@@KutmanKAPLAN öyle öyle ben kendim teknikerim öyle saçmasapan anlatılar var ki adamların ne dediği anlaşılmıyor. Ne teknik anlatıyorlar ne tüketici dilinde herşey ortaya karışık saçmasapan bilgi kirliliği. Adam ürettiği makinayı basit fan gibi , kalorifer gibi anlatıyor. Yahu diyorum dışarda hava eksilerde nasıl ısıtacak mantık hatası var. İçinde verimsiz bi peltier mi var rezidans mı? O zaman Ne anlamı kalıyor. Bunu basitçe açıklayan yok. Hele öyle videolara denk geldim ki Adam profesör dışardaki ısıyı içeri aktaran sistem diyor. Anladığım Bildiğimiz lastik pompasının büyüğü ve yüksek bara dayanıklı şeklinde mekanik enerjiyi ısıya çeviren sistem çalışıyor sistemin kalbi anladığım kadarıyla. Yeterli ısıda açıp kapatan devir daim. Zannedersem elektrikli araçlarda da benzer teknoloji mikro boyutta kullanımda bu iyiymiş. 👍
Hocam çok teşekkürler izlediğim en kaliteli video. Herşeyi şimdi anladım. Özetle dış havayı daha çok soğutarak ısı sömürüyoruz buda evi 10 derece bedava isitiyoruz anlamına geliyor
Kutnan bey açıklamalarınız için tebrik ediyorum güzel anlatmışsınız. Düztktmek istediğimiz toprak kaynaklı olanlarda toprağın don seviyesi altında ( yaklaşık 80cm ile 1,5m arası bölgeye göre değilşir) toprak sıcaklığı 12,7 derece civarıdır. Ve derinlere indikçe sıcaklık lineer olarak artar. İç içe geçmiş halde tek boru yere çakılır
Toprağın altının yaz kış, gece gündüz aynı sıcaklıkta olması harika bir şey. Eğer yer altı şehri, mağara, yer altı mezarı falan ziyaret etmişseniz yazın 40 derecede bile gitseniz içerisi 15 derece falan olduğunu görmüşsünüzdür. Kışın da -20 bile olsa hemen hemen aynı. Acaba 3 metre aşağıya S şeklinde döşenmiş borularla yazın enerji harcamadan sonsuz bir şekilde soğutma yapılamaz mı?
çok güzel anlattınız hocam agzına saglık..bu sistem klimadan daha iyimi ısıtıyor yoksa gider olarak dahamı az .vede sıcak su kulandımız içinmi bu sistem önemli teş.
Teşekkür ederim. Tabiki düşüş olur ama aşırı bir düşme olmaz kompresör önünde genleşme valfi var yığılma olacaktır ve kompresörün düşüş kadar verimine katkıda bulunur . çevrim genleşme valfi ile kompresör arasında devam etmekte. biraz hayal eder iseniz kavrayacağınızı düşünüyorum. :)
evap cikisinda 8 bar daki 410a gazi sividir dolayisi ile kompresore girerse sorun yasriz gibime geliyor...ayrica evap girisinde -10 derecede de 410a gazi sivi dolayisi ile evaporatorde faz degisimi olmamis gibi...
Konuya yabancıyım. Merkezdeki havanın ısıtma ve soğutma tarafını anlamış oldum. Ancak evin içinde ısıtma ve soğutma için ne kullanılacak? Bu tarafı eksik kaldı sanki. Klima tarzı bir şeymi kullanılacak? Teşekkürler.
Bi videoda ısı pompasinin çalışma prensibinin kiş ayı modu basitçe anlatılmıştır. Isı pompasi çeşit ceşittir. Firmadan firmaya tasarimlari değişir. Burada amaç gaz. İle enerjiyi nasıl kazanıyoruz . Ters çevrim calisir ise soğutma yapar. Cihaz kataloğunu inceleyiniz.
Peki ısı pompasının çevirdiği gaz eşanjörden geçtikten sonra 60 derecelik ısı eşanşörden geçtikten sonra yine 22 bar olarak çıkıyor bunu genleşne kazanı kullanmasakta yine 40 derece ısısıyla evaparatörede vermesek nasıl olsa 0 dereceden alıp tekrar sıkıştırarak diğer kopresörden geçirsek ısıyı 0 dan yükseltme ile 40 dereceden yukarı yükseltme farkına bakarsan 40 dereceden 60 derece veya daha yukarısına taşımak daha kolay olmazmı o zaman sanırım 22 bar sorunu çıkıyor ortaya
Güzel açıklayıcı anlatım için teşekkür ederim. Lg split ısı pompası kullanıyorum, cihazda gaz kacagı var nerede olabılır? Kacak yeri nasıl anlarım? Kompresör ve kombi arasında ki bakır boruların baglantı yerlerin de kacak olmadığını söyledı teknık servıs. Kaçak cihazın içinde diye yönlendırdı. Cihaz hıc bır sekıl de darbe almadı.ne olmıs olabilir de cihaz içerse ki dolaşım da kaçak yapsın. Bir kış kullandık kapattık, şimdi actık gaz yok. Nasıl oluyor? Yardımcı olursanız cok sevınırım.
