Bravo băieților și Danielei, de obicei cei din IT nu iubesc expunerea și greu găsești video-uri în care se discută la concret ce se întîmplă în domeniu. Și mai rar vezi asta despre MD așa ca va mulțumesc. Ce ține de a comenta alte formate ca de exemplu cel a lui Dorin, sau nu ați menționat deloc Titania, Cusnir care au mult mai multe vizualizări eu consider ca ei deja au găsit publicul lor și ei deja știu ce trebuie să facă. Răspunsul la întrebarea de ce ei au mai multe vizualizări se reduce la nivelul de inteligență a întregii societăți ( să nu deschid paranteze de rezultatele la alegeri). Moldovenii vor ceva aproape de ei și de viața care o duc, vor birfe , vor invitați excentrici gen Emilian Crețu , Tany Vander și Alyssa Bounty și vor să audă informații simple care le înțeleg. De aceea mereu un podcast făcut de ITsti sau contabili, sau orice alte profesii mai complexe nu vor fi urmărite de masă dar de un grup foarte mic de oameni care real înțeleg despre ce se vorbește. PS: Ce faceți e valoros dar nu e pentru mase dar pentru cercuri restrânse.
Salut din SUA, + 1 subscribe pentru baieti si + 1 pentru Daniela. Nu sunt din sfera IT, dar întâmplător m-am oprit pe glumele baietilor. Super legera discuția sa primit, pe alocuri am ras cu pofta. O placere deosebita sa descoperi pe cineva nou din RM. Mulțumesc!
Am ascultat cu placere! Mult succes. Pe Vitalie il stiu de la Tekwill din 2022 de la un curs PM (dar el probabil ca nu ma mai stie deja :D). Subscribe.
Invitați Vitalie și Terentie, sunteți foarte interesanți de ascultat, și se vede că vă respectați și vă motivați reciproc să realizați ceva frumos. Daniela, îți mulțumesc pentru acest material și îmi place că aduci o contribuție valoroasă discuției prin ceea ce ai de spus.
Foarte bun podcastul. Terentie și Vitalie sunt specialiști minunați care pot pune "po polocikam" tot ce ține de domeniu. Sunt norocoasă că îi cunosc și am învățat de la ei personal. 😊
Foarte interesant podcastul. Eu fiind product manager in healthcare tech Silicon Valley, chiar eram curioasa de ce se petrece acasa si ce se intampla in IT-ul Moldovei comparativ, multe insighturi, bravo. Subscribed.
Sunt total de acord cu ce spun ei, Intr-adevăr, piața s-a schimbat. Totuși, nu vreau să îi descurajez pe cei care acum învață și doresc să concureze pe piață. Curba de învățare este mai avansată și nu se compară cu cererea de acum 4-5 ani, Este mai dificil, iar salariile sunt mai temperate. Nu pot spune că e ceva rău, pentru că piața încă suferă de o lipsă de cadre calitative. Filtrul acesta trebuie să îi scuture puțin pe cei care rămân doar pentru un salariu mare. (ref 31 - 34 min)
Invitati foarte faini. Discutie interesanta cu informatii utile. Mi-a placut ca a fost funny. Am ras cu sens. Bancul cu "doamna de fier" care sa disciplineze devii, e valabil si in zilele noastre, din pacate, in holding-uri multinationale, unde se vor angajati docili si "bâte" salvatoare.
Iata stau obosit în cabriolet, am aprins un iqos si ma uit la podcast. Bravo guys, desi toate istoriile date am auzit de 1000 de ori e placut sa vezi prietenii tai in the spotlight 🫶
Un lucru ciudat este că media salariilor pentru PM-i este mai mică decât pentru ingineri buni in MD, deși un PM bun are un impact mai mare asupra proiectului. Acesta este unul dintre motivele pentru care am ales să rămân în zona de engineering, chiar dacă am abilități bune de management.
@@danielamontecore Cred că, din cauza unor nealinieri în ceea ce privește responsabilitățile unui PM într-un proiect, mulți percep rolul unui PM doar ca interfață între client, scrum master și monitorizarea statutului proiectului - aspecte pe care le poate gestiona și un team lead. Însă un PM cu adevărat valoros este cel care creează un „motor de producție,” organizând procesul astfel încât să dubleze rezultatele cu aceleași resurse. Acest tip de performanță este esențial, și observ adesea că multe companii sunt serios afectate de un management defectuos, care adesea își are rădăcinile chiar în poziția de PM.
