Bu videomuzda ifade etmek istediğim ama sohbet sırasında yeterince berrak ve net bir şekilde söylemediğim bir kaç husus var. * Öncelikle belki de fark ettiğiniz üzere, çekimden önceki gece uykusuz kalmamın ve gün boyunca koşuşturup çekime gelmemin de etkisiyle, videonun baş kısmında "enerjim" düşük. Bu performansımı düşürüyor, ancak ilerledikçe beynime kan gitmeye başlıyor. * Az önceki içinde "enerji" sözcüğü geçen cümle aslında çok da iyi bir örnek olarak sohbette kullanılabilirdi. Enerji bilimsel açıdan tanımı net bir kavram, ki daha önceki videolarda bu kavramdan söz ettik. Ancak gündelik hayatta enerji sözcüğünü o tanımın çok dışında da kullanabiliyoruz. Çok yorulmuş çocuklarım apartman merdivenlerinden tırmanırken, ellerinden tutup haydi size enerji vereyim diyebiliyorum mesela. Tabi ki fiziksel olarak bir enerji aktarmıyorum o sırada, moral aşılıyorum. Videoda sözünü ettiğimiz bilim insanlarının kullandıkları sözcüklerin yanlış anlaşılabilmesi de böyle olabiliyor. * İnsan olarak her birimiz hayatımızın farklı evrelerinde farklı arayışlar içerisinde oluyoruz. Bu arayışlar sırasında farklı farklı felsefi pozisyonlarımız, inanışlarımız oluyor. İnsanların başkalarına "Şuna inan, buna inanma" tarzında şeyler söylemesinin saygısızca olduğu kanaatindeyim, ayrıca karşısındakini soğutan verimsiz bir yöntem. Çekimden ve iki kahveden sonra enerjim yerine gelip bu noktayı bu berraklıkla ifade edemediğim için cidden hayıflandım. * Videoda vurgulamak istediğim şu: neye inandığımız kendi kişisel tercihlerimiz, ancak bunların sahte bir bilim görüntüsü altında sunulmasına karşıyım. Çocuklarımın elini tuttuğumda moral vermenin ötesinde elimden bir büyü gücünün onların kaslarına ATP getirdiğini iddia edenler olursa, bilimsel olarak yanlışlanabilir bir iddiada bulunuyorlar. İşte böylesi durumlarda bilim bize çok tartışmasız bir şekilde yanıtlar verebiliyor. Bilimin ana amacı sürekli daha az yanlışa gitmek olduğu için, geçmişinde bir çok örnek olabilecek yanlış var ve biz bu sayede kimi iddiaların o elimizdeki yanlışlardan olduğunu görebiliyor ve rahatlıkla aynı hatalara düşmekten kendimizi kurtarabiliyoruz. Bu arada son paragrafın ikinci cümlesinde "büyü gücü" yerine "enerji" sözcüğünü kullansaydım da gerçekte olan ya da olmayan değişmeyecekti, ama cümle daha bir havalı, daha bir inandırıcı olacaktı. Bunu yapanlara prim vermemek gerekir diye düşünüyorum. Son olarak, kuantum gerçekten çok geniş bir konu. Bu videoda beklediğiniz kimi soruları duyamamış olabilirsiniz. Daha sonra bu konuya tekrar dönmek üzere, kusura bakmamanızı ümit ederim.
7:50 Bir de bilimsel açıdan çok önemli bir kötü benzetmem var videoda. Renkler kuantize gelmiyorlar, herhangi bir renkte gelen ışığın enerjisi kuantize geliyor. Bu videoya bakarak kara cisim ışımasının hesabını deneyecek olan yoktur herhalde ama içime cidden sinmedi. Basitleştirmeye çalışırken sonradan kolaylıkla yanlış anlamalara sebep verecek şekilde yapmamak lazımdı. Bunun için cidden üzgünüm. Tekrar çekmeyi bile önermiştim aslında, ancak çok uzamasın diye vazgeçtik.
@@Erkcan Hocam siz rahat rahat anlatin, önemli olan düsünme tarzinizi , bilime bakisinizi yansitmaniz. Cok tesekkür ediyorum bu videolarda yer aldiginiz icin. Ayrica yorumunuzla düzeltme ve derinlik katmaniz, isinize olan sayginizi gösteriyor. Mis gibi bilim insanisiniz , sizi uzaktan öpüyorum :)
@@Erkcan İyi ki varsınız. Keşke üniversitede sizin gibi bir hocam olsaydı. Birkaç dangalağın elinde yarım eğitim aldık. Ne olduğunu hiç anlamadığımız bizim için harften ibaret sabitler, "maddenin en küçük yapı taşı atomdur" gibi ezberletilmiş ifadeler... Hep bir şeylerin yanlış gittiğini bilmenize rağmen mecbur okuyup bitiriyorsunuz.
@@Erkcan hocam gündelik hayatı 150 200 kelimeyle yaşıyoruz maalesef ama sizin gibi insanlardan Allah razı olsun quantityden daha güzel anlaşıldı emeklerinize minnettarız hocam
Açılış reklamlarını atlamadan izliyorum, o esnada beğeniyorum, sonra RUclips Red APK'ya geçiyorum :) Arakadaş bu ülkede kaliteli bir şey bulmak, çölde su bulmaktan zor, onun için çok çok kıymetli!
Fen lisesinde okudum formulleri ezberleyerek yaptığımız işlemlerin ne demek olduğunu bu videolar sayesinde anlamaya başladım. Okullarımızda bilime dair birşey öğretilmiyormuş.
Seninle aynı durumdayım fizikten en düşük 93 almıştım 11. Sınıfta fen lisesi özel müfredatına başlayınca ama şu videolarda anladığım kadar fiziği fen lisesinde anlamadım.
"Köpeğinize kuantum fiziğini nasıl anlatırsınız " diye bir popüler bilim kitabı okumuştum bu video ile de pekişti kuantum ile ilgili ogrendiklerim çok keyif alarak izledim 👏👏👏👏👏👏👏👏👏
@@cmdr.shepard Feynman'ın "I think I can safely say that nobody understands quantum mechanics" yani "sanıyorum quantum fiziğini anlayan kimse yoktur diyebilirim" diye de bir sözü var :D Çünkü gerçekten sağduyudan çok uzak birşey ve sanırım battal boy matematiğe başvurmadan ancak böyle anlatılabiliyor. Ben Feynman'ın quantum fiziği konusunda verdiği dersleri derledikleri bir kitaba başlamıştım fakat çok ilerleyemeden bıraktım, gerçekten efor istiyor.
O adam'ın kapasitesinin yetmediğiniden olabilir mi,? Çünkü gerçeği kabullenmeyip, sürekli madde ile anlatmaya çalışıyor... Quantum fiziği'nin asıl ortaya çıkma sebebi, maddenin arkasında ki, sır'dı. Elin gavuru kabullendi madde olmayanın, maddeye etkisini, ama bizde halen, lise dersi gibi ders veriyor. Sebep ne biliyormusunuz ; çünkü Quantum fiziği tamamen Allah'ın varlığını belgeleriyle bilim ile kanıtlayıp ortaya koydular. Orada ki bilim adamlarının kaçacağı hiç bir yer kalmadı. Yani abicim Avrupa insanının islama yönelmesi, burada ki müslümanlardan etkilenipde Müslüman olmuyorlar. Evet bir parça var. Hatta Avrupalıların; muslumanların hangisinin dinin emrlerine uygun yaşıyor, yaşamıyor bunu biliyor. Ama herseyden önce, dinini yaşayan bir bireye daha saygılı davrandığını çok iyi biliyorum. Çünkü içerisindeyim. Eğer isterseniz. Daha gerçekçi Quantum fiziği sohbet video adresi veririm. Selamlar
İlker inanılmaz ya. Bilgisiz olduğu konularda o kadar doğru sorular soruyor ki, tam “hocam güzel anlatıyor ama kesin konu anlaşılmayacak çünkü mevzu şuraya gelmeyecek” derken “peki ışığı farklı yapan ne?” gibi sonraki chapter’ın başlığı bir soru geliyor. Bu yetiye sahip bir tek Joe Rogan’ı tanıyorum, İlker Canıklıgil Türkiye’nin Joe Rogan’ıdır afsdfs
Böyle programlarla muasır medeniyetler seviyesine çıkarıyorsunuz bizi, gençlerde o merak kıvılcımını uyandırmak günümüzde okullarda verilen 20 yıllık eğitimlerden daha değerli. Devamının gelmesi dileğiyle teşekkürler Erkcan ve Yönetmen Bey.
