Genetik Piyango Meseleleri - Güzellik ve Çirkinlik |

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 янв 2023
  • Kontak yayınında Francis Bacon ve Michel de Montaigne'nın Denemeler'inden güzellik ve çirkinlik üzerine bölümleri okuyup değerlendirmiştik. Bu da yayından kısa bir özet. İncel alt kültürüne ait genetik piyango kavramı tüm insan ilişkilerini belirleyen bir araçken Bacon ve Montaigne için ruh ile ilişkili bir yansıma.
    Her Perşembe akşamı saat 21:00 civarı bu kanalda gerçekleşen KONTAK canlı yayınlarıyla düşünürlerin, felsefe tarihinin günümüzdeki problemlere ışık tutmasını umut ediyoruz. Gündelik dertlerimiz ile filozofların keşistiği bu yayınlara ücretsiz olarak katılabilirsiniz. Yayın tekrarları Calypso seviyesinden itibaren KATIL diyen üyelerimize açık. Her hafta da bu videoda olduğu gibi bir önceki yayınının özetini izleyebilirsiniz.
    Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
    / @uzayzuhal
    Daha fazla içerik ve oyun için lütfen abone olun. 💜💙💚
    Sosyal medya hesaplarım;
    Discord: / discord
    Instagram: / uzayzuhal
    #uzayzuhal #kontak #felsefe

Комментарии • 47

  • @canersencag9890
    @canersencag9890 Год назад +17

    Hume'dan alıntı yapmak istiyorum. Çünkü, Bacon'dan etkilendiğini kendisi de belirttiği için çok güzel oturacağını düşünüyorum, Güzellik ve çirkinlik meselesine. ''Güzellik, nesnelerin kendi içinde bulunan bir özellik değildir: Yalnızca nesneleri düşünen zihinlerin içinde yer alır ve her zihin de farklı bir güzellik algılar. Hatta birine güzellik duygusunu hissettiren bir şeyi bir başkası çirkin bile bulabilir: Her birey kendi duygularını diğerlerinin duygularını düzenlemeye kalkmadan razı olmalıdır. Gerçek güzelliği veya gerçek çirkinliği aramak, gerçek tatlıyı ya da gerçek acıyı aramak kadar beyhude bir çabadır.''' Ve Ayrıca şunu da eklemek istiyorum: ''... iki farklılık sebebi vardır ki tüm güzellik ve çirkinlik sınırlarını altüst etmeye yetmese de verdiğimiz övgü ve kınama yargılarının derecelerinde bir fark yaratmaya yeter. Bunların biri, insanların sahip olduğu mizaç farklılıkları; diğeri ise içinde bulunduğumuz çağa ve ülkeye has davranış ve fikirlerdir. Genel beğeni prensipleri insan doğasında ortaktır:''

    • @evamin7
      @evamin7 3 месяца назад

      alıntı nereden acaba

    • @canersencag9890
      @canersencag9890 3 месяца назад

      Denemeler kitabı, Pinhan Yayınları@@evamin7

  • @whoum
    @whoum Год назад +21

    Peki Zuhal’in güzelliğini ne yapacağız ?

    • @UzayZuhal
      @UzayZuhal  Год назад +5

      :3

    • @aegalaxys3
      @aegalaxys3 Год назад +1

      @@UzayZuhal Evet dediğin yanından bahsediyor. Her yerin güzel; ama onlar... Geri kalan her şey için Mastercard. Zuhal senin can sungurlarla silik yuzler cizdigin bir tablo vardi. Satildi mı? Aylardir param oldugunda almayi istedigim aklima geliyor.

    • @UzayZuhal
      @UzayZuhal  Год назад

      @@aegalaxys3 duruyor o tablo.

