NEVŞİN MENGÜ İLE DÜNYAYI KURTARMAK | FOMILK | SPOR VE BİTKİSEL BESLENME | 1. SEZON 2. BÖLÜM

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 авг 2024
  • Spor yapan insanların ekstra protein alması gerektiğine dair yaygın bir kanı var. Güç hep et yemekle özdeşleştiriliyor ama aslında günlük enerjimizin %10-15’inin proteinden gelmesi öneriliyor. Yani kilo başına bir gram protein alsak yetiyor ve bunu bitkisel kaynaklı gıdalardan rahatlıkla alabiliriz.
    Bitkisel bazlı beslenen bir kişi dünya çapında bir atlet olabiliyorsa biz hala nasıl brokolinin proteinini dana ile karşılaştırıyoruz? Baklagillerden ve sebzelerden yeteri kadar protein ihtiyacımızı karşıladığımızdan nasıl emin olabiliriz? Nevşin Mengü bir triatlon sporcusu olarak kendi deneyimleri etrafında Akyaka’da sohbet ediyor ve gün batımında, bitkisel bazlı etler ve peynirlerle hazırlanan mangal keyfi yapıyor.
    www.dunyayikurt...
    / dunyayikurtarmak
    www.fomilk.com
    #dünyayıkurtarmak #nevşinmengü #fomilk #bitkiselgüçlü #plantpowered
    #gogoproject #cemadıyaman #güneşzahid #tuğçeergüncireli #muratbayraktaroğlu #sılasütcü
    #cemtelvi #feritkoen
    #leventkurnaz #teomanhünal #esenhünal #berathaznedaroğlu #ıtırerhart #levonbağış #bernaöztürk #özhanaltıntaş #damlaceyhan #osmanserim #deniztemel #fatihkatıkçı #ebrudündar #emreaydoğan #mügetüzer #mügebüyüktalaş #femgüçlütürk #mosheaelyon #jilberbarutciyan #ufukakengin #doğukangüngör #arzukaprol #ecegözen #erayerdoğan #zeynepsütcü #elifçatıkkaş #yaseminkırkağaçlıoğlu #kudretönen #burçakaras #boğaziçiüniversitesi #adım_adım #onaranlarkulübü #kokopellişehirde #labofem #reflectstudio #wwf #wwftürkiye #istanbulbilgiüniversitesi #beyondmeat #farawayclothing
    #fomilk

Комментарии • 52

  • @nartann8451
    @nartann8451 2 года назад +17

    Ben tek başıma ne yapabilirim ki demeyin! Tam 54 hafta önce vegan oldum ve haftada 2,5 kg yoğurt tüketen biriydim. Sporcu olduğum için haftalık 3 kg da tavuk göğsü ve 40 yumurta tüketiyordum. Sadece bu üç maddede bakacak olursak eğer; 162 kg tavuk göğsü, 135 kg yoğurt, 2160 adet yumurta tüketmeyerek kendimce büyük bir katkıda bulunmuş oldum ve sadece 54 haftada yani bir yıl iki haftada. Vegan olun. Hiç zor değil.

    • @hasankeremsen
      @hasankeremsen 23 дня назад

      Formunuz nasıl peki şimdi

    • @nartann8451
      @nartann8451 23 дня назад

      @@hasankeremsen 5 ay önce kırk yaşına giren birine göre oldukça iyi 😉 dün fındık bahçesinde molasız 6 saat çalıştım 😁 Ben geçmişte veganlarla dalga geçen ve ağır hakaretlerde bulunan biriydim. Büyük lokma ye ama büyük laf konuşma diye boşuna dememişler. Veganlıkta 39 ayı geride bıraktım ve hiçbir takviye kullanmıyorum ve tüm kan değerlerim çok iyi durumda. Ben bir ay denerim diye başlamıştım ve devam ediyordum. Tavsiyem kendinize bir iki ay deneme süresi verin.