30 dakika böyle konuları aktarmak için çok çok ufak farkındayım ama sohbeti öyle güzel, akıcı götürüyorsunuz ki insan hayret ediyor. Tüm emeği geçenler çok kralsınız
Flu TV'nin diğer videolarında da pek çok 'cut' yani atlama görüyoruz ancak bu videoda biraz daha fazla atlama kullanılmış gibi. İlker Hocam acaba kurguyu yaparken, evrenin sürekli akış halinde değil de kesikli olduğuna vurgu yapmak için mi videoyu bu kadar kesip biçti diye düşünmedim değil. İzlerken biraz yordu açıkçası, biz 5 duyu organımızla her şeyi akıyor gibi görmeye çok alışmışız hojamm.
Bu çok kötü. İnsanın dikkatini dağıtıyor ve aktarılanları algılamasını/anlamasını zorlaştırıyor. Görüntüye bakmayıp, sadece dinlemeyi denedim, sonuç değişmedi. Seslerdeki kesiklik de rahatsız edici, algılamayı zorlaştırıcı. Gerçekten çok kötü.
28:02 hoca çok güzel dedi. aklıma direkt house of cards'daki "lean not on your own understanding" repliği geldi. hatta tüm video boyunca en çok anlatmaya çalıştığı şeylerden biri de bu.
Erkcan Hoca'yı konuşurken daha az bölseniz ve o bir meseleyi anlatırken başka bir konuya atlamasına neden olmak yerine o meseleyi ve hikayesini derinleştirmeye çalışsanız çok güzel olurdu. Neredeyse her şey yarım kaldı. Erkcan Hoca'ya rağmen, farklı bir şeyler öğrenebilmek anlamında çok verimsiz ve yüzeysel bir içerik olmuş bu sebeple. Yine de teşekkürler.
Soru ne olursa olsun bak çok güzel bi yere değildin tarzındaki kibar karşılayışa bayıldım Örnek: nil nasıl yukarı akar diye bi goygoy geçiyor hocanın tepkisi iu 26:08
Modern Fizik dersini Erkcan Hoca'dan alma fırsatım olmuştu ve aslında bir dönemlik dersin güzel bir özetini yapmış hoca. Keyifli bir 30 dakikaydi, teşekkürler.
Herhangi bir okul veya üniversiteden mezun pek çok kişinin, eğitim süreci boyunca, okudukları kurumun vermeyi iddia ettiği bilgi ve bakış açısını alamamış biri bunu bu 30 dk.'da alabilir. Gerçek bilim insanı olmak, açık ve karşılıksız olarak anlaşılır şekilde ifade edebilmek bu olsa gerek. Hocam, harikasınız...
Arkadaşlar seçtiğiniz konular harika, anlatım güzel ancak şu aradaki boşlukları kesip aldığınız için çok hızlı gidiyor konuşmalar. Hala alışamadım buna. Evren kesiksiz bir süreklilikle akmıyor, bırakın konuşmalardaki kesiklik de kalsın :) emeğinize sağlık.
Bence mükemmel örnek gerçekten de. Hocanın zamanın temel birimi var mı, ya da zaman da kesintili mi diye tarif ettiği şey. Sanırım bunun cevabını bilmiyoruz şu anda. Yani zamanın en küçük birimi diye birşey var mı, yok di mi? (bölümden sonra kafa gitmiş :))
Hoca fiziğin sanat formuna kavuşmuş hali, Bence hoca anlatmak isteyipte anlatamadığı şeyleri tepkileri ve jestleriyle anlatıyor, bunları kelimelerle anlatmaya çalışsa bu kadar etkili olmayabilir ama bu durumun oluşmasını sağlayan kamera dışı (İlker Canikligil ve Serpil Özcan) da en az hoca kadar iyi bence. Mükemmel bir şovdu. Teşekkür ederim böyle bir video yaptığınız için.
25:45 "bayılıyorum ya. bilim adamı ya. anlamıyor" :))) ulan! 😂😂😂 adam çok biliyor diye cahil muamelesi gördü ya la. böyle bir şeyi ilk defa görüyorum. muazzam bir an :)))
''What the bleep do we know'' adlı belgeselde konuşturulan bazı bilim insanları belgeseli izledikten sonra sözlerinin kesildiğini ve başka konuşmalarla birleştirilerek karşı oldukları fikirleri savunur gibi gösterildiklerini ifade ettiler.Belgesele şiddetle karşı çıktılar.
Hocayla lisede tanışsam kesin fizik okurdum. Sorular karşısında çaresiz kalmasını çok iyi anlıyorum. Beslenme ile ilgili sorularda hep böyle oluyorum 😂
Erkcan hocanın, quantum denince akla temel olarak "kesikli"liğin gelmesini söylemesi elbette doğrudur ve çok da açıklayıcı olsa da aslında bir tanımlama değil, bir yorum ve quantumun tanımının ortaya çıkardığı bir anlam. Çünkü quantum, tanım olarak her ne ise o olsun, tek başına bu çok da önemli bir olgu değil. Yani dünyayı değiştiren, hayatlarımıza giren, sıkça konu olan şey "kuantum" kelimesinin kendisi değil, "kuantum mekaniği" ve buradaki kuantum. Kuantum, kelime olarak en küçük parça-birim demek. Peki... Böyle olunca evreni, bugüne kadar algıladığımız gibi bir bütün olarak değil kesikli olarak algılıyoruz. Eee? Ne olmuş? Bu da felsefi, algısal ve anlam açısından sorular doğuruyor. Öyle mi gerçekten? Bilim bununla ilgileniyor mu? Bence Erkcan Hoca'nın bu programda sık sık erora düşmesi, programın asıl meseleye odaklanamaması, bilgilenmiş olsak da bu sohbette edindiğimiz bilgilerin bilimselden çok başka bir şey olmasının temel nedeni de bu. Bİlim daha çok "kuantum" kelimesinin kendisi ile değil "kuantum mekaniği" ile ilgileniyor. Zaten bu nedenle, arkasından "mekaniği" gelmeyen kuantumların çoğunluğu bağlamından kopuk, zırva, saçma ve hatta çarpıtılmış. "Evrene enerji yolluyorum" zırvalığı da bu çarpıtılmışlığın sonucu. Madem bunu söyledim, şunu da söylemez isem olmaz sanırım: Esas önemli olan neden "kuantum" değil de "Kuantum mekaniği"? Bunun da sebebi şu: KUantum mekaniği temel olarak madde ve ışığın, atom ve atomaltı seviyede gösterdiği davranışları inceleyen bilim dalı. Bu çok ama çok önemli bir dal çünkü çok ama çok küçük ölçeklerdeki kurallar ve davranışlar, devasa ölçeklerdeki yapıları anlamamız için gereken bilgileri veriyor. Yani çekirdeğin içinde neler olup bittiğini anlarsanız evreni de anlarsınız. (CERN bu yüzden var ve çok önemli zaten) Ve o dünyadaki davranışlar, günlük hayatta gördüklerimizden oldukça farklı. KUantumun kendisindeki "kesiklik" meselesini boşverin, evrenin %74'ünü oluşturan karanlık enerji ve %22'sini oluşturan karanlık maddenin (bu oran çeşitli kaynaklarda 72-24 ya da 68-27 falan gibi değişiyor. Geriye kalan %3-5-7 de bildiğimiz madde. Umarım Erkcan hoca bu paylaşımdaki son tespiti ilerleyen programlarda söyler) doğalarını, içeriklerini yüksek olasılıkla kuantum mekaniği çalışmaları ile bulacağız. Evreni anlamak için atomun içini çözmeliyiz, olay bu. Önemli olan bu. Migrosta satılan kitabı okuyup evrene enerji yollayan teyzeleri boşverin. :) Madde ve ışığın onların dünyalarındaki davranışını inceleyen bir bilim dalı asla olmayacak. :)
@@gokhanpehlivan6290 klasik örneği vereyim, ben size satürnün halkasında çok güzel kırmızı bir çaydanlık döndüğünü ama görülemeyeceğini söylesem, sizin bunun yokluğunu kanıtlayamamanız, varlığını kanıtlar mı, bu iddianın bir değeri olur mu?
