Prostat kanserinin tarama yöntemi var mıdır? Tanı nasıl konulur?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 окт 2024
  • Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Metin Özkan "Prostat kanserinin tarama yöntemi var mıdır? Tanı nasıl konulur?" sorusunu yanıtlıyor.
    📌Prostat kanserinin az önce bahsettiğim semptomlarla başvuran kişiler tarama yöntemi açısından hekimiyle görüşebilir ve hekimi bunun kanser olabileceğini, altta yatan bir kanserin olup olmadığını anlamak adına bazı tetkikler yapabilir.
    📌Prostat kanserinin taramasında kullandığımız en önemli tetkik kanda PSA düzeylerine bakmak, yani prostat spesifik antijen dediğimiz bir enzim düzeyine bakmak, bu bazı iyi huylu prostat büyümelerine de yükselebilir ama prostat kanserinde daha belirgin yükselmeler görmekteyiz.
    📌O zaman daha ileri tetkik için araştırma yapmamız gerekebilir. Yalnız bunun yanında hastanın bu konuda tecrübeli bir ürolog tarafından makattan muayene edilmesi de çok önemlidir. Prostatın kıvamı, büyüyüp büyümediği, ne kadar büyüdüğü, sertliği gibi faktörler göz önünde bulundurulmaktadır.
    📌Eğer bir PSA yüksekliği saptanırsa ya da parmak muayenesi ile prostatın kıvamında sertleşme, büyüme gibi durumlar ortaya çıktıysa bu durumda daha ileri tetkik olarak hastalara MR görüntülenmesi yapılabilir. Bu ilaçlı, kontrastlı olarak yapılan MR'da prostat içindeki bazı kötü huylu olabilecek modüllerin saptanması bizi uyarıcıdır.
    📌Bu durumda hastanın prostatından ince iğneler ile parçalar alınır, biyopsiler alınır ve bu şekilde de tanı konur. Bu tanı konurken prostatın birçok alanlarından farklı farklı biyopsiler alınması gerekir. Bu hem hastalığın prostat bezi içerisinde ne kadar yaygın olduğunu, ne kadar genişlediğini göstermek açısından önemlidir. Hem de saldırgan ya da saldırgan olmayan bir kanser olup olmadığını belirlemede yani bizim prognoz dediğimiz hastalığın seyrini belirleyecek bazı bilgileri bize vermesi açısından çoklu biyopsilerin alınması önemlidir.
    📌Buradan alınan biyopsiler kataloglar tarafından incelenir. Bunun kötü huylu olup olmadığı, içerisinde ne kadar tümör içerdiği ve hızlı çoğalmaya müsait bir tümör olup olmadığı konusunda bize bilgiler verir. Biz de buna göre hastalığın gidişatı ya da tedavisinin planlanmasını bu bilgiler ışığında yapmaktayız.
    🔔 Bir Aradayız RUclips kanalımıza abone olmak için: bit.ly/38TyXAb
    ✅ Instagram’da bizi takip edin: / bir.aradayiz
    🎧 Spotify'da bizi takip edin: spoti.fi/31

Комментарии •