Fatih Altaylı ile yapılan program tek kelime ile muhteşemdi.. Celâl Şengör ile o kadar güzel, uyumlu sohbet yaptınız ki, muhteşem bir program oldu. Devamını bekliyoruz..
“Hoş temaşa derler eskiler ,dünyaya güzel bakmayı, umutlu bakmayı bilmek lazım . İnsan doğmak kolay insan olmak çok zordur . Çocuksu sevinçlere ihtiyacımız var . Bilgelik, çocuklaşmayı başarmaktır. Bilgelik, bilgiyle olmaz neşeyle olur .Bilgelik, başkalarıyla temas etmeyi, gülümsemeyi bazen kahkaha atmayı, zaman zaman kendimizi unutmayı bilmektir .” müthiş. bilgelik yolunda kendi yolunu inşa etmeye çalışanlara yüzlerce kitap değerinde çok samimi nasihatlar . iyiki varsınız :)
Celal Şengör Hoca ile olan sohbetin en güzel yanı "iki tarafın da karşısında bildiğini bilen okuduklarını okumuş yaşayan bir canlı "ile sohbet etmenin verdiği hazzı yaşamanın verdiği keyif ve bunun izleyenlere direk geçmesi idi.
Gene çok güzel bir sohbet oldu. Siz üç saat, beş saatte dolaşsanız konunun etrafında, bizleri de o yerlere götürüyorsunuz, çok hoş bir gezi oluyor. Sonunda ana konuya öyle bir geliyorsunuz ki beni çarpıyor. Çok teşekkürler. Sağolun varolun.
Ben İlahiyat ve Sosyoloji mezunuyum. Uzun süredir Felsefe öğrencisiyim. Sizi de uzun süredir takip ediyorum. İyi ki varsınız. İyi ki eski mahallenize kafa tuttunuz. Kitap tavsiyeleri için ayrıca teşekkür ediyorum. Altı Bardakta Dünya Tarihi'ni geçen ay okumuştum. Mikrop, Tüfek ve Çelik kitabını da hemen almalıyım
Ducane Bey size, ailenize ve sevdiklerinize ve kanalinizdaki takipcilerinize saglik, huzur ve nese dolu mutlu bir yil dilerim. Sohbetleriniz bize farkli ufuklar aciyor. Tesekkurler. Saygilar, selamlar.
Hocam,hârika bir Yeniyıl sohbeti oldu.! +10 bir akrânınız olarak, bahsetmiş olduğunuz bütün “dikotonomi,,leri yaşadım..ama hiçbir kere da bir şekilde kutlamaktan vazgeçmedim.! Bu defa,bu sohbetin ardından,en coşkulusu olacak.! Sağlığınız dâim olsun.! YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN; sağlığınıza sağlık katsın.!
Yaşarken kıymetinizin bilinmesini hiç beklemiyordum değerli hocam. Nedense bu daveti, kıymetinizin fark edilmesi olarak algılayıp mutlu olduk😊 İyi ki varsınız hocam, sizi çok seviyorum. Hayatıma, düşünce dünyama kattıklarınız için teşekkür ederim.
Celal Şengör ile olan sohbet adeta "sunset limited" filmi gibiydi. Celal Hoca profesör Dücane Hocamız da siyahi gibi irfani bir yerden konuyu aldı. En çok da Dücane Hocamızı bir muhatap ile dialog halinde görmek çok iyi geldi tam bir "tartışma" örneğiydi. 2025 de bu sohbetleri daha çok izleyebiliriz diye umut ediyorum bir de daha çok film okuması diliyorum
Hocam izledim ve çok keyifliydi harikasınız doğaçlama sohbete bayılıyorum...izninizle oraya yazdığım yorumumu burada paylaşmak istiyorum. Mutlu yıllar.... Sohbetin 1.07.12 dakikasında yayını durdurdum ve ayağa kalkıp, odada keyiften bi dolaşmak istedim, ama olduğum yerde şöyle bi sallandım :)) oooo anladım ki kafam süper güzel olmuş... sağ olun var olun, siz sağlıklı ve çok yaşayın emi 🙏... selamlar
Çok güzel bir video 👏👏👏 Herkes izlemeli. Çok hakiki bir yüzleşme. Maalesef bugün yaptığımız yorumların gerçek etkisini, o anda göremiyoruz. Örneğin Dücane Bey, geçmişte eleştirdiği konularla ilgili bugün farklı düşündüğü zamanları ne güzel anlatmış. Peki o gün savundukları, bugün bizim hayatımızı nasıl şekillendiriyor? Eğer olumsuz şekillendirdiyse, ne yapacağız şimdi? Sorumluluk kimde oluyor? Dediği gibi dünya çok hızlı değişiyor. Bu değişime adapte olacak bakış açısı geliştirmemiz lazım. Dücane Bey’in dediği gibi tadını çıkarmak da bakış açısını geliştirmemiz için gerekli. İnsan olmanın gereklerinden…
Hocam, Celal Şengör gibi sizin seviyenizdeki birisiyle yaptığınız program harikulade idi. Tekrar tekrar izledim. Umarım benzer programları çok daha sık görürüz.
