Toata stima, ma ajuta foarte mult aceste video postate despre casa timberframe deoarece si eu doresc sa construiesc o casuta pe parter de 50mp. Apreciez munca si calculele amanuntite pentru o casa cu pierderi minime de material.
Excelent, felicitări pentru eleganta proiectului și, evident, execuției! Exact ce căutam pe netul asta mare! Așa de tare m-a încântat expunerea detaliilor, rareori găsești așa ceva! Încă odată, felicitări! Abia v-am găsit, urmăresc “serialul” casei cu nerăbdare :)
Multumesc Ana, multumim pentru apreciere si vizionare! Cand ai de gand ca om sa faci un cuib , important este sa-l faci impreuna cu familia, nu te ajuta pe tine ca parinte , ci ii ajuta pe copii tai. Amintirile cu parinti nostrii ne definesc ca oameni si ceea ce suntem !
Multumesc Mosu', incerc sa mai fac cate ceva pe planeta asta si incerc sa las cumva felul meu de a face lucrurile....poate cineva se va inspira de aici si ii va ajuta acest filmulet !
Salut Andy, multumesc din suflet pentru apreciere si vizionare!!! Chiar imi place sa lucrez in lemn iar dorinta de a construi cu propriile maini cuibul familiei mele a fost a doua dorinta a mea in clasa a4a ! Prima dorinta ( atunci cand ne-a intrebat la scoala ce vrem sa ne facem cand v-om fi mari ) era sa fiu tatic si sa am un baiat si o fata ! Iata ca la 45 de ani de supravietuire in Romania am ajuns sa imi indeplinesc visul/dorinta ! Sfatul meu? Nu poti da timpul inapoi, fa direct traba cum trebuie si fi maxim ce poti fi in fiecare clipa , nu traim vesnic, " bate cuiul cum trebuie" pe planeta asta si altii vor fi motivati sa continue fiecare planurile lor ! Si nu uita niciodata pentru ce traiesti ! Multumesc inca o data Adonys Andy !!!
Este singurul lucru ce a mai ramas de valoare, sa ne ajutam intre noi ! Sanatate si voua, iar daca exista intrebari sau nelamuriri va astept cu placere sa va raspund ! Succes si voua si un pic de noroc ;) !
Multumesc frumos pentru apreciere, mai este mult de lucru, nu ma sperie (ca daca ma speria nu ma apucam )..... Ma bucur ca se poate urmari evolutia, ma gandeam chiar sa caut filmuletele de cand curtea era o "padure" de buruieni si sa explic ce am salvat , ce am gasit ...ar fi interesant cred ! Multumesc inca o data !
Multumesc frumos Alex, imi face placere sa fac asa ceva si tot ce inseamna lemn, deabea astept sa ajung la imbinari japoneze fara fier, dar acolo trebuie material dur"exotic" nu bradutii nostrii. Si la noi asi face din nuc, paltin, fag, corn....dar uscat? greu de gasit !(nu imposibil)
Depinde ce ti-ai propus, eu intotdeauna imi propun proiecte ce le pot duce la final, astfel implinirea si motivarea pentru proiectul urmator este maxima ! Cand esti sigur pe tine merg toate , cand astepti ajutor …nu prea ,binenteles ca ma bucur ca ma tine dumnezeu in viata si ca nu-mi pune piedici dreq, dar cand esti sigur pe tine e mai bine ! Altfel spus, poti sa te rogi la cine vrei tu , pana nu bati tu cuiul nu se intampla nimic ! Cu grija binenteles ca daca dai pe langa apar criticii - te-a batut domnulzeu ca lucrezi duminica :))! Dar ma amuza cei ce sunt habotnici caci pierd esenta vietii din cauza ochelarilor pus de religie ! Succes si tie Ciprian si mltumesc pentru vizionare si apreciere !
Sunt de parere ca singurul lucru ce putem face ca sa razbim intr-un sistem ce nu tine cu noi , este sa ne ajutam reciproc , iar atunci nu avem nevoie de autoritati ca sa ne “indrume”….pentru siguranta noastra si grija fata de noi , vai vai :)) !
@@CanalulDeScurgere Îți mulțumesc de întrebare....greu....speram să duc lucrul la bun sfârșit însă în viață mai sunt și vremuri mai puțin bune....un divorț asta m-a oprit m-a frânat de nu am știut cum mă cheamă....mergem înainte cu toții.... mulțumesc că am învățat de la tine... sănătate multă ție (vouă) grijă de voi vă salut pe toți ❤️
Același lucru l am făcut și eu ca tine.Am avut pe o tarla cumpărată ulterior spre a face ceva pe ea,4 anexe + o casa bătrânesc pe care le am dărâmat doar cu ambele mele ghetuțe fără nici un ajutor.Nu știu câte zeci,sute de tone au fost ca îmi e și acum greu sa estimez(a,plus bolovanii din pământ,niște imensitati cei mai mulți din ei la 70,80 kg,dar mi au fost de folos la fundația ciclopiana de la gardul executat ulterior😁Bravo,apreciez oamenii muncitori și nu i suport pe cei care spun ca or sa facă și ei ceva doar după ce se vor îmbogăți.La ora actuala sunt și eu în construcția uneia din lemn fix ca a ta dar la lungime cu 1ml mai mică. O fac singur pentru ca lucrez în domeniu și îmi e mai simplu.Oricum m ai impresionat,lucrezi mai bine și mai atent ca mulți meseriasi....Te urmăresc și bafta în continuare...😉
Salut Danut, multumesc pentru apreciere si iti urez spor si tie, ma bucur ca am inspirat , asta era si scopul, sa ajut ! Mult de munca , nu ma plang dar satisfactia case-i construite de tine, sa sti tu fiecare imbinare,surubel, chertare ….inteleg linistea care o ai cand ve-i sta in ea impreuna cu familia si afara va fi furtuna….exact acel moment te implineste ca om ca iti ocrotesti familia…este un sentiment greu explicabil dar unul dintre putinele de pe acest pamant ce te fac sa te simti om viu !!!
@@CanalulDeScurgere FELICITARI pentru marea realizare. Ai perfecta dreptate, satisfactia lucrului bine facut pentru familia ta si nu numai, este imensa. Si eu as dori tare mult sa fac ceea ce ati facut, dar nu sunt de meserie si nu am un plan inca. Sper sa gasesc suport si sa pot realiza casa mult dorita. Multa sanatate tuturor!
Multumesc ELF pentru apreciere, putem tine legatura daca vrei sa te ajut la casuta ! Ai un teren sau urmeaza? Daca ai deja terenul in ce zona a tarii este ? Si de acolo incepem ;)
@@CanalulDeScurgere buna si eu doresc sa fac o casuta asa am terenul pe langa brasov... urmeaza sa fac proiectul casei in august am putea sa tinem legatura daca doresti tot asa.. eu nu am idee...nu sunt in meserie si nu cunosc,dar prefer sa o fac eu....
Sarumana Mihaela pentru apreciere si vizionare! Cu ce-a mai mare placere tinem legatura , va ajut cum pot desigur ! Va recomand sa tineti cont (la proiect) de doua lucruri , amplasarea in teren in functie de punctele cardinale ( sa nu puneti usi sau geamuri spre nord) si de elevatia terenului ( preferabil ar fi cat mai drept pentru costuri cat mai mici )! Tot la proiect trebuie sa stiti exact unde vine tras curentul, tevile de apa( din put, daca exista) si scurgerea/ canalizarea! Ca sa nu aveti probleme ulterioare la spargerea placii , recomand ca trecerile prin placa sa se faca imbracate in izolatie pusa inainte de turnarea betonului, ca sa permita contractarea acestuia si spatiul de manevra in caz de faceti placa pe pamant ! Cablul de curent ar fi bine sa fie prin pamant si sa iasa in casa in apropierea panoului de sigurante ! Sa tineti cont de ce pereti interiori faceti ca apoi sa poata sustine mansarda ( in caz ca se merge pe aceeasi idee ca mine )iar la acoperis aveti grija la inclinatie , eu unu asi alege un unghi mai ascutit ( caci sunteti pe langa Brasov) peste 30 grade panta ! Daca aveti in vedere panouri solare va recomand sa le asezati pe acoperis spre sud sau daca aveti teren mare si vecini cumsecade sa le amplasati pe o structura pe teren ( acces mai rapid si curatare la indemana )! Deocamdata atat ! Sper sa aveti rabdare si sa nu omiteti pasi importanti ! Daca doriti pot veni la fata locului pentru o idee completa de "cum asi face eu " , dar cum doriti nu e problema , fara suparare oricum ! Succes va doresc si tinem legatura !
Bună dimineața , Mulțumesc domn Profesor! Prietenii mă strigă mai mult Mishu decât Mihai Îmi place că ești atent la detalii care de multe ori fac diferența. Si eu am probleme cu spatele dar la mine expunerea vara la soare , dimineața sau seara , sunt cele mai bune proceduri. Am văzut că mai tușești,deși nu pari răcit . Și eu am avut tusa uscata când m-am mutat bănuiesc că era de la mobilă, parchet laminat,și alte substanțe din casa nouă. OSB -ul ăsta conține formaldehida care zic unii că este cancerigen, e bine să fie lăsat mai mult la aerat și acoperit cu ceva etanș la final . Eu am pus OSB doar in succesiunea asta rigips -bariera de vapori (folie de polietilena) - OSB. Sănătate multă și spor să aveți!
Scara la mansardă e foarte îngustă.Am văzut asta la olandezi . Olandezi in schimb au geamurilor la mansardă mai mari , ca să încape mobila introdusă pe geam .Pe scară...nici o șansă.
Multumesc mult Mishu de apreciere, mie imi place la tine ca ai observat detaliile si asta nu face altceva decât sa ma liniștească ca vei face o treaba asa cum trebuie ! Nu am zis pana acum dar eu de la 17 ani nu mai am splina ( cauze medicale grave) si sunt predispus la probleme de plamani care sunt foarte sensibili ( ma si inerveaza uneori ) ca tusesc de la praf foarte fin avand si aspiratorul mare :)), si dimineata fara tricou ma face sa tusesc pana imi pun tricou sau e foarte cald afara , nu e o afectiune cu probleme ci doar senaibilitate la diferentele de temperatura ! Iar fara splina e nasol credema, am invatat sa imi dozez efortul iar cand am mai facut eu pe viteazul ....fizic am dus-o dar cand mi sau taiat genunchii din cauza lipsei de oxigen din sange si eram cu dulap in brate pe scari ....deci nu e de glumit ! Astfel cu efort dozat si atentie la ce mananc am ajuns anul asta la 47 ( pe 17 iulie) , un baiat de 11ani o fata de 23...4500( aproape) de oameni ce au mobila si acum de la mine, ce am construit prin curte si ce va urma, sintot ce am facut pana acum la altii si noua ca familie ....ma fac sa nu ma gandesc decat la domnul Doctor Ciochinaru de la SMC( oncologie ) care pot sa zic ca fara el asi fi facut leucemie si nu mai exista nimic ! Asta asa pe scurt , fara sa fie nevoie de statui sau titluri pe diplome sau sa conteze vreo foaie ce am dobandit-o prin institutii , tot ce iti da sistemul ca merit nu valoreaza nimic....incepand de la CNP ... nici o valoare , esti om pe planeta asta si trebuie sa traiesti si sa nu uiti ca esti viu si poti face orice ! In rest legat de sistem? Conceput sa te taxeze anual cu toate ca tu ca om te-ai nascut o si gura data si ai dobandit bunurile ( casa , masina , teren ,etc) o singura data , un sistem gresit total ! Dar ma bucura ca ne-am nascut Romani si ca avem parte de un creier ce ne face sa ne adaptam la orice ai sa vedem ansamblul placii de sah ! Va multumesc inca o data ca ma apreciati si daca pot va ajut cu ce pot !
La încălzirea în pardoseală vei avea o punte termică importantă la conturul plăcii de beton . Centrala electrică e cea mai scumpă variantă de încălzire . Îți trebuie și o soluție de avarie gen generator electric sau sobă,șemineu cu lemne pentru lipsă curent electric.
Scara la mansarda acum lucrez la ea , este de 900mm latime cu turnanta pe stanga din trepre( in turnanta) cel mai greu mod de a face curba dar si cel mai bun ca latime de treapta , golul de acara eate de 1000, o fac din dulapi de 50mm si lateralele si treptele ...fara contratrepte ca sa am lumina sub ea de la geamul alaturat si sa am pozitia talpii lejera ! Eate mai aerisita asa si nu se strange mizerie sau ceva in colturile si muchiile din contratrepte !
La podea izolatia va fi din xps grafit de 50mm cu folie sub ea lipita de ciment ce va face legatura cu folia de la peretii exteriori, pe afara grosimea de placa va fi izolata si impermeabilizata cu atentie ! Centrala electrica va incalzi doar puferul din care scot apa la 40 pentru pardoseala si apa calda menajera ! Centrala este bosch tronic 3500 de 9 kw ( in 3 trepte) cu un dispozitiv destept hande made ( de cineva priceput la asta) va face trecera treptelor din kw in kw ....dar o sa zic de ea la vremea respectiva ! Am in casa veche o teracota la care nu renunt, in caz de ceva o reconstruiesc in casa !
Sarumana Ramona, suntem la episodul 5 , le gasiti la sectiunea casa de la tara ! Casa este gata pe exterior , multumesc frumos pentru vizionare apreciere si abonare ( recomand )!
👏 jos pălăria! Este 1 lună de când am dat startul procesului de construire a unei case pe același sistem. Momentan sunt la stadiul birocratic și achiziție materiale. Întrebare, și sper sa nu fiu indiscret, ce cantitate de lemn, calculat în m³, ați folosit? Încă o dată, jos pălăria! E o plăcere să vezi oameni frumoși și responsabili!
Multumesc frumos pentru apreciere ! Am bagat aproximativ 7 m3 pentru structura dar pana marti o sa postez episodul 3 in care detaliez tot ce am bagat in structura , dimensiuni , unghiuri, conectori ( surubaraie, eluri ,tije,etc) cat si preturi numar de bucati si unde am folosit si ce am folosit ! Sunt foarte multi ce asteapta detaliile si vreau sa ajut , deci nu mai e mult si o sa va lamuresc !
Omule....toată stima....felicitări !!! Am și eu câteva întrebări. Momentan sunt la fundație. Și la mine urmează o casa pe structura lemn și video ul tau mi a plăcut foarte mult. Și acum întrebările. 1. Când mai uploadezi filmulețe cu interiorul :) mă interesează cablajul și tevaraia de la apa canalizare etc. 2. Cu ce ai dat pe exterior OSB ul și de ce. 3. Ce suprafața are casa ? Îți mulțumesc și încă o dată felicitări.
Salut Alin, multumesc frumos pentru apreciere, succes si tie si ai mare grija la calitatea lemnului ! 1- Episoadele 1 si 2 le-am postat anul trecut la final caci atunci am terminat la acel stadiu, lucrarea este in desfasurare, mi-asi fi dorit ca, casa sa fie gata si eu sa pun din urma :), dar am zis sa ajut cumva cat mai repede si sa impartasesc ceea ce am facut si cum am facut ca sa impulsionez pe cei ca tine. Caci sunt sigur ca suntem multi cei ce pot sa-si faca casele in regie proprie. 1-bis- Tevile de apa din interiorul casei vor fi aparente (nimic prin perete) pozate in stil industrial si vopsite (contrastant sau nu, o sa vad atunci), instalatia electrica va avea doua trasee importante, unul de 220V ce va alimenta consumatorii importanti, frigider, masina spalat rufe si cuptor (nu exista gaz in comuna) si altul de 12V ce va alimenta tot ce inseamna iluminat/becuri peste tot in casa, chiar si motorasele ce vor face ventilatia aerului(pe coborare) dintre mansarda, parter si camere (dar pana ajung la ele mai e "un pic" de lucru :) ...). Canalizarea si tevile de apa exterioare le-am tras inainte de fundatie/radier , caci pracic ce am facut eu este o placa radier de 300 cm grosime (supra evaluata si supra dimensionata pentru ce greutate va avea casa de lemn). Foarte important la o casa de acest gen pe o placa de beton este ca trecerea tevii de canalizare si trecerea tevilor de apa sa se faca prin izolatie groasa pentru a minimiza forfecarea tevilor in cazul unui cutremur puternic ce va deplasa casa pe orizontala o data cu placa. Dar si in acel caz se vor trage alte trasee exterioare cu un pic de efort ! Este intradevar un concept (daca il pot numi asa) de casa diferit dar cu costuri mult mai mici ! 2- Osb-ul l-am dat cu o pasta bituminoasa ce se aplica la rece ce contine bitum si cauciuc natural (cauta W6 la galeata de 10kg, o sa vezi ca are pretul cel mai bun, nu mai zi la nimeni :)) ), inainte sa dau osb-ul cu aceasta pasta(aplicata cu pensula ca sa intre bine peste tot) am bagat mastic bituminos din tuburi (gen silicon) cu aceeasi compozitie (poate sa fie Sika sau Soudal )in spatiile dintre placi.... pentru ca osb lucreaza la diferentele de temperatura si e important ca acei 2...3mm dintre placi sa fie plini si flexibili. Apoi peste am venit cu doua randuri(doua maini, a2a dupa uscarea primei maini) de pasta bituminoasa(aplico asa cum vine in galeata, nu adauga apa, amesteca bine, trebuie sa fie ca o smantana mai groasa) . Am facut acest lucru pentru a proteja osb-ul de eventualele picaturi ce trec de siding (finisajul alb ce l-am aplicat peste). Foarte important este ca din casa spre perete sa nu se faciliteze intrarea aburilor de nici un fel caci apa va ramane captiva in perete si atunci apar problemele. Condensul sau picatura se formeaza la diferentele de temperatura mari, la case neventilate si la suprafetele din materiale diferite ce faciliteaza condensarea. 3- Placa/radierul/fundatia (cum vrei sa ii zici) am facut-o cu 4 cm mai mare decat casa, dar cotele exterioare ale casei sunt 7m latime X 12,7 m lungime (nu am vrut 13 ), nu sunt superstitios dar veneam peste cabina de put si nu era K. Dar am reusit in proiectul facut de mine sa am 3 camere de 3550mmx3300xx (toate egale), doua camere sa aibe baite de servici cu cabina dus si o baie mai maricica, livingul este pentru luat masa, iar la mansarda va fi spatiu deschis de aproape 83mp folosibil pentru orice(e gandit deja dar va fi o supriza ) Un sfat prietenesc, incearca sa participi la tot ce se intampla la proiectul cu casa ta, daca te pricepi fale cum trebuie, nu te grabi, pe acelasi principiu strabunii nostrii au facut casele ce inca stau in picioare , si sunt case din pamant....pamant...caci nu aveau scule si nu existau materialele de acum. Nu uita niciodata ce scop are o casa si pentru ce o faci, iar daca casa ta iti va oferi confortul pe care-l vrei si te va feri de probleme de orice fel atunci aceea este casa ta...si te vei simti acasa mai ales daca ai facut-o tu ! Spor si succes in continuare, o sa continui cu documentarea acestui proiect in desfasurare, pe parcurs ce fac mai postez. Multumesc inca o data pentru atentia acordata, iar cand mai ai intrebari ...intreaba si iti voi raspunde cat de repede pot ! Spor si succes, rabdare multa si grija mare !
@@CanalulDeScurgere mă înclin pentru răspunsul complet. Chiar apreciez oamenii care împărtășesc din cunoștințe. Trebuie sa analizez ceea ce mi ai scris. E de mareeeee ajutor și nu doar mie. Dumnezeu sa ți ajute sa termini casa cu bine și te urmăresc cu nerăbdare. Spor in toate și încă o dată mii de mulțumiri. P. S. Când ai drum pe la Oradea sau Băile Felix da un semn. Berea e din partea mea !!!
@@manciualin Multumesc mult Alin , sanatosi sa fim ca ne descurcam noi cumva. Stai linistit ca nu e nevoie de nimic, e important ca informatiile sa ajunga la voi si sa ajute...e suficient pentru mine. Nu zic sa tineti cont de ce fac si de cum fac, dar vazand cum procedez eu incurajez si pe cei priceputi ....Cunosc sentimentul caci si eu am invatat de la altii, diferenta face ca eu am "furat" invataturile ...nu mi sau dat pe tava...si a fost foarte greu. Consider ca e mai bine ca "secretele" sa fie publice pentru cei ce le cauta si le inteleg, iar pentru cei ce nu se pricep degeaba le cauta caci nu le vor intelege si nu le vor aplica ! Spor, succes si te astept cu noi intrebari cand va fi cazul te ajut neconditionat !👍
Multumesc frumos pentru apreciere si vizionare ! Stiu la ce te referi, pe o lungime de 1m e curbata si nu poti alinia suprafetele cum trebuie , mai ales daca o pui intercalata , dar mai am pana acolo , poate gasesc o solutie sau o calitate mai buna la un pret rezonabil ! Sti ce ma batea gandul ? sa pun caramida si sa transform podeaua din living in podea medievala gen !
@@CanalulDeScurgere mergi pe ideea de gresie ,cum ai spus, poate un stejar mai inchis, cu plinta de polymer alba si da frumos. E totusi o casa moderna. Insa, foloseste cate 5 distantier autonivelanti cu pene pe fieccare latura si te va ajuta la curbele gresiei. Obligatoriu rost de 2mm( sa fie rectificcata) la IPAT . E una destul de buna la Dedeman: 112 lei mp arata bine si e Spania. Am pus la cineva anul trecyt.
@paluga1983 pai am ceva variante de caramida din vecini, din aceea arsa plina țiganeasca , dar vedem .., deocamdata ma lupt cu gardul si sunt asteptat cu episodul 6.
Felicitari pentru aceasta construcție minunata. Am o mica sugestie. Scoateți acel sunet de fundal. Sa urmărești acest video și sa auzi sunetul ala timp de o ora este chiar deranjant. Mai bine sa se audă sunetele din natura sau ce vorbiți dvs decât acel sunet.
Multumesc pentru apreciere si pentru vizualizare, nu am cum sa scot melodia caci am editat in alt program fata de youtube si asa sa salvat, regasiti asa cum v-am mai zis , explicatiile neintelese in episodul 3 sau inceputul episodului 4 cu prinderea Aurilor cu eluri si tija filetata ! Imi pare sincer rau de acest lucru!
Felictari pentru perseverenta si determinare. Nu stiu ce standard ati folosit pentru acesta constructie, nu seamana cu le nordamerican, deschiderile la pentru usi si ferestre dar ati facut "bird mouth" la "capriori" Aproape nimeni nu face asa ceva la noi, cand lucrezi cu meseriasi. Pentru protecie maxima contra incendiului tot materialul lemno ar fi trebuit sa fie finisat prin rindeluire, cu muchiile tesite dar stiu cta costa sa faci asta , asa ca, trecem peste.Incaodata, felicitari
Salut Bratu Romeo, multumesc pentru apreciere,vizionare si abonare (recomand). Bird mouth te referi la coada de randunica nu? in termenul romanesc. Pai era obligatoriu chertarea tinand cont de forma A-urilor si tensiunea descarcata in pereti . Stiu de rindeluire si de faptul ca fiecare frimitura de asche desprinsa sau fiecare "pufulete" (cum zic eu) e predispus sa se aprinda rapid in caz de incendiu, de aceea la toate elementele se rindeluiau cele 4 fete si se rotunjeau cele 4 muchii pe lung, asta ar fi insemnat un cost exorbitant la noi ! Multumesc inca o data pentru apreciere iar daca ai intrebari iti stau la dispozitie, mai ales ca ne-am mutat deja de pe 15 februarie in casa (difinitiv) si lucram printre picatele ! Adica am acces la internet si calculator, nu ma mai chinui dupa telefon !
Felicitări, și eu am facut o căsuța pe sistem timber în vara lui 2020.Am avut ambiție și am făcut-o singur, momentan încă mai lucrez la ea când am timp. Tot osb-ul pe exterior am apucat sa îl cumpăr la prețul vechi, acum mai am de cumpărat osb-ul pentru interior la prețul astronomic de acum....
Cate foi de osb ai nevoie ? Eu o sa pun osb de 12mm iar la acoperis de 10 ! Nu-l cumpara pana nu vorbim ( lasa-mi adresa de mail, te rog ), te pot ajuta !
Am avut nevoie de 90 de coli de 10 mm și 10buc de 22mm dar am cumpărat de la o firma de pe net, ceva mai ieftin decât marile magazine de materiale de construcții. Momentan lucrez la interior la folie și montaj rigips. Poți sa te uiți pe canalul meu, am încărcat ceva video. Sa ai spor în continuare
L-asi fi facut eu ca sa iasa mai bine de atat dar aveam la dispozitie 7 ore pana incepeau ploile totentiale, astfel am apelat la o echipa ce in 6 ore la dovedit. Sincer nu imi place ca au bagat suruburi parca asa dupa ureche, iar pe partea din spate mi-au lasat capatul de streasina iesit in afara, o sa ma sui eu sa mai tai din tabla ca sa vina cum trebuie. Au lucrat pe graba, zeci de cuie care n-au intrat in capriori….. ce sa mai zic . Sincer nu ma asteptam sa iasa impecabil dar asta este , cand o sa ajung acolo oricum acopar tot acoperisul cu panouri fotovoltaice ! Imi pare rau sincer, nu de banii care i-am dat, dar daca ma crezi muream uitandu-ma cum lucreaza neingrijit …dar asta este deocamdata ! Am intervenit eu de cateva ori ca sa mai traga de folie ca o monta de se strangea apa la streasina caci au plecat cu sipca dubla ca sa aiba cum sa stea. Suruburi bagate inestetic si aleator…… Ca exemplu uitate cu atentie la atelierul alb de la inceputul filmului acolo a fpst mana mea l acoperis, urmareste cu atentie cum formeaza o linie suruburile si la ce distanta le-am pus ! Dar asa cum am zis , dupa ce o sa pun panouri nu mai imi fac probleme !
Acum am recitit, va referiti la prinderile capriorilor si a framing-ului de acoperis? Eu am folosit TORX cu cap saiba (de la dedeman) dinacelea gri . Tin extraordinar de bine , mai ales ca au filet doar pe o portiune de surub si trag grinda. Acestea au chertare in varf ce gaureste lemnul si nu crapa fibra, plus ca mai au si contra filet ce blocheaza la desurubare accidentala ! In episodul 3 impreuna cu descrierea pretului voi face si o prezentare a feroneriei folosita la casa !
Salut Silviu, multumesc pentru apreciere. La orice constructie de orice fel este bine sa faci un proiect. Astfel este mult mai usor sa urmezi niste pasi si sa ai o lista clara de necesar cu cate bucati , la ce dimensiuni, ce fel de suruburi/prinderi , ce calitate sa aiba metalul din care sunt facute elementele de fixare, dimensiuni/cote clare a pieselor ce formeaza structura , golurile de geam in functie de ce geamuri pui, dimensiunea streasinei si cu cat iesi in afara cu acoperisul pe capatul casei in asa fel incat sa nu tai din tabla , unghiul acoperisului daca ai in vedere panouri fotovoltaice, unghiul si dimensiunea sageacului daca vrei sa-ti umbreasca geamurile de la mansarda vara dar iarna sa lase soarele sa patrunda, designul casei si dimensiunile totale cat si necesarul de materiale cu care urmeaza sa imbraci structura pe exterior si interior …… traseele de apa si curent, scurgerile canalizarii cat si restul de spatii gen camera tehnica, cos de fum ( daca e necesar) ….si mai sunt cateva !!! Ideea de baza este sa iti faci reteta completa , sa sti ce faci in adevaratul sens, sa cunosti lemnul si lucrul cu el, sa respecti si sa nu sari nici un pas din ordinea necesara construirii unei case din lemn. Eu mi-am facut proiectul singur intr-un program de la google( SketchUp ), am tinut cont inclusiv de punctele cardinale reale si de cum bate soarele pe casa in anumite perioade din an . Am detaliat fiecare pas ce trebuie urmat si solutia optima pentru acesta. Nu am supra-evaluat dimensiunea elementelor din lemn dar nici nu am folosit “bete” caci e vorba de structura , asta daca vrei sa nu-ti cada casa pe tine , am gandit inainte sa ajung sa fac , caci este mai usor sa corectezi un proiect si o lista decat sa te apuci pe santier sa recalculezi modificarile ! Avand un proiect clar si urmand pasii necesari vei ajunge sa poti face o casa ! Nu folosesc niciodata calitate premium daca nu este necesar dar nici nu imi fac casa din materiale aflate la promotii cu calitati diferite . Ce vreau sa spun este ca , daca ai respect si bun simt fata de casa ta si ea va avea grija de tine! Deci practic pe mine nu mau costat si nu ma costa decat materialele necesare si atat , restul le-am facut singur , inclusiv studiul de piata si calitatea la tot ce am pus si ce voi pune in casa , chiar daca pe viitor voi lucra la casa cuiva, in general sunt asa ca om(cei ce ma cunosc stiu ce vorbesc) !!! Imi pare rau de raspunsul lung dar si asa m-am fortat sa-l scurtez caci sunt foarte multe detalii ( nu grele dar importante) ce trebuiesc respectate atunci cand vrei sa faci o casa de lemn asa cum trebuie ! Pregatesc episodul 3 dar nu mai dureaza mult , multumesc pentru asteptare si sa ne auzim cu bine. Sper ca am mai lamurit cate ceva !
