Ma bucur sa aud ca s-a deschis si la noi. Imi place super mult de tipul care a prezentat procesul. Romana e foarte grea si vorbeste super bine, felicitari.
Și când mă gândesc câți ingineri cu diplomă nu sunt in stare nici măcar să vorbească, să explice în limba română un proces tehnologic asemănător . Mă refer la cei care doar au o diplomă . În fine. Respect, bravo , mult succes pe plaiurile bănățene și pe cele din zonă sau chiar mai departe.
@@violaknight1989 in Ordnung. Nicht deutsch, sondern schweizerisch. Aber es ist nicht die Muttersprache des Rumänischen und es ist schön, so viel gelernt zu haben.
Bravo ma bucur enorm de mult ptr Romania ptr ca incepe sa evolueze tehnologic. Respect ptr toti cei care au contribuit sa faca aceste fabrici care sunt o adevarata arta a tehnologiei si constructie unei case pasive bine etansa.
De cand Buhnici, Soflete si Tifui au inceput sa prezinte idei pentru case pasive, am ajuns sa am dubii cu privire la casa clasica romaneasca facuta din caramida, cu polistiren, tigla, fara ventilatie si cu centrala pe gaz sau peleti. Felicitari, ne gandim serios sa mai strangem bani si sa facem o casa cu tehnologii moderne.
Super! Ma bucur! Urmeaza articole si despre restul materialelor de constructii si cum sa construiesti corect si pe variantele clasice. Urmareste in continuare blogul, dar mai ales distribuie materialele!
Eu am alte dubii, cunoscand stilul de plasator de produse a lui Buhnici! Cred ca doar isi umfla buzunarele unii. Cred si ca sunt bune ca si case...dar intr-o anumita masura.
Prima dată am văzut in occident, cu aproape 20 ani în urmă, construcții din CLT şi mi-au atras atenția, mă bucur să le pot vedea acum şi în România, sunt superbe.
Buna ziua, in primul rand va multumesc foarte mult pentru tot contentul pe care il faceti, foarte informativ. In al doilea rand imi puteti recomanda un proiectant “scump” cu experienta in CLT pe raza municiupiului Cluj-Napoca ?
Cam care ar fi clasa de rezistență la foc pentru o asemenea construcție? Au timp pompierii să vină? Dar combinat cu materialele combustibile dintr-o locuință normală? Se tot subliniază faptul că acest CLT este ignifugat, aici cu o sare, în Austria că se oprește focul la primul strat de adeziv (sic), dar nimeni nu precizează cât timp rezistă la foc acest tip de constructii, pus în operă (nu doar test pe o mostră de material). Pe site-uri de specialitate, rezistența unei structuri din lemn este 15-30 minute, dar atenție, neportante, fără rol structural. Pe lângă faptul că nu este clar cât timp rămâne în picioare o astfel de construcție, se mai pune și întrebarea dacă după un asemenea eveniment neplăcut în ce măsură mai poate fi utilizată sau trebuie demontate și înlocuite părțile afectate. Tot respectul pentru lemn, un material nobil, dar problematic în exploatare, însă prefer case pasive în care și durabilitatea este un criteriu important, nu doar să îl eliminăm de dragul utilizarii unor materiale eco. Cu o informare mai atentă, putem obține o casă pasivă sau eficientă energetic la un preț asemănător cu cel al construcțiilor clasice (inclusiv ventilatia cu recuperare de căldură), dar mult mai rezistente.
Salut marius, a-și vrea sa vizitez Șantierul care o sa fie la Oradea dacă poți sa îmi dai mai multe detalii unde o sa fie ( strada , cartier ). Mulțumesc !
Bună seara! Vă scriu in legătura cu o viitoare hală de producție (bere)! Aș dori sa o construiesc pe structura din metal și cu panouri sandwich din lemn! Știți dacă există o restricție (din puncte de vedere a protecției de foc) in ceea ce privește pereții exteriori din lemn? Mulțumesc!
Foarte interesantâ prezentarea, intenționez să folosesc acest material pentru construirea viitoarei case. Mai am însă câteva temeri în ceea privește rezistenta acestuia la umiditate și la foc. Am înțeles că se aplică substanțe speciale, dar în același timp vad pe site-ul diverșilor producători că au o durată limitată în care este garantată eficienta tratamentului. Ce se întâmplă după perioada de 3-5 ani de garanție, trebuie aplicată din nou sau cum se procedează?
Rezistenta este aptitudinea unui lemn de a-si pastra stabilitatea la foc iar procesul de ignifugare creeaza comportamentul/reactia unui lemn in timpul unui incendiu. Rezistenta unui lemn este calcualata prin proiectul tehnic si este valabila intreaga durata de viata a lemnului iar procesul de ignifugare se repeta o data la 5 ani.