Se explica simplu, eu cind incepeam cariera de PM - 6-7 ani in urma, profesia era foarte putin respectata, erau la ordine zile intrebari de genu - cu ce se ocupa daca nu scrie cod, pu ce trebuieste? Ideia e ca eram si suntem tara de outsource/outstaff, de unde se poate de tras resurse de executare, insa managementul des se considera ca trebuie sa ramana acolo. Fie la client, fie nu. Treptat s-a schimbat situatia insa oricum, PM trebuie pentru o echipa de 10, da des si mai multi oameni, nu exista asa o cerere enorma ca pu ingineri. Daca ai totusi abilitati - ti-as sugera sa te uiti in directia la Engineering Manager, in urmatorii ani profesia aceasta se va raspandi mult.
Buna. Ar fi foarte interesant sa ai invitati specialisti (persoane cu origine din Moldova) care activeaza in careva companii de peste hotare si Silicon Valley, dialogul cu ei poate fi si online.
12:27 partea de Staff engineer difera mult de la companie la companie. Sunt staff pe partea de hardware(ASIC) si eu fac executie ca oricare alt inginer. Partea diferita de un Senior e ca eu mai fac technical coaching. Lumea vine la mine cand e problema de metodologie sau cand lucrurile ard si trebuie facute repede.
Super podcast. M-am intors recent in Moldova, am experiență de 8 ani in customer service pe limba engleză, cum reușesc sa intru in IT la noi in Moldova?
Necatand faptul ca nici un proiect nu poate reusi fara un bun PM, nici un PM nu este privit cu destul de respect de catre ingineri daca acel PM nu are destula experienta si cunostinte tehnice in domeniu. In primul rand fiind ca un PM care nu a scris cod si nu are destul de experienta tehnica e usor de naebit si nu exista un singur senior coder care nu cauta sa munceasca cat mai putin, you get mai point.
Eu cred ca lucrurile se schimba, deja si respect este, si de naebit nu prea se poate - sunt indicii dupa care vezi ce si cum, plus deseori ai team lead - el deja care urmareste. Ce tine de respect - am vazut echipe care au lucrat timp bun fara manager, si asta le-a facut sa inteleaga pu ce trebuieste, si dupa intrebari nu mai sunt. Plus unele momente nu tin de ingineri sau alte specialitati - e pura toxicitate si lipsa de educatie care nu are nimic comun cu sfera de activitate, pur simplu intr-un timp careva personaje s-au simtit elita si au considerat ca pot face orice, insa in marea majoritatea cazurilor deja sunt coborati cu picioarele pe pamant, cu mici exceptii.
@iuriemuradu am fost prea rezkii. Deci cazul tau e valid. Dar nu intotdeauna. Depinde si de PM si de marimea proiectului si de marimea companiei. Respectiv nu intotdeauna ar fi un raspuns mai obiectiv
@terentie despre rolurile de "Staff" - la vreun all hands joia poate, va fi fain de dat ideea la ai nostri sa se vorbeasca despre asta si la noi. Serios ca nici eu cacb nu intelegeam prea mult cine is aestia si ce ei fac)))))
Mereu mă amuză oamenii din IT din R.M. care uită limba română și încearcă să folosească rusisme și englezisme ca să creeze imaginea că sunt mai deștepți ca alții. Dar, în final, este doar amuzant.
De când folosirea rusismelor și a englezismelor este luată drept deșteptăciune? Nimeni nu a încercat să pară cumva. Am vorbit cum se vorbește în Moldova. Realitatea timpurilor noastre. PS. Uneori pot folosi și cuvinte împrumutate din franceză 🤡
@@danielamontecore A vorbi o limbă corect face parte din „deșteptăciune”. Realitatea din R.M. este creată exact de noi și fiecare dintre noi participă la această realitate. P.S. Am participat la o mulțime de prezentări/evenimente unde prezentatorii au fost din diferite țări, însă cum o fac majoritatea moldovenilor, nu o face nimeni.
Eu o sa zic ceva strasnic - ascultati cum vorbesc adolescentii din clasele mari - o s aflati multe cuvinte noi. Propun sa infiintam patrule lingvistice, pentru puritatea limbii
@@vitaliistepovenco9082 Adolescenții preiau cuvintele din diverse surse (din păcate, cel mai des doar cuvinte cu caracter negativ). Propunerea este binevenită și sugerez să începem cu cei care au puterea de a trimite mesaje unui public larg. În ceea ce privește limba de comunicare, nu contează în ce limbă se discută, ci să fie discutată corect.