@@CanalulDeScurgere Wow! Mersi ca ti-ai facut timp pt un mesaj asa de lung si cu atatea detalii.Nu stiam ca poti sa iti faci singur proiectul si credeam ca ii musai sa il faci la un arhitect. Si eu doresc sa fac o casuta micuta la tara dar nu sunt decis din ce sa o fac,dar parca mai mult vreau sa fie din lemn. Spor la lucru si sa ne ti la curent cu proiectul.
Incerc sa detaliez si sa raspund pe cat posibil la intrebari. Daca vrei te pot ajuta cu proiectul/necesar/ sfaturi/ etc , nu sunt grele dar sunt pasi de urmat intr-o ordine obligatorie ca sa mearga totul cum trebuie ! Eu am facut din lemn pentru ca am lucrat si lucrez in lemn de 24 de ani iar lemnul trebuie sa fie respectat ca sa te ajute ulterior la constructie si aici ma refer la ce piese pui si unde , cum tai sa ca cada nodurile, cum asezi piesa in functie de fibra ( se pot vedea pe capat ), dar aunt multe de zis si nu vreau sa deranjez ! Multumesc inca o data pentru vizionare !
Felicitari si respect pentru munca depusa! Este foarte interesanta solutia care ati ales-o pentru fundatie. Vreu sa fac si eu o casa (doar parter) din pereti prefabricati de l=25cm si h=2,5m care-s ceva mai grei decat solutia care ati ales-o dv. fiindca au 2-3 cm de beton pe exterior. Terenul este gol, si as dori sa folosesc aceeasi solutie pentru fundatie ca a dv. , dar cu ceva mai multa armatura si acelasi tip de beton, dar nu stiu exact cum se comporta pamantul sub amprenta casei (care trebuie compactat) in decursul anilor la fenomenul de inghet/dezghet si daca afecteaza poate afecta placa. Puteti sa im dati un sfat, o parere?
Multumesc Andrei pentru apreciere ! Solutia care am abordat-o eu nu este una comuna! Daca urmaresti ep3 o sa observi ca eu am construit pe amprenta casei de dinainte avand jumatate o placa de beton si jumatate pamant neatins de apa si tasat din 1949 , astfel am nivelat si am turnat placa ! Daca asi fi spart betonul si m-asi fi dus cu 1m soclu cu talpa dedesupt implicau foarte multi bani pe care nu ii aveam ! In cazul meu relieful si flora terenului ma ajuta mult caci este protejata pe N...N-W de salcami ce nu i-am taiat tocmai pentru a directiona curentul de aer pe deasupracasei ! Tot in cazul meu , exact acel loc este cel mai inalt loc din curte si imprejurimile din vecini , si daca asi vrea ( dar nu vreau) sa directionez apa sub casa nu asi avea cum ! Tot in cazul meu pamantul de sub casa este cernoziom ce contine betonita , care daca nu vede apa niciodata ( si asta e un lucru foarte important) se transforma in beton ( iti dai seama ca pamantul nu a vazut apa din 49' )! Astfel sunt cateva elemente care in cazul meu s-au aliniat in asa fel incat observandu-le am ales solutia existenta ! La tine Andrei , terenul am inteles ca este gol deci e afanat , daca are copaci mari si ii tai e nasol caci trebuie sa scoti radacinile de sub casa obligatoriu ( ele putrezind in timp si adancindu-se modifica stratul pe care sta casa)..... Daca terenul este gol de tot, si a fost arat ( extravilan la origine) e tot afanat si trebuie sa scoti stratul vegetal! Recomandarea mea este sa ti cont de punctele cardinale reale cand faci casa, sa asiguri traseele de curent apa si canalizare dinainte de turnarea fundatiei, in functie de zona ta (da a esti la campie baga 80...100cm fundatie in pamant ) , verifica panza freatica ( daca sunt lacuri bălți permanente prin preajma si la ce elevatie e terenul tau ) si fai perimetral pe o latime de 35...40cm si o adancime de 80...100cm un sant cofrat, un strat de pietris la baza, Toarna beton , vezi sa pui fierbeton de cel putin 12mm si etriere de 25x40 ( fa legaturile cum trebuie) baga distantiere fata de cofraj ca sa centrezi scheletul format si toarna betonul, lasa mustati de fier ca sa te legi cu plasele de la placa ce o vei turna ulterior! Dupa decofrare bagi extrudat exterior si izolezi cu folie creponata pana mai sus de cota zero...recomand la campie minim 30cm( soclu), deci practic ai avea 70..80 in panant si 25...30 deasupra! Baga extrudat ips pe interior, fa umplutura si taseaz-o bine in interiorul peretilor perimetrali lasand 20cm pana la cota zero, apoi pui fie creponata, pietris concasat, extrudat xps pe care-duci si-l lipesti de cel ce lai pus pe interiorul peretilor perimetrali, armezi deasupra cu plasa 10x10sau 8x8 grosime 6 , pui distantiere intre straturile de plasa si izolatie si torni placa! Placa o poti lega de soclu cum se face de obicei, sau poti sa te urci peste cota zero ( implica cofrare exterioara si gandita dinainte )! Apoi peste fundatie pui o picatura de lemn si rasare casa ! ( glumesc tocmai ca sa te mai destind) E ceva de treaba! Exista si silutia "pe piloni" dar trebuie sa te duci mai adanc si trebuie testat solul. Daca te gandesti la piloni va trebui sa faci "placa" din structura de lemn izolata dedesupt .......credema e bai mare la solutia aceasta la clima de la noi si calitatea lemnului ! Sper ca nu te-am plictisit, scriu de pe telefon o sa corectez de la calc. cand pot !
Superba realizare, ....am primit cateva raspunsuri pe care le cautam de mult timp legate de constructie unei astefl de case. As avea o intrebare: ce dimensiune au vinclurile (conectorii) cu care ai prins capriorii si cat au costat?
Multumesc frumos pentru apreciere si chiar ma bucur ca am putut fi de folos cumva. www.dedeman.ro/ro/vinclu-imbinare-90-x-140-x-65-x-2-5-mm/p/1033758 acestea sunt elurile care le-am cumparat erau tot asa 7 lei si un pic…. M-am uitat sa fie cat mai groase 2,5mm si ranforsarea sa fie lunga nu scurta caci asta ii da duritate.Dimensiunile sunt de 90x140x65(latimea care conteaza iarasi) cu grosime de 2,5….nu am gasit de 3mm grosime . Eu cand imi trebuie ceva aleg vizual si palpabil daca este otel zincat si e turnat fara urme vizibile de aliaje atunci e bine. La elementele de prindere fiecare alege ce crede dar toti trebuie sa se gandeasca ca tensiunile structurii framing se aduna in colturi si in imbinarile unde de obicei se face achimbul de forta. Intotdeauna orice imbinare in lemn trebuie sa aiba prindere si la impingere si la tragere chiar si pe mai multe axe. Daca mai sunt neclaritati astept cu nerabdare sa pot ajuta !
Felicitări! Ai făcut o treabă grozavă. O să revin cu multe întrebări. Dar, muzica din fundal,mi-a dat nervii pe răzătoare. De multe ori nu înțelegeam ce zici.
Multumesc frumos Gigi, da intradevar si eu am observat ca sunetul era mai mare la melodie, nu am cum sa mai modific acum :(. Ma bucur totusi ca ai zis acest lucru caci inseamna ca ai urmarit cu atentie ceea ce ziceam ! Urmatoarele episoade nu mai au muzica pe fundal si nici nu o sa mai pun muzica caci vreau sa se auda clar ce zic :). Mii de scuze si multumesc inca o data de vizualizare si apreciere ! Astept cu nerabdare intrebarile (vezi episodul 3 caci raspund la multe din intrebari, cred )
Bravo pentru realizare, se vede ca ai pus suflet si multa planificare! O intrebare am si eu: ai folosit lemn tratat? Este vreun tratament antifungic/antinsecte/ignifug care poate fi facut ieftin?
Salut Vladimir multumesc pentru apreciere si vizionare, te invit sa vezi si atelierul ca si stil de construit, nu am folosit lemn tratat ci doar lemn de constructii categoria A, la atelier am dat cu solutie care mi-a dat-o cei de la pompieri si care sa dovedit a fi apa cu sare , se evapora apa si raman cristalele de sare ce protejeaza lemnul anti incendiu . Anti-incendiu mai este ideea ca la exterior si interior structura vine imbracata in osb care este ingnifug( sau arde foarte greu ), apoi instalatia electrica va fi aparenta nu prin pereti iar casa nu va avea horn cu strapungere prin structura, la fel si instalatia de apa, si aceasta va fi aparenta! Deci lemnul uscat si aerisit cu umiditate foarte scazuta nu face carii, daca-l pastrezi asa nu vor fi probleme !
Te salut, vreau sa te întreb ce ai folosit pt îmbinarea montanților verticali cu cei puși orizontali, cuie sau holțșuruburi? Cam cate ai pus pe fiecare îmbinare și ce dimensiuni au avut? Felicitari pt ce ai construit și ce ai facut, aștept cu nerăbdare videourile cu continuarea interioarelor. Multumesc anticipat.
Salut George si multumesc pentru apreciere si vizionare!!! Verticalele le-am prins pe capat cu orizontalele cu cuie groase de 5mm si lungi de 120mm culoare gri ( au o asprime pe ele asa ….nu sunt lucioase) le-am luat de la brico depot firma Diall , foarte bune cuiele si foarte tari in floare ! Am bagat cate 2 cuie la 4 cm de marginea de capat si 7cm intre ele ( dulapii fiind de 5x15)! La capat de orizontala am dat gauri cu burghiu…. adanci de 6 cm ( doar inceput de gaura, adica sa treaca de grosimea dulapului de 5 cm plus 1cm in verticala ca si ghidaj) si groase de 3mm! Ca sa nu crape lemnul la capate ! Nu da gaura de tot , adica daca cuiul e de 5x12 nu da gaura de 12 adancime lasa-i macar jumate ca sa intre si cuiul calumea in lemn sa prinda! Mare atentie daca ai nod da gaura inainte obligatoriu sau daca ai fibra pe lung caci acolo crapa daca nu e pregaurit inaintea cuiului. Gaura sa fie de 3mm( maxim) pentru cui de 5mm grosime! Sper ca am fost de folos!
Uitate aici , te rog , ca sa vezi exact lista cu ce am folosit la prinderi Cum mi-am construit casa din lemn ! Ep. 3 . ruclips.net/video/LsmLzhZkiOc/видео.html
Mulțumesc pt răspuns, văzusem ep.3 dar nu-mi aduceam aminte exact daca ai folosit cuie sau holțșuruburi. Asta vara am făcut o magazie de 4x2.5m, făcută framing și pt că este magazie și nu casa de locuit, am folosit dulapi de 5x10cm cu OSB de 10mm la exterior. Pt îmbinările montanților verticali cu cele două orizontale am folosit cuie de 4x100mm bătute cu ciocanul, lafel că și tine, magazia asta a fost pt mine un test sa vad daca sunt in stare sa construiesc o casa timberframe in vara viitoare. Încă culeg informații și mă documentez temeinic pt casa asta pe care vreau sa o construiesc eu cu socrul meu, am ambiția asta. Am destul de multe informații culese și despre fundație, și despre izolația casei, despre etanșeitatea ei, vreau sa o fac cat de aproape pot de o casa pasiva sau macar una nzeb. Te salut și sper sa ne reauzim curând.
Ma bucur sa aud ca te-am inspirat , asta mi-am si dorit , sa ajut …te pot ajuta si la casa ta !!! Succes si nu te grabi !!! Important este sa iasa bine !
Salutare, am si eu o întrebare pentru acest tip de constructie este necesar proiect, autorizatie de constructie, am deja fundatie din piatra but si centura din beton armat mulțumesc.
Proiectul este necesar oricum, autorizatia este in functie de locatia din Romania, in principiu orice constructie trebuie sa aiba autorizatie , doar ca, in functie de fundatie aveti nevoie sau nu. Adica , daca faceti o placa de beton pe pamant si construiti din lemn se considera constructie usoara sau dependinta , nu este legata de pamant deci nu intra in categoria imobiliara ca si locuinta! Daca faci fundatie in pamant atunci indiferent ce construiesti deasupra este imobil ! In principiu cam asta este explicatia ! Exista case pe piloni ce au autorizatie ( caci e pacat sa nu dai niste bani la stat din munca ta ) dar au fost mutate din acel loc , iar in acest caz e dificil in juridic sa “repari cazul”. Oricum este singurul raspuns ce-l dau in acest domeniu ! Nu am postat ca sa vorbim despre sistemul in care traim, il cunoastem toti ! Eu vreau sa ajut ca informatie cum sa faceti ca sa va coste casa mai putin , caci cei ce fac case au devenit nesimtiti la manopera si foarte neatenti si ignoranti la finisaje(nu toti dar foarte multi sunt superficiali) ! O sa realizati si dumneavoastra dupa ce faceti casa cat costa defapt in realitate fata de preturile vehiculate ! Exact cum sunt stomatologii , cer 300 lei pe un dinte ( si mai mult in functie de "caz") iar tehnicianul ia 40de lei pe dinte ( si face toata treaba ). Nu mai continui pe tema asta ca ma ia dracii !!!:) Iar pe de alta parte intr-o comuna / sat o autorizatie este de la 70 lei la 300lei maxim deci egal cu zero , in schimb daca faci fundatie si ridici casa si te trezesti cu reclamatiii atunci primaria te poate amenda grav , caci asta vor !!! Deci , conteaza zona din Romania, conteaza primarul, conteaza fundatia, conteaza constructia ! Doriti sa va faceti casa sau sa stati luni de zile pentru niste hartii ? Exista case / dependinte/ garaje / balcoane la parter ce nu au vazut in viata lor autorizatii dar cetatenii europeni cu drepturi din Romania, ce vor sa moara capra ta doar ca asa e corect, vor exista intotdeauna ! Important este la dumneavoastra in curte sa faceti ceva de calitate ce va deservi multi ani familia ! Eu spre exemplu mi-am facut atelierul direct pe paleti clasa A albi , o sa fac episod si cu atelierul apoi am invitat pe domnul primar si ma felicitat ce casuta/cabana/ magazie a iesit si ma intrebat daca este bine pe paleti . I-am explicat ca daca chem macaraua si bag drugi sub el , il iau de acolo si-l mut in alta parte in curte, astfel nu am ( si daca vreau) ce autorizatie sa iau ! Sunt multe de vorbit dar nu mi-am propus acest lucru pe aceasta tema ! Am raspuns totusi pentru ca m-ati intrebat, dar nu voi mai raspunde la astfel de intrebari din cauza ca nu se va termina subiectul niciodata in Romania pe aceasta tema , legislatia!!! Am editat textul caci scrisesem de pe telefon, degete groase /ecran mic , ma scuzati de acest lucru !
Acum, piatra e mult mai scumpa, important este sa fie concasata( piatra sparta nu de rau) Eu am facut placa radier armata cu plasa pe toata suprafata si pe margini cu etriere inclusiv pe colt , vedeti mai bine in filmulet , izolatie sub ea , cofrajul de 250 inaltime !
In primul rand multumesc pentru apreciere si vizionare Chip! La inceput a fost o schita, apoi l-am facut in google SketchUp. Imi proiectam mobilierul care necesita proiect in acest program( de cand a aparut, eu facand de 25 ani mobila)! Marele avantaj intr-un proiect facut in program de proiectare este ca daca nu gresesti cotele si-ti proiectezi proiectul cu grija ….poti avea cotele exacte pe o lista la toate elementele. Daca ti cont de punctele cardinale reale poti vedea ce inclinatie sa aiba acoperisul pentru panouri solare si cu cat sa iesi cu sageacum in asa fel incat vara sa fie umbrite geamurile de la mansarda iar iarna sa bata soarele exact pe ele ! Poti proiecta de la 1 cui la podul basarab ….sau de la o cutie banala la o catedrala ! Alte avantaje sunt ca ai acces la biblioteca digitala unde gasesti proiecte de la electrocasnice si scaune pana la constructii complexe ( binenteles trebuiesc verificate )! Iar proiectul meu original a fost geodezic-dome ( il am facut cu tot necesarul) , impedimentul a fost termenul scurt de executie si calitatea lemnului ……astfel am fost constrans de imprejurari sa fac clasic pe dreptungi pentru a executa mai repede ! Initial a fost o schita dar ca sa vad exact la mm cum va fi l-am proiectat in SketchUp si astfel m-am jucat cu geamurile cu camerele, cu acoperisul ,etc! Pentru ca intr-un proiect digital nu te costa sa gresesti iar modificarea este la un click distanta , binenteles atentia mare si migala este in santier, totul trebuie sa fie aranjat ca sa iasa bine ! Iar la mine bine inseamna perfect pentru altii sau extraordinar pentru unii ! Ca sa va dau un mic exemplu , dupa ce am terminat structura si trebuia sa ma apuc de acoperis am masurat diagonalele paralelipipedului format de la n,w la s,e , in cazul meu( puncte cardinale), diferenta a fost de 1cm ….. la o lungime a casei de 12,7 m pe o latime de 7m si o inaltime la care sa facut masuratoarea de 4m ! Deci ce sa mai zic , asta sunt de cand ma stiu, tipicar, ardelean, roman, sufletist, saritor sa ajut si vedeti ce mai zic oamenii despre mine pe geomobila.ro la recenzii(numai 5stele) ! Multumesc inca o data pentru atentie !
Salutare, apreciez cele făcute de tine cu minuțiozitate, te rog, dacă poți să-mi spui de unde ai achiziționat piatra concasata, menționez faptul ca eu vreau sa construiesc în Ilfov, mulțumesc?
Salut Dan, multumesc pentru apreciere ! Piatra concasata eu am luat-o din Oltenita de langa Dunare , de la Densit ! Nu stiu daca renteaza plata transportului pe distante mari , dar incearca ! Spor si succes la proiectul tau !
Felicitari! Problemele cu materialele le-am avut si eu, dar m-am înarmat cu răbdare, am mai făcut cateva proiecte si am mutat banii castigati in diferența de preturi. Un singur semn de întrebare, vad ca ai modificat oarecum principiile "Framingului traditional" de ce nu ai folosit saibe pătrate? La restul modificarilor le cam vad sensul dar saibele alea sunt cam micuțe mai ales ca e casa înalta.
Salut! Saibe patrate ? nu stiam ca exista. Am folosit saibe groase in carne de 3mm si late de 32mm in diametru cu gaura de 12 (tija filetata de 12) la prinderea Capriorilor pe talpa dubla. Iar la Auri(la imbinarile cu dulapii de 5x150 am folosit tija de 10 si aceleasi saibe cu gaura mai mica, de aceea par mai mari cele de sus ! Dar am mers pe principiu ca daca este saiba rotunda si strang se face cumva conica si nu taie lemnul. Daca asi fi folosit patrare cred ca, colturile patratului nu ajutau la nimic ! Nu stiu daca am dreptate dar asa cred. Asi putea totusi sa schimb pe rand saibele care o sa ramana vizibile la Auri si sa le inlocuiesc cu unele patrate (fier forjat) ca estetic, eventual cu piulite patrate? Mai adaug ca stilul framing este foarte rezistent dupa ce se placheaza exterior si interior cu osb (cel putin 15), chiar daca am bagat eu diagonalele alea caci nu am placat decat dupa vreo doua saptamani si vroiam sa nu am modificari la cotele de perete pe diagonale pana plachez ! Am vrut sa pun inclusiv cabluri care sa "imbrace" pe diagonale fiecare "apa" de acoperis, apoi sa vina pe langa coltul peretilor si sa se termine prinse in placa, cu intinzator. Asta ca siguranta (ma gandeam eu) la "smulgerea" structurii de acoperis....gen tornade...etc (schimbari de clima..) Dar ....sa speram ca e suficient ce am facut ! Proiectul initial era geodezic-dome (il mai am si acum) si ar fi iesit super rezistent si estetic si functional dar calibrarea materialelor lasau de dorit.Pentru geodesic dome trebuie sa faci toata structura in acelasi sezon ca apoi sa se usuce legat. Dar am in plan in curte sa fac asa ceva numai ca va fi doar o structura si atat (diametru 12m).
Dacă nu va supărați, îmi puteți spune dacă ați tratat dulapii de structura cu ceva (antifoc, antiumezeala, anticarii…), sau ați lucrat cu ei “natur”? Parca sunt ceva mai închiși la culoare, sau poate mi se pare… Îmi place ca structura e unitara pana sus, din frame-uri întregi, așa vreau și eu. Mulțumesc si pentru recomandarea de a se face rigidizarea cu trecerea peste 3 dulapi, excelent! Mai am întrebări, iau notițe cu creionul :))
Va raspund cu drag fara probleme ! Lasarea dulapilor la copt in soare face ca taninul si rasina sa inchida porii lemnului , apoi se poate stropi cu solutie de la pompieri care nu este alceva decat apa cu sare de mare !!!
Mulțumesc frumos pentru răspuns! Cam cât i-ați lăsat la soare? Știți cumva ce concentrație salina ar trebui sa aibă soluția? M-am uitat la soluții comerciale de protecție multipla, sunt ceva parale, 5kg pe la vreo 80-100euro, or fi eficiente date cu bidineaua pe dulapi? Ar fi util sa protejez lemnul de constructie, preventiv (antiinsecte, foc, mucegai)? E ceva uzual, sau ar fi excesiv? Îmi cer scuze e ca va bat la cap, îmi fac curaj sa încep anul asta sa construiesc.
@lilisan2069 Tratarea trebuie sa fie dupa ce lemnul este uscat! Eu am lasat structura descoperita un an apoi am placat exteriorul si a mai trecut un an pana am placat interiorul ! Solutia de la pompieri este o solutie salina si de preferabil ar fi sa o dati cu pompa/ pistolul , practic apa sarata se imbiba in lemn iar apoi apa se evapora si sarea ramane anti foc ! Important este sa ganditi instalatiile electrice prin copex metalic si la vedere nu prin structura , caci incendiul pleaca in principal de la firele de curent din peretele de lemn
@vasilicagabriela356 Puteti sa imi scrieti ce anume intrebari aveti pe adresa de mail din acest cont ( sectiunea about / despre) Multumesc pentru intelegere !
Salut Viorel, casa este gata, vezi episodul 2 , ca asteriala am folosit osb nut-feder de la egger ! Iar la podeaua mansardei o sa folosesc osb de 22 (deja cumparat) ! Pe viitor daca am nevoie o sa apelez, daca esti din Bucuresti binenteles !
Pai am iesit la fel de scump si atunci , chiar dupa 7 zile dupa scumpire am luat materialele, lemnul era 700lei/mc iar dupa o saptamana am luat cu 1530lei /mc , acum nu mai stiu cat e dar nam avut ce sa fac deoarece eu lucrez in lemn si nu ma bagam decat la lemn !
Salut! Vreau sa construiesc o cabana pe str. lemn 8Lx 6.5l 3.5H parter +mansarda joasa. bucataria si livingul sunt open-space neavand pereti interiori, decat la baie si dormitor acestea find in partea din spate a cabanei. Peretii de la dormitor sunt de 3mx3.5m si baie 2,5mx2m .Pentru tavan/pardoseala mansarda neavand sustinere decat peretele de la dormitor este vreun risc pentru cei 4.5 m de living fara sustinere? Am si schitele facute dar nu am gasit un email pentru a te contacta acolo . Mersi mult!
Salut Mihnea, mail-ul este pe pagina la sectiunea about/despre. Raspunzand aici pot ajuta mai multi oameni ,nu? Deschiderea mai mare de 3,8…4m ,eu unu, nu asi mai pune dulapi pe muchie ci asi merge pe grinzi pe muchie( lamelare daca se poate financiar) ca si dimensiuni 12cm..14cm x 17cm…20cm si din maxim 80cm in 80cm! Daca vrei sa nu ai stalpi in living si ti neaparat sa faci ca la mine cu dulapi pe muchie atunci trebuie sa ai pana in 4 m deschiderea! Mai e o chestie interesanta la casa ta, vrei peretii exteriori de 3,5m de ce? Nu cumperi lemnul la 4m? Nu crezi ca ar fi mai bine sa te folosesti de el? Daca ai podul/mansarda cu spatiul mic spre treasina vei tinde sa circuli ai sa incarci pe mijlocul spatiului ceea ce incarca podeaua si mai mult ! Daca ai deschidere de 4,5 poti veni cu o grinda lamelara zdravana invers sa desparti 6m in doua , iar apoi pe ea sa vi cu podeaua invers pe 3m , ai inteles? Chestia este ca trebuie calculata incarcatura podelei si in cazul in care la mansarda ai stalpi ce nu se continua pana la parter ! Nu este greu de calculat dar nici sa o faci doar asa ca merge ! Iti dau un exemplu, sa zicem ca lasi spatiul de 4,5 deschidere cu lemn pe 5m si la mansarda, in timp, iti faci din rigips o baita ( care nu atârna mult , glumesc) ? ce se intampla cu greutatea acoperisului ce se transfera la peretii baii spre parterul ce are gol sub podeaua mansardei ? Nu trebuie facute in joaca, trebuie stabilit final cum va arata casa fara a se mai aduce “imbunatatiri” pe parcurs ! Iar de aici se vor ajunge la cote normale cu deschideri corecte !
Urmariti cu atentie caci descriu fiecare aspect in episodul 1,3,4! Distanta de la mijlocul grosimi lemnului pana la urmatorul mijloc este de 625mm exact o jumatate de foaie de osb! In cazul meu peretii de exterior ( pe lungime)sunt facuti din 3 panouri si pe latime din 2 panouri ! Nu inteleg cum nu ati observat aceat lucru ! Pot raspunde la intrebari dar filmele descriu cu lux de amanunte ceea ce va intereseaza ! Deci , fara suparare , urmariti episodul 1, 3 si 4 in care descriu cum am procedat … nu dai pe repede inainte caci pierdeti informatii ! Sper ca am fost destul de clar!
Va salut! De cand ati postat primul episod cu casuta, cred ca nu a fost o zi fara sa vizionez macar cateva minute din vreun episod. Initial le-am vazut integral pe toate iar acum incerc sa le transpun pe hartie si unde am ceva dubii revin la filmulet si ma inspir. Proiectul meu nu o sa fie asa mare, o sa fie 8x7 si fara etaj. Plecand de la faptul ca nu o sa existe etaj, pentru tavan in loc de dulapii de 250x50 se pot folosi dulapi de 150x50? Multumesc.
Salut Daniel, multumesc mult pentru vizionare (si revizionare) si apreciere!!! In cazul tau trebuie sa-mi spui daca ai pereti interiori si ce deschideri ai . Podeaua mansardei/etajului nu tine doar rol de podea sau tavan pentru parter, are si descarcarea peretilor ( ma refer la departarea peretilor unii fata de altii) cat si descarcarea picoarelor ce vor susține acoperisul ( acestea trebuie puse deasupra sau in continuarea peretilor de la parter pentru ca incarcatura sa fie descarcata in fundatie direct). Astept raspuns de la tine sa o rezolvam !
Va salut, ma aflu si eu in momentul de a incepe constructia la o casa noua si as fi foarte tentat sa o construiesc din lemn datorita multiplelor beneficii dar nu gasesc proiectant sa ii faca proiectul si mai ales structura de rezistenta. Imi puteti recomanda un proiectant cu care ati lucrat ? Cat de greu se obtine autorizatia de constructie pentru o casa din lemn ?
Trebuie sa mergeti la primarie sa intrebati acolo dupa ce le explicati ce si cum ! Exista o casa pe care o demolati si faceti pe amprenta sau terenul e gol? Daca terenul e gol trebuie sa trageti curent pe un imobil , constructia trebuie sa fie cu autotizatie altfel nu va monteaza contoarul pe ea .....sunt foarte multe variabile ! Nu cunosc situatia dumneavoastra si a locatiei ca sa ma pot exprima , daca erati prin zona era altceva ca incercam sa va ajut dar asa :), nu am cum !
@@CanalulDeScurgere terenul este gol doar fundatie de beton dar noua nu din demolare. amnevoie de autorizatie de constructie si toate restul de hartogarii. Multumesc pentru raspuns, filmarile cu procesul de constructie sunt suficient ajutor !
Ba da , am pus membrana lata de 17cm si groasa de 4mm cu fibra / plasa in grosime. Am luat un sul de 1m latime si 10m lungime si am taiat fasii de 17cm pe lung si am folosit sa le pun exact in locul unde am ridicat peretele pe verticala peste membrana. Am pus inclusiv sub peretii de interior ! Detaliez in episodul 3 cum am procedat ! Multumesc pentru vizualizare !
@@CanalulDeScurgere Am menționat azbestul pentru că este extrem de toxic și trebuie să fim precauți în timpul demolării pentru a proteja sănătatea oamenilor.
Va salut, am rugamintea sa imi dati si mie un sfat cu privire la un proiect. Am incercat sa descarc programul pe care l-ati mentionat. Nu mi-a iesit. Am un proiect cu un garaj langa o constructie, garajul are o suprafata de 9/7, problema mea e ca nu am nici o grinda transversala si as dori sa valorific spatiul din pod ca spatiu de depozitare. M-a inspirat modul in care ati facut planseul, as dori sa fac acelasi lucru si nu stiu daca trebuie doar o grinda la jumatatea celor 9 metri sau sa pun doua din 3 in 3 metri. Daca totusi aveti timp sa imi dati un sfat cu privire la problema mea v-as ramane indatorat. Multumesc!