  • @rhinobaki
    @rhinobaki Год назад +7

    güzelliği veya çirkinliği, fiziksel, erdem ve akıl güzelliğinden ayrı düşünmemek gerek sanki. Bir bütün olarak güzel olabilirsek ne mutlu, öyle insanların arasında olabilirsek şahane :) (mesela siz Zuhal Hanım)

  • @retrosfer4096
    @retrosfer4096 Год назад +2

    İnsanların binlerce yıl dış görünüşle karakteri, mizacı, ahlakı bu kadar bağdaştırmaları insanlığın gelişimi bakımından da ilginç. Bunda iletişim olanaklarının payının çok büyük olduğu kanaatindeyim. 19. yy. sonlarına, ama özellikle de 20. yüzyıla kadar insanlar çok büyük çoğunlukla yakın çevreleriyle ve onların çevreleriyle iletişim kurabiliyordu. Gemilerle okyanus aşanların bile on yıllar içinde iletişime geçebildiği insan sayısı bugün ortalama bir gencin iletişim kurduğu, gördüğü insan sayısından azdır. 20. yüzyıla kadar gün içinde sosyalleşilebilen saatler de çok sınırlıydı, hava karardıktan sonra evlere kapanmak dışında yapılabilen sosyal etkinlikler çok sınırlı ve kendi içine kapalıydı. Dışarısı tekin değildi. İnsanların birbirlerinden haberdar olma yolları da aynı derecede sınırlıydı. Bu kadar dar imkanlar varken haliyle çoğunluk da dış görünüşe ve toplumsal sınıfa bakarak kiminle iletişim kurmak istediğini belirliyordu. Zaten yaşam koşulları çok zorlu, toplumun yapısı fazlasıyla hiyerarşikti, bin yıllarca kölelik vardı. Bütün bunlar, insanların ötekini değerlendirme kriterlerinin çok kaba, yüzeysel, yanlı, önyargılı, yetersiz olmasına neden oldu düye düşünüyorum. Sokrates'e bu kadar şaşırma nedenleri bu bence. Sokrates muhtemelen insanlık tarihinde hakkında en çok "yakışıklı değil ama..." cümlesi kurulan kişidir. Ölüme mahkum edildiği yetmedi, öldükten sonra da çirkinliğiyle anılmaya mahkum oldu yazık... (Şimdi çok fazla sayıda farklı insan tanıyabiliyoruz da n'oluyor, önyargı, kitlesel aptallık aldı başını gitti de denebilir tabii, ama artık insanlığı bu sayıları giderek artan kitleler temsil etmiyor, öyle olmayanlar da birbirini bulabiliyor.)
    Canlı yayında da izlediğim halde (bu arada videolarında benden alıntı yaptığını her gördüğümde mutlu oluyorum :)) şimdi videonu izlerken yepyeni şeyler düşündürdün. Her videonda söylemekten sıkılmıyorum, her yayınını, videonu dört gözle bekliyorum ve fırsat bulduğum ilk anda çok keyif alarak ve her seferinde bir şeyler öğrenerek izliyorum, dinliyorum, sonra da duramayıp gelip yorumlarda ahkam kesiyorum :) Harika işler yapıyorsun, harika bir youtuber, harika bir içerik üreticisisin. İzlerken bir de şunu düşündürdün: Gerçekten de "bazı insanlar maşallah fazlaca güzel oluyor."

  • @Asilziyagil
    @Asilziyagil Год назад +2

    4:03 o arkadaş benim:)
    Anlattığın için sağol abla🥲

  • @sezerurun3647
    @sezerurun3647 10 месяцев назад

    6:00 "İnsan kendinde olmayanı çok iyi tanımlar, kendinde olanı o kadar iyi tanımlayamaz." (UzayZuhal, 2023)

  • @crybutgod894
    @crybutgod894 Год назад +3

    Yayını izlemiş biri olarak gene kültürlenmeye geldim

  • @atakanogan5673
    @atakanogan5673 Год назад +1

    Bu kanal patlar aga yerimizi alalım

  • @jakuzi7814
    @jakuzi7814 Год назад +4

    oh, günlük zuhal ve felsefe dozum

  • @atakanenes
    @atakanenes Год назад +2

    Kanalın daha da aktifleşmesi harikaa! Her zaman ki gibi çok güzelsin zuhal ve içeriklerin çok kıymetli bir sonraki kontakta görüşürüz efenim

