Dikkatli / şüpheci izleyenler için sohbet sırasında kestiğimiz veya basitleştirmeye çalışırken yanlış anlamalara sebep olabileceğini düşündüğüm noktaları not düşmek istiyorum. En basit halini düzgün ifade edebilmek prensibi ile hareket etmek gerekiyor, hiçbir ön hazırlık olmayan bir sohbet sırasında da olsa bu sadeliğe doğru inemediğim için affola. * Günlük hayattaki enerjinin kimyasal bağlarda olduğunu söylemişim. Konuşma sırasında düşündüğüm canlılardı (ve bir zamanlar canlı olanlar). Tabi ki yerçekiminde ve elektrik ve manyetik alanlarda da enerji depolayabiliyoruz. * Bağlarda enerji depolamak tabiri de yanlış anlamaya meyilli. Çikolata veya dinamitte "depoladığımızı" söylediğimiz enerji aslında "içinlerinde" değil, bu yakıtların oksijen ile tepkimeye girdiklerinde ortaya çıkacak olan enerji. En sade halini örneklemek için su örneğini verebiliriz. Hidrojen ve oksijen gazları H-H ve O-O moleküllerinden oluşuyorlar. Tepkimeye girdiklerinde ise ortaya hepimizin bildiği üzere su molekülleri çıkıyor. H-H ve O-O bağlarının enerjisi, H-O-H bağlarından daha yukarıda olduğu için tepkime ile aradaki fark ısı olarak ortaya çıkıyor. (Bağlar bu anlamda enerji tutmuyorlar, tersine bağ yapmak ayrı ayrı duranların enerjilerini dışa atmalarını sağlıyor.) * Demirin füzyon işleminin enerji vermeye uygun olduğu en ağır çekirdek olduğunu söyledik. Daha ağır çekirdekler için ise yıldızların patlaması gerektiğini. Bu demir ve bir sürü başka çekirdeklerin de ana kaynağının yıldız patlamaları olmadığı anlamına gelmiyor. Bir de tabi nötron yıldızlarının çarpışması var, belki bir ara konuşuruz. * Elementlerin dünyada öbekler (örneğin madenler) halinde bulunuyor olmasının modellerinin ne kadar ayrıntılı olduğunu bilmiyorum. Ana hatlarıyla sıvı halindeki maddelerin kristalleşme sıcaklıkları ve yoğunluklarındaki farkların buna sebep verdiğini söyleyebiliriz. Jeoloji ve jeofizikçilerin uzmanlık konusu. Sadece doğruyu anlatmaya çalışmak yeterli değil, dinleyenin neyi nasıl anladığını da düşünerek ifadeler kurmak istiyorum. Ancak bu karşılıklı senaryosuz sohbet ortamı, yazılı anlatmak veya birebir konuşmak gibi olamıyor. Bu eksiklikleri hoş göreceğinizi umarım.
@@Erkcan hocam çok saçma bir soru olacak ama soluduğumuz hava içinde uranyum olabilir demiştiniz.Yani ben havayı soluduğumda demir uranyum bakır gibi atomları da mı solumuş oluyorum
@@mergen6115 Ağır elementler oldukları için ve azımsanmayacak bir kısmı hali hazırda başka elementlerle bileşik yaptıkları için çok çok az olacaklarını düşünüyorum. Ama evet olabilir. Bu sorun değil, düşünürsek kokusu aldığımız her maddeden de bir kısmını solumuş oluyoruz, diyelim pis kokulu bir umumi tuvalete gittiğimizde. Havada tonlarca zararlı olabilecek maddeler var, bunlarla beraber yaşıyoruz. Soru soluduğumuzun ne kadar çok olduğunda. Aslında kesin çizgilerin nasıl konması gerektiği veya konulup konulamayacağı, "burada hiç yok", "bu tamamen siyah", "atmosfer şu yükseklikte biter" gibi sözlerin sadece belli hassasiyette işe yarar modellerden öte olmadığı, bence bilimin insanı tevazuya adeta davet ettiği derslerinden biri.
"Olmaz öyle saçma .. " serisinin açık ara en zoru Erkcan hocanın işi. Bu konseptleri anlamak ve denli bir basitlikte youtube ortalama izleyicisine aktarabilmek büyük başarı. Tebrikler hocam.
Yahu ben ilkokul mezunu demirci cahil bir adamım ama nasıl bir büyüsü var ise İlker Panikligil'i neredeyse üç yıldır takip ediyorum sonunda evrenin sırrına doğru yolculuğumuz da başladı sınırıma geldiğimi düşünüyorum.