Sayın hocam Kars ta yaşıyorum çok nadir İstanbul a gelirim, geldiğim zaman da mutlaka Şemsipaşa Camiine gider saatlerce zaman geçiririm. Nedenini bilmezdim. 50:34 te açıklamışsınız , meğerse İstanbul un en güzel poyrazıymış bizi çeken... Saygılarımla
" Herkesin kahvaltısını hazırladım. Elime örgümü aldım. Sağımda çay, solumda su, kesintisiz sizi dinledim. Tavrınıza, medeniyetinize, bilginize, hogörünüze ve zerafetinize sonsuz teşekkürler. Sağolun varolun." HOCAM F.Altaylı programına bu yorumu yaptım siz yorulmayın diye buraya da yazdım. İzledikten sonra bir alış-veriş yaptım. Hafif yiyecekler aldım yanıma size buradan dinlemeye devam ediyorum. :))
Değerli Hocam, bir süredir sizleri takip ediyorum. Anlattıklarınız insana ufuk açan, kendini bulmasına ve toplumu anlamasına yol açan, hangi konuda mücadelede etmesi gerektiğine ışık tutan şeyler oluyor. İnsanın, toplumun düşünce ve duygu dinamiklarini çok iyi anlatıyorsunuz. Bazen öyle örnekler veriyorsunuz ki kavramlar yerine oturuyor. Son beni etkileyen örneğiniz ahlakla ilgiliydi. Toplum ahlaklı olduğu için mi adalet var yoksa adalet olduğu için mi ahlaklıyız örneğiydi. Atatürk'ün saltanat ile cumhuriyetin farkını birey üstünden anlattığı örneğe benzettim bunu. Adalet olmadan ahlakın oluşmayacağını idrak etmiştim ancak felsefi ve kavram olarak sizden bir temel örnek olarak duymam ben de taşların bir kez daha yerli yerine oturmasına yol açtı. Daha birçok şeye örnek verebilirim. Anlattıklarınız çok kıymetli ve geleceğe kaynak oluşturuyor. Dağınık anlatıyor gibi zannediyor olabilirsiniz ama değil, sadece biraz yavaş anlatıyorsunuz, onu video izlerken 1,5 hıza getiriyorum çözülüyor.:)) Sevgiler hocam. İyi seneler.
Mutlu yıllar hocam, köylü ve şehirli ayırımını evlendiğimde o kadar net gördüm ki ve eşim Çanakkale’nin köyündeydi, ben de Maraş’ın içinden eşraf ve memur bir ailedendim. Kayınvalidem Maraşlı olmamı küçümserdi ama akşam ezeni okunmadan elektrik açılmazdı. Yerde yemek yerirdi. İnanın evime yemek masası aldıramadım. Bu isteğimi de küçümsemişlerdi. Şeker bayramı konusu da ben üniversitedeyken aynı şekilde radikal dinci arkadaşların eleştirdiği bir konuydu. O zaman ‘Ortaçağda Müslümanların Yaşayışları’ Bahriye Üçok’un çevirdiği Ali Mazaheri’nin kitabında bu konuyu okuyunca durumu anlamıştım. Kitapta Abbasiler döneminde bayram kutlamalarında geçit alayında seyredenlere şeker atıldığını, geçitte şekerden çeşitli fiğürler yapıldığını yazıyordu. Bu kitabı okumam benim için şanstı ve bu bilgiyle dediklerinizin farkına varmaya başlamıştım. Ve öğrenmeye devam ediyorum. Benim burda olmamın temellerinde ne olduğunu ve neden sizin beni cezbettiğinizi anladım. Bu arada çok değerlisiniz ama şunu da eklemek istiyorum, bu sizi eleştiremeyeceğim anlamına da gelmedi benim için. Bazen eleştiriyorum da. Şehirli olmak bireyselliği ve aklı öne çıkarıyor. Yeni yıl sağlıklı bir yıl olsun , dilerim.🎉
Dücane bey, Siz bu coğrafyada yetişen nadir insanlardan birisiniz ve dünya çapında bir entelektüelsiniz. Bu memlekette bir mahalle, bir mahalleyi öyle ezmiş öyle aşağılamış ki, ezilen mahalleden çıkan dünya çapında insanlar bile karşı mahalle beni muhatap alıyor diye sevindirik olabiliyor (zenci beyaz ilişkisi). Geçmişten gelen tortular tamamen temizlenemiyor galiba. Celal hocaya, bok yeme ve yedirme (Kürtlere) ve faşist yaklaşımları (Enver Aysever'i dinleyebilirsiniz) nedeniyle mesafeliydiniz (geçmiş videolarınızdan hatırlıyorum). Zaman zaman iltifat ettiğiniz sizi davet eden gazetecinin, geçmişte ve halen diğer mahallelere insanlık dışı söz ve davranışlarını nasıl tolere ediyorsunuz. Sizin, kendinizi eleştirdiğiniz geçmişteki düşünce ve davranışlarınız, yaşadığınız zamanın size dayatması olabilir. Program yaptığınız şahısların, en küçük bir özeleştirileri yapmadıkları düşünce, söz ve davranışları, İNSANLIK DIŞI BİR TUTUM değil mi? Yeni yılda sağlıklı günler diliyorum.
