Düzeltme olarak: "Gnome" bir Linux dağıtımı değil, kurduğumuz dağıtımda tercih edebileceğimiz bir masaüstü. Yanlış yönlendirmemek adına biraz daha titizlik rica ediyorum sizden. :) Sempatik ve iyi niyetli bir insansınız. Sevgiler.
Gözden çok büyük bir nokta kaçmış, win7 yi zor çalıştıran bir bilgisayarda bir linux distrosu-dağıtımı (örneğin, linux mint veya peppermint os) inanılmaz hızlı ve akıcı kullanabilirsiniz, gündelik işlerinizi inanılmaz rahat-güvenli şekilde yapabilirsiniz. Uygulama yazılım yöneticisinden isteğinize uygun uygulamaları (tıpkı telefonda uygulama dükkanından yükler gibi) ücretsiz yükleyebilirsiniz. 12 yıllık laptopum 8 saniyede açılıyor ve 9. saniyede mozillayı çalıştırabiliyorum. Eski bilgisayarınız var ise bunu çok rahatlatacak-hızlandıracak linux dağıtımları kurabilirsiniz. Virüsler ile boğuşmaz ve sistem kaynaklarınızı trojan, virüs, malware veya antivirüsün tüketmesine izin vermezsiniz. Özgür yazılımın temelinde şu var; siz bilgisayar kullanıcısı mısınız yoksa bilgisayar sizi mi kullanır? Çok eksik kalan noktalar var. Bu arada videolarınızı beğenerek izliyorum, eleştiri değil; hatırlatma olarak algınlanmasını isterim. Kolay gelsin, saygılarımızla.
@@pixiepix8539 knk o olaylar karisik oyun linux u desteklerse oynarsin ama desteklemez ise farkli bir sekilde yuklemen gerekir youtube da bir cok video var bakabilirsin ama oynamak istedigin oyunu once google dan bak destekleyip desteklemedigine ondan sonra youtube dan arat ornegin cs go linux destekli ama league of legends destekli degil onun icin ozel uygulama yukleyip oyuna giris yapman gerek tekrar dan iletisime gecebilirsin :)
Pixie Pix , Thanatos un da dediği gibi yöntemler mevcut. İlk başta windowsun yanına kur, oyun oynayacağın zaman win, oyun dışında kalan diğer herşey için Linux/gnu dağıtımlarından kendin için uygun olanı kurabilirsin. Açılışta sana hangi işletim sistemi istediğini sorar ona göre seçersin. Linux/gnu sistemleri win ile yanyana sorunsuz çalışırlar. Bilgisayarınızı her açtığınızda seçer öyle kullanabilirsiniz. Linux zor falan değildir, arayüzleri kullanıcı dostudur. Ayrıca unutmayın ki, her linux kullanıcısı potansiyel bilinçli kullanıcıdır (diğerleri bilinçsiz demiyorum lütfen olumsuz anlaşılmasın) daha bilinçli şekilde kullanırlar bilgisayarlarını; sınırlarını bilerek. Bu yüzden komün (kullanıcı topluluğu) desteği çok yüksektir. Win den geçecekseniz Linux Mint e bakabilir veya donanım özellikleriniz belirtirseniz farklı dağıtımlar da önerilebilir ve sorunsuz şekilde bilgisayarınız kullanabilirsiniz :) Sağlıklı kalın.
linux kullanmak istiyorsanız, linux mint dağıtımının, cinnamon veya kde arayüzlü sürümlerinden birini kurup deneyebilirsiniz. Ancak bu videoda yer almadığı için kısaca şunu belirteyim: Linux farklı bir işletim sistemi olduğu için eğer daha önce bir windows kullanıcı olarak linuxu denemeye çalışırsanız, kullanamayabilirsiniz. Bildiğiniz hemen hemen herşeyi bir kenara bırakıp (önyargılar dahil) ondan sonra linuxa giriş yapın. 1-2 ay kullandıktan sonra "ohh be, özgürlük varmış" dersiniz. Bu videoya bilgi olarak: Linux Is Not UniX. linux unix değildir. Kafa karışıklığı yapan kelime "unix-like" "unix-benzeri" kavramının algılanmasında oluşan hata. Tamamıyle çekirdek baştan yazılmış ama unixden esinlenerek yazılmıştır.
Bu arada Gnome bir Linux dagitimi degil, bir "Desktop Environment". Ubuntu da su anda Gnome masa üstünü kullaniyor. Unity diye bagimsiz bir masa üstü yönetim sistemi gelistirip kullandilar ama sonradan vazgectiler. Ayrica acik kaynakli yazilimlar icin kullanilan terim "free", beles degil özgür anlamina geliyor. Yani bir Linux yazilimi da ücretli olabilir.
Gnome bir Linux dağıtımı değil, Linux benzeri işletim sistemlerine kullanılabilen bir masa üstü ortamı. Ubuntu da bir süredir Gnome tekrar varsayılan masa üstü ortamı olarak kullanmaya başladı. Linux ise, bilgisayarı oyun oynama amacıyla kullanmayan kullanıcılar için hemen her şeyi sağlıyor, bir çok alanda da kullanımı ve program kurma işi Windows'tan da daha kolay hale geldi. En büyük sıkıntısı ise Microsoft Office yerine Open Office, Libre Office benzeri uygulamalara mahkum kalmanız. Özetle iş yerinizde de, evinizde de Linux kullanabilirsiniz.
Bunu da fanatiklik düşüncelerim doğrultusunda yazmadım! Misal, Ubuntu, başlat menüsünü bir dönem standart olarak Amazon ile bağlamıştı. Ne demek bu? Siz bir program çalıştırmak için başlat menüsünde bir şeyler yazdığınız da bunu Amazon'dan arıyordu. Yani işletim sisteminin kendisi bir tür "Malware" idi!
Evet Linux (ve aynı zamanda MAC) oyun konusunda başarısız. Elementary'i bilmem ama standart olarak Netbeans'i ve Java'yı herhangi bir web sayfasına girmeden veya konsolsuz kurabilmen lazım (Synaptic veya Ubuntu Software Center'dan). Windows'ta halen oturmamış "App Store" olayı Linux dünyasında uzunca bir süredir var. Yani çoğu zaman program kurma olayı, bir arayüzü açıp bir uygulama seçmekten ibaret. Başından da Linux masa üstünde daha iyi demedim. Ama kötü de değil.
Abi senin videolarını izlerken alıp videonun sonuna kadar sürüklüyorsun valla helal olsun. Videoların çok bilgilendirici, çok öğretici. Keyifle seyrediyorum. Verdiğin güzel bilgiler için teşekkürler :)
2-3 saattir videolarınızı seyrediyorum. kafa açıyor gece gece. ms-dos windows için çekirdek, unix ise linux ve macos için çekirdek hocam. orası biraz karışmış. (edit: zaten baştan msdos'un windows çekirdeği olduğunu demişsiniz, anlatırken karıştırmışsınız. msdos fat32 kullanır, onu geliştirdiler. unix ext kullanır. onu da geliştirdiler...)
Unix tabanlı sistem olarak BSD ve versiyonlarını atlamışsın. Bu arada linuxlarla emulatörler aracılığıyla oyun oynayan da epey insan var, vidyonun yapıldığı tarihte olmasa da günümüzde bu iyice artmıştır, özellikle Steam in linux desteği ve linuxta oyun oynamak için geliştirdiği Proton WINE tabanlı emülatörünün yanı sıra başka yapılar da gelişmiştir, üstüne üstlük de kullanılan programların veya alternatiflerinin çeşitliliği %80 civarında. Bu sebepten biraz eksikli gördüğüm ve güncellenmesi de gereken bir vidyo olduğunu düşünüyorum.
Linux kullanılması zor bir işletim sistemi değildir. Sadece son kullanıcı olarak siz windows kullanmaya alışıksınız, bir süre alışkanlıklarınızdan taviz verip acı çekmeyi göze alırsanız aslında kolaylıkla alışabileceğiniz ve kullanmaktan zevk alacağınız bir ortam olduğunu deneyimlersiniz. Ben şahsi olarak Pardus, RedHat, Ubuntu, Mint, Kali, OpenSuse, Knopix gibi sürümleri zaman zaman ihtiyaç durumuma göre kullandım, bir kısmını halen kullanıyorum, linux genel olarak daha düşük donanım seviyesinde daha iyi performans veren kararlı yazılımlara sahiptir, oyun oynamak dışındaki tüm ihtiyaçlarınızı eksiksiz karşılayacak sürümleri de mevcuttur. Ben şahsen editörlük gerektiren pek çok işimi (film, ses, ofis uygulamaları, sunumlar vb.) linux ile yapmayı tercih ederim çünkü crak edilmiş sınırlı programlar yerine ücretsiz programlar ile sınır olmadan çalışmak daha mantıklı bir durum benim açımdan.
Videonun içinde çok fazla yanlış fark ettim ama tabii ben de yanlış biliyor olabilirim. 1) Linux da Windows da Unix tabanlı değildir. Linux'da Unix'den esinlenmeler olmuştır fakat açılımı bile Linux is Not Unix dir. 2)Günlük kullanıcıya Windows'dan başka seçenek yok demişsiniz fakat oyun oynamıyorsa Mac Os çok daha stabil bir deneyim sunar ve Linux'un da biraz kurcalarsanız Windows'a göre ciddi avantajları olduğunu göreceksiniz. 3) Linux'un Windows'a göre biraz daha zor bir işletim sistemi olduğu doğrudur fakat Hackerlıkla Linux kullanabilmenin hiç bir alakası yoktur. küçük hatalar: 1) Linux sürümü ile dağıtımı farklı şeylerdir. Linux sürümü çekirdeğin sürümüyken Linux dağıtımı sizin videoda bahsettiğiniz şeydir (Ubuntu, Mint, Fedora, Pisi Linux vb.) Gnome diye bir Linux dağıtımı yoktur. Gnome; Kde, Xfce, Cinnamon gibi bir pencere yöneticisidir.