Hocam emeğinize saglik, gecen sistemi kurduk alman bir musterimize. Wärmepumpeden R direk boylere bagladık, V kombiye ve kombiden iki çikis V yine boylere baglanti yaptik. Sonra boylerden binaya verdik. Videoda anlattiginiz sistem ile aynimidir diye dusunuyorum. Bilgilendirirseniz sevinirim resimde isterseniz gonderebilirim. Bu arada keşke Hamburg'da otursaydiniz hocam. 😊
hocam yine klima mantığı var. yine gaz kullanılıyor. ben gemide çalıştığım için konuya vakıfım. gemilerdeki A/C air cond. gibi yani. gemilerde de deniz suyundan faydalanılıyor. ısı pompası demek pek mantıklı gelmedi. bildiğimiz klima. farkını pek anlamadım. çokta güzel anlattınız. ağzınıza sağlık.
Klimada ısı makinesi . Klima hani nem alıyor iklimlendirme yapıyor o yüzden klima diyoruz. Isı pompası hepsinin genel adı aslında . Bizde kültür nasıl gelişir ise öyle devam ediyor buda yanlış değil dile yeni geçen sistemler nasıl başlar ise öyle devam ediyor.
Kutman bey merhabalar, Bu açık- kapalı devre jeotermal ısıtma sistemleri için gerekli malzemelerin (ısıtlıacak ve soğutulacak alan m2'sine bağlı olarak) yer aldığı bir hesaplama tablosu yapmış mıydınız daha önce? Excel tablosu olarak? Teşekkür ederim.
@@KutmanKAPLAN Est. Ben anlatamadım. Toprak altı ısıtma ve soğutma sistemleri için ; Kapalı Devre (Close Loop) - Açık Devre(Open Loop) başlıkları altında İlgili proje (Kapalı alan) m2'si belirtlilerek ; 120 m2'lik bir ev gibi. (En boy tavan yüksekliğinden hacim de bulunacak şekilde belki de) Kullanılması gereken boru türü (Bakır/Galvaniz/Plastik) Kullanılması gereken boruların metre cinsinden toplamı. Boruların yatay olarak yerleştirilmesi gereken min.derinlik Boru Türüne göre toprak altı iletimde ısı kaybı/kazancı : Isı pompası Türü : Kullanılması gereken diğer zorunlu bağlantı parçaları v.b. gibi. Kendiniz için de yapacağınızı okudum yorumlarda. Siz Hava Kaynaklı düşünmüşsünüz. Ben yer altı-toprak kaynaklı su/gylcol karışımı ile bir sistem düşünmüştüm. Belki çalışmışsınızdır daha önce diye. Çok bilgi de bulamıyorum. Sormak istedim. Umarım anlatabildim üstat. :) Hürmetler. İbrahim.
Merhabalar biz bir binanın ısı pompası ile ısıtılmasının projelendirmesi üzerinde çalışıyoruz. binamızın ısı ihtiyacı 62kw. kompresöre giriş çıkış sıcaklıklar neye göre belirlememiz gerekir. birde soğutucu akışkanın debisini nasıl hesaplarız.
Sıkışan değil de genleşen havanın ısınması gerekmiyor mu? Genleşmek moleküllerin enerjilerinin artarak birbirinden uzaklaşması anlamına geliyor diye biliyodum
Sayın hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Peki soğutma için sistem nasıl çalışıyor? Yani klima iç ünitelerinden mi soğutma yapılıcak ya da kalorifer yeteklerine soğuk su mu basılacak bilgi verirseniz sevinirim.
Merhaba sistem ters çevrim çalışmaya başladığında soğutma yapar . aynı çıkış noktasını veya ikinci çıkış noktasını kullanılır. klimadaki sistemin aynısı aslında . bu tamamen tasarıma bağlıdır. ısı pompa kataloglarını incelemeniz size fayda sağlayacaktır. bu video genel çalışma prensibinin anlaşılması üzerinedir.
Olabilir ama sürekli o ısıyı vermez ise yalitim görevi görür. Verebileceği ısı mikatari sınırlı olabilir .Gübre çok iyi yalıtımdir . Daha fazla boru yüzey alanı gerektiğide kesindir.
bu sistemde klima gibi birşey ztn bu evaparatör dediğiniz radrator kısmı için - kac derecede ısıtma kaybı oluyor. kompresör e -10 derece girse sogutma ısıtma gazı sıkıştıramıyor mu.
Kutman bey, video için teşekkürler. Aynı sistem hava yerine toprak kaynaklı olsa ve toprağın ısısı 16 derece olsa 3KW ısı için kompresörün harcayacağı güç ne olmalı? Hangi formülle hesaplanıyor?
Merhabalar hocam 70-80 mt kare yerden ısıtmam var monoblok ısı pompası R32 takılcak tek katlı müstakil evime denge kabı takılmasına sizce gerek varmı..
Denge kabı yerine büyük tampon tank öneririm . soğuklarda ve sicak su tüketiminde pil görevi görür. Almancasi Puffer tank. eğer boyleriniz var eviniz çok soğuk bölgede değilse. ısı pompası pompası gücü evin sistemini çevirebilecek ise yeterli . pompa gücü tahminimce yetmecek . denge tankı ve ikinci pompayı tavsiye edebilirim. mesele güç meselesi
@@KutmanKAPLAN ısı pompası geçimi yapacağım hocam. Mesela 50.000 kcal/h ısı kaybı olan bir binaya kaç kw ısı pompası seçmem gerekir? 16kw ısı pompasını 16kw x 860 = 13760 kcal/h olarak alırsam 4 adet cihaz gitmesi gerekir. Hesap böyle mi yapılıyor yada cop değeri işin içine nasıl katılıyor?
