Onze Natuur doorgrond - II. De wereld onder het wateroppervlak

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 окт 2023
  • 💡 Finland heeft 1 000 meren, Limburg 1 001 vijvers. 1 175 zelfs, om precies te zijn. Je vindt ze in De Wijers, een natuurgebied van wel 700 hectare water en riet. Ecologen en evolutiebiologen van KU Leuven verkennen niet alleen stilstaande waters, ze onderzoeken ook snelstromende rivieren en schorregebieden. De biodiversiteit in en om het water is enorm. Zelfs binnen één en dezelfde rivier zijn de verschillen groot. In een stroomversnelling vind je meer zuurstof dan in vlakke poeltjes, wat verschillende soorten aantrekt. En in helder water groeien meer planten, die beschutting bieden tegen roofvissen en tegelijk een bron van eten zijn. Onder water is het biodiversiteit troef.
    Toch staat de waterwereld onder zware druk. Aanhoudende droogte kan rivierbeddingen blootleggen. Om maar te zwijgen van menselijke vervuiling. Onderzoekers van KU Leuven helpen mee de biodiversiteit bewaken. Zo meten ze effecten van pesticiden op waterjuffers. Hun onderzoeksresultaten zijn zelfs de grondslag van milieuwetgeving! De mens heeft invloed op water, maar water heeft ook invloed op de mens. Van stilstaand water is geweten dat het methaan uitstoot, een krachtig broeikasgas dat mee verantwoordelijk is voor de klimaatopwarming. Met plastic vlotten proberen Leuvense wetenschappers het precieze mechanisme bloot te leggen. Hopelijk doen hun inzichten het tij mee keren…
    🎬 Onze Natuur Doorgrond is een vierdelige mini-documentaire die de de Belgische natuur toont zoals je haar nooit eerder zag. Je krijgt unieke beelden te zien van plekken die dichtbij maar onbekend zijn. Vier afleveringen lang treed je in de voetsporen van KU Leuven-onderzoekers.
    🌲 Deze video is het resultaat van het partnerschap van KU Leuven met Onze Natuur, de ambitieuze en verbluffend mooie natuurdocumentaire over de Belgische natuur. Bekijk meer content op hun website: www.onzenatuur.be/
    🌐 De experten in deze video zijn verbonden aan de departementen Aard- & Omgevingswetenschappen en Biologie van KU Leuven. Ontdek meer over deze onderzoekseenheden via ees.kuleuven.be/nl en bio.kuleuven.be/research
    📖 Interesse in een van onze opleidingen?
    * Opleidingsaanbod: www.kuleuven.be/opleidingen
    * Levenslang leren: www.kuleuven.be/continue/ople...

Комментарии • 1

  • @123whoisjerry
    @123whoisjerry 8 месяцев назад +4

    Zeer interessante video!