Salut Mihai , multumesc pentru apreciere si incredere! Daca constructia este gata iar acoperisul este autoportant si nu prezinta elemente orizontale iar acest gen de acoperis este autoportant , va recomand sa prindeti de capriori tije de aluminiu sau cabluri de care sa va prindeti cu o platforma ce va sta suspendata de acoperis si pe care va recomand sa puneti doar elemente usoare si lungi ! Daca nu va incomodeaza 2 stalpi in garaj la o deschidere de 3m atunci va recomand sa faceti o grinda imbinata ( lungimea totala de 9m) ce se sprijina pe doi stalpi si pe capete ca ulterior sa veniti cu lemn pe latimea de 7m (3,5 cu 3,5) si sa le suprapuneti pe grinda de mijloc ! In acest fel greutatea de depozitare poate fi mai mare decat in primul caz doar ca o sa aveti 2 stalpi in interiorul garajului !
@@CanalulDeScurgere Constructia inca e la stadiu de talpa "moarta", nu am turnat inca fundatia pentru ca nu stiam daca mai trebuie adaugati stalpi in afara proiectului pentru una sau doua grinzi de beton.....
@@CanalulDeScurgere varianta a doua e cea cu doua grinzi transversale la trei metri distanta intre ele? E posibil sa fac doua grinzi de beton la sapte metri lungime fara probleme?
Salut , ce ma amuza numele :)) Au intrat 14 mc in total, dar va recomand sa urmariti cu atentie episodul 3 in care detaliez ce fel de lemn am folosit, ce dimensiuni, ce prinderi si elemente speciale de legatura am folosit si tot ce var interesa !!!
Proiectul l-ati facut dumneavoastra sau ceva proiectant ? Nu stiu de ce, dar idea ca planseul sta suspendat pe suruburi si de fapt nu se aseaza pe centura peretilor verticali... nu-mi place Multumesc de video
Planseul are la capete reazam, sub fiecare capat are vertical, le-am adaugat , nu apar in filmarea cu structura ! O observatie buna, sa mai specificat aici dar comentariul respectiv este undeva in "arhiva" :)! Proiectul l-am facut eu ca sa stiu exact dimensiunile si numarul de bucati ( necesarul) , simplificat si imbunatatit ulterior de structurist ! Capetele podelei nu trebuie sa stea doar in prinderea de suruburi , sub fiecare capat exista reazam de latimea peretelui ( asta pentru cei ce doresc detaliul ca informatie )!
@@CanalulDeScurgere Aha... aia da, ma scuzati dar nu am observat. Daca este reazam ii perfect pt. ca asa merge mai repede munca pe verticala sa zicem, o sa incerc sa o gandesc si in cazul meu :-) Si au am facut un proiect (cu SketchUp) pt viitoarea casa pe structura de lemn... Ati gasit ushor structurist care sa controleze si sa semneze ? Ma scuzati ca pun atatea intrebari, dar cand ma intorc in tara, o sa trebuiasca sa fac aceeasi strada pe care ati facuto dumneavoastra. Oricum sunt f. curios... cu un pic de vreme ma uit la toate bineanteles. Tot respectul si multumesc din nou.
Multumesc si eu pentru apreciere Denis, noi am lucrat in regie proprie absolut totul, defapt inca lucrez la ea, sunt la faza cu placarea de osb pe interior, am avut doua luni de recuperare la spate caci m-am c-am luptat cu osb-ul de 22mm pentru podeaua mansardei si era sa sistez totul din cauze medicale..... deci mare grija cum procedezi si tu....mai bine sa fiti doi...trei la carat ridicat mutat decat sa se intample ceva ! Am un prieten structurist ( arhitect ) ce mi-a spus dupa ce a vazut proiectul citez "daca aveai nevoie de ajutor te ajutam " Am studiat vreo 4ani cum o sa fac casuta, am facut proiect pentru geodesic-dome ( pe care-l am) dar nu am gasit lemnul de calitatea necesara, astfel a trebuit sa ma reorientez pe dreptunghi ! Nu sunt greu de inteles principiile unei constructii de lemn , trebuie gandite incepand de la calitatea lemnului pana la orientarea constructiei dupa punctele cardinale reale ....suna mult , dar daca iti place si te dedici vei fi capabil sa faci ce am facut eu , nu e un miracol ceea ce am facut dar nici nu trebuie facut in joaca ! Succes si daca mai ai intrebari sau curiozitati , si te pot ajuta, astept cu nerabdare sa te ajut !
@@CanalulDeScurgere Si mie mi se intampla des sa lucrez toata ziua ca un nebun si sa n-am nici o problema... urmatoarea zi abia ma misc din cauza durerilor per la un muschi sau un legament (am 50 de ani) Multumesc tare mult anticipat pt. un eventual ajutor cu un structurist. Eu inca n-am inteles care-i diferenta intre proiectant, arhitect, structurist etc... dar o sa studiez si traba asta cand inainte de a ajunge la partea burocratica. Stau in Italia de 28 de ani, astept sa reusesc sa vand casa si sa plec inapoi in RO (Baia Mare) Si eu am facut un proiect (tot in SketchUp) pt. un solar geodesic, care l-am facut aici in Italia in gradina... era fain de numa, venea lumea la gard sa se uite la solar. Zic era pt. ca dupa 3 ani am dato jos. Luasem lemn ieftin si in partea de jos lemnul deja mugaia :-( Casa visului pe care am proiectato este per un singur etaj (200m2) cu acoperis in 2 ape, unul la sud mai mare si cel la nord mai mic (100 X panouri solare pe sud) Partea de perete la sud este din 12 vitrine si cade soarele pe ele incepand cu echinoptiul de toamna (pt. efectul sera). Toata casa fa vi pe o fundatie cu elevare de 2,5 mt in care sa-mi pun toate alea... masina, lopeti, baterii, pompe caldura, ventilatie controlata, toate matzele mele de electronica, un fel de laborator unde sa pot lucra linistit fara sa strige nevasta la mine :-) Eu de aseara am inceput sa ma uit la prima parte de video... acuma am terminat... cam asa sunt cu timpul :-( Nu am inteles inca in ce zona santeti... pe site ii scris Bucuresti, aici ati zis ca sunteti ardelean :-) Va multmesc din nou si sunt sigur ca o sa ne auzim
De loc sunt din Fagaras, la 17ani ( chiar cu o luna inainte de revolutie ne-am mitat in Bucuresti , nu stiam nimic de ea), apoi au trecut anii si am reusit sa aliniem planetele si sa luam terenul pe care am facut modificarile, (jud Calarasi)! Eu fac anu-l acesta 47 in iulie, deci am trait amandoi c-am aceleasi vremuri ! Interesant ideea cu demisolul din beton, e foarte costisitor acum sa faci din beron o asemenea fundație ( cave-man), dar fiecare dupa posibilitati ! La geodezic dom din lemn, in afara de calitatea lemnului, sunt doua probleme majore, imbinarea intre laturile triunghiurilor si contactul lemnului cu folia( in cazul unei sere/solar)....dar cand va veni timpul o sa arat si aceste lucruri, deocamdata ma chinui sa fiu luat in serios cu ceea ce am realizat , caci am un filing ca mai sunt oameni ce pot face dar insa sunt sceptici cand e vorba de lemn !(prefera sa se inchida in cutii de beton pline de fier si apoi sa poata respira .....dar ma opresc aici cu comentariul !
Salut ! Imi poti explica putin despre procesul de demolare?Am cumparat si eu o casa batraneasca si am turnat fundatie in jurul ei cu gandul de a o consolida apoi am stat si am calculat putin cat am de bagat in ea mai bine ridic alti pereti pe fundaia turnata . Nu stiu inca care e faza cu demolarea. Costa mult autorizatia de demolare?vine cineva si verifica dupa demolare? Auzisem de la cineva ca daca pastrez minim un perete de la casa veche nu mai am nevoie de un nou proiect si pot sa fac modificati la casa deja existenta..Am intrat in niste dubii incat nici nu stiu cum sa mai procedez!Apropo felicitari pentru video si pentru lucrarea in sine !
Salut Adelin, in cazul meu am dezmembrat casa in ideea de a recupera ce mai e bun si de a consolida, dar cand am inceput sa scoatem grinzile am constatat ca peretii erau facuti din pamant (pur si simplu) pamant sub forma de caramizi nearse, era pamant pamant (nici acum nu imi explic cum de a stat in picioare din 1949), nu a avut fier bagat prin perete sau lemn, nimic....doar pamant sub forma de caramida (un pamant foarte tare de altfel, nu a avut paie sau altceva). Astfel, in cazul meu, am avut casa din fata (cea care se vede in filmarea cu drona), acea casa are pe ea contoarul de curent, aceasta prelungire de casa ce era dependinta, am avut cum sa o dezmembrez si sa construiesc pe aceeasi suprafata ceea ce am construit, am iesit cu 1,4m in fata pentru ca avea pavaj pus si fusese la origine veranda gen coridor ce a fost dat jos pana sa cumparam noi (ramasesera cioturile de stalpii de metal bagate in pamant). Astfel am facut cofrajul pe toata suprafata disponibila doar ca nu am mai lipit casa noua de cea veche, lasand un loc de 80cm intre ele, practic am scurtat casa dintr-un capat, dar a fost suficient si asa. De casa din fata nu o sa ma ating pentru ca este cu contoar pe ea si va trebui autorizatie de demolare( in caz ca vreau sa o demolez) pentru contoar si pentru eventualele basculante/buldozere ce vor intra pe strada ca sa ia molozul. Dar in cazul meu casa/imobil de dinainte fiind in realitate dependinta pentru animale am putut dezmembra/demola si reconstrui ceea ce a iesit. Daca ai o magazie ce nu este pe acte atunci o poti demola fara nici o autorizatie, daca ai o dependinta sau garaj sau magazie ce este pe acte poti lua autorizatie de consolidare dar vei fi conditionat de peretele cu contoarul de curent sa ramana in picioare, ulterior poti "consolida" si acel perete chemandu-i pe cei de la renel sa-l mute pe peretele nou. Ai grija sa nu desfaci tu contoarul si sa-l legi provizoriu pe un stalp ceva caci nu ai voie, adica vei lua amenda de la cei ce vin sa lege la loc. Inteleg ca omul poate fi si cinstit si sa nu mai astepte dupa toate actele si toate comisiile ce nu fac altceva decat sa constate si-ti ia bani pentru asta, se apuca si isi face el toate modificarile, doar ca daca constata sau se autosesizeaza careva si te verifica si vede ca, casa noua are contuarul de pe casa veche atunci e bai mare (ei considerand ca ai furat curent sau ca ai modificat asta cu intentia de a fura....(legea roamaniei) si vei fi amendat. Astfel, parerea mea este , in caz ca pe casa pe care vrei sa o demolezi exista contoar la strada prins pe peretele casei, dute si ia autorizatie de consolidare(vezi ca e valabila 1 an, adica trebuie sa termini intr-un an ceea ce faci), iar apoi te apuci sa scoti acoperisul, grinzile, apoi peretii opusi contorului si faci totul de la zero, tine molozul in curte caci "consolidezi" nu construiesti ;), lasand peretele cu contoar in picioare, apoi cand ajungi la acoperis ii chemi pe cei de la enel sa mute contoarul provizoriu pe un stalp bagat in pamant la tine in curte pana faci si peretele ramas, urmand ca dupa ce finisezi acel perete sa-i chemi sa-l monteze la loc (acoperisul trebuie facut caci se vor intepa in acoperis cu tija,etc tot ce trebuie pana la contoar). Trebuie sa termini in 365 de zile de cand ai luat autorizatia de consolidare, apoi te duci la primarie sa anunti ca ai terminat. Vezi ca in acest caz casa nu trebuie sa depaseasca perimetrul initial, ca si proiect poti pastra impartirea camerelor initiale sau poti face cum vrei tu dar sa iti faci un proiect. Iar daca nu modifici forma exterioara a casei si nu depaseste dimensiunile initiale, cauta sa nu ridici etaj daca nu ai avut, in schimb poti face pod cu latura exterioara pana la 1,4m fara sa se considere etaj ! Sunt multe elemente ce nu sunt piedici dar trebuie sa le prevezi de la inceput sa nu te trezesti ca mai trebuia ceva, caci nu mai ai ce face ulterior (adica ai dar te costa). Sincer si eu am vrut doar sa sub zidesc, sa rectific crapaturile si sa izolez, sa schimb geamurile si tigla cu tabla, dar ai vazut si tu in ce hal era facuta casa, aia cadea pe noi la prima ploaie zdravana . Daca mai pot fi de ajutor cu ceva , astept sa iti raspund, faptul ca te-ai oprit este bine, o casa facuta de la zero este o casa mai buna decat o casa veche din pamant "consolidata" cu materiale noi ! Succes si multa grija, spor !
@@CanalulDeScurgere Multumesc frumos pentru sfaturi! Chestia la mine este ca facand fundatia pe langa casa mi se mareste suprafata casei destul de mult. Pus ca am mai facut estindere pentru inca 3 camere casa fiind ft mica circa 30m². Practic ma gandiswm sa fac pe fundatia noua alti pereti din panouri sandwich sau tot asa pe structura de lemn da la cat sa scumpit lemnu cred ca o sa raman la panouri sandwich ,iar casa la interior sa o daram ,doar ca asa as iesi cu suprafata tot mai mare a casei si ma gandesc sa nu fir nevoie sa fac autorizatie de demolare ceea ce dupa duce la nevoie de proiecte si multe alte nebunii.. Am vrut sa risc sa fac asa doar ca mie sa nu am vreun vecin nebun sa ma trezesc cu vreun control pe la poarta. Cat despre contoarul de curent , casa este debransata de la curent de cand am cumparato iar cand ma voi rebransa vreau sa pun contorul in curte intrun BMPT pe un stalp ce il am in curte asa ca nu conteaza daca dau contorul jos pet ca oricum probabil vor veni electrica cu altul sau il vor resigila pe asta care este. Ce ma nelinisteste cel mai tare este chestia cu casa ca cred ca voi fi nevoit sa fac autorizatie de demolare si apoi sa fiu nevoit sa fac proiect si costa destul de mult peste bugetu pe care ma chinui sa il strang sa ma apuc sa fac casa 100% in regim propriu.Multa sanatate!
Daca vrei sa faci cu panouri pentru hala ( eu asa le zic) iti recomand sa faci pe structura metalica ( sudata bine sau prinsa cu suruburi saibe si piulite ) Dar ca si perete nu cred ca e mai scump lemnul, doar ca peste lemn trebuie sa mai vi si cu osb si tot ce trebuie. Am vazut panouri puse pe structura de lemn dar ma gandesc la tabla care vine in contact cu lemnul, nu face condens ? Spor si tie tinem legatura oricum !
@@CanalulDeScurgere Categoric pe structura metalica . Iar in comparatie cu structura de lemn am calculat cu cat ma costa grinzile +osbul +vata care trebuie sa o bag intre grinzi ma costa mai scump si e si mai slab izolata in comparatie cu un panou sandwich de 10cm . Am facut si calcul termic in Ubacus si e aproape dublu diferenta la transfer termic
Sunt bune pompele de căldură, mai ales la încălzirea în pardoseală.Aerul condiționat centralizat este o opțiune mai ales cu planșeul tău de 25 cm de lemn care te ajută la tubulatură Pentru aceeași căldură cu aerul condiționat ai consum de curent electric de 3 ori mai puțin. Aerul condiționat are COP pe la 3,3. Până la -10 mergi cu el după care vii cu suplimente electrice, tot centralizat
Ca exista ventilatie ce va lua aerul din varful casei ( mai cald) si-l va directiona prin tubulatura la parter in zona podelei in camere ! Pompa de caldura aer apa eate un sistem de frigider cu radiator imens si filigramat cu elice monstru.....iar pe "inventia" aia sa dau 35.000 lei ? Niciodata ! Mai bine pun frigidere A+++ in fiecare camera si le ventilez in spate :)! si tot ies mai ieftin !
Planseul va fi izolat 10...15 va fi vizibil sau invers vad atunci , pe centrul casei (pe lat)va fi magistrala de 380v trasa prin copex metalic si instalatia pentru prize ! Intrerupatoarele nu vor avea fir iar iluminatul va fi pe retea de 12V direct ....alimentate ulterior de panou votofoltaic prin baterie ! Siatemul fotovoltaic va fi off-grid chiar daca nu renunt la retea, si va suplini pompa din put , centrala( apa si caldura) si plita pe inductie si reteaua ce va consuma foarte putin a instalatiei electrice pe 12v numai cu leduri ! Ideea este sa nu existe nici un fel de bec in casa pe sistem "economic"
Ce cuie ați folosit la îmbinări dulapi, va rog? Le-ați bătut de mâna sau ați avut pistol? Eu nu am pistol pneumatic, m-am uitat la prețuri pentru pistol de bătut cuie și m-am cam speriat 😂. Dacă aveți ceva recomandări și pentru pistol, nu ma supăr.
Salut Claudiu, nu am terminat-o inca, sunt in faza la care pun izolatia pe interior. O sa urmeze un episod 3 in care detaliez costurile ,suruburile si holdsuruburile folosite, cat lemn a intrat si ce materiale am folosit, un fel de lista cu ce iti trebuie ca sa iasa asa. Apoi episodul 4 va fi cu izolatia la interior, sageacul inchis cu siding aerisit(perforat), folie anticondens la interior si osb la interior. Si ce mai urmeaza dupa ...in timp! Deci nu am cum sa iti zic acum caci mai am de treaba la ea, cum adaug noutati te informez. Vreau sa duc acesta casa pana la final cu toti pasii pe care i-am facut si ordinea lor ! Multumesc de vizualizare !
Fundatia care am facut-o eu este mai degraba placa radier de 250mm grosime , din beton calitate B350 cu aditiv si piatra concasata de 17/24 , turnat (asa cum se vede) cu pompa elefant . Plecand de jos in sus, peste pamantul nivelat si batatorit straturile sunt urmatoarele: 1-folie gen rafie neagra cu dungi verzi ( pentru a separa pietrisul concasat de pamant) 2- 200mm grosime strat de pietris concasat vibrat si batatorit in doua straturi de 100mm( folositi piatra sparta de 17/24 NU pietris de rau caci are piatra rotunda, foarte important !!!) - in interiorul cofrajului din dulapi care i-am folosit ulterior la podeaua mansardei am pus : 3- folie constructii destul de groasa si rezistenta cu care am urcat ( pe interior) peste lemn, pe toata suprafata . 4- pe toata suprafata am pus membrana cu crampoane ( cu crampoanele in jos) , ca sa rup capilaritatea care si asa era rupta de stratul de pietris concasat. 5- la 350 mm de marginea cofrajului spre interior am pus extrudat XPS ( dur) de 5 cm, intrepatruns si lipit cu banda panza sa reziste la turnare. 6 - pe margine am venit cu etriere din bara de 12 legata din 500mm in 500mm( daca puteti puneti mai des , adica din 400mm in 400mm) 7- apoi am venit cu plasa sudata de fi 8 cu patrate de 100x100mm, am luat plase intregi de 2m x 5m . le-am suprapus 20cm si intre ele si peste etrierele de margine ( la etriere am facut si coltul din bara de 12 si le-am legat intre ele cu suprapunere de 1 m) Apoi am pus cu grija distantiere gen pahar cu gura in sus(de 5cm inaltime) din 1,5m in 1,5m ( ca plasa sa nu stea la baza betonului) Apoi am turnat betonul , au fost 2 cife de 9,5 mc/ cifa. Eu calculasem cubajul la 18 mc dar mi-au pus cu 1mc in plus , caci e mai bine sa fie in plus decat sa nu ajunga. Sa dovedit ulterior ca acel 1mc chiar a fost in plus si a ajuns pe marginea din fata la atelierul care se vede in coltul terenului ( imbracat in siding alb) Placa la final a avut 7020 mm latime ( imi trebuiau 7000mm) si 12740mm lungime ( imi trebuiau 12700mm). Grosimea este de aproximativ 250mm la margine. Pretul total cu beton 350 si aditiv, transport doua cife si pompa a fost de 6700 lei ( pompa fiind 600 lei / ora ) Turnarea efectiva a durat 45 de minute, nivelarea la final cu placa de magneziu a mai durat 2 ore. Apoi am stropit placa sa nu crape si pe timpul noptii cu apa din bazin la temperatura aproximativa de 15….20 grade , nu am stropit cu apa din put la 7 grade , am zis ca e mai bine asa. Decofrarea am facut-o a doua zi cu grija sa nu se rupa colturile ( na fost cazul caci am avut folie pana la marginea de sus a cofragului iar betonul a iesit gen sticla ( foarte neted) Marginea placii va veni izolata si finisata la exterior ( inca nu m-am hotarat cu ce). Cert este ca la 1,5m de casa de jur imprejur voi pune folie gen rafie ( antiburuienti ) si pietris , ca ceea ce curge de pe casa sa nu stropeasca peretii ! Sper ca v-am dat un raspuns cat se poate de complet ! Orice alte intrebari va stau la dispozitie ! multumesc pentru vizionare si apreciere ! Scuze de greselile de scriere, dar scriu de pe telefon !
@@nicoandu7152 Va multumesc si eu pentru apreciere, am corectat si editat ulterior raspunsurile caci le scrisesem de pe telefon si e destul de mic...degetele mai bondoace :)).
Ilfov-ul e mare, nu vad relevanta localitatii nici la mine nici la dumnevoastra , dar va sfatuiesc sa luati lemnul de pe fundeni ( de la turcii de langa benzinarie , cum va duceti spre spitalul fundeni plecand de la morarilor pe partea stanga) au lemnul cel mai de calitate , este lemn de constructii stivuit la sipca ce are calitatea A ! Ca si beton sau pietris concasat trebuie sa gasesti in Ilfov pe langa tine caci costa destul de mult transportul . Un sfat prietenesc, cand cumperi materiale de constructii de ex pietris sau beton, cumpara la basculante mari de ex pietrisul la 10Tone sau basculanta la 9 m3 , astfel platesti transportul la fel dar se justifica cantitatea ! Lemnul alegel tu ( daca sti cum sa vb cu omul si cumperi cantitate mare ) ! Nu cumpara materiale de constructii dupa ploaie sau in timp ce ploua , pietrisul va fi mai greu ( si vei plati ce nu ai, caci este la kg nu la m3 )iar lemnul va fi mai prost si daca-l depozitezi inadecvat se va degrada pana termini lucrarea ! Spor si tie indiferent unde esti in Ilfov !
Mi-am verificat astazi planeitatea placii de beton si am constatat diferente (valuri) de aprox 1cm. Imi puteti recomanda o metoda prin care sa reduc (nivelez) placa de beton pe care urmeaza sa pun talpa (peretii verticali). Multumesc
In situatia dumneavoastra cel mai indicat ar fi sa puneti o talpa si sa o rectiicati in asa fel incat sa vine fest pe beton iar deasupra sa fie cota zero ! Daca denivelarile sunt mici ai pe distante mari se pot rectifica peretii la nivelul de acoperis ( adica sus )! Aveti diferente mai mari de 1cm ?
Acum ma tot gandesc cum sa unesc peretele interior cu cel exterior in forma T ca sa pot prinde osb pe interior. Am obs ca ati ales sa ramana acel loc suspendat
In locul in care aveti perete de interior ce se prinde de cel exterior trebuie sa adaugati o verticala ce permite prinderea peretelui si implicit si finisajul interior al acestuia, de exemplu daca faci un perete de 10cm (gros) de interior verticala trebuie sa fie de 15cm asezata perpendicular in structura peretelui de exterior in asa fel incat cand prinzi lateralul peretelui de interior sa ai 2,5cm pe ambele parti. Astfel cand vi cu osb-ul vi pe peretele de exterior ( in interior)si prinzi pe cei 2,5 ….apoi vi cu osb-ul cel pui pe peretele de interior si suprapui la colt, astfel ai unde sa prinzi ambele osb-uri ! Daca vi invers , adica pui osb pe peretele de interior o sa acoperi din grosimea de 2,5 cm si raman prea putini pentru prinderea celuilalt ! Sper ca ai inteles !
Bună ziua oameni harnici! Urmează să construiesc o casă tip framing in viitor și am să continui să te asaltez cu întrebări.. Ce avantaje ai la nut feder la OSB fata de cel normal .Ai făcut buiandrugii de deasupra geamurilor mari cu placi de OSB, de ce nu ai folosit dulapi de 5 cm ? Nu ai dublat lateralele geamurilor pentru buiandrugi , nu se vor lăsa zonele de deasupra geamurilor de la cosoroabă? Sănătate multă și spor!
Salut Mishu sau sa iti zic Mihai ? Betonul l-am netezit eu personal cu o placa din aluminiu lata de 80cm( parca) cu coada telescopica! Folosirea ei se face cu grija si mai multentreceri perpendiculare pentru a elimina muchia formata dintre benzile de trecere ! Talpa aceea cand o impingi de coada trebuie sa o ti torsionata sa fie ridicata de buza din fata,apoi cand o tragi spre tine o rasucesti ca buza din spate sa traga laptele la tine iar buza pe care o vezi prima spre tine sa fie ridicata! Sti cum e ca sa intelegi? Cand ungi o felie de paine cu unt , exact asa cum ti lama la dus si la intors pe acelasi principiu merge lama asta doar ca te afli in fata ei si are o parghie ce o actionezi rasucind manerul telescopic ! Manerul are 6m desfacut , la asta de o am eu ! Vezi cactrebuie sa ai spatiu de jur imprejurul placii ca sa ai unde trage coada sa iasa drept si neted!
Mai pot adauga ca in maxim 45 de minute de la turnare sa intarit suprafata, deci mare grija si miscare cu talent :)! Va recomand sa dati un contur cu o drisca dreptunghiulara fara dinti la perimetrul placi acolo unde vin peretii , ca sa aveti suprafata dreapta, va ajuta mult !
Osb-ul am ales sa fie de la egger ( lucrez cu egger de 25 de ani ) este cel mai dens si finisat pe margini osb de pe piata din europa, recomand 100%! Ce avantaje ai la osb nut-feder? O multime: 1- In frezarea respectiva ai luftul pentru dilatare, astfel pe fata o sa ai osb continuu fara spatii iar pe spate o sa fie un mic spatiu de 1,5mm pe toate laturile ! Luftul de dilatare este si in profunzimea frezarii nu doar cel vizibil! 2- Din cauza frezarii poti face imbinari si prinderi fara sa ai caprior pe capatul placii ( recomand pentru acoperis osb minim 15mm egger nut-feder), astfel vei avea asteriala continua fara spatii! 3- Nu se pierde caldura din interior spre exterior fiind totul mai etans! 4- Structura fiind din lemn stil framing in timp se mai misca/ lucreaza, astfel asteriala va ramane pe pozitie fara lufturi! 5- Latimea placii este de 675 mm mai mult decat o jumatate de placa de osb, in cazul meu potrivire perfecta( atentie proiect acoperis) cu placi intregi ! Mare grija, ele trebuie sa fie asezate gen caramizi la mai mult de 30cm de capatul randului paralel ( ai instructiuni pe egger/osb pentru acoperis)! 6- Intareste foarte bine structura framing in camp fara spatii, ai grija cum se prinde , eu am folosit negrese cu pas rar ( pentru lemn) si prinse din 25cm in 25 ( in camp) si 15cm in 15cm pe margine ( acolo unde eate cazul) 7- Manevrabilitate la urcarea pe acoperis fiind foaie mica 2500x675x15mm, se monteaza ca parchetul ...ce cade la capat se pune la inceput de rand....frezarea fiind perimetrala ! Executie rapida fara pierderi , mare grija la primul rand de la scoc cu care incepi( de jos in sua si de la stanga la dreapta) sa fie perfect drept, nu trebuie batu dar daca stai pe el si se curbeaza va rupe buza inaintel sal montezi....cu grija si atentie e cea mai buna asteriala posibila pe structura de lemn!
Referitor la buiandrug, in functie de caz eu am ales sa fac cum se vede in film! Tensiunea acoperisului fiind din 58cm in 58cm ( capriorii) nu descarca in asa fel incat sa curbeze deasupra geamului! Osb-ul gros de 22mm pus pe muchie este in multe cazuri mai rezistent decat lemnul la aceeasi grosime ! Lemnul lucreaza ...osb-ul nu! Cand ai deschideri mai mari de 3 verticale atunci recomand buiandrug din dulap de 5 pus pe muchie dublat sau chiar triplat la grosimea peretelui, in aceat caz se vine cu verticala dubla de sub capete pana jos in talpa ! Multi pun sua o talpa orizontala si alta sub ea pe muchie ca sa intareasca, eu prefer talpa dubla orizontala caci se intareste una pe alta la deformare iar distanta interax ( din centru in centru grosimii de lemn) de 625mm e suficienta ca sa nu se deformeze ! Recomand in framing dulapii pusi pe muchie, NU mai utilizati patrati de 10x10 , sa va dau un exemplu: Daca am o grinda de 10x10 de 3m asezata pe capete si ma urc pe ea la mijloc flambeaza sau poate ca se ai rupe ( am 85kg, deocamdata :)) ) , dar daca pun doi dulapi de 5x10 si ii dublez si ii asez tot pe muchie acestia nu se rupt la greutatea mea si nu flambeaza la fel ca o grinda! Binenteles conteaza calitatea lemnului cat si felul fibrei din compozitia dulapului/grinzii !