  • @Ertan_Taner
    @Ertan_Taner Год назад +1

    Ne zaman biri güzellik konuşsa, oldum olası hoşuma gitmeyen noktalar buluyorum. Bu sadece Montaigne veya Bacon'ın yorumlarına özel değil, belki yarın senin bile bir yorumunda katılmayacağım noktalar olacak Zuhal(Bu çok doğal bir durum).
    # Güzellik
    Çok akışkan bir konu, asla şekil koyamıyor ve hatta koymaya çalışmıyorum. Hepimizin güzellik veya seksilik tanımları var, birilerini beğeniyor ve diğer görüntülerden daha aydınlık tutuyoruz. Bir topluluk içinde belki daha hızlı gözümüze çarpıyor, bu durumu reddetmiyorum ama bu yine çok öznel bir konu. Kimi beğeniyorum? Neresini beğeniyorum? Bu soruların cevabı bana özel ve asla da aynı kalmıyor, sürekli değişebiliyor. 1 ay içinde bile 2-3 kere değişim gösteren bukalemundan hallice varlıklarız biz, aynı kalmamız da beklenemezdi. Kalmayalım da zaten, bence değişim çok önemli ve güzel bir şey. Konuya dönmemiz gerekirse güzelliği tanımlamak ve hakkında konuşmak her zaman çıkmaz bir yola çıkartıyor, hakeza çirkinliği de çünkü ne olmalı ki cevabı? "Kırmızı saç çok güzel" diyoruz ama herkese yakışıyor mu? Hayır. "Siyah göz çok güzel" diyoruz ama her zaman mı? Hayır. Yasu'nun dediği gibi benim için hoşlandığım insanda kusur yok, sorsa cevap veremem bu soruya ama biliyorum ki kendisi bazı özelliklerini sevmiyor. Ben anlamlandıramıyorum bile, benim için o kusur dediği şey o kadar parlak ki. Kendisi hayatıma girmeden önce güzellk tanımım başkaydı, şimdi bambaşka. Benim bu dünyada en güzel bulduğum 2. birey Zuhal, başkası için belki top 10'da bile değil.
    Toplumca güzel olarak kabul ettiğimiz bazı bireyler var, bunları övüyor ve ne zaman kendilerinden bahsetsek "Ah ah, x ne güzel ya" diyoruz. Bu durumda bazı kendince sorunlara yol açıyor. "Toplumsal Güzellik" denen çukura sokuyor, birçok insanın canını sıkan sonuçlar doğuruyor. Peki beğenmeyelim mi yani bu ünlü insanları? Onları övmeyelim mi hayatımızda? Övelim, bu bir sıkıntı değil ama bunu sabitleştirmek yine bana ters bir şey. Güzellik tanımın toplumca "o" olması, bunun mücedalesinin olması. Zaten toplumsal düşüncelerin de nerdeyse hepsine karşı sayılırım.
    # Çirkinlik
    Çirkinlik zaten güzelliğin aynası, ne yorum yapıcak olursam olayım güzelliğin konularına da girdiğini düşünüyorum, bu yüzden önceden ne yazdıysam aynısını çirkinlik için kabul edebilirsiniz.
    # İçsel Güzellik ve Çirkinlik
    İçsel güzellik dediğimiz şey çoğu zaman benim daha çok ilgimi çeken kısım olmuştur. Bu konuda kriterlerim daha net oluyor, daha rahat konuşabiliyorum(Kitap okumayı seven ve bol bol okuyan bir insanın gözümde çok güzel gözükmesi gibi). Yine de bunun da çok akışkan olduğunu düşünüyorum ama belli temelleri daha net gözüküyor. Bazı özelliklere - non-allylık, ırkçılık - sahip olmak hiç düşünmeden gözümden düşürüyor. Bu konularda daha genel bir ortak düşünceye sahibiz ve çoğu zaman da katılıyorum. Beni her zaman hızlıca etkileyen ve bireyler hakkında fikir sahibi olmaya iten yön budur. Senin de dediği gibi Zuhal; birinin dışı güzel diye ne arkadaş ne sevgili olabilirsin, bir zaman sonra bozulur büyü.
    # Güzelliği Geliştirmek
    Bacon ve Montaigne, yaşadıkları döneme göre tabi estetik cerrahi ve çoğu bakım ürününü görmedikleri için iç güzellik kısmını güçlendirmeye odaklanmışlar ama yıl 2023. Artık paramız varsa - Türkiye'de yaşamıyorsan - kendimizi bambaşka bir hale sokabiliyoruz. Önceden de dediğim gibi güzellik çok akışkan olsa da insan kendini beğenmeme hakkına sahip. Kendini beğenmeyen insanlar da ameliyat veya bakım ile bu durumu değiştirebiliyor. Doğdumuz gibi olmak zorunda değiliz eğer bu bizim hoşumuza gitmiyorsa. Bu yüzden bakımınızı yapın, gerekirse de estetik yola girin ama rica ediyorum bunu "biri" için yapmayın. Kimse, kendinizden daha değerli ve önemli olmasın bu hayatta. İç güzellik konusu zaten doğuştan bir hiçlik, doğuştan bu konuda - bazı özel hastalıklar dışında - çok bir "piyango" tutturamıyoruz. Geliştirmesi de kolay bir şey - Türkiye'de yaşamıyorsan - kendini. Ben fiziksel olarak kendimi çok beğenmem ama ne zaman kendimi geliştirip karakteristik olarak yeni bir noktaya çıkarsam güzelleştiğimi hissedebiliyorum. Bu beni mutlu ediyor ve sürekli de teşvik ediyor kendimi geliştirmeye.
    Yavaştan bitirmem gerekirse yorumlarımı piyango falan yok ortada çünkü ödül belli değil,. Bence en büyük piyango, yaşadığımız dönem. Eğer ekonomisi düzgün bir ülkede yaşıyorsan kendini hem içten hem dıştan güzelleştirmek için birçok şansımız var. Her zaman ilk önce kendinizi beğenin başkasının yorumundan önce. Beğenmiyorsanız değişin, bol bol değişin. Her gün atın üzerinizden derinizi, yenisine bürünün. Montaigne ve Bacon'ın düşüncelerine net cevaplar veremiyorum çünkü önceden de dediğim gibi bu konuyu konuşmak bile bana çıkmaz bir yol gibi geliyor. Yine de herkesin Socrates'e takması gıcık etti beni biraz, nedir bu "Vay canım vah" tavırları? Aklıma şimdilik bu düşünceler geldi videodan sonra, belki tekrar izleyip biraz daha düşününce bazı eklemeler yapabilirim ileride.
    Ertan Taner - Güzellik ve Çirkinlik Üzerine

