Kanser tedavim sırasında evcil hayvan besleyebilir miyim?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 ноя 2022
  • Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Banu Öztürk "Kanser tedavim sırasında evcil hayvan besleyebilir miyim?" sorusunu yanıtlıyor.
    📌Evcil hayvanlar tabi hayatımızın önemli bir parçası, can dostlarımız. Kanser tedavisinde gerçekten hastamızın morale çok ihtiyacı var. Bu yüzden de evde beslediği hayvanı dışarı at demek gerçekten de çok ağır bir söylem olur. Ama tabi bazı istisnai durumlar var. Bunlar bazı lösemiler, lenfomalar gibi kan kanserlerinde, çok ağır bağışıklık sistemini düşüren kemoterapi ilaçları alan hastalarda, vücutta enfeksiyon riski arttığı için biz hijyen, temizlik açısından hani, evcil hayvanlara karşı biraz daha temkinli yaklaşıyoruz ama onun dışında çok bağışıklık sistemi baskılanmayan bir hastaysa, kanser kemoterapisine bağlı çok bağışıklık sisteminin düşmesini beklemiyorsak ya da bizim yeni jenerasyon böyle immün tedavilerimizi ya da hedefli ilaçlarımızı kullanan bir hasta grubuysa, evcil hayvanlarından, can dostlarından ayrılmasına gerek yok hastamızın ama tabii ki bazı kurallara uymak şartıyla.
    📌Bir kere hayvanlarımız veteriner kontrolünde olacaklar. Aşıları tamam olacak. Hayvanlarımızın kafeslerinin ya da ne bileyim işte barındıkları yerlerin temizliğini mümkünse başka birisi yapacak. Onun dışında hayvanımızın atıklarıyla, dışkılarıyla çok fazla muhatap olmamamız gerekiyor. Çünkü vücudumuz enfeksiyonlara yatkın.
    📌Bu konuda çok dikkatli olmamız lazım. Eğer hayvanımız hastaysa, ishali olan bir hayvansa, bu hayvanı hemen evden uzaklaştırmamız lazım. Onunla kesinlikle temas etmemeliyiz. Hayvan yavruları daha riskli bizim için. Onları mümkünse beslememeliyiz. Tabi sürüngen gibi hayvanları falan da beslemememiz lazım.
    📌Sokak hayvanları da önemli. Tabii ki sokak hayvanları da çok kıymetli ama sokak hayvanlarıyla bu süre zarfında temastan kaçınılmalı. Eğer temas ettiysek de ellerimizi dikkatle yıkamamız gerekli.
    📌Güvercin dışkısından bile inanılmaz mantar enfeksiyonları gelişebildiği için bu konuda dikkat etmek lazım. Yani kendimizi korumaya alarak aslında can dostlarımızdan çok da vazgeçmemize gerek yok. Ama tabii ki bazı istisnai durumlar, istisnai tedaviler ve hastalıklar var. Bir de tabii ki veteriner hekim kontrolünde, aşıları tamam ve temizliğe, hijyene dikkat ederek evcil hayvan besleyebiliriz.
    🔔 Bir Aradayız RUclips kanalımıza abone olmak için: bit.ly/38TyXAb
    ✅ Instagram’da bizi takip edin: / bir.aradayiz
    🎧 Spotify'da bizi takip edin: spoti.fi/31

Комментарии •