@@KutmanKAPLAN yani şunu mu anlamam gerekir; 16kw kömürlü kazan 16x860=13760kcal 16kw ısı pompası 16x860=13760 kcal İkisinin de ısıtma gücü aynı mı? (%100 verim alırsak)
enerji almak için ısıtınca alabilirsin. misal dış hava 40 derece gelen gaz 12 derece . içindeki enerjiyi almak için 80 dereceye gelir . 40 derece hava gazı 50 derece yapar. sonra genısletilir 7 derece dusurulur. bu bir cevrimdir. alınan verilen enerji
2 года назад+1
COP değeri 4.5'leri bulan ve tek kompresörle, 58 derece çıkış suyu sıcaklığını yakalayan #nibe ısı pompalarıdır. Daikin ısı pompasının hiç bir alanında yok iken, nibe 46 yılından beri bu sektörde hizmet veriyordu. Ayrıca sadece soğuk bölgeler için üretimi yapılan ve yüksek verimli 2120 modeli ile bu tarz basma kalıp birçok bilineni altüst etti. Tokat kayseri Bolu gibi illerimizde bu cihazın kurumlarını yaptık ve yapıyoruz. Tabi bundan 10 yıl önce hava kaynaklı yerine sadece toprak kaynaklı cihazlar kuruyorduk.
Hocam selamlar . Hitachi ısı pompası kullanıyorum .Hata kodu verip kapatıyor . 002 nolu hata kodunun açıklamasında yüksek basınç yüzünden kompresör zarar görmesin diye sistem kendini kapatıyor yazıyor .Sebep genleşme tankı ve evaperatörün işini yapmayıp basıncı düşünemesi mi .Su basıncı 1,8 bar .Hata kodundan sonra tekrar başlatıyorum devam ediyor sistem ısıtmada sorun yok bu hata 0 ve daha aşağıdaki derecede oluyor genelde .Muğla Bodrumdayım makina bu coğrafyaya uygun fakat ekstrem bir kış yaşıyoruz havalar malum .
Yüksek basınç. Kompresör sıkıştırma oranı . hava soğudukça kompresör dışarıdan ısı alması için daha fazla sıkıştırması gerekir. bu yüzden otomasyon ile buna sınırlama getirilmiş. ısı pompası derecesini aşağı çeker iseniz bu sorunu yapmayacağını düşünüyorum.
@@KutmanKAPLAN Hocam sınırlama geldiğini düşünmüyorum .Aynı cihazı -10 da kullananlar var benimkinde bence bir arıza var .Peki size şunu sorsam içindeki r32 gazı gerekenden fazla basılmış ise yine bu sorunu yapar mı .
@@KutmanKAPLAN ingiltere nisan 2022 den itibaren eski tip boiler sistemleri yasaklıyor. Isı pompası taktırmaları için her eve 5000 pound kredi desteği veriyor. Bir kaç sene sonra Türkiyede de aynısı uygulanabilir.
Çekilen elektrik 1 kW , üretilen ısı 3 kW gibi ortalama. Gazın hal değişimini kullanarak yapıyor . Deodorant içi sıkışmış gaz. Serbest bırakıldığında ortamdan ısı çeker .
hocam 1kw elektrik fiyatı takriben 1tl, 3kw/tl enerji üretiyor. 1m3 doğalgaz 2tl 10,64 kWh enerji üretiyor. 3cop değeri olan bir ısı pompasına göre doğalgaz %40daha verimli.
@@KutmanKAPLAN hocam eğer vaktiniz var ise ; Bodrumda çok iyi izolasyonu olmayan iki katlı 120 m2 ( fazla fazla söyledim ) bir eve hangi marka ısı pompası önerirsiniz ? Petek için marka öneriniz olur mu ? Yapmışken kaç kW yapmak gerekir , buna ek olarak elektrik akımını güçlendirmek gerekirse hangi yöntemi ve markayı öneresiniz ? Ve son olarak kabaca anahtar teslim sorduğum sistem akım güçlendirme de dahil olursa pompa Petek le beraber kaça mal edebiliriz ?
@@KutmanKAPLAN Ustam 19 kw Su isipompasi Markasi Alpha Innotec isitma alani 360 qm 4 Ailelik Mutakil ev yani 4×90 mq daireler sicak su dahin 600 litrelik su kazani mevcut evin disi mantolanmis senelik Ceyran tüketimi 15-18 bin kwh artik sen karar ver iyimi deyilmi Ev Almanya da burda Ceyran fiyati 3o Cent yani 0,30×18000 senelik Almanya dan Slm
@@KutmanKAPLAN Sunu da ekleyeyim bundan 1 sene önceye kada Ceyran fiyatlari isipompasi icin özel tarifeler 18-19 Centi su an dedigim gibi 0,30 Cent oldu bende 1.1.2024 de Günes enercisi taktirdm 24 kwp Tesla 14 kw Aküyle birlikte bundan sonra daha verimli olur
@@KutmanKAPLAN en önemlisini unutum 47 dereceye ayarladim kalöfer ve kulanim su sicakliklarini eksi 10 derecede bile daireleri 23-24 derece isitiyor 3 actigin sazam bence yeterli
Harika bir anlatım...ekipmanların ne işe yaradığını tanımlarını yaparak anlattığınız için çok anlaşılır ve başarılı olmuş. Emeğinize sağlık...👍👏
Teşekkür ederim hocam
Bir çok video izledim , içlerinde en güzel anlatan video buydu.
Teşekkür ederim hocam onur verdiniz
Şu olayı doğru düzgün dolandırmadan anlatan bi seni buldum helal olsun.
