Arkadaşlar, lütfen. Her gün o kadar saçma yorumlara müdahale etmek zorunda kalıyorum ki şu kanal seçkin bir kitleyle devam edebilsin diye. Engelle engelle bitmiyorlar da. Daha “herkes” yazmayı bilmeyen insanlar gelip saçma sapan yorumlar yapıyor, komunitenin seviyesini de sinirlerini de yerle bir edip gidiyor. Kanal yorumlarını artık daha sert filtreden geçirip cevap bile vermeden, güzel, seviyeli bir tartışma ortamı yaratmak istiyorum. Her şeyi bilen insanın bu kanalda yeri yok. Biz bile tonla kaynak bakıp hazırlıyoruz videoları, doğruluk kontrolü bile yapan başka bir arkadaşımız var. Lütfen tartışmaları yazışma dilini dikkate alarak yapalım. Seviliyorsunuz. İyi ki varsınız !
sosyalizm göründüğü gibi toz pembe bir ideoloji değil eşitlikten çok insanları kısıtlayan kendileri için çalışmalarını engelleyen pratikte diktatörlüğe kayan bir görüş ikisinden birini seçsem kapitalizmi seçerdim ama yine de belli oranda devlet denetimi bulunmalı
Kapitalizm ve Sosyalizm ikisinide bir araya getirilebiliriz. Temel ihtiyaçlar ve ülkenin geleceği için önemli olan konularda Sosyalizm diğerleri için ise güçlü bir denetim ile birlikte Kapitalizm.
Her iki sistem de mantıken refahı amaçlar ve teoride ikisi de iyidir. Ancak işin içinde insan faktörü olduğu için uygulamada ciddi yanlışlar yapılabilir. Bu da sistemlerin amacından sapmasına sebep olur.
Sovyetler Birliği zamanında Rusya'da yaşayan insanların yaşamını anlatan bir belgesel var. Amerikalı bir muhabir işçi bir adamla röportaj yapmıştı. İşçi adam mahremiyetin olmadığından(malum Sovyet mimarisi), muhabir ise ülkesindeki işsizlik oranlarından bahsetmişti. Bunu duyunca işçi çok şaşırdı çünkü onun ülkesinde böyle bir durum yok, işi olmayana devlet iş veriyor zaten. Bu örnekte olduğu gibi iki ideolojinin de saf bir şekilde uygulandığı ülkelerde toplumsal sorunlarım ortaya çıkması kaçınılmaz oluyor. Ben ABD başkanı olsaydım hiç bir alanda hizmet veren şirketin tekelleşmesine izin vermez aksine rekabeti yüksek seviyede tutmak için onun bir altındaki şirkete yardım yapardım. Amerika'da şirketlerin ne kadar da tekelleşmediği söylense de herhangi bir alanda(teknoloji, endüstri, sağlık) alanda sandığımızdan çok daha fazla söz sahibiler. Ne kadar dışarıdan özgür gibi gözükse de Amerika gibi ülkelerde şirketlerin devletlerle olan yakın bağı yüzünden devletin de rızasıyla vergi kaçakçılığı yapılıyor. Amerika'da ki eşitsizlik var ve zamanla daha da artacağı kanaatindeyim. ABD'nin dengeli bir ülke olduğunu düşünmüyorum. Ne kadar sosyalist ülkelerdeki kadar şirketlere uygulanan müdahaleci bir sistemin olmasını istemesem de bazı konularda devletin alacağı kararların cevabı halka bırakılmamalı. Dünyanın her ülkesinde olduğu gibi aydın kesim her zaman azınlıktır. Geri kalan kesim TV ve internetten duyduğu bilgileri sorgulamadan kabul eder. Bu durum da bürokratların medyayı ele geçirme durumunda ülkenin geleceğine aslında kendisi karar vermiş oluyor. Bu yüzden fazla özgürlükçü ülkeler ironik bir şekilde bürokratlar tarafından kolay bir şekilde yönetilmeye zemin hazırlar. Sizin bu konudaki fikirlerinizi de merak ediyorum. Yanıt verirseniz çok sevinirim.
Bayağı doğru bir düşünce aslında zaten ikisine bakarsan aslında sadece halkın kendi tarafında daha fazla çalışmasını sağlamak için sözde bir savaş yaptığını anlayabilirsin
Fikirlerinize kesinlikle katılıyorum.İtidal gerçekten de çok önemli.Değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu bilen ve bunu temel alan sistemlerin insanlığı daha da yararına olacağına düşünüyorum.Şu an sosyalist bir görüş içerisinde olsam bile kapitalizmin yararlı yanlarının da farkındayım.Tamamen akıl ve bilime dayalı,değişimi kabullenen ve buna karşı inat etmeyerek çözüm arayan liderler ve halkıyla insanlığın hiç olmadığı kadar iyi seviyelere çıkacağı inancındayım.
o halklar eğitilmedikçe sorun devam eder. O bürokratlar çıkarcı olur yada onların başındakiler çıkarcıları seçer. Aydın olmak zorunda değil halk ! Ama eğitimli vicdanlı olmak zorunda. Yoksa hırpalayan çok olur ! Demokrasilerde en büyük eksik topluma eğitim ve ahlak verilmeyişi. bir ülkenin %70i haksızlık karşısında sessiz kalmasın yeter. bunu sandıkta ve yasal yollarla belli ederse hiç bir grup yada kişiye bağlı kalmaz ! yoksa sosyal ya da kapital her grup sömürmeye gelir ! insanoğlu zaafları olan bir varlıktır
Açıkçası ben Osmanlıdaki yeni çeri sistemine benzer bir sistem ile anaysal monarşi taraftarıyım tabi gidip hristiyan çocukları asker yapalım dan ziyade demek istediğim çocukluktan beri sıkı eğitim almış insanları devletin üst kademesine getirtmek ve böylece başta beni savunucak insanın geçmişinden emin olabilirim
@@Knowledgeable418 Teknokrasi belki sizin için daha uygun olabilir bir şeyi savunuyor.Tabii daha bilim ve akıl odaklı bir ideolojidir kendisi ama bildiğim kadarıyla sahip olduğu kaygılarına cevabı dediğiniz yönde.Fakat sanırım videoyu yanlış anlamışsınız,videoda sosyalizm ve kapitalizm kıyaslanıyor devlet yönetim biçimi değil.Bahsettiğiniz şeylerde de tam bir mana bulamadım.Monarşi derken tek adam yönetimi ile kararların alınmasından bahsediyorsanız bu diktatörlüğe girer(diktatörlük kötü bir şey değildir her zaman) ya da ciddi ciddi krallıkla yönetilmemiz gerektiğini düşünüyorsunuz.Lütfen kavramları kullanırken daha dikkatli olalım.
Şahsen kapitalist sistem ağırlıklı ancak içinde sınırlandırmalar olması gereken bir sitem olması gerektiğini düşünüyorum. Şöyle ki sermaye sahiplerinin, şirket sahiplerinin, patronların harcayamayacağı kadar fazla şahsi servetine sahip olmasının önüne engeller konulması gerekiyor. Şirketindeki parayı yeni yatırımlar yapıp daha fazla para kazanmak için kullanıp istihdam sağlaması toplum için en iyi yol. Zaten şu anki sistem bu şekilde işlediği için bu konuda bir derdim yok ancak asgari ücret gibi devletin her nitelikteki meslekler için asgari ücret belirlemesi gerekiyor. Patronun, işçinin üzerinden kazandığı kar miktarına oranlı bir şekilde işçinin maaşını vermesi zorunlu tutulmalı aksi halde yıllarca okumuş mühendislerin, avukatların , doktorların, nitelikli insanların sırf devletin fazla okul açması yüzünden bu kadar yığılmaya sebep olup patronlara meze olması ve patronuna kazandırdığı paranın yirmide birini belki de otuzda birini alması gaddarlık ve aynı zamanda insanların şevkini kırıp çalışan nufüsa darbe vurmasına sebebiyet veriyor. Allah aşkına 35 bin liraya mühendis mi çalıştırılır avukat mı çalıştırılır. 200 iş alıp bu insanlara yaptırıyorlar asgariden hallice maaş veriyorlar sen yapmazsan zaten bir ton insan var ucuza çalışacak diyorlar. Sonra yeni nesil iş beğenmiyor, çalışmıyor oluyor. İş beğenmiyor değil köleliği reddediyor yeni nesil. Ya işçinin hakkını verirsin, ya da kimse çalışmaz, evlenmez, üremez bunun gibi masraflara girmez sonra genç nufüs azalır toplum çöküşe sürüklenir.
Gene Fidel Castro ve boş beleş muhabbetleri Asya'da kapitalizm başarısız dediği dönem asya ülkelerinin büyük bir çoğunluğu komünist idi komünist olmayanlar da Sovyetler Birliği tarafından taciz ediliyordu şimdi asya ülkelerinin inanılmaz ekonomik refahı hakkında aynı yorumu yapmak ne kadar estantirik Afrika da sömürge olmasa dahi Güney Afrika bir Balkan ülkesi gibi gelişmiş durumda kuzeyi ise sürekli liyakatsızlık ve ordunun yolsuz yönetimi altında mahsur kalmış durumda gene kendi ayağına sıktı fidel abimiz Latin Amerika ülkeleri ise tam bir muamma oturup vergilendirme ile ilgili yasaya isyan eden herifler komünist olup 10 katı vergi ödemeye razı oldu sistem değişikliğinden de bir güzel sanatı yediler ki şuan ki durumları da gayet nüfus ve gdp bakımından orantılı ;)
Asya'da kapitalizmin başarısı açıktır dostum. Japonya,Güney Kore ve Singapur kapitalist ülkelerdir. Küba neden fapfakir? Sosyalizm Amerika kıtasında işlememiş. Avrupa'da asla...
bu videodan amlıyoruz ki eşitlikte özgürlükte kendine göre haklıdır ve farklı fikirleri vardır bana kalırsa kapitalist ama bir o kadarda sosyal demokratik bir ülke hem özgürlük için hemde insanlar için harika avrupadan örnek verilebilir
Heritage Foundation'ın "Ekonomik özgürlük" kriterleri tamamen taraflı kriterler. Tamamen işverenin gözünden bakarak değerlendiriyor. Mesela işçinin istifa etmeden uzunca bir süre önce istifasını bildirmek zorunda olmasını "daha özgür" olarak alıyorken, işverenin işçiyi kovarken bildirme süresinin daha kısa olmasını "daha özgür" olarak alıyor. Bu sadece bir örnek. Bakış açımızı buradan kurduğumuz zaman bu kanalın yaptığı gibi "bilimsel" olmaya çalışınca bile sistemin ürettiği kaynakların pompaladığı ideolojiye bağlı kalıyoruz. Özgürlüğün de eşitliğin de sağlanacağı sistem sosyalizm, özgürlük veya eşitlik tanımınızı milyarderlerden almayın.
Detay güzel, teşekkürler öncelikle. Bir araştırıp doğruluğuna şahsen bakacağım. Ancak “Bu kanal gibi bilimsel” diyerek küçümsemeyi pek sevmedim. 😊 Verileri inceleyerek, kağıt üzerinde mükemmel görünse bile bir fikrin/fikirlerin pratikte nelere sebep olduğunu incelemeye çalışmışız. Hepsi bu. Bilimsellik de bu değil mi? Ancak benim (İbrahim) şahsi görüşüm de tek bir ideoloji ile günümüz dünyasında ne tam özgür ne tam eşitlikçi ne de tam zengin bir sistem kurmak mümkün.
Bence uygun durum şu olmalıdır 1-)Adalet eşitlikten daha iyidir. 2-)Hükümet piyasada gerekli yerde müdahale etme ve düzenleme hakkına sahiptir. 3-)Vatandaşların dinine ve giyimine toplumun ahlaki ve süregelen çizgilerinin dışına çıkılmadığı sürece karışılmaz 4-)Torpil ve Rüşvet kesin olarak engelliyecek katı tetbirlerin alınması şarttır. 5-)Ülke çevre ülkeler ile rekabet ve mükayese edilebilecek seviyede tutulmalıdır.( Örnek:Askeri,Sağlık,Spor vb.) 6-)Ülkenin başkenti güvenli,merkezi,ulaşılabilirliği kolay bir bölgede olmalıdır. 7-)Ülkenin başkanı 5 yıl başta kalmalı ve maksimum 70 yaşında bırakmalıdır.