Bir Fransızca uzmanı (Fatih Altaylı) bir İngilizce uzmanı (Celal Şengör) bir Almanca uzmanı (siz) çok güzel bir program oldu. Tekrarını rica ediyorum 🎉🎉🎉🎉🎉🎉😊😊😊😊😊
hocam az önce izledim celal hocayla olan programinizi ve bir solukta bitirdim . bazen gulduk bazen beyin loblarimiz yandi :))) bayildim ikinize de. fatih bey de her araya girdiginde sagdan soldan tokat yemesi bizi kahkaha atttirdi.
Sevgili Hocam sizin ve sevdiklerinizin yeni yılını kutlar mutluluklar dilerim. Naçizane köylerden şehirlere göç fenomenini gene sizden öğrendiğim bir anlatıya bağlamak isterim. Bu insanlar göç ettiler ve göç ederken kültürlerini kaybetmek, çocuklarını istedikleri gibi yetiştirememek gibi korkular edindiler. Bunu Almanya'ya işçi olarak giden ailelerin yaşamında daha katmerli gördüğümüz için yurt içi göçe atfetmekte naif davranıldığını düşünüyorum. Köylerden gelenler kendi kültürlerini savunmak için kendi köylerinde bile bu denli içe dönük davranmayacakları konularda dahi ifrata kaçtıklarını farkedememiş olabilirler. Bu ifratın görünür yüzü yılbaşı ağacı, yılbaşı kutlamalarına duydukları ekşi duygular şeklinde bir tezahüre sahipti. Sonra gelen nesiller bu ekşi duyguları kültürlerinin bir parçası olarak alıp tartışmadan kültürlerinin en görünür yerinde madalya gibi taşımaya başladılar. Almancılarda da alman kültürüne duydukları (haklı haksız ) eleştirel yaklaşımın kemikleşmesi şeklinde oluşmuştur. Adeta kendilerine göre kültürlerinde yüzyıllardır bu tutumu gözleri gibi korumuş olmanın bir kanıtı gibi görünüyor . Artık bu yabancı olana karşı olan tutum yabancı adet geleneklere dair bu "tiksinti duygusu adeta gurur vesilesi " haline gelmiş bir halde. İktidar halktaki bu zaafı algılayıp farkına vardığı için bu tutumlara hoş bakmaktan başka bir şey yapamazlardı. Halkta bu eğilim var İktidar buna aykırı bir şey yapamaz zaten.
✋🌻🌲☀️🐈⬛🐓🍒🌿🫒🌾🦉🖋️🐬❤️🫡🇹🇷... Ve, biz yine, bir kış daha geçireceğiz, büyük öfkemizin içinde ve mukaddes ümidimizin ateşinde ısınarak...Yeni yılımız Kutlu olsun...👏
Sanki geleneksel ritüelleri, uygulamaları sadece İstanbul'dakiler biliyor. Yemek kültüründen hareketle beşeri bu kadar kategorize etmek pek sağlıklı olmasa gerek. "Fildişi kule", "İzolasyon" anahtar kelimeler diye düşünüyorum. Verilen örnekler çok uç örnekler. Ekonomik gelişmişlik, gelir adaleti olsaydı bu kadar kültür erozyonu yaşanmazdı.
Geçen günlerde bir arkadaşımla yazlık sinemaları konuştuk "Hey gidi günler hey!" diyerek. Beni çok güldüren bir anısını anlattı. 3 kız kardeşler ve aşırı sert bir babaları var. Anadolu'da ailecek gidilen yazlık sinemalarda hep Türk filmleri olurdu. Filmin, çok kısa da olsa, herhangi bir öpüşme sahnesinde, babadan azar yememek için; arkadaşım ve kardeşleri "Ayy!" diyerek elleri ile gözlerini kapatırmışlar. "Tabii babam anlamazdı ama biz orta parmağımızla yüzük parmağımızın arasını hafifçe açıp o sahneyi de kaçırmazdık." dedi 😄 Evet hayat çok kısa hemen geçiveriyor. İyi ki varsınız Dücane Hoca, size ve tüm arkadaşlara sağlıklı, huzurlu uzun yıllar diliyorum.🙏❤🥰
Konu başlıkları: 00:02 - Açılış ve yılbaşı üzerine giriş 00:35 - Fatih Altaylı ile yapılan programın yorumu 01:31 - Celal Şengör hakkında izlenimler 02:58 - Sohbet yapısı üzerine görüşler 03:50 - Ders gibi anlatımlar mı yoksa doğal konuşmalar mı? 06:29 - Eski sohbet geleneği ve kültürel aktarım 08:15 - Kültürün bireysel algısı ve farklı seviyelerde alınması 10:25 - Yılbaşı ve Türk kültürü arasındaki ilişki 13:07 - Geleneksel yılbaşı anıları ve çocukluk izlenimleri 15:51 - Toplumda yılbaşına dair farklı yaklaşımlar 18:45 - Şehirli-köylü kültür farkı ve etkileri 20:56 - İstanbul’un kozmopolit yapısı 23:34 - Ramazan ve diğer dini geleneklerin etkileri 26:06 - Türkiye’de kültürel değişim ve göçlerin etkisi 29:00 - Noel Baba figürünün farklı algılanışı 31:39 - Yılbaşı kutlamalarının sosyolojik analizi 34:06 - Şehir kültürü ve kozmopolit yaşam 37:11 - Batı kültürüyle yerel kültürün birleşimi 40:02 - Şehir yaşamının toplum üzerindeki etkileri 43:39 - Yılbaşı ve kültürel semboller üzerine sonuç değerlendirmesi
Hocam ben 40 yaşına geldim köyden 10 yaşında ayrılmıştık ve alevi bir aileden geliyorum. Anne baba okur yazar dahi sayilmaz. Bize de cok karışırlar ama biz kimsenin ne Ramazanina ne Muharremine ne Noeline karisiriz hatta saygı duyar destek veririz. Körü körüne hemsericiligi sevmem. Atatürkçü ve Cumhuriyetciyim. Yazlık sinemaya gitmemis de olsak gideni yadirgamam yani hatta bilsem yerini ben de giderim, Ramazan'da 30 gün oruç tuttugumda olur noel kutlamasinda sabaha kadar ictigimde, seker bayrami deyince yuregim titrer koyde biz de seker bayrami der elimizde seker poseti kapi kapi gezerdik, şeker bayramın kutlu olsun deriz hayırlı ramazanlar diye cevap verirler, kimsenin tavuguna kışt demedik rüşvet yemedik, kimsenin karısına kızına yan gözle bakmadık ama bize atilmadik iftira kalmadı. Bazen kendimi yabanci bir ülkede gibi hissediyorum adapte olamıyorum. Üstelik bunları yapanlar inandıkları konuda bizim kadar samimi ve dürüst değiller. Tum videolarınızı ilgi ile dinliyor sizi çok seviyorum. Adeta taze oksijen alır gibi nefesim açılıyor. Çok teşekkür ediyorum. İyiki varsınız..