Duanın gücüne kesin inanıyorum. The secret, çekim gücü ya da ne derseniz deyin. Sözün gücü var. 40 gün birine delisin derseniz delirir. Iyi ya da kötü yönde olabilir. Inancınız ne olursa olsun. Ki bu daha çok psikoloji ve sosyolojiyle alakalıdır. (Kuantum) fizik ya da kimya ile değildir.
Bu adam her defasında beynimi yakıyor. Sizlere de çok teşekkür ederim.
4 года назад+34
Aslında “bardak yok” .... 😊 Bu programları dinledikçe kendimi evrendeki bir parçacık gibi hissediyorum. Bir yandan söylenenlerin bir kısmını anlayabildiğim için çok akıllı, diğer yandan düşünmeye başlayınca müthiş bir aptal. Bu kararsızlık içinde, evrende hangi durumda bulunacağını bilemeyen salak bir parçacıktan öte bir şey olmadığım fikriyle sona varıyorum. Dizge bu şekilde devam ediyor :)))
Çok beğenerek izledim harika! İlker bey siz de az değilsiniz dersinize iyi çalışıp geliyorsunuz hep. Erkcan hocanın dediği gibi etrafında dolaşmış oldunuz haha ama gerçekten kafa karıştırıcı. İleride kuantumla ilgili başka videolar yapacak olursanız yol göstermesi açısından şu soruları sormanızı tavsiye edebilirim: 1-de Broglie yarım kaldı, madem elektron parçacıkları da dalga özelliği gösteriyor ve bunları gözlemlemek mümkün, niçin büyük cisimlerin dalga özelliğini göremiyoruz veya ölçüm yapamıyoruz. 2- planck sabiti çok küçük bir sayı belli ki, o sabiti nasıl buldular, kainatta matematiksel olarak değil de büyüklük ve ölçüm olarak en küçük sayı o mu oluyor? 3-yer çekimine Newton ve Einstein yaklaşımları arasındaki farklar nelerdir? Standart modelde 'graviton' adında bir parçacık var ama sadece teorik bir şey mi? Yer çekimi dediğimiz şey nedir ve quantum açısından açıklaması nasıl oluyor 4-superposition nedir? Schrodinger'in kedisi deneyi ne anlatmak istiyor? 5-çift yarık deneyinde, gönderilen elektronların gözlemlendiği zaman ve gözlemlenmediği zaman farklı özellikler göstermesi ne demektir, yorumu ne olur (bulana Nobel var diyorlar hocam doğru mudur? :)) İyi yayınlar severek takip ediyoruz
Ben sana ne kadar anlatsam da diffiransiyel denklmeler veya ileri derece matematik bilmiyorsanız ne anlatsam boş, ben lisans seviyesinde gördüm bu konuları önce gerekli seviyede matematiği bilmeniz gerekiyor. De broglie'nin denklemnini bilmeniz gerekecek matematiksel denklemden bahsediyorum.Heisenberg'in Belirsizlik İlkesi nasıl ortaya atılmış Heisenberg'in belirsizlik ilkesi aslında ne anlatıyor bunları bilmeniz gerekecek.Sonra Schrödinger'in denklemini anlamanız gerekecek.Schrödinger Denklemini kendisi aslında elektronun herhangi bir yerdeki yük yoğunluğunu hesaplamak için ortaya attı.Sonra Max Born bugün kullandığımız amaçlar için kullanmaya başladı.GELELİM SİZE ANLATABİLECEĞİM KISMINA, QUANTUM FİZİĞİNDEN BİLİNÇLİ BİR GÖZLEMCİ OLMADAN HERHANGİ BİR OLAYIN YADA VARLIĞIN GERÇEK OLAMAYACAĞI ANLAMI ÇIKARILAMAZ.YANİ BEN GÖZLEM VEYA ÖLÇÜM YAPTIĞIM İÇİN AY VAR, YILDIZLAR VAR, BEN GÖZLEM YAPTIĞIM İÇİN YILDIZLAR SÜPERNOVALARA VEYA KARADELİKLERE DÖNÜŞÜYORLAR GİBİ YORUMLAR ÇIKARILAMAZ.SIRF BUNUN İÇİN SCHRÖDİNGER DÜŞÜNCE DENEYİ OLAN KEDİ DENEYİNİ ORTAYA ATTI.ADAM DEDİ Kİ MADEM SİZ BU DENKLEMLERDEN BU ANLAMLARI ÇIKARIYORSUNUZ, ŞİMDİ KUTU VAR İÇİN DE DE RADYOAKTİF BİR ELEMENT BİR DE KİMYASAL BİR ZEHİR, BİR DE KEDİ.KUTUYU KAPATTIK .ŞİMDİ GÖZLEM YAPMADIĞIMIZ SÜRECE RADYOAKTİF ELEMENT SİZE GÖRE BOZUNMUŞ OLAMAZ, EEE RADYOAKTİVE ELEMENT YİNE SİZE GÖRE gözlem yapılmadan bozunmamış da olamaz, SİZE GÖRE ELEMENT AYNI ANDA HEM BOZUNMUŞ HEM DE BOZUNMAMIŞ VAZİYETTE, ELEMENT O VAZİYETTE İSE KEDİ DE AYNI ANDA HEM ÖLÜ HEM DİRİ VAZİYETTE OLUR.BİZ MODERN TIPLA KEDİNİN NE ZAMAN ÖLDÜĞÜNÜ YAKLAŞIK OLARAK HESAPLAYABİLDİĞİMİZE GÖRE, SCHRÖDİNGER DE İŞTE KEDİ AYNI ANDA HEM ÖLÜ HEM DİRİ OLAMAYACAĞI İÇİN QUANTUM FİZİĞİNDEN BU ABUK ,SUBUK UÇUK KAÇIK YORUMLARIN ÇIKARILMASINA KARŞI BU DÜŞÜNCE DENEYİNİ ORTAYA ATTI.Aynı şekilde Einstein da bu yorumlara karşı çıkmak için benzer düşünce deneyleri ortaya atmıştı.
@@hakancevikel7368 anlayış biçimlerine bakarsak bu adam düşündüğünden daha fazla iQsu var :) anlamak bir yana anlatmak daha fazla IQ istediğine inanıyorum ve celal sengorde bunu göremiyorum.Ben anlamıyorum onun dediklerinden çok aceleci
Kendi felsefeniz neyse ona zıt olacak hesabı hala yapmaktan korkmuyorsanız onun sonuçlarıyla karşılaştığınızda içinize sinmese bile hala deneye güvenmeye devam ediyorum diyorsanız o zaten çok büyük cesaret gerektiriyor. -Profesör Erkcan Özcan
Videoya çeşitli görseller de ekleyerek, daha iyi anlamamızı ve benim de oğluma daha iyi anlatmamı sağladığınız için minnettarım.. Bu yazım binlerce noktadan dolayısıyla piksellerden oluşmuş bir kuantum örneğidir..