Erkan hocam mükemmel bir hoca, bir kişilik ve bir kardeştir benim icin. Kendisini Stanford'tan taniyorum ve oraya okumaya gittimde bana evini açıp beni misafir etmiştir, yedirmiştir içirmistir. Bu arada istenildigi takdirde bahsi gecen fosil yakitlar, petrol, gaz vs. hakkinda katki sunabilirim, kendim petrol jeologuyum. Saygilarimla
Hocam lise veya ortaokulda gördüğüm ancak zamanında bu kadar iyi anlayamadığım bilgileri o kadar güzel anlatıyorsunuz ki keşke okul zamanında da bu kadar ham bilgi vermek yerine basitleştirerek anlatılmaya çalışılsa... Fiziği gerçekten çok severdim ama bazı şeyleri gerçekten anlamadan anlamaya çalışmışız...
Erkcan hoca gibi Emrah Safa hoca gibi değerlerimiz olduğunu sayenizde görüyoruz İlker hocam başarılarınızın ve kaliteli videolarınızın devamını dilerim..
Erkcan Özcan'ı gördükçe mühendisliği bıraktığıma tam pişman olacakken benim Türkiye dışına çıkamayacağım aklıma gelip doğru karar verdiğim paradoksuna düşüp dururken bir yandan keyif aldığım bir konuyu izlemenin hazzını yaşıyorum; Teşekkürler FluTV ve Erkcan Özcan.
Bunca şey bilip, bizler gibi normal insanların yüzünü tebessüm ettirecek kadar tatlı tatlı anlatmak inanılmaz bir tevazu. Bence paha biçilemez. Sadece bunun için bile çok fazla teşekkürü hak ediyorsunuz. Hocalarımız ve Flu TV olarak.
10:25 fosil denince akla ilk hayvanlar geliyor ama aslında fosil yakıtları oluşturan canlılar çoğunlukla bitkiler ve bakteriler. genel olarak deniz canlıları petrol ve doğalgazı, kara canlıları ise kömürü ve doğalgazı oluşturuyor. dolayısıyla küçük bir alanda toplu ölümü gerektiren bir durum yok
Erkcan hocamızın eline ve ağzına sağlık. Bu kadar zor ve karmaşık olan konuyu bu kadar net ve basit anlatması gerçek bir bilim ustası olduğunu gösteriyor. Devamını beklerim. İlker hocamızda teşekkürler, bu platformu bizlere açtığı için.
Keyif ile izliyoruz. Bizim gibi amatörlere bile seslene bilmeniz ayrı bir meziyet. Hata ve eksikleri bildirenleri çok önemsemeden devam etmenizi rica ederim.
Hoca soruların hepsine iyi niyetle yanıt vermeye çalışarak "zayıf ama öğrenmeye istekli sınıfın" dersi sabote etmesine izin vermiş gibi:) Naçizane önerim video öncesinde kabaca da olsa bir soru cevap senaryosu hazırlanması. Evrendeki enerjinin kökenine dair çok güzel akan soru ve yanıtlar akla o anda gelen sorularla (çekiç, petrol çıra kıyası vs.) şarampole yuvarlandı:)
bir şey sormak için bile bir miktar bilgi gerekiyor. kilo verirken kalori mi yakıyorum, kalori yaktığım için mi kilo veriyorumu da sormayıver. adam ufkumu açıyor kaptırmış gidiyor, gelen soru bütün "enerjimi" aldı.
@Hile programları Değil. Ama şunu da ekleyebiliriz: kimi izotopları üretmek kârlı (finansal açıdan). Örneğin PET (pozitron ışınım tomografisi) için radyoaktif F18 izotopu, veya tiroid kanserinin tedavisinde kullanmak için I-131 izotopu gibi.
Erkcan Hoca Stanford PhD’li olup genç yaşına rağmen en yüksek H-index’e sahip Türk’tür. Zamanında ders aldığım ve fizik bilgisinin yanı sıra sevecen karakteri ve öğretmeyi sever doğasıyla her an yanına gidip bir şeyler sorabileceğiniz çok özel biridir. Muhtemelen çocuğu olduğunu düşündüğüm (üzerinden belki de 6-7 sene geçti, şimdi kocaman olmuştur) bir küçük çocuğa olan davranışlarından harika bir baba olduğu yönünde bir izlenim edinmiştim. Bu arada Erkcan Hoca’yı programa çıkarıyorsanız ona daha makul sorular sormalısınız.