@@tehnicawoodisfuture4972 Nu vă supărați, însă răspunsul este puțin evaziv sau este tradus din altă limbă. Nu contest rezistenta lemnului la temperaturi înalte, unde s-a demonstrat că se comporta mai bine decât oțelul. Totuși să îmi spuneți că ignifugarea influențeaza doar comportamentul materialului la incendiu, este puțin eronat. Citez: "ignifugarea este procesul prin care se tratează lemnul cu substanțe ignifuge pentru a-i mări rezistenta la foc..." Dar nu asta am întrebat, sunt conștientă că este un material care arde și trebuie obligatoriu protejat. Pe mine mă interesează strict: 1. Ce fac după ce-i 5 ani după care expiră ignifugarea? Demontez casa și mai ignifugam încă o dată? 2. Am înțeles că rezistenta structurii din lemn este calculată de la inceput, nu contest asta. Întrebarea este ce se întâmplă după un incendiu în care clădirea mai este în picioare, dar rezistenta ei a fost mult redusă datorita arderii parțiale a materialului? La fel o demontam și înlocuim pereții? Pentru că sigur nu se va mai comporta așa cum a fost proiectată inițial. Mulțumesc pentru înțelegere și răspunsuri!
@Ion reprezentati compania Tehnica Wood? Pentru că am văzut că ați răspuns mai multor comentarii. Dacă da, răspunsul dumneavoastră nu este foarte încurajator. Să înțeleg că dacă nu am foarte multi bani, să nu optez pentru o construcție din lemn pentru că nu mi-aș permite niciodată să obțin o casă sigură?
Stimata @@alinamatei3466 , vorbind strict despre ignifugare, dupa 5 ani chemati o firma specializata pentru a ignifuga din nou lemnul. Ce se intampla dupa un incendiu este greu de estimat deoarece sunt multi fatori la mijloc. Puteti urmari un filmulet aici: ruclips.net/video/AN1bzi_z57M/видео.html. Constructiile din lemn sunt în general caracterizate printr-o rezistenta mare la foc deoarece: stratul carbonizat format pe o suprafata de lemn ofera protectie si impiedica extinderea focului in interior; lemnul ars isi pastreaza rezistenta , fibrele lemnului din zona nearsa nu isi pierd rezistenta, rezistenta și rigiditatea lemnului în interiorul secțiunii carbonizate rămân practic neschimbate, conductivitate termica redusa. CLT este considerat un material masiv si nu necesita ignifugare. El ofera din proiectare o rezistenta la foc de 30, 60 respectiv 90 min. BSH sau grinzile din lemn lamelat incleiat, au din proiectare o rezistenta la foc de 15, 30, 60, 90, 120 min iar ignifugarea ofera o rezistenta in plus (in minute) intarziind aparitia focului.
Felicitari pentru reportaj! De mult timp urmaresc acest tip de material de constructie CLT, doar ca m-am "ferit" pentru ca stiam ca trebuie adus de afara, ceea ce insemna cost suplimentar! Se poate estima un cost pentru transportul de la Timisoara pana la Ploiesti, pentru o casa de aproximativ 100 mp, P+M? Multumesc si spor in continuare!
Abia astept videourile tale. Multa informatie de calitate si foarte pretioasa. Poate chiar mai bine decat #casebune.ro ;-) Recunosc este mult potential in CLT chiar si in Romania, insa pretul mai trebuie sa scada. Are multe avantaje, dar si dezavantaje. Pe mine m-ar interesa o combinatie de panouri CLT si panouri izolate cu paie.
Salutare Marius, sunt un mare fan de cand te-am descoperit la casa Buhnici si am o intrebare legat de CLT. Poti sa faci o casa cu terasa verde, in loc de acoperis, din CLT? Stiu ca hidroizolatia este importanta la un astfel de "acoperis" dar ma refer ca structura/rezistenta + zapada iarna ca stau in Brasov. Multumesc.
Daca a durat 30 de minute asamblarea panoului, nu au probleme cu dezlipiri/delaminari din cauza timpului foarte indelungat in care adezivul nu este presat?
Esenta e ca prin stratificare cu fibre in contrsens ii creste foarte mult rezistenta si elesticitatea grinzii. Cat priveste tehnologia- robotizarea , asta lasa de dorit. Cat credeti ca I investitia initiala. Se foloseste o technologie pentru care trebuie sa platesti ?