Öncelikle sizin gibi bilgili ve yapıcı eleştiriler yapabilen bir takipçi kazandığım için kendime teşekkür ediyorum :) Unix mevcut tüm OS'ların neredeyse tamamında temel oluşturur. Esinlenme vs. de bu tamına girer bence. oyun için Windows maalesef tekel konumunda. Ama benim gibiler C'de W10, D'de de ubuntu kullanabilir. Benim tanıdığım tüm hackerlar Linux dağıtımı kullanıyor. Windows dediğimde küfür etmişim gibi yüzüme bakıyorlar :) Son kısımda haklısınız. Orada düzeltme yapmam lazım. Not: Lütfen hatalarımı bulup benimle paylaşın. Daha iyi bir anlatıcı olabilmem için birilerinin hatalarımı bana göstermesi lazım.
Katiliyorum, Debian'a geçeli hayatim kolaylasti. Günlük kullanim için, sadece Windows destekli bir programa gerçekten ihtiyaç yoksa, ve oyun seçimi os seçimden önce gelip de Linux destekli deĝilse istenen oyunlar, basit ve populer bir Linux daĝitimi Windows'dan daha az kafa yoran bir os olacaktir. Bilgisayar dan en az anlayanlar için en zor sey, os'i kurmak. Onu'da birine yaptirsinlar. Her yil anlayan birine format attirip tekrar windows kurdurtduracaklarina, Debian, Mint, Ubuntu veya güçsüz bilgisayarlar için Lubuntu, DebianLxde gibi bir daĝitim kurdurtsunlar bes on yilda bir. Kuran adam, libreoffice, firefox, chromium, bir adblocker (uBlock Origin'i tavsiye ederim), vlc, gimp gibi temel programlari kursun, otomatik güncelemeleri ayarlasin, tamam. Oyuncular'da Donanimci Baba'nin dediĝi gibi dual boot yapabilirler.
hocam yanlışlarınız var gnome bir linux dapıtımı değil bir arayüzdür. birde linux unix tabanlı değildir onun çekirdeği gnu dur . hatta gnu da gnu's mot unix" dir.
Doctor arayı açıyosun ama yeni gelen video ya tıkladıktan sonra her şey normale dönüyor. Taki videonun sonuna gelinceye kadar o an bir hüzün kaplıyor içimi :(.Not, tıpkı bbc yapımı sherlock dizisi gibi) :P
2005 yılında test kurulum ile basladıgım linux seruveni beni linux bagımlısı yaptı elementry os ve centos kullanıyorum çok memmunum bu deneyimden mahrun kalmayın mac os ve windows kapalı kaynak surekli şişer sistem cok sık format atmak zorunda kalırsınız ve bilgiyasayar bilesenleriniz yorulur hardisk işlemci anakart vs linuxda boyle bir sey asla olmaz bir kurulum 6 yıl sonra bile aynı terfonmasda olur umarım aydınlatıcı olabilmiştir
29 yasindayimm 8 yildir linux kullaniyorumm veya gayet memnunumm yazilima ilgisi olanlaraa onerebilecem yegane sistem linux tavsiye ederim arkadaslar..
@Kaan Tv Linuxu tanıyan biri olarak istediğinizi deneyin. Ama hangi sistemin kullanılacağı, sistemin nasıl ve ne için kullanılacağına bağlı olarak belirlenir. Windows'dan yeni ayrılacak kişilere önermeniz gereken sistem Linux Mint olmalıdır.
@@sevbans Siz Linux'e geçmişsiniz zaten. Pardus da bir linux sistemidir. Ben Pardus kullanmadım. Ayrıntılarını bilmiyorum. Eğer kullanımında bir sorun yoksa, devam edin. Varsa, bir başka linux sistemi deneyebilirsiniz.
Linux bir özgür yazılımdır. GNU projesinin en büyük eksiğini kapatan yazılımdır ve özgür yazılım ücretsiz yazılım demek değildir. Özgür yazılım dünyasında para kazanmak gayet de mümkündür ve para kazanan bir sürü kişi ve şirket var. GNOME bir grafiksel masaüstü ortamıdır işletim sistemi değil, yine GNU projesi kapsamında geliştirilen Linux üzerinde çalışacak bir masaüstü ortamıdır. Pardus hakkında bir şeyler yazmak istiyorum, Linux dağıtımları'nın çoğunun temel aldığı bir başka dağıtım varıdır. Örneğin Debian temel Linux çekirdeğini kullanarak geliştirilmiş birincil dağıtımdır, Ubuntu ise Debian tabanını kullanan ikincil bir dağıtımdır. Aynı şekilde Mint'de Ubuntu tabanını kullanır. Yani linux dağıtımları arasında bir hiyerarşik yapı bulunur. Pardus 2003'te ilk geliştirilmeye başlandığında hiçbir dağıtımı temel almadan sadece linux kerneli üzerinden geliştiriliyordu ve 2011 e gelindiğinde dünyada en çok kullanılan 5 dağıtımdan biriydi. Bir çok ülkede fan sayfaları vardı. 2011 de yaşanan politik ve siyasi olaylar sebebiyle bu proje durdu ve 2013'de tekrar başlatıldı ancak bu sefer Debian tabanında başladı. 2011 e kadar ki sürümlerde Pardus'un kendi paket sistemi, kendi kurulum sistemi vs. vardı ancak debian tabanına geçilince artık eski pisi(windowstaki exe gibi) uzantılı dosyalar ve dosya sistemi geliştirmesi kesildi, onun yerine deb uzantılı debian uygulamaları kullanıldı. Bu duruma karşı çıkan Pardus severler 2011 sürümünü devam ettirmek istedi ve artık pardus ismini kullanamadıklarından dolayı pisilinux olarak değiştirdiler. Genel olarak GNU ve özgür yazılım dünyasında konuşulucak çok konu var, bu konuya eğilmek isterseniz bilgi sunabilirim size.
Hocam bilişim sektöründe karlar eskisi gibi değil mi ? Niçin dev firmalar leptop pazarından çekiliyorlar ve sistem donanımlarına yöneliyorlar ? Bu eğlim toshiba ile gözüme çarptı 2015 - 2016 gibi
Msdos+norton commander+fare, windows 1-2 ye bin basar basit işlerde de 3.0 dan daha iyi ve güzel olduğunu düşünüyorum. Ms dosu kullanması da çok zevklidir.
@maDev NA Komut İsteminin System32'deki adı cmd.exe olup Windows arayüzüne Windows 98 ve öncesinde MS-DOS Komut İstemi, Windows 2000 ve sonrasında ise Komut İstemi olarak tanıtılmıştır ve ikisi aynı şeydir asıl sen bilmeden konuşma.
Bir iki tümce de olsa sanal işletim sistemlerinden söz etmeliydin. Örn. VirtualBox. Ayrıca komut (Konsol) tabanlı ve grafik arabirim ayrımı, veya çoklu görev işlerinden biraz bahsedebilirdin. Benim tanıdığım ilk sys amiga 800xl, ilk grafik arabirim 1989 daki amiga 500 workbench di. Keyfini unutmam. Emülatör leri hala var. Bu Emülatör kavramından da bahsedebilirdin.....
Ayhan Tarakçı Pardusla alakalı beklentilerinizle ilgili Yiğit Bulut yorum yapıyor 19. dakikadan itibaren hatta biraz daha öncesi var. (Derin Analiz - Yiğit Bulut - IDEF'17 Savunma Sanayii Fuarı - 9 Mayıs 2017) RUclips aramadan aratırsanız videoyu bulursunuz. İyi çalışmalar.
MEB 'in fatih projesi kapsamında hedefi tüm bilgisayarlarda Pardus işletim sistemini kurmaktı fakat sonra ne olduysa birden tüm bilgisayarlara windows yüklendi. Pardus gibi Türk ürünü işletim sistemi varken ufak bir oyunla tamamen kendi ürünlerine bizi bağımlı kılan Microsoft'un bu politikası ne kadar doğru.Doğruysa kendi üretimimiz olan sistemi kurmak yerine neden dışarıya bu kadar bağımlıyız?Kendimize bu soruları sormalıyız.
Devletimiz teknolojiye yeterli yatırımı yapmak yerine sadece alıp kullanmayı tercih ediyor. Üretmiyor devamlı satın alıyor. Avrupada, amerikada türk malı olan tekstil ürünleri orada yaşayan insanlara bize sunulandan çok daha uygun fiyatlara satılıyor. Bizim paramızın değeri düşüyor. Ülke hızla aşağıya gidiyor. Siz çalışıp para kazanmazsanız evi geçindiremezsiniz. Çalışıp üretmeniz gerekir. Devlet çalışmıyor halkını çalıştırıp hazırı harcayıp insanlara sunuyor. Gururla yerli diyip anakartı işlemciyi başka ülkeden kiralıyor veya satın alıyor. Evet şimdi sıfırdan başlamak zor. Ancak hiçbirşey imkansız değil. Yatırım yapıp üretmek gerek. Yapacağımız yolların bile mühendisleri japon.. PARAMIZIN DEĞERİ BİTİYOR.. ! ve sonucunda üretmemişsek bir kriz, savaş çıktığında elimizde kalan koca bir HİÇ olur..
Merhaba kanalınıza ilk defa göz attım ve ilgimi baya çekti. Size bir soru sormak istiyorum intel şirketi intel ekran kartı mesela kullandıgımız bir işletim sistemi hd görüntüye fazla sahip değil ise intel ekran kartı takarak biraz daha hd görünüm elde ediyoruz. Peki bunu neden amd gibi şirketler intel gibi hizmet performans veremiyor intel ne yapıyorda hd görüntü alıyor? şimdiden kolay gelsin.
Merhaba. Biraz aklım karıştı çünkü Intel ekran kartı üretmiyor sadece işlemciye entegre grafik birimi mevcut. Ayrıca HPC hariç böyle kurumsal bir hizmeti de yok. Kartı takan Intel değil de PC'yi üreten firma olmasın?