Teşekkür ederim
@@KutmanKAPLAN öyle öyle ben kendim teknikerim öyle saçmasapan anlatılar var ki adamların ne dediği anlaşılmıyor. Ne teknik anlatıyorlar ne tüketici dilinde herşey ortaya karışık saçmasapan bilgi kirliliği. Adam ürettiği makinayı basit fan gibi , kalorifer gibi anlatıyor. Yahu diyorum dışarda hava eksilerde nasıl ısıtacak mantık hatası var. İçinde verimsiz bi peltier mi var rezidans mı? O zaman Ne anlamı kalıyor. Bunu basitçe açıklayan yok.
Hele öyle videolara denk geldim ki Adam profesör dışardaki ısıyı içeri aktaran sistem diyor.
Anladığım
Bildiğimiz lastik pompasının büyüğü ve yüksek bara dayanıklı şeklinde mekanik enerjiyi ısıya çeviren sistem çalışıyor sistemin kalbi anladığım kadarıyla. Yeterli ısıda açıp kapatan devir daim.
Zannedersem elektrikli araçlarda da benzer teknoloji mikro boyutta kullanımda bu iyiymiş. 👍
Malesef hocam , işin ehli kim bilinmez ama riyakat için bir düzen şart .
Hocam çok teşekkürler izlediğim en kaliteli video. Herşeyi şimdi anladım. Özetle dış havayı daha çok soğutarak ısı sömürüyoruz buda evi 10 derece bedava isitiyoruz anlamına geliyor
Süper :)
Kutnan bey açıklamalarınız için tebrik ediyorum güzel anlatmışsınız. Düztktmek istediğimiz toprak kaynaklı olanlarda toprağın don seviyesi altında ( yaklaşık 80cm ile 1,5m arası bölgeye göre değilşir) toprak sıcaklığı 12,7 derece civarıdır. Ve derinlere indikçe sıcaklık lineer olarak artar. İç içe geçmiş halde tek boru yere çakılır
Bilgilendirme için teşekkür ederim.
Elk sektöründe hizmet veriyorum ilk defa mekanik bir olayı sade anlatımınızla anladım teşekkürler
Teşekkür ederim hocam . Onur verdiniz
İzlediğim 12. Videoda ilk defa anladım agzına saglık ;)
Teşekkür ederim hocam . Mutlu oldum :)
Sağolun Hocam. Gerçekten faydalı bir anlatım olmuş. Hayatta başarılar diliyorum
Teşekkür ederim hocam
Helal olsun cok net anlatim olmus. Emeginize saglik.
çok Teşekkür ederim.
Elinize emeğinize sağlık. Gayet net ve anlaşılır bir açıklama olmuş.
Teşekkür ederim hocam
Toprağın altının yaz kış, gece gündüz aynı sıcaklıkta olması harika bir şey. Eğer yer altı şehri, mağara, yer altı mezarı falan ziyaret etmişseniz yazın 40 derecede bile gitseniz içerisi 15 derece falan olduğunu görmüşsünüzdür. Kışın da -20 bile olsa hemen hemen aynı. Acaba 3 metre aşağıya S şeklinde döşenmiş borularla yazın enerji harcamadan sonsuz bir şekilde soğutma yapılamaz mı?
Yapılabilir . Aklımdan çok geçiyor ileride ev yaparsam diye . Güzelce hesaplayıp görmek gerek .
Gayet anlaşılır bir anlatım olmuş,teşekkür ederim.
Teşekkür ederim mehmet bey
Kutman bey Salam/ Bende Makine muhendisi olmaga calisiyorum\Sizi Azerbaycanda severek izliyorum/Keshki sizinle yakindan tanish olub tecrubelerinizden yararlana bileydim
Teşekkür ederim .Ozaman sizi youtube katıl bölümüne davet ediyorum
emeğinize sağlık, gayet anlaşılır olmuş.
Teşekkür ederim Halil bey
çok güzel anlattınız hocam agzına saglık..bu sistem klimadan daha iyimi ısıtıyor yoksa gider olarak dahamı az .vede sıcak su kulandımız içinmi bu sistem önemli teş.
Aslında klima ile aynı . klima daha kısa yoldan ısı aktarıyor. ısı pompasının avantajı sıcak su üretimi var ekstra
@KutmanKAPLAN teşekkürler aydınlattıgın için
Güzel bir video olmuş.
Bir sorum olacak eşonjorden çıkan gazın derecesi düştüğü için basınçda düşmezmi ?
Teşekkür ederim. Tabiki düşüş olur ama aşırı bir düşme olmaz kompresör önünde genleşme valfi var yığılma olacaktır ve kompresörün düşüş kadar verimine katkıda bulunur . çevrim genleşme valfi ile kompresör arasında devam etmekte. biraz hayal eder iseniz kavrayacağınızı düşünüyorum. :)
evap cikisinda 8 bar daki 410a gazi sividir dolayisi ile kompresore girerse sorun yasriz gibime geliyor...ayrica evap girisinde -10 derecede de 410a gazi sivi dolayisi ile evaporatorde faz degisimi olmamis gibi...
Hocam bu bir örnek . Gerçekte gerçekleşen elbette farklıdir . Konu anlatımı için .
@@KutmanKAPLAN hocam ben anladim sizi..saygiar sunarim
@@Amerikanin2numarali_ustasi teşekkür ederim
Teşekkür ederim çok güzel anlatmışsınız 👏👏👏
Teşekkür ederim
Hocam elinize sağlık.nefis bir anlatım olmuş.
