Brandweermensen met PTSS niet goed geholpen | Deel 1 opgebrand | Zembla
HTML-код
- Опубликовано: 26 ноя 2024
- Brandweermensen die PTSS hebben gekregen door hun werk, worden onvoldoende ondersteund door hun werkgever.
Zembla deed de afgelopen maanden onderzoek naar hoe de brandweer omgaat met PTSS en sprak daarvoor met onder meer brandweermensen, advocaten en vakbonden.
De brandweer rukt honderden keren per dag uit naar incidenten. Het brandweerwerk is ingrijpender dan alleen branden die geblust moeten worden. Beknellingen bij verkeersongelukken, verdrinkingen, suïcides en heel veel reanimaties. De bijna dagelijkse confrontatie met de dood kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Waar Defensie en de politie PTSS al lang als een beroepsziekte hebben erkend, doet de brandweer dat nog niet. Uit ons onderzoek blijkt dat de brandweer nauwelijks zicht heeft op de omvang en ernst van PTSS binnen de eigen gelederen. Volgens de officiële cijfers is het aantal brandweermensen met een posttraumatische stressstoornis in Nederland beperkt tot een handvol. Maar op basis van internationaal onderzoek loopt het werkelijke aantal in de vele honderden, mogelijk zelfs zo’n 1500.
Tijs van Lieshout, directeur van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en voorzitter van de landelijke raad van brandweercommandanten, geeft tegenover Zembla toe dat getraumatiseerde brandweermensen al jarenlang onvoldoende hulp krijgen. “Dat is al 20 jaar zo. Dat is een wrange conclusie.”
Brandweermensen zeggen niet goed voorbereid te worden op de impact van de gebeurtenissen die ze meemaken, zoals bijvoorbeeld verdrinkingen, beknellingen en suïcides. Daar komt bij dat de brandweer sinds 2006 steeds meer reanimaties uitvoert, omdat zij een kortere aanrijtijd heeft dan de ambulance. Zembla ontdekt dat van alle hulpdiensten de brandweer inmiddels veruit de meeste reanimaties verricht.
Alleen in Amsterdam en Rotterdam deed de brandweer er vorig jaar al zo’n 2.000. “Als ik van mensen afscheid neem voor hun pensioen, dan hebben ze soms meer dan 1500 reanimaties meegemaakt”, zegt de Amsterdamse brandweercommandant Tijs van Lieshout. Bij 80 procent van de reanimaties overlijdt het slachtoffer, waaronder soms ook baby’s en kleine kinderen. “Wat ik aan dood heb gezien”, zegt een brandweerman in Zembla, “dat kan je brein niet aan.”
Volgens advocaat Vincent Dolderman, gespecialiseerd in PTSS bij de politie, Defensie en sinds kort ook de brandweer, hebben veiligheidsregio’s hun zorgplicht als werkgever geschonden door onvoldoende zorg en ondersteuning te bieden. Hij heeft namens 10 cliënten die tijdens hun werk bij de brandweer PTSS hebben opgelopen de veiligheidsregio aansprakelijk gesteld. Dolderman zegt wekelijks nieuwe meldingen te krijgen.
Regie en samenstelling: Erwin Otten
Research: Suzan Borst, Josephine Mensink en Jan Salden
Abonneer je op ons kanaal: bit.ly/ZEMBLA_B...
Luister onze onderzoeksverhalen in onze podcast:
Spotify podcast: spoti.fi/2UBbCQ6
Apple podcast: apple.co/3wVX4ZA
Volg ons ook hier:
Instagram: / zembla_bnnvara
Facebook: / zembla.tv
Twitter: / zembla
LinkedIn: / zembla-bnnvara
Lees hier de interviews met brandweerlieden Martine en Michael:
www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/ptss-is-een-sluipmoordenaar
www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/hoe-brandweervrouw-martine-bij-grofvuil-werd-gezet-na-ptss-diagnose
Dit is niet de hele waarheid ,met leugens leven is afschuwelijk ,en mensen de mond snoeren is onmenselijk !!!!!!!!
Zembla blijft toch wel één van de beste en meest diepgaande programma’s die Nederland nu nog heeft te bieden! Graag zo doorgaan!🙏
Bedankt voor het compliment!
En dit mag wel blijven staan ,Dewaarheid komt wel aan het licht !@@ZEMBLA_BNNVARA
Dit is niet de hele waarheid !
@@lidysellink2221 nee komt allemaal door corona prikjes niet? 🤡 Kruip maar snel terug in je aluminiumfolie huis, complotmarmot.
