Bağırsak polipleri nedir, polipler kansere sebep olur mu?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 ноя 2024
  • Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Muhammed Ali Kaplan "Bağırsak polipleri nedir, polipler kansere sebep olur mu?" sorusunu yanıtlıyor.
    📌Polipler toplumun yaklaşık %20-30’unda görülebilen, vücutta boşluğu bulunan organlarda boşluğa doğru uzanmakta olan, et beni şeklinde unsurlar olarak tanımlanabilir. Kalın bağırsak dışında; burun, mide, yemek borusu ve ince bağırsakta meydana gelebilmektedir.
    📌Kalın bağırsak polipleri bağırsak kanalının iç yüzeyinden yükselen, anormal büyümeler olarak görülmektedir. Genelde rutin kontrol ile ortaya çıksa da en sık görülen belirtileri her ne kadar spesifik olmasalar da; rektal kanama, dışkı renginde değişiklik ve dışkıda kan, tuvalet alışkanlıklarında değişiklik ve kansızlıktır.
    📌Bunlarla ne sıklıkta karşılaşıyoruz? Erişkin yaş grubunda %1 ila 12 oranında gözleniyor polipler. 50’li yaşlardaki erkeklerde %25, kadınlarda ise %15 oranında görülebilmektedir. 70 yaşından sonra da %40’lara kadar çıkabilmektedir polipler.
    📌Polipler kansere sebep olur mu? Kalın bağırsak poliplerinin bazıları eğer müdahale edilmezse ileride kolon kanseri oluşumuna sebep olabiliyor. Polipin kanser olma riski, polipin tipi ile, sayısıyla ve boyutuyla ilişkilidir. 1 santimetrenin altındaki poliplerde kanser gelişme riski %1 iken, 2,5 santimetrelik poliplerde bu oran %8'e, 5 santimetrelik poliplerde ise %20 civarına çıkabilmektedir. Kanserleşme riskini belirleyen bir diğer unsur da polipin tipidir. Polibin tipi patolojik incelemeyle aslında ortaya konur. Tübüler dediğimiz polipler en sık görülen tip olup %80 civarında gözlenir ve kanserleşme riski %5'ten azdır. Villöz dediğimiz polipler ise daha az görülürken, kanserleşme riski biraz daha artmaktadır bunlarda. Tüm bunlara ek olarak kalın bağırsakta polip sayısının 100’ün üzerinde rastlandığı, Ailesel Polipozis Sendromları dediğimiz durumlar gözlenebilmektedir. Bunlar nadir durumlardır. Bu hastaların hemen hepsinde kanserleşme beklenirken, kalın bağırsağın tamamının alınması koruyucu önlem olarak önerilmektedir. Bu hastaların yakınlarına da kolonoskopik tarama önerilir.
    🔔 Bir Aradayız RUclips kanalımıza abone olmak için: bit.ly/38TyXAb
    ✅ Instagram’da bizi takip edin: / bir.aradayiz
    🎧 Spotify'da bizi takip edin: spoti.fi/31

Комментарии •