Bir sosyolog olarak hocamı dinliyorum, kendisinden inanılmaz iyi bir sosyolog olurmuş. Anlatım tarzına bayılıyorum. Her seviyeden insanın anlayacağı seviyeye müthiş getiriyor. Keşke kendisinin gerçek hayata arkadaşı olabilseydim. 😊
Erkcan hocanın naifliğine, temiz kalbine, anlatım ve düşünce biçimine, diksiyonuna, saygısına, bilgisine, fiziğe olan aşkına, her bir şeyine hayranım. Hayatımda örnek aldığım nadir insanlardan biridir. Zaten ilgi alanım olan fiziğe beni daha da bağlamıştır. Hayallerimde bir gün onunla tanışmak var ve umarım bir gün bu mümkün olur. Bu yorumu yazmamın sebebi hocama olan sevgi ve saygımı ifade etmek, ona karşı önyargı, nefret besleyenler varsa bu önyargı ve nefretlerini kırmaktı. Umarım yorumumu görüp sevinir. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Sizi dinlemek hem çok bilgilendirici hem çok keyifli. Akademik anlamda bu kadar iyi bir insandan bu konuları bu kadar anlaşılır bir dille dinleyebilmek gerçekten bulunmaz nimet. Herkes izlemeli :)
SORU: 18:36 da bahsedileni doğru mu anladım teyit etmek istiyorum. Güneş'teki hidrojenlerin çarpışıp helyuma dönüşmesi sırasında çıkan enerji patlamaları sayesinde mi Dünya ısınıyor ve aydınlanıyor? Peki bu patlamalar nükleer patlama mıdır? Teşekkür ederim
Erkcan hocam harika anlatıyorsunuz. Bilimin temeline inip aslında bildiğimizi sandığımız kavramları detaylıca düşünmek daha da yeni şeyler keşfetmemize sebep oluyor. Çok teşekkürler.
küçük bir eklenti: fosile dönüşenler hayvandan ziyade bitki. Günümüzde ölen bitki fosile dönüşebiliyor mu? Hayır. Neden? Çünkü çürüyerek ekolojik döngüye giriyor. Geçmişte nasıl çürümedi de petrolleştiği ise evrimle alakalı. Hocamızın bahsettiği mega fauna (bitki) , onu çürütecek mikro-biyomdan çok daha önce evrimleşti. Bu yüzden "petrolleşecek" fırsatı bulabildi. Hocamıza ve flu tv ekibine selamlar
Merak ediyorum görüntü sekmeleri neden bu kadar fazla verilmiş. Montaj hatası mı? yoksa özellikle konuya dikkat hissi vermek için mi? Video baştan sona kadar CD çizilmiş de görüntüde kopmalar oluyor hissi uyandırıyor ve gözü yoruyor. Video editörünün dikkatine... @ErkcanOzcan Hocanın anlatımı mükemmel, bize fiziği ve bilimi sevdirdi, çok teşekkürler emeğinize sağlık.
Erkcan hocam'i tebrik ediyorum. Bisey anlatmaya calistikca ilk basamaga israrla geri donen sorulara ragmen gözyaşlarina hakim oldu. Atom enerjisi diye başlayip temel kimya biyoloji anlattirdiniz adama 15 dakika :)
sinemayla alakam yok ama ilkeri dinlemeyi sevdiğim için takip ediyordum, tarihi sevmem ama esg yi dinlemeyi seviyordum. erkan hocayı ve yalın alapayı hem dinlemeyi sevdim hem de konularını. kanalı seviyorum. süper nova sizinle olsun.
Erkcan Bey mükemmel bir bilim insanı ve bilim anlatıcısı. Her bilim insanları böylesi anlatsa üniversitelerimizin hepsi mükemmel olurdu galiba. (Elbette ki mükemmel hocalarımız var ama kötü olanların olduğunu da göz önüne almalıyız.)
17:32 bu bana bir yerden tanıdık geldi. Protonlar bn3 , esg ve ilker hozomuz. Herhalde mustafa 7 de nötron teyze. Erkcan hocamız sayesinde flu tv nin yapısını çözdük.
Çok güzel videoydu. Çünkü ben bir türküm ve izlemeden gelip yorum yaparım, önemli olan diğer beşerilerin dikkatini çekmektir. Aklımı çalıştırmak zor geliyor çünkü. nedense ironi yapasım geldi :d
Erkcan hocaya saygı duyuyorum çok net çok akıcı ve güzel anlatiyor Bir şey asla varsayım olarak oluşamaz bisekilde diyede var olamaz bunda bir ilim vardır bu ilimi anlamak yaratıcı bize bahşettiği kadar anlayabiliriz
Hiçbir hazırlık yapılmıyor, tamamı doğaçlama çekiliyor. Karşılıklı bir heyecan içerisinde. Yalnız sohbet 1 saate yakın sürüyor, en ilginç kısımlarını İlker Bey kesip birleştiriyor ve görsellerle besliyor.
Dikkatli / şüpheci izleyenler için sohbet sırasında kestiğimiz veya basitleştirmeye çalışırken yanlış anlamalara sebep olabileceğini düşündüğüm noktaları not düşmek istiyorum. En basit halini düzgün ifade edebilmek prensibi ile hareket etmek gerekiyor, hiçbir ön hazırlık olmayan bir sohbet sırasında da olsa bu sadeliğe doğru inemediğim için affola.