    • @hasankeremsen
      @hasankeremsen 23 дня назад

      @@nartann8451 ben de 37 yaşındayım. kırmızı et zaten yemiyorum. pek siz şu anda ne yiyorsunuz. o kadar alışmışız ki et süt ürünleri olmadan yaşam yok gibi geliyor

  • @unstoppable5569
    @unstoppable5569 2 года назад +3

    Nevsin Mengunun hizina ve enerjisine yetisemiyorum))) Masallah
    Onun hazirlayip cektiklerini ben izleyip bitiremiyorum, bu kadar emek, bu kadar enerji, Allah korusun, iyiki var

  • @mellsenn
    @mellsenn 2 года назад +9

    Nevşin bu sosis veya sosların tarifi de paylaşılsın lütfen 🙏🏻♥️🧿💐

    • @ozland7172
      @ozland7172 2 года назад +2

      Ya şu cheddar peynirin tarifini verseler keşke

  • @selmaKmtp
    @selmaKmtp 2 года назад +3

    Harika olmuş ne güzel bizi böyle bilgilendirmeniz emeğinize sağlık 🙏🏻💚

  • @saneman751
    @saneman751 2 года назад +3

    Nevşinnnn! Harikasın.

  • @gokhangk2356
    @gokhangk2356 2 года назад +3

    Nevşin💕

  • @VegansAreTheHealthiest
    @VegansAreTheHealthiest 2 года назад +2

    teşekkürler

  • @82379relax
    @82379relax 2 года назад +1

    İzlemesi çok zevkli ✨

  • @shambalici
    @shambalici 2 года назад +6

    Fakirin derdi et yiyememek zenginin ise et yemek.

  • @artuc
    @artuc 2 года назад +1

    Ellerinize sağlık. Ne güzel bir seri olmuş.

  • @tahsintuncer2720
    @tahsintuncer2720 2 года назад +7

    Et ve süt taklitleri neden? Saçma geliyor bu çaba bana. Ben pilavlar, ekmek,bakliyat ve sebze yemekleri ile yaşayabilirim. Yüzlerce çeşit yemek yiyebilirim.

    • @mustafayucel2756
      @mustafayucel2756 2 года назад +4

      Bu taklitler etin domine ettiği mutfak kültürlerinde, yörelerinde yetişmiş büyümüş insanların vejeteryanlığa veya veganlığa geçişini kolaylaştırmak için gibi geliyor bana, bir nevi sigarayı bırakmak gibi. Gerçi sırf bu yüzden de olmak zorunda değil, bir hayvan sömürülmediği sürece o tadı sevenleri de yadırgamam şahsen.

    • @CK-vx2rn
      @CK-vx2rn 2 года назад +1

      İnsanlar veganlığı ya da vejeteryanlığı hayatındaki bazı tatları tamamen silmek olarak düşünüyor bazen. Öyle düşünenlere bu yaşam şeklinin öyle olmadığını, benzeri hatta daha güzel tatların alternatif olarak üretilebildiğini göstermek için olsa gerek.

    • @doughnutblueberry4268
      @doughnutblueberry4268 2 года назад +1

      Benim de çevremde “…’dan vazgeçemem” diyen ve sırf bu yüzden bitkisel beslenmeye adım atmayan ve hatta korkan insanlar var, bence bu gibi insanlar için güzel alternatifler. Ayrıca lezzetini özleyenler ya da yalnızca sevdiği için tüketmeyi seçenler için faydalı alternatifler olduğunu düşünüyorum.

    • @senaoz8150
      @senaoz8150 2 года назад

      Neden biliyor musunuz ? Alakası olmayan adamlar yapay et fabrikasında büyük rol oynuyorlar . Bunlar da onların azılı çalışkan elemanları . Deliler vallahi Allah mis gibi eti kendilerine helal kılmış ama bunlar aynı helak olan kavim gibi kendilerine helal olanı haram kılıyorlar ,diğerleriyle uğraşıyorlar ayetlerde geçiyor . Tamam bu devirde artık oda güç istiyor ama ya böyle bir saçmalık olabilir mi insanları kurban kesmez edicekler . Herhalde imtihan olacak ki bu çağa denk gelmişim yaa bıktım böyle modern görünen asalaklardan !