@ propunerea a fost ironica Pe urma o sa incepeti a penaliza pentru cuvinte, pe urma in general pu priviri? Miroase a forme cele mai aiurea a fascismului, nu vreti sa lasati oamenii sa vorbeasca asa cum isi doresc? E dreptul lor constitutional. Iar limba evoluiaza, e vie, si o gramada de cuvinte folosite astazi sunt provenite din alte limbi si asimilate. Daca asa se vorbeste natural de multi (nu in zadar am adus exemplul tinerilor) - poate nu treb bagat reguli fara stricta necesitate? Btw (englezism, inseamna by the way - apropo) - cate limbi cunoasteti?
Din perspectiva mea, ageism in it nu exista. Toti colegii mei trecuti de 40 sunt foarte experimentati, iar cei tineri nu pot compensa cu entuziasm si energie. Pur si simplu nu ai cum sa inlocuiesti experienta. Voi inca nu ati ajuns acolo. Pe de alta parte, despre ce recesiune vorbiti?
Monitorizam activ piata de munca si mai citim noutati si vedem ce se face in companii - angajarile au scazut drastic, layoffuri multe, proiectele se inchid unul dupa altul, nemaivorbind de angajari a juniorilor dupa internshipuri. Asta se numeste recesiune. Ce tine de agism - ma bucur de companii in care se apreciaza experienta si nu conteaza varsta, e o abordare sanatoasa, insa am vazut iarasi suficiente exemple unde asa ceva nu exista.
Si eu sunt la fel de norocos ca tine sa muncesc intr-o echipa unde ageismul nu e o problema. Unul dintre devs are aproape 60 de ani si e un specialist excelent. Dar asta nu inseamna ca nu exista ageism in industrie, pentru ca am auzit prea multe istorii, pana si colegul meu mai in varsta a avut experiente mai proaste pana a veni in echipa noastra.
Niste cazuri punctuale nu reprezinta o problema sistemica. Sunt convins ca exista cazuri in care sunt refuzati, mai ales in companiile de outsourcing unde conteaza pretul resursei umane. Dar nu cred ca varsta e principalul motiv, cei cu multa experienta au si alte pretentii de la angajator. La noi, intr-o companie de produs, nu mai sunt devi sub 30 ani, pur si simplu nu ne mai asumam riscuri cu juniori pentru ca rata de succes cu ei e foarte mica. Acum, nu stiu care e solutia pentru juniori, dar din ce pare, pot sa mearga spre outsourcing si cand mai imbatranesc un pic si au experienta pot sa vina la noi.
Unul dintre cele mai relevante și informative podcasturi din spațiul nostru.
Tot datorită la băieți 😎 ați reușit să vedeți podcasturile lor?
@danielamontecore nu am ascultat încă
Bravo băieților și Danielei, de obicei cei din IT nu iubesc expunerea și greu găsești video-uri în care se discută la concret ce se întîmplă în domeniu. Și mai rar vezi asta despre MD așa ca va mulțumesc. Ce ține de a comenta alte formate ca de exemplu cel a lui Dorin, sau nu ați menționat deloc Titania, Cusnir care au mult mai multe vizualizări eu consider ca ei deja au găsit publicul lor și ei deja știu ce trebuie să facă. Răspunsul la întrebarea de ce ei au mai multe vizualizări se reduce la nivelul de inteligență a întregii societăți ( să nu deschid paranteze de rezultatele la alegeri). Moldovenii vor ceva aproape de ei și de viața care o duc, vor birfe , vor invitați excentrici gen Emilian Crețu , Tany Vander și Alyssa Bounty și vor să audă informații simple care le înțeleg. De aceea mereu un podcast făcut de ITsti sau contabili, sau orice alte profesii mai complexe nu vor fi urmărite de masă dar de un grup foarte mic de oameni care real înțeleg despre ce se vorbește. PS: Ce faceți e valoros dar nu e pentru mase dar pentru cercuri restrânse.