Pai am luat aproximativ 14 mc, dar se poate verifica si pe filmulet, se pot numara bucatile, fara gluma. Am folosit pentru peretii exteriori dulapi de 5x15x4 m(din care am folosit 3,85m), apoi pentru peretii interiori dulapi de 5x10x4m (din care am folosit 2,35m), apoi dulapi de 5x25x4m (din care am folosit 3,60m) pentru podeaua mansardei si balcon, apoi 5x15x5m la A-urile pentru acoperis (din care am folosit 4,70) partile laterale, apoi dulapi de 5x15x4m pentru orizontalele A-urilor (din care am folosit 3,85)....daca doriti sa stiti cate bucati va pot ajuta cu un filmulet cu descrierea proiectului si cum am procedat, in detaliu. Ma asteptam la acest lucru, nu asa de recent (ca este inca frig) dar o sa fac un episod cu necesarul de materiale daca va ajuta ! Am mai ramas cu dulapi de 5x15x5m ....3 buc. dar mai am de completat la capatul de W al casei ce nu l-am inchis inca cu geamuri, iar acolo imi trebuie ramele de la acestea. Nu sa pierdut nimic caci am folosit si masurat in asa fel incat sa bag intarituri intre laterale fara sa "stric" dulapii. Trebuie avut grija la cum asezati fibra fiecarui dulap in functie de scopul ei (asta pentru a optimiza rezistenta care o ofera acest lucru) ! Sunt mai multe de dezbatut, de aceea va rog sa imi dati de stire daca doriti sa descriu exact oridinea si cum am procedat pentru a construi casuta !
Salut!Am sa fac unele comentarii vizavi de executie si nu vreau sa fiu luat ca fiind contra muncii tale.Fundatia fara o talpa si fara conturul peretilor interiori si exteriori chiar si la o constructie usoara teoretic ar ridica probleme pe viitor(adancimea de inghet in Romania este de 90cm in adancime),peretii casei se prind pe un contur al peretilor montat inainte si prins in ancore de fundatie peste care se vine cu peretele,sus aceiasi centura care leaga toti peretii,intre montanti se pun traverse pentru a evita indoirea montantilor le descarcari .Prinderea peretior cu coltare anti smulgere antiforfecare ...etc in rest felicitari pentru daruire si harnicie
Va multumesc pentru completare si vizualizare, trebuie sa vedeti si episodul 2...eventual 3 ca sa observati ca am bagat montanti intre verticale cat si diagonale, inainte de placarea cu osb. Verticalele nu se deformeaza daca sa placat pe exterior cu osb caci portanta stilului framing este data de osb. Dupa placarea interioara se definitiveaza si structura care nu mai misca pe nici o directie. Peretii au o talpa jos si talpa dubla sus, talpa de jos am prins-o in conespanuri speciale ce rezista la smulgere . Faptul ca m-am dus cu peretele exterior dintr-o bucata pana la 4 m si am legat podeaua mansardei de ei, eu spun ca nu vor fi nici un fel de problema a structurii. Podeaua mansardei este ancorata de peretii interiori ( ce nu se vor desfinta/demola niciodata care si ei sunt acorati de placa cu ancore ! Dar sincer nu am vazut nicaieri blana/talpa dubla la baza peretelui in stil framing, ci doar in partea de sus pentru a lega colturile (suprapunere) si pentru a lega peretii in caz ca sunt mai multe segmente de pereti pe aceeasi linie !
Salut, lemnul nu l-am luat uscat, dar de unde l-am luat il avea cam de 3 luni si era pus la sipca, dupa ce lam adus in curte lam "sipcuit" si eu ca sa nu am probleme cu el pana ajunge sa fie montat in structura. Lemnul l-am luat de la cei de pe fundeni, dupa peco pe stanga cum te duci spre fundeni(nu ajungi pana in lac), sunt niste turci ce au doar calitatea A, de la ei am luat de fiecare data cand am facut ceva (foisorul, atelierul si acum casa ! Arata foarte bine lemnul si e tras cat de cat la cote, sunt si de 5cm grosime dar majoritatea erau de 4,2 cu 14,5 sau 4,2 cu 9,5 sau 4,2 cu 24,7 cam asa ! Trebuie inteles ca mai scade dupa iarna si toate piulitele mai trebuiesc stranse bine inca o data inainte de placarea interioara ! Daca mai pot ajuta cu ceva va stau la dispozitie !
Am luat lemnul dupa scumpire, si tot ce a urmat … o sa fac un episod unde voi detalia listele de cumparaturi si pretul total pana in acel moment. Am notat fiecare lucru si am documentat fiecare cost pentru a avea un control la costul real . De aceea in episodul 3 care urmeaza inainte de vata minerala voi descrie in detaliu lista de necesar impreuna cu preturile ! Sunt multe intrebari la care trebuie sa raspund, de aceea recurg la un episod dedicat acestui lucru ! Mltumesc pentru intelegere !
Salut, multumesc mult pentru apreciere, am adaugat subtitrare ca sa se inteleaga, iar urmatoarele am tinut cont de sunet, imi cer scuze dar din entuziasmul sa fie bine am uitat sa setez sunetul melodiei mai mic si am dat save iar acum nu mai am ce sa-i fac!
Mi se pare ca nu-i chiar ok prinderea planseului de pereti pe sistemul acela. Adica grinzile de la planseu in loc sa sprijine pe peretii de jos sprijina doar in suruburile alea. La peretii exteriori zic.
Salut Timotei, multumesc pentru observatie, la prinderea pe peretii de exterior am pus lemn dedesubt(reazam) sub fiecare dulap ce formeaza podeaua din mansarda ! Le-am adaugat dupa filmare! Intradevar este mai bine greutatea sa se descarce prin sprijin nu doar in suruburi !
Sarumana si multumesc pentru apreciere si vizionare, recomand si abonarea! Adresa de mail este la sectiunea about/ despre , dati pe ea si va apare , va pot ajuta cu ceva?
La sectiunea About sau Despre (depinde in ce limba aveti setat youtube-ul) aveti adresa de mail, o sa v-o lasa aici ca sa nu mai cautati geomobila@gmail.com , ne auzim acolo, dati-mi un mail si va raspund !
Se cam studiază 4 -5 ani sa realizezi o construcție … sincer clădiri pe placi din beton armat nu prea am studiat . Noțiunea de adâncimi minime de îngheț , sau fundații de suprafața nu prea își au locul in vlogul Dvs . Structura din lemn se practica in toată America de nord , Canada , Europa zona nord unde nu prea sunt cutremure .. Ca și realizare structurala îmi place , ma interesau anumite detalii pe care nu le-am observat eu . Prinderea cu prezoane am văzut-o la danezi este OK . Cosoroabele le montam in plan vertical , au module de inerție mult mai bune decât orizontale . Vedeți lucrările vechi pe lemn din zona Maramureș , sau chiar in ungurime . Este bine sa contactați un specialist in construcții pe lemn . Cu stima !
Multumesc pentru comentariu dumneavoastra, am avut exact 5 ani sa ma gandesc cum o sa fac casa, proiectul original , asa cum am mai zis, ar fi trebuit sa fie geodesic-dome, din cauza lemnului de o calitate medie nu am vrut sa am probleme, astfel am facut atelierul in sistem framing si apoi casa ( tot framing). Intradevar nu este usor si trebuie sa ai cunostinte foarte bune in constructia din/cu lemn, in structura din lemn cat si rolul suruburilor si holdsuruburilor la forfecare /extragere/descarcare impreuna cu ancorele si elementele de imbinare in functie de rolul lor si locul unde sunt folosite. Am foarte mare incredere in ceea ce stiu, in lemn, cat si in faptul ca am procedat cum trebuie ! Stiu ca arhitectii supradimensioneaza orice element doar pentru a fi rezistent la foc (in cazul lemnului) , dar eu am procedat in asa fel incat sa nu fac rabat de calitate dar in acelasi timp sa ma si incadrez in niste fonduri. Sincer, si daca asi fi avut banii necesari pentru a angaja o firma cu tot ce trebuie inclusiv cu proiectant/structurist/diriginte de santie/etc...tot singur impreuna cu familia imi faceam cuibul ! Nu am facut acest lucru sa ma falesc si nu am postat aici ca sa am vreun castig sau ceva,NU, am vrut si vreau sa arat cum am procedat eu la construirea casei de lemn si sa ajut pe cei ce isi doresc acest lucru. Fiecare este liber sa faca cum vrea ! Stiu ca exista mii de romani ce parca cautau si asteptau ca cineva sa faca ceva de acest gen ca sa aiba si ei la randul lor impulsul de a porni pe acest drum ! Daca nu stiu sau nu ma pricep la un lucru nu ma bag deloc, decat sa debusolez oamenii mai bine stau in banca mea, dar atat timp cat stiu sigur ca procedez bine am zis sa impartasesc acest lucru ! Citez" Ca și realizare structurala îmi place , ma interesau anumite detalii pe care nu le-am observat eu " , Va multumesc pentru apreciere si va astept cu intrebari referitoare la ce anume nu ati observat ! Am detaliat si in episodul 3 dar poate am omis cate ceva, va astept aici cu intrebarile daca doriti !
@@CanalulDeScurgere Da am văzut astazi și celelalte doua episoade , ați prezentat la detaliu OK . Intr-o casuta din lemn respiri altfel . De aceea eram interesat . Am fost la un depozit și am văzut prețul lemnului … sunt descurajat …cred ca tot pe zidărie am sa o gândesc . Stima și respect !
Va multumesc din suflet pentru aprecieri ! Casa din zidarie si beton este intradevar mai rezistenta in timp (la foc mai ales) dar dupa cum banuiesc ca stiti deja, in caz de cutremur distrugerea unei case este direct proportionala cu greutatea ei ! Va doresc succes si rabdare, multa sanatate si spor !
Salut Ionut, multumesc pentru apreciere, izolatia este imediat sub placa pe toata suprafata , in zona peretilor ( sub placa ) nu este izolat ! Dar se vede in filmare inainte de a turna betonul , uitate cu atentie ;)!
Salut Cristian, multumesc de vizionare si apreciere. Stiu de sunet, dar am adaugat subtitrare in romana….tocmai pentru a se citi ce zic cu sunetul oprit ! Am observat sunetul dupa, cand am editat sa bagat melodia de fundal cu volumul standard care era mai puternic ca cel de la filmare si nu am observat… caci asi fi putut sal dau mai incet ! Urmatoarele episoade daca ai observat tai muzica cand vorbesc ! Se vor imbunatatii si filmarile si datele , caci si voi ma ajutati ca sa fac acest lucru si va multumesc pe aceasta cale !
M-am referit ca l-am facut eu , fratele meu este arhitect ( structurist ) , a trebuit confirmarea ca era facut bine , caci trebuie facute calcule de portanta/rezistenta/stabilitate si dimensionare a lemnului ! Eu nu am mers pe calea arhitecturii deoarece parintilor mei ( la acea data) li sa parut de viitor liceul economic :) . Sti cum este , cand liceul de obicei ti-l aleg parintii ! Am fost placut incantat sa mi se spuna ca am procedat cum trebuie din partea a inca doi arhitecti ! Intradevar am scutit niste bani facand eu proiectul dar trebuie sa-l ai caci altfel iti este foarte greu sa cladesti din presupuneri de genu …..baga patrati de 15x15 ca nare moarte ! In structurile din lemn se supra dimensioneaza lemnul ca sa poata rezista in caz de incendiu , de aceea se pun dinemsiuni mai groase sau mai late in functie de locul si functia piesei reapective ! La mine structura este facuta limitand aceste cote ! Daca exista buget in cazul dumneavoastra ( sa zicem) e mai bine sa folositi cu inca 5 cm latime in plus la dulapi , fata de ce am folosit eu ! Implicit ai izolatie mai buna( mai lata)! Pe de alta parte pe mine ma seaca cand vad ca face lumea acoperis din patrati din 8x8 cu deschideri intr-o singura apa de 6…7m ! Scuze de mesajul mai lung dar am zis ca poate va ajuta aceste informatii !
@@CanalulDeScurgere Mi se pare interesant cum ati facut direct peretii de 4 metri. Sunt curios daca se potriveste si la mine. Casa o sa fie de 12 pe 6 (3 dormitoare sus si liber jos) si peretii vreau sa ii umplu cu beton de canepa de grosime 40 cm. Pe exterior vreau panouril duble sa fie usor cu umplerea peretilor. Oare trebuie ambele panouri sa fie de 15 pe 5 in cazul asta sau sunt suficiente 2 de 10 pe 5?
la deschidere de 6 m jos va recomand sa aveti pereti de mijloc pe care sa se reazame podeaua sau grinzi de mijloc puse pe stalpi din 3 in 3m( deschidere maxima). Nu am inteles la finalul mesajului , despre ce panouri vorbiti?
Si la mine initial vroiam sa fac 12m x 6m si cu pod , dar am zis ca diferenta de 1m pe inaltime si pe latime nu le mai pot adauga ulterior iar ca si costuri era mica , asa ca a ajuns sa aiba 12,7m x 7m pe exterior cu inaltime de 4m la peretii de exterior , jos am inaltimea de 2,40 sus am inaltimea de 2,50 pana la orizontalele aurilor ! Eu zic ca mai optim de atat nu prea exista !
@@CanalulDeScurgere dumneavoastră ați ridicat pereții exteriori cu un schelet de lemn, eu aș avea nevoie de schelet dublu la exterior ca să pot turna betonul de cânepă direct făcând niște cofraje.
in industria lemnului numai hoti, metrul cub nu mai este metru metru liniar nu mai este metru, eu am simtit la o cantitate de 8 mc la o asa constructie ca a ta, as fi optat sa cumpar gater si lemnul bustean la metru ster
Stiu ce zici Marin, credema ca ma lasat in curu gol dupa ce am cumparat lemnul, daca nu se scumpea de 3 ori acum eram cu casa gata si mutat in ea !!! Am fost constrâns de inprejurarile in care traiesc ca sa fac atunci ca altfel nu faceam la preturile acelea! Chiar cei ce mi-au vandut lemnul mi-au zis ca daca faceam din caramida ma costa mai ieftin , dar eu lucrand cu lemn si cunoscand ceea ce fac nu am vrut sa ma bag la betoane/cofraje/caramida/bca/etc ! Mare grija cu ce lemn lucrati si cine va lucreaza caci se poate dovedi o adevarata gaura neagra de inghitit bani ! Defapt in constructii, din ceea ce vad, este o loterie din care iesi doar in pierdere ! Din fericire in cazul meu, chiar daca a costat cat a costat macar stiu cum sta fiecare holtzsurub , fiecare cui, si fiecare bucata de lemn....!!! Pe de alta parte cand vad carutele pline de busteni de 20cm diametru de salcam ce duc lemnul la vanzare pentru foc ....inebunesc .... fac ulcer , nu alta !!! Cand s-ar putea folosi salcamul la constructii durabile de gradina si de exterior decat sa fie ars ! Dar ce sa mai zic ...mai avem pana intelegem lemnul cu adevarat !( nu noi doi....ci ceilalti )!
@@adiborza4131 esti geniu daca imi spui ca busteanul se vinde la metru cub, un metru cub de bustean in functie de cum este asezat poate sa fie mai mult sau mai putin , la metru cub se vand materiale finite care se pot aseza inntru-n metru fara goluri/spatii intre ele, gen BCA, scandura,dulapi,caramida,nisip etc, busteanul indiferent ca este pentru foc sau pentru cherestea se moasoara in metru ster , daca hotii care vand astfel de materiale ti-au indus tie ideea asta cu bustean masurat la mc sau cum am gasit eu ca metru de cherestea nu mai este metru cub de cherestea , iti vinde la suprafata gen 1mc de cherestea =40mp cherestea dar findca cheresteaua are doar 2cm grosime la hoti rezulta ca 1mc de cherestea =cu0,8mc in suprafata iese dar in cubaj nu findca lipseste o cincime din cantitate asa ca inainte sa mai scoti asemena perle din tine documenteaza-te, nu trebuie sa te pricepi trebuie doar sa te documentezi si sa gandesti caeste gratis sa gandesti daca ar fi dupa tine nici apa nu s-ar masura in litri s-ar masura in kg
Din cate stiu metru ster este valabil la stiva de lemne sparte pentru foc caci ar fi aproximativ 60% lemn 40% aer in felul cum sunt asezate ! Altii vand la kg lemnul de foc ! In schimb poti cumpara un bustean calculat la metru cub dar te pacalesti pentru ca dupa ce-l debitezi lemnul care iese va fi mai putin , scade de la panza + cazaturi nefolosibile gen scoarta , metale gasite in mustean, noduri ( capete de crengi )..... Cand cumperi la bustean trebuie sa sti ce lemn este, cat de uscat si cum il debitezi ca sa scoti ceea ce vrei , dar sunt pierderi ! In schimb la lemnul de constructii ( cel dimensionat ) se calculeaza strict la metru cub ! Mai exista nedimensionat iar acesta este dimensionat la latime si grosime, doar ca lungimea este diferita la fiecare piesa , acesta din urma til vinde la metru cub nu la bucata ,iar aici trebuie sa fi atent :)! In orice industrie se cauta vanzarea unui produs cat mai scump folosind tot felul de formule pentru a pacali omul sa para ca e mult si ca merita ! Eu prefer sa imi aleg fiecare bucata de lemn si acesta doar dimensionat , iar daca iau un bustean masor lungimea si calculez aria diametrului unde busteanul e mai mic si le inmultesc si gata ( binenteles scad din diametru grosimea scoartei si 1cm din stratul vegetal ....iar daca celui care vinde ii convine il iau ...altfel nu !
@@marinizo1 ...bati campii, sunt inginer silvic, stiu ce vorbesc!! Ulterior am obtinut si o calificare de "site manager" facuta in Londra. Din pacate ai scris mult, dar prost. Metoda Huber este pentru piese de peste 18cm sau 24cm ca bustean diam, si forma specifica. Lemnul in forme se masoara cu obtinerea unui coeficient de ajustare prin masurarea comparativa a pieselor acoperite de doua diagonale si raportate la lungimea diagonalei. Obtii un coeficient subunitar
Salut din nou Mishu, din tot A-ul ramane vizibil partea orizontala dubla si partea verticala atat ! Restul va fi imbracat caci vine izolatia de 15 intre ei iar apoi plachez cu osb nut-feder de 12mm de la egger peste care vin cu finisajul interior ( cand va fi cazul ) ! Atunci cand am construit A-urile am fost constransi de vreme....am cautat sa nu ne ploua prea mult pana punem tabla ! Iar pe interior , cu migala si rabdare finisez ce e de finisat cu eliptic si aspirator ( ca sa nu umplu casa de praf) apoi dau cu ulei de in fiert/sicativat partile vizibile !
Multumesc Cristian, da stiu ce zici , am luat la cunostinta de la prima remarca de acest gen , am bagat subtitrare ca sa acopere vocea :)! Multumesc pentru vizionare si apreciere !
Salut Adi, mulțumesc pentru apreciere și vizionare! Nu am cautat sa fie spectaculos caci nu am avut lemn de calitate spectaculoasa ! Daca gaseam lemn de calitate faceam casa geodesic-dome , proiectul original pe care vroiam sa-l fac , dar asa am mers pe varianta framing ....
@@CanalulDeScurgere da un dom este o structura complexa. Grinzile trebuie facute foarte ...atent, la fel conectarea cu peretii si partea superioara (acoperis). Asta daca le faci radial cu un inel in mijlloc unde sa ai o scara in spirala.
Imi făcusem proiect V5 5/8 cu diametru la baza de 10m si inaltime pe ax de 6m si 20cm ! O structura autoportanta ....mi-a ramas gandul la el , nu ii gasisem nici un defect , facut numai din triunghiuri cu îmbinări duble facute pe cnc din tabla groasa ....., asta este ....alta data ! :)
Stiu , mi sa mai zis si chiar imi pare rau ca dupa ce am editat cu castile pe cap am zia ca e k si nu a fost , de aceea episoadele ulterioare am taiat muzica ca sa se auda ce zic , caci asta era important ! Regasiti explicatiile neintelese in episodul 3 ( in detaliu) :)!
Banuiesc ca este intrebare ! Nu imi place sa lucrez cu lemn uscat , caci daca nu a fost uscat la sipca si legat in stiva ordonata nu prea ai ce sa alegi. Sfatul meu este sa trageti tare sa faceti structura in 2…3saptamani maxim , legata si prinsa bine ,apoi placati cu osb exteriorul si lasati un sezon sa se usuce lemnul in structura. Trebuie un pic de atentie cum asezati fiecare element in functie de fibra lui si de cum a inceput sa lucreze (sa se contorsioneze). Apoi daca totul este facut cum trebuie , structura va arata ca si cum a fost facuta cu lemn uscat si rindeluit. In episoadele viitoare (sa se mai incalzeasca putin) o sa fac un episod dedicat lemnului pentru structura , cum sa ti cont si cum este mai bine sa folosesti lemnul in functie de lungimea lui, esenta, fibra, noduri ,etc !
Salut Adrian, sa inteleg ca ai vazut filmuletul si ai zis " PUNCT " de genul Ataaaatt, iti multumesc pentru aceasta reactie, dar astept cu nerabdare sa citesc si cuvinte nu doar semne :P !
Orice casa prezinta un risc, dar conteaza foarte mult locatia unde se face casa si relieful ce o va inconjura, vegetatie sau alte cladiri ! Daca ti cont si de aceste lucruri scazi sansele sa se intample ceva grav !
@@CanalulDeScurgere corect e doar imaginația omului m-ai ales în Romania nu sunt construite la scară mai largă eu locuiesc în casă de lemn construită de mine de 15 anii are 240 m pătrați și nu a luat foc și nici vijeliile în general sunt ff călduroase in ani 2006 era lemnul ff ieftin am a coperito cu țigle de beton acoperișul învelitoarea are 8 tone îi dă stabilitate la vijeli ff fain ce ați făcut 🙏
Multumesc pentru apreciere si sustinere, o sa mai treaca apa pe albie ( cum zicea bunica mea) pana o sa-si dea seama omul ca lemnul ia tinut de cald la propriu si la figurat in orice configuratie il exploatezi ! Interesant cate feluri de a folosi natura ca sa iti faci cuib exista ! Dar e mai simplu si usor sa faci cofraje , pentru unii ! Sunt curios de casuta ta , imi poti trimite poze de la constructie? si cum arata acum? Ar fi interesant ! Adresa de mail o gasesti la descriere !
Multumesc Mircea pentru apreciere si vizionare, imi cer scuze, cand am editat pe pc nu am observat ca ar fi muzica mai tare decat vocea (ori vorbeam eu prea incet), nu mai am ce sa-i fac ! Oricum la restul episoadelor nu am mai adaugat muzica cand vorbesc din dorinta de a se intelege ce zic !
Pai scumpirea are cu siguranta o cauza asta e vizibil insa efectul, cel care conteaza cu adevarat numai Dumnezeu il poate sti... o frana in evolutie poate insemna ca directia nu e tocmai cea buna.
Dorinta de a avea o casa si de a fi tatic am avut-o in clasa a-4-a, cand ne-a intrebat invatatoarea ce vrem sa ne facem cand o sa fim mari(eu raspunzand ..tatic si sa am o familie baiat si fata si o casa a mea), toata viata mea am facut ca sa ajung la acest lucru, mie imi spuneti de pret si de Dumnezeu ? :)) Sa traiesc (numai eu stiu cum) 45 de ani din viata ca sa imi implinesc visul ,caci daca nu faceam nu aveam, puteam sa ma rog la de oricine si la oricine, nu s-ar fi intamplat nimic, eventual ajungeam imbracat in portocaliu pe un varf de munte neinteles de nimeni.... Stiam ce imi doresc si nu m-am dat in laturi de la nimic, nu regret nimic, unde am pus suflet am pus, iar cand am dat o palma am dat, asta este viata. Intradevar daca nu imi doream nimic, nu aveam nici calculator la care sa arat ce am facut ! Faptul ca m-am nascut om dintr-o femeie (si ea tot om) si am oportunitatea sa traiesc aceste experiente pe aceasta planeta, nu este altceva decat viata . Nu datoram nimic nimanui, tot ce ne-am creeat de jur imprejurul nostru noi ca oameni am facut, TOT, inclusiv sperante,iubire,credinta....si asta ca sa fim in stare sa fim capabili de mai mult si sa nu inebunim ! In realitate , viata este foarte simpla, iar dupa "pandemie" am realizat cu totii ce este mai important in viata si tindem toti spre simplu si real, sper!
Toata stima, ma ajuta foarte mult aceste video postate despre casa timberframe deoarece si eu doresc sa construiesc o casuta pe parter de 50mp. Apreciez munca si calculele amanuntite pentru o casa cu pierderi minime de material.
Multumesc Autentic (cum suna cand recitesc ) pentru apreciere si pentru vizionare.
Felicitări investiție frumoasă după atâta muncă in UK....
Toate cele bune..
Multumesc din suflet, pentru apreciere, vizionare si abonare ( recomand )
Multa sanatate si voua, aveti grija si succes !
Excelent, felicitări pentru eleganta proiectului și, evident, execuției! Exact ce căutam pe netul asta mare! Așa de tare m-a încântat expunerea detaliilor, rareori găsești așa ceva! Încă odată, felicitări! Abia v-am găsit, urmăresc “serialul” casei cu nerăbdare :)
Multumesc din suflet lilisan, pentru vizualizare apreciere si abonare ( recomand)!
Bineînțeles ca m-am abonat! In acest moment asta e canalul meu preferat! :)
@lilisan2069 Multumesc frumos Lili !!! Sa fie intr-un ceas bun!
Felicitări omule!Felicitări familiei !Imi place ce treabă ati făcut !Va urmăresc cu plăcere !Succes !
Multumesc Ana, multumim pentru apreciere si vizionare!
Cand ai de gand ca om sa faci un cuib , important este sa-l faci impreuna cu familia, nu te ajuta pe tine ca parinte , ci ii ajuta pe copii tai.
Amintirile cu parinti nostrii ne definesc ca oameni si ceea ce suntem !
Felicitări pentru realizare !
Multumesc mult pentru apreciere si vizionare !
No comment,stiam ca poti ,dar nici chiar asa,te-ai intrecut pe tine.Stiam ca ce-si face omul cu mana lui este sfant.Bravo.
Multumesc Mosu', incerc sa mai fac cate ceva pe planeta asta si incerc sa las cumva felul meu de a face lucrurile....poate cineva se va inspira de aici si ii va ajuta acest filmulet !
Felicitari jos palaria asta inseamna profesionist ! Respect maxim!
Salut Andy, multumesc din suflet pentru apreciere si vizionare!!!
Chiar imi place sa lucrez in lemn iar dorinta de a construi cu propriile maini cuibul familiei mele a fost a doua dorinta a mea in clasa a4a !
Prima dorinta ( atunci cand ne-a intrebat la scoala ce vrem sa ne facem cand v-om fi mari ) era sa fiu tatic si sa am un baiat si o fata !
Iata ca la 45 de ani de supravietuire in Romania am ajuns sa imi indeplinesc visul/dorinta !
Sfatul meu?
Nu poti da timpul inapoi, fa direct traba cum trebuie si fi maxim ce poti fi in fiecare clipa , nu traim vesnic, " bate cuiul cum trebuie" pe planeta asta si altii vor fi motivati sa continue fiecare planurile lor !
Si nu uita niciodata pentru ce traiesti !
Multumesc inca o data Adonys Andy !!!
@@CanalulDeScurgere sanatate multa tie si familie tale apreciez mult pentru raspuns 🙏🙏🙏🙏!
Este singurul lucru ce a mai ramas de valoare, sa ne ajutam intre noi !
Sanatate si voua, iar daca exista intrebari sau nelamuriri va astept cu placere sa va raspund !
Succes si voua si un pic de noroc ;) !
Foarte frumos lucrat , felicitari pentru casa . Va iesi ceva wow
Multumesc frumos pentru apreciere, mai este mult de lucru, nu ma sperie (ca daca ma speria nu ma apucam ).....
Ma bucur ca se poate urmari evolutia, ma gandeam chiar sa caut filmuletele de cand curtea era o "padure" de buruieni si sa explic ce am salvat , ce am gasit ...ar fi interesant cred !
Multumesc inca o data !
Un mare respect din partea mea…!!
Va multumesc din suflet pentru apreciere, mai avem mult de munca , dar nu simtim atunci cand iti construiesti cuibul copiilor tai !
Felicitări! Vă admir foarte mult munca.
Multumesc frumos Bogdan pentru atentie si pentru apreciere !
Te invit sa urmaresti si celelalte episoade !
Bravo Claus, din ce in ce mai bine!
Multumesc frumos Alex, imi face placere sa fac asa ceva si tot ce inseamna lemn, deabea astept sa ajung la imbinari japoneze fara fier, dar acolo trebuie material dur"exotic" nu bradutii nostrii. Si la noi asi face din nuc, paltin, fag, corn....dar uscat? greu de gasit !(nu imposibil)
Ce frumos a ti lucrat,cu haz si spor Felicitari!Noi avem o casa veche ,frumoasa ,dar nu am sustinerea sotului ptr s o moderniza 👍🙏👏
Imi pare rau, dar toate la timpul lor si cand trebuie , nu?
Ce fain, ești pe pozitiv ,,voi reuși să terminăm,, super ...... așa spun și eu azi voi reuși 🥂
Depinde ce ti-ai propus, eu intotdeauna imi propun proiecte ce le pot duce la final, astfel implinirea si motivarea pentru proiectul urmator este maxima !
Cand esti sigur pe tine merg toate , cand astepti ajutor …nu prea ,binenteles ca ma bucur ca ma tine dumnezeu in viata si ca nu-mi pune piedici dreq, dar cand esti sigur pe tine e mai bine !