“There are lots of things I don’t understand - say, the latest debates over whether neutrinos have mass or the way that Fermat’s last theorem was (apparently) proven recently. But from 50 years in this game, I have learned two things: (1) I can ask friends who work in these areas to explain it to me at a level that I can understand, and they can do so, without particular difficulty; (2) if I’m interested, I can proceed to learn more so that I will come to understand it. Now Derrida, Lacan, Lyotard, Kristeva, etc. - even Foucault, whom I knew and liked, and who was somewhat different from the rest - write things that I also don’t understand, but (1) and (2) don’t hold: no one who says they do understand can explain it to me and I haven’t a clue as to how to proceed to overcome my failures. That leaves one of two possibilities: (a) some new advance in intellectual life has been made, perhaps some sudden genetic mutation, which has created a form of ‘theory’ that is beyond quantum theory, topology, etc., in depth and profundity; or (b) … I won’t spell it out.” - Noam Chomsky
Sayın hocam,seni çok dikkatle izliyorum.Mükemmel bir anlatım ve öğretici bir dil ve yeteneke sahipsin.Emekli bir öğretmen olarak seni kutluyorum.Yaşımı soranlara,3x25 i geçtim diyorum.Çok yaşlı görünmemek için.Uzay ve Evren ile ilgili bilgilerim çok derin olamaz ama çok ilgiliyim.Evrenin ne kadar geniş,büyük ve durmadan genişlediğini öğrendiğimde önce paniğe kapıldım.Evrende milyarlarca Güneş var dendiği gün noktayı koydum ve dedim ki:bütün uğraşlar boşuna ve insanlığı şuna benzettim:Kumsalda,ellerinde bir toplu iğne ile derin bir kuyu kazmayı kafasına hakikaten koymuş ve bu uğurda ömrünü vermeye hazır binlerce insan belirdi gözümün önünde.Bu uğraşlar boşuna..Milyarlarca yıl uğraşsak bile bunu başaramayız.Kendimi,okyanusun dibinde bir kum tanesi içinde yaşayan 8 milyar insandan biri olarak düşündüm. Ne kadar çaresiz ve Hatta yok kadar yokuz,diye..Sonra sordum..Evet biz bir şeyler yapıyoruz ama,bunlar sadece Dünya ölçeğinde şeyler.Ya Evren ?Onun umurunda bile değiliz ve Hatta o bizi yok bile sayıyordur çoktan..Tamam,çalışalım ve enseyi hemen karartmayalım ama şunu düşünelim; yaptığımız ve yapacaklarımız bizi o kadar fazla ileriye götürmez ve de götüremez.Sonunda biz buyuz ve bu kadarız.Küçüküz,zayıfız ve çaresiziz.Evren çok büyük olabilir ama bir gerçek var ki biz ona çok küçüğüz.Boyutlarımız,karşılaştırılamayacak kadar orantısız ve sonsuz.Bir karıncanın evinden çıkıp;1 km gidebildiğinde,ki gidebilme olasılığı neredeyse yoktur,önemli bir mesafe katettiğine ikna olması gibi bir şey bu bizlerin yaptığı,diye düşünüyorum..Yanılıyor muyum?
Bu videomuzda ifade etmek istediğim ama sohbet sırasında yeterince berrak ve net bir şekilde söylemediğim bir kaç husus var.
* Öncelikle belki de fark ettiğiniz üzere, çekimden önceki gece uykusuz kalmamın ve gün boyunca koşuşturup çekime gelmemin de etkisiyle, videonun baş kısmında "enerjim" düşük. Bu performansımı düşürüyor, ancak ilerledikçe beynime kan gitmeye başlıyor.
* Az önceki içinde "enerji" sözcüğü geçen cümle aslında çok da iyi bir örnek olarak sohbette kullanılabilirdi. Enerji bilimsel açıdan tanımı net bir kavram, ki daha önceki videolarda bu kavramdan söz ettik. Ancak gündelik hayatta enerji sözcüğünü o tanımın çok dışında da kullanabiliyoruz. Çok yorulmuş çocuklarım apartman merdivenlerinden tırmanırken, ellerinden tutup haydi size enerji vereyim diyebiliyorum mesela. Tabi ki fiziksel olarak bir enerji aktarmıyorum o sırada, moral aşılıyorum. Videoda sözünü ettiğimiz bilim insanlarının kullandıkları sözcüklerin yanlış anlaşılabilmesi de böyle olabiliyor.
* İnsan olarak her birimiz hayatımızın farklı evrelerinde farklı arayışlar içerisinde oluyoruz. Bu arayışlar sırasında farklı farklı felsefi pozisyonlarımız, inanışlarımız oluyor. İnsanların başkalarına "Şuna inan, buna inanma" tarzında şeyler söylemesinin saygısızca olduğu kanaatindeyim, ayrıca karşısındakini soğutan verimsiz bir yöntem. Çekimden ve iki kahveden sonra enerjim yerine gelip bu noktayı bu berraklıkla ifade edemediğim için cidden hayıflandım.
* Videoda vurgulamak istediğim şu: neye inandığımız kendi kişisel tercihlerimiz, ancak bunların sahte bir bilim görüntüsü altında sunulmasına karşıyım. Çocuklarımın elini tuttuğumda moral vermenin ötesinde elimden bir büyü gücünün onların kaslarına ATP getirdiğini iddia edenler olursa, bilimsel olarak yanlışlanabilir bir iddiada bulunuyorlar. İşte böylesi durumlarda bilim bize çok tartışmasız bir şekilde yanıtlar verebiliyor. Bilimin ana amacı sürekli daha az yanlışa gitmek olduğu için, geçmişinde bir çok örnek olabilecek yanlış var ve biz bu sayede kimi iddiaların o elimizdeki yanlışlardan olduğunu görebiliyor ve rahatlıkla aynı hatalara düşmekten kendimizi kurtarabiliyoruz.
Bu arada son paragrafın ikinci cümlesinde "büyü gücü" yerine "enerji" sözcüğünü kullansaydım da gerçekte olan ya da olmayan değişmeyecekti, ama cümle daha bir havalı, daha bir inandırıcı olacaktı. Bunu yapanlara prim vermemek gerekir diye düşünüyorum.
Son olarak, kuantum gerçekten çok geniş bir konu. Bu videoda beklediğiniz kimi soruları duyamamış olabilirsiniz. Daha sonra bu konuya tekrar dönmek üzere, kusura bakmamanızı ümit ederim.
7:50 Bir de bilimsel açıdan çok önemli bir kötü benzetmem var videoda. Renkler kuantize gelmiyorlar, herhangi bir renkte gelen ışığın enerjisi kuantize geliyor. Bu videoya bakarak kara cisim ışımasının hesabını deneyecek olan yoktur herhalde ama içime cidden sinmedi. Basitleştirmeye çalışırken sonradan kolaylıkla yanlış anlamalara sebep verecek şekilde yapmamak lazımdı. Bunun için cidden üzgünüm. Tekrar çekmeyi bile önermiştim aslında, ancak çok uzamasın diye vazgeçtik.
@@Erkcan Hocam siz rahat rahat anlatin, önemli olan düsünme tarzinizi , bilime bakisinizi yansitmaniz. Cok tesekkür ediyorum bu videolarda yer aldiginiz icin. Ayrica yorumunuzla düzeltme ve derinlik katmaniz, isinize olan sayginizi gösteriyor. Mis gibi bilim insanisiniz , sizi uzaktan öpüyorum :)
Sayın Hocam Çok iyi bölümdü , emeğinize ağzınıza sağlık, Flu Tv de favorimsiniz... 100 Bölüm çekersiniz umarım...
0:47 : Zeno diyordum, Zenon yazmışız. Zeno İngilizcesi, Zenon Türkçesi. Yunancası Ζήνων imiş, Türkçesi daha doğru gibi yani. :-)
@@Erkcan İyi ki varsınız. Keşke üniversitede sizin gibi bir hocam olsaydı. Birkaç dangalağın elinde yarım eğitim aldık. Ne olduğunu hiç anlamadığımız bizim için harften ibaret sabitler, "maddenin en küçük yapı taşı atomdur" gibi ezberletilmiş ifadeler... Hep bir şeylerin yanlış gittiğini bilmenize rağmen mecbur okuyup bitiriyorsunuz.
Erkcan Hocamda tam okulun en sempatik, dersi en keyifli geçen öğretmeni tipi var...
Evet öyleydi, dinleyin çok iyidir hocam🥰🥰🥰
"bilim adamı ya anlamıyor." duyduğum en güzel övgü :)
15.04.2022 Bir Arkadaş Geçen Yıl Tavsiye Etmişti Bu Hocamızı Şimdi Aklıma Geldi.
"Gündelik hayatta da kullanırız ya: Kantitatif, kalitatif."
*(⊙_⊙)*
Evet, söylerken benim de pek hoşuma gitmemişti. Yazdığım uzun bir yorumda da belirttim, beynim daha açılmamıştı çekimin başında.
@@Erkcan Canınız sağolsun hocam, ben sadece şakasına yazdım. :) Küçümseme niyetim yoktu.
Quantitive or qualitative. Nicel ve Nitel desek daha iyi olur sanki..