Wat mis je dan@@lidysellink2221
Heb zelf jaren bij de brandweer gewerkt, en ken de incidenten en de gevolgen ervan, maar voor mijn gevoel is het bij sommigen korpsen een probleem. Bij ons korps hadden wij een Intern bijstands team waarbij je kon komen, ook de bevelvoerders letten op elkaar. Ik heb het zelf ook gehad dat na 3 mislukte reanimaties in een week en nog een paar zware ongevallen en een brand die een slachtoffer heeft gemaakt. Heeft mijn bevelvoerder gelijk ingegrepen en hulp ingeschakeld, ook bij het voortraject voor je bij de brandweer begint krijg je een pschygolishe test met praktijkvoorbeelden. Afbeeldingen van incidenten daarbij kijkt een kundige pschygoloog hoe jij er op reageert. Tevens hadden wij na welke inzet dan ook een gesprek met elkaar.
is dit ook het geval als je je aanmeld bij de vrijwilige brandweer?
Jammer dat ze voor iedereen bij de brandweer spreekt. Vervelend dat ze op haar kazerne er niet over kon praten. Maar zijn ook veel kazernes waar dat wel kan en beter geregeld is
Dank voor het blootleggen van dit probleem. Bij beroepskorpsen in de grote steden en bij vrijwilligerskorpsen in kleinere plaatsen speelt dit absoluut. Het speelt echter ook bij organisaties voor bedrijfshulpverlening, vooral als ze wat groter zijn. Onze BHV kreeg ook de nodige reanimaties voor de kiezen. Niet van baby's natuurlijk, maar wel van collega's die nog vol in het leven stonden. Wij hielden altijd een nagesprek na een ingrijpend incident, maar ik betwijfel of dat voldoende was. Ook bij ons liep zeker 80% van de reanimaties niet goed af en dat hakt er enorm in, zoals ook in de docu wordt gezegd. Bij het leren van reanimeren (een heel goede zaak) is er geen voorbereiding om de gruwelijke dingen die je tegen kunt komen. Een bijkomend probleem is dat bij oudere brandweermensen en hulpverleners de emoties rond hulpverleningen en reanimaties soms pas na jaren boven komen drijven, een soort vertraagde PTSS, moeilijk te herkennen. Dan zijn er geen collega's of werkgevers meer die een helpende hand kunnen bieden.
ABSOLUUT RESPECKT
Ik werk zelf op een IC, daar komen we ook wel wat (meer gecontroleerde) shit tegen. Ik vind het ontzettend heftig om te zien wat het met deze fantastische brandweermensen doet. Hoop dat er gauw eens verandering komt waarbij mensen ondersteund worden indien nodig..
Bedankt voor je reactie!
Niemand met ptss worden echt geholpen
Helaas,bij ons ook niet helaas 😢😢
Bizar dat de hulpdiensten zoals brandweer en waarschijnlijk ook ambulance diensten zo achter lopen wat betreft Ptss en de behandeling daarvan.
Ambulance pakt dit doorgaans beter op.
alleen de drughandel draait nog goed in Nederland, verder niks
Kunnen we in elk geval nog drugs doen om te vergeten dat veel dingen zo kut geregeld zijn
Ben zelf vrijwilliger en bij mijn opleiding werd er speciaal een avond gepraat over het collegiaal opvangteam en incidenten met dodelijke afloop en wat de organisatie kan bieden als ondersteuning.
Respect voor jullie.
Heb zelf ook ptss complex.
Veel sterkte.
San.🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉❤❤❤❤❤❤
Bedankt voor je reactie, en veel sterkt.
In NL word je in t algemeen nergens goed mee geholpen... ik ben aangereden en in een coma belandt maar daarna nooit fatsoenlijk therapie of hulp gehad. En ja ik zeg al jaren overal over me klachten maar niemand kan iets. Letterlijk waardeloos in Nederland
Info: revalidatie wijst naar Antes. En antes luistert niet naar me en blijven op bezoek komen en dan voelt het voor mij of ik verplicht met reclassering moet praten om te kijken of ik niet afgelopen week wat geks heb gedaan. Wat is gek? Dat ik me school heb afgemaakt? Ben niet geschorst of iets wegens agressie. Had nooit ruzie met iemand. Dus voor wat komen ze als ze mij niet helpen? Nu 5 jaar na me ongeluk zit ik 100% afgekeurd thuis in een hell te leven want me hoofd ervaart alles kut
Heel veel sterkte 😢❤
Zou je hiervoor niet naar Psytrec of TCNL kunnen gaan voor trauma therapie? bij dit soort trauma zijn zij wel heel geschikt
Helaas zeg je hier de keiharde waarheid!
Daarom krijg ik ook voor een bepaalde en speciale hulp en steun hierin nu een tijdje zeer goede en fijne en deskundige begeleiding van een hulpverlener uit SPANJE, maar dat dan uiteraard wel online via Skypen. Maar dit laatste doet echt niet ten onder of werkt echt niet ten nadele van deze zeer goede hulp en steun.