Daca fabrica din austria = 100% automatizare , cea de la noi la ce procent se situeaza ? Ce parere ai despre structura casei RIA din Dambovita vs CLT unde se situeaza ca randament daca (presupun) CLT =100% , Paie casa RIA = x% ? Care este cel mai buna ca randament/raport calitate pret solutie pentru structura la ora actuala ?
Pentru ca urmarind videoul am tot vazut ca era vorba in principal de grinzi din CLT iar de la jumatate in colo am vazut ca era vorba si de panouri din Clt. Daca va deranjeaza intrebare pusa ulterior va rog sa o treceti cu vederea. O seara buna.
Marius te rog frumos imi poți spune pe ce suprafața se întinde fabrica? Pentru ca ma gandesc la un asemenea proiect la Constanta! Sunt eu sunt un fost inginer in prelucrarea si exploatarea lemnului , iar prima experiență cu CTL am avut-o in 1998 când lucram la singura fabrica din românia care facem CTL . Iar noi ne-am axat pe ferestrele din tripul strat laminat unde grosimea profului era de 89/79mm unde foloseam adeziv din belgia garnituri pe 3 rânduri din austria si feoneria roton germania dar prețul la cea vreme de la 250$ p/m au facut ca români sa aleagă ferestele din pvc-ul pret la acea vreme 70$ si lipsa de contracte la acea vreme mi-a asigurat falimentul fabrici la acea vreme eram singura fabrica din românia care patenți de institutul Green House Germania.
Felicitări,,,,,Felicitări investitorilor si tot profitul pleacă afara....pacat nimeni nu înțelege că atîta timp cat statul român nu investește în aceste fabrici va fi greu pnț economia tarii....
Am și eu o întrebare. În timpul exploatării casei fabricate din CLT nu produce zgomote? Gen trosnituri, pocnete asemenea mobilei? Dar la o anvergură mai mare, zgomote puternice
In primele luni pana se aseaza structura sub greutatile finale, se mai aud zgomote, corelate si cu cicluri de vara - iarna. Lemnul e uscat. Primii 2 ani pot fi mai zgomotosi, dar apoi nu mai sunt probleme
Salut, de ce nu se vorbeste si despre casele eficiente energetic low-tech cu costuri mai reduse - mai ales pt zona rurala unde banii nu exista, dar exista timp (mai e nevoie doar de un creier si reteta pentru casa este gata)? 1000 euro/ mp este destul de mult, mai ales ca oamenii de obicei isi doresc case de peste 70mp desfasurati. Ori invata oamenii ca si 40-50 mp desfasurati sunt ok, ori incep sa castige mai multi bani...
Salut! Ar fi mai bine daca ai renunta la modul de filmare cu mana sau cu selfistick-ul. Roaga o alta persoana sa filmeze, modul acesta de a fima singur e foarte obositor. De multe ori nu incadrezi bine iar apropierea ta excesiva de camera nu avantajeaza deloc.
Tehnic vorbind, imi place de mor cand vad cum se lucreaza dar astept cu nerabdare momentul in care vom produce si promova si elemente constructive care au ca material de baza orice altceva decat "padure". M-am saturat de ideea de ca naaaa, daca vrei omleta trebuie sa mai spargi si ceva oua.
@@MariusSoflete Am visat si eu cu tastatura pornita.... defect profesional. La noi nu se prea replanteaza. Avand in vedere ca sunt vreo doua, trei mii de paduri la pamant si dureaza vreo 25, 30 de ani sa refaci o padure, chair daca le-am planta saptamana asta pe toate tot nu da bine atat timp cat gradul de sustenabilitate este direct proportional cu interesul si eficineta cu care autoritatile "regenereaza" Daca tot vorbim de marketing prin regenerare sa stii ca as fi mult mai interesat sa cumpar de la un "producator" care, macar doar asa ca "imagine" mi-ar atas la contract o vedere din drona cu miile de hectare despadurile de unde vine lemnul, oimagine cateva mii de hectare cu o padure pe la 11 anisori si inca o imagine cu mii de hectare pline cu puietii pusi saptamana asta. Asa da, asa as cumpara de placere.
Incearca sa mai stai si-n spatele camerei, nu stiu de ce insisti sa tot apari in prim plan. Daca vrei sa arati ceva, stai frumos in spatele ei si arati ce e de aratat, daca stai de vorba cu cineva, tot asa, iti focalizezi interlocutorul, nu-l iei in brate ca sa apareti amandoi in cadru. Sper ca nu suferi de narcisism.
Salut Marius ,Eu de ce nu pot sa fac acasa CLT? Care sant conditiile de baza pentru a realiza un CLT? Adezivul il aplic cu pensula.in loc de presa folosesc greutati.