Teşekkür ederim hocam
Konuya yabancıyım. Merkezdeki havanın ısıtma ve soğutma tarafını anlamış oldum. Ancak evin içinde ısıtma ve soğutma için ne kullanılacak? Bu tarafı eksik kaldı sanki. Klima tarzı bir şeymi kullanılacak? Teşekkürler.
Bi videoda ısı pompasinin çalışma prensibinin kiş ayı modu basitçe anlatılmıştır. Isı pompasi çeşit ceşittir. Firmadan firmaya tasarimlari değişir. Burada amaç gaz. İle enerjiyi nasıl kazanıyoruz . Ters çevrim calisir ise soğutma yapar. Cihaz kataloğunu inceleyiniz.
merhaaba ustam video için teşekkürler birşey soracağım ısı pompasının gaz toplama işi nasıl oluyor klimayla aynı mi
Isı pompası = klima iç dizayn aynı hocam . (Gaz kısmı )
@@KutmanKAPLAN çok teşekkür ederim bu degerli bilginiz için ve yorumunuz için
Rica ederim hocam
Peki ısı pompasının çevirdiği gaz eşanjörden geçtikten sonra 60 derecelik ısı eşanşörden geçtikten sonra yine 22 bar olarak çıkıyor bunu genleşne kazanı kullanmasakta yine 40 derece ısısıyla evaparatörede vermesek nasıl olsa 0 dereceden alıp tekrar sıkıştırarak diğer kopresörden geçirsek ısıyı 0 dan yükseltme ile 40 dereceden yukarı yükseltme farkına bakarsan 40 dereceden 60 derece veya daha yukarısına taşımak daha kolay olmazmı o zaman sanırım 22 bar sorunu çıkıyor ortaya
Bir şema çizip bana gönderebilir misiniz mekanikproje@hotmail.com.tr
Çok güzel aydınlatıcı bir video olmuş emeğinize sağlık
Teşekkür ederim
Güzel açıklayıcı anlatım için teşekkür ederim. Lg split ısı pompası kullanıyorum, cihazda gaz kacagı var nerede olabılır? Kacak yeri nasıl anlarım? Kompresör ve kombi arasında ki bakır boruların baglantı yerlerin de kacak olmadığını söyledı teknık servıs. Kaçak cihazın içinde diye yönlendırdı. Cihaz hıc bır sekıl de darbe almadı.ne olmıs olabilir de cihaz içerse ki dolaşım da kaçak yapsın. Bir kış kullandık kapattık, şimdi actık gaz yok. Nasıl oluyor? Yardımcı olursanız cok sevınırım.
Teşekkkür ederim. Köpük testi uygulayabilirsiniz. kaçak görünür yerde yok ise kondenser veya avaparatörde sorun olabilir.
Hocam emeğinize saglik, gecen sistemi kurduk alman bir musterimize. Wärmepumpeden R direk boylere bagladık, V kombiye ve kombiden iki çikis V yine boylere baglanti yaptik. Sonra boylerden binaya verdik. Videoda anlattiginiz sistem ile aynimidir diye dusunuyorum. Bilgilendirirseniz sevinirim resimde isterseniz gonderebilirim. Bu arada keşke Hamburg'da otursaydiniz hocam. 😊
Münihteyim hocam buyrun buraya :) siz şekli bana mail atın inceleyeyim mekanikproje@hotmail.com.tr
hocam yine klima mantığı var. yine gaz kullanılıyor. ben gemide çalıştığım için konuya vakıfım. gemilerdeki A/C air cond. gibi yani. gemilerde de deniz suyundan faydalanılıyor. ısı pompası demek pek mantıklı gelmedi. bildiğimiz klima. farkını pek anlamadım. çokta güzel anlattınız. ağzınıza sağlık.
Klimada ısı makinesi . Klima hani nem alıyor iklimlendirme yapıyor o yüzden klima diyoruz. Isı pompası hepsinin genel adı aslında . Bizde kültür nasıl gelişir ise öyle devam ediyor buda yanlış değil dile yeni geçen sistemler nasıl başlar ise öyle devam ediyor.
Kutman bey merhabalar,
Bu açık- kapalı devre jeotermal ısıtma sistemleri için gerekli malzemelerin (ısıtlıacak ve soğutulacak alan m2'sine bağlı olarak) yer aldığı bir hesaplama tablosu yapmış mıydınız daha önce? Excel tablosu olarak? Teşekkür ederim.
Tam anlamadım hocam
@@KutmanKAPLAN Est. Ben anlatamadım. Toprak altı ısıtma ve soğutma sistemleri için ;
Kapalı Devre (Close Loop) - Açık Devre(Open Loop) başlıkları altında
İlgili proje (Kapalı alan) m2'si belirtlilerek ; 120 m2'lik bir ev gibi. (En boy tavan yüksekliğinden hacim de bulunacak şekilde belki de)
Kullanılması gereken boru türü (Bakır/Galvaniz/Plastik)
Kullanılması gereken boruların metre cinsinden toplamı.
Boruların yatay olarak yerleştirilmesi gereken min.derinlik
Boru Türüne göre toprak altı iletimde ısı kaybı/kazancı :
Isı pompası Türü :
Kullanılması gereken diğer zorunlu bağlantı parçaları v.b. gibi.
