim, din nou, de o mentalitate anacronica : cine are carte are parte. Nu spun ca lucrurile nu ar sta astfel, dar poate daca dorim sa ne extindem orizontul si sa emigram, altfel, in Romania, au mai ramas sub 10 meserii care ar avea momentan posibilitatea de a genera venituri/salarii decente. Deci cand vorbim de o analiza economica, hai sa fim rationali si sa aplicam asta nu la nivelul Europei, ci strict la tara noastra, la nevoile si lipsurile noastre de zi de zi si sa incercam sa venim cu solutii reale si nu doar scheme care dau bine pe-o foaie.
Superb
Stam cel mai prost la educatia financiara, chiar si cei din Rep. Moldova stau mai bine decat noi.
Foarte bun materialul, dar foarte scurt din păcate. As fi pierdut măcar 20 min sa îl urmăresc
Inseamna ca ti-ai,, pierdut,, acum, privind acest clip, TIMPUL?
@@marianas.3680 Eu am spus ca îmi place ce vad "Mariana", ai vreun argument pt ce spui? Sau doar ai căzut din pat?
Şi ce opinaţi de cetățeni romani care au luat credite din băncile altor țări mă refer Europa de West, Europa Centrală și nu au mai returnat creditele, s-au reîntors în România cu automobilul cumpărat pe credit și banii tot din credite????? Cum se numesc aceste gesturi.
Salut. Foarte interesant subiectul abordat.
Cred ca, noi ca tara, ar trebui sa ne indreptam atentia catre dezvoltare. Ar trebui sa incercam sa aflam cauza problemelor, pe care voi Recorder le-ati documentat cu o calitate ireprosabila in restul continutului de pe canalul vostru, si sa intelegem ca aceste probleme nu ii au ca sursa doar pe cei de la guvernare. Educatia si mai presus bunul simt al indivizilor joaca un rol critic in evolutia sociatatii din care acestia fac parte. In consecinta mentalitatea romaneasca ar trebui sa intelega faptul ca "Tu" si "Eu" suntem defapt "Noi".
Va rog abordati tipul acesta de subiecte mai des, desi rating-ul tinde sa favorizeze materialele ce scot la iveala problemele sociatatii romanesti.
Succes.
Cum sa invete romanul, economisire si chibzuinta, cand realitatea ii da peste bot de fiecare data, cand cel mai mare datornic din Romania este statul, care atunci cand ii convine si pentru cine trebuie sterge datorii de miliarde. De exemplu, asta asa la o scurta cautare pe net "Pe primul loc în clasamentul marilor datornici se află Compania Naţională a Huilei (CNH) care a acumulat datorii mai mari de un miliard de euro, peste jumătate dintre acestea fiind la bugetul de pensii, respectiv 578,3 de milioane de euro. Dacă CNH ar plăti aceste restanţe, statul ar putea plăti, timp de o lună, pensiile a 2,9 milioane de persoane, adică pensiile a mai bine de jumătate dintre pensionari, reiese din datele Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. O metodă prin care Guvernul ”lichidează” aceste datorii este ştergerea lor ”din pix”, metodă folosită de mai multe ori în trecut. Din calcule reiese că până în 2012, cele trei companii feroviare de stat, respectiv CFR Marfă, CFR Călători şi CFR SA, au fost iertate de datorii în valoare de 1,3 miliarde de euro“. Ca sa nu mai vorbim de povestea creditelor in franci elvetieni si multe alte chestii din astea dubioase. Oamenii vad ca se poate sa fii iresponsabil, sa cheltui tot ce ai si sa o duci bine, sau sa plateasca altii oalele sparte de tine. De ce strangi tu cureaua, sa faci economii, la pensie de ex, cand vine un dobitoc de ministru si-ti nationalizeaza fondul privat de pensie, pentru ca ai lui au cheltuit deja tot bugetul pe pomeni si plati pe spranceana si acum fiind falit nu mai stie de unde sa se imprumute. E un ciclu din care PSD iese mereu invingator, cheltuie in