Mijn persoonlijke begeleider hier in Nederland kan mij dit echt niet bieden, ook al vanwege haar overdrukke agenda en de (te) vele Bureaucratische regeltjes en dito protocollen waar ze zich aan moet houden!
De zorg, en hiermee bedoel ik dus ook ALLE zorg, hier in Nederland is helaas bagger en waardeloos! En ook respectloos en mensonterend/mensonwaardig vind en ervaar ik helaas!
Heel veel sterkte en succes met jouw situatie trouwens!
En ik hoop dat je (nog) de juiste goede hulp en steun ergens kunt krijgen die je nodig hebt!
Je denkt Rambo te zijn
Tot de moment er is 😂😂😂
Je ziet het hè
Wat een jankers toch
Eruit ermee
Go woke go broke
Krijg de indruk dat er in Amsterdam echt een macho cultuur heerst waar niet wordt gesproken over emoties. Jammer dat deze doco voornamelijk is gericht op de randstad. Denk dat veel kleine korpsen met een hecht team hier heel anders mee om gaan.
maar mevrouw uit het eerste deel van het filmpje kwam toch uit een dorp?
@@drokz1113 ja volgens mij ook.. volgens mij is het probleem gewoon dat men over het algemeen in heel nederland niet goed geholpen, gehoord worden.
Ga je als vrijwilliger bij de brandweer en dan heb je PTSS. Dit zijn ook de redenen waarom ik niet bij de brandweer ga. Al zou ik het heeeeel graag willen
Wacht maar tot je met FLO mag. Dan heb je de collega's niet meer om mee te praten. In het eerste jaar veel herbelevingen en nare dromen gehad. Blijkbaar zat er toch meer in mijn hoofd van de vele incidenten als ik zelf altijd dacht.😢😢
Fijne brandweer collegas.... als je de pispaal word... fijn team echt 😅
Dat is natuur. De zwakken zijn altijd de pispaaltjes want die bijten niet terug. Is natuurlijk niet goed te praten dat soort primaat-achtig gedrag in een professionele organisatie.
ja vind ik ook raar, bij de brandweer hebben we TCO, team commerciële ondersteuning (volgens mij) Dit is juist een team voor als je wat heftigs hebt gezien en als ploeg zou je er voor elkaar moeten zijn of je nou PTSS hebt of niet.
@@112breda2 TCO = Team Collegiale Ondersteuning....
@@Martinuzje Yes correct, ik had het idd fout ben er gister ook achter gekomen dat het niet zo heette haha, maar toch bedankt!
Respect
ik vind dat je werk als politie medewerker of brandweer medewerker je maar een aantal jaar mag doen, deze mensen doen een bepaald beroep dat moet anders worden bekeken, ik vind ook dat deze mensen eerder met pensioen mogen gaan, PTSS is een enorm probleem, het leidt dan ook vaak tot zelfdoding, naar mijn gevoel onderschatten we het heel erg.
Dank je wel voor je reactie.
Je word geholpen als je het zegt zo lang je niks zegt word je niet geholpen
Nee dat is het punt juist! Je wordt dus niet geholpen, ookal zeg je dat je geholpen wilt worden...
Ik vind dat niet meer regio's moeten bepalen met brandweer neej ik vind dat Den haag en grote brandweer organisatie het moet regel we betalen allemaal al heel veel voor hulpverleners en we laten ex brandweerlieden in kou? Ik vind dat als burger echt kwalijk ik heb zelf ptss en ik zit niet bij brandweer of iets ik vind echt heel erg😮 wat ik hoor zitten miljarden in staat kast ik vind dat wel structureel eens opgelost moet worden
📍16:47
Sinds de prikactie enorm toegenomen ?
Een mensen leven is niets waard !
Kijk de video nog een keer, complotmarmot.
Als men het niet meer weet gaat men schelden .!!!@@CharlesLechmere_the_Ripper
De waarheid komt aan het licht!
Later zult u hier anders over gaan denken!@@CharlesLechmere_the_Ripper
Binnen Defensie hebben ze er ook een handje van het niet helpen van hun zieke collega's
Ook teveel machocultuur
Je weet toch dat ieder beroep zijn voordelen en nadelen heeft.
niemand dwingt je dit beroep te kiezen, als je daar te zwak voor ben lekker nagel styliste worden o.i.d..
En als er geen brandweer meer is.?
Makkelijk oordelen
Tot het jou overkomt.
Heb ik gehad, oordeel niet totdat jezelf niet veroordeeld wordt. Ik heb van geleerd en jij?
Wat is rot reactie is dit van @mmplopmm. Ben je 8 jaar oud ofzo?