  • @elifnurbyrm
    @elifnurbyrm 2 года назад +1

    Nevşin Hanım dışarı çıktığımda ortalama hiçbir mekanda patates kızartması (ya da tost, makarna, kötü margarita) dışında alternatif yiyecek bulamıyorum. altertanif yiyecekler için belirli yerleri, çoğunlukla da daha pahalı mekanları tercih etmek durumundayım. Dolayısıyla ürün ucuz olsa da bize gelişi mekanın ekonomik skalası açısından pahalı oluyor. Ben 1 senedir vejetaryen idare ediyorum ama kendi ekonomik konumum için veganlık yaşam standartında epey bir kısıtlama demek olurdu bu tabloda :(

  • @Soru-Yorum
    @Soru-Yorum 2 года назад +1

    🙌

  • @varolturan
    @varolturan 2 года назад +2

    🙏

  • @iamelmir
    @iamelmir 2 года назад +1

    Berna❣😍

  • @endoplasmicreticulum4059
    @endoplasmicreticulum4059 2 года назад +1

    Yahu et sevmez insan anlarım ancak hayvanlar ölmesin diye et yemeyeni anlayamıyorum. Hayvanları düşünüyorsak (ki düşünelim bence çok severim kedim var. ) Madem hayvanlar ölmesin diyoruz ozman hayvanların besinlerini neden tüketiyoruz? Bitkileri tuketince hayvanların besinlerini bitiriyoruz o halde. Üstelik canlıyı öldürmemekse amaç bitki de bir canlıdir . Yani işin algı kısmı saçma hayvanlar ölmesin demek. İnsanı yaşatmak için çaba göstermeyen birçok insan burada hayvandan bahsediyor. Canlıyı yaşatmak öyle kolay değildir emek ister , sorumluluk ister her sabah gün doğmadan dağlara götürmek ister. Şehrin göbeğinde istiklal caddesinde, Kızılayda, Starbuckslarda kahve tüketerek, Hamburgercide bitkisel et yiyerek canlıyı kurtarmak çok komik geliyor bana, bu işin mış gibi olan kısmı. Madem canliyi yaşatacağız dünyaya fayda sağlayacağız. Çıkacağız dağlara arıcılık yapacağız , çobanlık yapacağız , bu daha fazla insana yakışandir. Aklını bilgisini kullanarak üretmekten daha çok canliliga ne fayda saglar. Bitkisel et veya paketlenmis ürünler nerede üretiliyor? atık materyaller daha da cogalacaksa ne yapayım öyle işi ben . Doğaya sahip çıkmaktır asıl olan dogadakini öldurmemek değil mesele ona saygı duymak , tükettiğinden çoğunu üretmek asıl mesele. O halde kağıt da kullanmayiniz, yemek masasi da kullanmayınız zira ağaçlar yok oluyor ve de hayvanların beslendiği bitkiler tüketiliyor bu bana gerçekçi gelmiyor. Daha az yiyelim, üretelim , eğitelim, köylere yerleselim, sabah erken kalkalim, tarla sürelim, hayvan otlatalim demek insanın nefsine zor geliyor kolaya kaçıyor insan. Tüketen toplum olup bu şekilde yeme odaklı yaşadığımız sürece ne yersek boş . Seviyorsan dünyayı, canlıları doğaya yönelecek ve üreteceksin. Bitki ye ama deli gibi tüket hic bir canlıya fayda etmez bu mantık. Et ve bitkiyi dengeli ye ve köyde yaşa, üret, katma değer sagla bunun savunulması canlılar için daha faydalı ama bu felsefe ve çaba gerektirir ,oysa et yemiyorum diyerek dünyayı kurtardığını söylemek çok daha kolaydır. Bedenen yorulmadan ruhumuz dinlenemez, beden yoruldukca de protein ihtiyacımiz artar. Yılın 9 ayı köyde ,tarlada 12 saat çalışarak üretim yapan adama protein desteği sağlamak yanlış değildir. Ama et sevmiyorum karakterimi etkiliyor diyene saygım sonsuz ki ben de eskiye nazaran et tüketimimi azaltıyorum daha dengeli beslenmek adına. Naçizane benim fikrim, daha felsefi ve üretici mücadelelerin insanlık için daha kalıcı çözümler içerdiği kanaatindeyim.

  • @drydemir3621
    @drydemir3621 2 года назад +2

    💚🌱💚💚🌱

  • @hulyaungor1285
    @hulyaungor1285 2 года назад +1

    Bu kadar çok Hindistan cevizi kullanımı ile sürdürülebilirlik iliskisi nasıl olacak ?

    • @erdogdus
      @erdogdus 2 года назад +1

      Ne kadar çok kanatlı hayvan ve büyükbaş yetiştirildiğini düşünürsen... Ve özellikle büyükbaş hayvanlar kaynaklı metan gazı salımının iklim değişikliği etkisi ile kıyaslandığında... Oluyor. Velhasıl, su ayakizi ve karbon ayakizi karşılaştırması yaparak mümkün olacağını söyleyebiliyoruz.