Fatih Altaylı ile yapılan program tek kelime ile muhteşemdi..
Celâl Şengör ile o kadar güzel, uyumlu sohbet yaptınız ki, muhteşem bir program oldu.
Devamını bekliyoruz..
Üstadım benim, ne güzel adamsın. Türkiye denen keçiboynuzunun bir damla balı gibisin. Allah selamet versin. Mutlu yıllar!
“Hoş temaşa derler eskiler ,dünyaya güzel bakmayı, umutlu bakmayı bilmek lazım . İnsan doğmak kolay insan olmak çok zordur . Çocuksu sevinçlere ihtiyacımız var . Bilgelik, çocuklaşmayı başarmaktır. Bilgelik, bilgiyle olmaz neşeyle olur .Bilgelik, başkalarıyla temas etmeyi, gülümsemeyi bazen kahkaha atmayı, zaman zaman kendimizi unutmayı bilmektir .” müthiş. bilgelik yolunda kendi yolunu inşa etmeye çalışanlara yüzlerce kitap değerinde çok samimi nasihatlar . iyiki varsınız :)
Celal Şengör Hoca ile olan sohbetin en güzel yanı "iki tarafın da karşısında bildiğini bilen okuduklarını okumuş yaşayan bir canlı "ile sohbet etmenin verdiği hazzı yaşamanın verdiği keyif ve bunun izleyenlere direk geçmesi idi.
Gene çok güzel bir sohbet oldu. Siz üç saat, beş saatte dolaşsanız konunun etrafında, bizleri de o yerlere götürüyorsunuz, çok hoş bir gezi oluyor. Sonunda ana konuya öyle bir geliyorsunuz ki beni çarpıyor. Çok teşekkürler. Sağolun varolun.
Mutlu seneler tüm izleyenlere.Teşekkúrler hocam harika bir sohbetti.Yaşama sevincimizi yok edenlere inat güzellikleri unutmayacağız.
Ben İlahiyat ve Sosyoloji mezunuyum. Uzun süredir Felsefe öğrencisiyim. Sizi de uzun süredir takip ediyorum. İyi ki varsınız. İyi ki eski mahallenize kafa tuttunuz. Kitap tavsiyeleri için ayrıca teşekkür ediyorum. Altı Bardakta Dünya Tarihi'ni geçen ay okumuştum. Mikrop, Tüfek ve Çelik kitabını da hemen almalıyım
Teşekkürler.
Yeni yıldan tek beklentimiz bu sohbetlerinizin devamı, Allah sağlık sıhhat versin ve başımızdan eksik etmesin. Mutlu seneler hocam
Teketekti program harikaydi. Hocam devamini dort gozle bekliyoruz
Ducane Bey size, ailenize ve sevdiklerinize ve kanalinizdaki takipcilerinize saglik, huzur ve nese dolu mutlu bir yil dilerim. Sohbetleriniz bize farkli ufuklar aciyor. Tesekkurler. Saygilar, selamlar.
Hocam,hârika bir Yeniyıl sohbeti oldu.! +10 bir akrânınız olarak, bahsetmiş olduğunuz bütün
“dikotonomi,,leri yaşadım..ama hiçbir kere da bir şekilde kutlamaktan vazgeçmedim.!
Bu defa,bu sohbetin ardından,en coşkulusu olacak.!
Sağlığınız dâim olsun.!
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN; sağlığınıza sağlık katsın.!
Yaşarken kıymetinizin bilinmesini hiç beklemiyordum değerli hocam. Nedense bu daveti, kıymetinizin fark edilmesi olarak algılayıp mutlu olduk😊 İyi ki varsınız hocam, sizi çok seviyorum. Hayatıma, düşünce dünyama kattıklarınız için teşekkür ederim.
Teşekkürler.