Altfel spus, poti sa te rogi la cine vrei tu , pana nu bati tu cuiul nu se intampla nimic !
Cu grija binenteles ca daca dai pe langa apar criticii - te-a batut domnulzeu ca lucrezi duminica :))!
Dar ma amuza cei ce sunt habotnici caci pierd esenta vietii din cauza ochelarilor pus de religie !
Succes si tie Ciprian si mltumesc pentru vizionare si apreciere !
Sunt de parere ca singurul lucru ce putem face ca sa razbim intr-un sistem ce nu tine cu noi , este sa ne ajutam reciproc , iar atunci nu avem nevoie de autoritati ca sa ne “indrume”….pentru siguranta noastra si grija fata de noi , vai vai :)) !
Dumnezeu nu e absurd și da mergem înainte 🥂
Esti bine Ciprian ? Ai mai avansat cu treburile ?
@@CanalulDeScurgere Îți mulțumesc de întrebare....greu....speram să duc lucrul la bun sfârșit însă în viață mai sunt și vremuri mai puțin bune....un divorț asta m-a oprit m-a frânat de nu am știut cum mă cheamă....mergem înainte cu toții.... mulțumesc că am învățat de la tine... sănătate multă ție (vouă) grijă de voi vă salut pe toți ❤️
Același lucru l am făcut și eu ca tine.Am avut pe o tarla cumpărată ulterior spre a face ceva pe ea,4 anexe + o casa bătrânesc pe care le am dărâmat doar cu ambele mele ghetuțe fără nici un ajutor.Nu știu câte zeci,sute de tone au fost ca îmi e și acum greu sa estimez(a,plus bolovanii din pământ,niște imensitati cei mai mulți din ei la 70,80 kg,dar mi au fost de folos la fundația ciclopiana de la gardul executat ulterior😁Bravo,apreciez oamenii muncitori și nu i suport pe cei care spun ca or sa facă și ei ceva doar după ce se vor îmbogăți.La ora actuala sunt și eu în construcția uneia din lemn fix ca a ta dar la lungime cu 1ml mai mică. O fac singur pentru ca lucrez în domeniu și îmi e mai simplu.Oricum m ai impresionat,lucrezi mai bine și mai atent ca mulți meseriasi....Te urmăresc și bafta în continuare...😉
Salut Danut, multumesc pentru apreciere si iti urez spor si tie, ma bucur ca am inspirat , asta era si scopul, sa ajut !
Mult de munca , nu ma plang dar satisfactia case-i construite de tine, sa sti tu fiecare imbinare,surubel, chertare ….inteleg linistea care o ai cand ve-i sta in ea impreuna cu familia si afara va fi furtuna….exact acel moment te implineste ca om ca iti ocrotesti familia…este un sentiment greu explicabil dar unul dintre putinele de pe acest pamant ce te fac sa te simti om viu !!!
@@CanalulDeScurgere FELICITARI pentru marea realizare. Ai perfecta dreptate, satisfactia lucrului bine facut pentru familia ta si nu numai, este imensa. Si eu as dori tare mult sa fac ceea ce ati facut, dar nu sunt de meserie si nu am un plan inca. Sper sa gasesc suport si sa pot realiza casa mult dorita. Multa sanatate tuturor!
Multumesc ELF pentru apreciere, putem tine legatura daca vrei sa te ajut la casuta !
Ai un teren sau urmeaza?
Daca ai deja terenul in ce zona a tarii este ?
Si de acolo incepem ;)
@@CanalulDeScurgere buna si eu doresc sa fac o casuta asa am terenul pe langa brasov... urmeaza sa fac proiectul casei in august am putea sa tinem legatura daca doresti tot asa.. eu nu am idee...nu sunt in meserie si nu cunosc,dar prefer sa o fac eu....
Sarumana Mihaela pentru apreciere si vizionare!
Cu ce-a mai mare placere tinem legatura , va ajut cum pot desigur !
Va recomand sa tineti cont (la proiect) de doua lucruri , amplasarea in teren in functie de punctele cardinale ( sa nu puneti usi sau geamuri spre nord) si de elevatia terenului ( preferabil ar fi cat mai drept pentru costuri cat mai mici )!
Tot la proiect trebuie sa stiti exact unde vine tras curentul, tevile de apa( din put, daca exista) si scurgerea/ canalizarea!
Ca sa nu aveti probleme ulterioare la spargerea placii , recomand ca trecerile prin placa sa se faca imbracate in izolatie pusa inainte de turnarea betonului, ca sa permita contractarea acestuia si spatiul de manevra in caz de faceti placa pe pamant !
Cablul de curent ar fi bine sa fie prin pamant si sa iasa in casa in apropierea panoului de sigurante !
Sa tineti cont de ce pereti interiori faceti ca apoi sa poata sustine mansarda ( in caz ca se merge pe aceeasi idee ca mine )iar la acoperis aveti grija la inclinatie , eu unu asi alege un unghi mai ascutit ( caci sunteti pe langa Brasov) peste 30 grade panta !
Daca aveti in vedere panouri solare va recomand sa le asezati pe acoperis spre sud sau daca aveti teren mare si vecini cumsecade sa le amplasati pe o structura pe teren ( acces mai rapid si curatare la indemana )!
Deocamdata atat !
Sper sa aveti rabdare si sa nu omiteti pasi importanti !
Daca doriti pot veni la fata locului pentru o idee completa de "cum asi face eu " , dar cum doriti nu e problema , fara suparare oricum !
Succes va doresc si tinem legatura !
Sa fi sanatos si sa reusesti sa o si termini, succes in continuare frate de suferinta si stai linistit ca va fi bine !
Sa fi sanatos Radu, vezi ca acum la 18:00 e premiera cu palinca , se lasa cu 50grade :)), sarumana pentru apreciere !
@@CanalulDeScurgere Am vazut si palinca, ca mierea !
Felicitări
Multumesc frumos de apreciere Paul Obluc !
Bună dimineața , Mulțumesc domn Profesor! Prietenii mă strigă mai mult Mishu decât Mihai
Îmi place că ești atent la detalii care de multe ori fac diferența.
Si eu am probleme cu spatele dar la mine expunerea vara la soare , dimineața sau seara , sunt cele mai bune proceduri.
Am văzut că mai tușești,deși nu pari răcit . Și eu am avut tusa uscata când m-am mutat bănuiesc că era de la mobilă, parchet laminat,și alte substanțe din casa nouă.
OSB -ul ăsta conține formaldehida care zic unii că este cancerigen, e bine să fie lăsat mai mult la aerat și acoperit cu ceva etanș la final . Eu am pus OSB doar in succesiunea asta rigips -bariera de vapori (folie de polietilena) - OSB.
Sănătate multă și spor să aveți!
Scara la mansardă e foarte îngustă.Am văzut asta la olandezi . Olandezi in schimb au geamurilor la mansardă mai mari , ca să încape mobila introdusă pe geam .Pe scară...nici o șansă.
Multumesc mult Mishu de apreciere, mie imi place la tine ca ai observat detaliile si asta nu face altceva decât sa ma liniștească ca vei face o treaba asa cum trebuie !
Nu am zis pana acum dar eu de la 17 ani nu mai am splina ( cauze medicale grave) si sunt predispus la probleme de plamani care sunt foarte sensibili ( ma si inerveaza uneori ) ca tusesc de la praf foarte fin avand si aspiratorul mare :)), si dimineata fara tricou ma face sa tusesc pana imi pun tricou sau e foarte cald afara , nu e o afectiune cu probleme ci doar senaibilitate la diferentele de temperatura !
Iar fara splina e nasol credema, am invatat sa imi dozez efortul iar cand am mai facut eu pe viteazul ....fizic am dus-o dar cand mi sau taiat genunchii din cauza lipsei de oxigen din sange si eram cu dulap in brate pe scari ....deci nu e de glumit !
Astfel cu efort dozat si atentie la ce mananc am ajuns anul asta la 47 ( pe 17 iulie) , un baiat de 11ani o fata de 23...4500( aproape) de oameni ce au mobila si acum de la mine, ce am construit prin curte si ce va urma, sintot ce am facut pana acum la altii si noua ca familie ....ma fac sa nu ma gandesc decat la domnul Doctor Ciochinaru de la SMC( oncologie ) care pot sa zic ca fara el asi fi facut leucemie si nu mai exista nimic !
Asta asa pe scurt , fara sa fie nevoie de statui sau titluri pe diplome sau sa conteze vreo foaie ce am dobandit-o prin institutii , tot ce iti da sistemul ca merit nu valoreaza nimic....incepand de la CNP ... nici o valoare , esti om pe planeta asta si trebuie sa traiesti si sa nu uiti ca esti viu si poti face orice !
In rest legat de sistem? Conceput sa te taxeze anual cu toate ca tu ca om te-ai nascut o si gura data si ai dobandit bunurile ( casa , masina , teren ,etc) o singura data , un sistem gresit total !
Dar ma bucura ca ne-am nascut Romani si ca avem parte de un creier ce ne face sa ne adaptam la orice ai sa vedem ansamblul placii de sah !
Va multumesc inca o data ca ma apreciati si daca pot va ajut cu ce pot !
La încălzirea în pardoseală vei avea o punte termică importantă la conturul plăcii de beton .
Centrala electrică e cea mai scumpă variantă de încălzire . Îți trebuie și o soluție de avarie gen generator electric sau sobă,șemineu cu lemne pentru lipsă curent electric.
Scara la mansarda acum lucrez la ea , este de 900mm latime cu turnanta pe stanga din trepre( in turnanta) cel mai greu mod de a face curba dar si cel mai bun ca latime de treapta , golul de acara eate de 1000, o fac din dulapi de 50mm si lateralele si treptele ...fara contratrepte ca sa am lumina sub ea de la geamul alaturat si sa am pozitia talpii lejera !
Eate mai aerisita asa si nu se strange mizerie sau ceva in colturile si muchiile din contratrepte !
La podea izolatia va fi din xps grafit de 50mm cu folie sub ea lipita de ciment ce va face legatura cu folia de la peretii exteriori, pe afara grosimea de placa va fi izolata si impermeabilizata cu atentie !
Centrala electrica va incalzi doar puferul din care scot apa la 40 pentru pardoseala si apa calda menajera !
Centrala este bosch tronic 3500 de 9 kw ( in 3 trepte) cu un dispozitiv destept hande made ( de cineva priceput la asta) va face trecera treptelor din kw in kw ....dar o sa zic de ea la vremea respectiva !
Am in casa veche o teracota la care nu renunt, in caz de ceva o reconstruiesc in casa !
Doamne ajuta!
Sarumana Ramona, suntem la episodul 5 , le gasiti la sectiunea casa de la tara !
Casa este gata pe exterior , multumesc frumos pentru vizionare apreciere si abonare ( recomand )!
👏 jos pălăria! Este 1 lună de când am dat startul procesului de construire a unei case pe același sistem. Momentan sunt la stadiul birocratic și achiziție materiale. Întrebare, și sper sa nu fiu indiscret, ce cantitate de lemn, calculat în m³, ați folosit?
Încă o dată, jos pălăria! E o plăcere să vezi oameni frumoși și responsabili!
Multumesc frumos pentru apreciere !
Am bagat aproximativ 7 m3 pentru structura dar pana marti o sa postez episodul 3 in care detaliez tot ce am bagat in structura , dimensiuni , unghiuri, conectori ( surubaraie, eluri ,tije,etc) cat si preturi numar de bucati si unde am folosit si ce am folosit !
Sunt foarte multi ce asteapta detaliile si vreau sa ajut , deci nu mai e mult si o sa va lamuresc !
Omule....toată stima....felicitări !!! Am și eu câteva întrebări. Momentan sunt la fundație. Și la mine urmează o casa pe structura lemn și video ul tau mi a plăcut foarte mult. Și acum întrebările. 1. Când mai uploadezi filmulețe cu interiorul :) mă interesează cablajul și tevaraia de la apa canalizare etc. 2. Cu ce ai dat pe exterior OSB ul și de ce. 3. Ce suprafața are casa ? Îți mulțumesc și încă o dată felicitări.
Salut Alin, multumesc frumos pentru apreciere, succes si tie si ai mare grija la calitatea lemnului !
1- Episoadele 1 si 2 le-am postat anul trecut la final caci atunci am terminat la acel stadiu, lucrarea este in desfasurare, mi-asi fi dorit ca, casa sa fie gata si eu sa pun din urma :), dar am zis sa ajut cumva cat mai repede si sa impartasesc ceea ce am facut si cum am facut ca sa impulsionez pe cei ca tine. Caci sunt sigur ca suntem multi cei ce pot sa-si faca casele in regie proprie.
1-bis- Tevile de apa din interiorul casei vor fi aparente (nimic prin perete) pozate in stil industrial si vopsite (contrastant sau nu, o sa vad atunci), instalatia electrica va avea doua trasee importante, unul de 220V ce va alimenta consumatorii importanti, frigider, masina spalat rufe si cuptor (nu exista gaz in comuna) si altul de 12V ce va alimenta tot ce inseamna iluminat/becuri peste tot in casa, chiar si motorasele ce vor face ventilatia aerului(pe coborare) dintre mansarda, parter si camere (dar pana ajung la ele mai e "un pic" de lucru :) ...).
Canalizarea si tevile de apa exterioare le-am tras inainte de fundatie/radier , caci pracic ce am facut eu este o placa radier de 300 cm grosime (supra evaluata si supra dimensionata pentru ce greutate va avea casa de lemn). Foarte important la o casa de acest gen pe o placa de beton este ca trecerea tevii de canalizare si trecerea tevilor de apa sa se faca prin izolatie groasa pentru a minimiza forfecarea tevilor in cazul unui cutremur puternic ce va deplasa casa pe orizontala o data cu placa. Dar si in acel caz se vor trage alte trasee exterioare cu un pic de efort ! Este intradevar un concept (daca il pot numi asa) de casa diferit dar cu costuri mult mai mici !
2- Osb-ul l-am dat cu o pasta bituminoasa ce se aplica la rece ce contine bitum si cauciuc natural (cauta W6 la galeata de 10kg, o sa vezi ca are pretul cel mai bun, nu mai zi la nimeni :)) ), inainte sa dau osb-ul cu aceasta pasta(aplicata cu pensula ca sa intre bine peste tot) am bagat mastic bituminos din tuburi (gen silicon) cu aceeasi compozitie (poate sa fie Sika sau Soudal )in spatiile dintre placi.... pentru ca osb lucreaza la diferentele de temperatura si e important ca acei 2...3mm dintre placi sa fie plini si flexibili. Apoi peste am venit cu doua randuri(doua maini, a2a dupa uscarea primei maini) de pasta bituminoasa(aplico asa cum vine in galeata, nu adauga apa, amesteca bine, trebuie sa fie ca o smantana mai groasa) .
Am facut acest lucru pentru a proteja osb-ul de eventualele picaturi ce trec de siding (finisajul alb ce l-am aplicat peste). Foarte important este ca din casa spre perete sa nu se faciliteze intrarea aburilor de nici un fel caci apa va ramane captiva in perete si atunci apar problemele. Condensul sau picatura se formeaza la diferentele de temperatura mari, la case neventilate si la suprafetele din materiale diferite ce faciliteaza condensarea.
3- Placa/radierul/fundatia (cum vrei sa ii zici) am facut-o cu 4 cm mai mare decat casa, dar cotele exterioare ale casei sunt 7m latime X 12,7 m lungime (nu am vrut 13 ), nu sunt superstitios dar veneam peste cabina de put si nu era K. Dar am reusit in proiectul facut de mine sa am 3 camere de 3550mmx3300xx (toate egale), doua camere sa aibe baite de servici cu cabina dus si o baie mai maricica, livingul este pentru luat masa, iar la mansarda va fi spatiu deschis de aproape 83mp folosibil pentru orice(e gandit deja dar va fi o supriza )
Un sfat prietenesc, incearca sa participi la tot ce se intampla la proiectul cu casa ta, daca te pricepi fale cum trebuie, nu te grabi, pe acelasi principiu strabunii nostrii au facut casele ce inca stau in picioare , si sunt case din pamant....pamant...caci nu aveau scule si nu existau materialele de acum. Nu uita niciodata ce scop are o casa si pentru ce o faci, iar daca casa ta iti va oferi confortul pe care-l vrei si te va feri de probleme de orice fel atunci aceea este casa ta...si te vei simti acasa mai ales daca ai facut-o tu !
Spor si succes in continuare, o sa continui cu documentarea acestui proiect in desfasurare, pe parcurs ce fac mai postez.
Multumesc inca o data pentru atentia acordata, iar cand mai ai intrebari ...intreaba si iti voi raspunde cat de repede pot ! Spor si succes, rabdare multa si grija mare !
@@CanalulDeScurgere mă înclin pentru răspunsul complet. Chiar apreciez oamenii care împărtășesc din cunoștințe. Trebuie sa analizez ceea ce mi ai scris. E de mareeeee ajutor și nu doar mie. Dumnezeu sa ți ajute sa termini casa cu bine și te urmăresc cu nerăbdare. Spor in toate și încă o dată mii de mulțumiri.
P. S. Când ai drum pe la Oradea sau Băile Felix da un semn. Berea e din partea mea !!!
@@manciualin Multumesc mult Alin , sanatosi sa fim ca ne descurcam noi cumva. Stai linistit ca nu e nevoie de nimic, e important ca informatiile sa ajunga la voi si sa ajute...e suficient pentru mine. Nu zic sa tineti cont de ce fac si de cum fac, dar vazand cum procedez eu incurajez si pe cei priceputi ....Cunosc sentimentul caci si eu am invatat de la altii, diferenta face ca eu am "furat" invataturile ...nu mi sau dat pe tava...si a fost foarte greu.
Consider ca e mai bine ca "secretele" sa fie publice pentru cei ce le cauta si le inteleg, iar pentru cei ce nu se pricep degeaba le cauta caci nu le vor intelege si nu le vor aplica !
Spor, succes si te astept cu noi intrebari cand va fi cazul te ajut neconditionat !👍
munca si devotament. Iti urez succes cu gresia stil parchet:) ai sa vezi de ce am spus asta. Iti urez spor!!!
Multumesc frumos pentru apreciere si vizionare !
Stiu la ce te referi, pe o lungime de 1m e curbata si nu poti alinia suprafetele cum trebuie , mai ales daca o pui intercalata , dar mai am pana acolo , poate gasesc o solutie sau o calitate mai buna la un pret rezonabil !
Sti ce ma batea gandul ? sa pun caramida si sa transform podeaua din living in podea medievala gen !
@@CanalulDeScurgere nu e rau dar te ridicabcu costurile, arhitectural vorbind
@@CanalulDeScurgere mergi pe ideea de gresie ,cum ai spus, poate un stejar mai inchis, cu plinta de polymer alba si da frumos. E totusi o casa moderna. Insa, foloseste cate 5 distantier autonivelanti cu pene pe fieccare latura si te va ajuta la curbele gresiei. Obligatoriu rost de 2mm( sa fie rectificcata) la IPAT . E una destul de buna la Dedeman: 112 lei mp arata bine si e Spania. Am pus la cineva anul trecyt.
@paluga1983 pai am ceva variante de caramida din vecini, din aceea arsa plina țiganeasca , dar vedem .., deocamdata ma lupt cu gardul si sunt asteptat cu episodul 6.
@paluga1983 Multumesc frumos de sfaturi, o sa tin cont !
BRAVO ! 👍💪
Multumesc Tudorel pentru apreciere si vizionare !!!
Felicitari pentru aceasta construcție minunata.
Am o mica sugestie. Scoateți acel sunet de fundal. Sa urmărești acest video și sa auzi sunetul ala timp de o ora este chiar deranjant. Mai bine sa se audă sunetele din natura sau ce vorbiți dvs decât acel sunet.
Multumesc pentru apreciere si pentru vizualizare, nu am cum sa scot melodia caci am editat in alt program fata de youtube si asa sa salvat, regasiti asa cum v-am mai zis , explicatiile neintelese in episodul 3 sau inceputul episodului 4 cu prinderea Aurilor cu eluri si tija filetata !
Imi pare sincer rau de acest lucru!
Felictari pentru perseverenta si determinare. Nu stiu ce standard ati folosit pentru acesta constructie, nu seamana cu le nordamerican, deschiderile la pentru usi si ferestre dar ati facut "bird mouth" la "capriori" Aproape nimeni nu face asa ceva la noi, cand lucrezi cu meseriasi. Pentru protecie maxima contra incendiului tot materialul lemno ar fi trebuit sa fie finisat prin rindeluire, cu muchiile tesite dar stiu cta costa sa faci asta , asa ca, trecem peste.Incaodata, felicitari
Salut Bratu Romeo, multumesc pentru apreciere,vizionare si abonare (recomand).
Bird mouth te referi la coada de randunica nu? in termenul romanesc.
Pai era obligatoriu chertarea tinand cont de forma A-urilor si tensiunea descarcata in pereti .
Stiu de rindeluire si de faptul ca fiecare frimitura de asche desprinsa sau fiecare "pufulete" (cum zic eu) e predispus sa se aprinda rapid in caz de incendiu, de aceea la toate elementele se rindeluiau cele 4 fete si se rotunjeau cele 4 muchii pe lung, asta ar fi insemnat un cost exorbitant la noi !
Multumesc inca o data pentru apreciere iar daca ai intrebari iti stau la dispozitie, mai ales ca ne-am mutat deja de pe 15 februarie in casa (difinitiv) si lucram printre picatele !
Adica am acces la internet si calculator, nu ma mai chinui dupa telefon !
Felicitări, și eu am facut o căsuța pe sistem timber în vara lui 2020.Am avut ambiție și am făcut-o singur, momentan încă mai lucrez la ea când am timp. Tot osb-ul pe exterior am apucat sa îl cumpăr la prețul vechi, acum mai am de cumpărat osb-ul pentru interior la prețul astronomic de acum....
Cate foi de osb ai nevoie ? Eu o sa pun osb de 12mm iar la acoperis de 10 !
Nu-l cumpara pana nu vorbim ( lasa-mi adresa de mail, te rog ), te pot ajuta !
Am avut nevoie de 90 de coli de 10 mm și 10buc de 22mm dar am cumpărat de la o firma de pe net, ceva mai ieftin decât marile magazine de materiale de construcții. Momentan lucrez la interior la folie și montaj rigips. Poți sa te uiți pe canalul meu, am încărcat ceva video. Sa ai spor în continuare
Spor la treaba, deci ai rezolvat, si eu sunt tot la izolatie la interior, m-ai prins din urma :)!
Spor si tie Valy , da ma uit si vb !
Da am rezolvat, acum tot trag tare fac cât mai mult pana îmi permite vremea. Eu nu am video profesionale dar se înțelege ce fac
Stai linistit, important este sa iasa treaba buna ! Dupa ce ma uit la filmulete o sa las un comentariu !
Frumos făcut acoperișul tu l-ai făcut
L-asi fi facut eu ca sa iasa mai bine de atat dar aveam la dispozitie 7 ore pana incepeau ploile totentiale, astfel am apelat la o echipa ce in 6 ore la dovedit.
Sincer nu imi place ca au bagat suruburi parca asa dupa ureche, iar pe partea din spate mi-au lasat capatul de streasina iesit in afara, o sa ma sui eu sa mai tai din tabla ca sa vina cum trebuie.
Au lucrat pe graba, zeci de cuie care n-au intrat in capriori….. ce sa mai zic .
Sincer nu ma asteptam sa iasa impecabil dar asta este , cand o sa ajung acolo oricum acopar tot acoperisul cu panouri fotovoltaice !
Imi pare rau sincer, nu de banii care i-am dat, dar daca ma crezi muream uitandu-ma cum lucreaza neingrijit …dar asta este deocamdata !
Am intervenit eu de cateva ori ca sa mai traga de folie ca o monta de se strangea apa la streasina caci au plecat cu sipca dubla ca sa aiba cum sa stea.
Suruburi bagate inestetic si aleator……
Ca exemplu uitate cu atentie la atelierul alb de la inceputul filmului acolo a fpst mana mea l acoperis, urmareste cu atentie cum formeaza o linie suruburile si la ce distanta le-am pus !
Dar asa cum am zis , dupa ce o sa pun panouri nu mai imi fac probleme !
@@CanalulDeScurgere ce șuruburi mă sfătuiți să folosesc la un acoperiș cele cu cap torx de 200 MM sau cel cu cap normal tot de 200 mm
In primul rand trebuie sa stiu ce asteriala folositi, pe ce structura, si ce invelitoare folositi!
Acum am recitit, va referiti la prinderile capriorilor si a framing-ului de acoperis?
Eu am folosit TORX cu cap saiba (de la dedeman) dinacelea gri . Tin extraordinar de bine , mai ales ca au filet doar pe o portiune de surub si trag grinda. Acestea au chertare in varf ce gaureste lemnul si nu crapa fibra, plus ca mai au si contra filet ce blocheaza la desurubare accidentala !
In episodul 3 impreuna cu descrierea pretului voi face si o prezentare a feroneriei folosita la casa !
@@CanalulDeScurgere folosesc căpriori zece pe opt și pun pe ea tablă
Foarte profi ai lucrat.Iti trebuie proiect la constructile de tipul acesta?Si daca da , cat te-a costat?Bafta multa si mai asteptam filmulete.
Salut Silviu, multumesc pentru apreciere.
La orice constructie de orice fel este bine sa faci un proiect. Astfel este mult mai usor sa urmezi niste pasi si sa ai o lista clara de necesar cu cate bucati , la ce dimensiuni, ce fel de suruburi/prinderi , ce calitate sa aiba metalul din care sunt facute elementele de fixare, dimensiuni/cote clare a pieselor ce formeaza structura , golurile de geam in functie de ce geamuri pui, dimensiunea streasinei si cu cat iesi in afara cu acoperisul pe capatul casei in asa fel incat sa nu tai din tabla , unghiul acoperisului daca ai in vedere panouri fotovoltaice, unghiul si dimensiunea sageacului daca vrei sa-ti umbreasca geamurile de la mansarda vara dar iarna sa lase soarele sa patrunda, designul casei si dimensiunile totale cat si necesarul de materiale cu care urmeaza sa imbraci structura pe exterior si interior …… traseele de apa si curent, scurgerile canalizarii cat si restul de spatii gen camera tehnica, cos de fum ( daca e necesar) ….si mai sunt cateva !!!
Ideea de baza este sa iti faci reteta completa , sa sti ce faci in adevaratul sens, sa cunosti lemnul si lucrul cu el, sa respecti si sa nu sari nici un pas din ordinea necesara construirii unei case din lemn.
Eu mi-am facut proiectul singur intr-un program de la google( SketchUp ), am tinut cont inclusiv de punctele cardinale reale si de cum bate soarele pe casa in anumite perioade din an .
Am detaliat fiecare pas ce trebuie urmat si solutia optima pentru acesta.
Nu am supra-evaluat dimensiunea elementelor din lemn dar nici nu am folosit “bete” caci e vorba de structura , asta daca vrei sa nu-ti cada casa pe tine , am gandit inainte sa ajung sa fac , caci este mai usor sa corectezi un proiect si o lista decat sa te apuci pe santier sa recalculezi modificarile !
Avand un proiect clar si urmand pasii necesari vei ajunge sa poti face o casa !
Nu folosesc niciodata calitate premium daca nu este necesar dar nici nu imi fac casa din materiale aflate la promotii cu calitati diferite .
Ce vreau sa spun este ca , daca ai respect si bun simt fata de casa ta si ea va avea grija de tine!
Deci practic pe mine nu mau costat si nu ma costa decat materialele necesare si atat , restul le-am facut singur , inclusiv studiul de piata si calitatea la tot ce am pus si ce voi pune in casa , chiar daca pe viitor voi lucra la casa cuiva, in general sunt asa ca om(cei ce ma cunosc stiu ce vorbesc) !!!
Imi pare rau de raspunsul lung dar si asa m-am fortat sa-l scurtez caci sunt foarte multe detalii ( nu grele dar importante) ce trebuiesc respectate atunci cand vrei sa faci o casa de lemn asa cum trebuie !
Pregatesc episodul 3 dar nu mai dureaza mult , multumesc pentru asteptare si sa ne auzim cu bine.
Sper ca am mai lamurit cate ceva !
@@CanalulDeScurgere Wow! Mersi ca ti-ai facut timp pt un mesaj asa de lung si cu atatea detalii.Nu stiam ca poti sa iti faci singur proiectul si credeam ca ii musai sa il faci la un arhitect.
Si eu doresc sa fac o casuta micuta la tara dar nu sunt decis din ce sa o fac,dar parca mai mult vreau sa fie din lemn.
Spor la lucru si sa ne ti la curent cu proiectul.
Incerc sa detaliez si sa raspund pe cat posibil la intrebari.
Daca vrei te pot ajuta cu proiectul/necesar/ sfaturi/ etc , nu sunt grele dar sunt pasi de urmat intr-o ordine obligatorie ca sa mearga totul cum trebuie !
Eu am facut din lemn pentru ca am lucrat si lucrez in lemn de 24 de ani iar lemnul trebuie sa fie respectat ca sa te ajute ulterior la constructie si aici ma refer la ce piese pui si unde , cum tai sa ca cada nodurile, cum asezi piesa in functie de fibra ( se pot vedea pe capat ), dar aunt multe de zis si nu vreau sa deranjez !
Multumesc inca o data pentru vizionare !
Felicitari si respect pentru munca depusa!