Gündelik hayatta pek kullanılmıyor ama üniversite eğitimi almış herkes biliyordur muhtemelen
@@Erkcan hocam gündelik hayatı 150 200 kelimeyle yaşıyoruz maalesef ama sizin gibi insanlardan Allah razı olsun quantityden daha güzel anlaşıldı emeklerinize minnettarız hocam
RUclips taki hemen her videoyu 1.5x hızla izliyorum, Erkcan hoca hariç dediklerini beynim anca x1 ile analiz edebiliyor.
Açılış reklamlarını atlamadan izliyorum, o esnada beğeniyorum, sonra RUclips Red APK'ya geçiyorum :)
Arakadaş bu ülkede kaliteli bir şey bulmak, çölde su bulmaktan zor, onun için çok çok kıymetli!
Mesela?
Aboneyiz zaten olm şovcu
Hocam bu seride jumpcutlar azalsa çok iyi olur duyduktan sonra işleyecek vakit olmuyor
Sayın Hocam, FluTV nin Sabır Taşısınız açık ara... tebrikler...
Lise ve üniversitede öğrendiklerimi bu kadar bütünsel anlatan mükemmel hocam💙
Konudan bağımsız olarak acaba şu günlerde ''Olmaz öyle saçma ekonomi'' diye bir dizi bölüm gelir mi :D
Özgür Demirtaş gelirse çok kaliteli bir program olur.
Gelmez, ekonomiyi herhangi şekilde sorgulamak, eleştirmek suç oldu.
Çok iyi fikir aslında.
Ege Cansen de çok iyi olur.
Olmaz öyle Saçma Silivri
Yorulmadan dinleyirem sizi ☑️
Bu kadar az anlayabildiğim bir şeyden nasıl bu kadar çok zevk aldığımı çözemedim! İşte bunlar hep kuantum...
Fen lisesinde okudum formulleri ezberleyerek yaptığımız işlemlerin ne demek olduğunu bu videolar sayesinde anlamaya başladım. Okullarımızda bilime dair birşey öğretilmiyormuş.
Seninle aynı durumdayım fizikten en düşük 93 almıştım 11. Sınıfta fen lisesi özel müfredatına başlayınca ama şu videolarda anladığım kadar fiziği fen lisesinde anlamadım.
11. Sınıfı bitirmiş bir Fen Lisesi öğrencisi olarak sonuna kadar katıldığım önerme.
Flu tv en kaliteli programı... Sayısı artırılmalı... Hocamıza teşekkürler...
Hoca o kadar güzel anlatıyor ki RUclips otomatik oynatmada her açtığında elim değiştirmeye varmıyor, tekrar tekrar izliyorum/dinliyorum
"Bilim adamı ya anlamıyor. "😂😂😂
Bittim o an ya ahahahah
mecnun'un kafasinda basket topu sekiyordu ya o geldi gozumun onune o an 😅😂
Kanalıma göz atar mısınız? Bilim ile alakalı videolar çekiyorum. Eğer bu mesajı birden fazla attıysam özür dilerim.
İçinden sövdü
hangi saniyedeydi kaçırdım :D
Kauntum fiziğinin çıkış düşüncesini ve fiziğini tarihsel olarak bu kadar anlaşılır anlatan bir kaynağa ilk defa denk geldim. Çok teşekkür ederim
Hocam yer çekimi yok gök itiyor :) mükemmel bölüm her saniyesi dolu, eğlenceli, keyifli
Bilim insanlarının bilmiyoruz demesi bana çok güven veren bir şey olmuştur hep.
"Köpeğinize kuantum fiziğini nasıl anlatırsınız " diye bir popüler bilim kitabı okumuştum bu video ile de pekişti kuantum ile ilgili ogrendiklerim çok keyif alarak izledim 👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Tavsiye eder misiniz kitabı? Bu konuda okunacak ve bir sozelcinin anlayabileceği üslupta bir kitaba ihtiyacım var .
Gerçekten bu hoçadan çok şey öğreniyorum.her şey için teşekkür ediyorum ❤
Vaay bee ne bölümdü! Kesinlikle bir aydınlanma yaşadım. Ancak, sanırım neyi anladığımı anlayamadım! Yine de sağ olsun Erkcan hoca, var olsun FluTV.
Anlattığını aktarabilme aşkı bu işte. Mükemmel.
Eğitim sistemi kötü olduğu için sizi ve sizin gibileri izleyerek bilgilenmeye çalışıyorum teşekkürler
Çok samimi bir insan hocamız hayran kaldım ve mahcup oldum.
adam profesör "Quantum basitçe açıklayabileceğim bir şey değil diyor" kimse ahkam kesmesin
uzunca aciklanan birsey kankam
"Bir kavramı basit ifadelerle açıklayamıyorsanız onu anlamıyorsunuzdur" - Richard Feynman
@@cmdr.shepard Feynman'ın "I think I can safely say that nobody understands quantum mechanics" yani "sanıyorum quantum fiziğini anlayan kimse yoktur diyebilirim" diye de bir sözü var :D Çünkü gerçekten sağduyudan çok uzak birşey ve sanırım battal boy matematiğe başvurmadan ancak böyle anlatılabiliyor. Ben Feynman'ın quantum fiziği konusunda verdiği dersleri derledikleri bir kitaba başlamıştım fakat çok ilerleyemeden bıraktım, gerçekten efor istiyor.
O adam'ın kapasitesinin yetmediğiniden olabilir mi,? Çünkü gerçeği kabullenmeyip, sürekli madde ile anlatmaya çalışıyor... Quantum fiziği'nin asıl ortaya çıkma sebebi, maddenin arkasında ki, sır'dı. Elin gavuru kabullendi madde olmayanın, maddeye etkisini, ama bizde halen, lise dersi gibi ders veriyor. Sebep ne biliyormusunuz ; çünkü Quantum fiziği tamamen Allah'ın varlığını belgeleriyle bilim ile kanıtlayıp ortaya koydular. Orada ki bilim adamlarının kaçacağı hiç bir yer kalmadı. Yani abicim Avrupa insanının islama yönelmesi, burada ki müslümanlardan etkilenipde Müslüman olmuyorlar. Evet bir parça var. Hatta Avrupalıların; muslumanların hangisinin dinin emrlerine uygun yaşıyor, yaşamıyor bunu biliyor. Ama herseyden önce, dinini yaşayan bir bireye daha saygılı davrandığını çok iyi biliyorum. Çünkü içerisindeyim. Eğer isterseniz. Daha gerçekçi Quantum fiziği sohbet video adresi veririm. Selamlar
İlker inanılmaz ya. Bilgisiz olduğu konularda o kadar doğru sorular soruyor ki, tam “hocam güzel anlatıyor ama kesin konu anlaşılmayacak çünkü mevzu şuraya gelmeyecek” derken “peki ışığı farklı yapan ne?” gibi sonraki chapter’ın başlığı bir soru geliyor. Bu yetiye sahip bir tek Joe Rogan’ı tanıyorum, İlker Canıklıgil Türkiye’nin Joe Rogan’ıdır afsdfs
Böyle programlarla muasır medeniyetler seviyesine çıkarıyorsunuz bizi, gençlerde o merak kıvılcımını uyandırmak günümüzde okullarda verilen 20 yıllık eğitimlerden daha değerli. Devamının gelmesi dileğiyle teşekkürler Erkcan ve Yönetmen Bey.
30 dakika böyle konuları aktarmak için çok çok ufak farkındayım ama sohbeti öyle güzel, akıcı götürüyorsunuz ki insan hayret ediyor. Tüm emeği geçenler çok kralsınız
Flu TV'nin diğer videolarında da pek çok 'cut' yani atlama görüyoruz ancak bu videoda biraz daha fazla atlama kullanılmış gibi. İlker Hocam acaba kurguyu yaparken, evrenin sürekli akış halinde değil de kesikli olduğuna vurgu yapmak için mi videoyu bu kadar kesip biçti diye düşünmedim değil. İzlerken biraz yordu açıkçası, biz 5 duyu organımızla her şeyi akıyor gibi görmeye çok alışmışız hojamm.