* Günlük hayattaki enerjinin kimyasal bağlarda olduğunu söylemişim. Konuşma sırasında düşündüğüm canlılardı (ve bir zamanlar canlı olanlar). Tabi ki yerçekiminde ve elektrik ve manyetik alanlarda da enerji depolayabiliyoruz.
* Bağlarda enerji depolamak tabiri de yanlış anlamaya meyilli. Çikolata veya dinamitte "depoladığımızı" söylediğimiz enerji aslında "içinlerinde" değil, bu yakıtların oksijen ile tepkimeye girdiklerinde ortaya çıkacak olan enerji. En sade halini örneklemek için su örneğini verebiliriz. Hidrojen ve oksijen gazları H-H ve O-O moleküllerinden oluşuyorlar. Tepkimeye girdiklerinde ise ortaya hepimizin bildiği üzere su molekülleri çıkıyor. H-H ve O-O bağlarının enerjisi, H-O-H bağlarından daha yukarıda olduğu için tepkime ile aradaki fark ısı olarak ortaya çıkıyor. (Bağlar bu anlamda enerji tutmuyorlar, tersine bağ yapmak ayrı ayrı duranların enerjilerini dışa atmalarını sağlıyor.)
* Demirin füzyon işleminin enerji vermeye uygun olduğu en ağır çekirdek olduğunu söyledik. Daha ağır çekirdekler için ise yıldızların patlaması gerektiğini. Bu demir ve bir sürü başka çekirdeklerin de ana kaynağının yıldız patlamaları olmadığı anlamına gelmiyor. Bir de tabi nötron yıldızlarının çarpışması var, belki bir ara konuşuruz.
* Elementlerin dünyada öbekler (örneğin madenler) halinde bulunuyor olmasının modellerinin ne kadar ayrıntılı olduğunu bilmiyorum. Ana hatlarıyla sıvı halindeki maddelerin kristalleşme sıcaklıkları ve yoğunluklarındaki farkların buna sebep verdiğini söyleyebiliriz. Jeoloji ve jeofizikçilerin uzmanlık konusu.
Sadece doğruyu anlatmaya çalışmak yeterli değil, dinleyenin neyi nasıl anladığını da düşünerek ifadeler kurmak istiyorum. Ancak bu karşılıklı senaryosuz sohbet ortamı, yazılı anlatmak veya birebir konuşmak gibi olamıyor. Bu eksiklikleri hoş göreceğinizi umarım.
Hocam bir de uranyum altından pahalı değil, uranyum son derece ucuz. Siz 235 izotopunu mu kastettiniz acaba?
evrenin para birimi olan enerji yoğunluğu açısından bakarsak pahalı (yoğun enerjili) dediniz sanırım. biraz karışık olmuş.
@@iyilikpenisi Çok teşekkürler, doğru bir uyarı.
Plütonyum veya kaliforniyum gibi örnekler daha iyi olurdu.
@@Erkcan hocam çok saçma bir soru olacak ama soluduğumuz hava içinde uranyum olabilir demiştiniz.Yani ben havayı soluduğumda demir uranyum bakır gibi atomları da mı solumuş oluyorum
@@mergen6115 Ağır elementler oldukları için ve azımsanmayacak bir kısmı hali hazırda başka elementlerle bileşik yaptıkları için çok çok az olacaklarını düşünüyorum. Ama evet olabilir. Bu sorun değil, düşünürsek kokusu aldığımız her maddeden de bir kısmını solumuş oluyoruz, diyelim pis kokulu bir umumi tuvalete gittiğimizde. Havada tonlarca zararlı olabilecek maddeler var, bunlarla beraber yaşıyoruz. Soru soluduğumuzun ne kadar çok olduğunda.
Aslında kesin çizgilerin nasıl konması gerektiği veya konulup konulamayacağı, "burada hiç yok", "bu tamamen siyah", "atmosfer şu yükseklikte biter" gibi sözlerin sadece belli hassasiyette işe yarar modellerden öte olmadığı, bence bilimin insanı tevazuya adeta davet ettiği derslerinden biri.
"Olmaz öyle saçma .. " serisinin açık ara en zoru Erkcan hocanın işi. Bu konseptleri anlamak ve denli bir basitlikte youtube ortalama izleyicisine aktarabilmek büyük başarı. Tebrikler hocam.
aynen yoksa entropi kanunu newton fiziginde çat diye açıklar basit şekilde.
Adam fizik profesörü hocam
Çok güzell lütfen Erkcan hocamızı daha çok görelim.
Erkan hoca çok sevimli. Bilimin böyle gülen yüzlere ihtiyacı var. Çok güzel insan
*Erkcan Hoca
Yahu ben ilkokul mezunu demirci cahil bir adamım ama nasıl bir büyüsü var ise İlker Panikligil'i neredeyse üç yıldır takip ediyorum sonunda evrenin sırrına doğru yolculuğumuz da başladı sınırıma geldiğimi düşünüyorum.