Mutlu yıllar hocam, iyiki varsınız 56 yaşında bir ev hanımının ufkunu açıyorsunuz bana kattıklarınız için minnettarım
Mutlu yıllar hocam 🎉yaşamınız uzun olsun 🙏güzelliklerle geçsin 🥰
Ömrümüze değer kattığınız nice güzel yıllara Hocam. Esenlikle 🙏🏻🌻
Dücane bey hocam
Size ve sevdiklerinize sağlıklı huzurlu yeni bir yıl diliyorum
Derin saygı ve sevgilerimle
Celal Şengör ile olan sohbet adeta "sunset limited" filmi gibiydi. Celal Hoca profesör Dücane Hocamız da siyahi gibi irfani bir yerden konuyu aldı. En çok da Dücane Hocamızı bir muhatap ile dialog halinde görmek çok iyi geldi tam bir "tartışma" örneğiydi. 2025 de bu sohbetleri daha çok izleyebiliriz diye umut ediyorum bir de daha çok film okuması diliyorum
Güzel bir yılbaşı sohbeti oldu. Teşekkürler... İyi seneler hocam..🙋🏻♀️🙏
Hocam izledim ve çok keyifliydi harikasınız doğaçlama sohbete bayılıyorum...izninizle oraya yazdığım yorumumu burada paylaşmak istiyorum. Mutlu yıllar....
Sohbetin 1.07.12 dakikasında yayını durdurdum ve ayağa kalkıp, odada keyiften bi dolaşmak istedim, ama olduğum yerde şöyle bi sallandım :)) oooo anladım ki kafam süper güzel olmuş... sağ olun var olun, siz sağlıklı ve çok yaşayın emi 🙏... selamlar
Teşekkürler. Sağlıkla ve huzurla yaşayacağınız yeni bir yıl diliyorum. Iyi ki varsınız.🧡
"Türküm, açım, yolumu kaybettim" Cundioglu. 55:01
Çok güzel bir video 👏👏👏 Herkes izlemeli. Çok hakiki bir yüzleşme. Maalesef bugün yaptığımız yorumların gerçek etkisini, o anda göremiyoruz. Örneğin Dücane Bey, geçmişte eleştirdiği konularla ilgili bugün farklı düşündüğü zamanları ne güzel anlatmış. Peki o gün savundukları, bugün bizim hayatımızı nasıl şekillendiriyor? Eğer olumsuz şekillendirdiyse, ne yapacağız şimdi? Sorumluluk kimde oluyor? Dediği gibi dünya çok hızlı değişiyor. Bu değişime adapte olacak bakış açısı geliştirmemiz lazım. Dücane Bey’in dediği gibi tadını çıkarmak da bakış açısını geliştirmemiz için gerekli. İnsan olmanın gereklerinden…
Teşekkür ederim. Kabımı ne kadar genişletebilirim bilmiyorum ama katkınız büyük. Var olun
Thanks!
İnsan olduğumuzu daha derinden hatırlamak umuduyla, mutlu yıllar herkese 🥂
Hocam, Celal Şengör gibi sizin seviyenizdeki birisiyle yaptığınız program harikulade idi. Tekrar tekrar izledim. Umarım benzer programları çok daha sık görürüz.
Harika bir yayındı hocam, ağzınıza sağlık… yeni yılınızı da içtenlikle kutlarım 🎉
Çocuksu sevinçlere ihtiyacımız var ❤️
Yeni yılda da umarım görüşürüz hocam sağlıkla inşallah❤❤❤İyi seneler🎉🎉
Celal Hocayı da taktir ettim. Sizi çok dikkatli dinledi 👏
Sizin videonuzu açmaya oturduğumda sanki ne zamandandır iştahımı açan istediğim yemeğin olduğu sofraya oturuyormuşum hissine kapılıyorum.☺️
Emeklerinize sağlık Dücane Hocam
Ağzınıza sağlık
Teşekkür ederiz hocam.. Sağlık dolu bşr yıl dileriz.
Sayın hocam Kars ta yaşıyorum çok nadir İstanbul a gelirim, geldiğim zaman da mutlaka Şemsipaşa Camiine gider saatlerce zaman geçiririm. Nedenini bilmezdim. 50:34 te açıklamışsınız , meğerse İstanbul un en güzel poyrazıymış bizi çeken... Saygılarımla
Tebrikler hocam ❤selam ve sevgiler, yeni yılınızı kutluyorum 🙏👍 Fatih Altaylı daki konuşmanız harikaydı.
Sizin de yeniyiliniz kutlu olsun sevdiklerinizle nice mutlu yıllar dilerim
Harika bir sohbetti teşekkür ediyorum iyi ki varsınız nice mutlu yıllara Dücane Hocam!
Herkese iyi seneler
1-Tom Standage - Altı Bardakta Dünya Tarihi
2-Jared Diamond -Tüfek, Mikrop ve Çelik
Tşk
Çok sağolun
Tesekkür.
Çok teşekkür ediyorum 🙏
Teşekkürler😊
Hürmetler hocam, sağolun varolun, size ve sevdiklerinize iyi seneler🎉
Bize bir yıl daha katlandığınız ve ömürümüz yeterse katlanacağınızı umduğumuz için teşekkürler 🙏 iyi yıllar değerli hocam.