Hatalı bilgiler var. Unix windowsun temeli değil, alakası yok, ubuntu gibi linuxlerin kullanımı çok çok kolaydır. Gnome bir işletim sistemi değildir, gnome kurulmaz. Gnome bir arayüzdür. Ubuntu da gnome kullanır zaten ayrı değillerdir.
moruk format atmak oyun kurmak gibi basit şeyleri yapaamayanlar için zor diyor. bilgikapasitesi belli seviyelere ulaşanlara göre değil en lt kademeninde anlayacağı şekılde konusuyor
Hocam "mint" 6 aydır kullanıyorum ve windowstan soğudum son derece stabil ücretsiz ve temiz bir sistem herkese tavsiye ederim .Sizden bir inceleme rica ediyorum
serverlarda özellikle linux çok yaygındır ve şuanda redhat üzerinden ücretsiz olan linux dağıtımları ücretli halde sunulur:) belkide serverlar ve sistem odalarında win den çok daa iyi iş çıkarır
Merhabalar, teknik detayları ile birlikte x86 ve x64 mimarilerini de ele aldığınız biriçerik üretebilir misiniz vaktiniz olduğunda ? Teşekkürler iyi çalışmalar
hocam her videonuza yorum yapıyorum ama sohbet havanız çok hoşuma gidiyor. sizce de windows 7 desteğini kaldırarak kendi topuğuna sıkmak dediğimiz tabiri tam anlamıyla yapmadı mı ? şu an 10 kullanıyorum uefi ve gpt desteği hatta micro ssd desteği olmadığı için 7nin micro ssd kullanmama rağmen sistem o kadar berbat ki 7yi mumla arıyorum acaba siz deneyimli kullanıcılar bu konuda ne düşünüyor?
Öncelikle teşekkürler. Windows'un yaptığı alenen tekelci şımarıklığı ki bunda herkes hemfikir. Ama pazarda alternatifi olmadığından bu dayatmaya katlanmaktan başka çaremiz de yok. Linux sürümleri vs. hala Windows'a kafa tutabilmekten çok uzaklar maalesef.
peki hocam bildiğiniz micro ssd uyumlu ya da yamalı win7 isosu indirebileceğim kaynak var mı ? şu an size bunu yazarken nvidia ve intel sürücülerini tanımlayamayan bir sistemi kullanıyorum :/
Kücük bir düzeltme, Linus denilen Finli abinin adi Laynus seklince degil, Türkcedeki gibi Linus seklinde okunuyor. Amerikalilar vs. arada Laynus veya Laynux falan diye okusa da asil okunuslari Linuks ve Linus seklinde okunuyor. Linux, sahsi fikrimdir, masaüstü konusunda hic de zor veya degil. Herhangi bir sürücü vs. hatasi yoksa basarili bile diyebilirim. Evet, Microsoft Office ve bir cok oyun Linux dagitimlarimda yok. Devlet kurumlarini bilmem ama en azindan üniversitelerde Linux yerine Windows kullanmak akil kari degil.
Ve yine sahsi fikrimdir, günlük isler icin misal Ubuntu fazlasiyla yeterli. Yani hacker veya yazilimci olmaya gerek yok. Özellikle paket yönetim sistemi, Android'teki app store olayinin ilham kaynagi. Yani program kurmak icin internetten bir setup falan indirmenitye gerek yok. Paketi secin ve kurun. Windows da bunu yapmaya calisiyor ve halen basarisiz. Bu arada Linux bedavadir anlayisi da yanlis. Ingilizcede "free" sözcügü sadece beles anlamina gelmiyor, asil kast edilen anlami özgür. Belli kosullarda ücretli veya ücretsiz olabilirler. Misal ben bir sirket olursam, kullandigim yazilim icin bir tür güvence isterim. Yas tahtaya basmam. Teknik destek icin de elbette Linux dagitimlari veya ilgili yazilimlar icin destek veren firmalarla anlasirim. Ayrica misal Ubuntu kullaniyorum diye kendinizi asiri güvende zannetmeyin, bir dönem start menüsünde yaptiginiz aramalari Amazon'a gönderiyordu, cok tepki topladi, malware olmakla bile suclandi ve geri adim attilar. Bu Amazon aramasinin nedeni, start menüde misal bir kitap ismi yazdiginizda, bunun Amazon'daki fiyatinin vs. de listelenebilmesiydi. Tabi asil amaci paraydi :)
Bir kac not daha: 1. Linux'ta en cok sinirimi bozan sey, NVIDIA ekran kartlarinda genellikle sorun cikarmasi. 2. Adobe'un Linux'a destek vermemesi büyük bir sorun, yazilimlarinin kaynak kodlari adamlarda, rahatlikla bunlari Linux'a da uyarlayabilirler. Sadece bu bile Linux masaüstü oranini ciddi bir sekilde arttirirdi. 3. Microsoft, en basta acik kaynak kodlu yazilimlara virüs muhamelesi yapiyordu. Simdilerde ise tam tersini yapiyor, acik kaynak kodlu yazilimlar gelistiriyor. Linux'u bir rakip olarak görmüyor, hatta belki ilerisi icin kendileri icin de bir alternatif olabilme ihtimali üzerinde duruyorlar. Uluslararasi Uzay Istasyonu gibi bir mevzu. 4. Linux'ta calisan ve Windows'ta dogru dürüst calismayan tonlarca yazilim var. Buna ek olarak, Android icin yazilmis bir cok yazilim teorik olarak Linux ortaminda da calisabilir.
cok güzel videoların var yuregine saglık bu arada 14 yıldır linux kullanıyorum cokme virüs internette yavaslama asla olmuyor linuxda zamanında windows beni pcden sogutmustu
şunu söylelyeyim 6 yıldır linux kullanıyorum ilk başta ize uygulama kurmak zor gelecek ben hiçbirşey bilmiyordum kali linuxla başladım kali linuxla çok güzel projelere adım atabilirsiniz
Linuxa kali ilen başlamak yapılabilecek en büyük hatadır. Mis gibi Ubuntu ve türevleri varken kali ile başlayınca bu ne len dersiniz. Hatta şahsi tavsiyem kubuntu + wine manage uygulamaları(lutris vb.)'dir.
MacOS ta olan dock,kapatma tuşunun yerinden esinlenerek kullanım kolaylığı, açık kodlu olduğu için 0 virüs,güvenlik v.b. saglasın diye yapılmış bir işletim sistemi linux.Bir bilişimci için iyi,hatta desteklediği video türlerinin sayısı falan olsun özellikleri de var ama,bir yerden sonra yetersiz kalıyor bence.
Lutris ve Steam sayesinde nereyedeyse her oyun linuxta var ve yazılımla cidden ilgileniyorsan opsiyonlarin kali ve Ubuntu olmasın kali toollarini kendin indirirsen daha hafif olur kalide hiç kullanılmayan birsuru tool var
@@yigitozkan1152 Hayır c# windows için üretilmiş bir dildir ama onun dışındaki çoğu dil kullanılaiblir hatta python , perl gibi diller genelde halihazırda bilgisayarda bulunan dillerdir
Biri şunu lütfen açıklasın bir işletim sistemi yapmak için işletim sistemi gerekiyor mesela windows pc niz var orda bir işletim sistemi yapacaksınız.işletim sistemi yapmak için işletim sistemine ihtiyaç varsa ilk işletim sistemi nasıl yapıldı o zaman? Arkadaşlar gece gece iq düştü lütfen cevap verin
Oyun için Ubuntu biraz daha iyi. Wine emülatörü ve play on linux daha iyi çalışıyor. Ben Windows XP den linux a geçtiğimde sudan çıkmış balık gibi olmuştum. 1ay sonra alışınca oh be kurtardım kendimi dersin.
acemi penguen teşekkür ederim linux u ne için kullandığını bilmiyorum ama ben kali linux kullanmayı düşünüyorum çünkü hack işlemleri için kullanıcam ama kötü niyetli değil belki biliyosundur beyaz şapkalı hacker gibi
abi videoların çok houma gitti ama fazla uzun ve basit gidiyolar yani bu şekilde devam edip videoyu 10 dk yapman yada aynı uzunlukta tutup daha çok renklendirmen sanki daha ilgi çekici ve heyecanlandırıcı olur mesela windows 1.0 derken gelen görüntünün benzeri görüntüleri artırırsan efsane bi kanal olursun bide şunu ekliyim sakın büyüme abi böyle küçük bi topluluk olarak kalalım saygılar :D
Fırsat buldukça videolarınızı izliyorum. PC toplamadan önce donanim bilgimi gelistirebilecegim güzel bir kanal olarak gözüküyor. Suan elimde AMD Radeon HD 7570 kart var giriş seviyesinde çok güçsüz kalıyor once bunu degisecegim Mafia III ü oynatmadı mesela. i7 işlemci var o sabit kalabilir 8gb RAm var 8 daha eklersem 16 olur Anakart 16 ya kadar destekliyor ve güç kaynağını da yukseltirim
Keşke olsaydı çok iyi olurdu mesela devletin kullanacağı uygulamalar ve okulların kullanılacağı uygulamalar geliştirilip daha az terminali açarak kullanılabilecek bir os olsa muhteşem olurdu
android google'un değildir, google onun desteklediği bir şirkettir. Vulkan ile beraber linux ta yüksek performanslı olarak oynanır. OpenGL API kullanırsanız performans açısından biraz düşük fakat binlerce oyun steam'da sizi bekliyor.
Şimdi ayhan abinin orada kullandığı oyun için windows alternatifsiz gibi çok yanlış bir düşünce, kendisini severek takip ediyorum fakat yanlış bilinen bir şeyi düzeltmeye çalışıyorum . Ben ubuntu kullanıyorum fazla oyun oynayan biri değilim lakin steam ile beraber CS GO , Euro truck similator, ve ARK gibi oyunlar oynabiliyorum. Profesyonel ve her şeyi güzel oyun derken ne demek istediğini anlamadım ? Şuan oynadığım CSGO ile windows'takinden hiçbir farkı yok. Crack kullanımı (yasal olmayan yazılım ) ise doğrudur linux'ta bulmanız zor(Olamamalı da zaten).