nestire si in mod iresponsabil, face praf economia, apoi vin altii care cu greu incearca sa aduca caruta inapoi pe drum, iau masurile nepopulare care sunt necesare, poporul binenteles ca le suporta pe toate, iar mai apoi dupa ce suntem iar cu capul deasupra apei, vin noi alegeri unde i se spune poporului, "aia v-au taiat salariile si pensiile, noi v-am dat", iar prostimea ii crede si o luam de la inceput. Nu stiu sincer cum am putea iesi din ciclul asta, problema e ca in 4 ani cat dureaza un ciclu electoral nu poti schimba lucrurile atat de drastic incat iluzia vanduta de PSD sa nu mai prinda si sa ajunga sa nu mai aiba asa o influenta. Initial s-a zis ca numai nostalgicii comunisti si pensionarii ii voteaza, asa ca oamenii au simtit nevoia sa-i primeneasca baza electorala. Si ce e mai bun decat un tanar care iese de pe bancile scolii fara sa stie de fapt sa faca nimic, somer sigur si beneficiar de ajutoare de la stat = votant garantat. Cati absolventi de studii superioare stiti fiecare care lucra cu totul altceva. Din pacate educatia incepe in scoala, si invatamantul e praf deci baza de votanti o au asigurata pe urmatorii 30 de ani.
Exista pe TPU o intrebare care suna : " Ce este mai importanta ed financiara sau ed sexuala?" cautati sa vedeti!
ar trebui sa faceti poate o serie de genul acesta, recorder.
Daca am avea nevoie, si ar trebui sa primim un permis de credit ca cel de condus masina, foarte usor, inseamna ca o sa dam spaga/mita si acolo. Pacat ca nu se va uita la video-ul asta cine trebuie sa invete ceva, asta e chiar un sfat bun de viata.
Foarte interesant si util din toate punctele de vedere. Intrebarea vine acum: Cati dintre romani vor invata sa gandeasca altfel? 🎩🍷
In parteneriat cu ING, aceasi care trimit mail la clienti cu o povestioara cum sa iei un credit ca sa economisesti :)) am pastrat mailul la favorite asa de amuzant mi s-a parut
Măi , un om că asta ar trebuii pus ministrul educației dar probabil n, ar rezista printre ceilalți .
Sunt genu de persoana care imi petrec 1 maxim 2 ore in fata uneie foi de hartie, "fluturasul de salariu" , si imi impart banii castigati pentru nevoile mele actuale si viitoare , sunt destule persoane care imi zic ca sunt un zgarcit.
14 persoane care au Q7 pe credit au dat dislike. Dar tot nu vor recunoaste ca regreta decizia luata.
Sau au urmărit până la sfârșit și au văzut că ING a ajutat la producerea acestui video, think about it!
@@alandala1599 hidden agenda
15-20 mii garsoniera? Asta clar nu e din orasele mari unde se gasesc joburi
Atat e o garsoniera in Rahova/Ferentari
Raul Vintila daia de 15-20 metri patrati :3
Nu Este suficient sa citesti cartile lui kyosaki & co. Trebuie sa pui in practica ceea ce citesti/ inveti.
Ani buni m-am ghidat dupa modul: knowlege ist Power! Adica am citit mult dar Nu am pus in practica. In momentul in Care am adougat un cuvant la acest "aforism" am inceput sa imi schimb Modul de gandire (mindset) dar si de actiune si anume: applied knowlegde is Power!
Succesul nu se interpune peste noapte ci este un Marathon....
Majoritatea romanilor cumpara in primele 2-3 zile de la salariu ceva scump ( ceas / adidasi / haine / etc ) si dupa o saptamana realizeaza ca nu mai au bani, si se imprumuta de la altii. Le e lene sa faca ceva in plus pentru bani ( exemplu perfect : Uber in timpul liber, daca ai carnet si masina ), si nu au nici macar ideea ca poate un google search ii va ajuta cu niste sfaturi. Exemplu: esti fumator ? ai economisi o groaza de bani daca ti-ai face tu tigarile din tutun + foite + filtre decat sa cumperi pachete de tigari de la magazin.