  • @mezemax
    @mezemax 2 года назад +2

    20 adet fındık yaklaşık 25gr'dır. Laboratuvar analizine bakarak fındığın protein içeriğine bakarsanız %15-20 arası. Yani 20 adet fındıkta 4 gr protein bulunuyor. (Ama lütfen bioavailability kavramını okuyun) Dolayısıyla diyetisyen hanımefendinin bahsettiği 50gr proteini alabilmek için 300gr'dan biraz fazla fındık yemesi gerekir. Yani o kaseden günlük ihtiyacınızı karşılayamazsınız. Ayrıca insan beyninin doyma mekanizmasını unutuyorsunuz. O kaseleri yiyerek doyma merkezinizi tatmin edemezsiniz. Enerji değeri ve protein içeriği yüksek besinlerle bunu ancak sağlayabilirsiniz. Kilolarca sebze yiyerek de sağlayabilirsiniz ama ondan sonra otçul hayvanlarda olduğu gibi günde 20-30 kere gaz çıkarıp bilmem kaç kere de dışkılamanız gerekir. İnsan sindirim sistemi ağırlıklı sebze ile beslenmeye uygun değildir. Ama her insan istediğini yemekte özgürdür. Sonuçta herkesin kendi bedeni. Dünyayı maalesef o kaselerle kurtaramazsınız.

    • @sehribanylmaz1501
      @sehribanylmaz1501 2 года назад +1

      Evet belki o kaselerle kurtaramayız ama adım atabiliriz bu serinin amacıda bu zaten adım adım dünyayı kurtarmak. Bu besinler belki yarım protein olarak geçebilir fakat başka yarım protein ile tam protein yapılabiliyor. Örnegin yeşil fasulyeye nohut koymak gibi. Hem hayvanlar zarar görmüyor hem de bedenine iyi davranıyorsun. Daha ayrıntılı bir şekilde bu konuyu araştırmanızı öneririm.

    • @mezemax
      @mezemax 2 года назад

      @@sehribanylmaz1501 ben oldukça araştırıyorum bu konuyu. Amaç kariılıklı atışmak değil. Farklı bakış açısı vermek. Her insan kendi bedeninden sorumludur. Kimsenin ne yiyip ne yiyemeyeceğimize karışma hakkı yoktur. Siz de arzu ediyorsanız bitkisel hayvansal ne istiyorsanız yersiniz. Dünyayı kurtaracağız diye hele şunu bunu yiyemezsin yaklaşımı çok hatalı ve esasen eksik. Yediğimiz şeylerin hangisinin neye iyi geldiğini daha mevcut beslenme bilimi bile doğru düzgün RCT lerle araştırıp ortaya koyamadı net. Ama bakarsanız haberlerde limon kabuğunu faydasından ceviz kabuğu suyunun kanseri önlemesine kadar onlarca boş haber var. O zaman türk insanı neden avrupanın en obez ve en diyabetik insanı? Dünyada neden kanser ve diyabet ve obezite her yıl artıyor. Alın size düşünmelik sorular. Ben her gün bunları düşünüyorum. Kendimce bir takım sonuçlar ve yorumlar yaptım siz de kendiniz için en iyi olanı yapın. Ama bırakın onun bunun benim başkasının ne yediğini. Kendinizi sağlamlaştırdıktan sonra dünyayı da kurtarırsınız merak etmeyin

    • @sehribanylmaz1501
      @sehribanylmaz1501 2 года назад

      @@mezemax karşılıklı atışmak adına değil yazdığım şeyler. Dünyada obezite ve diyabetin artma sebebide yine beslenme kaynağından geliyor. Ayrıca veganların amacı birinin yediği şeye karışmak değil teşvik etmektir. Son olarak Veganlık bir şeyleri eksiltmek değil aksine çoğaltmaktır bu her konu için geçerli.

    • @ozgucobadak8476
      @ozgucobadak8476 2 года назад +1

      Siz protein işini nasıl hallediyorsunuz? Her gün et mi yiyorsunuz?