  • @MadameRouzgar
    @MadameRouzgar Год назад +2

    Kusursuz güzellik, kusurları güzel bulduğumuzda ulaştığımız bir algı seviyesidir benim için. Kusur ve güzellik tabirlerinin anlamı birbirine bulandığında ve geriye kalan tek netlik gerçek hislere ait olduğunda ulaşırız kendisine. Çünkü güzellik katiyen sübjektif bir yorum, bir olgu değil. Bu yolla, konvansiyonel güzellik çirkin gelmeye başlayabilir, işte o zaman gerçekten neyi güzel bulduğumuzu anlarız... diye düşünüyorum en azından. Bu konuda kafamın burada olmasını kendimi sevmek ve kimseyi görüntüsünden dolayı yargılamamak istemeye borçluyum. İkisinin de aksi, vicdânî sicilimde kayıtlı ve pişman olduğum suçlar. Kafam burada olduğu için çok mutluyum, bu taraftan bakınca neredeyse herkes o kadar güzel ki... :)

    • @KairaTepes
      @KairaTepes Год назад

      Bunu kabul ettikçe günden güne daha da rahatladığımı ve neşelendiğimi fark ettim ben de. 'Flawsome' olduğumu ilk kabul ettiğim sıralarda moda tarihi hakkında videolar izliyordum. Dolayısızla ister istemez geçmişin güzellik anlayışına da maruz kaldım. Bugün kendini çirkin bulan çoğu kişiye başka bir zamanda ve/veya kültürde tapılacağı gerçeği, sürekli toplumu eleştirdiğini sanan bana biraz sert çarpmıştı. Hala ara sıra zorlandığım yerler oluyor ama kendimi regüle edebiliyorum, zamanla alışıcam artık. Kendime zamanla alışıcam :D

  • @erdsnr
    @erdsnr Год назад +2

    oo oh yeni video ♥️

  • @gunesbulut8190
    @gunesbulut8190 Год назад +1

    💐🌸🌹🌷🌻 güzellik neye göre kime göre? Kültürün belirlediği bir durumdayız bence. O yüzden ben belki de 150 yıl önce güzellik algısına uyuyorum belki 150 yıl sonrasına... keşke ama keşke bu kadar anlam yüklemesek güzelliğe, gençlik zamanında çünkü insanı çok yıpratıyor.