Pui atat de mult accent pe un material care este eficient economic doar de la un numar de 3 etaje minim. Pentru orice "casa de om normal" CLT este definitia risipei, economic vorbind.
Se vieni a trovarmi dal 10 al 20 aprile per un caffè a Faraoani 506 Bacau vedi la mia casa in balot de paie di 500 mq , sarebbe un piacere scambiare idee con persone ok come te
Ma bucur sa aud ca s-a deschis si la noi. Imi place super mult de tipul care a prezentat procesul. Romana e foarte grea si vorbeste super bine, felicitari.
Multe mulțumiri pentru tot efortul pe care îl depui aducându-ne atâtea informații interesante.
Big Like!
Multumesc Petrica!
Foarte frumos și profesionist, mulțumim Marius pentru aceste clipuri minunate și informative mă bucur că există așa ceva în românia
Soflete the best!!! Multumim pt noutati iar firmei Tehnica mult succes si dezvoltare maxima.
Multumesc Lucian!
Multumim!
Wow! Super Marius.Numai noutati.Multumim
Ma bucur! Multam!
Și când mă gândesc câți ingineri cu diplomă nu sunt in stare nici măcar să vorbească, să explice în limba română un proces tehnologic asemănător . Mă refer la cei care doar au o diplomă . În fine. Respect, bravo , mult succes pe plaiurile bănățene și pe cele din zonă sau chiar mai departe.
KRATTIGER CHRISTOF banuiesc ca este german :) Bine ca stie macar atat.
@@luciferke11 Er kommt aus Switzerland. Ich hoffe habe ich richtig verstanden.
@@violaknight1989 in Ordnung. Nicht deutsch, sondern schweizerisch. Aber es ist nicht die Muttersprache des Rumänischen und es ist schön, so viel gelernt zu haben.
Și cînd te gîndesti că sunt maghiar care cică nu pot vorbi românește.
Bravo ma bucur enorm de mult ptr Romania ptr ca incepe sa evolueze tehnologic.
Respect ptr toti cei care au contribuit sa faca aceste fabrici care sunt o adevarata arta a tehnologiei si constructie unei case pasive bine etansa.
Felicitari investitorului si voua pentru filmare !
Super! Ma bucur pentru viitorii vostri beneficiari! ;)
Multumim frumos! ;)
👍💖👍 Super fain!!! Eu deja vizualizez pe terasa mea o pergola făcută cu mare arta de băieții ăștia faini de la Timișoara.Felicitări!!!
Multumim, va asteptam!
Bravo soflete ...nu am putere financiară pt o casa din CLT ...altfel tu erai omul de mi-ar fi placut sa- mi faca o casa .FELICITARI
Bravo ,bravo ,bravo in sfârșit intrăm și noi in rândul lumii în acest domeniu ,foarte frumos reportajul ține-o tot așa Marius numai bine
Mulțam!
De cand Buhnici, Soflete si Tifui au inceput sa prezinte idei pentru case pasive, am ajuns sa am dubii cu privire la casa clasica romaneasca facuta din caramida, cu polistiren, tigla, fara ventilatie si cu centrala pe gaz sau peleti. Felicitari, ne gandim serios sa mai strangem bani si sa facem o casa cu tehnologii moderne.
Super! Ma bucur! Urmeaza articole si despre restul materialelor de constructii si cum sa construiesti corect si pe variantele clasice. Urmareste in continuare blogul, dar mai ales distribuie materialele!
@@MariusSoflete asta cred ca ar interesa pe multă lume,adică ceva din lumea reală, palpabilă dar făcut mai "smart"..
greu ă?
Eu am alte dubii, cunoscand stilul de plasator de produse a lui Buhnici! Cred ca doar isi umfla buzunarele unii. Cred si ca sunt bune ca si case...dar intr-o anumita masura.
Atat de pasionat omul de ceea ce face incat poarta verigheta facuta din lemn. :)
Foarte frumos, complimente!!!
Progres!Felicitari si succes!Multumim!
Multumim!
Multumim!
Foarte bun reportajul! Felicitări și la mai multe :)
Felicitări.
Multumim!
Super fain
In sfarsit si la noi
Succes in activitate🍻👍👍
Multumim!
Fascinant!
Prima dată am văzut in occident, cu aproape 20 ani în urmă, construcții din CLT şi mi-au atras atenția, mă bucur să le pot vedea acum şi în România, sunt superbe.
Foarte frumos fiti sanatosi
Felicitari. 👏🏼👏🏼
Multumim!