Kullanılması gereken sistemde ortalama bir şekil özgürlük olması gerek şirketlerin bence devlet tarafından yoğun olarak denetlenmesi gerek kapitalist sistem ve sosyalist sistemin iyi yönleri ile bir sistem oluşturulabilir fakat birine bağlı kalmak değil değerlendirilip ona göre bir sistem getirilmesi iyi olacaktır
Video güzeldi ben kapitalizmi tercih ederim ama mesela özel okul sistemi olmamalı ve belirli bir üst sınır içerisinde insanlar istediği fiyatta satış yapabilmeli
@AhmetFatih-q9t Devlet okullarında da velilerden ücret talep ediliyor. Bu tam kamusal mal olmaktan çıkıyor. Mesela ben üniversite son sınıfa geçtiğim için dönemim uzadı diye benden 680 tl dönem ücreti tahsil edildi. Bu arada dgs liyim 2.sınıftan başlamıştım ve bu 3.senem yeni okulumda. Bunun sebebi yeterince okullara bütçe verilmiyor.
@Aliasgerli04 Dostum ben anarşist değil milliyetçiyim. Ancak bi r otorite olacaksa bu otoritenin halkın kontrolünde olması gerektiğini savunuyorum.Yani herkes istediğini yapmalı,devlet düzenleyici ve arabulucu olmalı.Bunun yanında devletin neyi nasıl düzenleyeceğine Türk milleti karar vermeli.Tıpkı Asya Hunları ve Göktrklerde olduğu gibi
Öncelikle iki sisteminde kusurluları olduğunu söylemek gerekir. Ama kapitalizmin sorunları "devletçi kapitalizm" sistemiyle çözülebilir ve benim fikrimce devletçi kapitalizm en ideal olanıdır
@@MAGOSAN1370 bu tür bir ekonomi sistemi bir biri ile çelişir ayrıca devleti zarara sokar herkesin ihtiyacını karşılamak pahalı şeyler ayrıca kendi kontrolünde olmayan özellerede izin verirse 20 yıl sonra özel şirketler ekonomiyi istediği gibi domine etmeye başlar
Bence kapitalist bir düzen daha mantıklı görünüyor. Ancak gelir eşitsizliğine (genel olarak eşitsizliğe) karşı birisi olarak kapitalist düzen içinde (İsviçre'nin yaptığı gibi) sosyalizm olması gerektiğini düşünüyorum. Devlet sosyal olmalı, insanlara yeterli özgür tanımalı, bu özgürlüğün bir sınırı olmalı. Ölçütünü soracak olursanız, ne olması gerektiğini bilmiyorum, daha doğrusu kısa bir sürede tartışılabilecek bir konu değil sanıyorum.
@@Noker1071 zenginlerden daha fazla vergi alınabilir, ya da şöyle dersem daha doğru olur: Sahip olunan para ölçüsünde insanlardan vergi alınması bence daha doğru olur.
Hatta şimdi aklıma geldi, eğer ekonomik eşitlik sağlanırsa insanlar daha çok özgür olacaktır. Çünkü bu durumda insanlar istedikleri ve hakları oldukları şeyleri yapabilirler.
1. Bu iki görüş dışındaki 3. Taraf görüşler hakkınds video gelir mi? Nasyonal sosyalizm, 3. Duruş v.b. 2. Büyük oranda görüldüğü gibi kapitalist sistemler hep daha iyidir, günümüzde bile dünya'daki büyük çoğunluğun göçtüğü ve kaçtığı ülkeler kapitalist amerika ve avrupa ülkeleri 3. Günümüzde artık sosyalizmin pek olayı kalmadı çünkü artık kapitalist ülkeler bile birer sosyalist gibi tonla yardımlar ve ücretsiz hizmetler sağlamaktadır
Kanalı severek takip ediyorum ancak bu video fazlasıyla sığ olmuş o yüzden düzeltmem gerektiğini hissettim. Öncelikle bu iki sistem arasındaki farkı anlayabilmek için bilmemiz gereken şey tarihsel olarak ( en genel anlamda) üç tip üretim biçmi olduğudur. Bunlar: Geleneksel, kapitalist ve sosyalist üretim biçimleridir. Geleneksel üretim biçmi 16. yüzyıla kadar tüm dünyada görülen üretim biçmidir. Burada üretimin amacı tüketim/geçimdir. Genellikle kendi kendine yetebilen küçük topluluklar halinde yaşanması ve üretilen malların az bir kısmının pazara girmesi, pazara sunulan malların da diğer geçimlik malların alınabilmesi için kullanılması belirgin özelliktir. Kapitalizm ise 16. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkmış ve zamanla tüm dünyada görülen üretim biçmidir. Üretimin amacı birikimdir. Üretilen mallar geçim amaçlı değil, pazara sunulup kar amaçlı satılmak üzere üretilir. Günümüzde tüm dünyada farklı şekillerde de olsa kapitalist üretim biçmi hakimdir. Sosyalizmde ise üretimin amacı toplumsal ihtiyaçların giderilmesi/bireyin kendini gerçekleştirebilmesidir. Videoda sosyalizm olarak bahsedilen şey sosyal demokrasidir. Son olarak genel bir yanılgı da bu sistemlerin seçime bağlı olarak ortaya çıktığıdır. Hiçbir toplumsal olgu yalnız seçim sonucu ortaya çıkmaz, koşulların etkisiyle biçimlenir.
Bu arada eklemeliyim: Eğer Marksist sosyalizmden bahsediyorsak burada politik kaygı ahlaki değil yapısaldır. Yani kapitalizme adaletsiz olduğu için değil bireyin/toplumun gelişimini baltaladığı için karşıdır.
Öncelikle yorumun için teşekkürler 🙏🏻 Sosyal demokrasinin hedefi zaten sosyalizme ulaşmak değil midir? Devletçi anlayış sosyalizmin de gerçeği değil mi? Biz mi yanlış okuduk kaynakları acaba. Ayrıca kapitalizme karşı çıkmasında bahsettiğimiz ahlaksizlik, bugünkü algıladığımız konuda ahlak değil, adaletli, eşitlikçi yaklaşım demek istenen. Ancak öyle anlaşıldıysa düzeltelim tabi. Aslında konu gerçekten daha uzun ve derin. Kanalın amacı kısa öz anlatmaya çalışmak olduğundan bazı eksik kalan noktalar olabiliyor. Kusura bakmayın.
@@sproutstürkiye Öncelikle teşekkür ederim yanıt için. Klasik soysal demokrasi için bu doğru. Amacı demokratik reformlar ile sosyalizme ulaşmaktı ancak modern sosyal demokrasi bu amacı terk etmiştir, yalnızca kapitalizm dahilinde refaha yönelik politikalar hedefler. Günümüzdeki sosyal demokrat partilerin hepsi modern görüşü benimsemiştir. Sosyalizmin devlete biçtiği rol fraksiyonlara göre değişmekle beraber devlet müdahalesi = sosyalizm kavramın içini boşaltan genel bir yanılgıdır. Amacım sadece videoda eksik gördüğüm yerler için ekleme yapmaktı, yoksa çabanızı takdir etmek lazım. Genel olarak güzel içerikler üretiyorsunuz.
yani bu video bize söylüyor ki her şeyin aşırısı zararrr,sosyalizmin bu kadar kısıtlayıcı olduğunu sizden öğrendim:)normalde sosyalizme daha yakındım ama artık ortalardayım.özel mülkiyet olsun ama vergilerden kaçılmasın.zengin diye yapılan hatalar hoş görülmesin.parasız olmaz biliyorum ama parayada tapılmasın,saygılar.
Rusya’dan da bahsediyoruz videoda ancak Rusya’nın sosyalizmi ne zaman bıraktığına dair tartışmalar var. Çünkü Rusya da tam sosyalist bir ülke değil. Hala ücretsiz sunulan hizmetler var tabi.
amerikada bile aşırı liberal bir kapitalizm olmasına rağmen devlet bi yerde müdahele etmesini biliyor örneğin rockefellerin şirketinin 7 aile arasında pay edilmesi veya işçi hakları tatil izin hakları kapitalizmde iş veren şahıs işçiyi olabildiğince sömürmeye odaklıdır işçilerde patronlarını kesmesin diye devlet bazı hakları asgari ücreti mesela zorunlu tutuyor
Sadece videonun orijinalinde bahsedilmemesi değil, aynı zamanda kaynaklarda Türkiye geçmediği için. Ve tabi videoyu çizen arkadaşa her ülke için ayrı çizim yaptırmak da mümkün olmazdı.
Bence kapitalizme yakın olmak daha iyi ama tam kapitalizm değil devletin ekstrem fiyatlara ve karlara müdahele etmesi lazım ama birisinin kârına da karışmamalı
Aslında anlatmak istediğimizde o. Saf bir sosyalist veya tam kapitalist sistem tek başına günümüzün gereklerini karşılayacak durumda değil gibi. Önemli olan halk için spesifik konularda halkın yararına karar alabilmek.
@@djmuratorhan😂 Basarisiz olmadi. Basarisizlastirildi. Sovyetlerin binlerce hatasi oldu ama genede guzel bir ornekti. Tekrar deneyecek ve ayni hatalara dusmeden devam edecegiz.
@@djmuratorhan başarısız olmasının sebebi tüm kapitalist ülkelerin komünizmin yayılmasını engellemek için bir araya gelmesi. Düşün Türkiye azıcık bir yaptırım yedi ve dolar aniden uçmuştu hatırlarsan, komünist ülkeler bu yaptırıma yıllardır maruz kalıyor o yüzden başarısız oldular. Hem komünizm karşıtı olmanın gerçekten bir anlamı yok, biz halkı ve kaynakları sınırlı olan dünyayı savunuyoruz onların ise tek derdi para para para.
ben sosyalizmi savunuyrum ama biraz farklı,özel mülkiyete kısıtlı olsada izin verilmesi iyi bir şey,ayrıca neden sosyalistim dersem ise,halklar eşit olmalı ama öyle herkes x kadar yesin giyinsin türünden değil ki bu sosyalizme tamamen aykırıdır sosyalizmin en temel ilkesi olan herkese yeteneğine göre,herkese ihtiyacına göre söylemi herşeyi açıklar,eşitlik istiyorum sadece,neden milyonlarca dahi belkide eğitim alamadığı veya çok kötü eğitim aldığı için başarısız oluyor ve parası fazla olanlar ise kolayca hak etmediği yerlere geliyor,ayrıca şirketler dünya kaynakların çok kötü sömürüyor,sadece kendi karlarını düşünündükleri için şuan kapitalist ülkelerdeki halklar obezlikten afrikadakiler açlıktan can çekişiyor,bu mu iyi bir sistem yani?
evet iyi bir sistemdir kapitalizm. Kapitalizm serbest piyasa liyakati öne çıkarır. Devlet kapitalisti ülkelerde paranla veya makamınla biryerlere gelirsin. Artı şirketlerin biryerleri sömürmesinin suçu kapitalist sşstem değil kapitalizm olmasaydı da birileir bir yerleri sömürmeye devam edecekti. Sosyalizm gelince herkes ponçik ponçik güzelce yaaşamayacak. Afrikadakilerin açlık çekmesinin yegane sebebi de kendileridir. Oradaki yozlaşmış devlet adamları yüzünden afrika gelişemiyor ama klasik solcu propagandaları şeytan gibi tasvir edilen kapitalizm afrikayı sömürüyor tabi yersen. Sosyalizm vasata oynar, vasatı över, seleksiyonu tersine çevirir ve adam akıllı hiçbir şey üretmez.