Ooo hüda-par’lı mısın ganqa
Kanıtlanmış şeylerden bahsediyorlar çoğu kanıtlı yani.
Sen cahil değilsin.
Bayılıyorum erkcan hocamızın anlatımına. Bu içerik için herkese teşekkür ederim, lütfen devamı olsun.
1
Bir fizik öğretmeni olarak enerjiye dair izlediğim en iyi videolardan birisiydi. Ağzınıza sağlık.
Erkan hocam mükemmel bir hoca, bir kişilik ve bir kardeştir benim icin. Kendisini Stanford'tan taniyorum ve oraya okumaya gittimde bana evini açıp beni misafir etmiştir, yedirmiştir içirmistir. Bu arada istenildigi takdirde bahsi gecen fosil yakitlar, petrol, gaz vs. hakkinda katki sunabilirim, kendim petrol jeologuyum. Saygilarimla
Boğaziçi fizik dörtlüsü neden aktif değil Erkcan Hocam.
Qoyil qoldim👏👏👏, bizni O'zbekistondayam shunaqa fizik olimlar bo'seydi🤲
Hocam lise veya ortaokulda gördüğüm ancak zamanında bu kadar iyi anlayamadığım bilgileri o kadar güzel anlatıyorsunuz ki keşke okul zamanında da bu kadar ham bilgi vermek yerine basitleştirerek anlatılmaya çalışılsa... Fiziği gerçekten çok severdim ama bazı şeyleri gerçekten anlamadan anlamaya çalışmışız...
Erkcan hoca gibi Emrah Safa hoca gibi değerlerimiz olduğunu sayenizde görüyoruz İlker hocam başarılarınızın ve kaliteli videolarınızın devamını dilerim..
Yine harika bir video. Erkcan hocayla daha fazla bölüm çekin lütfen :)
Hocam sizin gibi Fizik öğretmenim olsa şuan fizik bölün de okuyordum herhalde. Çok iyi anlatıyorsunuz :)
Erkcan Özcan'ı gördükçe mühendisliği bıraktığıma tam pişman olacakken benim Türkiye dışına çıkamayacağım aklıma gelip doğru karar verdiğim paradoksuna düşüp dururken bir yandan keyif aldığım bir konuyu izlemenin hazzını yaşıyorum; Teşekkürler FluTV ve Erkcan Özcan.
Bunca şey bilip, bizler gibi normal insanların yüzünü tebessüm ettirecek kadar tatlı tatlı anlatmak inanılmaz bir tevazu. Bence paha biçilemez. Sadece bunun için bile çok fazla teşekkürü hak ediyorsunuz. Hocalarımız ve Flu TV olarak.
10:25 fosil denince akla ilk hayvanlar geliyor ama aslında fosil yakıtları oluşturan canlılar çoğunlukla bitkiler ve bakteriler. genel olarak deniz canlıları petrol ve doğalgazı, kara canlıları ise kömürü ve doğalgazı oluşturuyor. dolayısıyla küçük bir alanda toplu ölümü gerektiren bir durum yok
16:59 ahaha "Hoca bizi ezdi" :) ezecek tabi, çekiçle atom patlatabilir miyiz diye soruyorsunuz ne desin adam :))
Erkcan hocamızın eline ve ağzına sağlık. Bu kadar zor ve karmaşık olan konuyu bu kadar net ve basit anlatması gerçek bir bilim ustası olduğunu gösteriyor. Devamını beklerim. İlker hocamızda teşekkürler, bu platformu bizlere açtığı için.
Muhteşem...😍lütfen şöyle temel bilim videoları gelsin. Biyoloji, kimya da yaparsanız çok güzel olur
Enerji - para analojisi çok güzeldi, sadece kavramları değil kavramların nasıl anlatılacağını da öğrettiğiniz için teşekkürler hocam
Keyif ile izliyoruz. Bizim gibi amatörlere bile seslene bilmeniz ayrı bir meziyet. Hata ve eksikleri bildirenleri çok önemsemeden devam etmenizi rica ederim.
Ba yıl dım! Bu kadar keyifli bilim anlatan bir içerik daha önce hiç görmemiştim. Ağzınıza sağlık. Saygılar, sevgiler.
Hoca soruların hepsine iyi niyetle yanıt vermeye çalışarak "zayıf ama öğrenmeye istekli sınıfın" dersi sabote etmesine izin vermiş gibi:) Naçizane önerim video öncesinde kabaca da olsa bir soru cevap senaryosu hazırlanması. Evrendeki enerjinin kökenine dair çok güzel akan soru ve yanıtlar akla o anda gelen sorularla (çekiç, petrol çıra kıyası vs.) şarampole yuvarlandı:)
Aynen konu dagilmis biraz bu sefer. Birde turuncu kiyafet daha iyiydi hocam
bir şey sormak için bile bir miktar bilgi gerekiyor. kilo verirken kalori mi yakıyorum, kalori yaktığım için mi kilo veriyorumu da sormayıver. adam ufkumu açıyor kaptırmış gidiyor, gelen soru bütün "enerjimi" aldı.