Kendiniz için de yapacağınızı okudum yorumlarda. Siz Hava Kaynaklı düşünmüşsünüz. Ben yer altı-toprak kaynaklı su/gylcol karışımı ile bir sistem düşünmüştüm. Belki çalışmışsınızdır daha önce diye. Çok bilgi de bulamıyorum. Sormak istedim.
Umarım anlatabildim üstat. :)
Hürmetler.
İbrahim.
Toprak altı derin konu dökümantasyon toplamalarım devam etmekte. şuan için bir video yapmadım . bu günlerde ısı pompasına çok baskı var.
@@KutmanKAPLAN Anladım üstat. Teşekkür ederim. Takipteyim sizi.
Sevgiler. :)
@@internetmosque teşekkür ederim
Anlamadıgım esenjorden çıkan 22derece ısıyı neden sogutub yeniden ısıtma zorundayız? Bu enerji kaybı degilmi?
22 derece ısı hiç geçmiyor .
Qh ı hesaplarken su daki mcpDt formülü ile mi hesaplanır yoksa soğutucu akışkandaki entalpi farklarındanmı hocam
gaz ve sıvı geçiş olan her yerde entapi farkından yapılır
Çok güzel bir anlatım olmuş tebrikler
Teşekkür ederim hocam
Merhabalar biz bir binanın ısı pompası ile ısıtılmasının projelendirmesi üzerinde çalışıyoruz. binamızın ısı ihtiyacı 62kw. kompresöre giriş çıkış sıcaklıklar neye göre belirlememiz gerekir. birde soğutucu akışkanın debisini nasıl hesaplarız.
Kompresör giriş sıcaklığı dış hava sıcaklığı. Çıkış sıcaklığı tasarıma diye bağlı . Hesap ve diyagram ruclips.net/video/jd-3WRt6fEc/видео.html
Sıkışan değil de genleşen havanın ısınması gerekmiyor mu? Genleşmek moleküllerin enerjilerinin artarak birbirinden uzaklaşması anlamına geliyor diye biliyodum
Sıkışan havada ısınır . Farklı bir durum
On numara beş yıldız teşekkürler.
Teşekkür ederim
kısa ve net anlatım çok güzel
Teşekkür ederim
güzel anlatım olmuş . Isıtma soğutma olara kullanımda sistem nasıl oluyor . Atıksu ısısını kullanmak 40 derecelerde olursa nasıl uygulanır.
Ters çevrimde soğutma olarak çalışıyor
Slm r410 gazının özgül ısısı vaya sıvı halde li sıcaklığı nedir?
Hocam değişkenlik gösterecektir . Tablolar ve diagramlar bakmanızı öneririm
Anlamami sağladı çok teşekkür ederim
Teşekkür ederim
Hocam klima ile aynı mantık degilmi normal klimanın dış ünite sine esenjor koyarak ısı pompası yapa bilirmiyim
İç ünitesine koyarak yaparsanız.
@@KutmanKAPLAN hocam ic ünite ye giden hatta esenjor koyarsam olur değil mi
Olur hocam . Isı pompası aynı bu şekilde
@@KutmanKAPLAN tşk ederim
Teşekkür ederim
Başarılı bir çalışma olmuş teşekkürler
Teşekkür ederim
Sayın hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Peki soğutma için sistem nasıl çalışıyor? Yani klima iç ünitelerinden mi soğutma yapılıcak ya da kalorifer yeteklerine soğuk su mu basılacak bilgi verirseniz sevinirim.
Merhaba sistem ters çevrim çalışmaya başladığında soğutma yapar . aynı çıkış noktasını veya ikinci çıkış noktasını kullanılır. klimadaki sistemin aynısı aslında . bu tamamen tasarıma bağlıdır. ısı pompa kataloglarını incelemeniz size fayda sağlayacaktır. bu video genel çalışma prensibinin anlaşılması üzerinedir.
Merhaba hocam, küçükbaş hayvan gübresi kışın bile çok sıcak oluyor. Toprak yerine gübre içine boru döşenirse daha faydalı olur mu?
Olabilir ama sürekli o ısıyı vermez ise yalitim görevi görür. Verebileceği ısı mikatari sınırlı olabilir .Gübre çok iyi yalıtımdir . Daha fazla boru yüzey alanı gerektiğide kesindir.
hocam sonda anlattığınız toprak ve sudan ısı alma olayını biraz detaylı anlatsanız çok güzel olur
hocam müsait zamanda notlarım arasına aldım .
@@KutmanKAPLAN bir tanesin hocam sen.
Eyvallah
Merhabalar.. Hava soğutmali ısı pompası seçerken kullanılan fancoillerin toplam gücüne eklememiz gereken bir değer, çarpan vs var mıdır?
net bir ifade yoktur. emniyet %5 genelde
cok tesekkur edrım@@KutmanKAPLAN
teşekkür ederim
bu sistemde klima gibi birşey ztn bu evaparatör dediğiniz radrator kısmı için - kac derecede ısıtma kaybı oluyor. kompresör e -10 derece girse sogutma ısıtma gazı sıkıştıramıyor mu.
hocam tam anlayamadım biraz daha anlaşılır yazarmısınız
Kardeşim emeğine sağlık başarılar diliyorum
Teşekkür ederim hocam
kutman bey ısı pompası hesabını nasıl yapıyorsunuz mesela 150 M2 bir evde nasıl oluyor kolay hesabı varmıdır. kW cinsinden yani.iyi çalışmalar..
Hocam 0 hava şartlarındabir ev ortlama m3 20 watt düşünebilirisiniz.