    • @arza2262
      @arza2262 2 года назад +3

      protein ihtiyacini yemislerden ziyade bakliyatlarla(tabii yine yemisler de tuketilmelidir) karsilamak cok daha kolay ve eksiklik cekilmesi gibi bi durum yok... dunyayi somurunun karsisinda durmak kurtaracak

  • @tutumuk81
    @tutumuk81 2 года назад +1

    teflona metal değdirmeyin ya

  • @mezemax
    @mezemax 2 года назад

    Cem Bey UHT sütleri tarif etti. Tek fark inekten gelmeyişi Fomilk'in

  • @utkuturel
    @utkuturel 2 года назад +1

    Beslenme konusunda videoda bulunan herkes ahkam kesiyor, ancak iclerinde bir tane bile tip doktoru, fizyoloji uzmani vb. yok.

    • @doughnutblueberry4268
      @doughnutblueberry4268 2 года назад

      Videodaki “ahkam kesen” insanlar araştırma yapmış ve bilgili insanlar fakat sizi tatmin etmiyorsa RUclips da uzman kişilere ulaşabilirsiniz. Dr Suat Erus’un kanalını tavsiye ederim.
      ruclips.net/user/VeganSaglikPro

    • @utkuturel
      @utkuturel 2 года назад

      @@doughnutblueberry4268 ben bu konu hakkinda yeterince bilgili oldugumu düsünmüyorum. Ama kisitli bilgimle sunu söyleyebilirim ki, örnegin vegan sosislerin hemen hepsi, glikoz surubu icermektedir ve bu sagliga cok zararli bir maddedir. Siz bu konuda benden daha cok arastirma yapmis ve daha bilgili olabilirsiniz. Yine de, uzmanlik alani bu olan, bu konuda arastirmalar yapmis ve sayisal verilerle degerlendirme yapabilecek bir kisinin yorumlarini dinlemek gerekirdi. Sonucta saglik acisindan, sebze agirlikli ve dogal ürünlerle beslenmek gerektigi, bilinen bir gercek. Ama hic et ve süt ürünü tüketmemek, belirli porsiyonlarda tüketmeye göre gercekten daha mi saglikli? Benim bu konuda ciddi süphelerim var. Selamlar

    • @doughnutblueberry4268
      @doughnutblueberry4268 2 года назад

      @@utkuturel Glikoz şurubu tabi ki zararlıdır fakat vegan kişiler vegan sosis tüketmek durumunda değildir, nefsine hitap edenler zaman zaman tercih edebilir. Ayrıca vegan sosis yemek için hazır olanları tercih etmeyip evde hazırlamak ve kendi seçtiğimiz sağlıklı malzemeleri kullanmak mümkün. Hazır alınan hayvansal sosislerin ev yapımı olanlara kıyasla çok daha zararlı olduğu gibi hazır gıdalar içerik olarak temiz olmayabiliyor.

  • @alkanbuyukka9425
    @alkanbuyukka9425 2 года назад +1

    EN İYİSİ SİRKE ENCUMİN

  • @irem6599
    @irem6599 2 года назад +2

    abi vegan olmak nasıl ucuz ? badem sütü 68 lira lol

    • @saneman751
      @saneman751 2 года назад +1

      Teşvik ve subvansiyonları al, hayvan üreme salgılarının ederini gör.

    • @doughnutblueberry4268
      @doughnutblueberry4268 2 года назад

      Vegan olmak icin badem sütü tüketmek bir gereklilik değil, tıpkı et yemek için pahalı hayvansal gıdaları ve “özel” etleri tüketmenin gereklilik olmadığı gibi. Bu gibi ürünler yalnızca ulaşabilmeler için alternatiftir. Bizim mutfağımızda zaten tükettiğimiz oldukça fazla vegan yemek vardır. bkz bakliyatlar tahıllar birliktelikleri

  • @mezemax
    @mezemax 2 года назад +1

    O yediğiniz bitkisel bazlı sosisinizin içerisinde ne var biliyor musunuz? dünyada piyasada bulunan bitkisel sosislerin içeriğinde maalesef yok yok. Damağınız o tadı sevse de yediğiniz şey vücudunuza zarar. Yine de sizlerin bileceğiniz iş. Tabi o sosisi kendiniz bildiğiniz görüdüğünüz malzemelerle yaptıysanız durum farklı olabilir.

  • @ibrahimavci3224
    @ibrahimavci3224 7 месяцев назад

    Vegan barbecue parti bana marjinal görünmeye çalışan muhafazakarların alkolsüz şampanya partilerini anımsattı:)