Genel olarak her ikisini de istiyorum aga😃 Bu konuda hep herbokolog geçinirim. Her haltı istiyom deyim yerindeyse Kapitalizmi de istiyom Komünizmi de Ör. Çiftçilik mesleğini devlete bağlama hareketi Planım ise şöyle işler Köylüler devlet adına tarlaya ürün ekilmeye ikna edilcek Devlet yardım edecek ve karşılığında toplam mahsulün %10 unu vergi alacak Hem kapitalistçe(devlete arsızca vergi akışı geleneği kapitalizmde var diye biliyorum.) Hem de sosyalistçe Ne dersin? Fikir mantıklı mı
Fena sayılmaz. :) Hayvancılığı Hollanda'ydı sanırım devlet teşvik ederek bizim gibi tarım ve hayvancılıkla geçinen (malesef geçmişte) ülkere bile et satmaya kadar ilerlettiler işi. Zaten tek bir sistemi istemek gerçeklikten uzak, günümüz ihtiyaçlarına uymayan bir anlayış bence. Tarıma geçen ilk toplumlardan biri olsaydık belki sosyalizm hatta komunizm uygulanabilirdi. Ama şuanda her birinin birey ve toplum yararına olan tüm özellikleri sentezlenmeli diye düşünüyorum. Sosyal devlet olmalı. Ama vergi almadan emeklilerin maaşını bile ödemek mümkün değil. Velhasılı yönetim anlayışı ne olursa olsun, halkın yararını merkeze almak zorunlu olsun, büyük şirketlerin değil. İsteğimiz o.
İki ekonomik sistemin de artıları ve eksileri var. Bunların olumlu yanlarını alıp ortaya yepyeni karma bir sistem yaratmamız gereklidir. Bu iki ekonomik sistem de pratikte tam anlamıyla başarılı olamadı.
Bu araştırmaların hiç bir önemi yok. GDP hiç bir anlam ifade etmiyor, çünkü patronların geliri, ülkedeki kişi başına zaten dağıtılmıyor; Süpermarket çalışanıyla, mütahit'in kazancı bir mi? İnsanların temel ihtiyaçlarını hangi sistemde daha az çalışarak karşılayabildiğini kıyaslamamız gerek. Ama bunu kapitalizm yanlısı değerlerle ölçmek mümkün değil. Kapitalizm kâr odaklı bir düzendir, hepimiz bunu iliklerimize kadar yaşadık. Pandemide patronların kârı için minibüslere, otobüslere tıklım tıklım doluşturulduk, sonra da 5 kişi aynı asansörü kullandı veya sokakta dolaştı diye para cezası aldı. Covid olduk işe gelemiyoruz diye işimizden olduk veya hasta yatakta ölümle burun burunayken acaba işimden olur muyum kaygısı yaşadık. Bize bunu dayatan sistem kapitalizmdi. Orman yangınlarında yangın söndürme ekipmanlarının fiyatını, pandemide 1 tllik maskelerin fiyatını artıran yine serbest piyasa ekonomisiydi. Depreme dayanıksız evlere servet kira ödeten sistem de kapitalizmdir.
Sanırım GSYH ile GSMH karışmış. Kişi başına düşen gelir bu araştırmalarda nasıl hesaplanmış kaynakları kurcalayabilirsin. Ve çok basit örnekler belki ama ücretsiz maske dağıtan (deneyen) de devletti, İsviçre'den gemi gemi yardım alıp halka dağıtan da ABD kapitalizmiydi mesela pandemi döneminde. Kapitalist sistem hep kötülenir evet, ama bu eleştiriler basitçe denetimlerle önelenebilecek durumlar bana sorarsan. Japonya mesela kolektif kapitalizm olarak bilinir, depreme dayanıksız ev yapılıyor mu ? Asla. Bir ideoloji diğerinden iyidir, kötüdür dediğimizde direkt antitez bulabiliyoruz. Mesele sanki daha derin. Direkt her toplum için bir ideolojiyi savunalım demek yerine Sosyolojik bir çalışma sonrası toplumu ileriye taşıyacak sistemler oluşturulması daha makul gibi.
Anlattığın Sosyalizm anlatısı Devlet Kapitalizmidir. Yazdığım yorumda da bunu söyledim ve gerekçelendirdim,ama sen yorumu engelliyorsun,ne bir üslup hatası ne de saygısızca bir yorumdu. Yaptığın kaba anlatım yüzünden insanlar sosyalizmi herşeyi devletin denetlediği,özgürlüğün olmadığı demir bir sopa olarak algılayacak. İşine gelmeyen yorumları egona yediremediğin için engelliyorsun böyle yaparak tartışma kültürünü de sen çiğniyorsun.
Senin herhangi bir yorumunu manuel olarak ben silmedim. Engel falan da söz konusu olsa şuan bu yorumun görünmez. Bu birincisi dostum, erken önyargı. İkincisi, biz asla birini kötüleme diğerini cici gösterme çabasına girmedik. Veriler neyi gösteriyorsa, o yönetim şekilleri şu anda nasıl uygulanıyorsa onun üzerinden yorumlarda bulunduk. Sosyalizmin kötü olduğunu söyleyen hiçbir cümlem yok videoda. Lütfen, önce tarafsızca değerlendir.
Ayrıca kaba anlatım falan değil. Sosyalizmin de sıkı bir yönetim şekli olduğu, ekonomik özgürlüğün bireye veya topluma bırakılmadığı yalan değil. Confirmation bias’e girmişsin sanırım. Onun da videosu var, izlemeni tavsiye ederim. Her türlü seviyeli fikire saygımız hep vardı, hep de olacak.
@@Neredenbileceksin376 youtube bazen yorumlarınızı filtreden geçirmeyebiliyor. Kanal sahibi ile alakalı değil. Burada anlatılan sosyalizm keynezsen kapitalizm değildir. Komünizmdir ki sosyalizm ve komünizm aynı şeydir. 2008 krizinden sonra bütün ülkeler Keynezyen sisteme geçmiştir. Kapitalizm tek başına yeterli değildir bu yüzden keynezyen politikalara geçildi. Devletin piyasalara müdahale etmesi gerekir çünkü piyasada oluşan haksız rekabet, eksik piyasalar, asimetrik enformasyonlar, tekeller, dışsallıklar yani piyasa aksaklıkları nedeniyle devletin ekonomiye müdühalesi şarttır. Bu da Neoklasiklerin İkinci En iyi önermesidir. Sosyalizm devlet kapitalizm değildir. Sosyalizmde özel mülkiyet, şirketleşme yoktur hepsini devlet tahsis eder kuzey kore gibi. Devlet kapitalizmi yukarıda açıkladığım Keynezyen Politikalardır. Maliye politikasının uygulanmasıdır. Unutmayın Keynes de liberal kapitalisttir.
@@sproutstürkiye Hiç kendini yorma dostum, bunlara göre sosyalizm ve komünizm farklı görüşler cart curt. İki görüş de aynıdır. Karl Marx olmasaydı Komünizm de sosyalizmde olmazdı. Aynı ideolojinin farklı mezhebidir. Klasik iktisatçılar ile neoklasik iktisatçılar gibi. Kavram aynıdır, görüşler, uygulamalar görece farklıdır.
Bence 2 sisteminde bazı eksiklileri var, ayrıca daha fazla ve da iyi diye bileceğimiz bir çok model mevcut. Şunuda söylemeliyim ki, insan toplumu çok karmaşık bir yapı. Yani değişkenlik gösterir ve sığ kqlıplarla şekillendirilemez.
Aslınd hiçbir devlet %100 kapitalist değildir en aziından eğitim eşitliği saglik eşitliği için%10-15 vergi toplamak zorundadır yani devlet hepsinden azar azar birleştirerek en iyi sistemi kurmaya çalışır
Yanlış karşılaştırma. Kapitalizm; Sosyalizm, Komünizm, Liberalizm veya Faşizm gibi siyasi idare şekli değil, insan doğasının bir sonucu ortaya çıkan artı değer yaratma amaçlı bir ekonomi modelidir. Üzerine birilerinin kafa yorup "bi sistem bulalım, güçlüler güçsüzleri ezsin, fakirleri sömürsün" dediği bir şey değildir. Böyle şeyler oluyorsa orada hukuk yoktur. Hukukun olmadığı bir sistemde yönetim şekli ve ekonomi modeli önemsizdir. Ayrıca hiçbir ülke kapitalizmle yönetilmez. Mesela Çin komünizmle yönetilir ama ekonomi modeli olarak devlet kapitalizmi uygulanır.
Dostum kuzey kore soslayasik ilkeleri var evet bu doğru ama kuzey kore sosyalist bir devlet değildir Komünist tir aynı şekilde Vietnam ve Çin ve birde romanyadaki Özerk bir bölgede de Komünist bir Hükümet vardır ama işte Rusya,Iran,Suriye,Irak,Erministan, gibi ülkelerde Sosyalizm mi rahatlık la gözlemliyebiliriz
Komunizmde devlet yoktur, sınırlar yoktur. Sosyalizm komunizme giden yolda bir araç, bir ilk evre gibi görülür ama Marx mesela bu iki kavramı birbiri yerine de kullanmıştır diye biliyorum. Yani komunist devlet diye bir şeyden bahsetmek mümkün değil. Suriye’nin sosyalizmi de mesela şirketlerin yarisi özel. Kağıt üstünde ne olduklarından çok gerçek durumu kullanmaya çalışmış yazar. Videoda da Kuzey Kore için sosyalist diktatörlük dedik. Tam olarak durum o çünkü.
Komunizm'in eğitimi merkeze aldığını pek sanmıyorum ben. Ve Sovyet döneminde eğitimin asıl amacı yine sisteme uygun yani komunist insan yetiştirmekti. Eleştirel bakıştan uzak. Verdiğiniz bilgi için de bir istatistik işimizi kolaylaştırırdı aslında.
@Knowledgeable418 Kardeşim emekli maaşı nedir bana bi açıklar mısın? Veya ben çocuğumu özel okulda okutup hiç devlet hastanesine gitmesem bile fakirler için neden eğitim vergisi vereyim yada ben TRT izlemek istemiyorum ama neden koşu bandı alsam içinde radyo var diye TRT vergisi ödeyim devlet sadece güvenlik ve adaleti sağlamalı ve sadece bunun için vergi toplamalı
@@vzzld öncelikle emekli maaşı nın ne olduğunu biliyorum devletin belli süre çalışan insanlara çalışmaları karşılığında verdiği para diye açıklarım. Sosyelizmi savunan biri değilim kullanmadığım hizmetlere para ödemeyi bende doğru bulmuyorum sadece çalışmayana para vermek gibi bişey olmadığını söylemek istedim çünkü sosyelist bir toplumda çalişmama lüksün yok ayrıca sosyelizm alt sınıfları haklarını korumak için olduğun dan fakirler için eğitim vergisi gibi şeyler normal
@ alt sınıflar parasını doğru kullanamadığı risk almadan yatırım yapmadan hayat yaşadıkları için alt sınıflar bırak sürünsünler boşuma mı o kadar çalışıyoruz
Ben bir marksistim. Marks'ın tüm kitaplarını okudum. Ve şunu söylemeliyim ki sorunsuz bir toplum neredeyse hiç olmadı. Ama bu sorunlar yalnızca kolektivizmle çözülebilir. Ben bu görüşün taraftarıyım.