Kutman bey, video için teşekkürler. Aynı sistem hava yerine toprak kaynaklı olsa ve toprağın ısısı 16 derece olsa 3KW ısı için kompresörün harcayacağı güç ne olmalı? Hangi formülle hesaplanıyor?
P-h diyagramı okuyarak hesaplanmali .
Hocam merhaba,
-10 derecede olan gaz evaparatör kullanmadan direk geçse ne olur ? Kompröser enerji tüketinini düşürmek için mi 0 dereceye düşürüyoruz.
Direk geçse istenen sıcaklığı elde edemez .
Merhabalar hocam 70-80 mt kare yerden ısıtmam var monoblok ısı pompası R32 takılcak tek katlı müstakil evime denge kabı takılmasına sizce gerek varmı..
Denge kabı yerine büyük tampon tank öneririm . soğuklarda ve sicak su tüketiminde pil görevi görür. Almancasi Puffer tank. eğer boyleriniz var eviniz çok soğuk bölgede değilse. ısı pompası pompası gücü evin sistemini çevirebilecek ise yeterli . pompa gücü tahminimce yetmecek . denge tankı ve ikinci pompayı tavsiye edebilirim. mesele güç meselesi
kompresör ısıyı suya verip altdan suyu dolaştıracağına aynı sistemde havayı dolaştıramaz mı? ısı transferi sırasında ki enerji kaybı düşer.
suyun taşınım katsayısı yüksektir. hava ile olan sistemlerde var misal klima :)
@@KutmanKAPLAN klimanın üflediği sıcak hava alttan ısıtmanın borularında su yerine dolaşamaz mı
@@orhun2212 dolaşabilir ama yeterli olmaz daha fazla yüzey alanı gerekir
@@KutmanKAPLAN bilgilendirdiğin için teşekkür ederim
Teşekkür ederim
1kw a 3 kw nasıl oluyor o kısmı daha detaylı anlatabilir misiniz
1 kW güç ile gaz sıkışması oluşur . Bu gaz isinir. Isınan gaz 3 kW ısı enerjisi üretir. Isı
@@KutmanKAPLAN onu anladım ama termodinami yasalarına ters bir durum 2 kw enerji yoktan mı var oluyor
Gazın genleşmesi ile dış havadan ısı çeker . Tekrar sıkışma ile ısı üretir . Yoktan var olmuyor. Deodorant püskürt etrafı kar olur .
Teşekkürler
Klima dış ünitesi ile ısı pompası ünitesi aynımıdır.
çalışma prensibi aynı hocam . klimada bir ısı pompasıdır.
Emeğinize ilminize sağlık 👏💯
Teşekkür ederim
Hocam peki seçimi nasıl yapacağız? 16kw cop değeri de 4 olan bir ısı pompası 16x4=64 kw olarak mı alacağız?
Siz elektrik tenmi gideceksiniz isidanmi .?
@@KutmanKAPLAN ısı pompası geçimi yapacağım hocam. Mesela 50.000 kcal/h ısı kaybı olan bir binaya kaç kw ısı pompası seçmem gerekir?
16kw ısı pompasını 16kw x 860 = 13760 kcal/h olarak alırsam 4 adet cihaz gitmesi gerekir. Hesap böyle mi yapılıyor yada cop değeri işin içine nasıl katılıyor?
Evet doğru yaptınız . elektrik gücünden girmeyiniz hata yaparsınız .
@@KutmanKAPLAN yani şunu mu anlamam gerekir;
16kw kömürlü kazan 16x860=13760kcal
16kw ısı pompası 16x860=13760 kcal
İkisinin de ısıtma gücü aynı mı?
(%100 verim alırsak)
Evet
Abi eve kurmak istiyom 120 m2 ev 2 sorum var hangi marka tavsiye edersin birde monofaz elektrikle çalışırmi.
Markadan ziyada çok soğuk bölge ise split ısı pompası almanı tavsiye ederim . monofaze var.
@@KutmanKAPLAN yok ege bölgesi sıcak su da olacak.
@@KutmanKAPLAN radyatör tavsiyen nedir.
Hocam hepsi iyi bütçenize uygun tercih yapabilirsiniz
Monoblokta olur
gaz sıkıştırıldıktan sonra ısınıyor, neden tekrar soğutuluyor?
enerji almak için ısıtınca alabilirsin. misal dış hava 40 derece gelen gaz 12 derece . içindeki enerjiyi almak için 80 dereceye gelir . 40 derece hava gazı 50 derece yapar. sonra genısletilir 7 derece dusurulur. bu bir cevrimdir. alınan verilen enerji
COP değeri 4.5'leri bulan ve tek kompresörle, 58 derece çıkış suyu sıcaklığını yakalayan #nibe ısı pompalarıdır. Daikin ısı pompasının hiç bir alanında yok iken, nibe 46 yılından beri bu sektörde hizmet veriyordu. Ayrıca sadece soğuk bölgeler için üretimi yapılan ve yüksek verimli 2120 modeli ile bu tarz basma kalıp birçok bilineni altüst etti. Tokat kayseri Bolu gibi illerimizde bu cihazın kurumlarını yaptık ve yapıyoruz. Tabi bundan 10 yıl önce hava kaynaklı yerine sadece toprak kaynaklı cihazlar kuruyorduk.
Hocam rica etsem Katalog yollarmisiniz mekanikproje@hotmail.com.tr
Soğutma içinde aynı işlemin tersini yapiyormu kışın ısıtma yazın soğutma yapıla biliyormu
Evet yol degistirici vana ile .ters çevrim çalışıyor .