Ar trebui facute ore de Educatie Financiara in scoli, dar cum PSD vrea ca romanii sa fie prosti si saraci, nu o sa se intample.
Recomand Dave Ramsey pe RUclips, te invata niste concepte foarte bune despre bani, credite la casa, etc.
Pacat ca este conditionat,
eu aș vrea sa fac acest curs si plătit, pentru ca nu prea găsești modelul asta de educație pe la noi.
Dar nu sunt dispus sa mai duc munca de convingere la alți prieteni sau cunoscuți sa participe, din păcate MLM-ul a distrus complet deschiderea la orice fel de activitate care presupune sa mai convingi X oameni sa participe.
👍👍👍
Il vreau pe omul asta la Constanta!
Pfuuu m-ati pus pe ganduri rau de tot... insa sunt situatii in care nu poti sa nu apelezi la credite, chiar daca muncesti de rupi peste 10 ore chiar... din pacate la noi mancarea e proasta si scumpa. Asta ne rupe. Si daca intervine o problema medicala de ex nu ai cu ce sa platesti si apelezi la credit...
Like.. dar tot BCR sunt mai buni :))
3 bogata$i, cu masina mai scumpă decât locuința in care stau, au dat dislike 😂
Super tare invitatul , super tare documentarul , super tare canalul dvs ... trebuie sa constat cu rusine ca fac parte din gasca de prosti la care se refera invitatul dvs ... cu o mica exceptie , eu chiar fac ceva (am doua joburi-lucrez la niste stupi) pentru a-mi "rotunji" veniturile si a plati "camatarilor legali" datoriile .
Bunastarea inseamna bani pusi deoparte, si reduse cheltuiulile la minim!
care este lincul
Normal într-o tara civilizata in scoli exista educația finaciara, dar vad ca in Romania trebuie adoptata asta, pentru ca nu exista asa ceva ca nu vine o mumie primitiva, sa ma ajute pe mine pe viitor finaciar asa învățăm noi ce a făcut bunicatu acum 1000 de ani, il loc sa învățăm ceva ce ne va fi de folos asa tara nu va mai cadea economic. Dar de, cu ii pasa atâta timp cat avem bani ii cheltuim la maimuțele alea care cârâie de doua ori si iti fute buzunarul ma refer la manelelisti tara ne educata finaciar cu probleme emotionale etc. Nu am vrut sa judec dar e realitate
🥰🥰🥰🥰
20.000 impartit la 3.5 = 714 ?
sau ai vrut sa spui 3.5 X 8 = 28 , si 20K / 28 = 714
ori este o greseala de montaj la voi , ori domnul din video ..........
👍
Cred ca este mai bine sa avem salari si pensi ca si ân BELGIA sau FRANTA sau GERMANIA si nu sar mai gandi nimeni la nimic neam permite multe lucruri dexemplu
Sa stam an chirie
Sa avem o masina
Sa ne putem ântretine familia .
S-a calculat cu salarul de 2680 lei brut ceea ce cred ca este putin gresit, ar fi trebuit cu un salar net calculul facut.
cam 2600-2850 este salariu NET MEDIU astazi in romania
Nu a gresit doar ca nu a specificat. Pentru cei ce stiu este clar ca se refera la net. Tu lucrezi?
Cel mai bun clip marca Recorder
Salut, daca esti interesat, poti intra pe canalul meu pentru educatie financiara pt antreprenori aflati la inceput de drum sau pt cei care isi diresc un business. Apreciez!
bun
Masina ta de obicei nu te lasa la greu si nici nu se rupe cu vreun prieten de al tau pe la spate :)))
Baieti, luati o masina mai degraba .