Este foarte interesanta solutia care ati ales-o pentru fundatie. Vreu sa fac si eu o casa (doar parter) din pereti prefabricati de l=25cm si h=2,5m care-s ceva mai grei decat solutia care ati ales-o dv. fiindca au 2-3 cm de beton pe exterior. Terenul este gol, si as dori sa folosesc aceeasi solutie pentru fundatie ca a dv. , dar cu ceva mai multa armatura si acelasi tip de beton, dar nu stiu exact cum se comporta pamantul sub amprenta casei (care trebuie compactat) in decursul anilor la fenomenul de inghet/dezghet si daca afecteaza poate afecta placa.
Puteti sa im dati un sfat, o parere?
Multumesc Andrei pentru apreciere !
Solutia care am abordat-o eu nu este una comuna!
Daca urmaresti ep3 o sa observi ca eu am construit pe amprenta casei de dinainte avand jumatate o placa de beton si jumatate pamant neatins de apa si tasat din 1949 , astfel am nivelat si am turnat placa !
Daca asi fi spart betonul si m-asi fi dus cu 1m soclu cu talpa dedesupt implicau foarte multi bani pe care nu ii aveam !
In cazul meu relieful si flora terenului ma ajuta mult caci este protejata pe N...N-W de salcami ce nu i-am taiat tocmai pentru a directiona curentul de aer pe deasupracasei !
Tot in cazul meu , exact acel loc este cel mai inalt loc din curte si imprejurimile din vecini , si daca asi vrea ( dar nu vreau) sa directionez apa sub casa nu asi avea cum !
Tot in cazul meu pamantul de sub casa este cernoziom ce contine betonita , care daca nu vede apa niciodata ( si asta e un lucru foarte important) se transforma in beton ( iti dai seama ca pamantul nu a vazut apa din 49' )!
Astfel sunt cateva elemente care in cazul meu s-au aliniat in asa fel incat observandu-le am ales solutia existenta !
La tine Andrei , terenul am inteles ca este gol deci e afanat , daca are copaci mari si ii tai e nasol caci trebuie sa scoti radacinile de sub casa obligatoriu ( ele putrezind in timp si adancindu-se modifica stratul pe care sta casa).....
Daca terenul este gol de tot, si a fost arat ( extravilan la origine) e tot afanat si trebuie sa scoti stratul vegetal!
Recomandarea mea este sa ti cont de punctele cardinale reale cand faci casa, sa asiguri traseele de curent apa si canalizare dinainte de turnarea fundatiei, in functie de zona ta (da a esti la campie baga 80...100cm fundatie in pamant ) , verifica panza freatica ( daca sunt lacuri bălți permanente prin preajma si la ce elevatie e terenul tau ) si fai perimetral pe o latime de 35...40cm si o adancime de 80...100cm un sant cofrat, un strat de pietris la baza, Toarna beton , vezi sa pui fierbeton de cel putin 12mm si etriere de 25x40 ( fa legaturile cum trebuie) baga distantiere fata de cofraj ca sa centrezi scheletul format si toarna betonul, lasa mustati de fier ca sa te legi cu plasele de la placa ce o vei turna ulterior!
Dupa decofrare bagi extrudat exterior si izolezi cu folie creponata pana mai sus de cota zero...recomand la campie minim 30cm( soclu), deci practic ai avea 70..80 in panant si 25...30 deasupra!
Baga extrudat ips pe interior, fa umplutura si taseaz-o bine in interiorul peretilor perimetrali lasand 20cm pana la cota zero, apoi pui fie creponata, pietris concasat, extrudat xps pe care-duci si-l lipesti de cel ce lai pus pe interiorul peretilor perimetrali, armezi deasupra cu plasa 10x10sau 8x8 grosime 6 , pui distantiere intre straturile de plasa si izolatie si torni placa!
Placa o poti lega de soclu cum se face de obicei, sau poti sa te urci peste cota zero ( implica cofrare exterioara si gandita dinainte )!
Apoi peste fundatie pui o picatura de lemn si rasare casa ! ( glumesc tocmai ca sa te mai destind)
E ceva de treaba!
Exista si silutia "pe piloni" dar trebuie sa te duci mai adanc si trebuie testat solul. Daca te gandesti la piloni va trebui sa faci "placa" din structura de lemn izolata dedesupt .......credema e bai mare la solutia aceasta la clima de la noi si calitatea lemnului !
Sper ca nu te-am plictisit, scriu de pe telefon o sa corectez de la calc. cand pot !
Superba realizare, ....am primit cateva raspunsuri pe care le cautam de mult timp legate de constructie unei astefl de case. As avea o intrebare: ce dimensiune au vinclurile (conectorii) cu care ai prins capriorii si cat au costat?
Multumesc frumos pentru apreciere si chiar ma bucur ca am putut fi de folos cumva.
www.dedeman.ro/ro/vinclu-imbinare-90-x-140-x-65-x-2-5-mm/p/1033758
acestea sunt elurile care le-am cumparat erau tot asa 7 lei si un pic….
M-am uitat sa fie cat mai groase 2,5mm si ranforsarea sa fie lunga nu scurta caci asta ii da duritate.Dimensiunile sunt de 90x140x65(latimea care conteaza iarasi) cu grosime de 2,5….nu am gasit de 3mm grosime .
Eu cand imi trebuie ceva aleg vizual si palpabil daca este otel zincat si e turnat fara urme vizibile de aliaje atunci e bine.
La elementele de prindere fiecare alege ce crede dar toti trebuie sa se gandeasca ca tensiunile structurii framing se aduna in colturi si in imbinarile unde de obicei se face achimbul de forta.
Intotdeauna orice imbinare in lemn trebuie sa aiba prindere si la impingere si la tragere chiar si pe mai multe axe.
Daca mai sunt neclaritati astept cu nerabdare sa pot ajuta !
Felicitări!
Ai făcut o treabă grozavă. O să revin cu multe întrebări.
Dar, muzica din fundal,mi-a dat nervii pe răzătoare. De multe ori nu înțelegeam ce zici.
Multumesc frumos Gigi, da intradevar si eu am observat ca sunetul era mai mare la melodie, nu am cum sa mai modific acum :(. Ma bucur totusi ca ai zis acest lucru caci inseamna ca ai urmarit cu atentie ceea ce ziceam !
Urmatoarele episoade nu mai au muzica pe fundal si nici nu o sa mai pun muzica caci vreau sa se auda clar ce zic :).
Mii de scuze si multumesc inca o data de vizualizare si apreciere !
Astept cu nerabdare intrebarile (vezi episodul 3 caci raspund la multe din intrebari, cred )
Bravo pentru realizare, se vede ca ai pus suflet si multa planificare! O intrebare am si eu: ai folosit lemn tratat? Este vreun tratament antifungic/antinsecte/ignifug care poate fi facut ieftin?
Salut Vladimir multumesc pentru apreciere si vizionare, te invit sa vezi si atelierul ca si stil de construit, nu am folosit lemn tratat ci doar lemn de constructii categoria A, la atelier am dat cu solutie care mi-a dat-o cei de la pompieri si care sa dovedit a fi apa cu sare , se evapora apa si raman cristalele de sare ce protejeaza lemnul anti incendiu .
Anti-incendiu mai este ideea ca la exterior si interior structura vine imbracata in osb care este ingnifug( sau arde foarte greu ), apoi instalatia electrica va fi aparenta nu prin pereti iar casa nu va avea horn cu strapungere prin structura, la fel si instalatia de apa, si aceasta va fi aparenta!
Deci lemnul uscat si aerisit cu umiditate foarte scazuta nu face carii, daca-l pastrezi asa nu vor fi probleme !
Te salut, vreau sa te întreb ce ai folosit pt îmbinarea montanților verticali cu cei puși orizontali, cuie sau holțșuruburi? Cam cate ai pus pe fiecare îmbinare și ce dimensiuni au avut? Felicitari pt ce ai construit și ce ai facut, aștept cu nerăbdare videourile cu continuarea interioarelor. Multumesc anticipat.
Salut George si multumesc pentru apreciere si vizionare!!!
Verticalele le-am prins pe capat cu orizontalele cu cuie groase de 5mm si lungi de 120mm culoare gri ( au o asprime pe ele asa ….nu sunt lucioase) le-am luat de la brico depot firma Diall , foarte bune cuiele si foarte tari in floare !
Am bagat cate 2 cuie la 4 cm de marginea de capat si 7cm intre ele ( dulapii fiind de 5x15)!
La capat de orizontala am dat gauri cu burghiu…. adanci de 6 cm ( doar inceput de gaura, adica sa treaca de grosimea dulapului de 5 cm plus 1cm in verticala ca si ghidaj) si groase de 3mm!
Ca sa nu crape lemnul la capate !
Nu da gaura de tot , adica daca cuiul e de 5x12 nu da gaura de 12 adancime lasa-i macar jumate ca sa intre si cuiul calumea in lemn sa prinda!
Mare atentie daca ai nod da gaura inainte obligatoriu sau daca ai fibra pe lung caci acolo crapa daca nu e pregaurit inaintea cuiului.
Gaura sa fie de 3mm( maxim) pentru cui de 5mm grosime!
Sper ca am fost de folos!
Uitate aici , te rog , ca sa vezi exact lista cu ce am folosit la prinderi
Cum mi-am construit casa din lemn ! Ep. 3 .
ruclips.net/video/LsmLzhZkiOc/видео.html
Mulțumesc pt răspuns, văzusem ep.3 dar nu-mi aduceam aminte exact daca ai folosit cuie sau holțșuruburi. Asta vara am făcut o magazie de 4x2.5m, făcută framing și pt că este magazie și nu casa de locuit, am folosit dulapi de 5x10cm cu OSB de 10mm la exterior. Pt îmbinările montanților verticali cu cele două orizontale am folosit cuie de 4x100mm bătute cu ciocanul, lafel că și tine, magazia asta a fost pt mine un test sa vad daca sunt in stare sa construiesc o casa timberframe in vara viitoare. Încă culeg informații și mă documentez temeinic pt casa asta pe care vreau sa o construiesc eu cu socrul meu, am ambiția asta. Am destul de multe informații culese și despre fundație, și despre izolația casei, despre etanșeitatea ei, vreau sa o fac cat de aproape pot de o casa pasiva sau macar una nzeb. Te salut și sper sa ne reauzim curând.
Ma bucur sa aud ca te-am inspirat , asta mi-am si dorit , sa ajut …te pot ajuta si la casa ta !!!
Succes si nu te grabi !!! Important este sa iasa bine !
Salutare, am si eu o întrebare pentru acest tip de constructie este necesar proiect, autorizatie de constructie, am deja fundatie din piatra but si centura din beton armat mulțumesc.
Proiectul este necesar oricum, autorizatia este in functie de locatia din Romania, in principiu orice constructie trebuie sa aiba autorizatie , doar ca, in functie de fundatie aveti nevoie sau nu.
Adica , daca faceti o placa de beton pe pamant si construiti din lemn se considera constructie usoara sau dependinta , nu este legata de pamant deci nu intra in categoria imobiliara ca si locuinta! Daca faci fundatie in pamant atunci indiferent ce construiesti deasupra este imobil ! In principiu cam asta este explicatia !
Exista case pe piloni ce au autorizatie ( caci e pacat sa nu dai niste bani la stat din munca ta ) dar au fost mutate din acel loc , iar in acest caz e dificil in juridic sa “repari cazul”.
Oricum este singurul raspuns ce-l dau in acest domeniu !
Nu am postat ca sa vorbim despre sistemul in care traim, il cunoastem toti !
Eu vreau sa ajut ca informatie cum sa faceti ca sa va coste casa mai putin , caci cei ce fac case au devenit nesimtiti la manopera si foarte neatenti si ignoranti la finisaje(nu toti dar foarte multi sunt superficiali) !
O sa realizati si dumneavoastra dupa ce faceti casa cat costa defapt in realitate fata de preturile vehiculate ! Exact cum sunt stomatologii , cer 300 lei pe un dinte ( si mai mult in functie de "caz") iar tehnicianul ia 40de lei pe dinte ( si face toata treaba ). Nu mai continui pe tema asta ca ma ia dracii !!!:)
Iar pe de alta parte intr-o comuna / sat o autorizatie este de la 70 lei la 300lei maxim deci egal cu zero , in schimb daca faci fundatie si ridici casa si te trezesti cu reclamatiii atunci primaria te poate amenda grav , caci asta vor !!!
Deci , conteaza zona din Romania, conteaza primarul, conteaza fundatia, conteaza constructia !
Doriti sa va faceti casa sau sa stati luni de zile pentru niste hartii ?
Exista case / dependinte/ garaje / balcoane la parter ce nu au vazut in viata lor autorizatii dar cetatenii europeni cu drepturi din Romania, ce vor sa moara capra ta doar ca asa e corect, vor exista intotdeauna !
Important este la dumneavoastra in curte sa faceti ceva de calitate ce va deservi multi ani familia !
Eu spre exemplu mi-am facut atelierul direct pe paleti clasa A albi , o sa fac episod si cu atelierul apoi am invitat pe domnul primar si ma felicitat ce casuta/cabana/ magazie a iesit si ma intrebat daca este bine pe paleti .
I-am explicat ca daca chem macaraua si bag drugi sub el , il iau de acolo si-l mut in alta parte in curte, astfel nu am ( si daca vreau) ce autorizatie sa iau !
Sunt multe de vorbit dar nu mi-am propus acest lucru pe aceasta tema !
Am raspuns totusi pentru ca m-ati intrebat, dar nu voi mai raspunde la astfel de intrebari din cauza ca nu se va termina subiectul niciodata in Romania pe aceasta tema , legislatia!!!
Am editat textul caci scrisesem de pe telefon, degete groase /ecran mic , ma scuzati de acest lucru !
Se poate face fundatia si fara sapaturile respective🤔? E scumpa piatra care ati folosito? Multumesc!
Acum, piatra e mult mai scumpa, important este sa fie concasata( piatra sparta nu de rau)
Eu am facut placa radier armata cu plasa pe toata suprafata si pe margini cu etriere inclusiv pe colt , vedeti mai bine in filmulet , izolatie sub ea , cofrajul de 250 inaltime !
b.seara..o mica intrebare...proiectul este facut de dvs manual..sau este facut in program special..multumesc
In primul rand multumesc pentru apreciere si vizionare Chip!
La inceput a fost o schita, apoi l-am facut in google SketchUp.
Imi proiectam mobilierul care necesita proiect in acest program( de cand a aparut, eu facand de 25 ani mobila)!
Marele avantaj intr-un proiect facut in program de proiectare este ca daca nu gresesti cotele si-ti proiectezi proiectul cu grija ….poti avea cotele exacte pe o lista la toate elementele.
Daca ti cont de punctele cardinale reale poti vedea ce inclinatie sa aiba acoperisul pentru panouri solare si cu cat sa iesi cu sageacum in asa fel incat vara sa fie umbrite geamurile de la mansarda iar iarna sa bata soarele exact pe ele !
Poti proiecta de la 1 cui la podul basarab ….sau de la o cutie banala la o catedrala !
Alte avantaje sunt ca ai acces la biblioteca digitala unde gasesti proiecte de la electrocasnice si scaune pana la constructii complexe ( binenteles trebuiesc verificate )!
Iar proiectul meu original a fost geodezic-dome ( il am facut cu tot necesarul) , impedimentul a fost termenul scurt de executie si calitatea lemnului ……astfel am fost constrans de imprejurari sa fac clasic pe dreptungi pentru a executa mai repede !
Initial a fost o schita dar ca sa vad exact la mm cum va fi l-am proiectat in SketchUp si astfel m-am jucat cu geamurile cu camerele, cu acoperisul ,etc!
Pentru ca intr-un proiect digital nu te costa sa gresesti iar modificarea este la un click distanta , binenteles atentia mare si migala este in santier, totul trebuie sa fie aranjat ca sa iasa bine !
Iar la mine bine inseamna perfect pentru altii sau extraordinar pentru unii !
Ca sa va dau un mic exemplu , dupa ce am terminat structura si trebuia sa ma apuc de acoperis am masurat diagonalele paralelipipedului format de la n,w la s,e , in cazul meu( puncte cardinale), diferenta a fost de 1cm ….. la o lungime a casei de 12,7 m pe o latime de 7m si o inaltime la care sa facut masuratoarea de 4m !
Deci ce sa mai zic , asta sunt de cand ma stiu, tipicar, ardelean, roman, sufletist, saritor sa ajut si vedeti ce mai zic oamenii despre mine pe geomobila.ro la recenzii(numai 5stele) !
Multumesc inca o data pentru atentie !
Salutare, apreciez cele făcute de tine cu minuțiozitate, te rog, dacă poți să-mi spui de unde ai achiziționat piatra concasata, menționez faptul ca eu vreau sa construiesc în Ilfov, mulțumesc?
Salut Dan, multumesc pentru apreciere !
Piatra concasata eu am luat-o din Oltenita de langa Dunare , de la Densit ! Nu stiu daca renteaza plata transportului pe distante mari , dar incearca !
Spor si succes la proiectul tau !
Felicitari! Problemele cu materialele le-am avut si eu, dar m-am înarmat cu răbdare, am mai făcut cateva proiecte si am mutat banii castigati in diferența de preturi. Un singur semn de întrebare, vad ca ai modificat oarecum principiile "Framingului traditional" de ce nu ai folosit saibe pătrate? La restul modificarilor le cam vad sensul dar saibele alea sunt cam micuțe mai ales ca e casa înalta.
Salut! Saibe patrate ? nu stiam ca exista. Am folosit saibe groase in carne de 3mm si late de 32mm in diametru cu gaura de 12 (tija filetata de 12) la prinderea Capriorilor pe talpa dubla. Iar la Auri(la imbinarile cu dulapii de 5x150 am folosit tija de 10 si aceleasi saibe cu gaura mai mica, de aceea par mai mari cele de sus ! Dar am mers pe principiu ca daca este saiba rotunda si strang se face cumva conica si nu taie lemnul. Daca asi fi folosit patrare cred ca, colturile patratului nu ajutau la nimic ! Nu stiu daca am dreptate dar asa cred. Asi putea totusi sa schimb pe rand saibele care o sa ramana vizibile la Auri si sa le inlocuiesc cu unele patrate (fier forjat) ca estetic, eventual cu piulite patrate?
Mai adaug ca stilul framing este foarte rezistent dupa ce se placheaza exterior si interior cu osb (cel putin 15), chiar daca am bagat eu diagonalele alea caci nu am placat decat dupa vreo doua saptamani si vroiam sa nu am modificari la cotele de perete pe diagonale pana plachez !
Am vrut sa pun inclusiv cabluri care sa "imbrace" pe diagonale fiecare "apa" de acoperis, apoi sa vina pe langa coltul peretilor si sa se termine prinse in placa, cu intinzator. Asta ca siguranta (ma gandeam eu) la "smulgerea" structurii de acoperis....gen tornade...etc (schimbari de clima..) Dar ....sa speram ca e suficient ce am facut !
Proiectul initial era geodezic-dome (il mai am si acum) si ar fi iesit super rezistent si estetic si functional dar calibrarea materialelor lasau de dorit.Pentru geodesic dome trebuie sa faci toata structura in acelasi sezon ca apoi sa se usuce legat. Dar am in plan in curte sa fac asa ceva numai ca va fi doar o structura si atat (diametru 12m).
Dacă nu va supărați, îmi puteți spune dacă ați tratat dulapii de structura cu ceva (antifoc, antiumezeala, anticarii…), sau ați lucrat cu ei “natur”? Parca sunt ceva mai închiși la culoare, sau poate mi se pare… Îmi place ca structura e unitara pana sus, din frame-uri întregi, așa vreau și eu. Mulțumesc si pentru recomandarea de a se face rigidizarea cu trecerea peste 3 dulapi, excelent! Mai am întrebări, iau notițe cu creionul :))
Va raspund cu drag fara probleme !
Lasarea dulapilor la copt in soare face ca taninul si rasina sa inchida porii lemnului , apoi se poate stropi cu solutie de la pompieri care nu este alceva decat apa cu sare de mare !!!
Mulțumesc frumos pentru răspuns! Cam cât i-ați lăsat la soare? Știți cumva ce concentrație salina ar trebui sa aibă soluția? M-am uitat la soluții comerciale de protecție multipla, sunt ceva parale, 5kg pe la vreo 80-100euro, or fi eficiente date cu bidineaua pe dulapi? Ar fi util sa protejez lemnul de constructie, preventiv (antiinsecte, foc, mucegai)? E ceva uzual, sau ar fi excesiv? Îmi cer scuze e ca va bat la cap, îmi fac curaj sa încep anul asta sa construiesc.
@lilisan2069 Tratarea trebuie sa fie dupa ce lemnul este uscat!
Eu am lasat structura descoperita un an apoi am placat exteriorul si a mai trecut un an pana am placat interiorul !
Solutia de la pompieri este o solutie salina si de preferabil ar fi sa o dati cu pompa/ pistolul , practic apa sarata se imbiba in lemn iar apoi apa se evapora si sarea ramane anti foc !
Important este sa ganditi instalatiile electrice prin copex metalic si la vedere nu prin structura , caci incendiul pleaca in principal de la firele de curent din peretele de lemn
Buna ziua.
Cum as putea lua legatura cu dumneavoastra?
As avea nevoie de mai multe informatii.
Va multumesc.
@vasilicagabriela356 Puteti sa imi scrieti ce anume intrebari aveti pe adresa de mail din acest cont ( sectiunea about / despre)
Multumesc pentru intelegere !
Bună ziua, de scândură rindeluita cu îmbinare pentru acoperișuri nu aveți nevoie. .?
Salut Viorel, casa este gata, vezi episodul 2 , ca asteriala am folosit osb nut-feder de la egger !
Iar la podeaua mansardei o sa folosesc osb de 22 (deja cumparat) !
Pe viitor daca am nevoie o sa apelez, daca esti din Bucuresti binenteles !
Salutare ! Arata superb! Câți m³ de lemn ați folosit pana la finalul clipului ?
Salut Mihai , multumesc pentru apreciere!
La structura am folosit 14 m3 , lemn pentru constructii nu direct de la gater !
@@CanalulDeScurgere Azi, cred ca ai fi iesit mult mai scump decat cu structura din zidarie.
Pai am iesit la fel de scump si atunci , chiar dupa 7 zile dupa scumpire am luat materialele, lemnul era 700lei/mc iar dupa o saptamana am luat cu 1530lei /mc , acum nu mai stiu cat e dar nam avut ce sa fac deoarece eu lucrez in lemn si nu ma bagam decat la lemn !
@@CanalulDeScurgere Am inteles.
Ce ciuda am ca nu m-am apucat de o casuta in pandemie...
Cu preturile actuale efectiv iti vine rau
Nu aveam de unde sa stim !
Ce e cert, nu se vor ieftini cum erau inainte , ma refer la lemn !
Salut! Vreau sa construiesc o cabana pe str. lemn 8Lx 6.5l 3.5H parter +mansarda joasa.
bucataria si livingul sunt open-space neavand pereti interiori, decat la baie si dormitor acestea find in partea din spate a cabanei.
Peretii de la dormitor sunt de 3mx3.5m si baie 2,5mx2m .Pentru tavan/pardoseala mansarda neavand sustinere decat peretele de la dormitor este vreun risc pentru cei 4.5 m de living fara sustinere?
Am si schitele facute dar nu am gasit un email pentru a te contacta acolo .
Mersi mult!
Salut Mihnea, mail-ul este pe pagina la sectiunea about/despre.
Raspunzand aici pot ajuta mai multi oameni ,nu?
Deschiderea mai mare de 3,8…4m ,eu unu, nu asi mai pune dulapi pe muchie ci asi merge pe grinzi pe muchie( lamelare daca se poate financiar) ca si dimensiuni 12cm..14cm x 17cm…20cm si din maxim 80cm in 80cm!
Daca vrei sa nu ai stalpi in living si ti neaparat sa faci ca la mine cu dulapi pe muchie atunci trebuie sa ai pana in 4 m deschiderea!
Mai e o chestie interesanta la casa ta, vrei peretii exteriori de 3,5m de ce? Nu cumperi lemnul la 4m? Nu crezi ca ar fi mai bine sa te folosesti de el?
Daca ai podul/mansarda cu spatiul mic spre treasina vei tinde sa circuli ai sa incarci pe mijlocul spatiului ceea ce incarca podeaua si mai mult !
Daca ai deschidere de 4,5 poti veni cu o grinda lamelara zdravana invers sa desparti 6m in doua , iar apoi pe ea sa vi cu podeaua invers pe 3m , ai inteles?
Chestia este ca trebuie calculata incarcatura podelei si in cazul in care la mansarda ai stalpi ce nu se continua pana la parter !
Nu este greu de calculat dar nici sa o faci doar asa ca merge !
Iti dau un exemplu, sa zicem ca lasi spatiul de 4,5 deschidere cu lemn pe 5m si la mansarda, in timp, iti faci din rigips o baita ( care nu atârna mult , glumesc) ? ce se intampla cu greutatea acoperisului ce se transfera la peretii baii spre parterul ce are gol sub podeaua mansardei ?
Nu trebuie facute in joaca, trebuie stabilit final cum va arata casa fara a se mai aduce “imbunatatiri” pe parcurs !
Iar de aici se vor ajunge la cote normale cu deschideri corecte !
la crearea peretilor..cum ati calculat distanta intre stalpi..din 60 in 60?..si se pot imbina mai multe panouri ptr un perete?..
Urmariti cu atentie caci descriu fiecare aspect in episodul 1,3,4!
Distanta de la mijlocul grosimi lemnului pana la urmatorul mijloc este de 625mm exact o jumatate de foaie de osb!
In cazul meu peretii de exterior ( pe lungime)sunt facuti din 3 panouri si pe latime din 2 panouri !
Nu inteleg cum nu ati observat aceat lucru !
Pot raspunde la intrebari dar filmele descriu cu lux de amanunte ceea ce va intereseaza !
Deci , fara suparare , urmariti episodul 1, 3 si 4 in care descriu cum am procedat … nu dai pe repede inainte caci pierdeti informatii !
Sper ca am fost destul de clar!
Va salut! De cand ati postat primul episod cu casuta, cred ca nu a fost o zi fara sa vizionez macar cateva minute din vreun episod. Initial le-am vazut integral pe toate iar acum incerc sa le transpun pe hartie si unde am ceva dubii revin la filmulet si ma inspir. Proiectul meu nu o sa fie asa mare, o sa fie 8x7 si fara etaj. Plecand de la faptul ca nu o sa existe etaj, pentru tavan in loc de dulapii de 250x50 se pot folosi dulapi de 150x50? Multumesc.
Salut Daniel, multumesc mult pentru vizionare (si revizionare) si apreciere!!!
In cazul tau trebuie sa-mi spui daca ai pereti interiori si ce deschideri ai .
Podeaua mansardei/etajului nu tine doar rol de podea sau tavan pentru parter, are si descarcarea peretilor ( ma refer la departarea peretilor unii fata de altii) cat si descarcarea picoarelor ce vor susține acoperisul ( acestea trebuie puse deasupra sau in continuarea peretilor de la parter pentru ca incarcatura sa fie descarcata in fundatie direct).
Astept raspuns de la tine sa o rezolvam !
Va salut, ma aflu si eu in momentul de a incepe constructia la o casa noua si as fi foarte tentat sa o construiesc din lemn datorita multiplelor beneficii dar nu gasesc proiectant sa ii faca proiectul si mai ales structura de rezistenta. Imi puteti recomanda un proiectant cu care ati lucrat ?
Cat de greu se obtine autorizatia de constructie pentru o casa din lemn ?
In cazul meu eu mi-am facut proiectul, in ce zona intentionati sa construiti ?
@@CanalulDeScurgere in judetul Bihor in zona metropolitana
Trebuie sa mergeti la primarie sa intrebati acolo dupa ce le explicati ce si cum !
Exista o casa pe care o demolati si faceti pe amprenta sau terenul e gol?
Daca terenul e gol trebuie sa trageti curent pe un imobil , constructia trebuie sa fie cu autotizatie altfel nu va monteaza contoarul pe ea .....sunt foarte multe variabile !
Nu cunosc situatia dumneavoastra si a locatiei ca sa ma pot exprima , daca erati prin zona era altceva ca incercam sa va ajut dar asa :), nu am cum !
@@CanalulDeScurgere terenul este gol doar fundatie de beton dar noua nu din demolare. amnevoie de autorizatie de constructie si toate restul de hartogarii. Multumesc pentru raspuns, filmarile cu procesul de constructie sunt suficient ajutor !
Multumesc pentru apreciere, sper sa depasiti momentele grele si sa reusiti sa va construiti cuibul !
Nu ati rupt capilaritatea intre placa de beton si talpa peretilor ?
Ba da , am pus membrana lata de 17cm si groasa de 4mm cu fibra / plasa in grosime. Am luat un sul de 1m latime si 10m lungime si am taiat fasii de 17cm pe lung si am folosit sa le pun exact in locul unde am ridicat peretele pe verticala peste membrana.
Am pus inclusiv sub peretii de interior !
Detaliez in episodul 3 cum am procedat !
Multumesc pentru vizualizare !
salut! acela era azbest pe fosta cladire?
Salut, nu, era beton ondulat, are ceva textura prin el , de ce?
@@CanalulDeScurgere Am menționat azbestul pentru că este extrem de toxic și trebuie să fim precauți în timpul demolării pentru a proteja sănătatea oamenilor.
@klapphy L-am depozitat in curte acoperit cu tigla , e foarte greu!
