Это видео недоступно.
Сожалеем об этом.

Barış Manço kimdir? Ne zaman ve nasıl öldü?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 31 янв 2022
  • Uzun saçları, otantik kıyafetleri, yüzükleri ve tiyatral tavırlarıyla herkesin ilgisini çeken #BarışManço, 1943 yılında dünyaya geldi. Henüz 1 buçuk yaşındaydı şarkı söylemeye başladığı zaman. Galatasaray Lisesi’nde okurken ‘Barış Manço ve Kafadarlar’ adlı ilk müzik grubunu kuran müzisyen, ilk konserini de kendi okulunda verdi. Daha sonra, ‘Harmoniler’ grubuyla ilk 45’lik plağını çıkardı. Henüz 19 yaşında çıkardığı bu albümde 2 İngilizce şarkı bulunuyordu.
    Genç yaşlarda otostopla Belçika’ya abisinin yanına giden Manço, burada Belçika Güzel Sanatlar Akademisi’ne kaydoldu. Akademide resim, grafik, desen ve iç mimarlık alanlarında eğitim alan sanatçı, yabancı müzisyenlerden oluşan ‘Vahşi Kediler’ grubuyla müzikle olan bağını Belçika’da da devam ettirdi. Biri İngilizce ikisi Fransızca olmak üzere üç şarkılık 45’liği Fransa’da yayımlandı. 1965’te ise Paris Olympia Konseri’ni gerçekleştirdi.
    Manço, Mazhar Alanson ve Fuat Güner’in öncülüğündeki ‘Kaygısızlar’ grubuyla 1967’de ‘Kol Düğmeleri’ni çıkardı. Türküleri Rock’n Roll ve Twist tarzlarında seslendirdi. Kaygısızlar ve Manço’nun ortak albümü Altın Plak ödülünü kazandı.
    Müzik kariyerine tek başına devam eden Manço’nun 1970 yılında bestelediği ‘Dağlar Dağlar’ adlı şarkı, kariyerinde adeta bir dönüm noktası oldu. Plak 700 bin sattı ve Platin Plak Ödülü dâhil olmak üzere birçok ödüle layık görüldü.
    Ardından dönemin ünlü müzik gruplarından Moğollar ile bir süre çalıştı. Saçlarının uzun olmasından dolayı Anadolu turnesi sırasında otobüsü dinamitli saldırıya uğradı. Neyse ki saldırıda hiç kimse yara almadı.
    Moğollar ile yollarını ayırdıktan sonra ‘Kurtalan Ekspres’i kuran Manço, Anadolu turnelerine devam etti ve herkesin hafızasına kazınan imajı da zamanla kabul gördü.
    İlk long play albümünü ‘2023’ ismiyle 1975 yılında çıkardı. Bu uzunçaların içinde Cumhuriyetin 100. Yılı anısına bestelediği enstrümantal şarkısı 2023 de yer alıyordu. 1976’da çıkardığı İngilizce albümüyle ise Anadolu Rock müziğini Avrupa’ya ulaştırdı.
    Aynı yıl, Lale Manço ile tanıştı Barış. Tanışma hikâyeleri de oldukça ilginçti. Kapısını çalarak ‘telefon edebilir miyim’ diye soran Lale’ye, Barış’ın cevabı ‘benimle evlenirseniz neden olmasın’ olmuştu. Çift 1979 yılında evlendi. Doğukan Hazar ve Batıkan Zorbey ismini verdikleri iki çocukları oldu.
    Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın da bulunduğu ‘Yeni Bir Gün’ adlı albümü de 1979’da yayımlandı. Aynı yıl çıktığı Anadolu turnesinin tüm gelirini sağır ve dilsiz çocukların eğitimi ve tedavisi için bağışladı. Daha sonra Hollanda, Belçika, İngiltere, Almanya ve Kıbrıs’ta da konserler verdi. İstanbul’a dönerken trafik kazası geçirmesi sonucu bel kemiğinin çatlamasının ardından sahnelerden bir süre uzak kaldı.
    1981 yılının sonlarına doğru ‘gül pembe’, ‘ali yazar veli bozar’, ‘alla beni pulla beni’, ‘dönence’ gibi efsanevi şarkılarının yer aldığı ‘Sözüm Meclisten Dışarı’ adlı albümü dinleyicisiyle buluştu. Ve kariyerinin zirvesine ulaştı.
    Tüm albümleriyle müzik dünyasında yeni bir çığır açan ve şarkı sözleriyle kültür hayatına önemli katkılarda bulunan Barış Manço, birçok şarkısının son kıtasında da halk şiiri geleneğinde olduğu gibi kendi ismine yer verdi. ‘Modern çağ ozanı’, şarkılarında atasözlerini ve deyimleri de sık sık kullandı. Toplumsal konulara ve ailenin önemine dikkati çekti. Eserlerini, gelenekseli çağdaş ile harmanlayarak üretti.
    1975 yılında ‘Baba Bizi Eversene’ adlı filmle beyazperdede boy gösterdi. Televizyon programı yapmak, aklında hep var olan bir düşünceydi. 1988 yılında başlayan 7’den 77’ye programı, çocuklara öğütler verdiği ‘Adam Olacak Çocuk’, yaşlılara saygıya dikkati çeken ‘İkinci Kahvaltı’, dünyayı dolaştığı ‘Dönence’, Türkiye’yi dolaştığı ‘Dere Tepe Türkiye’ projelerini kapsıyordu. Program çekimlerini yapan ekip 150 farklı ülkeye gitti, 500 bin km’den fazla yol katetti. Modern Seyyah Barış Manço, dünyanın çevresini 12 kez dolaştı. Türkiye’yi yurt dışında tanıttı. Biz de 10 yıl boyunca her Pazar Barış Abiyi evimize konuk ettik bu programlar sayesinde.
    Tüm bunların yanı sıra Türk Japon dostluğu etkinlikleri kapsamında gittiği Uzak Doğu’da büyük bir coşkuyla karşılandı. Ayrıca Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Niyazov Türk dünyasıyla çok iyi ilişkiler geliştiren Manço’ya ‘Türkmen vatandaşlığı’, Belçika ise 1987 yılında ‘Türk Kültür Elçisi’ unvanını verdi. 1991 yılında BBC muhabirinin yaptığı röportajda 10. Cumhurbaşkanı olabileceğini bile söylemişti.
    Son olarak, bir döneme damgasını vuran şarkılarını yeniden seslendirdiği ‘Mançoloji’ adlı albümünü çıkardı. Sürekli yaşadığı tansiyon rahatsızlıklarına 1 Şubat 1999’da bir yenisi daha eklendi. O gün, ani tansiyon düşüklüğü sebebiyle Manço hayatını kaybetti.
    Kanalımıza abone olmayı unutmayın: bit.ly/2THU9BD
    #BarışMançoŞarkıları

Комментарии • 2

  • @KimsinSen
    @KimsinSen  2 года назад +1

    Kanalımıza abone olmayı unutmayın: bit.ly/2THU9BD

  • @dolunaybmfc
    @dolunaybmfc 2 года назад +5

    Benim kanalımda da Barış Manço’yla ilgili videolar var🎶
    Bu arada çok güzel olmuş😊