Înteleaptă recomandarea de la început! Să te audă și să te asculte toate românurile omule.
M-a surprins si pe mine ce a zis Christof
care recomandare?
@@Velaxa 37:39
Respecte Soflete ,si la noi se poate doar tr sa vrei cu adevarat.
Mulțumesc!
Se poate folosi CLT la inchiderea unui balcon dintr-un bloc vechi???
Bravo 👌👌👌
Buna ziua, in primul rand va multumesc foarte mult pentru tot contentul pe care il faceti, foarte informativ. In al doilea rand imi puteti recomanda un proiectant “scump” cu experienta in CLT pe raza municiupiului Cluj-Napoca ?
Scrie-ne pe office@ingineriecreativa.ro
Frumos. Dar ai ramas dator cu un raspuns la video-ul despre timber frame. Recomanzi si alte fabrici de timber frame, in afara de Dimmer?
Is dator cu vreo 800 de raspunsuri. Dar vin in curand
Ok. Te inteleg. Astept cu nerabdare un raspuns. Ma intereseaza subiectul si as vrea sa am mai multe( cel putin 2) firme din care sa aleg.
Wow ce fain,case din lemn prea fain,ce inovator...dezpădurire plăcută
Ce parere ai despre casele facute de EcoKit Bacau?
Cam care ar fi clasa de rezistență la foc pentru o asemenea construcție? Au timp pompierii să vină?
Dar combinat cu materialele combustibile dintr-o locuință normală?
Se tot subliniază faptul că acest CLT este ignifugat, aici cu o sare, în Austria că se oprește focul la primul strat de adeziv (sic), dar nimeni nu precizează cât timp rezistă la foc acest tip de constructii, pus în operă (nu doar test pe o mostră de material).
Pe site-uri de specialitate, rezistența unei structuri din lemn este 15-30 minute, dar atenție, neportante, fără rol structural.
Pe lângă faptul că nu este clar cât timp rămâne în picioare o astfel de construcție, se mai pune și întrebarea dacă după un asemenea eveniment neplăcut în ce măsură mai poate fi utilizată sau trebuie demontate și înlocuite părțile afectate.
Tot respectul pentru lemn, un material nobil, dar problematic în exploatare, însă prefer case pasive în care și durabilitatea este un criteriu important, nu doar să îl eliminăm de dragul utilizarii unor materiale eco.
Cu o informare mai atentă, putem obține o casă pasivă sau eficientă energetic la un preț asemănător cu cel al construcțiilor clasice (inclusiv ventilatia cu recuperare de căldură), dar mult mai rezistente.
ruclips.net/video/2Qg1j17pkZ4/видео.html
Salut marius, a-și vrea sa vizitez Șantierul care o sa fie la Oradea dacă poți sa îmi dai mai multe detalii unde o sa fie ( strada , cartier ). Mulțumesc !
Revin cu update aici
Ar fi foarte interesant, mai ales ca sunt din Oradea si eu. Daca se intampla se ai detalii si se poate, te rog sa imi transmiti si mie! Multumesc
Salut, cum se comporta CLT-ul la inundatie ?
Clt ce preț avea anul trecut ? Și cât este acum
Bună seara! Vă scriu in legătura cu o viitoare hală de producție (bere)! Aș dori sa o construiesc pe structura din metal și cu panouri sandwich din lemn! Știți dacă există o restricție (din puncte de vedere a protecției de foc) in ceea ce privește pereții exteriori din lemn? Mulțumesc!
lemnul de unde al aduce
Cumparam lemn din Romania.
@@tehnicawoodisfuture4972 asa se zice mai nou al cumpărați 😁
Foarte interesantâ prezentarea, intenționez să folosesc acest material pentru construirea viitoarei case. Mai am însă câteva temeri în ceea privește rezistenta acestuia la umiditate și la foc. Am înțeles că se aplică substanțe speciale, dar în același timp vad pe site-ul diverșilor producători că au o durată limitată în care este garantată eficienta tratamentului. Ce se întâmplă după perioada de 3-5 ani de garanție, trebuie aplicată din nou sau cum se procedează?
Rezistenta este aptitudinea unui lemn de a-si pastra stabilitatea la foc iar procesul de ignifugare creeaza comportamentul/reactia unui lemn in timpul unui incendiu. Rezistenta unui lemn este calcualata prin proiectul tehnic si este valabila intreaga durata de viata a lemnului iar procesul de ignifugare se repeta o data la 5 ani.