Hızlandırılmış fizik dersi gibi. Bayıldım bu formata. Sefa hocadan sonra alıştık bu hıza. Devamını bekliyoruz.
Erkcan Hocam aynı Doofenhmirtz ' e benziyor.
3 eyalet bölgesini ele geçirmeye çalışan Doofenshmirtz
Lanet olsun sana ornitorenk Perry
@@anvard
Üç eyalet değil, Flutv'yi ele geçirmeye çalışacağım. :-p
Deneyleri de çık çık çık diye yapıyorum zaten. :-)
18:40 Bütün "dublaja" rağmen, yüksek başşış diye ağzımdan da kaçmış. Bütün ipuçlarını saçmışız ya.
@Hile programları Değil. Ama şunu da ekleyebiliriz: kimi izotopları üretmek kârlı (finansal açıdan). Örneğin PET (pozitron ışınım tomografisi) için radyoaktif F18 izotopu, veya tiroid kanserinin tedavisinde kullanmak için I-131 izotopu gibi.
güzel sorular soramamışsınız ama hoca gayet güzel açıklamış gene de. güzel video.
Nötron teyze 💙
Hocam ne güzel anlatıyorsunuz sağlık sıhhat huzur ve heves içinde yaşayın. 🌹
Erkcan Hoca Stanford PhD’li olup genç yaşına rağmen en yüksek H-index’e sahip Türk’tür. Zamanında ders aldığım ve fizik bilgisinin yanı sıra sevecen karakteri ve öğretmeyi sever doğasıyla her an yanına gidip bir şeyler sorabileceğiniz çok özel biridir. Muhtemelen çocuğu olduğunu düşündüğüm (üzerinden belki de 6-7 sene geçti, şimdi kocaman olmuştur) bir küçük çocuğa olan davranışlarından harika bir baba olduğu yönünde bir izlenim edinmiştim. Bu arada Erkcan Hoca’yı programa çıkarıyorsanız ona daha makul sorular sormalısınız.
Bir sosyolog olarak hocamı dinliyorum, kendisinden inanılmaz iyi bir sosyolog olurmuş. Anlatım tarzına bayılıyorum. Her seviyeden insanın anlayacağı seviyeye müthiş getiriyor. Keşke kendisinin gerçek hayata arkadaşı olabilseydim. 😊
İlker hoca nokta atışı yapıyor sorularda Erkcan hoca da bir o kadar açık ve basit anlatıyor cevabı. Aldığım hazzın tarifi yok. Sanat resmen sanat.
Erkcan hocanın naifliğine, temiz kalbine, anlatım ve düşünce biçimine, diksiyonuna, saygısına, bilgisine, fiziğe olan aşkına, her bir şeyine hayranım. Hayatımda örnek aldığım nadir insanlardan biridir. Zaten ilgi alanım olan fiziğe beni daha da bağlamıştır. Hayallerimde bir gün onunla tanışmak var ve umarım bir gün bu mümkün olur. Bu yorumu yazmamın sebebi hocama olan sevgi ve saygımı ifade etmek, ona karşı önyargı, nefret besleyenler varsa bu önyargı ve nefretlerini kırmaktı. Umarım yorumumu görüp sevinir. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Eski videoların altındaki yorumlara ancak arada göz atabiliyorum. Ama bunu okudum ve sevindim. Teşekkürler. :-)
Ne güzel bir kanaldır bu, Erkcan hocamız muhteşem, çok keyif aldım. Teşekkürler.
müthiş güzel, basitleştirilmiş örnekler hocamıza sevgiler, saygılar👏
Sizi dinlemek hem çok bilgilendirici hem çok keyifli. Akademik anlamda bu kadar iyi bir insandan bu konuları bu kadar anlaşılır bir dille dinleyebilmek gerçekten bulunmaz nimet. Herkes izlemeli :)
Flu TV her seferinde kendini asiyor ve bizi daha cok bagliyor..Ellerinize saglik.
Nükleer santraller caiz midir hocam
Ya Erkcan Hoca ne kadar yakışıyor kameraya, ne güzel konuşuyor, saatlerce konuşsa dinleyeceğim.
Turkce kaynak olarak youtube'un uzak Ara en guzel kanali. Lutfen devam edin
Erkcan hoca hem çok güzel anlatıyor hemde çok alakalı örnekler veriyor bu serinin Erkcan Hocayla devamını dilerim
Erkcan Hoca'nın sesi çok güzel... dinlerken uyuyakalmak istiyorum, adeta bir terapi.