Esg hocanin anlatimindan sonra o hıza alışıp konuşmaları o hıza benzetmeye çalışılmış herhalde edit yaparken 😁
30 dakikayı bulmasın demiş ilker hoca, inat etmiş, 29'59" da bitirmiş
Bu çok kötü. İnsanın dikkatini dağıtıyor ve aktarılanları algılamasını/anlamasını zorlaştırıyor. Görüntüye bakmayıp, sadece dinlemeyi denedim, sonuç değişmedi. Seslerdeki kesiklik de rahatsız edici, algılamayı zorlaştırıcı. Gerçekten çok kötü.
Mükemmel bir konu ancak bu kadar iğrenç hale getirilir.. 30 saniye dayanamadım. İzlemeyin protesto edin..!
ya su atlama işini bırak ilker vallahi yıldık nerden öğrendin böyle edit yapmayı
12:15 Hayatımda edindiğim en kıymetli fikirlerden birinin bende uyandığı an.
28:02 hoca çok güzel dedi. aklıma direkt house of cards'daki "lean not on your own understanding" repliği geldi. hatta tüm video boyunca en çok anlatmaya çalıştığı şeylerden biri de bu.
Erkcan Hoca'yı konuşurken daha az bölseniz ve o bir meseleyi anlatırken başka bir konuya atlamasına neden olmak yerine o meseleyi ve hikayesini derinleştirmeye çalışsanız çok güzel olurdu. Neredeyse her şey yarım kaldı. Erkcan Hoca'ya rağmen, farklı bir şeyler öğrenebilmek anlamında çok verimsiz ve yüzeysel bir içerik olmuş bu sebeple. Yine de teşekkürler.
Şu seriye ağırlığın verilmesi bahsedilen eksikliğin doldurulmasına ne büyük merhem olur. Ellerinize emeklerinize fikirlerinize sağlık!
İlker Bey ve Erkcan Hocam . 2023'ten geliyorum.. Sizi gördüğüm yerde sarılacağım..
RUclips un en iyi serisi
Erkcan Özcan hocamdan fizik dinlemek mükemmel hocam siz ayrı bir değersiniz
Soru ne olursa olsun bak çok güzel bi yere değildin tarzındaki kibar karşılayışa bayıldım
Örnek: nil nasıl yukarı akar diye bi goygoy geçiyor hocanın tepkisi iu 26:08
Ya bu hoca bir harika daha fazla görmek istiyoruz..
OLMAZ ÖYLE SAÇMA TIP yeni bölüm gelsiin !💙
yeni Kuantum bölümü gelsin lütfen.
hayatımda sarf ettiyim en iyi 30 dk olar bilir:) böyle devam
Bu nasıl bir video beynim yandı. Bu kadar kaliteli, felsefi ve eğitici bir video olamaz 😍
İlker hocam güzel işler yapıyorsunuz.takdir ve tavsiye ediyorum.
Sorular başka, net cevaplar bambaşka..
Ve 'kuantum' tekrarlıgı bir başka keyifli ;))
Videoyu izlerken üniversitede kuantum mekaniği dersimize giren rahmetli Engin Işıksal hocamızı hatırladım. Nur içinde yatsın çok muhabbet bir adamdı.
O sondaki Vulcan'lı selamı kalbimi ince ince eritti hocam. Çok güzel bir program
Bugün de bilime doyduk çok şükür.Teşekkürler Flu Tv.
İlk defa izliyorum.Hocaya bayıldım.Saatlerce konuşsun dinlerim.
Modern Fizik dersini Erkcan Hoca'dan alma fırsatım olmuştu ve aslında bir dönemlik dersin güzel bir özetini yapmış hoca. Keyifli bir 30 dakikaydi, teşekkürler.
Herhangi bir okul veya üniversiteden mezun pek çok kişinin, eğitim süreci boyunca, okudukları kurumun vermeyi iddia ettiği bilgi ve bakış açısını alamamış biri bunu bu 30 dk.'da alabilir. Gerçek bilim insanı olmak, açık ve karşılıksız olarak anlaşılır şekilde ifade edebilmek bu olsa gerek. Hocam, harikasınız...
Arkadaşlar seçtiğiniz konular harika, anlatım güzel ancak şu aradaki boşlukları kesip aldığınız için çok hızlı gidiyor konuşmalar. Hala alışamadım buna. Evren kesiksiz bir süreklilikle akmıyor, bırakın konuşmalardaki kesiklik de kalsın :) emeğinize sağlık.
Gerçek bir bilim adamını dinlemek gerçekten çok keyifli.
Ben de çocukken bu konuyu 20 fps oyun oynadıktan sonra dışarıya çıkınca acaba evrende fps hz olayı varmı yoksa sonsuz mu diye düşünmüştüm.
OYUNDAKİ FPS GERÇEKTEKİ FREKANS İŞTE
bende yeni bilgisayar aldığımda 30 ve 60 fps arasındaki farkı açık açık fark edince gerçekten insan gözü 30 görüyor mu diye düşünmüştüm
Bence mükemmel örnek gerçekten de. Hocanın zamanın temel birimi var mı, ya da zaman da kesintili mi diye tarif ettiği şey. Sanırım bunun cevabını bilmiyoruz şu anda. Yani zamanın en küçük birimi diye birşey var mı, yok di mi? (bölümden sonra kafa gitmiş :))
Erkcan Hocanın sesi beni benden alıyor.
Esg'yi aratmıyor. Mükemmel. Her yeni bölümü iple çekiyorum
Hoca fiziğin sanat formuna kavuşmuş hali, Bence hoca anlatmak isteyipte anlatamadığı şeyleri tepkileri ve jestleriyle anlatıyor, bunları kelimelerle anlatmaya çalışsa bu kadar etkili olmayabilir ama bu durumun oluşmasını sağlayan kamera dışı (İlker Canikligil ve Serpil Özcan) da en az hoca kadar iyi bence. Mükemmel bir şovdu. Teşekkür ederim böyle bir video yaptığınız için.
25:45
"bayılıyorum ya. bilim adamı ya. anlamıyor"
:))) ulan! 😂😂😂
adam çok biliyor diye cahil muamelesi gördü ya la. böyle bir şeyi ilk defa görüyorum. muazzam bir an :)))
Hocamızın heykelini yapsak beton yetmez. Kaliteli Türkçe içerik ürettiğiniz için çok teşekkürler.
ilk defa bir youtube videosunun içerisinde ne anlatılmaya çalışılıyor lan diye düşünerek kayboldum. başarılar
Hocanın nezihliği 🥰 Videoyu çekenlerin düz dünyacılarla alay etmelerine, hocanın kibar ve anlayışlı cevapları 🥰
''What the bleep do we know'' adlı belgeselde konuşturulan bazı bilim insanları belgeseli izledikten sonra sözlerinin kesildiğini ve başka konuşmalarla birleştirilerek karşı oldukları fikirleri savunur gibi gösterildiklerini ifade ettiler.Belgesele şiddetle karşı çıktılar.
Hocamızın konuk olduğu programları 3er kez izliyorum.Bu bölüm 5 oldu.
Kuantize oldum.
Hangi ara oldun baba video atılalı 5dk oldu :)
@@unlue ilk 5 dakikada kuantize oldum?
@@bulentbab Peki
Video 4 yil once atilmis, az once ben de quantize oldum. Olabiliyor yani 😊
Kuantum konusu bu kadar mükemmel anlatılabilirdi. Ağzınıza sağlık hocam. İlker Canikligil'in soruları da muazzam.
Hocayla lisede tanışsam kesin fizik okurdum. Sorular karşısında çaresiz kalmasını çok iyi anlıyorum. Beslenme ile ilgili sorularda hep böyle oluyorum 😂
Ama müfredatı değiştiremezdi. Sayısal veriler üzerine müfredat hoşa işin felsefik ve deneysel yönünü anlatıyor.
Çok çok iyi program, keyifle izledim, sorular da cevaplar da zekice.
Fizik ve Matematik ile ilgili videolar daha çok gelsin.