  • @babycake10
    @babycake10 Год назад +2

    güzel 👍🏻

  • @suigeneris2682
    @suigeneris2682 Год назад +3

    Bacon: kusursuz güzellik mümkün değildir
    O sırada ben 💁🏻‍♀️💅🏻

  • @feanormusic
    @feanormusic Год назад

  • @isitalibov1762
    @isitalibov1762 Год назад

    Çirkin algoritmayı güzel yapacak bakimlilik tokatı

  • @ikbalkilinc3352
    @ikbalkilinc3352 Год назад

    Yorumumdur

  • @realrainbowchaser21
    @realrainbowchaser21 Год назад

    algoritmada kartlar yeniden dağıtılıyor

  • @shiroi-tori
    @shiroi-tori Год назад

    disneylandden çıkmış gibisin :))

  • @ismailerenakaner6194
    @ismailerenakaner6194 Год назад

    yorum yapmayı unutmadım :)

  • @anekenamenick
    @anekenamenick Год назад +3

    Çok salyalı dayı yorumu gibi olacak ama… Zuhal kadar kaliteli milfi anca f95’de falan görebilirsiniz. Hadi eyvallah.

  • @fatihkilbil
    @fatihkilbil Год назад +2

    Bence konuya çok felsefik yaklaşmışlar. Konu üzerinde ben de çok düşünmüş biriyim ancak kendi düşüncelerim ile pek relate edemedim dürüst olmak gerekirse. Şimdi söyleyeceğim şey bir genellemedir, istisnalar mevcuttur ancak sonuç itibari ile de göz ardı edilemeyecek bir gerçektedir. Bu konu hakkındaki düşüncelerimin grift noktası bu.
    Güzellik ve çirkinlik algısı evrim ile ilgilidir. Avcı-toplayıcı olduğumuz çağlardan bu yana beynimiz pek değişmedi. Evrim onu öyle bir şekilde tasarladı ki, hayatta kalmamıza ve özellikle de türümüzün devamına daha fazla odaklanma eğilimindeyiz. "En güçlü olanın hayatta kalması" doğanın temel yasasıdır. Türümüzün devamı için bir bebek dünyaya getireceksek birey bu bebeğin mümkünse en iyi özelliklere sahip olmasını ister.
    Yani genel olarak, fiziksel güzellik genellikle hayatta kalma (uzun süre sağlıklı yaşama) için gerekli olan en iyi genetik özelliklere sahip sağlıklı bir yavru üretebileceğimiz anlamına gelir. Yani en azından uzun yıllarca boyunca evrilen beynimiz bu konuya böyle bakıyor.
    Örneğin, genellikle çekici kabul edilen insanlarda bulunan ortak bir özellik, yüz simetrisidir. Makul beslenmenin, iyi dişlerin ve birçok hastalığın yokluğunun iyi bir göstergesidir. Benzer şekilde, temiz cilt, iyi duruş ve iyi kas tonusu, kişinin sağlıklı olduğunu ve çiftleşme için iyi bir seçim olduğunu gösterir.
    Bu karşı koyması gerçekten zor bir güdü. Ben mesela hep düşünmüşümdür neden X kadınına (güzel) bakarken hisettiğim duyguları Y kadınına (çirkin) bakarken hissetmiyorum diye. Çünkü bu çok rahatsız edici. Sadece dış güzelliğe bakan iğrenç biri miyim? Öyle olmadığımı düşünüyorum. Ama bu evrimsel süreçte bazı şeyler içimize öyle işlemiş ki insan farkında olmasına rağmen o duygulara engel olamıyor. Bu duygulara karşı gelip bir karar vermek de, yani diyelim ki dışarıdan güzel bulmadığımız ancak içsel olarak çok beğendiğimiz biriyle birlikte olmak, ne kadar doğru düşündürücü. Sürdürülebilir mi? Karşıdaki kişiye haksızlık mı?
    Zaman kavramı da tüm bunları etkileyen bir faktör. Dünyanın en güzel kadını/erkeği ile birlikte olsak da zaman akacak ve bunların hepsini yok edecek. O zaman 50 yaşında bile 25 yaşındaki birini mi kovalıyor olucaz? Peki ya sadakat, sevgi, aşk vs. ne olucak eğer evrimin içimize işlediği dürtülerin kölesi olucaksak?
    Bu tür konuları düşünürken hep kendimi biraz aciz hissetmişimdir. Çünkü pozitif bir sonuca varıp "Bundan sonra böyle böyle davranacağım ve hissedeceğim" diyemiyor insan. Daha doğrusu diyebiliyor ancak beyni tekrar programlandıramıyoruz, çirkine bakınca bize çekici gelemiyor.
    Tüm bunları söyleyince çirkinler ölsün mü yaniye varan insanlar var. Yorumun en başımda belirttiğim gibi bu sert bir genelleme ve bu genellemenin dışına çıkan çooook fazla örnek var.
    Benim yorumum biraz ilişkilerle sınırlı oldu. Filozof dostlarımızın değindiği konulardan biri olan güzellik ve çirkinliğin psikolojiyi, kariyeri, toplumun bakışını vs. etkilemesi meselesi hakkında 1-2 cümle ile bir şeyler karalamak çoooook zor. Çirkinlik anlatılmaz; biz gibi yaşayan Uruk-Hai'ler bilir falan diyormuşum ajksdhakjshd (sonu komik bitsin bari yorumumu okuyunca içim karardı).