Bu seri ve Erkcan hocanın açıklayıcı anlatımı ile kafamızla olusan benzer soruları soruyor olmanız çok güzel. Teşekkür ederim :)
SORU:
18:36 da bahsedileni doğru mu anladım teyit etmek istiyorum. Güneş'teki hidrojenlerin çarpışıp helyuma dönüşmesi sırasında çıkan enerji patlamaları sayesinde mi Dünya ısınıyor ve aydınlanıyor? Peki bu patlamalar nükleer patlama mıdır?
Teşekkür ederim
Çok güzel anlatmış hocamız. Ağzına sağlık..
Süpersiniz ya bir tane bile reklam yok videoya tıkladığım gibi o açılış jeneriğini duyuyorum.
Hocam uranyumdaki çekirdekler gibi Flu Tvde yer alan yalın,esg,erkan ve diğer hocalarım inşallah protonlar gibi hep bir arada kalırsınız.😊
Erkcan hocam harika anlatıyorsunuz. Bilimin temeline inip aslında bildiğimizi sandığımız kavramları detaylıca düşünmek daha da yeni şeyler keşfetmemize sebep oluyor. Çok teşekkürler.
Erkcan hoca çok sabırlı, bukadar saçma sapan sorulara usanmadan cevap veriyor.
resmen kanalın seviyesini daha da yükseltti erkcan hoca , harika
küçük bir eklenti: fosile dönüşenler hayvandan ziyade bitki. Günümüzde ölen bitki fosile dönüşebiliyor mu? Hayır. Neden? Çünkü çürüyerek ekolojik döngüye giriyor. Geçmişte nasıl çürümedi de petrolleştiği ise evrimle alakalı. Hocamızın bahsettiği mega fauna (bitki) , onu çürütecek mikro-biyomdan çok daha önce evrimleşti. Bu yüzden "petrolleşecek" fırsatı bulabildi. Hocamıza ve flu tv ekibine selamlar
Erkcan hocanın anlatımı ve konunun içine insanı çekişi gerçekten harikulade.. 🖤
Of şu an o kadar mutluyum ki, iyi ki Erkcan Hoca gibi biri var ve bizimle tanıştırdınız sayın FluTv. O ne mükemmel bir enerji açıklamasıydı ya!
Merak ediyorum görüntü sekmeleri neden bu kadar fazla verilmiş. Montaj hatası mı? yoksa özellikle konuya dikkat hissi vermek için mi? Video baştan sona kadar CD çizilmiş de görüntüde kopmalar oluyor hissi uyandırıyor ve gözü yoruyor. Video editörünün dikkatine... @ErkcanOzcan Hocanın anlatımı mükemmel, bize fiziği ve bilimi sevdirdi, çok teşekkürler emeğinize sağlık.
Flu TV'nin bu serisi RUclips içerikleri içerisinde en sevdiğim en keyifle izlediğim içerik, emeği geçen herkese çok teşekkür..
Fiziğin neden bu kadar önemli olduğunu çok tatlı anlatıyorsun. Teşekkürler bu kadar nefret ettiren varken sevdirdiğin için...........
Mükemmel bir sohbetti, umarım sizi burada daha çok dinleme fırsatımız olur hocam.
hocamın enerjisi çok yüksek. bir de sesi tam türkçe dublajda kullanılan bir sese neredeyse tıpatıp benziyor. Olmaz ölye saçma şey diyesim geliyor
Yekta Kopan :)
@@kmimarlik Buz Devri - Sid :)
Bu hocamiz Jim Carrey'i seslendiren kişi mi ? 😅😂😂 Kulağı tirmaliyan ama aynı zamanda da pozitif enerjiye sahip bir frekans . Çok enteresan.
Kralın programa noldu hocam bi de Yalın hocanın program da bayadır yok
Ben de çok bekliyorum yalın alpayi. Çareyi ekoturkteki programlarını izlemekte buldum. Deneyebilirsiniz. :)
Flu Tv önemli işler yapıyor. Lütfen devam.
BOMBA başlıklar:
1. Kilo alırken aldığım enerji ile verirken verdiğim enerji aynı mı?
2. Nötron TEYZE
:) Bu kadar mı güzel kafa açılır. Harika! \o/
Hoca beni büyülüyor resmen lütfen daha sık video gelsin kendisiyle
Müthiş bilgiler ya.. çok teşekkür ederiz 😊
Hocamızdan başka videolar da bekliyoruz inşAllah 😊
Erkcan hocam'i tebrik ediyorum. Bisey anlatmaya calistikca ilk basamaga israrla geri donen sorulara ragmen gözyaşlarina hakim oldu. Atom enerjisi diye başlayip temel kimya biyoloji anlattirdiniz adama 15 dakika :)
erkcan hocayı türkçe dinlediğimiz için şanslıyız ve ilker canikligil iyi ki varsın
en sevdiğim seri ağzınıza sağlık hocam
Allah RAZI olsun, ALLAH sizden 1000 kez RAZI olsun. iyiki VARSINIZ. !