İnsan insanın kurdudur kimsenin iddiası bir ütopya değil zaten sosyalist olmamızın sebebi zaten cennet vaadi değil mevcut sistemden daha iyi olacak olması
Sorunun kapitalizm veya komunizmle alakalı olduğunu düşünmüyorum, ne de olsa ikisi de kağıt üzerinde en iyi sistem. Bence sorun toplumlarda ve yöneticilerde yani insanda, sürekli değişen ve gelişen ekonomilere ve toplumlara hiçbir zaman tek bir uygulama ile mudahale etmek doğru olmaz diye düşünüyorum. Benim görüşümü soracaksınız biraz daha kapitalizmden yanayım çünkü herkesin çalıştığı ve aklını kullandığı kadar kazanması daha doğru geliyor burada da iş devlete düşüyor. Devlet öyle politikalar izlemeli ki toplumun orta direği çökmemeli
@@sproutstürkiye bir toplumda iki tane örgütlenme biçimi yok. kapitalizm ve sosyalizm ekonomik sistemler. elbette ideolojiler. ne kadar ücret alınacağına çalışan karar verir denmiş. hoşuma gitti doğrusu. üretilen meta, ücretler fiyatlar vs serbestçe belirlenir derken pazar mekaniği tarafından denetlendiği söylenmemiş. "toplum için zenginlik" kısmı gerçekten allahlık. birey için zenginlik denmeliydi. her birey zenginleşmek için kasarsa toplumun geneli de dolaylı olarak zenginleşir iddiası olmalıydı. sosyalizm işlerin yapılması için devlet yetkililerine güvenmez. sosyalizm üretim araçlarının üretenlerce yönetilmesi demektir. yani işçiler fabrikayı yönetir. bunun nasıl organize edileceğine dair 50 tane farklı fikir var. üretim ve dağıtımın merkezden yani devlet eliyle yönetilmesi sadece bunlardan biridir. tıpkı devlet eliyle otoriter kapitalizm örnekleri olabilrmesi gibi. ne yapıp yapamayacağımız devletin düzenlemesi derken sovyet örneği kastediliyor herhalde. bunları teoriyle bir alakası yok. o oranın uygulaması. tıpkı amerikan devletinin teşvikleri sadece kendisine yakın gördüğü şirketlere vermesinin serbest piyasayla alakası olmaması gibi. kapitalistlerin büyük şirketlerden korktuğu iddiasına nasıl cevap verebileceğimi bilmiyorum. kapitalizm zaten budur. ha iki çeşit kapitalizm vardır teorisine girdiysek, örneğin devlet yanında konuşlanarak pazar dışında kalan büyük sermaye ile görece serbestçe rekabet eden küçük bakkal kapitalizmi. saf rekabet olmadığı için ve daha bir çok sebepten dolayı bunların sağlanabilmesi mümkün değildir. bunlar artık iddia bile edilmiyor. kaldı ki pazarın serbestleşmesini zaten devlet sağlar. dolayısıyla illa bir sınır kalır. özetle büyük şirketler zaten kapitalizmdir. bunların da denetlenmesi, tekelleşmenin vs önüne geçilmesi gerekir. ki bu da rekabete aykırıdır aslında. sosyalizmin temel vaadi eşitlik değildir. ilkokul seviyesinde hatalar artık bunlar. işçilerin fabrikayı yönetmesi dedik. eşitlik demedik. aradan patronu çektik dedik. kimin yaptığının ne kadar değerli olacağına üretenler karar verecek. herkes eşit değer üretti diye bir şey demek zorunda değiller. sosyalist diktatörlük falan denmiş sağa sola. e kardeşim bu bilimsel ahlaka uygun bir tabir mi? diğer tüm kapitalist ülkelere de burjuva diktatörlüğü diyecek misin? ekonomik özgürlük falan denmiş. e güzel kardeşim o özgürlük sermaye sahibi tarafından kullanılıyor zaten. yani azınlık. işçinin istediği işi seçme özgürlüğü var gibi komiklerle gelmiycen herhalde. uzun kuyruklar falan kapitalist ülkede olmuyor mu yahu? bu nasıl bir taraflılıktır? biraz google yap. bir sürü düzgün video var youtubeda, oradan çarp. özgürlük ve zenginliğin nedensellik bağının olmadığı kısmına bişey demiyorum. hakkını vereyim doğru yapmışsın. zaten singapur yeterli bir örnek. güney kore de aynı şekilde milletin kafasına vura vura zenginleşti. pisa ve gini vs endeksleri inanılmaz indirgemeci veriler ve işin özünü kaçırmaya sebep oluyor. birleşik arap emirlikleri baya insani gelişmiş örneğin. niye acaba? çünkü kölelik var. taş devrinden başlayıp da bilmem kaç yüzyıllık sömürge geçmişi olan ve dünya pazarını domine eden ülkelere yetişemeyen diktatörlükler üzüldü doğrusu. özetle, temel kavramlar düzgün öğrenilmeli. eğer belirli bir amaçla video hazırlandıysa eyvallah. ideolojik propagandadan bilimsel ahlak beklenmez.
Öncelikle eleştirilerini makul ve yerinde buldum ancak üslubun pek hoş değil, belli ki yanlı izlemişsin videoyu. Metanın pazar mekanikleri tarafından değerlendiriliyor oluşu fiyatı belirleyen kişinin üreten olduğu gerçeğini değiştirmez. Pazar mekaniği dediğin yapıyı da zaten o grup belirler. Toplumu oluşturan yapı taşının birey olduğunu burada videoda mı anlatalım, Allahlık olan bakış açın malesef. Sosyalizmin temel vaadi nereden bakarsan bak oraya varır :"Sosyalizmin temel amacı, insanın üretken kapasitesinin genişlemesinin toplumda özgürlük ve eşitliğin yayılmasının temeli olduğu görüşünden hareketle, kapitalizm ve önceki tüm sistemlere kıyasla daha ileri bir maddi üretim düzeyine ve dolayısıyla daha yüksek....." diye anlatılmış mesela Wiki'de bile. Şimdi onu da küçümsersin belki :) Devletin olmadığı yapı Komunizmdir, sosyalizm değil. Senin de söylediğin gibi 50 tane fikir var. Videoya öylesine yanlı yaklaşmışsın ki kanal hakkında en ufak bir fikrin olmadığı halde belirli bir amaçla yapıldıysa eyvallah diyerek töhmet altında bırakmışsın bizi. Bilimsel ahlak falan deyip bu yaptığının çok büyük ahlaksızlık olduğunun bile farkında olmayarak. İdeolojik propaganda görecek kadar önyargılısın. Videoyu izleyenlerin sosyalizmi kötü kapitalizmi iyi algılayacaklarını ima etmişsin sanırım. Enteresan harbiden. Bilimsel ahlak falan da fazla ileri sözler. Sen ütopik dünyanda kurduğun şekliyle değerlendirmişsin olayları, bizse somut delillere dayalı, uygulanan örnekleri inceleyerek ve temel tanımlar üzerinden bir video yapıp istatistikleri incelemişiz. Yani bilimsellikten uzak olan senin fikrin, görüşün, bizimki değil. Veriye dayalı hiçbir şey sunmayıp sadece kağıt üzerinde okuduğunla bilmişlik taslamışsın. Gerçek dünya öyle değil. Elbette kapitalizm de sosyalizm de kötüye kullanmaya açıktır, benim fikrim bu. Videoda da hiçbir fikri kötüleyici diğerini övücü tavır yok. Tekrar tekrar ama tarafsız bir gözle izlersen, yine sohbet eder, tartışırız.
@ Ama her iki tarafında iyi yanları var sosyalizmde sosyal devlet eğitim eşitliği vs kapitalizmde özgürlük fırsatların genişliği vs birleştirince oh mis
Piyasayı serbest bırakmak, çok fazla müdahale etmemek gerektiğini bazı uzmanlar tavsiye ediyor aslında ülkemiz için. Tüm sorunlar tam kapitalist bir anlayışla çözülebilir mi ama emin değilim.
Arkadaşlar, lütfen. Her gün o kadar saçma yorumlara müdahale etmek zorunda kalıyorum ki şu kanal seçkin bir kitleyle devam edebilsin diye. Engelle engelle bitmiyorlar da. Daha “herkes” yazmayı bilmeyen insanlar gelip saçma sapan yorumlar yapıyor, komunitenin seviyesini de sinirlerini de yerle bir edip gidiyor. Kanal yorumlarını artık daha sert filtreden geçirip cevap bile vermeden, güzel, seviyeli bir tartışma ortamı yaratmak istiyorum. Her şeyi bilen insanın bu kanalda yeri yok. Biz bile tonla kaynak bakıp hazırlıyoruz videoları, doğruluk kontrolü bile yapan başka bir arkadaşımız var. Lütfen tartışmaları yazışma dilini dikkate alarak yapalım. Seviliyorsunuz. İyi ki varsınız !
bu videodan sonra kominist değil kapitalistim
Ne olursan ol yine gel mi desem ne desem bilemedim. 😁
HAKLISINIZ.
AMA BENDE PEK DÜZGÜN YAZAMIYORUM.
Mesele sadece yazım hataları değil gerçekten. Üslup önemli.
Yüzde 70 80 kapitalizm ,yüzde 20 gibi temel ihtiyaçların karşılanması konusunda sosyalizm iyi bence
sosyalizm göründüğü gibi toz pembe bir ideoloji değil eşitlikten çok insanları kısıtlayan kendileri için çalışmalarını engelleyen pratikte diktatörlüğe kayan bir görüş ikisinden birini seçsem kapitalizmi seçerdim ama yine de belli oranda devlet denetimi bulunmalı
Kapitalizim ne kadar teknolojik ve ekonomik kalkınma olarak daha iyi ama insanlar arasında eşitlik ve denge konusunda sosyalizim daha iyi bence.
Geldim çok güzel video olmuş diğer video bekliyoruz ❤
Enteresan ama çok güzel bir anlatım. Kesinlikle başarılı✨
Teşekkürler.
Kapitalizm ve Sosyalizm ikisinide bir araya getirilebiliriz. Temel ihtiyaçlar ve ülkenin geleceği için önemli olan konularda Sosyalizm diğerleri için ise güçlü bir denetim ile birlikte Kapitalizm.
O zaman Sosyal demokrasi oluyor
Her iki sistem de mantıken refahı amaçlar ve teoride ikisi de iyidir. Ancak işin içinde insan faktörü olduğu için uygulamada ciddi yanlışlar yapılabilir. Bu da sistemlerin amacından sapmasına sebep olur.
Hayır yanılıyorsun, kapitalizm belirli bir kesim için refahı amaçlar ve bunu her daim kar etmeye odaklanmış bir şekilde gösterir.
Sovyetler Birliği zamanında Rusya'da yaşayan insanların yaşamını anlatan bir belgesel var. Amerikalı bir muhabir işçi bir adamla röportaj yapmıştı. İşçi adam mahremiyetin olmadığından(malum Sovyet mimarisi), muhabir ise ülkesindeki işsizlik oranlarından bahsetmişti. Bunu duyunca işçi çok şaşırdı çünkü onun ülkesinde böyle bir durum yok, işi olmayana devlet iş veriyor zaten.
Bu örnekte olduğu gibi iki ideolojinin de saf bir şekilde uygulandığı ülkelerde toplumsal sorunlarım ortaya çıkması kaçınılmaz oluyor. Ben ABD başkanı olsaydım hiç bir alanda hizmet veren şirketin tekelleşmesine izin vermez aksine rekabeti yüksek seviyede tutmak için onun bir altındaki şirkete yardım yapardım. Amerika'da şirketlerin ne kadar da tekelleşmediği söylense de herhangi bir alanda(teknoloji, endüstri, sağlık) alanda sandığımızdan çok daha fazla söz sahibiler. Ne kadar dışarıdan özgür gibi gözükse de Amerika gibi ülkelerde şirketlerin devletlerle olan yakın bağı yüzünden devletin de rızasıyla vergi kaçakçılığı yapılıyor. Amerika'da ki eşitsizlik var ve zamanla daha da artacağı kanaatindeyim. ABD'nin dengeli bir ülke olduğunu düşünmüyorum. Ne kadar sosyalist ülkelerdeki kadar şirketlere uygulanan müdahaleci bir sistemin olmasını istemesem de bazı konularda devletin alacağı kararların cevabı halka bırakılmamalı. Dünyanın her ülkesinde olduğu gibi aydın kesim her zaman azınlıktır. Geri kalan kesim TV ve internetten duyduğu bilgileri sorgulamadan kabul eder. Bu durum da bürokratların medyayı ele geçirme durumunda ülkenin geleceğine aslında kendisi karar vermiş oluyor. Bu yüzden fazla özgürlükçü ülkeler ironik bir şekilde bürokratlar tarafından kolay bir şekilde yönetilmeye zemin hazırlar. Sizin bu konudaki fikirlerinizi de merak ediyorum. Yanıt verirseniz çok sevinirim.