Mulțumim frumos pentru feedback 🤘
Salut din SUA,
+ 1 subscribe pentru baieti si + 1 pentru Daniela. Nu sunt din sfera IT, dar întâmplător m-am oprit pe glumele baietilor. Super legera discuția sa primit, pe alocuri am ras cu pofta. O placere deosebita sa descoperi pe cineva nou din RM. Mulțumesc!
Am ascultat cu placere!
Mult succes. Pe Vitalie il stiu de la Tekwill din 2022 de la un curs PM (dar el probabil ca nu ma mai stie deja :D).
Subscribe.
Mulțumesc pt subscribe ☺️
Invitați Vitalie și Terentie, sunteți foarte interesanți de ascultat, și se vede că vă respectați și vă motivați reciproc să realizați ceva frumos.
Daniela, îți mulțumesc pentru acest material și îmi place că aduci o contribuție valoroasă discuției prin ceea ce ai de spus.
Merci tare mult pentru feedback ☺️
Foarte bun podcastul. Terentie și Vitalie sunt specialiști minunați care pot pune "po polocikam" tot ce ține de domeniu.
Sunt norocoasă că îi cunosc și am învățat de la ei personal. 😊
Cool podcast. Merci ca sunteti fără narghilea.
Ahahah, echipa de filmare la mine nu dă voie 😬😁
e temporar, e temporar :)
Ora 01:30 noaptea, va salut din Moscova !!!
Salut 🖖
Foarte interesant podcastul. Eu fiind product manager in healthcare tech Silicon Valley, chiar eram curioasa de ce se petrece acasa si ce se intampla in IT-ul Moldovei comparativ, multe insighturi, bravo. Subscribed.
Ne bucuram mult, cand o s fiti pe acasa veniti la un networking
Imi plac asa crossover-uri! Bravo Daniela!
Uuuu mulțumesc 🤘
Tare bun podcastul și invitații!
O să-i mai invit ☺️
carbs va rog!
What? 😁
Si un tortilla burger
@@danielamontecore who knows, knows! 😎
Sunt total de acord cu ce spun ei, Intr-adevăr, piața s-a schimbat. Totuși, nu vreau să îi descurajez pe cei care acum învață și doresc să concureze pe piață. Curba de învățare este mai avansată și nu se compară cu cererea de acum 4-5 ani, Este mai dificil, iar salariile sunt mai temperate. Nu pot spune că e ceva rău, pentru că piața încă suferă de o lipsă de cadre calitative. Filtrul acesta trebuie să îi scuture puțin pe cei care rămân doar pentru un salariu mare. (ref 31 - 34 min)
Invitati foarte faini. Discutie interesanta cu informatii utile. Mi-a placut ca a fost funny. Am ras cu sens. Bancul cu "doamna de fier" care sa disciplineze devii, e valabil si in zilele noastre, din pacate, in holding-uri multinationale, unde se vor angajati docili si "bâte" salvatoare.
Îi mai chem dar? ☺️
@danielamontecore Neaparat 🤩
Iata stau obosit în cabriolet, am aprins un iqos si ma uit la podcast. Bravo guys, desi toate istoriile date am auzit de 1000 de ori e placut sa vezi prietenii tai in the spotlight 🫶
🙌
Da ce cabriolet ai, ai cit maninca, 😅😂
Un lucru ciudat este că media salariilor pentru PM-i este mai mică decât pentru ingineri buni in MD, deși un PM bun are un impact mai mare asupra proiectului. Acesta este unul dintre motivele pentru care am ales să rămân în zona de engineering, chiar dacă am abilități bune de management.
Mie nu mi se pare ciudat, ca inginerii buni să aibă salarii mai mari decât PM-ii
@@danielamontecore Cred că, din cauza unor nealinieri în ceea ce privește responsabilitățile unui PM într-un proiect, mulți percep rolul unui PM doar ca interfață între client, scrum master și monitorizarea statutului proiectului - aspecte pe care le poate gestiona și un team lead. Însă un PM cu adevărat valoros este cel care creează un „motor de producție,” organizând procesul astfel încât să dubleze rezultatele cu aceleași resurse. Acest tip de performanță este esențial, și observ adesea că multe companii sunt serios afectate de un management defectuos, care adesea își are rădăcinile chiar în poziția de PM.