@@tehnicawoodisfuture4972 Nu vă supărați, însă răspunsul este puțin evaziv sau este tradus din altă limbă. Nu contest rezistenta lemnului la temperaturi înalte, unde s-a demonstrat că se comporta mai bine decât oțelul. Totuși să îmi spuneți că ignifugarea influențeaza doar comportamentul materialului la incendiu, este puțin eronat. Citez: "ignifugarea este procesul prin care se tratează lemnul cu substanțe ignifuge pentru a-i mări rezistenta la foc..."
Dar nu asta am întrebat, sunt conștientă că este un material care arde și trebuie obligatoriu protejat. Pe mine mă interesează strict:
1. Ce fac după ce-i 5 ani după care expiră ignifugarea? Demontez casa și mai ignifugam încă o dată?
2. Am înțeles că rezistenta structurii din lemn este calculată de la inceput, nu contest asta. Întrebarea este ce se întâmplă după un incendiu în care clădirea mai este în picioare, dar rezistenta ei a fost mult redusă datorita arderii parțiale a materialului? La fel o demontam și înlocuim pereții? Pentru că sigur nu se va mai comporta așa cum a fost proiectată inițial.
Mulțumesc pentru înțelegere și răspunsuri!
@Ion reprezentati compania Tehnica Wood? Pentru că am văzut că ați răspuns mai multor comentarii. Dacă da, răspunsul dumneavoastră nu este foarte încurajator. Să înțeleg că dacă nu am foarte multi bani, să nu optez pentru o construcție din lemn pentru că nu mi-aș permite niciodată să obțin o casă sigură?
Stimata @@alinamatei3466 , vorbind strict despre ignifugare, dupa 5 ani chemati o firma specializata pentru a ignifuga din nou lemnul. Ce se intampla dupa un incendiu este greu de estimat deoarece sunt multi fatori la mijloc. Puteti urmari un filmulet aici: ruclips.net/video/AN1bzi_z57M/видео.html.
Constructiile din lemn sunt în general caracterizate printr-o rezistenta mare la foc deoarece: stratul carbonizat format pe o suprafata de lemn ofera protectie si impiedica extinderea focului in interior; lemnul ars isi pastreaza rezistenta , fibrele lemnului din zona nearsa nu isi pierd rezistenta, rezistenta și rigiditatea lemnului în interiorul secțiunii carbonizate rămân practic neschimbate, conductivitate termica redusa.
CLT este considerat un material masiv si nu necesita ignifugare. El ofera din proiectare o rezistenta la foc de 30, 60 respectiv 90 min.
BSH sau grinzile din lemn lamelat incleiat, au din proiectare o rezistenta la foc de 15, 30, 60, 90, 120 min iar ignifugarea ofera o rezistenta in plus (in minute) intarziind aparitia focului.
Felicitari pentru reportaj! De mult timp urmaresc acest tip de material de constructie CLT, doar ca m-am "ferit" pentru ca stiam ca trebuie adus de afara, ceea ce insemna cost suplimentar! Se poate estima un cost pentru transportul de la Timisoara pana la Ploiesti, pentru o casa de aproximativ 100 mp, P+M? Multumesc si spor in continuare!
Ce am uitat sa adaug, oare exista arhitecti care sa ajute la constructia unei case din CLT?
Abia astept videourile tale. Multa informatie de calitate si foarte pretioasa. Poate chiar mai bine decat #casebune.ro ;-)
Recunosc este mult potential in CLT chiar si in Romania, insa pretul mai trebuie sa scada. Are multe avantaje, dar si dezavantaje. Pe mine m-ar interesa o combinatie de panouri CLT si panouri izolate cu paie.
Salutare Marius, sunt un mare fan de cand te-am descoperit la casa Buhnici si am o intrebare legat de CLT.
Poti sa faci o casa cu terasa verde, in loc de acoperis, din CLT?
Stiu ca hidroizolatia este importanta la un astfel de "acoperis" dar ma refer ca structura/rezistenta + zapada iarna ca stau in Brasov.
Multumesc.
Daca a durat 30 de minute asamblarea panoului, nu au probleme cu dezlipiri/delaminari din cauza timpului foarte indelungat in care adezivul nu este presat?
ma inscriu pe lista clientilor
Salut, daca atasezi un șitet la microfon si îl pui la gât, nu o sa mai probleme de sunet, fara misto, nu-ti fie jena sa-l atârni a gât !
Intru-n fel imi pare bine ca au deschis fabrica de CLT in ROmania
...dar intr-un fel mi ciuda... vroiam sa o deschid eu :-)
;))
Încearcă este loc și pentru tine! Dacă vei lucra cinstit cu clienții vei avea comenzi nenumărate.