Bayağı doğru bir düşünce aslında zaten ikisine bakarsan aslında sadece halkın kendi tarafında daha fazla çalışmasını sağlamak için sözde bir savaş yaptığını anlayabilirsin
Fikirlerinize kesinlikle katılıyorum.İtidal gerçekten de çok önemli.Değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu bilen ve bunu temel alan sistemlerin insanlığı daha da yararına olacağına düşünüyorum.Şu an sosyalist bir görüş içerisinde olsam bile kapitalizmin yararlı yanlarının da farkındayım.Tamamen akıl ve bilime dayalı,değişimi kabullenen ve buna karşı inat etmeyerek çözüm arayan liderler ve halkıyla insanlığın hiç olmadığı kadar iyi seviyelere çıkacağı inancındayım.
o halklar eğitilmedikçe sorun devam eder. O bürokratlar çıkarcı olur yada onların başındakiler çıkarcıları seçer. Aydın olmak zorunda değil halk ! Ama eğitimli vicdanlı olmak zorunda. Yoksa hırpalayan çok olur ! Demokrasilerde en büyük eksik topluma eğitim ve ahlak verilmeyişi. bir ülkenin %70i haksızlık karşısında sessiz kalmasın yeter. bunu sandıkta ve yasal yollarla belli ederse hiç bir grup yada kişiye bağlı kalmaz ! yoksa sosyal ya da kapital her grup sömürmeye gelir ! insanoğlu zaafları olan bir varlıktır
Açıkçası ben Osmanlıdaki yeni çeri sistemine benzer bir sistem ile anaysal monarşi taraftarıyım tabi gidip hristiyan çocukları asker yapalım dan ziyade demek istediğim çocukluktan beri sıkı eğitim almış insanları devletin üst kademesine getirtmek ve böylece başta beni savunucak insanın geçmişinden emin olabilirim
@@Knowledgeable418 Teknokrasi belki sizin için daha uygun olabilir bir şeyi savunuyor.Tabii daha bilim ve akıl odaklı bir ideolojidir kendisi ama bildiğim kadarıyla sahip olduğu kaygılarına cevabı dediğiniz yönde.Fakat sanırım videoyu yanlış anlamışsınız,videoda sosyalizm ve kapitalizm kıyaslanıyor devlet yönetim biçimi değil.Bahsettiğiniz şeylerde de tam bir mana bulamadım.Monarşi derken tek adam yönetimi ile kararların alınmasından bahsediyorsanız bu diktatörlüğe girer(diktatörlük kötü bir şey değildir her zaman) ya da ciddi ciddi krallıkla yönetilmemiz gerektiğini düşünüyorsunuz.Lütfen kavramları kullanırken daha dikkatli olalım.
Şahsen kapitalist sistem ağırlıklı ancak içinde sınırlandırmalar olması gereken bir sitem olması gerektiğini düşünüyorum. Şöyle ki sermaye sahiplerinin, şirket sahiplerinin, patronların harcayamayacağı kadar fazla şahsi servetine sahip olmasının önüne engeller konulması gerekiyor. Şirketindeki parayı yeni yatırımlar yapıp daha fazla para kazanmak için kullanıp istihdam sağlaması toplum için en iyi yol. Zaten şu anki sistem bu şekilde işlediği için bu konuda bir derdim yok ancak asgari ücret gibi devletin her nitelikteki meslekler için asgari ücret belirlemesi gerekiyor. Patronun, işçinin üzerinden kazandığı kar miktarına oranlı bir şekilde işçinin maaşını vermesi zorunlu tutulmalı aksi halde yıllarca okumuş mühendislerin, avukatların , doktorların, nitelikli insanların sırf devletin fazla okul açması yüzünden bu kadar yığılmaya sebep olup patronlara meze olması ve patronuna kazandırdığı paranın yirmide birini belki de otuzda birini alması gaddarlık ve aynı zamanda insanların şevkini kırıp çalışan nufüsa darbe vurmasına sebebiyet veriyor. Allah aşkına 35 bin liraya mühendis mi çalıştırılır avukat mı çalıştırılır. 200 iş alıp bu insanlara yaptırıyorlar asgariden hallice maaş veriyorlar sen yapmazsan zaten bir ton insan var ucuza çalışacak diyorlar. Sonra yeni nesil iş beğenmiyor, çalışmıyor oluyor. İş beğenmiyor değil köleliği reddediyor yeni nesil. Ya işçinin hakkını verirsin, ya da kimse çalışmaz, evlenmez, üremez bunun gibi masraflara girmez sonra genç nufüs azalır toplum çöküşe sürüklenir.
bence 2 sistemin bazı özellikleri birleştirilip yeni bir sistem ortaya çıkmalı daha ne fazla özgür nede fazla eşit
@@masterplayer5163 bencede ya da daha iyi sistem de çıkabilir
vay be kimsenin aklına gelmemişti
Var zaten faşizm
evet şu anda dünyada bulunan istnisnasız bütün sistemler gibi dimi akıllı olay hangi özellik hangi koşullarda iyi ona karar vermekte zaten
kapitalist ssistem en iyisi
"Sosyalizmin başarısızlığı hakkında konuşurlar. Peki, kapitalizmin Afrika'daki, Asya'daki ve Latin Amerika'daki başarısı nerede?"
-Fidel Castro
Kapitalizm sömürge karşıtıdır mülkiyet haklarına saygı duyar. Emperyalizm ile karıştırıyorsun
Gene Fidel Castro ve boş beleş muhabbetleri Asya'da kapitalizm başarısız dediği dönem asya ülkelerinin büyük bir çoğunluğu komünist idi komünist olmayanlar da Sovyetler Birliği tarafından taciz ediliyordu şimdi asya ülkelerinin inanılmaz ekonomik refahı hakkında aynı yorumu yapmak ne kadar estantirik Afrika da sömürge olmasa dahi Güney Afrika bir Balkan ülkesi gibi gelişmiş durumda kuzeyi ise sürekli liyakatsızlık ve ordunun yolsuz yönetimi altında mahsur kalmış durumda gene kendi ayağına sıktı fidel abimiz Latin Amerika ülkeleri ise tam bir muamma oturup vergilendirme ile ilgili yasaya isyan eden herifler komünist olup 10 katı vergi ödemeye razı oldu sistem değişikliğinden de bir güzel sanatı yediler ki şuan ki durumları da gayet nüfus ve gdp bakımından orantılı ;)
Asya'da kapitalizmin başarısı açıktır dostum. Japonya,Güney Kore ve Singapur kapitalist ülkelerdir. Küba neden fapfakir? Sosyalizm Amerika kıtasında işlememiş. Avrupa'da asla...
Afrika da kapitalizm mi var? bu ne saçma bir sözdür ya
Japonya güney kore?
bu videodan amlıyoruz ki eşitlikte özgürlükte kendine göre haklıdır ve farklı fikirleri vardır bana kalırsa kapitalist ama bir o kadarda sosyal demokratik bir ülke hem özgürlük için hemde insanlar için harika avrupadan örnek verilebilir
sosyal demokrasi sorunlarımızına kaynağı
Heritage Foundation'ın "Ekonomik özgürlük" kriterleri tamamen taraflı kriterler. Tamamen işverenin gözünden bakarak değerlendiriyor. Mesela işçinin istifa etmeden uzunca bir süre önce istifasını bildirmek zorunda olmasını "daha özgür" olarak alıyorken, işverenin işçiyi kovarken bildirme süresinin daha kısa olmasını "daha özgür" olarak alıyor. Bu sadece bir örnek. Bakış açımızı buradan kurduğumuz zaman bu kanalın yaptığı gibi "bilimsel" olmaya çalışınca bile sistemin ürettiği kaynakların pompaladığı ideolojiye bağlı kalıyoruz. Özgürlüğün de eşitliğin de sağlanacağı sistem sosyalizm, özgürlük veya eşitlik tanımınızı milyarderlerden almayın.
Detay güzel, teşekkürler öncelikle. Bir araştırıp doğruluğuna şahsen bakacağım. Ancak “Bu kanal gibi bilimsel” diyerek küçümsemeyi pek sevmedim. 😊 Verileri inceleyerek, kağıt üzerinde mükemmel görünse bile bir fikrin/fikirlerin pratikte nelere sebep olduğunu incelemeye çalışmışız. Hepsi bu. Bilimsellik de bu değil mi? Ancak benim (İbrahim) şahsi görüşüm de tek bir ideoloji ile günümüz dünyasında ne tam özgür ne tam eşitlikçi ne de tam zengin bir sistem kurmak mümkün.
Bence uygun durum şu olmalıdır
1-)Adalet eşitlikten daha iyidir.
2-)Hükümet piyasada gerekli yerde müdahale etme ve düzenleme hakkına sahiptir.
3-)Vatandaşların dinine ve giyimine toplumun ahlaki ve süregelen çizgilerinin dışına çıkılmadığı sürece karışılmaz
4-)Torpil ve Rüşvet kesin olarak engelliyecek katı tetbirlerin alınması şarttır.
5-)Ülke çevre ülkeler ile rekabet ve mükayese edilebilecek seviyede tutulmalıdır.( Örnek:Askeri,Sağlık,Spor vb.)
6-)Ülkenin başkenti güvenli,merkezi,ulaşılabilirliği kolay bir bölgede olmalıdır.
7-)Ülkenin başkanı 5 yıl başta kalmalı ve maksimum 70 yaşında bırakmalıdır.
Her seçildiğinde mi 5 yıl yoksa 5 yıl yapıp bıraksın mı
Eğer 40-50 yaşında ise 2.defa olabilir fakat halkın özel olarak referanduma gitmesini öneririm
@@RzaKayraKAPLAN güzelmiş beğendim
Mükemmel ve geliştirici bir video
Sonunda beklenen o video!
Kullanılması gereken sistemde ortalama bir şekil özgürlük olması gerek şirketlerin bence devlet tarafından yoğun olarak denetlenmesi gerek kapitalist sistem ve sosyalist sistemin iyi yönleri ile bir sistem oluşturulabilir fakat birine bağlı kalmak değil değerlendirilip ona göre bir sistem getirilmesi iyi olacaktır
Kapitalizim güzel gibi geldi sportus ekibi size nekadar teşekkür etsem azdır
Video güzeldi ben kapitalizmi tercih ederim ama mesela özel okul sistemi olmamalı ve belirli bir üst sınır içerisinde insanlar istediği fiyatta satış yapabilmeli
@AhmetFatih-q9t Devlet okullarında da velilerden ücret talep ediliyor. Bu tam kamusal mal olmaktan çıkıyor. Mesela ben üniversite son sınıfa geçtiğim için dönemim uzadı diye benden 680 tl dönem ücreti tahsil edildi. Bu arada dgs liyim 2.sınıftan başlamıştım ve bu 3.senem yeni okulumda. Bunun sebebi yeterince okullara bütçe verilmiyor.
Kapitalizm de hiç yoktan özgürsün.Özgürlük her şeye değer.
@MARJİNALSANAT fazla özgürlük zarar otorite olması lazım
@Aliasgerli04 Dostum ben anarşist değil milliyetçiyim. Ancak bi r otorite olacaksa bu otoritenin halkın kontrolünde olması gerektiğini savunuyorum.Yani herkes istediğini yapmalı,devlet düzenleyici ve arabulucu olmalı.Bunun yanında devletin neyi nasıl düzenleyeceğine Türk milleti karar vermeli.Tıpkı Asya Hunları ve Göktrklerde olduğu gibi
Öncelikle iki sisteminde kusurluları olduğunu söylemek gerekir. Ama kapitalizmin sorunları "devletçi kapitalizm" sistemiyle çözülebilir ve benim fikrimce devletçi kapitalizm en ideal olanıdır
Keynezyen kapitalizmden bahsediyorsunuz ki zaten bu 2008 den beri uygulanmaktadır.
Bende katılıyorum
Temel ihtiyaçlar devlet tarafından sıkı bir denetim yapmalı diğer konularda ise özgürlük olursa herkes hem mutlu hem de adaletli bir dünya yaşar
Ekonomik olarak komünist olup hemde özel mülkiyet ve serbest piyasa ekonomisini mi kuralım oldukça karmaşık bana olanaksız gibi geldi
@Knowledgeable418 bu sistem başta çok zorlar ama alışırsa güzel olur bence
@@MAGOSAN1370 bu tür bir ekonomi sistemi bir biri ile çelişir ayrıca devleti zarara sokar herkesin ihtiyacını karşılamak pahalı şeyler ayrıca kendi kontrolünde olmayan özellerede izin verirse 20 yıl sonra özel şirketler ekonomiyi istediği gibi domine etmeye başlar
kolektif bir bilinç oluşturabilecek bir ideoloji şuanlık en makulu gibi duruyor
Kesinlikle. Buradan Jung'a da selamlar. 🙂
Sosyalizm teoride güzel ama pratikte başarısız olmaya mahkum
Biri şahısların zenginliğinin maksimum düzeyini, diğeri ise minimum düzeyini arttırmanın doğru olduğunu söyler.
yok
Maksimum düzeyi de azaltalim
2 sinin de artilari ve eksileri var sonuçta insan yapimi
Bence kapitalist bir düzen daha mantıklı görünüyor. Ancak gelir eşitsizliğine (genel olarak eşitsizliğe) karşı birisi olarak kapitalist düzen içinde (İsviçre'nin yaptığı gibi) sosyalizm olması gerektiğini düşünüyorum. Devlet sosyal olmalı, insanlara yeterli özgür tanımalı, bu özgürlüğün bir sınırı olmalı. Ölçütünü soracak olursanız, ne olması gerektiğini bilmiyorum, daha doğrusu kısa bir sürede tartışılabilecek bir konu değil sanıyorum.