Devamı gelsin artık yeni bölümleri bekliyoruz
Erkcan hocanın, quantum denince akla temel olarak "kesikli"liğin gelmesini söylemesi elbette doğrudur ve çok da açıklayıcı olsa da aslında bir tanımlama değil, bir yorum ve quantumun tanımının ortaya çıkardığı bir anlam. Çünkü quantum, tanım olarak her ne ise o olsun, tek başına bu çok da önemli bir olgu değil. Yani dünyayı değiştiren, hayatlarımıza giren, sıkça konu olan şey "kuantum" kelimesinin kendisi değil, "kuantum mekaniği" ve buradaki kuantum. Kuantum, kelime olarak en küçük parça-birim demek. Peki... Böyle olunca evreni, bugüne kadar algıladığımız gibi bir bütün olarak değil kesikli olarak algılıyoruz. Eee? Ne olmuş? Bu da felsefi, algısal ve anlam açısından sorular doğuruyor. Öyle mi gerçekten? Bilim bununla ilgileniyor mu? Bence Erkcan Hoca'nın bu programda sık sık erora düşmesi, programın asıl meseleye odaklanamaması, bilgilenmiş olsak da bu sohbette edindiğimiz bilgilerin bilimselden çok başka bir şey olmasının temel nedeni de bu. Bİlim daha çok "kuantum" kelimesinin kendisi ile değil "kuantum mekaniği" ile ilgileniyor. Zaten bu nedenle, arkasından "mekaniği" gelmeyen kuantumların çoğunluğu bağlamından kopuk, zırva, saçma ve hatta çarpıtılmış. "Evrene enerji yolluyorum" zırvalığı da bu çarpıtılmışlığın sonucu. Madem bunu söyledim, şunu da söylemez isem olmaz sanırım: Esas önemli olan neden "kuantum" değil de "Kuantum mekaniği"? Bunun da sebebi şu: KUantum mekaniği temel olarak madde ve ışığın, atom ve atomaltı seviyede gösterdiği davranışları inceleyen bilim dalı. Bu çok ama çok önemli bir dal çünkü çok ama çok küçük ölçeklerdeki kurallar ve davranışlar, devasa ölçeklerdeki yapıları anlamamız için gereken bilgileri veriyor. Yani çekirdeğin içinde neler olup bittiğini anlarsanız evreni de anlarsınız. (CERN bu yüzden var ve çok önemli zaten) Ve o dünyadaki davranışlar, günlük hayatta gördüklerimizden oldukça farklı. KUantumun kendisindeki "kesiklik" meselesini boşverin, evrenin %74'ünü oluşturan karanlık enerji ve %22'sini oluşturan karanlık maddenin (bu oran çeşitli kaynaklarda 72-24 ya da 68-27 falan gibi değişiyor. Geriye kalan %3-5-7 de bildiğimiz madde. Umarım Erkcan hoca bu paylaşımdaki son tespiti ilerleyen programlarda söyler) doğalarını, içeriklerini yüksek olasılıkla kuantum mekaniği çalışmaları ile bulacağız. Evreni anlamak için atomun içini çözmeliyiz, olay bu. Önemli olan bu. Migrosta satılan kitabı okuyup evrene enerji yollayan teyzeleri boşverin. :) Madde ve ışığın onların dünyalarındaki davranışını inceleyen bir bilim dalı asla olmayacak. :)
Katılıyorum ama ya yanılıyorsak ve teyzeler haklıysa
@@gokhanpehlivan6290 klasik örneği vereyim, ben size satürnün halkasında çok güzel kırmızı bir çaydanlık döndüğünü ama görülemeyeceğini söylesem, sizin bunun yokluğunu kanıtlayamamanız, varlığını kanıtlar mı, bu iddianın bir değeri olur mu?
@@EntelSidious_gamzeylmz Cevabı nedir peki bu sorunun ?
@@feyziunal836 tabii ki olmaz burdaki nokta bir iddianın tersliğinin kanıtlanmaz olmasının o iddianın değersizliğini göstermesidir
Duanın gücüne kesin inanıyorum. The secret, çekim gücü ya da ne derseniz deyin. Sözün gücü var. 40 gün birine delisin derseniz delirir. Iyi ya da kötü yönde olabilir. Inancınız ne olursa olsun. Ki bu daha çok psikoloji ve sosyolojiyle alakalıdır. (Kuantum) fizik ya da kimya ile değildir.
Bu adam her defasında beynimi yakıyor.
Sizlere de çok teşekkür ederim.
Aslında “bardak yok” .... 😊 Bu programları dinledikçe kendimi evrendeki bir parçacık gibi hissediyorum. Bir yandan söylenenlerin bir kısmını anlayabildiğim için çok akıllı, diğer yandan düşünmeye başlayınca müthiş bir aptal. Bu kararsızlık içinde, evrende hangi durumda bulunacağını bilemeyen salak bir parçacıktan öte bir şey olmadığım fikriyle sona varıyorum. Dizge bu şekilde devam ediyor :)))
Erkcan Hoca harika anlatıyor saatlerce dinleyebilirim...😍😍😍
Live long and prosper, Erkcan Hocam. 🖖🏻
Peace and long life. 🖖🏻
Ne güzel insanlar tanıdık sayende flu tv.
soru-anlatım-edit, mükemmel bir bölüm:)
Erkcan hoca muhteşem bir insan gerçekten. İnşallah ülkeye daha faydalı olması mümkün hale gelir, mükemmel açıklıyor, hayran kaldım gerçekten.
Çok beğenerek izledim harika! İlker bey siz de az değilsiniz dersinize iyi çalışıp geliyorsunuz hep. Erkcan hocanın dediği gibi etrafında dolaşmış oldunuz haha ama gerçekten kafa karıştırıcı. İleride kuantumla ilgili başka videolar yapacak olursanız yol göstermesi açısından şu soruları sormanızı tavsiye edebilirim:
1-de Broglie yarım kaldı, madem elektron parçacıkları da dalga özelliği gösteriyor ve bunları gözlemlemek mümkün, niçin büyük cisimlerin dalga özelliğini göremiyoruz veya ölçüm yapamıyoruz.
2- planck sabiti çok küçük bir sayı belli ki, o sabiti nasıl buldular, kainatta matematiksel olarak değil de büyüklük ve ölçüm olarak en küçük sayı o mu oluyor?
3-yer çekimine Newton ve Einstein yaklaşımları arasındaki farklar nelerdir? Standart modelde 'graviton' adında bir parçacık var ama sadece teorik bir şey mi? Yer çekimi dediğimiz şey nedir ve quantum açısından açıklaması nasıl oluyor
4-superposition nedir? Schrodinger'in kedisi deneyi ne anlatmak istiyor?
5-çift yarık deneyinde, gönderilen elektronların gözlemlendiği zaman ve gözlemlenmediği zaman farklı özellikler göstermesi ne demektir, yorumu ne olur (bulana Nobel var diyorlar hocam doğru mudur? :))
İyi yayınlar severek takip ediyoruz
Ben sana ne kadar anlatsam da diffiransiyel denklmeler veya ileri derece matematik bilmiyorsanız ne anlatsam boş, ben lisans seviyesinde gördüm bu konuları önce gerekli seviyede matematiği bilmeniz gerekiyor. De broglie'nin denklemnini bilmeniz gerekecek matematiksel denklemden bahsediyorum.Heisenberg'in Belirsizlik İlkesi nasıl ortaya atılmış Heisenberg'in belirsizlik ilkesi aslında ne anlatıyor bunları bilmeniz gerekecek.Sonra Schrödinger'in denklemini anlamanız gerekecek.Schrödinger Denklemini kendisi aslında elektronun herhangi bir yerdeki yük yoğunluğunu hesaplamak için ortaya attı.Sonra Max Born bugün kullandığımız amaçlar için kullanmaya başladı.GELELİM SİZE ANLATABİLECEĞİM KISMINA, QUANTUM FİZİĞİNDEN BİLİNÇLİ BİR GÖZLEMCİ OLMADAN HERHANGİ BİR OLAYIN YADA VARLIĞIN GERÇEK OLAMAYACAĞI ANLAMI ÇIKARILAMAZ.YANİ BEN GÖZLEM VEYA ÖLÇÜM YAPTIĞIM İÇİN AY VAR, YILDIZLAR VAR, BEN GÖZLEM YAPTIĞIM İÇİN YILDIZLAR SÜPERNOVALARA VEYA KARADELİKLERE DÖNÜŞÜYORLAR GİBİ YORUMLAR ÇIKARILAMAZ.SIRF BUNUN İÇİN SCHRÖDİNGER DÜŞÜNCE DENEYİ OLAN KEDİ DENEYİNİ ORTAYA ATTI.ADAM DEDİ Kİ MADEM SİZ BU DENKLEMLERDEN BU ANLAMLARI ÇIKARIYORSUNUZ, ŞİMDİ KUTU VAR İÇİN DE DE RADYOAKTİF BİR ELEMENT BİR DE KİMYASAL BİR ZEHİR, BİR DE KEDİ.KUTUYU KAPATTIK .ŞİMDİ GÖZLEM YAPMADIĞIMIZ SÜRECE RADYOAKTİF ELEMENT SİZE GÖRE BOZUNMUŞ OLAMAZ, EEE RADYOAKTİVE ELEMENT YİNE SİZE GÖRE gözlem yapılmadan bozunmamış da olamaz, SİZE GÖRE ELEMENT AYNI ANDA HEM BOZUNMUŞ HEM DE BOZUNMAMIŞ VAZİYETTE, ELEMENT O VAZİYETTE İSE KEDİ DE AYNI ANDA HEM ÖLÜ HEM DİRİ VAZİYETTE OLUR.BİZ MODERN TIPLA KEDİNİN NE ZAMAN ÖLDÜĞÜNÜ YAKLAŞIK OLARAK HESAPLAYABİLDİĞİMİZE GÖRE, SCHRÖDİNGER DE İŞTE KEDİ AYNI ANDA HEM ÖLÜ HEM DİRİ OLAMAYACAĞI İÇİN QUANTUM FİZİĞİNDEN BU ABUK ,SUBUK UÇUK KAÇIK YORUMLARIN ÇIKARILMASINA KARŞI BU DÜŞÜNCE DENEYİNİ ORTAYA ATTI.Aynı şekilde Einstein da bu yorumlara karşı çıkmak için benzer düşünce deneyleri ortaya atmıştı.
