Şirket kurmanın avantaj ve dezavantajları! İşte 4 yıllık tecrübe

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 окт 2024

Комментарии • 155

  • @namesurname6645
    @namesurname6645 Год назад +4

    Çok bilgilendirici bir video olmuş, dijital veya ticari iş ortamına atılmayı düşünen herkes için önemli detaylara değinmişsiniz. Elinize sağlık.

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  Год назад +2

      Kendi deneyimimi aktarmaya çalıştım. Şunu da unutmayın birçok farklı şirket türü ve vergi ile ilgili konu var. Benim anlattığım şahıs şirketi ile ilgili deneyim. Diğerleri farklı olabilir.

  • @serbestakademi
    @serbestakademi 2 месяца назад +1

    Başarılar dilerim. Lakin biraz iyimser gördüm. Bütün yönleriyle ele almak gerekir ama uzun konu. Şirket kurduğunuz günün ertesi günü anında e-devlette bağ-kur yansır. Vergi konusunu çok küçümsemişsiniz. Ya da istisnai olarak teşvikleriniz olmuş. Muhtemelen yaptığınız iş satışları yüksek bir sektör yada siz iyi kazanıyorsunuz. Is hayatının her tarafını görmüş biri olarak yorumladım, selamlar saygılar (Eski yönetici, freelancer ve SMMM)

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  2 месяца назад +2

      Elbette bu konu deniz derya ve ben sadece küçük bir kısmından ve benim yaşadığım deneyimden bahsettim.
      İyimserlik konusuna gelince: Her zaman iddiam şu: Ayda 100 bin TL şirket olarak kazandığınızda ödediğiniz vergi onu bireysel olarak maaş alarak kazandiğinizdakinden düşüktür. Bu konuda tecrübeli biri olarak sanırım bu konuda hem fikirsinizdir benimle.
      Elbette şirket kuran bir risk alıyor, masrafları daha fazla. Bunları da gözden kaçırmamak lazım. Sadece iş sahiplerinin sürekli ağlaması ya da 'çok vergi veriyoruz' muhabbeti yapması doğru değil. Kazandıkları oranında çok vergi vermiyorlar. Hele ki Türkiye'deki vergi sisteminde. Tabi bizdeki sistem dolaylı vergi ile açığı kapatıyor. O yüzden ülkeye girişi 300 bin TL olan otomobili 1 milyon TL'ye alıyoruz. Örnekler çoğaltılabilir.
      Selamlar sevgiler 🙋‍♂️

  • @actionwoman2477
    @actionwoman2477 8 месяцев назад +1

    süper video sağolun

  • @the_great_reset8286
    @the_great_reset8286 3 месяца назад +2

    Senede 500 bin tl lik mühendislik işi yapıyorum , sizce ltd. mikaryım yoksa şahıs şirketi mi ? Kredi konusunda bankalar olaya nasıl yaklaşıyor . Şu an vergi diye bir derdim yok vermekte istemiyorum ama krediler bazen cazip olabiliyor

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  3 месяца назад

      Çok detay konular bunlar. O kadar bilgim yok.

  • @koytube232
    @koytube232 18 дней назад +1

    Merhaba. videoyu tam olarak dinleyemedim. bu bahsettiğiniz şirket şahıs şirketi için geçerli mi? vergi iadesi, kdv iades vb

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  18 дней назад +1

      Her şirket türü için geçerli bu. Tabi detayları var. Her şirket Her şeyi gider göstermez. Şahiş şirketlerinde de durum böyledir.

  • @lanetft
    @lanetft 8 месяцев назад +2

    nası daha fazla vergi veriyor arkadaşım onu anlamadım. bi kdv eklesen %18 i vergi. Müşteri fiyatı çok buluyor. bi ton olay. iş yapsan yarısı devlete gidiyor.

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  8 месяцев назад

      Şöyle: Bir ürün aldığında şirketin varsa masraf gösteriyorsun. Bunu anlattım.

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  Месяц назад

      Faaliyet alanına göre her sektörün masraf gösterebileceği ürünler var.

  • @alio34
    @alio34 8 месяцев назад +1

    En önemlisi şahıs şirketi ile ltd şirketi'nin ödediği vergi oranları bir değil. En büyük avantaj bence orada iphone 15'de değil 😉

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  8 месяцев назад

      Aralarında birçok avantaj ve dezavantaj var. Yerine göre ve duruma göre tercih etmek gerekiyor.