Esenta e ca prin stratificare cu fibre in contrsens ii creste foarte mult rezistenta si elesticitatea grinzii. Cat priveste tehnologia- robotizarea , asta lasa de dorit.
Cat credeti ca I investitia initiala. Se foloseste o technologie pentru care trebuie sa platesti ?
Salut Marius! Exista vreun arhitect in Romania capabil sa proicteze o casa pe CLT?!?
Daca fabrica din austria = 100% automatizare , cea de la noi la ce procent se situeaza ? Ce parere ai despre structura casei RIA din Dambovita vs CLT unde se situeaza ca randament daca (presupun) CLT =100% , Paie casa RIA = x% ? Care este cel mai buna ca randament/raport calitate pret solutie pentru structura la ora actuala ?
Am ramas impresionat ca este fabrica de clt in Romania dar si la 10 km de unde ar urma sa imi fac in vitor o casa 😊
Aici se pot face si panouri de clt, asemanatoare proiectului casei buhnici?
@@gibalex1 păi despre asta e vorba, exact plăcile de CLT, da, exact ca la Buhnici... doar că e fabricat la noi în țară
Pentru ca urmarind videoul am tot vazut ca era vorba in principal de grinzi din CLT iar de la jumatate in colo am vazut ca era vorba si de panouri din Clt. Daca va deranjeaza intrebare pusa ulterior va rog sa o treceti cu vederea.
O seara buna.
@@gibalex1 da, panourile CLT sunt ca si cele din proiectul casa Buhnici.
Salut Marius poți sa îmi spui ca ideie ce sumă de investiție pt o asemenea fabrică de CTL ?
Intre 2 si 7 mil euro
Marius te rog frumos imi poți spune pe ce suprafața se întinde fabrica?
Pentru ca ma gandesc la un asemenea proiect la Constanta! Sunt eu sunt un fost inginer in prelucrarea si exploatarea lemnului , iar prima experiență cu CTL am avut-o in 1998 când lucram la singura fabrica din românia care facem CTL . Iar noi ne-am axat pe ferestrele din tripul strat laminat unde grosimea profului era de 89/79mm unde foloseam adeziv din belgia garnituri pe 3 rânduri din austria si feoneria roton germania dar prețul la cea vreme de la 250$ p/m
au facut ca români sa aleagă ferestele din pvc-ul pret la acea vreme 70$ si lipsa de contracte la acea vreme mi-a asigurat falimentul fabrici la acea vreme eram singura fabrica din românia care patenți de institutul Green House Germania.
Wow. Trist sa aud asta. Cam ce înseamnă să fii pionier intr-o industrie mult prea devreme :(
Cat de complicat este acest proiect. Impresionant.
Ca in orice altă industrie :)
Cum se numește firma??
Cat costa un metru cub de clt de 6 cm sau metru patrat cum se vinde?
LOgic ar fi dupa complexitate. Nu e tot una sa-ti faca un metru patrat simplu, sau alt metru patrat, taiat nu stiu cum, gaurit, etc
Felicitări,,,,,Felicitări investitorilor si tot profitul pleacă afara....pacat nimeni nu înțelege că atîta timp cat statul român nu investește în aceste fabrici va fi greu pnț economia tarii....
Am și eu o întrebare. În timpul exploatării casei fabricate din CLT nu produce zgomote? Gen trosnituri, pocnete asemenea mobilei? Dar la o anvergură mai mare, zgomote puternice
Ba da se aud pocnete datorita uscării lemnului
In primele luni pana se aseaza structura sub greutatile finale, se mai aud zgomote, corelate si cu cicluri de vara - iarna. Lemnul e uscat. Primii 2 ani pot fi mai zgomotosi, dar apoi nu mai sunt probleme
@@MariusSoflete Mulțumesc mult pentru răspuns domnule.
Salut, de ce nu se vorbeste si despre casele eficiente energetic low-tech cu costuri mai reduse - mai ales pt zona rurala unde banii nu exista, dar exista timp (mai e nevoie doar de un creier si reteta pentru casa este gata)?
1000 euro/ mp este destul de mult, mai ales ca oamenii de obicei isi doresc case de peste 70mp desfasurati.
Ori invata oamenii ca si 40-50 mp desfasurati sunt ok, ori incep sa castige mai multi bani...
Condusa de straini ?!
Salut! Ar fi mai bine daca ai renunta la modul de filmare cu mana sau cu selfistick-ul.
Roaga o alta persoana sa filmeze, modul acesta de a fima singur e foarte obositor. De multe ori nu incadrezi bine iar apropierea ta excesiva de camera nu avantajeaza deloc.
Metrul cub preturi???
Unde poate fii cumpărat???