Se explica simplu, eu cind incepeam cariera de PM - 6-7 ani in urma, profesia era foarte putin respectata, erau la ordine zile intrebari de genu - cu ce se ocupa daca nu scrie cod, pu ce trebuieste? Ideia e ca eram si suntem tara de outsource/outstaff, de unde se poate de tras resurse de executare, insa managementul des se considera ca trebuie sa ramana acolo. Fie la client, fie nu. Treptat s-a schimbat situatia insa oricum, PM trebuie pentru o echipa de 10, da des si mai multi oameni, nu exista asa o cerere enorma ca pu ingineri.
Daca ai totusi abilitati - ti-as sugera sa te uiti in directia la Engineering Manager, in urmatorii ani profesia aceasta se va raspandi mult.
Buna. Ar fi foarte interesant sa ai invitati specialisti (persoane cu origine din Moldova) care activeaza in careva companii de peste hotare si Silicon Valley, dialogul cu ei poate fi si online.
Mulțumesc frumos pentru sugestie
12:27 partea de Staff engineer difera mult de la companie la companie. Sunt staff pe partea de hardware(ASIC) si eu fac executie ca oricare alt inginer. Partea diferita de un Senior e ca eu mai fac technical coaching. Lumea vine la mine cand e problema de metodologie sau cand lucrurile ard si trebuie facute repede.
Mulțumim frumos pentru clarificare ☺️
@@not_your_average_bubu yup. La fel si pentru alte pozitii. Gen Manager/Product si asa mai departe.
Interesant 💪👍🏻👍🏻👍🏻
🙌
Super 👍👍👍
Thank you 👍
Super podcast.
M-am intors recent in Moldova, am experiență de 8 ani in customer service pe limba engleză, cum reușesc sa intru in IT la noi in Moldova?
trimiti CV-uri la companii in functie de ce ramura iti doresti sa activezi.
bunisor podcast + un subscribe.. Pentru baieti un + caci rar gasesti oameni din IT deschisi la discutii
🙌
ba da se putea de scris in titlu ca vorbiti despre management, nu?
Data viitoare vom scrie ✌️
In mod normal intr-un podcast se vorbesc pana la 10 subiecte, si in titlu se pun cateva care producatorii considera relevante , mersi pu sugestie
Un podcast foarte informativ. Mulțumim pentru efort @danielamontecore și băieților pentru timpul acordat.
Mulțumim 🙌
Necatand faptul ca nici un proiect nu poate reusi fara un bun PM, nici un PM nu este privit cu destul de respect de catre ingineri daca acel PM nu are destula experienta si cunostinte tehnice in domeniu. In primul rand fiind ca un PM care nu a scris cod si nu are destul de experienta tehnica e usor de naebit si nu exista un singur senior coder care nu cauta sa munceasca cat mai putin, you get mai point.
@@iuriemuradu9468 nu sunt de acord.
Eu cred ca lucrurile se schimba, deja si respect este, si de naebit nu prea se poate - sunt indicii dupa care vezi ce si cum, plus deseori ai team lead - el deja care urmareste. Ce tine de respect - am vazut echipe care au lucrat timp bun fara manager, si asta le-a facut sa inteleaga pu ce trebuieste, si dupa intrebari nu mai sunt.
Plus unele momente nu tin de ingineri sau alte specialitati - e pura toxicitate si lipsa de educatie care nu are nimic comun cu sfera de activitate, pur simplu intr-un timp careva personaje s-au simtit elita si au considerat ca pot face orice, insa in marea majoritatea cazurilor deja sunt coborati cu picioarele pe pamant, cu mici exceptii.
@iuriemuradu am fost prea rezkii. Deci cazul tau e valid. Dar nu intotdeauna. Depinde si de PM si de marimea proiectului si de marimea companiei. Respectiv nu intotdeauna ar fi un raspuns mai obiectiv
@terentie despre rolurile de "Staff" - la vreun all hands joia poate, va fi fain de dat ideea la ai nostri sa se vorbeasca despre asta si la noi. Serios ca nici eu cacb nu intelegeam prea mult cine is aestia si ce ei fac)))))
Staff Engineer e un IC cu mai multe responsabilități de mentorare, abilități de leadership și nu face management de oameni.
Nici nu am zis ca face, insa ce face el - foarte tare seamana cu management, si foarte putin seamana cu lucru individual
cum se numeste localul lor?
Bermuda
Care este denumirea localului ?