Sürücüler konusunda sorun yaşamadım kendi açımdan. Fps düşüşlerinin sebebi OpenGL'in direkt olarak kaynaklara erişememesi ve araya bazı dönüştürücülerin girmesidir. Ancak vulkan'da böyle değildir. Her ne kadar microsoft ile amd anlaşıp amd mantle'a bir son versede. Mantle gelişerek vulkan oldu. Vulkan OpenGL aksine hardware directix(umarım yanlış yazmadım :D ) gibi direkt olarak hardware erişebiliyor ve buda aradaki fps farkının ortadan kalkmasını sağlıyor .Vulkanın mac,linux ve windows gibi cross platforma destek verdiğini düşünürsek. Oyun geliştiricilerin vulkan'a ilerde daha çok destek vereceğini düşünüyorum. Örneğin valve dota 2 iyi source2 oyun motoru ile güncelledi ve dota 2 vulkan desteğine kavuştu aynısının CS Go içinde geleceği söyleniyor. Windows ilerde kullanıcılarının daha da azalacağını düşünüyorum. Hem o kadar lisans parası verip,güvenliğimizin microsoft ağabeyimizin insafına kalmasından rahatsız oluyorum. Hatta bir aralar çıkıp "bir işletim sistemi kullanıcıların güvenliğini sağlamak zorunda değildir" gibi açıklama yapan bir firmanın yazılımını kullanmak istemiyorum.
Eklemek gerek, FreeBSD gibi BSD tabanlı işletim sistemleride belli kullanıcı kitlesine sahiptir. Ayrıca belki masaüstü ortamları içinde bir video hazırlayabilirsin. Belki hali hazırda yaptığın vardır. İnceleedim tüm videoları.
Osman Ercan Kuru Belliki bu konudan anlıyon sorum olucak tı ben Windows kullanıyom herhalde. Ben hem Windows hem linux aynı pc de kullanabilirimiyim yanlışım varsa düzeltirsin ben hiç anlamıyorumda.
Acer aspire a315 aldık ve işletim sistemi endless linux un sanırım emin değilim kullanım kılavuzunda Windows 10 un bilgilerini vermiş klavyede de Windows tuşu var 😂😂 ama ara yüzü endless ben bunu Windows 10 a cevirsem bilgisayar kaldırır mı zarar verir mi cevaplarsaniz sevinirim
@@mrbrowneyes74 Windows un lisanslı fiyatını sordum bilmem kaç dolar dedi türk lirasına çevirdik bilgisayarı aldığım fiyat çıktı bir tane daha bilgisayar alıyorum o parayla neyse sakinimm böyle kullanicam artık 😭😭
@@sezercevik6301 çok teşekkür ederim bilgilendirme için..😌 linux un iyi olduğunu biliyorum hatta iyi yanında devede kulak kalır ama sadece arayüzünü mü diyim ekranı sevmiyorum Windows daha estetik geliyor göze hitap ediyor ben de pek anlamam ince işlerinden o yüzden Windowstan yanayım hafıza ve flaş sıkıntısı çektiğim için denedim yukelemeyedim en kısa sürede tekrar yapicam tekrar teşekkürler.
@@kaan1694Bir kere onun adı vine değil wine, ayrıca aklın kaldırmaz derken? Güldürmeyin, eğer konu hakkında bilginiz yoksa ekşiden okuduklarınızla burada yorum yapmayın
@@serdariskenderoglu5601 yanlış yazmış olabilirim o konuda sıkıntı yok Wine ı deneyimleme fırsatı buldum gerçekten hatalı bir program ( belki de kullandığım Linux sürümüyle ilgilidir ) sürekli çöküyor fakat yeni sürümleri çıktıysa ve hatalar giderildiyse bir şey diyemem :)
Eline sağlık, çok güzel bir anlatım olmuş. :)
abi introyu değiştir bence hep korkuyorum ama benim dememle değiştirme tabii :) (kolay gelsin işin zor)
6
Sendemi buralardaydın.
sıradan adam
biliyodum burda oldugunu var oyle bi yapin
İlginç video 2.5 yıllık ama yorumlar hep son 1 hafta içinde.
Milet ac ac ac
Ogreniyor millet ac ac ac boyle konulara .... ... .. . .
Halen böyle.
tuhaf
Arkadaşlar youtubenin önerilenlerine yeni çıktı çünkü
AYHAN BEY, ÇOK GÜZEL 1 ANLATIM TARZINIZ VAR VE KONUYA OLDUKÇA DA VAKIFSINIZ. SİZİ KEŞFETTİĞİMİZ İÇİN ÇOK MUTLU OLDUK.
Walla super bilgiler veriyosun bilgisayar muhendisiyim webbtasarimciyim bir yazilimci olarak bayildim verdigin bilgilere
Düzeltme olarak: "Gnome" bir Linux dağıtımı değil, kurduğumuz dağıtımda tercih edebileceğimiz bir masaüstü. Yanlış yönlendirmemek adına biraz daha titizlik rica ediyorum sizden. :) Sempatik ve iyi niyetli bir insansınız. Sevgiler.
Gözden çok büyük bir nokta kaçmış, win7 yi zor çalıştıran bir bilgisayarda bir linux distrosu-dağıtımı (örneğin, linux mint veya peppermint os) inanılmaz hızlı ve akıcı kullanabilirsiniz, gündelik işlerinizi inanılmaz rahat-güvenli şekilde yapabilirsiniz. Uygulama yazılım yöneticisinden isteğinize uygun uygulamaları (tıpkı telefonda uygulama dükkanından yükler gibi) ücretsiz yükleyebilirsiniz. 12 yıllık laptopum 8 saniyede açılıyor ve 9. saniyede mozillayı çalıştırabiliyorum. Eski bilgisayarınız var ise bunu çok rahatlatacak-hızlandıracak linux dağıtımları kurabilirsiniz. Virüsler ile boğuşmaz ve sistem kaynaklarınızı trojan, virüs, malware veya antivirüsün tüketmesine izin vermezsiniz. Özgür yazılımın temelinde şu var; siz bilgisayar kullanıcısı mısınız yoksa bilgisayar sizi mi kullanır?
Çok eksik kalan noktalar var.
Bu arada videolarınızı beğenerek izliyorum, eleştiri değil; hatırlatma olarak algınlanmasını isterim.
Kolay gelsin, saygılarımızla.
Doğru dostum 👌
Peki linux kullanırsam oyunlar açılır mı
@@pixiepix8539 knk o olaylar karisik oyun linux u desteklerse oynarsin ama desteklemez ise farkli bir sekilde yuklemen gerekir youtube da bir cok video var bakabilirsin ama oynamak istedigin oyunu once google dan bak destekleyip desteklemedigine ondan sonra youtube dan arat ornegin cs go linux destekli ama league of legends destekli degil onun icin ozel uygulama yukleyip oyuna giris yapman gerek tekrar dan iletisime gecebilirsin :)
Pixie Pix , Thanatos un da dediği gibi yöntemler mevcut. İlk başta windowsun yanına kur, oyun oynayacağın zaman win, oyun dışında kalan diğer herşey için Linux/gnu dağıtımlarından kendin için uygun olanı kurabilirsin. Açılışta sana hangi işletim sistemi istediğini sorar ona göre seçersin.
Linux/gnu sistemleri win ile yanyana sorunsuz çalışırlar. Bilgisayarınızı her açtığınızda seçer öyle kullanabilirsiniz. Linux zor falan değildir, arayüzleri kullanıcı dostudur. Ayrıca unutmayın ki, her linux kullanıcısı potansiyel bilinçli kullanıcıdır (diğerleri bilinçsiz demiyorum lütfen olumsuz anlaşılmasın) daha bilinçli şekilde kullanırlar bilgisayarlarını; sınırlarını bilerek. Bu yüzden komün (kullanıcı topluluğu) desteği çok yüksektir. Win den geçecekseniz Linux Mint e bakabilir veya donanım özellikleriniz belirtirseniz farklı dağıtımlar da önerilebilir ve sorunsuz şekilde bilgisayarınız kullanabilirsiniz :)
Sağlıklı kalın.
F YILMAZ peki ikisini birden nasıl kuracağım
linux kullanmak istiyorsanız, linux mint dağıtımının, cinnamon veya kde arayüzlü sürümlerinden birini kurup deneyebilirsiniz. Ancak bu videoda yer almadığı için kısaca şunu belirteyim: Linux farklı bir işletim sistemi olduğu için eğer daha önce bir windows kullanıcı olarak linuxu denemeye çalışırsanız, kullanamayabilirsiniz. Bildiğiniz hemen hemen herşeyi bir kenara bırakıp (önyargılar dahil) ondan sonra linuxa giriş yapın. 1-2 ay kullandıktan sonra "ohh be, özgürlük varmış" dersiniz.
Bu videoya bilgi olarak: Linux Is Not UniX. linux unix değildir. Kafa karışıklığı yapan kelime "unix-like" "unix-benzeri" kavramının algılanmasında oluşan hata. Tamamıyle çekirdek baştan yazılmış ama unixden esinlenerek yazılmıştır.
Çok güzel bir video olmuş. Umarım bu tür videoların devamı gelir (Arkadaki monitörün üstünde asılı olan "Reklam YOK !" yazısı da güzel olmuş :D).
Bu arada Gnome bir Linux dagitimi degil, bir "Desktop Environment". Ubuntu da su anda Gnome masa üstünü kullaniyor. Unity diye bagimsiz bir masa üstü yönetim sistemi gelistirip kullandilar ama sonradan vazgectiler.
Ayrica acik kaynakli yazilimlar icin kullanilan terim "free", beles degil özgür anlamina geliyor. Yani bir Linux yazilimi da ücretli olabilir.
canını yediğim çok iyi anlatıyosun be oyun oynarken arkaya koyuyorum videoları çok hoş geliyor
Eyvallah :)
Gnome bir Linux dağıtımı değil, Linux benzeri işletim sistemlerine kullanılabilen bir masa üstü ortamı. Ubuntu da bir süredir Gnome tekrar varsayılan masa üstü ortamı olarak kullanmaya başladı.
Linux ise, bilgisayarı oyun oynama amacıyla kullanmayan kullanıcılar için hemen her şeyi sağlıyor, bir çok alanda da kullanımı ve program kurma işi Windows'tan da daha kolay hale geldi. En büyük sıkıntısı ise Microsoft Office yerine Open Office, Libre Office benzeri uygulamalara mahkum kalmanız.