Devlet eşitliği nasıl yaratacak ? Zenginden fazla para kazananlardan alıp fakire mi verecek ?
@@Noker1071 zenginlerden daha fazla vergi alınabilir, ya da şöyle dersem daha doğru olur: Sahip olunan para ölçüsünde insanlardan vergi alınması bence daha doğru olur.
Hatta şimdi aklıma geldi, eğer ekonomik eşitlik sağlanırsa insanlar daha çok özgür olacaktır. Çünkü bu durumda insanlar istedikleri ve hakları oldukları şeyleri yapabilirler.
İsviçre ve Almanya gibi ülkelerde sosyal Piyasa ekonomisi var araştırabilirsin.
@@FreedomFighter-k5y çok teşekkür ederim, bakacağım.
Abi kapitalizm ile sosyalizm'i birleştirebiliyormuyuz ikiside mantıklı
Elmalar hepimizin kimsenin olmaz,din de bunu söyler.
abi videolarında bi şey anlayamıyorum ama fm oynarken arkada sarıyor devamını beklerim
😂😂
@@sproutstürkiye niye gülücük attın. Hakaret gibi bir şey bu. Videoların izlenmiyor diyor.
Oraya nasıl vardın? Adam anlayamıyorum, bilgidayarda oyun oynarken arka planda açıyorum sarıyor demiş. Belli ki ciddi yorum değil, neyin hakareti ?
Bence kapitalizim fakat sosyalistlere saygı duyuyorum
Şu anda kapitalizm yaşıyoruz. Beyler mutlumusunuz.??
1. Bu iki görüş dışındaki 3. Taraf görüşler hakkınds video gelir mi? Nasyonal sosyalizm, 3. Duruş v.b.
2. Büyük oranda görüldüğü gibi kapitalist sistemler hep daha iyidir, günümüzde bile dünya'daki büyük çoğunluğun göçtüğü ve kaçtığı ülkeler kapitalist amerika ve avrupa ülkeleri
3. Günümüzde artık sosyalizmin pek olayı kalmadı çünkü artık kapitalist ülkeler bile birer sosyalist gibi tonla yardımlar ve ücretsiz hizmetler sağlamaktadır
kesinlikle 3.taraf görüşler gelmeli
3. Dediğin sosyal piyasa ekonomisi oluyor.
@@xin_zhotr8834 Nasyonal Sosyalizm, etnik milliyetçiliktir. Kendi milletinden olmayını dışlamaya yönelik bir ideolojidir.
Kapitalizm olsun ama İngilteredeki gibi asgari ücret yüksek olsun türkiyedeki gibi aylık 500 dolara akşama kadar adam çalıştırmak insanlık dışı
Türkiye de kapitalizm yok.
Kanalı severek takip ediyorum ancak bu video fazlasıyla sığ olmuş o yüzden düzeltmem gerektiğini hissettim. Öncelikle bu iki sistem arasındaki farkı anlayabilmek için bilmemiz gereken şey tarihsel olarak ( en genel anlamda) üç tip üretim biçmi olduğudur. Bunlar: Geleneksel, kapitalist ve sosyalist üretim biçimleridir. Geleneksel üretim biçmi 16. yüzyıla kadar tüm dünyada görülen üretim biçmidir. Burada üretimin amacı tüketim/geçimdir. Genellikle kendi kendine yetebilen küçük topluluklar halinde yaşanması ve üretilen malların az bir kısmının pazara girmesi, pazara sunulan malların da diğer geçimlik malların alınabilmesi için kullanılması belirgin özelliktir. Kapitalizm ise 16. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkmış ve zamanla tüm dünyada görülen üretim biçmidir. Üretimin amacı birikimdir. Üretilen mallar geçim amaçlı değil, pazara sunulup kar amaçlı satılmak üzere üretilir. Günümüzde tüm dünyada farklı şekillerde de olsa kapitalist üretim biçmi hakimdir. Sosyalizmde ise üretimin amacı toplumsal ihtiyaçların giderilmesi/bireyin kendini gerçekleştirebilmesidir. Videoda sosyalizm olarak bahsedilen şey sosyal demokrasidir. Son olarak genel bir yanılgı da bu sistemlerin seçime bağlı olarak ortaya çıktığıdır. Hiçbir toplumsal olgu yalnız seçim sonucu ortaya çıkmaz, koşulların etkisiyle biçimlenir.
Bu arada eklemeliyim: Eğer Marksist sosyalizmden bahsediyorsak burada politik kaygı ahlaki değil yapısaldır. Yani kapitalizme adaletsiz olduğu için değil bireyin/toplumun gelişimini baltaladığı için karşıdır.
Öncelikle yorumun için teşekkürler 🙏🏻 Sosyal demokrasinin hedefi zaten sosyalizme ulaşmak değil midir? Devletçi anlayış sosyalizmin de gerçeği değil mi? Biz mi yanlış okuduk kaynakları acaba. Ayrıca kapitalizme karşı çıkmasında bahsettiğimiz ahlaksizlik, bugünkü algıladığımız konuda ahlak değil, adaletli, eşitlikçi yaklaşım demek istenen. Ancak öyle anlaşıldıysa düzeltelim tabi. Aslında konu gerçekten daha uzun ve derin. Kanalın amacı kısa öz anlatmaya çalışmak olduğundan bazı eksik kalan noktalar olabiliyor. Kusura bakmayın.
@@sproutstürkiye Öncelikle teşekkür ederim yanıt için. Klasik soysal demokrasi için bu doğru. Amacı demokratik reformlar ile sosyalizme ulaşmaktı ancak modern sosyal demokrasi bu amacı terk etmiştir, yalnızca kapitalizm dahilinde refaha yönelik politikalar hedefler. Günümüzdeki sosyal demokrat partilerin hepsi modern görüşü benimsemiştir. Sosyalizmin devlete biçtiği rol fraksiyonlara göre değişmekle beraber devlet müdahalesi = sosyalizm kavramın içini boşaltan genel bir yanılgıdır. Amacım sadece videoda eksik gördüğüm yerler için ekleme yapmaktı, yoksa çabanızı takdir etmek lazım. Genel olarak güzel içerikler üretiyorsunuz.
Teşekkür ederim. Yorumlarını eksik etme. 🙏🏻😊
4:12 Merak edenler için keşke türkiyeyide koysaydınız.
Veriler arasında Türkiye’nin olmamasının sebebi muhtemelen ne kapitalist ne de sosyalist bir devlet olması.
İsviçre veya abd de yaşamak cidden büyük şans abd de fakir olsan türkiyede ortalama üstü birinden zengin olursun
yani bu video bize söylüyor ki her şeyin aşırısı zararrr,sosyalizmin bu kadar kısıtlayıcı olduğunu sizden öğrendim:)normalde sosyalizme daha yakındım ama artık ortalardayım.özel mülkiyet olsun ama vergilerden kaçılmasın.zengin diye yapılan hatalar hoş görülmesin.parasız olmaz biliyorum ama parayada tapılmasın,saygılar.
Ablacım 10 dakikalık bir videodan bir şeyler öğreniyorsan okumaya başlamalısın.
İktisat tarihini okuyun o zaman hangisinin en iyisi ılduguna karar verirsiniz
@@omer4929 yani bu konuda kitap okumayı tercih etmedim henüz haklısınız ama çok şükür kitap okuyorum ya:D
Sosyal demokrasi, kuzey ülkelerinde olduğu gibi...
Bence ABD ve SSCB yi karşılaştırman gerekiyor çünkü rusya, Venezuela vb gibi ülkeler kağıt üzerinde sosyalist.
Rusya’dan da bahsediyoruz videoda ancak Rusya’nın sosyalizmi ne zaman bıraktığına dair tartışmalar var. Çünkü Rusya da tam sosyalist bir ülke değil. Hala ücretsiz sunulan hizmetler var tabi.
Ben kontrol altında kapitalizmi savunuyorum.
amerikada bile aşırı liberal bir kapitalizm olmasına rağmen devlet bi yerde müdahele etmesini biliyor
örneğin rockefellerin şirketinin 7 aile arasında pay edilmesi
veya işçi hakları tatil izin hakları kapitalizmde iş veren şahıs işçiyi olabildiğince sömürmeye odaklıdır işçilerde patronlarını kesmesin diye devlet bazı hakları asgari ücreti mesela zorunlu tutuyor
08:03 Burada neden Türkiye'ye değinmediniz oysaki sunduğunuz tabloda eşitsizlik oranı türkiyenin komşuları ile açık ara yüksek
Çünkü videonun yapımcısı bu kanal değil. Bu video Sprouts'un ana kanalından alınma. Bu kanal sadece videoları Türkçe dublaja çeviriyor.
Sadece videonun orijinalinde bahsedilmemesi değil, aynı zamanda kaynaklarda Türkiye geçmediği için. Ve tabi videoyu çizen arkadaşa her ülke için ayrı çizim yaptırmak da mümkün olmazdı.
@@sproutstürkiye abi video semin değil öyle Türkçe yapıp paylaşıyorsun yasak değilmi abi yada ortakmısınız
Sprouts ekibinin Türkiye kanal yöneticisiyim. Merak etme kardeşim. 😊
@sproutstürkiye abi nasıl anlaştın ki yabancı adamla türkiye temsilcisi oldun
Sosyalizm yada kapitalizm değil! Enstitüler asıl önemli!
Bence kapitalizme yakın olmak daha iyi ama tam kapitalizm değil devletin ekstrem fiyatlara ve karlara müdahele etmesi lazım ama birisinin kârına da karışmamalı
Aslında anlatmak istediğimizde o. Saf bir sosyalist veya tam kapitalist sistem tek başına günümüzün gereklerini karşılayacak durumda değil gibi. Önemli olan halk için spesifik konularda halkın yararına karar alabilmek.
Buna müdahaleci kapitalizm deniyor, çoğu ülkenin ekonomik yapısı bu şekilde.
Büyük şirket en büyük düsman
Bü kapitalist olarak söylüyorum korkularım full aynı benim için özgürlük herşey
Devletçi kapitalizm en iyisi bence
Sömürülmek istemiyorsak, emeğimizin karşılığını almak istiyorsak tek yol devrim
Farklı yerlerde ve zamanlarda denendi ve başarısız oldu :)
@@djmuratorhan😂 Basarisiz olmadi. Basarisizlastirildi. Sovyetlerin binlerce hatasi oldu ama genede guzel bir ornekti. Tekrar deneyecek ve ayni hatalara dusmeden devam edecegiz.
@@ilyasincir9134 İnsan doğasına aykırı sistemler başarısızlığa mahkumdur.
@@djmuratorhan başarısız olmasının sebebi tüm kapitalist ülkelerin komünizmin yayılmasını engellemek için bir araya gelmesi. Düşün Türkiye azıcık bir yaptırım yedi ve dolar aniden uçmuştu hatırlarsan, komünist ülkeler bu yaptırıma yıllardır maruz kalıyor o yüzden başarısız oldular. Hem komünizm karşıtı olmanın gerçekten bir anlamı yok, biz halkı ve kaynakları sınırlı olan dünyayı savunuyoruz onların ise tek derdi para para para.