Bermuda
instagram.com/bermuda.friends?igsh=NnJvZXJlZ2R5NnZo
💪
Mereu mă amuză oamenii din IT din R.M. care uită limba română și încearcă să folosească rusisme și englezisme ca să creeze imaginea că sunt mai deștepți ca alții. Dar, în final, este doar amuzant.
De când folosirea rusismelor și a englezismelor este luată drept deșteptăciune? Nimeni nu a încercat să pară cumva. Am vorbit cum se vorbește în Moldova. Realitatea timpurilor noastre.
PS. Uneori pot folosi și cuvinte împrumutate din franceză 🤡
@@danielamontecore A vorbi o limbă corect face parte din „deșteptăciune”. Realitatea din R.M. este creată exact de noi și fiecare dintre noi participă la această realitate.
P.S. Am participat la o mulțime de prezentări/evenimente unde prezentatorii au fost din diferite țări, însă cum o fac majoritatea moldovenilor, nu o face nimeni.
Eu o sa zic ceva strasnic - ascultati cum vorbesc adolescentii din clasele mari - o s aflati multe cuvinte noi. Propun sa infiintam patrule lingvistice, pentru puritatea limbii
@@vitaliistepovenco9082 Adolescenții preiau cuvintele din diverse surse (din păcate, cel mai des doar cuvinte cu caracter negativ).
Propunerea este binevenită și sugerez să începem cu cei care au puterea de a trimite mesaje unui public larg.
În ceea ce privește limba de comunicare, nu contează în ce limbă se discută, ci să fie discutată corect.
@ propunerea a fost ironica
Pe urma o sa incepeti a penaliza pentru cuvinte, pe urma in general pu priviri?
Miroase a forme cele mai aiurea a fascismului, nu vreti sa lasati oamenii sa vorbeasca asa cum isi doresc? E dreptul lor constitutional. Iar limba evoluiaza, e vie, si o gramada de cuvinte folosite astazi sunt provenite din alte limbi si asimilate. Daca asa se vorbeste natural de multi (nu in zadar am adus exemplul tinerilor) - poate nu treb bagat reguli fara stricta necesitate?
Btw (englezism, inseamna by the way - apropo) - cate limbi cunoasteti?
Din perspectiva mea, ageism in it nu exista. Toti colegii mei trecuti de 40 sunt foarte experimentati, iar cei tineri nu pot compensa cu entuziasm si energie. Pur si simplu nu ai cum sa inlocuiesti experienta. Voi inca nu ati ajuns acolo. Pe de alta parte, despre ce recesiune vorbiti?
Esti norocos. Din perspectiva noastra am avut candidati care nu au fost acceptati din cauza virstei, franc. Recesiunea de dupa pandemie.
Monitorizam activ piata de munca si mai citim noutati si vedem ce se face in companii - angajarile au scazut drastic, layoffuri multe, proiectele se inchid unul dupa altul, nemaivorbind de angajari a juniorilor dupa internshipuri. Asta se numeste recesiune.
Ce tine de agism - ma bucur de companii in care se apreciaza experienta si nu conteaza varsta, e o abordare sanatoasa, insa am vazut iarasi suficiente exemple unde asa ceva nu exista.
Si eu sunt la fel de norocos ca tine sa muncesc intr-o echipa unde ageismul nu e o problema. Unul dintre devs are aproape 60 de ani si e un specialist excelent. Dar asta nu inseamna ca nu exista ageism in industrie, pentru ca am auzit prea multe istorii, pana si colegul meu mai in varsta a avut experiente mai proaste pana a veni in echipa noastra.
Niste cazuri punctuale nu reprezinta o problema sistemica. Sunt convins ca exista cazuri in care sunt refuzati, mai ales in companiile de outsourcing unde conteaza pretul resursei umane. Dar nu cred ca varsta e principalul motiv, cei cu multa experienta au si alte pretentii de la angajator. La noi, intr-o companie de produs, nu mai sunt devi sub 30 ani, pur si simplu nu ne mai asumam riscuri cu juniori pentru ca rata de succes cu ei e foarte mica. Acum, nu stiu care e solutia pentru juniori, dar din ce pare, pot sa mearga spre outsourcing si cand mai imbatranesc un pic si au experienta pot sa vina la noi.
@ pot spune la fel. Cazurile colegilor tai sunt edge case uri.
слава богу без кальяна :D
😁😁😁
Это ненадолго)
Астяны, дружь, тэць, разЪебит .....
Ын дзыуа де аз е греу