Özetle iş yerinizde de, evinizde de Linux kullanabilirsiniz.
Bunu da fanatiklik düşüncelerim doğrultusunda yazmadım! Misal, Ubuntu, başlat menüsünü bir dönem standart olarak Amazon ile bağlamıştı. Ne demek bu? Siz bir program çalıştırmak için başlat menüsünde bir şeyler yazdığınız da bunu Amazon'dan arıyordu. Yani işletim sisteminin kendisi bir tür "Malware" idi!
Evet Linux (ve aynı zamanda MAC) oyun konusunda başarısız. Elementary'i bilmem ama standart olarak Netbeans'i ve Java'yı herhangi bir web sayfasına girmeden veya konsolsuz kurabilmen lazım (Synaptic veya Ubuntu Software Center'dan). Windows'ta halen oturmamış "App Store" olayı Linux dünyasında uzunca bir süredir var. Yani çoğu zaman program kurma olayı, bir arayüzü açıp bir uygulama seçmekten ibaret.
Başından da Linux masa üstünde daha iyi demedim. Ama kötü de değil.
Abi senin videolarını izlerken alıp videonun sonuna kadar sürüklüyorsun valla helal olsun. Videoların çok bilgilendirici, çok öğretici. Keyifle seyrediyorum. Verdiğin güzel bilgiler için teşekkürler :)
İzlediğiniz için ben teşekkür ederim .
Üstadım uzun süredir yoktun. Gözümüz yollarda kaldı. RUclips sensiz çekilmiyor. :)
6 yıl sonra izleyen varmı
ben
var
Yes
var
evet ve şuan linux kullanıyom
hatta kanalını bütün sosyal medya hesaplarımda paylaştım.Başarılar ÜstaDd
Hocam çok güzel bilgiler. Videolarını daha çok görmek istiyoruz.
Hocam harikasın ya, gerçekten ihtiyacımız olan videolar çekiyorsun. Teşekkürler, takipteyiz
Öyle cümleler kurulmış ki, 5 yıl içinde söylediklerinin %90'ı değişmiş kdjfngdkjfgnd
Abi ne güzel anlattın ya öğretmen bile bu kadar iyi anlatmıyor çok teşekkürler
2-3 saattir videolarınızı seyrediyorum. kafa açıyor gece gece. ms-dos windows için çekirdek, unix ise linux ve macos için çekirdek hocam. orası biraz karışmış. (edit: zaten baştan msdos'un windows çekirdeği olduğunu demişsiniz, anlatırken karıştırmışsınız. msdos fat32 kullanır, onu geliştirdiler. unix ext kullanır. onu da geliştirdiler...)
Güney Kore devlet bilgisayarlarında windows'tan linux tabanlı işletim sistemine geçme kararı aldı darısı başımıza :))
Unix tabanlı sistem olarak BSD ve versiyonlarını atlamışsın. Bu arada linuxlarla emulatörler aracılığıyla oyun oynayan da epey insan var, vidyonun yapıldığı tarihte olmasa da günümüzde bu iyice artmıştır, özellikle Steam in linux desteği ve linuxta oyun oynamak için geliştirdiği Proton WINE tabanlı emülatörünün yanı sıra başka yapılar da gelişmiştir, üstüne üstlük de kullanılan programların veya alternatiflerinin çeşitliliği %80 civarında. Bu sebepten biraz eksikli gördüğüm ve güncellenmesi de gereken bir vidyo olduğunu düşünüyorum.
Linux kullanılması zor bir ışletim sistemidir ama sağlam bir yazılımdır
Linux kullanılması zor bir işletim sistemi değildir. Sadece son kullanıcı olarak siz windows kullanmaya alışıksınız, bir süre alışkanlıklarınızdan taviz verip acı çekmeyi göze alırsanız aslında kolaylıkla alışabileceğiniz ve kullanmaktan zevk alacağınız bir ortam olduğunu deneyimlersiniz. Ben şahsi olarak Pardus, RedHat, Ubuntu, Mint, Kali, OpenSuse, Knopix gibi sürümleri zaman zaman ihtiyaç durumuma göre kullandım, bir kısmını halen kullanıyorum, linux genel olarak daha düşük donanım seviyesinde daha iyi performans veren kararlı yazılımlara sahiptir, oyun oynamak dışındaki tüm ihtiyaçlarınızı eksiksiz karşılayacak sürümleri de mevcuttur. Ben şahsen editörlük gerektiren pek çok işimi (film, ses, ofis uygulamaları, sunumlar vb.) linux ile yapmayı tercih ederim çünkü crak edilmiş sınırlı programlar yerine ücretsiz programlar ile sınır olmadan çalışmak daha mantıklı bir durum benim açımdan.
@@yavuzsenoglu3567 Linux işletim sistemi virüs kolay kolay etkilemez
GTA 5 kaldırır mı?
@@Mrraynn gta 5 için gereken donanımın 2 katın bir bilgisayarın varsa evet
@@cihanwin hayır var zaten linuxta GTA 5 oynanır mı?
Ağzına sağlık Ayhan abi yine çok güzel anlatmışsın
abi VİDEONu izledim çok güzel cekiyosun hic sıkılmadan seni izliyorum
Videonun içinde çok fazla yanlış fark ettim ama tabii ben de yanlış biliyor olabilirim.
1) Linux da Windows da Unix tabanlı değildir. Linux'da Unix'den esinlenmeler olmuştır fakat açılımı bile Linux is Not Unix dir.
2)Günlük kullanıcıya Windows'dan başka seçenek yok demişsiniz fakat oyun oynamıyorsa Mac Os çok daha stabil bir deneyim sunar ve Linux'un da biraz kurcalarsanız Windows'a göre ciddi avantajları olduğunu göreceksiniz.
3) Linux'un Windows'a göre biraz daha zor bir işletim sistemi olduğu doğrudur fakat Hackerlıkla Linux kullanabilmenin hiç bir alakası yoktur.
küçük hatalar:
1) Linux sürümü ile dağıtımı farklı şeylerdir. Linux sürümü çekirdeğin sürümüyken Linux dağıtımı sizin videoda bahsettiğiniz şeydir (Ubuntu, Mint, Fedora, Pisi Linux vb.)
Gnome diye bir Linux dağıtımı yoktur. Gnome; Kde, Xfce, Cinnamon gibi bir pencere yöneticisidir.
Öncelikle sizin gibi bilgili ve yapıcı eleştiriler yapabilen bir takipçi kazandığım için kendime teşekkür ediyorum :)
Unix mevcut tüm OS'ların neredeyse tamamında temel oluşturur. Esinlenme vs. de bu tamına girer bence.
oyun için Windows maalesef tekel konumunda. Ama benim gibiler C'de W10, D'de de ubuntu kullanabilir.
Benim tanıdığım tüm hackerlar Linux dağıtımı kullanıyor. Windows dediğimde küfür etmişim gibi yüzüme bakıyorlar :)
Son kısımda haklısınız. Orada düzeltme yapmam lazım.
Not: Lütfen hatalarımı bulup benimle paylaşın. Daha iyi bir anlatıcı olabilmem için birilerinin hatalarımı bana göstermesi lazım.
Donanımcı Baba Kanalınızın formatını çok beğendim, takipte kalacağım. İlgilenip cevap verdiğiniz için teşekkürler :)
Sinan Namur asıl ben teşekkür ederim. Bir yayıncının en iyi dostu yapıcı eleştiri yapan izleyicidir :)
Katiliyorum, Debian'a geçeli hayatim kolaylasti.
Günlük kullanim için, sadece Windows destekli bir programa gerçekten ihtiyaç yoksa, ve oyun seçimi os seçimden önce gelip de Linux destekli deĝilse istenen oyunlar, basit ve populer bir Linux daĝitimi Windows'dan daha az kafa yoran bir os olacaktir.
Bilgisayar dan en az anlayanlar için en zor sey, os'i kurmak. Onu'da birine yaptirsinlar. Her yil anlayan birine format attirip tekrar windows kurdurtduracaklarina, Debian, Mint, Ubuntu veya güçsüz bilgisayarlar için Lubuntu, DebianLxde gibi bir daĝitim kurdurtsunlar bes on yilda bir.
Kuran adam, libreoffice, firefox, chromium, bir adblocker (uBlock Origin'i tavsiye ederim), vlc, gimp gibi temel programlari kursun, otomatik güncelemeleri ayarlasin, tamam.
Oyuncular'da Donanimci Baba'nin dediĝi gibi dual boot yapabilirler.
aga bee cdlere bak. özel çantalarımız vardı zamanında cdler için
hocam yanlışlarınız var gnome bir linux dapıtımı değil bir arayüzdür. birde linux unix tabanlı değildir onun çekirdeği gnu dur . hatta gnu da gnu's mot unix" dir.
Bu video neden birden ilgi görmeye başladı lan?
Vallaha ya!
10 yıl önceden kalma Pardus CD mi buldum ne olduğunu arastiriyorken geldim
Doctor arayı açıyosun ama yeni gelen video ya tıkladıktan sonra her şey normale dönüyor. Taki videonun sonuna gelinceye kadar o an bir hüzün kaplıyor içimi :(.Not, tıpkı bbc yapımı sherlock dizisi gibi) :P
2005 yılında test kurulum ile basladıgım linux seruveni beni linux bagımlısı yaptı elementry os ve centos kullanıyorum çok memmunum bu deneyimden mahrun kalmayın mac os ve windows kapalı kaynak surekli şişer sistem cok sık format atmak zorunda kalırsınız ve bilgiyasayar bilesenleriniz yorulur hardisk işlemci anakart vs linuxda boyle bir sey asla olmaz bir kurulum 6 yıl sonra bile aynı terfonmasda olur umarım aydınlatıcı olabilmiştir
neden böyle anlayamadım? ayrıca yo hiç de hep format atmak zorunda değilim 3yıldır 1 kez attım o da benim mallığım :D
Ben aynı bilgisayara hem ubuntu hem Windows kurdum gerçekten linuxta pcyi gereksiz yere yoran çoğu uygulama yoktur ve daha hızlıdır
Çok beklettin abi yaa biraz daha hızlı atarsan daha iyi olur
29 yasindayimm 8 yildir linux kullaniyorumm veya gayet memnunumm yazilima ilgisi olanlaraa onerebilecem yegane sistem linux tavsiye ederim arkadaslar..
sebahattin emre akdeniz oyun falan açmıyor de mi linux
@Kaan Tv Linuxu tanıyan biri olarak istediğinizi deneyin. Ama hangi sistemin kullanılacağı, sistemin nasıl ve ne için kullanılacağına bağlı olarak belirlenir. Windows'dan yeni ayrılacak kişilere önermeniz gereken sistem Linux Mint olmalıdır.