Serbest piyasa candır. Liberalizm en mantıklısıdır. Üreten yükselir. Sosyalizm 2025 yılında yürüyemez.
ben sosyalizmi savunuyrum ama biraz farklı,özel mülkiyete kısıtlı olsada izin verilmesi iyi bir şey,ayrıca neden sosyalistim dersem ise,halklar eşit olmalı ama öyle herkes x kadar yesin giyinsin türünden değil ki bu sosyalizme tamamen aykırıdır sosyalizmin en temel ilkesi olan herkese yeteneğine göre,herkese ihtiyacına göre söylemi herşeyi açıklar,eşitlik istiyorum sadece,neden milyonlarca dahi belkide eğitim alamadığı veya çok kötü eğitim aldığı için başarısız oluyor ve parası fazla olanlar ise kolayca hak etmediği yerlere geliyor,ayrıca şirketler dünya kaynakların çok kötü sömürüyor,sadece kendi karlarını düşünündükleri için şuan kapitalist ülkelerdeki halklar obezlikten afrikadakiler açlıktan can çekişiyor,bu mu iyi bir sistem yani?
evet iyi bir sistemdir kapitalizm. Kapitalizm serbest piyasa liyakati öne çıkarır. Devlet kapitalisti ülkelerde paranla veya makamınla biryerlere gelirsin. Artı şirketlerin biryerleri sömürmesinin suçu kapitalist sşstem değil kapitalizm olmasaydı da birileir bir yerleri sömürmeye devam edecekti. Sosyalizm gelince herkes ponçik ponçik güzelce yaaşamayacak. Afrikadakilerin açlık çekmesinin yegane sebebi de kendileridir. Oradaki yozlaşmış devlet adamları yüzünden afrika gelişemiyor ama klasik solcu propagandaları şeytan gibi tasvir edilen kapitalizm afrikayı sömürüyor tabi yersen. Sosyalizm vasata oynar, vasatı över, seleksiyonu tersine çevirir ve adam akıllı hiçbir şey üretmez.
👍
Genel olarak her ikisini de istiyorum aga😃
Bu konuda hep herbokolog geçinirim.
Her haltı istiyom deyim yerindeyse
Kapitalizmi de istiyom
Komünizmi de
Ör. Çiftçilik mesleğini devlete bağlama hareketi
Planım ise şöyle işler
Köylüler devlet adına tarlaya ürün ekilmeye ikna edilcek
Devlet yardım edecek ve karşılığında toplam mahsulün %10 unu vergi alacak
Hem kapitalistçe(devlete arsızca vergi akışı geleneği kapitalizmde var diye biliyorum.)
Hem de sosyalistçe
Ne dersin?
Fikir mantıklı mı
Fena sayılmaz. :) Hayvancılığı Hollanda'ydı sanırım devlet teşvik ederek bizim gibi tarım ve hayvancılıkla geçinen (malesef geçmişte) ülkere bile et satmaya kadar ilerlettiler işi. Zaten tek bir sistemi istemek gerçeklikten uzak, günümüz ihtiyaçlarına uymayan bir anlayış bence. Tarıma geçen ilk toplumlardan biri olsaydık belki sosyalizm hatta komunizm uygulanabilirdi. Ama şuanda her birinin birey ve toplum yararına olan tüm özellikleri sentezlenmeli diye düşünüyorum. Sosyal devlet olmalı. Ama vergi almadan emeklilerin maaşını bile ödemek mümkün değil. Velhasılı yönetim anlayışı ne olursa olsun, halkın yararını merkeze almak zorunlu olsun, büyük şirketlerin değil. İsteğimiz o.
@@C4n_t hicbirsey anlamamışsın. Kapitalizm de vergi yeteri kadar alınır. Sosyalist ülkelerde çok fazla vergi alınır. Turkiye tamamen solda kalıyor
İki ekonomik sistemin de artıları ve eksileri var. Bunların olumlu yanlarını alıp ortaya yepyeni karma bir sistem yaratmamız gereklidir. Bu iki ekonomik sistem de pratikte tam anlamıyla başarılı olamadı.
Eko-Anarşizm ile Anarko-Egoizm seçiyorum güçlü olan Kazansın.
Eski türklerdeki gibi tamam eşit değil ama yüksek şekilde eşitlik i gorebilene
VIVA LA LIBERTE CARAJO
Bu araştırmaların hiç bir önemi yok. GDP hiç bir anlam ifade etmiyor, çünkü patronların geliri, ülkedeki kişi başına zaten dağıtılmıyor; Süpermarket çalışanıyla, mütahit'in kazancı bir mi? İnsanların temel ihtiyaçlarını hangi sistemde daha az çalışarak karşılayabildiğini kıyaslamamız gerek. Ama bunu kapitalizm yanlısı değerlerle ölçmek mümkün değil.
Kapitalizm kâr odaklı bir düzendir, hepimiz bunu iliklerimize kadar yaşadık. Pandemide patronların kârı için minibüslere, otobüslere tıklım tıklım doluşturulduk, sonra da 5 kişi aynı asansörü kullandı veya sokakta dolaştı diye para cezası aldı. Covid olduk işe gelemiyoruz diye işimizden olduk veya hasta yatakta ölümle burun burunayken acaba işimden olur muyum kaygısı yaşadık. Bize bunu dayatan sistem kapitalizmdi. Orman yangınlarında yangın söndürme ekipmanlarının fiyatını, pandemide 1 tllik maskelerin fiyatını artıran yine serbest piyasa ekonomisiydi. Depreme dayanıksız evlere servet kira ödeten sistem de kapitalizmdir.
Senin ülkende kapitalizm varmıki kapitalizmi türkiyeden eleştiriyorsun allahçı komünist parti var senin ülkende xd
Sanırım GSYH ile GSMH karışmış. Kişi başına düşen gelir bu araştırmalarda nasıl hesaplanmış kaynakları kurcalayabilirsin.
Ve çok basit örnekler belki ama ücretsiz maske dağıtan (deneyen) de devletti, İsviçre'den gemi gemi yardım alıp halka dağıtan da ABD kapitalizmiydi mesela pandemi döneminde. Kapitalist sistem hep kötülenir evet, ama bu eleştiriler basitçe denetimlerle önelenebilecek durumlar bana sorarsan. Japonya mesela kolektif kapitalizm olarak bilinir, depreme dayanıksız ev yapılıyor mu ? Asla. Bir ideoloji diğerinden iyidir, kötüdür dediğimizde direkt antitez bulabiliyoruz. Mesele sanki daha derin. Direkt her toplum için bir ideolojiyi savunalım demek yerine Sosyolojik bir çalışma sonrası toplumu ileriye taşıyacak sistemler oluşturulması daha makul gibi.
Anlattığın Sosyalizm anlatısı Devlet Kapitalizmidir. Yazdığım yorumda da bunu söyledim ve gerekçelendirdim,ama sen yorumu engelliyorsun,ne bir üslup hatası ne de saygısızca bir yorumdu. Yaptığın kaba anlatım yüzünden insanlar sosyalizmi herşeyi devletin denetlediği,özgürlüğün olmadığı demir bir sopa olarak algılayacak. İşine gelmeyen yorumları egona yediremediğin için engelliyorsun böyle yaparak tartışma kültürünü de sen çiğniyorsun.
Senin herhangi bir yorumunu manuel olarak ben silmedim. Engel falan da söz konusu olsa şuan bu yorumun görünmez. Bu birincisi dostum, erken önyargı. İkincisi, biz asla birini kötüleme diğerini cici gösterme çabasına girmedik. Veriler neyi gösteriyorsa, o yönetim şekilleri şu anda nasıl uygulanıyorsa onun üzerinden yorumlarda bulunduk. Sosyalizmin kötü olduğunu söyleyen hiçbir cümlem yok videoda. Lütfen, önce tarafsızca değerlendir.
Ayrıca kaba anlatım falan değil. Sosyalizmin de sıkı bir yönetim şekli olduğu, ekonomik özgürlüğün bireye veya topluma bırakılmadığı yalan değil. Confirmation bias’e girmişsin sanırım. Onun da videosu var, izlemeni tavsiye ederim. Her türlü seviyeli fikire saygımız hep vardı, hep de olacak.
@@Neredenbileceksin376 youtube bazen yorumlarınızı filtreden geçirmeyebiliyor. Kanal sahibi ile alakalı değil. Burada anlatılan sosyalizm keynezsen kapitalizm değildir. Komünizmdir ki sosyalizm ve komünizm aynı şeydir. 2008 krizinden sonra bütün ülkeler Keynezyen sisteme geçmiştir. Kapitalizm tek başına yeterli değildir bu yüzden keynezyen politikalara geçildi. Devletin piyasalara müdahale etmesi gerekir çünkü piyasada oluşan haksız rekabet, eksik piyasalar, asimetrik enformasyonlar, tekeller, dışsallıklar yani piyasa aksaklıkları nedeniyle devletin ekonomiye müdühalesi şarttır. Bu da Neoklasiklerin İkinci En iyi önermesidir.
Sosyalizm devlet kapitalizm değildir.
Sosyalizmde özel mülkiyet, şirketleşme yoktur hepsini devlet tahsis eder kuzey kore gibi. Devlet kapitalizmi yukarıda açıkladığım Keynezyen Politikalardır. Maliye politikasının uygulanmasıdır. Unutmayın Keynes de liberal kapitalisttir.
@@sproutstürkiye Hiç kendini yorma dostum, bunlara göre sosyalizm ve komünizm farklı görüşler cart curt. İki görüş de aynıdır. Karl Marx olmasaydı Komünizm de sosyalizmde olmazdı. Aynı ideolojinin farklı mezhebidir. Klasik iktisatçılar ile neoklasik iktisatçılar gibi. Kavram aynıdır, görüşler, uygulamalar görece farklıdır.
Kim ne derse desin en güzel kapitealism
Bence 2 sisteminde bazı eksiklileri var, ayrıca daha fazla ve da iyi diye bileceğimiz bir çok model mevcut. Şunuda söylemeliyim ki, insan toplumu çok karmaşık bir yapı. Yani değişkenlik gösterir ve sığ kqlıplarla şekillendirilemez.
SOSYALİZİM ADALETDİR!!!!!
Kapitalizm en iyisi dir abi sosyalizm işi biraz sıkıntılı
Aslınd hiçbir devlet %100 kapitalist değildir en aziından eğitim eşitliği saglik eşitliği için%10-15 vergi toplamak zorundadır yani devlet hepsinden azar azar birleştirerek en iyi sistemi kurmaya çalışır
Soayalizim benim anlatmama gerek yok ve nasıl anlatacağımızda tam olarak bimiyom video boyunca anlatıyı
Yanlış karşılaştırma. Kapitalizm; Sosyalizm, Komünizm, Liberalizm veya Faşizm gibi siyasi idare şekli değil, insan doğasının bir sonucu ortaya çıkan artı değer yaratma amaçlı bir ekonomi modelidir. Üzerine birilerinin kafa yorup "bi sistem bulalım, güçlüler güçsüzleri ezsin, fakirleri sömürsün" dediği bir şey değildir. Böyle şeyler oluyorsa orada hukuk yoktur. Hukukun olmadığı bir sistemde yönetim şekli ve ekonomi modeli önemsizdir. Ayrıca hiçbir ülke kapitalizmle yönetilmez. Mesela Çin komünizmle yönetilir ama ekonomi modeli olarak devlet kapitalizmi uygulanır.
@@djmuratorhan Amerika'da liberal ama liberal=kapitalist demek değil Amerika kapitalist+sosyalist politikaları bir arada yürüyor
eşitlikten kasıt dil din ırk vb alanlarda eşitlikler mi?
Hayır tabi. Finansal özgürlük. Daha çok iş yapabilme.
Siz hangisini tercih ediyorsunuz
@@İbrahimDemir-k1i Bence Nasizm daha iyi!!!
Marksizm-Leninizm
Kapitalizm tabiki de.
Dostum kuzey kore soslayasik ilkeleri var evet bu doğru ama kuzey kore sosyalist bir devlet değildir Komünist tir aynı şekilde Vietnam ve Çin ve birde romanyadaki Özerk bir bölgede de Komünist bir Hükümet vardır ama işte Rusya,Iran,Suriye,Irak,Erministan, gibi ülkelerde Sosyalizm mi rahatlık la gözlemliyebiliriz
Komunizmde devlet yoktur, sınırlar yoktur. Sosyalizm komunizme giden yolda bir araç, bir ilk evre gibi görülür ama Marx mesela bu iki kavramı birbiri yerine de kullanmıştır diye biliyorum. Yani komunist devlet diye bir şeyden bahsetmek mümkün değil. Suriye’nin sosyalizmi de mesela şirketlerin yarisi özel. Kağıt üstünde ne olduklarından çok gerçek durumu kullanmaya çalışmış yazar. Videoda da Kuzey Kore için sosyalist diktatörlük dedik. Tam olarak durum o çünkü.