Çocuklar çok şanslısınız, bizim hocalarımız bu hocamızın yanından geçemez
Bir şeyi öğretmek istiyorsan sevdir ve meraklandır. Süpersiniz
Boşluğuma geldi kahkaha attım "hiç mi yok?" sjsj
11:00 sorunun cevabı planktonlar üst üste birikiyor petrol oluyor. eski ağaçlar üst üste birikiyor kömür oluyor
bu seri devam etmeli çok başarılı bir anlatım olmuş . en anlaşılır bu kadar anlatılabilirdi.
Nükleer enerji kısmı dışında bilmediğim bir şey nerdeyse duymadım ama sorular ve hocamızın yanıtlarını dinlemek çok zevkli umarım daha sık görürüz
Erkcan hocamız hep anlatsın, FLU TV'miz hep var olsun!
Hocamla yeni bölümler gelsin lütfen eski bölümleri tekrar izliyoruz.
Adam ne güzel anlatıyor ya Helal olsun
Flu Tv'yi tek kelime ile anlat dediler. Durdum ve dedim ki "Mükemmel!"
Adam o kadar dolu ki saçma sapan soruya bile mantıklı cvp vermeye çalışıyor .
Güzel bilgilendirici bir video olmuş teşekkürler.
Hocamıza saygılar.Umarım bu platformda daha çok görürüz.
sinemayla alakam yok ama ilkeri dinlemeyi sevdiğim için takip ediyordum, tarihi sevmem ama esg yi dinlemeyi seviyordum. erkan hocayı ve yalın alapayı hem dinlemeyi sevdim hem de konularını. kanalı seviyorum. süper nova sizinle olsun.
Hocamız acayip tatlı ve sempatik . Bir tarihçi olarak bu serinin her videosunu çıktığı anda zevkle izliyorum .
Erkcan hocanın yayınlarını resmen elimde kağıt kalemle not alarak dinliyorum👏👏👏👏
Aşığım bu seriye Allah razı olsun Erkcan hoca gibi birinin anlatımına açmışım aç.
Erkcan Bey mükemmel bir bilim insanı ve bilim anlatıcısı. Her bilim insanları böylesi anlatsa üniversitelerimizin hepsi mükemmel olurdu galiba. (Elbette ki mükemmel hocalarımız var ama kötü olanların olduğunu da göz önüne almalıyız.)
Umarım fizikte simetri konusunu daha sonraki bölümlerde daha ayrıntılı incelersiniz.
youtubeda yıllardır izlediğim videolar arasında ilk 10a kesin girer. Süperdi. Lüfen devam edin...
Erkcan hoca ile daha uzun ve sık söyleşiler görmek istiyoruz.
Yazı stilini ve yerini de programın naifliğine uygun yapmışlar. Böyle ince şeyler çok hoşuma gidiyor.
17:32 bu bana bir yerden tanıdık geldi. Protonlar bn3 , esg ve ilker hozomuz. Herhalde mustafa 7 de nötron teyze. Erkcan hocamız sayesinde flu tv nin yapısını çözdük.
Çok tatlı adam bulmuşsunuz. Malum kişiye anlatır gibi anlattı.
Çok güzel videoydu. Çünkü ben bir türküm ve izlemeden gelip yorum yaparım, önemli olan diğer beşerilerin dikkatini çekmektir. Aklımı çalıştırmak zor geliyor çünkü.
nedense ironi yapasım geldi :d
Çok değerli, çok kıymetli bir paylaşım.Ağzınıza sağlıkm
Fizik böyle anlaşılır anlatılırsa sevilirmiş aslında, çok güzel bir seri
güzel anlattığınızı düşünüyordum.. ama "deneyi çıkçıkçık yapıyoruz" demenizden sonra çooook güzel anlattığınızı düşünür oldum :)
Erkcan hocaya saygı duyuyorum çok net çok akıcı ve güzel anlatiyor
Bir şey asla varsayım olarak oluşamaz bisekilde diyede var olamaz bunda bir ilim vardır bu ilimi anlamak yaratıcı bize bahşettiği kadar anlayabiliriz
Harika bir video olmuş hocam ağzınıza sağlık. Çok keyif aldım.
Erkancan Hocamızla yaptığınız bu seri harika umarım uzun zaman devam eder çünkü hiçbirini kaçıracağımı sanmıyorum
Kesin çalışıyorlar bu sorulara başta, hep böyle guzel sorular soruyor olamazlar:)
Hiçbir hazırlık yapılmıyor, tamamı doğaçlama çekiliyor. Karşılıklı bir heyecan içerisinde. Yalnız sohbet 1 saate yakın sürüyor, en ilginç kısımlarını İlker Bey kesip birleştiriyor ve görsellerle besliyor.
Daha cok erkcan ozcan gelsin
Ya daha çok bölüm yapın gözünüzü seviyim