@@ercumentrakap8584 uzun süre Pardus kullandim linux a geçmek mantıklı mı bilgim yok pek acikcasi
@@sevbans Siz Linux'e geçmişsiniz zaten. Pardus da bir linux sistemidir.
Ben Pardus kullanmadım. Ayrıntılarını bilmiyorum. Eğer kullanımında bir sorun yoksa, devam edin. Varsa, bir başka linux sistemi deneyebilirsiniz.
Linux bir özgür yazılımdır. GNU projesinin en büyük eksiğini kapatan yazılımdır ve özgür yazılım ücretsiz yazılım demek değildir. Özgür yazılım dünyasında para kazanmak gayet de mümkündür ve para kazanan bir sürü kişi ve şirket var. GNOME bir grafiksel masaüstü ortamıdır işletim sistemi değil, yine GNU projesi kapsamında geliştirilen Linux üzerinde çalışacak bir masaüstü ortamıdır. Pardus hakkında bir şeyler yazmak istiyorum, Linux dağıtımları'nın çoğunun temel aldığı bir başka dağıtım varıdır. Örneğin Debian temel Linux çekirdeğini kullanarak geliştirilmiş birincil dağıtımdır, Ubuntu ise Debian tabanını kullanan ikincil bir dağıtımdır. Aynı şekilde Mint'de Ubuntu tabanını kullanır. Yani linux dağıtımları arasında bir hiyerarşik yapı bulunur. Pardus 2003'te ilk geliştirilmeye başlandığında hiçbir dağıtımı temel almadan sadece linux kerneli üzerinden geliştiriliyordu ve 2011 e gelindiğinde dünyada en çok kullanılan 5 dağıtımdan biriydi. Bir çok ülkede fan sayfaları vardı. 2011 de yaşanan politik ve siyasi olaylar sebebiyle bu proje durdu ve 2013'de tekrar başlatıldı ancak bu sefer Debian tabanında başladı. 2011 e kadar ki sürümlerde Pardus'un kendi paket sistemi, kendi kurulum sistemi vs. vardı ancak debian tabanına geçilince artık eski pisi(windowstaki exe gibi) uzantılı dosyalar ve dosya sistemi geliştirmesi kesildi, onun yerine deb uzantılı debian uygulamaları kullanıldı. Bu duruma karşı çıkan Pardus severler 2011 sürümünü devam ettirmek istedi ve artık pardus ismini kullanamadıklarından dolayı pisilinux olarak değiştirdiler. Genel olarak GNU ve özgür yazılım dünyasında konuşulucak çok konu var, bu konuya eğilmek isterseniz bilgi sunabilirim size.
Hocam bilişim sektöründe karlar eskisi gibi değil mi ? Niçin dev firmalar leptop pazarından çekiliyorlar ve sistem donanımlarına yöneliyorlar ? Bu eğlim toshiba ile gözüme çarptı 2015 - 2016 gibi
bu kanalı herkesle paylașmal lazım çok az kiși yararlanıyor çünkü
Msdos+norton commander+fare, windows 1-2 ye bin basar basit işlerde de 3.0 dan daha iyi ve güzel olduğunu düşünüyorum. Ms dosu kullanması da çok zevklidir.
Milattan önce geldi aklıma ne günlerdi vallahi gözümde canlandı.
@@yavuzsenoglu3567 Şimdiki windowsta cmd diye geçiyor zaten
@maDev NA Komut İsteminin System32'deki adı cmd.exe olup Windows arayüzüne Windows 98 ve öncesinde MS-DOS Komut İstemi, Windows 2000 ve sonrasında ise Komut İstemi olarak tanıtılmıştır ve ikisi aynı şeydir asıl sen bilmeden konuşma.
kafamda ki bir çok soruyu yanıtladın teşekkür ederim bu kadar eski bir video beklemiyordum
Qardaş videoların çox maraqlı və elmidir.
reis kralsın sen hem eğlencelisin hem bilgilendirici
Bir iki tümce de olsa sanal işletim sistemlerinden söz etmeliydin. Örn. VirtualBox. Ayrıca komut (Konsol) tabanlı ve grafik arabirim ayrımı, veya çoklu görev işlerinden biraz bahsedebilirdin. Benim tanıdığım ilk sys amiga 800xl, ilk grafik arabirim 1989 daki amiga 500 workbench di. Keyfini unutmam. Emülatör leri hala var. Bu Emülatör kavramından da bahsedebilirdin.....
Ayhan Tarakçı Pardusla alakalı beklentilerinizle ilgili Yiğit Bulut yorum yapıyor 19. dakikadan itibaren hatta biraz daha öncesi var. (Derin Analiz - Yiğit Bulut - IDEF'17 Savunma Sanayii Fuarı - 9 Mayıs 2017) RUclips aramadan aratırsanız videoyu bulursunuz. İyi çalışmalar.
Hocam masallah videolarınızc cok iyi sıkılmadan izliyorum
MEB 'in fatih projesi kapsamında hedefi tüm bilgisayarlarda Pardus işletim sistemini kurmaktı fakat sonra ne olduysa birden tüm bilgisayarlara windows yüklendi. Pardus gibi Türk ürünü işletim sistemi varken ufak bir oyunla tamamen kendi ürünlerine bizi bağımlı kılan Microsoft'un bu politikası ne kadar doğru.Doğruysa kendi üretimimiz olan sistemi kurmak yerine neden dışarıya bu kadar bağımlıyız?Kendimize bu soruları sormalıyız.
bu kadar iyi anlatanda görmedim açıkçası
Devletimiz teknolojiye yeterli yatırımı yapmak yerine sadece alıp kullanmayı tercih ediyor. Üretmiyor devamlı satın alıyor. Avrupada, amerikada türk malı olan tekstil ürünleri orada yaşayan insanlara bize sunulandan çok daha uygun fiyatlara satılıyor. Bizim paramızın değeri düşüyor. Ülke hızla aşağıya gidiyor. Siz çalışıp para kazanmazsanız evi geçindiremezsiniz. Çalışıp üretmeniz gerekir. Devlet çalışmıyor halkını çalıştırıp hazırı harcayıp insanlara sunuyor. Gururla yerli diyip anakartı işlemciyi başka ülkeden kiralıyor veya satın alıyor. Evet şimdi sıfırdan başlamak zor. Ancak hiçbirşey imkansız değil. Yatırım yapıp üretmek gerek. Yapacağımız yolların bile mühendisleri japon.. PARAMIZIN DEĞERİ BİTİYOR.. ! ve sonucunda üretmemişsek bir kriz, savaş çıktığında elimizde kalan koca bir HİÇ olur..
Bir şey i almak daha çok kazandırıyor Türkiye de
5 yıl önce yaşanan sorunların bugüne yansıyan yüzü
Merhaba kanalınıza ilk defa göz attım ve ilgimi baya çekti. Size bir soru sormak istiyorum intel şirketi intel ekran kartı mesela kullandıgımız bir işletim sistemi hd görüntüye fazla sahip değil ise intel ekran kartı takarak biraz daha hd görünüm elde ediyoruz. Peki bunu neden amd gibi şirketler intel gibi hizmet performans veremiyor intel ne yapıyorda hd görüntü alıyor? şimdiden kolay gelsin.
Merhaba. Biraz aklım karıştı çünkü Intel ekran kartı üretmiyor sadece işlemciye entegre grafik birimi mevcut. Ayrıca HPC hariç böyle kurumsal bir hizmeti de yok. Kartı takan Intel değil de PC'yi üreten firma olmasın?
Hatalı bilgiler var. Unix windowsun temeli değil, alakası yok, ubuntu gibi linuxlerin kullanımı çok çok kolaydır. Gnome bir işletim sistemi değildir, gnome kurulmaz. Gnome bir arayüzdür. Ubuntu da gnome kullanır zaten ayrı değillerdir.
moruk format atmak oyun kurmak gibi basit şeyleri yapaamayanlar için zor diyor. bilgikapasitesi belli seviyelere ulaşanlara göre değil en lt kademeninde anlayacağı şekılde konusuyor
Ben de diyorum gnome 3 ne ozaman
madem windows'un temeli unix değil ne o zaman söyler misin
@Vlad zaten bilmediğim için sordum
@@barbodfahimi4784 ms-dos
ayhan bey sizi görmek çok güzel
10:11 de akıla silivri gerçeği gelir alşefşaölsflkşef
Hocam "mint" 6 aydır kullanıyorum ve windowstan soğudum son derece stabil ücretsiz ve temiz bir sistem herkese tavsiye ederim .Sizden bir inceleme rica ediyorum
sinan kinav kali linux biraz daha karışık ama bence daha akıcı
bence windows güzel beee
Abi senden başka kanalda kaç kişi çalışıyor? Montaj edit vs.
serverlarda özellikle linux çok yaygındır ve şuanda redhat üzerinden ücretsiz olan linux dağıtımları ücretli halde sunulur:) belkide serverlar ve sistem odalarında win den çok daa iyi iş çıkarır
Windows = Mecburiyet (Kahretsin)
Mac OS = Ubudiyyet (Egoya)
Linux = Hürriyet (Yetersiz)
oyun çeşitliliği yüzünden windows çok kullanıyor windowsun kapsadığı oyun kadar linux kapsasa linux tavan yapar bence
Montigamer848 aynen
yorumları bile çalmaya basladınızya helal olsun size
@@mertyildiz3257 inşallah olmaz çünkü linux un güvenliği düşer
Hocam pardus hakkındada bilgi verebilir misiniz
Merhabalar, teknik detayları ile birlikte x86 ve x64 mimarilerini de ele aldığınız biriçerik üretebilir misiniz vaktiniz olduğunda ? Teşekkürler iyi çalışmalar
x86 max 4 gb ram destekler x64 yanlış hatırlamıyorsam sonsuz felan ya da 192 256 gb felan
hocam her videonuza yorum yapıyorum ama sohbet havanız çok hoşuma gidiyor. sizce de windows 7 desteğini kaldırarak kendi topuğuna sıkmak dediğimiz tabiri tam anlamıyla yapmadı mı ? şu an 10 kullanıyorum uefi ve gpt desteği hatta micro ssd desteği olmadığı için 7nin micro ssd kullanmama rağmen sistem o kadar berbat ki 7yi mumla arıyorum acaba siz deneyimli kullanıcılar bu konuda ne düşünüyor?