19 Dislike 😂?! ... “carpe diem” cred
Tot globul traieste pe credit,de la planeta
Traiesc cu 2000-3000 e/ luna. Am un pc, cumparat cu banii jos de 6000e. Si am o masina de 2800 la mana a2-a. Pentru mine pc-ul este mai important ca o masina. Deci mno :D
6000 euro pentru a juca WoW? Wow
In mare da. Ma joc si alte docuri, precum..warframe, diablo, hots, battlefield 5, etc. Insa Wow ramane iubirea mea :) @@saibamoe
@@saibamoe Plus ca ma va tine cativa ani, si ma rula bine cerintele viitoare. E o vorba: Sunt prea sarac sa-mi permit lucruri ieftine. Cam asa e la mine xD Plus ca eu donez bani. Fericirea mea consta intr-o relatie buna cu partenerul, cititul cartilor mai ales de filosofie, si cam asta e tot. Spectrul meu de fericire e predominat virtual, mental, spiritual daca vrei asa. :D
Hm, nu suna rau dar ma cam buvneste rasu ! Ce economie sa faci dintr-un salariu care abia iti ajunge sa iti platesti cele necesare ?! Sapa de lemn e inevitabila pentru multi dintre noi care nu avem parinti printre excrocii de la Cotroceni !!!
In general lipsa de educatie si sapa de lemn merg impreuna, sfaturile prezentate se aplica mai mult la clasa de mijloc in general cei care au terminat o facultate si au ajuns sa aiba un salariu de 2 3 mii euro pe luna si se indatoreaza ca oile la banci pentru casa, masina, gadgeturi, haine si excursii in strainatate, iar pentru cei care nu au ajuns acolo exista cam 2 variante, ori investitia in sine prin educatie si formare sau ultima solutie plecarea in strainatate unde vor presta munci tot de jos, dar mai bine platite comparativ cu Ro
Maximilian Biaggio are dreptate, nu toti sunt IT, software developeri, data scientists, arhitect cloud, cybersecurity. Pe tru cei cu 1500 ron este cam imposibil sa puna deoparte cat pentru o garsoniera in nici 30 de ani pe cont prorpiu. Trebuie sa realizezi ca nu toti au IQ-ul mare si multi din ghinionul genetic nu vor putea sa ia un job mult mai bun, este o problema la nivel hlobal dar lumea crede ca oricine poate invata de nota 10 IQ 140 - gresit, unii nu pot pur si simplu.
Salutareee
Salut, daca esti interesat, poti intra pe canalul meu pentru educatie financiara pt antreprenori aflati la inceput de drum sau pt cei care isi diresc un business. Apreciez!
Gasesti la mine pe canal diverse despre educatia financiara
Finalul face toti banii.
Domnule 2680 este salariu mediu este brut nicidecum net .
Ca sa ai in mana 2680 ai nevoie de un salar brut in jur de 3800 de lei sau poate mai mare de 3800
2600 ron este salariu mediu NET la ora actuala. Google it. Poate nu esti din orasele mari. Unde chiria la o garsoniera este 900-1000 ron.
#3 LOL Foarte tare exemplul, poate sa prind si romanasii ca NU AU bani de masina noua. Pai nu are bani group managerul care ia 1500 de euro, daca iei 700, autobuz sau un sh obosit asta poti maxim. Ii vezi pe toti corporatistii cu credite pentru niste kkturi de masini noi, fraieri.
De unde l-ati pescuit pe motivationalu asta? Auzi, cica iti iei Q7 de 70 de mii si stai in bloc de nefamilisti cu chirie :))) de unde a scos el exemplele astea tampe? E gresit de la cap la coada totul. Bad recorder, bad.
E impins de ING Bank pe canal, si recorder se mai vinde, doar tre sa traiasca si ei
Util dar cam scurt
E „consumism”, nu „consumerism”. Schimbați în descriere! „Consumerism” se zice în engleză.