Pentru preturi si oferte va rugam sa ne scrieti pe adresa de mail info@tehnicas.ro. Multumim!
Tehnic vorbind, imi place de mor cand vad cum se lucreaza dar astept cu nerabdare momentul in care vom produce si promova si elemente constructive care au ca material de baza orice altceva decat "padure".
M-am saturat de ideea de ca naaaa, daca vrei omleta trebuie sa mai spargi si ceva oua.
Si ce alt material in afara de “padure” este 100% regenerabil? Prin exploatarea corecta, lemnul este o resursa infinita de material.
@@MariusSoflete Am visat si eu cu tastatura pornita.... defect profesional.
La noi nu se prea replanteaza. Avand in vedere ca sunt vreo doua, trei mii de paduri la pamant si dureaza vreo 25, 30 de ani sa refaci o padure, chair daca le-am planta saptamana asta pe toate tot nu da bine atat timp cat gradul de sustenabilitate este direct proportional cu interesul si eficineta cu care autoritatile "regenereaza"
Daca tot vorbim de marketing prin regenerare sa stii ca as fi mult mai interesat sa cumpar de la un "producator" care, macar doar asa ca "imagine" mi-ar atas la contract o vedere din drona cu miile de hectare despadurile de unde vine lemnul, oimagine cateva mii de hectare cu o padure pe la 11 anisori si inca o imagine cu mii de hectare pline cu puietii pusi saptamana asta. Asa da, asa as cumpara de placere.
🙂👍
Makovecz is the GOAT
Imi imaginez ca pretul casei finale trebuie sa fie mai ieftin, cu cel putin valoarea transportului din vest, aprox 5000 €, adevarat ?
Fac calculele pe proiectele viitoare pentru un pret mai precis
@@MariusSoflete minunat, astept cu nerabdare.
Sanatate maxima
@@MariusSoflete Ai cumva in plan un video detailat cu costuri pentru casuta de CLT din Oradea, care apare in cateva secvente in acest video?
Da dar dupa ce se incheie tot santierul
Incearca sa mai stai si-n spatele camerei, nu stiu de ce insisti sa tot apari in prim plan. Daca vrei sa arati ceva, stai frumos in spatele ei si arati ce e de aratat, daca stai de vorba cu cineva, tot asa, iti focalizezi interlocutorul, nu-l iei in brate ca sa apareti amandoi in cadru. Sper ca nu suferi de narcisism.
barbarian bun sfat! Moderatorul unui show să stea în spatele camerei!
Lemnul adus este doar din pădurile României?
Da, lemnul este din Romania.
Mai ne trebuie paduri oare ma întreb si eu.
Salut ,
inteleg ca este aceasi calitate a produsului ca si "afara"
Se apropie, iar certificarile sunt in curs
@@IZODOM nu e aracet, Christoff din inertie ii spunea aracet in loc de PU, dar e adeziv pu
"... Petru, inginer. Și acolo a intrat și un cățel... tot inginer"
Totul are un început 🙈🙉🙊spor la mai mare. Filmulețe de la clădirea de birouri de la Oradea
In curand!
De obicei românul ia ce e mai ieftin la început și după mai vede el
Nu toți
Da așa este
Salut Marius
,Eu de ce nu pot sa fac acasa CLT?
Care sant conditiile de baza pentru a realiza un CLT?
Adezivul il aplic cu pensula.in loc de presa folosesc greutati.
Te-ai abtinut cu brio :)
31:30 edit urgent :):):)
Omu asta ii ARDELean deja fain accent
:))
Pui atat de mult accent pe un material care este eficient economic doar de la un numar de 3 etaje minim. Pentru orice "casa de om normal" CLT este definitia risipei, economic vorbind.
Ai nevoie de un cameraman.
Atunci Vlad era ocupat cu facultatea și nu a putut veni. Dar nu e bai, la restul avem cameraman :)
Se vieni a trovarmi dal 10 al 20 aprile per un caffè a Faraoani 506 Bacau vedi la mia casa in balot de paie di 500 mq , sarebbe un piacere scambiare idee con persone ok come te
0749679274
Technologie elvetiana. Plina de robotei
Si omuleti
Mi se pare mine sau traduci din romana in romana 😂
are Romania paduri...
Morti lor de ce nu aduc lemn din Elvetia
Captivanta prezentare, ce da masura firescului, aprecierii superlative (aprox. unanime), a acestui Tanar ce-si ia in serios vocatia si visele
Cine stie după ce sa se uite in videoclipul asta, se ia cu mâinile de cap.
Abraicht... e masina de indreptat-frezat, asa ca sa stii!