    • @UzayZuhal
      @UzayZuhal  Год назад

      zaten her ikisi de direkt olarak ruhun yansıması şeklinde yorumluyor.

  • @helinHB
    @helinHB Год назад

    Ahahahahahah ben özellikle yakışıklı beyefendilerden uzak duruyorum

  • @ozander
    @ozander Год назад +1

    algoritma oyunları

  • @doguisil5100
    @doguisil5100 Год назад

    My mistress' eyes are nothing like the sun;
    Coral is far more red than her lips' red;
    If snow be white, why then her breasts are dun;
    If hairs be wires, black wires grow on her head.
    I have seen roses damasked, red and white,
    But no such roses see I in her cheeks;
    And in some perfumes is there more delight
    Than in the breath that from my mistress reeks.
    I love to hear her speak, yet well I know
    That music hath a far more pleasing sound;
    I grant I never saw a goddess go;
    My mistress, when she walks, treads on the ground.
    And yet, by heaven, I think my love as rare
    As any she belied with false compare.

  • @SeymaOzgurr
    @SeymaOzgurr Год назад

    algoritma tokatlamaya geldim

  • @yigitegecevikkol
    @yigitegecevikkol Год назад

    bacon ın soyadi bacon. bacon

  • @parsaalaii9127
    @parsaalaii9127 Год назад

    coq esma coq

  • @kursatavc5954
    @kursatavc5954 Год назад

    Uzay cumartesi akşam sen ben Kadıköy leman akşam 9. Sonra Kuzen Otel'de kapanışı yaparız ne dersin bebeğim?

  • @sahinucpnar9655
    @sahinucpnar9655 Год назад

    Abla sürekli video atıyorsun, yapma böyle korkuyoruz

    • @UzayZuhal
      @UzayZuhal  Год назад +2

      sizi içeriğe boğacağım...

  • @turkcerap1296
    @turkcerap1296 Год назад

    arada bi gelip bakıyom bu kanala zilli güzelleşmeye başlamış nolmuş buna umarım feminizmide bırakır insanlar kanseri falan atlatıyo asdhaskhdkjashfıkjasgfhjkasgfkasjhf

    • @UzayZuhal
      @UzayZuhal  Год назад +5

      tüm kadınlar rahat edene kadar feministiz kusura bakmayacaksın Türkçe Rap kardeş. :)