Öncelikle teşekkürler. Windows'un yaptığı alenen tekelci şımarıklığı ki bunda herkes hemfikir. Ama pazarda alternatifi olmadığından bu dayatmaya katlanmaktan başka çaremiz de yok. Linux sürümleri vs. hala Windows'a kafa tutabilmekten çok uzaklar maalesef.
peki hocam bildiğiniz micro ssd uyumlu ya da yamalı win7 isosu indirebileceğim kaynak var mı ? şu an size bunu yazarken nvidia ve intel sürücülerini tanımlayamayan bir sistemi kullanıyorum :/
Atakan Atalay bildiğim uygun fiyatlı yasal kopya satan bir yer yok maalesef.
Doğru bilgilere dayalı keyifli bir video izledik emeğinize sağlık...
Teşekkürler :)
"LİNUX not UNİX" Linux unix'ten tek satır kod almamıştır. O yüzden linux unix tabanlı değildir. Linux unix türevi olabilir.
Linux Unix değildir, Unix türevi olabilir ama Unix değildir.
Kücük bir düzeltme, Linus denilen Finli abinin adi Laynus seklince degil, Türkcedeki gibi Linus seklinde okunuyor. Amerikalilar vs. arada Laynus veya Laynux falan diye okusa da asil okunuslari Linuks ve Linus seklinde okunuyor.
Linux, sahsi fikrimdir, masaüstü konusunda hic de zor veya degil. Herhangi bir sürücü vs. hatasi yoksa basarili bile diyebilirim. Evet, Microsoft Office ve bir cok oyun Linux dagitimlarimda yok.
Devlet kurumlarini bilmem ama en azindan üniversitelerde Linux yerine Windows kullanmak akil kari degil.
Ve yine sahsi fikrimdir, günlük isler icin misal Ubuntu fazlasiyla yeterli. Yani hacker veya yazilimci olmaya gerek yok. Özellikle paket yönetim sistemi, Android'teki app store olayinin ilham kaynagi. Yani program kurmak icin internetten bir setup falan indirmenitye gerek yok. Paketi secin ve kurun. Windows da bunu yapmaya calisiyor ve halen basarisiz.
Bu arada Linux bedavadir anlayisi da yanlis. Ingilizcede "free" sözcügü sadece beles anlamina gelmiyor, asil kast edilen anlami özgür. Belli kosullarda ücretli veya ücretsiz olabilirler. Misal ben bir sirket olursam, kullandigim yazilim icin bir tür güvence isterim. Yas tahtaya basmam. Teknik destek icin de elbette Linux dagitimlari veya ilgili yazilimlar icin destek veren firmalarla anlasirim.
Ayrica misal Ubuntu kullaniyorum diye kendinizi asiri güvende zannetmeyin, bir dönem start menüsünde yaptiginiz aramalari Amazon'a gönderiyordu, cok tepki topladi, malware olmakla bile suclandi ve geri adim attilar. Bu Amazon aramasinin nedeni, start menüde misal bir kitap ismi yazdiginizda, bunun Amazon'daki fiyatinin vs. de listelenebilmesiydi. Tabi asil amaci paraydi :)
Bir kac not daha:
1. Linux'ta en cok sinirimi bozan sey, NVIDIA ekran kartlarinda genellikle sorun cikarmasi.
2. Adobe'un Linux'a destek vermemesi büyük bir sorun, yazilimlarinin kaynak kodlari adamlarda, rahatlikla bunlari Linux'a da uyarlayabilirler. Sadece bu bile Linux masaüstü oranini ciddi bir sekilde arttirirdi.
3. Microsoft, en basta acik kaynak kodlu yazilimlara virüs muhamelesi yapiyordu. Simdilerde ise tam tersini yapiyor, acik kaynak kodlu yazilimlar gelistiriyor. Linux'u bir rakip olarak görmüyor, hatta belki ilerisi icin kendileri icin de bir alternatif olabilme ihtimali üzerinde duruyorlar. Uluslararasi Uzay Istasyonu gibi bir mevzu.
4. Linux'ta calisan ve Windows'ta dogru dürüst calismayan tonlarca yazilim var. Buna ek olarak, Android icin yazilmis bir cok yazilim teorik olarak Linux ortaminda da calisabilir.
Adamsın. Lütfen bu tür videolara devam et
işletim sistemleri diyip thumbnaile steami koymak harbi facepalm ya
cok güzel videoların var yuregine saglık bu arada 14 yıldır linux kullanıyorum cokme virüs internette yavaslama asla olmuyor linuxda zamanında windows beni pcden sogutmustu
Bilen adamın elinde Linux canavara döner :)
şunu söylelyeyim 6 yıldır linux kullanıyorum ilk başta ize uygulama kurmak zor gelecek ben hiçbirşey bilmiyordum kali linuxla başladım kali linuxla çok güzel projelere adım atabilirsiniz
Linuxa kali ilen başlamak yapılabilecek en büyük hatadır. Mis gibi Ubuntu ve türevleri varken kali ile başlayınca bu ne len dersiniz. Hatta şahsi tavsiyem kubuntu + wine manage uygulamaları(lutris vb.)'dir.
@@Bruh-pp5yz kolay ve güzel olsun = Mint ubuntu türevleri arasında en sevimllisi bu bence.
aslan hocam şu freedos dan biraz bahseder misin lütfen....nedir ne dğildir ...uyar mı ...biraz bilgilendiriniz lütfen
İşletim sistemi olmaması durumu oluyor Freedos
Windows a linux arkaplani :D
On numara hareket
Yazılım ile ilgileniyorum ama bazı sevdiğim oyunlar Linux'da yok.Kali ve ya Ubuntu'ya da umarım o oyunlar gelir
MacOS ta olan dock,kapatma tuşunun yerinden esinlenerek kullanım kolaylığı, açık kodlu olduğu için 0 virüs,güvenlik v.b. saglasın diye yapılmış bir işletim sistemi linux.Bir bilişimci için iyi,hatta desteklediği video türlerinin sayısı falan olsun özellikleri de var ama,bir yerden sonra yetersiz kalıyor bence.
Lutris ve Steam sayesinde nereyedeyse her oyun linuxta var ve yazılımla cidden ilgileniyorsan opsiyonlarin kali ve Ubuntu olmasın kali toollarini kendin indirirsen daha hafif olur kalide hiç kullanılmayan birsuru tool var
@@burakgazicetin3628 C#'ı kullanamıyor muyuz Linux'da?
@@yigitozkan1152 Hayır c# windows için üretilmiş bir dildir ama onun dışındaki çoğu dil kullanılaiblir hatta python , perl gibi diller genelde halihazırda bilgisayarda bulunan dillerdir
@@burakgazicetin3628 c# linuxda kullanılabilinir. dotnet paketleri var ( arch'da )
Biri şunu lütfen açıklasın bir işletim sistemi yapmak için işletim sistemi gerekiyor mesela windows pc niz var orda bir işletim sistemi yapacaksınız.işletim sistemi yapmak için işletim sistemine ihtiyaç varsa ilk işletim sistemi nasıl yapıldı o zaman? Arkadaşlar gece gece iq düştü lütfen cevap verin
@YORUMSUZ tmm abi şgflgldşf
sadece 0 ve 1'ler ile ilk dil yapıldı. sonra o dillerle daha insana uygun diller yapıldı ama doğrusal düşünme diller ağaç gibi dallanarak gellişti
Linux mint kullanıyorum. Oyun haricinde Windows tan bir eksiği yok.
kardeşim bende geçmeyi düşünüyorum linux mint e peki işletim sisteminden memnun musun
Oyun için Ubuntu biraz daha iyi. Wine emülatörü ve play on linux daha iyi çalışıyor. Ben Windows XP den linux a geçtiğimde sudan çıkmış balık gibi olmuştum. 1ay sonra alışınca oh be kurtardım kendimi dersin.
acemi penguen teşekkür ederim linux u ne için kullandığını bilmiyorum ama ben kali linux kullanmayı düşünüyorum çünkü hack işlemleri için kullanıcam ama kötü niyetli değil belki biliyosundur beyaz şapkalı hacker gibi
AstrA Gaming o zaman doğru yerdesiniz ;-)
acemi penguen senin hack ile ilgili bi meşguliyeti var mı ?
Teşekkürler abi senin sayende işletim sistemlerini Taıdım.
Bildiğim gnome linux sürümğ değil. Masaüstü şeklidir. Kde, gnome iki tane daha var ama en kullanışlı gnome masaüstüdür
Kde, gnome ve xfce masaüstü ortamıdır. En iyi/kullanışlı diye bir şey yoktur. Herkes ihtiyacına göre hangisi uygunsa onu kullanır.
@@TalhaMucurlu kde pc kastırır ondan dolayı pekde uyumlu bir masaüstü ortamı değildir benim tavsiyem xfce4 sürümü ve gnome. yani kde iyi sistem ister
@@qwuelz işte herkes kendine uygun olanı tercih eder, kde en özelleştirilebilir olanıdır, xfce performanslıdır vs.