Siktir git google a sor salak sorularını
ne kadar tatlı, hoşsohbet ve donanımlı bir beyefendi :') oturup sabaha kadar dinlerim..
200 ıq adama sorulan soru quantum fal mı tam ülkeyi yansıtıyor
Ölçtün mü?
celâl şengör'ün IQ'sunun 126 olduğunu duymuştum, ne kadar doğru bilemiyorum. videodaki kişinin ise daha yüksek IQ'su olabilir mi bilemiyorum.
@@hakancevikel7368 anlayış biçimlerine bakarsak bu adam düşündüğünden daha fazla iQsu var :) anlamak bir yana anlatmak daha fazla IQ istediğine inanıyorum ve celal sengorde bunu göremiyorum.Ben anlamıyorum onun dediklerinden çok aceleci
@AlperP Ben anlayamıyorum pek bir konuyu acıyor ama akıcı ve detaylı anlattığını söyleyemiyorum belki çok videosunu izlemedigimdendir
@@emirhanylmaz1955 celal sengorda otizimin farkli bir nevi olan hastalik var o yuzden
konular kafamda parça parçaydı hep bunları bütünleştiren bir video teşekkürler
12. Sınıf modern fizik tekrarı olmuş bu video
Bu hoca çok güzel ve basit anlatiyor beğendim hep ekcan hoca videoları gelsin 1 saat 2 saat 3 saat aralıksız gene dinlerim
Tek basima izlerken Flu TV:
Kuantum fizigi ve tarihi
Babam odaya girince Flu TV:
BUGUN KIM FIZIGIYLE GUNDEME GELDI?
Babana sexin normal birsey oldugunu soyle
Bu bilgileri içselleştirmek kavramak o kadar zorlu ahh kuantum beynimi yakiyorsun
"Bayılıyorum, bilim adamı ya anlamıyor" koptum burda :)
İki kere beğeni olsa beğencem, ne tatlı anlatıyosun abi öyle, o ne nazikliktir.
"Gündelik hayatta kullanırız ya kantitatif, kalitatif" Bu nasıl bir gündelik hayat hocam.
Hem bilim insanı hem iyi bir anlatıcı, süpersiniz hocam.
Kendi felsefeniz neyse ona zıt olacak hesabı hala yapmaktan korkmuyorsanız onun sonuçlarıyla karşılaştığınızda içinize sinmese bile hala deneye güvenmeye devam ediyorum diyorsanız o zaten çok büyük cesaret gerektiriyor. -Profesör Erkcan Özcan
Cok eğlenceli ve kuantunomik bir anlatım için teşekkürler....çevresinde dolaşmak bile güzeldi.
0:22 36 yaşındayım ve yemin ederim ki kantitatif kelimesini günlük hayatta hiç kullanmadım hatta ilk defa duymuş da olabilirim.
normalde lisans seviyesinde araştırma yöntemleri derslerinde geçer. ingilizcesi quantitative
Lise de goruluyo
zaman diye bir şey yoktur...sonsuz bir şimdi vardır...zamanı bölen ,biziz..
mal bi fikri anlamaya çalışan zeki insan profili için: 26:00
Videoya çeşitli görseller de ekleyerek, daha iyi anlamamızı ve benim de oğluma daha iyi anlatmamı sağladığınız için minnettarım.. Bu yazım binlerce noktadan dolayısıyla piksellerden oluşmuş bir kuantum örneğidir..
yeni girişimim: Ebe falı
Erkcan hoca bildigin yasayan efsane ya
“There are lots of things I don’t understand - say, the latest debates over whether neutrinos have mass or the way that Fermat’s last theorem was (apparently) proven recently. But from 50 years in this game, I have learned two things: (1) I can ask friends who work in these areas to explain it to me at a level that I can understand, and they can do so, without particular difficulty; (2) if I’m interested, I can proceed to learn more so that I will come to understand it. Now Derrida, Lacan, Lyotard, Kristeva, etc. - even Foucault, whom I knew and liked, and who was somewhat different from the rest - write things that I also don’t understand, but (1) and (2) don’t hold: no one who says they do understand can explain it to me and I haven’t a clue as to how to proceed to overcome my failures. That leaves one of two possibilities: (a) some new advance in intellectual life has been made, perhaps some sudden genetic mutation, which has created a form of ‘theory’ that is beyond quantum theory, topology, etc., in depth and profundity; or (b) … I won’t spell it out.” - Noam Chomsky
Sayın hocam,seni çok dikkatle izliyorum.Mükemmel bir anlatım ve öğretici bir dil ve yeteneke sahipsin.Emekli bir öğretmen olarak seni kutluyorum.Yaşımı soranlara,3x25 i geçtim diyorum.Çok yaşlı görünmemek için.Uzay ve Evren ile ilgili bilgilerim çok derin olamaz ama çok ilgiliyim.Evrenin ne kadar geniş,büyük ve durmadan genişlediğini öğrendiğimde önce paniğe kapıldım.Evrende milyarlarca Güneş var dendiği gün noktayı koydum ve dedim ki:bütün uğraşlar boşuna ve insanlığı şuna benzettim:Kumsalda,ellerinde bir toplu iğne ile derin bir kuyu kazmayı kafasına hakikaten koymuş ve bu uğurda ömrünü vermeye hazır binlerce insan belirdi gözümün önünde.Bu uğraşlar boşuna..Milyarlarca yıl uğraşsak bile bunu başaramayız.Kendimi,okyanusun dibinde bir kum tanesi içinde yaşayan 8 milyar insandan biri olarak düşündüm. Ne kadar çaresiz ve Hatta yok kadar yokuz,diye..Sonra sordum..Evet biz bir şeyler yapıyoruz ama,bunlar sadece Dünya ölçeğinde şeyler.Ya Evren ?Onun umurunda bile değiliz ve Hatta o bizi yok bile sayıyordur çoktan..Tamam,çalışalım ve enseyi hemen karartmayalım ama şunu düşünelim; yaptığımız ve yapacaklarımız bizi o kadar fazla ileriye götürmez ve de götüremez.Sonunda biz buyuz ve bu kadarız.Küçüküz,zayıfız ve çaresiziz.Evren çok büyük olabilir ama bir gerçek var ki biz ona çok küçüğüz.Boyutlarımız,karşılaştırılamayacak kadar orantısız ve sonsuz.Bir karıncanın evinden çıkıp;1 km gidebildiğinde,ki gidebilme olasılığı neredeyse yoktur,önemli bir mesafe katettiğine ikna olması gibi bir şey bu bizlerin yaptığı,diye düşünüyorum..Yanılıyor muyum?