Anarko-kapitolara sesleniyorum:
DEVLET AFFETMEZ!!!
İslamizm var kardeşim sen nerde yaşıyorsun?
İkisi de değil!
kominist veya sosyalist ülkeler 100/100ü okuma yazma bilio və eyitimli
Komunizm'in eğitimi merkeze aldığını pek sanmıyorum ben. Ve Sovyet döneminde eğitimin asıl amacı yine sisteme uygun yani komunist insan yetiştirmekti. Eleştirel bakıştan uzak. Verdiğiniz bilgi için de bir istatistik işimizi kolaylaştırırdı aslında.
Sosyal kapitalizm en iyisi Almanya gibi😊
Kapitalizm daha mantıklı
Kapitalizm'i savunuyorum
İkisi de değil
5:11 de %5 deniyo ama resimde %15 yazıyo
Çok teşekkür ederim düzeltme için. Çeviri dosyasındaki ikinci hata. Birincisini videoda düzelttik ama bu gözden kaçmış. Kusura bakmayın. 🙏🏻
❤Yaşasın sosyalizim❤
@@mantıkaramamantıara öl
sosyalizm ve yaşamak ?
güzelim kapitalizm
Sosyalizm bir hata cennetidir
-Ahlak kime göre neye göre?
-Kendi paramı neden çalışmayana vereyim?
Daha neler neler yazılır buraya
Kendi paranı çalışmayana vermek gibi bişey yok
@Knowledgeable418 Kardeşim emekli maaşı nedir bana bi açıklar mısın? Veya ben çocuğumu özel okulda okutup hiç devlet hastanesine gitmesem bile fakirler için neden eğitim vergisi vereyim yada ben TRT izlemek istemiyorum ama neden koşu bandı alsam içinde radyo var diye TRT vergisi ödeyim devlet sadece güvenlik ve adaleti sağlamalı ve sadece bunun için vergi toplamalı
@@vzzld öncelikle emekli maaşı nın ne olduğunu biliyorum devletin belli süre çalışan insanlara çalışmaları karşılığında verdiği para diye açıklarım. Sosyelizmi savunan biri değilim kullanmadığım hizmetlere para ödemeyi bende doğru bulmuyorum sadece çalışmayana para vermek gibi bişey olmadığını söylemek istedim çünkü sosyelist bir toplumda çalişmama lüksün yok ayrıca sosyelizm alt sınıfları haklarını korumak için olduğun dan fakirler için eğitim vergisi gibi şeyler normal
@ alt sınıflar parasını doğru kullanamadığı risk almadan yatırım yapmadan hayat yaşadıkları için alt sınıflar bırak sürünsünler boşuma mı o kadar çalışıyoruz
@@vzzld zengin doğmak bu kadar basit diyorsun yani
Bence sosyalizm daha iyi
Zaten öyle
En iysi sosyalizim
Daha iyisi yok.
CCCP❤
@@pokemonculucario Bu nettir ve tartışılmaz
NASYONEL SOSYALİZM 😂
Ben bir marksistim. Marks'ın tüm kitaplarını okudum. Ve şunu söylemeliyim ki sorunsuz bir toplum neredeyse hiç olmadı. Ama bu sorunlar yalnızca kolektivizmle çözülebilir. Ben bu görüşün taraftarıyım.
İnsan insanın kurdudur kimsenin iddiası bir ütopya değil zaten sosyalist olmamızın sebebi zaten cennet vaadi değil mevcut sistemden daha iyi olacak olması
sosyalizm diyenler ne kafada aga ya boş yapmayın😂
Solidarist Korporatizm
Sorunun kapitalizm veya komunizmle alakalı olduğunu düşünmüyorum, ne de olsa ikisi de kağıt üzerinde en iyi sistem. Bence sorun toplumlarda ve yöneticilerde yani insanda, sürekli değişen ve gelişen ekonomilere ve toplumlara hiçbir zaman tek bir uygulama ile mudahale etmek doğru olmaz diye düşünüyorum. Benim görüşümü soracaksınız biraz daha kapitalizmden yanayım çünkü herkesin çalıştığı ve aklını kullandığı kadar kazanması daha doğru geliyor burada da iş devlete düşüyor. Devlet öyle politikalar izlemeli ki toplumun orta direği çökmemeli
Aynı bkun lajiverti ikiside kölelik
Kapitalizm her zaman en iyisidir islam dini de kapitalist bir dindir
Sonuna kadar kapitalizm
KAPİTALİZM LANETDİR
İnanılmaz yanlış bilgiler var. Siyasi ideolojiler 101 kitabı okunmalı
Öyle diyosun? 😅 Düzeltmelerini beklerim.
@@sproutstürkiye bir toplumda iki tane örgütlenme biçimi yok. kapitalizm ve sosyalizm ekonomik sistemler. elbette ideolojiler.
ne kadar ücret alınacağına çalışan karar verir denmiş. hoşuma gitti doğrusu. üretilen meta, ücretler fiyatlar vs serbestçe belirlenir derken pazar mekaniği tarafından denetlendiği söylenmemiş. "toplum için zenginlik" kısmı gerçekten allahlık. birey için zenginlik denmeliydi. her birey zenginleşmek için kasarsa toplumun geneli de dolaylı olarak zenginleşir iddiası olmalıydı.
sosyalizm işlerin yapılması için devlet yetkililerine güvenmez. sosyalizm üretim araçlarının üretenlerce yönetilmesi demektir. yani işçiler fabrikayı yönetir. bunun nasıl organize edileceğine dair 50 tane farklı fikir var. üretim ve dağıtımın merkezden yani devlet eliyle yönetilmesi sadece bunlardan biridir. tıpkı devlet eliyle otoriter kapitalizm örnekleri olabilrmesi gibi.
ne yapıp yapamayacağımız devletin düzenlemesi derken sovyet örneği kastediliyor herhalde. bunları teoriyle bir alakası yok. o oranın uygulaması. tıpkı amerikan devletinin teşvikleri sadece kendisine yakın gördüğü şirketlere vermesinin serbest piyasayla alakası olmaması gibi.
kapitalistlerin büyük şirketlerden korktuğu iddiasına nasıl cevap verebileceğimi bilmiyorum. kapitalizm zaten budur. ha iki çeşit kapitalizm vardır teorisine girdiysek, örneğin devlet yanında konuşlanarak pazar dışında kalan büyük sermaye ile görece serbestçe rekabet eden küçük bakkal kapitalizmi. saf rekabet olmadığı için ve daha bir çok sebepten dolayı bunların sağlanabilmesi mümkün değildir. bunlar artık iddia bile edilmiyor. kaldı ki pazarın serbestleşmesini zaten devlet sağlar. dolayısıyla illa bir sınır kalır. özetle büyük şirketler zaten kapitalizmdir. bunların da denetlenmesi, tekelleşmenin vs önüne geçilmesi gerekir. ki bu da rekabete aykırıdır aslında.
sosyalizmin temel vaadi eşitlik değildir. ilkokul seviyesinde hatalar artık bunlar. işçilerin fabrikayı yönetmesi dedik. eşitlik demedik. aradan patronu çektik dedik. kimin yaptığının ne kadar değerli olacağına üretenler karar verecek. herkes eşit değer üretti diye bir şey demek zorunda değiller.
sosyalist diktatörlük falan denmiş sağa sola. e kardeşim bu bilimsel ahlaka uygun bir tabir mi? diğer tüm kapitalist ülkelere de burjuva diktatörlüğü diyecek misin? ekonomik özgürlük falan denmiş. e güzel kardeşim o özgürlük sermaye sahibi tarafından kullanılıyor zaten. yani azınlık. işçinin istediği işi seçme özgürlüğü var gibi komiklerle gelmiycen herhalde. uzun kuyruklar falan kapitalist ülkede olmuyor mu yahu? bu nasıl bir taraflılıktır? biraz google yap. bir sürü düzgün video var youtubeda, oradan çarp.
özgürlük ve zenginliğin nedensellik bağının olmadığı kısmına bişey demiyorum. hakkını vereyim doğru yapmışsın. zaten singapur yeterli bir örnek. güney kore de aynı şekilde milletin kafasına vura vura zenginleşti. pisa ve gini vs endeksleri inanılmaz indirgemeci veriler ve işin özünü kaçırmaya sebep oluyor. birleşik arap emirlikleri baya insani gelişmiş örneğin. niye acaba? çünkü kölelik var.
taş devrinden başlayıp da bilmem kaç yüzyıllık sömürge geçmişi olan ve dünya pazarını domine eden ülkelere yetişemeyen diktatörlükler üzüldü doğrusu.
özetle, temel kavramlar düzgün öğrenilmeli. eğer belirli bir amaçla video hazırlandıysa eyvallah. ideolojik propagandadan bilimsel ahlak beklenmez.
Öncelikle eleştirilerini makul ve yerinde buldum ancak üslubun pek hoş değil, belli ki yanlı izlemişsin videoyu. Metanın pazar mekanikleri tarafından değerlendiriliyor oluşu fiyatı belirleyen kişinin üreten olduğu gerçeğini değiştirmez. Pazar mekaniği dediğin yapıyı da zaten o grup belirler. Toplumu oluşturan yapı taşının birey olduğunu burada videoda mı anlatalım, Allahlık olan bakış açın malesef. Sosyalizmin temel vaadi nereden bakarsan bak oraya varır :"Sosyalizmin temel amacı, insanın üretken kapasitesinin genişlemesinin toplumda özgürlük ve eşitliğin yayılmasının temeli olduğu görüşünden hareketle, kapitalizm ve önceki tüm sistemlere kıyasla daha ileri bir maddi üretim düzeyine ve dolayısıyla daha yüksek....." diye anlatılmış mesela Wiki'de bile. Şimdi onu da küçümsersin belki :) Devletin olmadığı yapı Komunizmdir, sosyalizm değil. Senin de söylediğin gibi 50 tane fikir var. Videoya öylesine yanlı yaklaşmışsın ki kanal hakkında en ufak bir fikrin olmadığı halde belirli bir amaçla yapıldıysa eyvallah diyerek töhmet altında bırakmışsın bizi. Bilimsel ahlak falan deyip bu yaptığının çok büyük ahlaksızlık olduğunun bile farkında olmayarak. İdeolojik propaganda görecek kadar önyargılısın. Videoyu izleyenlerin sosyalizmi kötü kapitalizmi iyi algılayacaklarını ima etmişsin sanırım. Enteresan harbiden. Bilimsel ahlak falan da fazla ileri sözler. Sen ütopik dünyanda kurduğun şekliyle değerlendirmişsin olayları, bizse somut delillere dayalı, uygulanan örnekleri inceleyerek ve temel tanımlar üzerinden bir video yapıp istatistikleri incelemişiz. Yani bilimsellikten uzak olan senin fikrin, görüşün, bizimki değil. Veriye dayalı hiçbir şey sunmayıp sadece kağıt üzerinde okuduğunla bilmişlik taslamışsın. Gerçek dünya öyle değil. Elbette kapitalizm de sosyalizm de kötüye kullanmaya açıktır, benim fikrim bu. Videoda da hiçbir fikri kötüleyici diğerini övücü tavır yok. Tekrar tekrar ama tarafsız bir gözle izlersen, yine sohbet eder, tartışırız.
Faşizm
karma bir sistem iyi bir fikir gibi duruyor
yok hocam
@ Ama her iki tarafında iyi yanları var sosyalizmde sosyal devlet eğitim eşitliği vs kapitalizmde özgürlük fırsatların genişliği vs birleştirince oh mis
en iyisi anarşizm
Islam Seriati
Aynen 😅
@ pp şaşırtmadı
Kapitalizm ❤
Bence Kapitalizm daha iyi
Şuan Türkiye'de kapitalizm lazım ancak öyle düzeliriz
Piyasayı serbest bırakmak, çok fazla müdahale etmemek gerektiğini bazı uzmanlar tavsiye ediyor aslında ülkemiz için. Tüm sorunlar tam kapitalist bir anlayışla çözülebilir mi ama emin değilim.
Kapitalizm zaten var
İslamizm iyidir ya
'şeriat' deniyor
@Godot-user he işte o iyidir ya
İsmet
İsmet ip getir.
@Opchapter967 a bende mi şehedat şerbetini içecem