Çok teşekkürler çok güzel ve detaylı olmuş
teşekkür ederim hocam
Hocam selamlar .
Hitachi ısı pompası kullanıyorum .Hata kodu verip kapatıyor .
002 nolu hata kodunun açıklamasında yüksek basınç yüzünden kompresör zarar görmesin diye sistem kendini kapatıyor yazıyor .Sebep genleşme tankı ve evaperatörün işini yapmayıp basıncı düşünemesi mi .Su basıncı 1,8 bar .Hata kodundan sonra tekrar başlatıyorum devam ediyor sistem ısıtmada sorun yok bu hata 0 ve daha aşağıdaki derecede oluyor genelde .Muğla Bodrumdayım makina bu coğrafyaya uygun fakat ekstrem bir kış yaşıyoruz havalar malum .
Yüksek basınç. Kompresör sıkıştırma oranı . hava soğudukça kompresör dışarıdan ısı alması için daha fazla sıkıştırması gerekir. bu yüzden otomasyon ile buna sınırlama getirilmiş. ısı pompası derecesini aşağı çeker iseniz bu sorunu yapmayacağını düşünüyorum.
@@KutmanKAPLAN Hocam sınırlama geldiğini düşünmüyorum .Aynı cihazı -10 da kullananlar var benimkinde bence bir arıza var .Peki size şunu sorsam içindeki r32 gazı gerekenden fazla basılmış ise yine bu sorunu yapar mı .
Depoya almiyor ise yapabilir hocam.
Süper anlattın
Teşekkür ederim
güzel anlatım teşekkrler
Teşekkür ederim desteklerinizi beklerim
@@KutmanKAPLAN ingiltere nisan 2022 den itibaren eski tip boiler sistemleri yasaklıyor. Isı pompası taktırmaları için her eve 5000 pound kredi desteği veriyor. Bir kaç sene sonra Türkiyede de aynısı uygulanabilir.
Bilgilendirme için teşekkür ederim.
Emeğine sağlık. Tşk
Teşekkür ederim
Nasıl Ya Anlamadım Kafam Karıştı. Komprasörün Devreden Çekdiği Güç 1 KWa iken Eşanjörden Çıkan Isı Değeri Güç 3 KWa mı ? Füzyon Reaktörümü Bu :)
Çekilen elektrik 1 kW , üretilen ısı 3 kW gibi ortalama. Gazın hal değişimini kullanarak yapıyor . Deodorant içi sıkışmış gaz. Serbest bırakıldığında ortamdan ısı çeker .
Çok güzel olmuş
Teşekkür ederim
hocam 1kw elektrik fiyatı takriben 1tl, 3kw/tl enerji üretiyor. 1m3 doğalgaz 2tl 10,64 kWh enerji üretiyor. 3cop değeri olan bir ısı pompasına göre doğalgaz %40daha verimli.
Sefa hocam yaklaşım doğru . doğalgaz biraz fazla verimli almışsiniz ortalama 7.5 kw düşünmelisiniz .
süper teşekkürler
Teşekkür ederim hocam
Hocam merhaba bı arıza ile ilgili danisicaktim
Buyrun Ramazan Bey
teşekkürler
Rica ederim
👍👍👍
:)
@@KutmanKAPLAN hocam eğer vaktiniz var ise ; Bodrumda çok iyi izolasyonu olmayan iki katlı 120 m2 ( fazla fazla söyledim ) bir eve hangi marka ısı pompası önerirsiniz ? Petek için marka öneriniz olur mu ? Yapmışken kaç kW yapmak gerekir , buna ek olarak elektrik akımını güçlendirmek gerekirse hangi yöntemi ve markayı öneresiniz ? Ve son olarak kabaca anahtar teslim sorduğum sistem akım güçlendirme de dahil olursa pompa Petek le beraber kaça mal edebiliriz ?
Hocam bu konuda yönlendirme yapamam pek içli dışlı değilim
👍 👏 👏 👏
:)
Bende su kaynakli Isipompasi var
verimi nasıl hocam cop?
@@KutmanKAPLAN Ustam 19 kw Su isipompasi Markasi Alpha Innotec isitma alani 360 qm 4 Ailelik Mutakil ev yani 4×90 mq daireler sicak su dahin 600 litrelik su kazani mevcut evin disi mantolanmis senelik Ceyran tüketimi 15-18 bin kwh artik sen karar ver iyimi deyilmi Ev Almanya da burda Ceyran fiyati 3o Cent yani 0,30×18000 senelik Almanya dan Slm
@@KutmanKAPLAN Sunu da ekleyeyim bundan 1 sene önceye kada Ceyran fiyatlari isipompasi icin özel tarifeler 18-19 Centi su an dedigim gibi 0,30 Cent oldu bende 1.1.2024 de Günes enercisi taktirdm 24 kwp Tesla 14 kw Aküyle birlikte bundan sonra daha verimli olur
@@KutmanKAPLAN en önemlisini unutum 47 dereceye ayarladim kalöfer ve kulanim su sicakliklarini eksi 10 derecede bile daireleri 23-24 derece isitiyor 3 actigin sazam bence yeterli
bende almanyadayım @@muratkuskun6819 tüketimler normal ve ucuz gibi.
Maliyet
@@aydinaktepe8544 elbette pahalıdır rekabet ile zamanla ucuzlar
👍🧿🇹🇷🇹🇷
Danke
Kardeş sen ısı pompasının mantığını tam olarak anlayamamışsın.
kardeş doğrudur