" Herkesin kahvaltısını hazırladım. Elime örgümü aldım. Sağımda çay, solumda su, kesintisiz sizi dinledim. Tavrınıza, medeniyetinize, bilginize, hogörünüze ve zerafetinize sonsuz teşekkürler. Sağolun varolun." HOCAM F.Altaylı programına bu yorumu yaptım siz yorulmayın diye buraya da yazdım. İzledikten sonra bir alış-veriş yaptım. Hafif yiyecekler aldım yanıma size buradan dinlemeye devam ediyorum. :))
Değerli Hocam, bir süredir sizleri takip ediyorum. Anlattıklarınız insana ufuk açan, kendini bulmasına ve toplumu anlamasına yol açan, hangi konuda mücadelede etmesi gerektiğine ışık tutan şeyler oluyor. İnsanın, toplumun düşünce ve duygu dinamiklarini çok iyi anlatıyorsunuz. Bazen öyle örnekler veriyorsunuz ki kavramlar yerine oturuyor. Son beni etkileyen örneğiniz ahlakla ilgiliydi. Toplum ahlaklı olduğu için mi adalet var yoksa adalet olduğu için mi ahlaklıyız örneğiydi. Atatürk'ün saltanat ile cumhuriyetin farkını birey üstünden anlattığı örneğe benzettim bunu. Adalet olmadan ahlakın oluşmayacağını idrak etmiştim ancak felsefi ve kavram olarak sizden bir temel örnek olarak duymam ben de taşların bir kez daha yerli yerine oturmasına yol açtı. Daha birçok şeye örnek verebilirim. Anlattıklarınız çok kıymetli ve geleceğe kaynak oluşturuyor. Dağınık anlatıyor gibi zannediyor olabilirsiniz ama değil, sadece biraz yavaş anlatıyorsunuz, onu video izlerken 1,5 hıza getiriyorum çözülüyor.:)) Sevgiler hocam. İyi seneler.
Teşekkür ediyorum ❤
Mutlu yıllar hocam, köylü ve şehirli ayırımını evlendiğimde o kadar net gördüm ki ve eşim Çanakkale’nin köyündeydi, ben de Maraş’ın içinden eşraf ve memur bir ailedendim. Kayınvalidem Maraşlı olmamı küçümserdi ama akşam ezeni okunmadan elektrik açılmazdı. Yerde yemek yerirdi. İnanın evime yemek masası aldıramadım. Bu isteğimi de küçümsemişlerdi. Şeker bayramı konusu da ben üniversitedeyken aynı şekilde radikal dinci arkadaşların eleştirdiği bir konuydu. O zaman ‘Ortaçağda Müslümanların Yaşayışları’ Bahriye Üçok’un çevirdiği Ali Mazaheri’nin kitabında bu konuyu okuyunca durumu anlamıştım. Kitapta Abbasiler döneminde bayram kutlamalarında geçit alayında seyredenlere şeker atıldığını, geçitte şekerden çeşitli fiğürler yapıldığını yazıyordu. Bu kitabı okumam benim için şanstı ve bu bilgiyle dediklerinizin farkına varmaya başlamıştım. Ve öğrenmeye devam ediyorum. Benim burda olmamın temellerinde ne olduğunu ve neden sizin beni cezbettiğinizi anladım. Bu arada çok değerlisiniz ama şunu da eklemek istiyorum, bu sizi eleştiremeyeceğim anlamına da gelmedi benim için. Bazen eleştiriyorum da. Şehirli olmak bireyselliği ve aklı öne çıkarıyor. Yeni yıl sağlıklı bir yıl olsun , dilerim.🎉
Dücane bey,
Siz bu coğrafyada yetişen nadir insanlardan birisiniz ve dünya çapında bir entelektüelsiniz.
Bu memlekette bir mahalle, bir mahalleyi öyle ezmiş öyle aşağılamış ki, ezilen mahalleden çıkan dünya çapında insanlar bile karşı mahalle beni muhatap alıyor diye sevindirik olabiliyor (zenci beyaz ilişkisi).
Geçmişten gelen tortular tamamen temizlenemiyor galiba.
Celal hocaya, bok yeme ve yedirme (Kürtlere) ve faşist yaklaşımları (Enver Aysever'i dinleyebilirsiniz) nedeniyle mesafeliydiniz (geçmiş videolarınızdan hatırlıyorum).
Zaman zaman iltifat ettiğiniz sizi davet eden gazetecinin, geçmişte ve halen diğer mahallelere insanlık dışı söz ve davranışlarını nasıl tolere ediyorsunuz.
Sizin, kendinizi eleştirdiğiniz geçmişteki düşünce ve davranışlarınız, yaşadığınız zamanın size dayatması olabilir.
Program yaptığınız şahısların, en küçük bir özeleştirileri yapmadıkları düşünce, söz ve davranışları, İNSANLIK DIŞI BİR TUTUM değil mi?
Yeni yılda sağlıklı günler diliyorum.
Fatih Altaylı ile program harikaydı
İki uzmanın sohbeti devam etsin inşallah
Mutlu yıllar, teşekkürler 🎉
Yeni yiliniz, saglik, huzur, mutluluk getirsin
Teşekkürler
Mutlu yıllar dilerim.
Nefesinize sağlık hocam, size de iyi yıllar 🎉🎉
Söyleşileriniz daim olsun.Daha iyi yıllar olsun hepimize.Seviyorum hoş sohbetinizi...