@@TalhaMucurlu xfce de özelleştirilebilir
Awesome en iyi bi masaüstü yöneticiso olmasa da tiling managerlerin shahıdır
abi videoların çok houma gitti ama fazla uzun ve basit gidiyolar yani bu şekilde devam edip videoyu 10 dk yapman yada aynı uzunlukta tutup daha çok renklendirmen sanki daha ilgi çekici ve heyecanlandırıcı olur mesela windows 1.0 derken gelen görüntünün benzeri görüntüleri artırırsan efsane bi kanal olursun bide şunu ekliyim sakın büyüme abi böyle küçük bi topluluk olarak kalalım saygılar :D
Yavaş yavaş daha iyi oluyorum merak yok :)
çok güzel bi abimizsin :)
Teşekkür ederim :)
Gtx 1070 e en iyi anakart hangisidir
Bilgisayarın yanında M3 Lee tankının maketi var
Fırsat buldukça videolarınızı izliyorum. PC toplamadan önce donanim bilgimi gelistirebilecegim güzel bir kanal olarak gözüküyor. Suan elimde
AMD Radeon HD 7570 kart var giriş seviyesinde çok güçsüz kalıyor once bunu degisecegim Mafia III ü oynatmadı mesela.
i7 işlemci var o sabit kalabilir
8gb RAm var 8 daha eklersem 16 olur Anakart 16 ya kadar destekliyor ve güç kaynağını da yukseltirim
Ezio Auditore o işlemci ile nasıl mafya 3 oynayamiyorsun anlamadım
MELİH FEDERICO İşlemci sağlam i7 3770 modeli. Ama ekran kartı da bir o kadar giris seviyesinde Amd Radeon HD7570 2GB ekrani yukseltmem lazim
@Ezio Auditore bana satsana şu hd 5450'den kurtulam
güzel bir video olmuş abi ellerine sağlık
Pardus destek bulmadimi? Eski video biraz ama yanlis hatirlamiyorsam gecenlerde artik devlet kurumarinda pardus kullanilma karari alinmisti
abi 10:00'da ettiğin lafları maalesef günümüzde edemiyorsun :')
Bilgi için TŞK.
8:30 anaaaaaa
valla anaaaaaa
pardus konusunda çok çok haklısın . ötekilerde doğru tabi. pardus pslinux macos windows kurdum bir zamanlar
Merhaba ben free dos işletim sistemi olam yeni bir pc aldım windows 10 kurulumu kaç para tutar cevapla lütfen ihtiyacım var
Ölümsüz TR kurulum bedava lisans ise orjinal ise 1200 tl gittigidiyor gibi sitelerde 40 tl küsür cracklersen beleş
Abim yazmiş onu ben degil abime gosteririm
Keşke olsaydı çok iyi olurdu mesela devletin kullanacağı uygulamalar ve okulların kullanılacağı uygulamalar geliştirilip daha az terminali açarak kullanılabilecek bir os olsa muhteşem olurdu
@@olumsuztr6966 orjinali 1200 tl.16 tl ye falan da satılıyor ama
Abi hiç kimsenin VİDEO atdığını görünce bu kadar sevinmiyorum.
Mac OS Oem olarak satılacak diye bir söylenti vardı bir ara.
arkadan gelen ince ses ne
Semih KÖKÇÜ Fan sesi
Beni detaya boğarsın sanmıştım yanılmışım
adam ayaklı kütüphane
Pardus hakkında:
ruclips.net/video/8-3BitUZmCQ/видео.html
Sık kullanılan uygulamalar:
ruclips.net/video/3UYMuyWo-d0/видео.html
Pardus XFCE Ayarları:
ruclips.net/video/2ppRLi7m3FU/видео.html
android google'un değildir, google onun desteklediği bir şirkettir. Vulkan ile beraber linux ta yüksek performanslı olarak oynanır. OpenGL API kullanırsanız performans açısından biraz düşük fakat binlerce oyun steam'da sizi bekliyor.
Şimdi ayhan abinin orada kullandığı oyun için windows alternatifsiz gibi çok yanlış bir düşünce, kendisini severek takip ediyorum fakat yanlış bilinen bir şeyi düzeltmeye çalışıyorum . Ben ubuntu kullanıyorum fazla oyun oynayan biri değilim lakin steam ile beraber CS GO , Euro truck similator, ve ARK gibi oyunlar oynabiliyorum. Profesyonel ve her şeyi güzel oyun derken ne demek istediğini anlamadım ? Şuan oynadığım CSGO ile windows'takinden hiçbir farkı yok. Crack kullanımı (yasal olmayan yazılım ) ise doğrudur linux'ta bulmanız zor(Olamamalı da zaten).
Sürücüler konusunda sorun yaşamadım kendi açımdan. Fps düşüşlerinin sebebi OpenGL'in direkt olarak kaynaklara erişememesi ve araya bazı dönüştürücülerin girmesidir.
Ancak vulkan'da böyle değildir. Her ne kadar microsoft ile amd anlaşıp amd mantle'a bir son versede. Mantle gelişerek vulkan oldu. Vulkan OpenGL aksine hardware directix(umarım yanlış yazmadım :D ) gibi direkt olarak hardware erişebiliyor ve buda aradaki fps farkının ortadan kalkmasını sağlıyor .Vulkanın mac,linux ve windows gibi cross platforma destek verdiğini düşünürsek. Oyun geliştiricilerin vulkan'a ilerde daha çok destek vereceğini düşünüyorum. Örneğin valve dota 2 iyi source2 oyun motoru ile güncelledi ve dota 2 vulkan desteğine kavuştu aynısının CS Go içinde geleceği söyleniyor. Windows ilerde kullanıcılarının daha da azalacağını düşünüyorum. Hem o kadar lisans parası verip,güvenliğimizin microsoft ağabeyimizin insafına kalmasından rahatsız oluyorum. Hatta bir aralar çıkıp "bir işletim sistemi kullanıcıların güvenliğini sağlamak zorunda değildir" gibi açıklama yapan bir firmanın yazılımını kullanmak istemiyorum.
Onur Talantimur sonradan googlenin oldu.
Eklemek gerek, FreeBSD gibi BSD tabanlı işletim sistemleride belli kullanıcı kitlesine sahiptir. Ayrıca belki masaüstü ortamları içinde bir video hazırlayabilirsin. Belki hali hazırda yaptığın vardır. İnceleedim tüm videoları.
Osman Ercan Kuru Belliki bu konudan anlıyon sorum olucak tı ben Windows kullanıyom herhalde. Ben hem Windows hem linux aynı pc de kullanabilirimiyim yanlışım varsa düzeltirsin ben hiç anlamıyorumda.
kullanabilirsin kurulum esnasında sorar sana
linux kullanmayı düşünüyorum ama ubuntu ile mi başlasam linux çekirdeği mi kullansam karar veremedim yardımcı olursanız sevinirim.
ubuntu için daha fazla kullanım kolaylığı var diye biliyorum.
teşekkür ederim :)
Mint kullan kde Windows varidir ama baya iyi.
mate de biraz hafif olanıdır.
Teşekkür ederim çok güzel anlatmışsın
Abi ekranda torrentvar
windows 10 var zaten yazılım olarak sadece wallpaper linux
@Agent Clint ozaman iyi
@Agent Clint aga programlardan bahsediyor. torrent ikonunu görmüyor musun
Acer aspire a315 aldık ve işletim sistemi endless linux un sanırım emin değilim kullanım kılavuzunda Windows 10 un bilgilerini vermiş klavyede de Windows tuşu var 😂😂 ama ara yüzü endless ben bunu Windows 10 a cevirsem bilgisayar kaldırır mı zarar verir mi cevaplarsaniz sevinirim
kaldirir. windows en bokdan bilgisayari bile kaldiriyor.
@@Neo-zj3cr Windows kaldırır da Acer Windows 10 u kaldırır mı bilgisayari pert etmeyelim 🤔
Windows'a ihtiyacın yoksa geçme derim.Endless Os linux temelli bir işletim sistemi.
@@mrbrowneyes74 Windows un lisanslı fiyatını sordum bilmem kaç dolar dedi türk lirasına çevirdik bilgisayarı aldığım fiyat çıktı bir tane daha bilgisayar alıyorum o parayla neyse sakinimm böyle kullanicam artık 😭😭
@@sezercevik6301 çok teşekkür ederim bilgilendirme için..😌 linux un iyi olduğunu biliyorum hatta iyi yanında devede kulak kalır ama sadece arayüzünü mü diyim ekranı sevmiyorum Windows daha estetik geliyor göze hitap ediyor ben de pek anlamam ince işlerinden o yüzden Windowstan yanayım hafıza ve flaş sıkıntısı çektiğim için denedim yukelemeyedim en kısa sürede tekrar yapicam tekrar teşekkürler.
Nvidia ve İntel tarihi ne zaman gelicek.
Bu hafta Nvidia, Kasım'da da Intel.
Çok güzel ! Teşekkürler..
Klavyenizde *N* tuşu basmıyor sanırım
@@parkurist İşletim Sistemlerini Taıyalım yazıyor
64 biti destekleyen bilgisayarım var 2007 model hangi işletim sistemini yükleyebilirim
Deniz Karakaş windows 7 veya windows vista ama sana windows 7 yi öneririm windows 7 professional 64 bit linux sakın indirme
@@exinie1448 vine programının ne kadar hatalı çalıştığını aklın kaldıramaz
@@kaan1694Bir kere onun adı vine değil wine, ayrıca aklın kaldırmaz derken? Güldürmeyin, eğer konu hakkında bilginiz yoksa ekşiden okuduklarınızla burada yorum yapmayın
@@serdariskenderoglu5601 yanlış yazmış olabilirim o konuda sıkıntı yok Wine ı deneyimleme fırsatı buldum gerçekten hatalı bir program ( belki de kullandığım Linux sürümüyle ilgilidir ) sürekli çöküyor fakat yeni sürümleri çıktıysa ve hatalar giderildiyse bir şey diyemem :)
Oyun oynayacaksan ve office programları için kesinlikle Windows ama diğer işlerde kali Linux kur veya Linux mint daha konforlu
Gnome a işletim sistemi dendi arkadaşlar
Monitörümüz aynı :D