Va salut, am rugamintea sa imi dati si mie un sfat cu privire la un proiect. Am incercat sa descarc programul pe care l-ati mentionat. Nu mi-a iesit. Am un proiect cu un garaj langa o constructie, garajul are o suprafata de 9/7, problema mea e ca nu am nici o grinda transversala si as dori sa valorific spatiul din pod ca spatiu de depozitare. M-a inspirat modul in care ati facut planseul, as dori sa fac acelasi lucru si nu stiu daca trebuie doar o grinda la jumatatea celor 9 metri sau sa pun doua din 3 in 3 metri. Daca totusi aveti timp sa imi dati un sfat cu privire la problema mea v-as ramane indatorat. Multumesc!
Salut Mihai , multumesc pentru apreciere si incredere!
Daca constructia este gata iar acoperisul este autoportant si nu prezinta elemente orizontale iar acest gen de acoperis este autoportant , va recomand sa prindeti de capriori tije de aluminiu sau cabluri de care sa va prindeti cu o platforma ce va sta suspendata de acoperis si pe care va recomand sa puneti doar elemente usoare si lungi !
Daca nu va incomodeaza 2 stalpi in garaj la o deschidere de 3m atunci va recomand sa faceti o grinda imbinata ( lungimea totala de 9m) ce se sprijina pe doi stalpi si pe capete ca ulterior sa veniti cu lemn pe latimea de 7m (3,5 cu 3,5) si sa le suprapuneti pe grinda de mijloc ! In acest fel greutatea de depozitare poate fi mai mare decat in primul caz doar ca o sa aveti 2 stalpi in interiorul garajului !
@@CanalulDeScurgere Constructia inca e la stadiu de talpa "moarta", nu am turnat inca fundatia pentru ca nu stiam daca mai trebuie adaugati stalpi in afara proiectului pentru una sau doua grinzi de beton.....
Credeam ca este integral din lemn, daca nu va incomodeaza cei doi stalpi atunci mergeti pe varianta a-2-a !
@@CanalulDeScurgere varianta a doua e cea cu doua grinzi transversale la trei metri distanta intre ele? E posibil sa fac doua grinzi de beton la sapte metri lungime fara probleme?
Nu, o sa-ti trimit schita pe mail !
Buna ziua si respect ,imi puteți spune cât lemn ati folosit?
Salut , ce ma amuza numele :))
Au intrat 14 mc in total, dar va recomand sa urmariti cu atentie episodul 3 in care detaliez ce fel de lemn am folosit, ce dimensiuni, ce prinderi si elemente speciale de legatura am folosit si tot ce var interesa !!!
@@CanalulDeScurgere mersii mult! Respect!!
Proiectul l-ati facut dumneavoastra sau ceva proiectant ?
Nu stiu de ce, dar idea ca planseul sta suspendat pe suruburi si de fapt nu se aseaza pe centura peretilor verticali... nu-mi place
Multumesc de video
Planseul are la capete reazam, sub fiecare capat are vertical, le-am adaugat , nu apar in filmarea cu structura !
O observatie buna, sa mai specificat aici dar comentariul respectiv este undeva in "arhiva" :)!
Proiectul l-am facut eu ca sa stiu exact dimensiunile si numarul de bucati ( necesarul) , simplificat si imbunatatit ulterior de structurist !
Capetele podelei nu trebuie sa stea doar in prinderea de suruburi , sub fiecare capat exista reazam de latimea peretelui ( asta pentru cei ce doresc detaliul ca informatie )!
@@CanalulDeScurgere
Aha... aia da, ma scuzati dar nu am observat.
Daca este reazam ii perfect pt. ca asa merge mai repede munca pe verticala sa zicem, o sa incerc sa o gandesc si in cazul meu :-)
Si au am facut un proiect (cu SketchUp) pt viitoarea casa pe structura de lemn...
Ati gasit ushor structurist care sa controleze si sa semneze ?
Ma scuzati ca pun atatea intrebari, dar cand ma intorc in tara, o sa trebuiasca sa fac aceeasi strada pe care ati facuto dumneavoastra.
Oricum sunt f. curios... cu un pic de vreme ma uit la toate bineanteles.
Tot respectul si multumesc din nou.
Multumesc si eu pentru apreciere Denis, noi am lucrat in regie proprie absolut totul, defapt inca lucrez la ea, sunt la faza cu placarea de osb pe interior, am avut doua luni de recuperare la spate caci m-am c-am luptat cu osb-ul de 22mm pentru podeaua mansardei si era sa sistez totul din cauze medicale..... deci mare grija cum procedezi si tu....mai bine sa fiti doi...trei la carat ridicat mutat decat sa se intample ceva !
Am un prieten structurist ( arhitect ) ce mi-a spus dupa ce a vazut proiectul citez "daca aveai nevoie de ajutor te ajutam " Am studiat vreo 4ani cum o sa fac casuta, am facut proiect pentru geodesic-dome ( pe care-l am) dar nu am gasit lemnul de calitatea necesara, astfel a trebuit sa ma reorientez pe dreptunghi !
Nu sunt greu de inteles principiile unei constructii de lemn , trebuie gandite incepand de la calitatea lemnului pana la orientarea constructiei dupa punctele cardinale reale ....suna mult , dar daca iti place si te dedici vei fi capabil sa faci ce am facut eu , nu e un miracol ceea ce am facut dar nici nu trebuie facut in joaca !
Succes si daca mai ai intrebari sau curiozitati , si te pot ajuta, astept cu nerabdare sa te ajut !
@@CanalulDeScurgere
Si mie mi se intampla des sa lucrez toata ziua ca un nebun si sa n-am nici o problema... urmatoarea zi abia ma misc din cauza durerilor per la un muschi sau un legament (am 50 de ani)
Multumesc tare mult anticipat pt. un eventual ajutor cu un structurist. Eu inca n-am inteles care-i diferenta intre proiectant, arhitect, structurist etc... dar o sa studiez si traba asta cand inainte de a ajunge la partea burocratica.
Stau in Italia de 28 de ani, astept sa reusesc sa vand casa si sa plec inapoi in RO (Baia Mare)
Si eu am facut un proiect (tot in SketchUp) pt. un solar geodesic, care l-am facut aici in Italia in gradina... era fain de numa, venea lumea la gard sa se uite la solar.
Zic era pt. ca dupa 3 ani am dato jos. Luasem lemn ieftin si in partea de jos lemnul deja mugaia :-(
Casa visului pe care am proiectato este per un singur etaj (200m2) cu acoperis in 2 ape, unul la sud mai mare si cel la nord mai mic (100 X panouri solare pe sud)
Partea de perete la sud este din 12 vitrine si cade soarele pe ele incepand cu echinoptiul de toamna (pt. efectul sera).
Toata casa fa vi pe o fundatie cu elevare de 2,5 mt in care sa-mi pun toate alea... masina, lopeti, baterii, pompe caldura, ventilatie controlata, toate matzele mele de electronica, un fel de laborator unde sa pot lucra linistit fara sa strige nevasta la mine :-)
Eu de aseara am inceput sa ma uit la prima parte de video... acuma am terminat... cam asa sunt cu timpul :-(
Nu am inteles inca in ce zona santeti... pe site ii scris Bucuresti, aici ati zis ca sunteti ardelean :-)
Va multmesc din nou si sunt sigur ca o sa ne auzim
De loc sunt din Fagaras, la 17ani ( chiar cu o luna inainte de revolutie ne-am mitat in Bucuresti , nu stiam nimic de ea), apoi au trecut anii si am reusit sa aliniem planetele si sa luam terenul pe care am facut modificarile, (jud Calarasi)!
Eu fac anu-l acesta 47 in iulie, deci am trait amandoi c-am aceleasi vremuri !
Interesant ideea cu demisolul din beton, e foarte costisitor acum sa faci din beron o asemenea fundație ( cave-man), dar fiecare dupa posibilitati !
La geodezic dom din lemn, in afara de calitatea lemnului, sunt doua probleme majore, imbinarea intre laturile triunghiurilor si contactul lemnului cu folia( in cazul unei sere/solar)....dar cand va veni timpul o sa arat si aceste lucruri, deocamdata ma chinui sa fiu luat in serios cu ceea ce am realizat , caci am un filing ca mai sunt oameni ce pot face dar insa sunt sceptici cand e vorba de lemn !(prefera sa se inchida in cutii de beton pline de fier si apoi sa poata respira .....dar ma opresc aici cu comentariul !
Salut ! Imi poti explica putin despre procesul de demolare?Am cumparat si eu o casa batraneasca si am turnat fundatie in jurul ei cu gandul de a o consolida apoi am stat si am calculat putin cat am de bagat in ea mai bine ridic alti pereti pe fundaia turnata . Nu stiu inca care e faza cu demolarea. Costa mult autorizatia de demolare?vine cineva si verifica dupa demolare? Auzisem de la cineva ca daca pastrez minim un perete de la casa veche nu mai am nevoie de un nou proiect si pot sa fac modificati la casa deja existenta..Am intrat in niste dubii incat nici nu stiu cum sa mai procedez!Apropo felicitari pentru video si pentru lucrarea in sine !
Salut Adelin, in cazul meu am dezmembrat casa in ideea de a recupera ce mai e bun si de a consolida, dar cand am inceput sa scoatem grinzile am constatat ca peretii erau facuti din pamant (pur si simplu) pamant sub forma de caramizi nearse, era pamant pamant (nici acum nu imi explic cum de a stat in picioare din 1949), nu a avut fier bagat prin perete sau lemn, nimic....doar pamant sub forma de caramida (un pamant foarte tare de altfel, nu a avut paie sau altceva).
Astfel, in cazul meu, am avut casa din fata (cea care se vede in filmarea cu drona), acea casa are pe ea contoarul de curent, aceasta prelungire de casa ce era dependinta, am avut cum sa o dezmembrez si sa construiesc pe aceeasi suprafata ceea ce am construit, am iesit cu 1,4m in fata pentru ca avea pavaj pus si fusese la origine veranda gen coridor ce a fost dat jos pana sa cumparam noi (ramasesera cioturile de stalpii de metal bagate in pamant).
Astfel am facut cofrajul pe toata suprafata disponibila doar ca nu am mai lipit casa noua de cea veche, lasand un loc de 80cm intre ele, practic am scurtat casa dintr-un capat, dar a fost suficient si asa.
De casa din fata nu o sa ma ating pentru ca este cu contoar pe ea si va trebui autorizatie de demolare( in caz ca vreau sa o demolez) pentru contoar si pentru eventualele basculante/buldozere ce vor intra pe strada ca sa ia molozul.
Dar in cazul meu casa/imobil de dinainte fiind in realitate dependinta pentru animale am putut dezmembra/demola si reconstrui ceea ce a iesit.
Daca ai o magazie ce nu este pe acte atunci o poti demola fara nici o autorizatie, daca ai o dependinta sau garaj sau magazie ce este pe acte poti lua autorizatie de consolidare dar vei fi conditionat de peretele cu contoarul de curent sa ramana in picioare, ulterior poti "consolida" si acel perete chemandu-i pe cei de la renel sa-l mute pe peretele nou.
Ai grija sa nu desfaci tu contoarul si sa-l legi provizoriu pe un stalp ceva caci nu ai voie, adica vei lua amenda de la cei ce vin sa lege la loc.
Inteleg ca omul poate fi si cinstit si sa nu mai astepte dupa toate actele si toate comisiile ce nu fac altceva decat sa constate si-ti ia bani pentru asta, se apuca si isi face el toate modificarile, doar ca daca constata sau se autosesizeaza careva si te verifica si vede ca, casa noua are contuarul de pe casa veche atunci e bai mare (ei considerand ca ai furat curent sau ca ai modificat asta cu intentia de a fura....(legea roamaniei) si vei fi amendat.
Astfel, parerea mea este , in caz ca pe casa pe care vrei sa o demolezi exista contoar la strada prins pe peretele casei, dute si ia autorizatie de consolidare(vezi ca e valabila 1 an, adica trebuie sa termini intr-un an ceea ce faci), iar apoi te apuci sa scoti acoperisul, grinzile, apoi peretii opusi contorului si faci totul de la zero, tine molozul in curte caci "consolidezi" nu construiesti ;), lasand peretele cu contoar in picioare, apoi cand ajungi la acoperis ii chemi pe cei de la enel sa mute contoarul provizoriu pe un stalp bagat in pamant la tine in curte pana faci si peretele ramas, urmand ca dupa ce finisezi acel perete sa-i chemi sa-l monteze la loc (acoperisul trebuie facut caci se vor intepa in acoperis cu tija,etc tot ce trebuie pana la contoar).
Trebuie sa termini in 365 de zile de cand ai luat autorizatia de consolidare, apoi te duci la primarie sa anunti ca ai terminat.
Vezi ca in acest caz casa nu trebuie sa depaseasca perimetrul initial, ca si proiect poti pastra impartirea camerelor initiale sau poti face cum vrei tu dar sa iti faci un proiect.
Iar daca nu modifici forma exterioara a casei si nu depaseste dimensiunile initiale, cauta sa nu ridici etaj daca nu ai avut, in schimb poti face pod cu latura exterioara pana la 1,4m fara sa se considere etaj !
Sunt multe elemente ce nu sunt piedici dar trebuie sa le prevezi de la inceput sa nu te trezesti ca mai trebuia ceva, caci nu mai ai ce face ulterior (adica ai dar te costa).
Sincer si eu am vrut doar sa sub zidesc, sa rectific crapaturile si sa izolez, sa schimb geamurile si tigla cu tabla, dar ai vazut si tu in ce hal era facuta casa, aia cadea pe noi la prima ploaie zdravana .
Daca mai pot fi de ajutor cu ceva , astept sa iti raspund, faptul ca te-ai oprit este bine, o casa facuta de la zero este o casa mai buna decat o casa veche din pamant "consolidata" cu materiale noi !
Succes si multa grija, spor !
@@CanalulDeScurgere Multumesc frumos pentru sfaturi! Chestia la mine este ca facand fundatia pe langa casa mi se mareste suprafata casei destul de mult. Pus ca am mai facut estindere pentru inca 3 camere casa fiind ft mica circa 30m². Practic ma gandiswm sa fac pe fundatia noua alti pereti din panouri sandwich sau tot asa pe structura de lemn da la cat sa scumpit lemnu cred ca o sa raman la panouri sandwich ,iar casa la interior sa o daram ,doar ca asa as iesi cu suprafata tot mai mare a casei si ma gandesc sa nu fir nevoie sa fac autorizatie de demolare ceea ce dupa duce la nevoie de proiecte si multe alte nebunii.. Am vrut sa risc sa fac asa doar ca mie sa nu am vreun vecin nebun sa ma trezesc cu vreun control pe la poarta. Cat despre contoarul de curent , casa este debransata de la curent de cand am cumparato iar cand ma voi rebransa vreau sa pun contorul in curte intrun BMPT pe un stalp ce il am in curte asa ca nu conteaza daca dau contorul jos pet ca oricum probabil vor veni electrica cu altul sau il vor resigila pe asta care este. Ce ma nelinisteste cel mai tare este chestia cu casa ca cred ca voi fi nevoit sa fac autorizatie de demolare si apoi sa fiu nevoit sa fac proiect si costa destul de mult peste bugetu pe care ma chinui sa il strang sa ma apuc sa fac casa 100% in regim propriu.Multa sanatate!
Daca vrei sa faci cu panouri pentru hala ( eu asa le zic) iti recomand sa faci pe structura metalica ( sudata bine sau prinsa cu suruburi saibe si piulite )
Dar ca si perete nu cred ca e mai scump lemnul, doar ca peste lemn trebuie sa mai vi si cu osb si tot ce trebuie.
Am vazut panouri puse pe structura de lemn dar ma gandesc la tabla care vine in contact cu lemnul, nu face condens ?
Spor si tie tinem legatura oricum !
@@CanalulDeScurgere Categoric pe structura metalica . Iar in comparatie cu structura de lemn am calculat cu cat ma costa grinzile +osbul +vata care trebuie sa o bag intre grinzi ma costa mai scump si e si mai slab izolata in comparatie cu un panou sandwich de 10cm . Am facut si calcul termic in Ubacus si e aproape dublu diferenta la transfer termic
@@adelinmocanu8846 Atunci mergi pe ideea aceea, vezi numai cum prinzi stalpii de metal in beton, succes !
❤ 👏🏻
Multumesc pentru apreciere !
Sunt bune pompele de căldură, mai ales la încălzirea în pardoseală.Aerul condiționat centralizat este o opțiune mai ales cu planșeul tău de 25 cm de lemn care te ajută la tubulatură
Pentru aceeași căldură cu aerul condiționat ai consum de curent electric de 3 ori mai puțin. Aerul condiționat are COP pe la 3,3. Până la -10 mergi cu el după care vii cu suplimente electrice, tot centralizat
Ca exista ventilatie ce va lua aerul din varful casei ( mai cald) si-l va directiona prin tubulatura la parter in zona podelei in camere !
Pompa de caldura aer apa eate un sistem de frigider cu radiator imens si filigramat cu elice monstru.....iar pe "inventia" aia sa dau 35.000 lei ? Niciodata ! Mai bine pun frigidere A+++ in fiecare camera si le ventilez in spate :)! si tot ies mai ieftin !
Planseul va fi izolat 10...15 va fi vizibil sau invers vad atunci , pe centrul casei (pe lat)va fi magistrala de 380v trasa prin copex metalic si instalatia pentru prize !
Intrerupatoarele nu vor avea fir iar iluminatul va fi pe retea de 12V direct ....alimentate ulterior de panou votofoltaic prin baterie !
Siatemul fotovoltaic va fi off-grid chiar daca nu renunt la retea, si va suplini pompa din put , centrala( apa si caldura) si plita pe inductie si reteaua ce va consuma foarte putin a instalatiei electrice pe 12v numai cu leduri !
Ideea este sa nu existe nici un fel de bec in casa pe sistem "economic"
Ce cuie ați folosit la îmbinări dulapi, va rog? Le-ați bătut de mâna sau ați avut pistol? Eu nu am pistol pneumatic, m-am uitat la prețuri pentru pistol de bătut cuie și m-am cam speriat 😂. Dacă aveți ceva recomandări și pentru pistol, nu ma supăr.
In episodul 3 descriul cu lux de amanunte absolut toate prinderile si ce am folosit, nu am folosit pistol !
Salutare, cat te a avut m2 la roșu?
Salut Claudiu, nu am terminat-o inca, sunt in faza la care pun izolatia pe interior. O sa urmeze un episod 3 in care detaliez costurile ,suruburile si holdsuruburile folosite, cat lemn a intrat si ce materiale am folosit, un fel de lista cu ce iti trebuie ca sa iasa asa. Apoi episodul 4 va fi cu izolatia la interior, sageacul inchis cu siding aerisit(perforat), folie anticondens la interior si osb la interior. Si ce mai urmeaza dupa ...in timp!
Deci nu am cum sa iti zic acum caci mai am de treaba la ea, cum adaug noutati te informez.
Vreau sa duc acesta casa pana la final cu toti pasii pe care i-am facut si ordinea lor !
Multumesc de vizualizare !
👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻❤️
Multumesc pentru apreciere !sweet candy ! ;)
Cati mp are fundatia si cat va costat?
Fundatia care am facut-o eu este mai degraba placa radier de 250mm grosime , din beton calitate B350 cu aditiv si piatra concasata de 17/24 , turnat (asa cum se vede) cu pompa elefant .
Plecand de jos in sus, peste pamantul nivelat si batatorit straturile sunt urmatoarele:
1-folie gen rafie neagra cu dungi verzi ( pentru a separa pietrisul concasat de pamant)
2- 200mm grosime strat de pietris concasat vibrat si batatorit in doua straturi de 100mm( folositi piatra sparta de 17/24 NU pietris de rau caci are piatra rotunda, foarte important !!!)
- in interiorul cofrajului din dulapi care i-am folosit ulterior la podeaua mansardei am pus :
3- folie constructii destul de groasa si rezistenta cu care am urcat ( pe interior) peste lemn, pe toata suprafata .
4- pe toata suprafata am pus membrana cu crampoane ( cu crampoanele in jos) , ca sa rup capilaritatea care si asa era rupta de stratul de pietris concasat.
5- la 350 mm de marginea cofrajului spre interior am pus extrudat XPS ( dur) de 5 cm, intrepatruns si lipit cu banda panza sa reziste la turnare.
6 - pe margine am venit cu etriere din bara de 12 legata din 500mm in 500mm( daca puteti puneti mai des , adica din 400mm in 400mm)
7- apoi am venit cu plasa sudata de fi 8 cu patrate de 100x100mm, am luat plase intregi de 2m x 5m . le-am suprapus 20cm si intre ele si peste etrierele de margine ( la etriere am facut si coltul din bara de 12 si le-am legat intre ele cu suprapunere de 1 m)
Apoi am pus cu grija distantiere gen pahar cu gura in sus(de 5cm inaltime) din 1,5m in 1,5m ( ca plasa sa nu stea la baza betonului)
Apoi am turnat betonul , au fost 2 cife de 9,5 mc/ cifa. Eu calculasem cubajul la 18 mc dar mi-au pus cu 1mc in plus , caci e mai bine sa fie in plus decat sa nu ajunga.
Sa dovedit ulterior ca acel 1mc chiar a fost in plus si a ajuns pe marginea din fata la atelierul care se vede in coltul terenului ( imbracat in siding alb)
Placa la final a avut 7020 mm latime ( imi trebuiau 7000mm) si 12740mm lungime ( imi trebuiau 12700mm).
Grosimea este de aproximativ 250mm la margine.
Pretul total cu beton 350 si aditiv, transport doua cife si pompa a fost de 6700 lei ( pompa fiind 600 lei / ora )
Turnarea efectiva a durat 45 de minute, nivelarea la final cu placa de magneziu a mai durat 2 ore.
Apoi am stropit placa sa nu crape si pe timpul noptii cu apa din bazin la temperatura aproximativa de 15….20 grade , nu am stropit cu apa din put la 7 grade , am zis ca e mai bine asa.
Decofrarea am facut-o a doua zi cu grija sa nu se rupa colturile ( na fost cazul caci am avut folie pana la marginea de sus a cofragului iar betonul a iesit gen sticla ( foarte neted)
Marginea placii va veni izolata si finisata la exterior ( inca nu m-am hotarat cu ce).
Cert este ca la 1,5m de casa de jur imprejur voi pune folie gen rafie ( antiburuienti ) si pietris , ca ceea ce curge de pe casa sa nu stropeasca peretii !
Sper ca v-am dat un raspuns cat se poate de complet !
Orice alte intrebari va stau la dispozitie !
multumesc pentru vizionare si apreciere !
Scuze de greselile de scriere, dar scriu de pe telefon !
Va mulțumesc din suflet pentu raspuns.
@@nicoandu7152 Va multumesc si eu pentru apreciere, am corectat si editat ulterior raspunsurile caci le scrisesem de pe telefon si e destul de mic...degetele mai bondoace :)).
Salutare, în care localitate ai construit, eu stau în Ilfov și mi-ar fi de ajutor unele sfaturi privind achiziția de materiale, mulțumesc!?
Ilfov-ul e mare, nu vad relevanta localitatii nici la mine nici la dumnevoastra , dar va sfatuiesc sa luati lemnul de pe fundeni ( de la turcii de langa benzinarie , cum va duceti spre spitalul fundeni plecand de la morarilor pe partea stanga) au lemnul cel mai de calitate , este lemn de constructii stivuit la sipca ce are calitatea A !
Ca si beton sau pietris concasat trebuie sa gasesti in Ilfov pe langa tine caci costa destul de mult transportul .
Un sfat prietenesc, cand cumperi materiale de constructii de ex pietris sau beton, cumpara la basculante mari de ex pietrisul la 10Tone sau basculanta la 9 m3 , astfel platesti transportul la fel dar se justifica cantitatea !
Lemnul alegel tu ( daca sti cum sa vb cu omul si cumperi cantitate mare ) !
Nu cumpara materiale de constructii dupa ploaie sau in timp ce ploua , pietrisul va fi mai greu ( si vei plati ce nu ai, caci este la kg nu la m3 )iar lemnul va fi mai prost si daca-l depozitezi inadecvat se va degrada pana termini lucrarea !
Spor si tie indiferent unde esti in Ilfov !
Mi-am verificat astazi planeitatea placii de beton si am constatat diferente (valuri) de aprox 1cm. Imi puteti recomanda o metoda prin care sa reduc (nivelez) placa de beton pe care urmeaza sa pun talpa (peretii verticali). Multumesc
In situatia dumneavoastra cel mai indicat ar fi sa puneti o talpa si sa o rectiicati in asa fel incat sa vine fest pe beton iar deasupra sa fie cota zero !
Daca denivelarile sunt mici ai pe distante mari se pot rectifica peretii la nivelul de acoperis ( adica sus )!
Aveti diferente mai mari de 1cm ?
@@CanalulDeScurgere doamne fereste. Sper ca nu. Eu zic ca nu
Acum ma tot gandesc cum sa unesc peretele interior cu cel exterior in forma T ca sa pot prinde osb pe interior. Am obs ca ati ales sa ramana acel loc suspendat
In locul in care aveti perete de interior ce se prinde de cel exterior trebuie sa adaugati o verticala ce permite prinderea peretelui si implicit si finisajul interior al acestuia, de exemplu daca faci un perete de 10cm (gros) de interior verticala trebuie sa fie de 15cm asezata perpendicular in structura peretelui de exterior in asa fel incat cand prinzi lateralul peretelui de interior sa ai 2,5cm pe ambele parti.
Astfel cand vi cu osb-ul vi pe peretele de exterior ( in interior)si prinzi pe cei 2,5 ….apoi vi cu osb-ul cel pui pe peretele de interior si suprapui la colt, astfel ai unde sa prinzi ambele osb-uri !
Daca vi invers , adica pui osb pe peretele de interior o sa acoperi din grosimea de 2,5 cm si raman prea putini pentru prinderea celuilalt !
Sper ca ai inteles !
Bună ziua oameni harnici! Urmează să construiesc o casă tip framing in viitor și am să continui să te asaltez cu întrebări.. Ce avantaje ai la nut feder la OSB fata de cel normal .Ai făcut buiandrugii de deasupra geamurilor mari cu placi de OSB, de ce nu ai folosit dulapi de 5 cm ? Nu ai dublat lateralele geamurilor pentru buiandrugi , nu se vor lăsa zonele de deasupra geamurilor de la cosoroabă? Sănătate multă și spor!
Aveți un șantier curat și organizat .Placa de beton a ieșit super bine, câți oameni a-ți netezit și cu ce ?
Salut Mishu sau sa iti zic Mihai ?
Betonul l-am netezit eu personal cu o placa din aluminiu lata de 80cm( parca) cu coada telescopica!
Folosirea ei se face cu grija si mai multentreceri perpendiculare pentru a elimina muchia formata dintre benzile de trecere !
Talpa aceea cand o impingi de coada trebuie sa o ti torsionata sa fie ridicata de buza din fata,apoi cand o tragi spre tine o rasucesti ca buza din spate sa traga laptele la tine iar buza pe care o vezi prima spre tine sa fie ridicata!
Sti cum e ca sa intelegi? Cand ungi o felie de paine cu unt , exact asa cum ti lama la dus si la intors pe acelasi principiu merge lama asta doar ca te afli in fata ei si are o parghie ce o actionezi rasucind manerul telescopic !
Manerul are 6m desfacut , la asta de o am eu !
Vezi cactrebuie sa ai spatiu de jur imprejurul placii ca sa ai unde trage coada sa iasa drept si neted!
Mai pot adauga ca in maxim 45 de minute de la turnare sa intarit suprafata, deci mare grija si miscare cu talent :)!
Va recomand sa dati un contur cu o drisca dreptunghiulara fara dinti la perimetrul placi acolo unde vin peretii , ca sa aveti suprafata dreapta, va ajuta mult !
Osb-ul am ales sa fie de la egger ( lucrez cu egger de 25 de ani ) este cel mai dens si finisat pe margini osb de pe piata din europa, recomand 100%!
Ce avantaje ai la osb nut-feder?
O multime:
1- In frezarea respectiva ai luftul pentru dilatare, astfel pe fata o sa ai osb continuu fara spatii iar pe spate o sa fie un mic spatiu de 1,5mm pe toate laturile ! Luftul de dilatare este si in profunzimea frezarii nu doar cel vizibil!
2- Din cauza frezarii poti face imbinari si prinderi fara sa ai caprior pe capatul placii ( recomand pentru acoperis osb minim 15mm egger nut-feder), astfel vei avea asteriala continua fara spatii!
3- Nu se pierde caldura din interior spre exterior fiind totul mai etans!
4- Structura fiind din lemn stil framing in timp se mai misca/ lucreaza, astfel asteriala va ramane pe pozitie fara lufturi!
5- Latimea placii este de 675 mm mai mult decat o jumatate de placa de osb, in cazul meu potrivire perfecta( atentie proiect acoperis) cu placi intregi ! Mare grija, ele trebuie sa fie asezate gen caramizi la mai mult de 30cm de capatul randului paralel ( ai instructiuni pe egger/osb pentru acoperis)!
6- Intareste foarte bine structura framing in camp fara spatii, ai grija cum se prinde , eu am folosit negrese cu pas rar ( pentru lemn) si prinse din 25cm in 25 ( in camp) si 15cm in 15cm pe margine ( acolo unde eate cazul)
7- Manevrabilitate la urcarea pe acoperis fiind foaie mica 2500x675x15mm, se monteaza ca parchetul ...ce cade la capat se pune la inceput de rand....frezarea fiind perimetrala ! Executie rapida fara pierderi , mare grija la primul rand de la scoc cu care incepi( de jos in sua si de la stanga la dreapta) sa fie perfect drept, nu trebuie batu dar daca stai pe el si se curbeaza va rupe buza inaintel sal montezi....cu grija si atentie e cea mai buna asteriala posibila pe structura de lemn!