Türk filozof dücane cündioğlu
Mutlu huzurlu ve güzel yıllar diliyorum Dücane Hocama ve izleyicilerine
Güzel düşüncelerin tohumunu ektin hocam gene,ağzına yüreğine sağlık
Cok tesekkurler 💙🙏
Hocam iyi seneler dilerim .Iyi ki varsınız!
Daha nice seneler sizi dinlemek dileğiyle.
Eyvallah hocam teşekkürler emeğinize yüreğinize sağlık
Dücane bey size çok teşekkür eder, yeni yılınızı tebrik ederim.
Bir Fransızca uzmanı (Fatih Altaylı) bir İngilizce uzmanı (Celal Şengör) bir Almanca uzmanı (siz) çok güzel bir program oldu. Tekrarını rica ediyorum 🎉🎉🎉🎉🎉🎉😊😊😊😊😊
Celal hoca da Almanca uzmanı.dücane beyin arapça uzmanlığı daha çokça
Hocam senle yeniyıllarımız bitmesin,hiçnir emeğinim boşa gitmediğini ruhun hissetsin.teşekkür teşekkür teşekkür
Alltakine de cevap veriyim,hoca bizim ruhumızda yaşıyo❤
İyi seneler dilerim hocam.
Teşekkürler.
Tıpkı anlattığıniz gibi bir yeni yıl kutlaması yapicaz
Harika bir yayindi. Ducane hocam pandemide karsima ciktiniz. Basima gelen en muhtesem şeysiniz
Celal bey'e karşı belli bir önyargı m vardı. Bundan dolayı kendimi eleştirdim. Gerçekten çok tutkulu ve aynı zamanda mütevazı biriymiş.
İyi seneler hocam. İyi ki varsınız. ❤
Hocam size uzun ömür diliyorum,
İnsanlar sizi hep dinlesin inşallah
Çok teşekkür ederim . Kitap önerilerini kayıda aldım . Nefesim yeterse sıradaki kitaplarım olacaklar.
hocam az önce izledim celal hocayla olan programinizi ve bir solukta bitirdim . bazen gulduk bazen beyin loblarimiz yandi :)))
bayildim ikinize de. fatih bey de her araya girdiginde sagdan soldan tokat yemesi bizi kahkaha atttirdi.
Cok guzel bi yayin oldu.🎉❤
Sevgili Hocam sizin ve sevdiklerinizin yeni yılını kutlar mutluluklar dilerim. Naçizane köylerden şehirlere göç fenomenini gene sizden öğrendiğim bir anlatıya bağlamak isterim. Bu insanlar göç ettiler ve göç ederken kültürlerini kaybetmek, çocuklarını istedikleri gibi yetiştirememek gibi korkular edindiler. Bunu Almanya'ya işçi olarak giden ailelerin yaşamında daha katmerli gördüğümüz için yurt içi göçe atfetmekte naif davranıldığını düşünüyorum. Köylerden gelenler kendi kültürlerini savunmak için kendi köylerinde bile bu denli içe dönük davranmayacakları konularda dahi ifrata kaçtıklarını farkedememiş olabilirler. Bu ifratın görünür yüzü yılbaşı ağacı, yılbaşı kutlamalarına duydukları ekşi duygular şeklinde bir tezahüre sahipti. Sonra gelen nesiller bu ekşi duyguları kültürlerinin bir parçası olarak alıp tartışmadan kültürlerinin en görünür yerinde madalya gibi taşımaya başladılar. Almancılarda da alman kültürüne duydukları (haklı haksız ) eleştirel yaklaşımın kemikleşmesi şeklinde oluşmuştur. Adeta kendilerine göre kültürlerinde yüzyıllardır bu tutumu gözleri gibi korumuş olmanın bir kanıtı gibi görünüyor . Artık bu yabancı olana karşı olan tutum yabancı adet geleneklere dair bu "tiksinti duygusu adeta gurur vesilesi " haline gelmiş bir halde. İktidar halktaki bu zaafı algılayıp farkına vardığı için bu tutumlara hoş bakmaktan başka bir şey yapamazlardı. Halkta bu eğilim var İktidar buna aykırı bir şey yapamaz zaten.
Saygılar
Siz mi demiştiniz hocam bilmiyorum ama , İstanbul büyük bir olmuş diye duymuştum, emeğinize sağlık teşekkürler ediyorum 🙏
Hocam iyi ki youtube kanalı açtınız. Çok teşekkür ediyorum.
Yeni yılınız kutlu olsun nice sağlıklı mutlu yıllar diliyorum
✋🌻🌲☀️🐈⬛🐓🍒🌿🫒🌾🦉🖋️🐬❤️🫡🇹🇷... Ve, biz yine, bir kış daha geçireceğiz, büyük öfkemizin içinde ve mukaddes ümidimizin ateşinde ısınarak...Yeni yılımız Kutlu olsun...👏
Teşekkür ederim hocam iyi seneler
Sanki geleneksel ritüelleri, uygulamaları sadece İstanbul'dakiler biliyor. Yemek kültüründen hareketle beşeri bu kadar kategorize etmek pek sağlıklı olmasa gerek. "Fildişi kule", "İzolasyon" anahtar kelimeler diye düşünüyorum. Verilen örnekler çok uç örnekler. Ekonomik gelişmişlik, gelir adaleti olsaydı bu kadar kültür erozyonu yaşanmazdı.
Geçen günlerde bir arkadaşımla yazlık sinemaları konuştuk "Hey gidi günler hey!" diyerek. Beni çok güldüren bir anısını anlattı. 3 kız kardeşler ve aşırı sert bir babaları var. Anadolu'da ailecek gidilen yazlık sinemalarda hep Türk filmleri olurdu. Filmin, çok kısa da olsa, herhangi bir öpüşme sahnesinde, babadan azar yememek için; arkadaşım ve kardeşleri "Ayy!" diyerek elleri ile gözlerini kapatırmışlar. "Tabii babam anlamazdı ama biz orta parmağımızla yüzük parmağımızın arasını hafifçe açıp o sahneyi de kaçırmazdık." dedi 😄 Evet hayat çok kısa hemen geçiveriyor. İyi ki varsınız Dücane Hoca, size ve tüm arkadaşlara sağlıklı, huzurlu uzun yıllar diliyorum.🙏❤🥰
İyi ki varsınız güzel insan 🙏🏻
Sağlikli yillar Hocam teşekkürler
Çok teşekkür ederim
Iyi ki varsınız hocam çok şey öğrendik yine ❤️
Mutlu yıllar.🦚 Teşekkürler. 🌸🕊
teşekkürler Hocam... bu sefer 5. değil 4. ile idare ettim hocam... herkese ama herkese sağlıklı ve musmutlu yeni yıllar niyaz ederim...
Hocam tüm programı iki kere izledim ve doyamadım aktın gittin maşallah
Sizede sağlık mutluluk dilerim
Konu başlıkları:
00:02 - Açılış ve yılbaşı üzerine giriş
00:35 - Fatih Altaylı ile yapılan programın yorumu
01:31 - Celal Şengör hakkında izlenimler
02:58 - Sohbet yapısı üzerine görüşler
03:50 - Ders gibi anlatımlar mı yoksa doğal konuşmalar mı?
06:29 - Eski sohbet geleneği ve kültürel aktarım
08:15 - Kültürün bireysel algısı ve farklı seviyelerde alınması
10:25 - Yılbaşı ve Türk kültürü arasındaki ilişki
13:07 - Geleneksel yılbaşı anıları ve çocukluk izlenimleri
15:51 - Toplumda yılbaşına dair farklı yaklaşımlar
18:45 - Şehirli-köylü kültür farkı ve etkileri
20:56 - İstanbul’un kozmopolit yapısı
23:34 - Ramazan ve diğer dini geleneklerin etkileri
26:06 - Türkiye’de kültürel değişim ve göçlerin etkisi
29:00 - Noel Baba figürünün farklı algılanışı
31:39 - Yılbaşı kutlamalarının sosyolojik analizi
34:06 - Şehir kültürü ve kozmopolit yaşam
37:11 - Batı kültürüyle yerel kültürün birleşimi
40:02 - Şehir yaşamının toplum üzerindeki etkileri
43:39 - Yılbaşı ve kültürel semboller üzerine sonuç değerlendirmesi
“Dinde yok dedigi sey, benim kucuk dunyamda yok demektir.” 💯💯💯💯💯🫶🏻🫶🏻
Mutlu yıllar hocam.
Hocam ben 40 yaşına geldim köyden 10 yaşında ayrılmıştık ve alevi bir aileden geliyorum. Anne baba okur yazar dahi sayilmaz. Bize de cok karışırlar ama biz kimsenin ne Ramazanina ne Muharremine ne Noeline karisiriz hatta saygı duyar destek veririz. Körü körüne hemsericiligi sevmem. Atatürkçü ve Cumhuriyetciyim. Yazlık sinemaya gitmemis de olsak gideni yadirgamam yani hatta bilsem yerini ben de giderim, Ramazan'da 30 gün oruç tuttugumda olur noel kutlamasinda sabaha kadar ictigimde, seker bayrami deyince yuregim titrer koyde biz de seker bayrami der elimizde seker poseti kapi kapi gezerdik, şeker bayramın kutlu olsun deriz hayırlı ramazanlar diye cevap verirler, kimsenin tavuguna kışt demedik rüşvet yemedik, kimsenin karısına kızına yan gözle bakmadık ama bize atilmadik iftira kalmadı. Bazen kendimi yabanci bir ülkede gibi hissediyorum adapte olamıyorum. Üstelik bunları yapanlar inandıkları konuda bizim kadar samimi ve dürüst değiller. Tum videolarınızı ilgi ile dinliyor sizi çok seviyorum. Adeta taze oksijen alır gibi nefesim açılıyor. Çok teşekkür ediyorum. İyiki varsınız..
Hocam . Lütfen o bahsettiğiniz kanal ve kisiler 😂😂eğlenmek için güzel ancak Ben OGRENMEK için buradayım .❤🙏🏻
Dücane Hocayı takip etmek insanın yaşamını kolaylaştırıyor,
Mutlu yılların olsun hocam
Varlığınıza şükürler olsun, aydınlık insan🥰
Muhteşem 🎉
❤🎉Mutlu yıllar hocam
Dücane Cündioğlu, Türkiye'nin yetiştirdiği hakiki bir filozof;
Fatih Altaylı'nın programı kesinlikle çok güzeldi..
Celal Şengör'ü de çok begendim..