Referitor la buiandrug, in functie de caz eu am ales sa fac cum se vede in film!
Tensiunea acoperisului fiind din 58cm in 58cm ( capriorii) nu descarca in asa fel incat sa curbeze deasupra geamului!
Osb-ul gros de 22mm pus pe muchie este in multe cazuri mai rezistent decat lemnul la aceeasi grosime ! Lemnul lucreaza ...osb-ul nu!
Cand ai deschideri mai mari de 3 verticale atunci recomand buiandrug din dulap de 5 pus pe muchie dublat sau chiar triplat la grosimea peretelui, in aceat caz se vine cu verticala dubla de sub capete pana jos in talpa !
Multi pun sua o talpa orizontala si alta sub ea pe muchie ca sa intareasca, eu prefer talpa dubla orizontala caci se intareste una pe alta la deformare iar distanta interax ( din centru in centru grosimii de lemn) de 625mm e suficienta ca sa nu se deformeze !
Recomand in framing dulapii pusi pe muchie, NU mai utilizati patrati de 10x10 , sa va dau un exemplu:
Daca am o grinda de 10x10 de 3m asezata pe capete si ma urc pe ea la mijloc flambeaza sau poate ca se ai rupe ( am 85kg, deocamdata :)) ) , dar daca pun doi dulapi de 5x10 si ii dublez si ii asez tot pe muchie acestia nu se rupt la greutatea mea si nu flambeaza la fel ca o grinda! Binenteles conteaza calitatea lemnului cat si felul fibrei din compozitia dulapului/grinzii !
Cati metri cubi de lemn ai folosit daca poti sa imi zici
Pai am luat aproximativ 14 mc, dar se poate verifica si pe filmulet, se pot numara bucatile, fara gluma. Am folosit pentru peretii exteriori dulapi de 5x15x4 m(din care am folosit 3,85m), apoi pentru peretii interiori dulapi de 5x10x4m (din care am folosit 2,35m), apoi dulapi de 5x25x4m (din care am folosit 3,60m) pentru podeaua mansardei si balcon, apoi 5x15x5m la A-urile pentru acoperis (din care am folosit 4,70) partile laterale, apoi dulapi de 5x15x4m pentru orizontalele A-urilor (din care am folosit 3,85)....daca doriti sa stiti cate bucati va pot ajuta cu un filmulet cu descrierea proiectului si cum am procedat, in detaliu.
Ma asteptam la acest lucru, nu asa de recent (ca este inca frig) dar o sa fac un episod cu necesarul de materiale daca va ajuta !
Am mai ramas cu dulapi de 5x15x5m ....3 buc. dar mai am de completat la capatul de W al casei ce nu l-am inchis inca cu geamuri, iar acolo imi trebuie ramele de la acestea.
Nu sa pierdut nimic caci am folosit si masurat in asa fel incat sa bag intarituri intre laterale fara sa "stric" dulapii.
Trebuie avut grija la cum asezati fibra fiecarui dulap in functie de scopul ei (asta pentru a optimiza rezistenta care o ofera acest lucru) !
Sunt mai multe de dezbatut, de aceea va rog sa imi dati de stire daca doriti sa descriu exact oridinea si cum am procedat pentru a construi casuta !
Salut!Am sa fac unele comentarii vizavi de executie si nu vreau sa fiu luat ca fiind contra muncii tale.Fundatia fara o talpa si fara conturul peretilor interiori si exteriori chiar si la o constructie usoara teoretic ar ridica probleme pe viitor(adancimea de inghet in Romania este de 90cm in adancime),peretii casei se prind pe un contur al peretilor montat inainte si prins in ancore de fundatie peste care se vine cu peretele,sus aceiasi centura care leaga toti peretii,intre montanti se pun traverse pentru a evita indoirea montantilor le descarcari .Prinderea peretior cu coltare anti smulgere antiforfecare ...etc in rest felicitari pentru daruire si harnicie
Va multumesc pentru completare si vizualizare, trebuie sa vedeti si episodul 2...eventual 3 ca sa observati ca am bagat montanti intre verticale cat si diagonale, inainte de placarea cu osb. Verticalele nu se deformeaza daca sa placat pe exterior cu osb caci portanta stilului framing este data de osb. Dupa placarea interioara se definitiveaza si structura care nu mai misca pe nici o directie.
Peretii au o talpa jos si talpa dubla sus, talpa de jos am prins-o in conespanuri speciale ce rezista la smulgere . Faptul ca m-am dus cu peretele exterior dintr-o bucata pana la 4 m si am legat podeaua mansardei de ei, eu spun ca nu vor fi nici un fel de problema a structurii. Podeaua mansardei este ancorata de peretii interiori ( ce nu se vor desfinta/demola niciodata care si ei sunt acorati de placa cu ancore !
Dar sincer nu am vazut nicaieri blana/talpa dubla la baza peretelui in stil framing, ci doar in partea de sus pentru a lega colturile (suprapunere) si pentru a lega peretii in caz ca sunt mai multe segmente de pereti pe aceeasi linie !
de unde ai luat lemn uscat?
Salut, lemnul nu l-am luat uscat, dar de unde l-am luat il avea cam de 3 luni si era pus la sipca, dupa ce lam adus in curte lam "sipcuit" si eu ca sa nu am probleme cu el pana ajunge sa fie montat in structura. Lemnul l-am luat de la cei de pe fundeni, dupa peco pe stanga cum te duci spre fundeni(nu ajungi pana in lac), sunt niste turci ce au doar calitatea A, de la ei am luat de fiecare data cand am facut ceva (foisorul, atelierul si acum casa !
Arata foarte bine lemnul si e tras cat de cat la cote, sunt si de 5cm grosime dar majoritatea erau de 4,2 cu 14,5 sau 4,2 cu 9,5 sau 4,2 cu 24,7 cam asa !
Trebuie inteles ca mai scade dupa iarna si toate piulitele mai trebuiesc stranse bine inca o data inainte de placarea interioara !
Daca mai pot ajuta cu ceva va stau la dispozitie !
Salut ! Te rog frumos spune mi cit te a ajuns numai lemnul, câți bani ?
Pai au fost 14mc la pretul de 1350/mc adica 18.900 lei !
Daca crezi ca te ajuta aceasta informatie .... acum nu mai este 1350lei/mc din pacate !
Cat te-a costat?
Am luat lemnul dupa scumpire, si tot ce a urmat … o sa fac un episod unde voi detalia listele de cumparaturi si pretul total pana in acel moment. Am notat fiecare lucru si am documentat fiecare cost pentru a avea un control la costul real . De aceea in episodul 3 care urmeaza inainte de vata minerala voi descrie in detaliu lista de necesar impreuna cu preturile !
Sunt multe intrebari la care trebuie sa raspund, de aceea recurg la un episod dedicat acestui lucru !
Mltumesc pentru intelegere !
Cati mp are casa?
Salut Gabriel, 12,7 x 7= 89mp exterior !
Foarte deranjanta muzica de fundal, dar frumoasa executia lucrarii
Salut, multumesc mult pentru apreciere, am adaugat subtitrare ca sa se inteleaga, iar urmatoarele am tinut cont de sunet, imi cer scuze dar din entuziasmul sa fie bine am uitat sa setez sunetul melodiei mai mic si am dat save iar acum nu mai am ce sa-i fac!
Mi se pare ca nu-i chiar ok prinderea planseului de pereti pe sistemul acela. Adica grinzile de la planseu in loc sa sprijine pe peretii de jos sprijina doar in suruburile alea. La peretii exteriori zic.
Salut Timotei, multumesc pentru observatie, la prinderea pe peretii de exterior am pus lemn dedesubt(reazam) sub fiecare dulap ce formeaza podeaua din mansarda !
Le-am adaugat dupa filmare!
Intradevar este mai bine greutatea sa se descarce prin sprijin nu doar in suruburi !
Buna seara.
Nu reusesc sa gasesc adresa de email.
Sarumana si multumesc pentru apreciere si vizionare, recomand si abonarea!
Adresa de mail este la sectiunea about/ despre , dati pe ea si va apare , va pot ajuta cu ceva?
Cum pot să intru in legatura cu dvs?
La sectiunea About sau Despre (depinde in ce limba aveti setat youtube-ul) aveti adresa de mail, o sa v-o lasa aici ca sa nu mai cautati geomobila@gmail.com , ne auzim acolo, dati-mi un mail si va raspund !
Se cam studiază 4 -5 ani sa realizezi o construcție … sincer clădiri pe placi din beton armat nu prea am studiat . Noțiunea de adâncimi minime de îngheț , sau fundații de suprafața nu prea își au locul in vlogul Dvs . Structura din lemn se practica in toată America de nord , Canada , Europa zona nord unde nu prea sunt cutremure .. Ca și realizare structurala îmi place , ma interesau anumite detalii pe care nu le-am observat eu . Prinderea cu prezoane am văzut-o la danezi este OK . Cosoroabele le montam in plan vertical , au module de inerție mult mai bune decât orizontale . Vedeți lucrările vechi pe lemn din zona Maramureș , sau chiar in ungurime . Este bine sa contactați un specialist in construcții pe lemn .
Cu stima !
Multumesc pentru comentariu dumneavoastra, am avut exact 5 ani sa ma gandesc cum o sa fac casa, proiectul original , asa cum am mai zis, ar fi trebuit sa fie geodesic-dome, din cauza lemnului de o calitate medie nu am vrut sa am probleme, astfel am facut atelierul in sistem framing si apoi casa ( tot framing).
Intradevar nu este usor si trebuie sa ai cunostinte foarte bune in constructia din/cu lemn, in structura din lemn cat si rolul suruburilor si holdsuruburilor la forfecare /extragere/descarcare impreuna cu ancorele si elementele de imbinare in functie de rolul lor si locul unde sunt folosite.
Am foarte mare incredere in ceea ce stiu, in lemn, cat si in faptul ca am procedat cum trebuie !
Stiu ca arhitectii supradimensioneaza orice element doar pentru a fi rezistent la foc (in cazul lemnului) , dar eu am procedat in asa fel incat sa nu fac rabat de calitate dar in acelasi timp sa ma si incadrez in niste fonduri.
Sincer, si daca asi fi avut banii necesari pentru a angaja o firma cu tot ce trebuie inclusiv cu proiectant/structurist/diriginte de santie/etc...tot singur impreuna cu familia imi faceam cuibul !
Nu am facut acest lucru sa ma falesc si nu am postat aici ca sa am vreun castig sau ceva,NU, am vrut si vreau sa arat cum am procedat eu la construirea casei de lemn si sa ajut pe cei ce isi doresc acest lucru.
Fiecare este liber sa faca cum vrea !
Stiu ca exista mii de romani ce parca cautau si asteptau ca cineva sa faca ceva de acest gen ca sa aiba si ei la randul lor impulsul de a porni pe acest drum !
Daca nu stiu sau nu ma pricep la un lucru nu ma bag deloc, decat sa debusolez oamenii mai bine stau in banca mea, dar atat timp cat stiu sigur ca procedez bine am zis sa impartasesc acest lucru !
Citez" Ca și realizare structurala îmi place , ma interesau anumite detalii pe care nu le-am observat eu " , Va multumesc pentru apreciere si va astept cu intrebari referitoare la ce anume nu ati observat !
Am detaliat si in episodul 3 dar poate am omis cate ceva, va astept aici cu intrebarile daca doriti !
@@CanalulDeScurgere Da am văzut astazi și celelalte doua episoade , ați prezentat la detaliu OK . Intr-o casuta din lemn respiri altfel . De aceea eram interesat . Am fost la un depozit și am văzut prețul lemnului … sunt descurajat …cred ca tot pe zidărie am sa o gândesc .
Stima și respect !
Va multumesc din suflet pentru aprecieri !
Casa din zidarie si beton este intradevar mai rezistenta in timp (la foc mai ales) dar dupa cum banuiesc ca stiti deja, in caz de cutremur distrugerea unei case este direct proportionala cu greutatea ei !
Va doresc succes si rabdare, multa sanatate si spor !
Izolatia jos unde este?
Salut Ionut, multumesc pentru apreciere, izolatia este imediat sub placa pe toata suprafata , in zona peretilor ( sub placa ) nu este izolat !
Dar se vede in filmare inainte de a turna betonul , uitate cu atentie ;)!
Data viitoare scoate sau da mai incet melodie de fundal ca este foarte deranjant si abia se aude vocea.
Salut Cristian, multumesc de vizionare si apreciere.
Stiu de sunet, dar am adaugat subtitrare in romana….tocmai pentru a se citi ce zic cu sunetul oprit !
Am observat sunetul dupa, cand am editat sa bagat melodia de fundal cu volumul standard care era mai puternic ca cel de la filmare si nu am observat… caci asi fi putut sal dau mai incet !
Urmatoarele episoade daca ai observat tai muzica cand vorbesc !
Se vor imbunatatii si filmarile si datele , caci si voi ma ajutati ca sa fac acest lucru si va multumesc pe aceasta cale !
@@CanalulDeScurgere Cu drag! Foarte utile clipurile! Multumim pentru efort!
Multumesc si eu , chiar ma bucur sa pot ajuta !
Când ați spus că proiectul l-ați făcut singur v-ați referit fără arhitect? În România se poate fără ștampilă?
M-am referit ca l-am facut eu , fratele meu este arhitect ( structurist ) , a trebuit confirmarea ca era facut bine , caci trebuie facute calcule de portanta/rezistenta/stabilitate si dimensionare a lemnului !
Eu nu am mers pe calea arhitecturii deoarece parintilor mei ( la acea data) li sa parut de viitor liceul economic :) .
Sti cum este , cand liceul de obicei ti-l aleg parintii !
Am fost placut incantat sa mi se spuna ca am procedat cum trebuie din partea a inca doi arhitecti !
Intradevar am scutit niste bani facand eu proiectul dar trebuie sa-l ai caci altfel iti este foarte greu sa cladesti din presupuneri de genu …..baga patrati de 15x15 ca nare moarte !
In structurile din lemn se supra dimensioneaza lemnul ca sa poata rezista in caz de incendiu , de aceea se pun dinemsiuni mai groase sau mai late in functie de locul si functia piesei reapective !
La mine structura este facuta limitand aceste cote !
Daca exista buget in cazul dumneavoastra ( sa zicem) e mai bine sa folositi cu inca 5 cm latime in plus la dulapi , fata de ce am folosit eu !
Implicit ai izolatie mai buna( mai lata)!
Pe de alta parte pe mine ma seaca cand vad ca face lumea acoperis din patrati din 8x8 cu deschideri intr-o singura apa de 6…7m !
Scuze de mesajul mai lung dar am zis ca poate va ajuta aceste informatii !
@@CanalulDeScurgere Mi se pare interesant cum ati facut direct peretii de 4 metri. Sunt curios daca se potriveste si la mine. Casa o sa fie de 12 pe 6 (3 dormitoare sus si liber jos) si peretii vreau sa ii umplu cu beton de canepa de grosime 40 cm. Pe exterior vreau panouril duble sa fie usor cu umplerea peretilor. Oare trebuie ambele panouri sa fie de 15 pe 5 in cazul asta sau sunt suficiente 2 de 10 pe 5?
la deschidere de 6 m jos va recomand sa aveti pereti de mijloc pe care sa se reazame podeaua sau grinzi de mijloc puse pe stalpi din 3 in 3m( deschidere maxima).
Nu am inteles la finalul mesajului , despre ce panouri vorbiti?
Si la mine initial vroiam sa fac 12m x 6m si cu pod , dar am zis ca diferenta de 1m pe inaltime si pe latime nu le mai pot adauga ulterior iar ca si costuri era mica , asa ca a ajuns sa aiba 12,7m x 7m pe exterior cu inaltime de 4m la peretii de exterior , jos am inaltimea de 2,40 sus am inaltimea de 2,50 pana la orizontalele aurilor !
Eu zic ca mai optim de atat nu prea exista !
@@CanalulDeScurgere dumneavoastră ați ridicat pereții exteriori cu un schelet de lemn, eu aș avea nevoie de schelet dublu la exterior ca să pot turna betonul de cânepă direct făcând niște cofraje.
in industria lemnului numai hoti, metrul cub nu mai este metru metru liniar nu mai este metru, eu am simtit la o cantitate de 8 mc la o asa constructie ca a ta, as fi optat sa cumpar gater si lemnul bustean la metru ster
Stiu ce zici Marin, credema ca ma lasat in curu gol dupa ce am cumparat lemnul, daca nu se scumpea de 3 ori acum eram cu casa gata si mutat in ea !!!
Am fost constrâns de inprejurarile in care traiesc ca sa fac atunci ca altfel nu faceam la preturile acelea!
Chiar cei ce mi-au vandut lemnul mi-au zis ca daca faceam din caramida ma costa mai ieftin , dar eu lucrand cu lemn si cunoscand ceea ce fac nu am vrut sa ma bag la betoane/cofraje/caramida/bca/etc !
Mare grija cu ce lemn lucrati si cine va lucreaza caci se poate dovedi o adevarata gaura neagra de inghitit bani !
Defapt in constructii, din ceea ce vad, este o loterie din care iesi doar in pierdere !
Din fericire in cazul meu, chiar daca a costat cat a costat macar stiu cum sta fiecare holtzsurub , fiecare cui, si fiecare bucata de lemn....!!!
Pe de alta parte cand vad carutele pline de busteni de 20cm diametru de salcam ce duc lemnul la vanzare pentru foc ....inebunesc .... fac ulcer , nu alta !!!
Cand s-ar putea folosi salcamul la constructii durabile de gradina si de exterior decat sa fie ars !
Dar ce sa mai zic ...mai avem pana intelegem lemnul cu adevarat !( nu noi doi....ci ceilalti )!
Nu te pricepi cu lemnul...asa este?? Busteanul se vinde la mc, lemnul de foc sau celuloza ...in steri sau forme masurabile
@@adiborza4131 esti geniu daca imi spui ca busteanul se vinde la metru cub, un metru cub de bustean in functie de cum este asezat poate sa fie mai mult sau mai putin , la metru cub se vand materiale finite care se pot aseza inntru-n metru fara goluri/spatii intre ele, gen BCA, scandura,dulapi,caramida,nisip etc, busteanul indiferent ca este pentru foc sau pentru cherestea se moasoara in metru ster , daca hotii care vand astfel de materiale ti-au indus tie ideea asta cu bustean masurat la mc sau cum am gasit eu ca metru de cherestea nu mai este metru cub de cherestea , iti vinde la suprafata gen 1mc de cherestea =40mp cherestea dar findca cheresteaua are doar 2cm grosime la hoti rezulta ca 1mc de cherestea =cu0,8mc in suprafata iese dar in cubaj nu findca lipseste o cincime din cantitate asa ca inainte sa mai scoti asemena perle din tine documenteaza-te, nu trebuie sa te pricepi trebuie doar sa te documentezi si sa gandesti caeste gratis sa gandesti daca ar fi dupa tine nici apa nu s-ar masura in litri s-ar masura in kg
Din cate stiu metru ster este valabil la stiva de lemne sparte pentru foc caci ar fi aproximativ 60% lemn 40% aer in felul cum sunt asezate !
Altii vand la kg lemnul de foc !
In schimb poti cumpara un bustean calculat la metru cub dar te pacalesti pentru ca dupa ce-l debitezi lemnul care iese va fi mai putin , scade de la panza + cazaturi nefolosibile gen scoarta , metale gasite in mustean, noduri ( capete de crengi ).....
Cand cumperi la bustean trebuie sa sti ce lemn este, cat de uscat si cum il debitezi ca sa scoti ceea ce vrei , dar sunt pierderi !
In schimb la lemnul de constructii ( cel dimensionat ) se calculeaza strict la metru cub !
Mai exista nedimensionat iar acesta este dimensionat la latime si grosime, doar ca lungimea este diferita la fiecare piesa , acesta din urma til vinde la metru cub nu la bucata ,iar aici trebuie sa fi atent :)!
In orice industrie se cauta vanzarea unui produs cat mai scump folosind tot felul de formule pentru a pacali omul sa para ca e mult si ca merita !
Eu prefer sa imi aleg fiecare bucata de lemn si acesta doar dimensionat , iar daca iau un bustean masor lungimea si calculez aria diametrului unde busteanul e mai mic si le inmultesc si gata ( binenteles scad din diametru grosimea scoartei si 1cm din stratul vegetal ....iar daca celui care vinde ii convine il iau ...altfel nu !
@@marinizo1 ...bati campii, sunt inginer silvic, stiu ce vorbesc!! Ulterior am obtinut si o calificare de "site manager" facuta in Londra. Din pacate ai scris mult, dar prost. Metoda Huber este pentru piese de peste 18cm sau 24cm ca bustean diam, si forma specifica. Lemnul in forme se masoara cu obtinerea unui coeficient de ajustare prin masurarea comparativa a pieselor acoperite de doua diagonale si raportate la lungimea diagonalei. Obtii un coeficient subunitar
A-urile dacă rămân aparente era mai ușor să le fi finisat jos și să le dai o mână de lac înainte de a le urca pe casă.
Salut din nou Mishu, din tot A-ul ramane vizibil partea orizontala dubla si partea verticala atat !
Restul va fi imbracat caci vine izolatia de 15 intre ei iar apoi plachez cu osb nut-feder de 12mm de la egger peste care vin cu finisajul interior ( cand va fi cazul ) !
Atunci cand am construit A-urile am fost constransi de vreme....am cautat sa nu ne ploua prea mult pana punem tabla !
Iar pe interior , cu migala si rabdare finisez ce e de finisat cu eliptic si aspirator ( ca sa nu umplu casa de praf) apoi dau cu ulei de in fiert/sicativat partile vizibile !
Utile sfaturile primite insa nu ar strica sa coborati nivelul sunetului pentru muzica din fubdal, acopera vocea
Multumesc Cristian, da stiu ce zici , am luat la cunostinta de la prima remarca de acest gen , am bagat subtitrare ca sa acopere vocea :)!
Multumesc pentru vizionare si apreciere !
...nu e rau, dar nici spectaculos
Salut Adi, mulțumesc pentru apreciere și vizionare!
Nu am cautat sa fie spectaculos caci nu am avut lemn de calitate spectaculoasa !
Daca gaseam lemn de calitate faceam casa geodesic-dome , proiectul original pe care vroiam sa-l fac , dar asa am mers pe varianta framing ....
@@CanalulDeScurgere da un dom este o structura complexa. Grinzile trebuie facute foarte ...atent, la fel conectarea cu peretii si partea superioara (acoperis). Asta daca le faci radial cu un inel in mijlloc unde sa ai o scara in spirala.
Imi făcusem proiect V5 5/8 cu diametru la baza de 10m si inaltime pe ax de 6m si 20cm !
O structura autoportanta ....mi-a ramas gandul la el , nu ii gasisem nici un defect , facut numai din triunghiuri cu îmbinări duble facute pe cnc din tabla groasa ....., asta este ....alta data ! :)
Sunetul acela este extrem de deranjant, se aude mai tare decât vocea dvs, este f dificil sa aud explicațiile când sunetul de fundal este atât de tare.
Stiu , mi sa mai zis si chiar imi pare rau ca dupa ce am editat cu castile pe cap am zia ca e k si nu a fost , de aceea episoadele ulterioare am taiat muzica ca sa se auda ce zic , caci asta era important !
Regasiti explicatiile neintelese in episodul 3 ( in detaliu) :)!
Lemnul a fost uscat
Banuiesc ca este intrebare !
Nu imi place sa lucrez cu lemn uscat , caci daca nu a fost uscat la sipca si legat in stiva ordonata nu prea ai ce sa alegi.
Sfatul meu este sa trageti tare sa faceti structura in 2…3saptamani maxim , legata si prinsa bine ,apoi placati cu osb exteriorul si lasati un sezon sa se usuce lemnul in structura.
Trebuie un pic de atentie cum asezati fiecare element in functie de fibra lui si de cum a inceput sa lucreze (sa se contorsioneze).
Apoi daca totul este facut cum trebuie , structura va arata ca si cum a fost facuta cu lemn uscat si rindeluit.
In episoadele viitoare (sa se mai incalzeasca putin) o sa fac un episod dedicat lemnului pentru structura , cum sa ti cont si cum este mai bine sa folosesti lemnul in functie de lungimea lui, esenta, fibra, noduri ,etc !
@@CanalulDeScurgere BN ms
Fără muzica nu-și are rostul in explicații
Inteleg ce zici, am adaugat subtitrare ca sa se inteleaga ce am zis, urmatoarele filmulete am tinut cont de acest aspect!!!
Ați avut de munca nu gluma acolo! Sa strici și sa faci alta noua nu e ușor deloc. Vechea casa a fost slaba tare din ceea ce am văzut
Salut Daniel, multumesc din suflet pentru apreciere vizionare si abonare( recomand ),vechea asa cum se vede a fost din pamant ne-ars!
.
Salut Adrian, sa inteleg ca ai vazut filmuletul si ai zis " PUNCT " de genul Ataaaatt, iti multumesc pentru aceasta reactie, dar astept cu nerabdare sa citesc si cuvinte nu doar semne :P !
Construit casa din lemn e risc, poate lua furtună și incendiu rapide...
Orice casa prezinta un risc, dar conteaza foarte mult locatia unde se face casa si relieful ce o va inconjura, vegetatie sau alte cladiri !
Daca ti cont si de aceste lucruri scazi sansele sa se intample ceva grav !
@@CanalulDeScurgere corect e doar imaginația omului m-ai ales în Romania nu sunt construite la scară mai largă eu locuiesc în casă de lemn construită de mine de 15 anii are 240 m pătrați și nu a luat foc și nici vijeliile în general sunt ff călduroase in ani 2006 era lemnul ff ieftin am a coperito cu țigle de beton acoperișul învelitoarea are 8 tone îi dă stabilitate la vijeli ff fain ce ați făcut 🙏
Multumesc pentru apreciere si sustinere, o sa mai treaca apa pe albie ( cum zicea bunica mea) pana o sa-si dea seama omul ca lemnul ia tinut de cald la propriu si la figurat in orice configuratie il exploatezi !
Interesant cate feluri de a folosi natura ca sa iti faci cuib exista !
Dar e mai simplu si usor sa faci cofraje , pentru unii !
Sunt curios de casuta ta , imi poti trimite poze de la constructie? si cum arata acum?
Ar fi interesant !
Adresa de mail o gasesti la descriere !
Un nr de telefon îmi trimiți și mie te rog
Salut Ionut, la despre/ about la descriere gasesti o adresa de mail si putem vb acolo !
Fondul muzical este enervant si pagubos. Altfel, felicitari !
Multumesc Mircea pentru apreciere si vizionare, imi cer scuze, cand am editat pe pc nu am observat ca ar fi muzica mai tare decat vocea (ori vorbeam eu prea incet), nu mai am ce sa-i fac !
Oricum la restul episoadelor nu am mai adaugat muzica cand vorbesc din dorinta de a se intelege ce zic !
...Cand Dumnezeu iti pune frana stie deja de ce...priveste bine la semne!
Explicati va rog ce ati spus, sau doar ati aruncat-o asa din cauza ideologiilor dumneavoastra ?
Ne ajuta foarte mult comentariul dumneavoastra
Pai scumpirea are cu siguranta o cauza asta e vizibil insa efectul, cel care conteaza cu adevarat numai Dumnezeu il poate sti... o frana in evolutie poate insemna ca directia nu e tocmai cea buna.
...nu sunt un habotnic dar o dorinta foarte puternica are un pret pe masura.
Dorinta de a avea o casa si de a fi tatic am avut-o in clasa a-4-a, cand ne-a intrebat invatatoarea ce vrem sa ne facem cand o sa fim mari(eu raspunzand ..tatic si sa am o familie baiat si fata si o casa a mea), toata viata mea am facut ca sa ajung la acest lucru, mie imi spuneti de pret si de Dumnezeu ? :)) Sa traiesc (numai eu stiu cum) 45 de ani din viata ca sa imi implinesc visul ,caci daca nu faceam nu aveam, puteam sa ma rog la de oricine si la oricine, nu s-ar fi intamplat nimic, eventual ajungeam imbracat in portocaliu pe un varf de munte neinteles de nimeni....
Stiam ce imi doresc si nu m-am dat in laturi de la nimic, nu regret nimic, unde am pus suflet am pus, iar cand am dat o palma am dat, asta este viata.
Intradevar daca nu imi doream nimic, nu aveam nici calculator la care sa arat ce am facut !
Faptul ca m-am nascut om dintr-o femeie (si ea tot om) si am oportunitatea sa traiesc aceste experiente pe aceasta planeta, nu este altceva decat viata .
Nu datoram nimic nimanui, tot ce ne-am creeat de jur imprejurul nostru noi ca oameni am facut, TOT, inclusiv sperante,iubire,credinta....si asta ca sa fim in stare sa fim capabili de mai mult si sa nu inebunim !
In realitate , viata este foarte simpla, iar dupa "pandemie" am realizat cu totii ce este mai important in viata si tindem toti spre simplu si real, sper!
Wo sind die OSB Platten. Hoffentlich kommen Sie auf die Innenseite der Wände und des Daches. Aussen tyvek Folie oder MDF dhd!!!👍🇩🇪
in English please !