    • @alio34
      @alio34 8 месяцев назад

      @@ozgur_cetin Şahıs şirketi kazancına göre her yıl %15'ten %40'a kadar gelir vergisi öder. A.ş yada Ltd. ise %20 sabit kurumlar vergisi öder büyük fark var arada 😊

    • @alio34
      @alio34 8 месяцев назад

      @@ozgur_cetin Şahıs şirketi her yıl %15'ten %40'a kadar gelir vergisi öderken ltd şirketi sabit %20 kurumlar vergisi öder. Fark kazanca göre ciddi anlamda avantaj sağlıyor :)

  • @ÖmerAy86
    @ÖmerAy86 Год назад

    Özgür Çetin bey, sanal uygulama üzerinden(google play uygulamalarından) ücretli satın alımlarinda vergiden düşmesi dahil mi?

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  Год назад

      İşinizin içeriğine uygunsa olabilir. Fakat yurtdışı alımlarında KDV olmuyor. Onları sadece gelir vergisinden düşersiniz. KDV olan yurtdışı alımları da var. O zaman KDV de düşülür. Tabi bunların detaylarını mali müşavirinize sorun.

  • @aslanarhan2943
    @aslanarhan2943 9 месяцев назад +1

    Degerli hocam selamlar...basitce , getirde bir kurye ayda duzenli 20.000 lira kazandigini dusunursek , 1 sene sonunda 240.000 lira eder..peki bu tum vergiler aylik , 3 aylik , 12 ayliklar cikinca tahmini kac lira net cebine girer bir yillik 🤔 simdiden tsk..

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  9 месяцев назад

      Vergiler çok yüksek ama vergiden kaçınmanın resmi yolları da var. Bunları kullanırsanız aylık 20 bin TL gelirde ortalama 2-3 bin TL vergi olur en fazla.
      Ama konu sadece vergi değil. Başka masraflar da olacak: Muhasebe, Bağkur, motosiklet giderleri vs de eklemek gerekiyor.

    • @darkblue3315
      @darkblue3315 8 месяцев назад +2

      Peki emekli bir kişi bağkur ödemek zorundamı (yine aynı örnek üzerinden gidersek)

    • @F.G_3438
      @F.G_3438 10 дней назад

      @@darkblue3315 Bildigim kadarı ile emekliler bagkur ödemiyor.

  • @mehdino4482
    @mehdino4482 10 месяцев назад

    Çiftçilik le uğraşıyorum yaş sebze ve yeşillik üzeri işimi şirket üzerinden yapmak istiyorum çoğu zaman çek ve kredi ihtiyaçlarım oluyor şirket şeklinde yapmamı önerirmisiniz genellikle mallarımızı çks üzerinden hale veriyoruz zaten bir sürü vergi ve bağkur falan düşüyor hâl bizden 😢 şimdiden teşekkürler

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  10 месяцев назад

      Sisteme girmenin artıları vardır eksileri vardır. Şirket kurduğunuzda mali sorumluluklarınız da artıyor. Avantajı ise birçok kalemi masraf gösterebilmeniz. Sizin sektörü bilen birisi değilim. Etrafınızda bilenler mutlaka vardır. Mümkünse şirket kurmuş çiftçilerle konuşmanız daha iyi olacaktır.

  • @MuratŌztūrk-p6y
    @MuratŌztūrk-p6y 7 месяцев назад

    Hocam merhaba ,şahıs şirketi üzerine araç alımın da KDV oranı ne kadar düşer .1 milyon tl olan bir araç mesela .KDV birikimi 220 bin tl ?

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  7 месяцев назад +1

      Orada biraz karışık bir hesap var. Yıllar içinde KDV ve gelir vergisinden belli oranlarla düşülüyor. O kadar detayı mali müşavir sormak gerekiyor.

  • @hakansalihoglu
    @hakansalihoglu 3 месяца назад

    Home ofis çalışmak istiyoruz ve şahıs ltd veya aş gibi bir şirket kurduk diyelim. Evi satın aldık eşyalar sıfır araba aldık vs. bunlar gider gösterilebiliyor mu ? Ek olarak evin kirası faturalar mutfak masrafı bunlar gider gösteriliyor mu ? Eğer gider gösteriliyorsa mutfak masrafım kiram vs vergiden düşüleceği için çok ciddi kâra geçmiş olacağım bu home ofiste bunlar oluyor mu bunu merak ediyorum. Son olarakta amortisman dediniz diyelim ömrü 5 sene olsun 5 senede 1 telefon tablet bilgisayar araba diğer eşyalar vs değiştiriliyor mu yoksa bunlarda tutar kotası mı var ?

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  3 месяца назад +1

      Evi iş yeri gösterip belli masrafları düşebilirsiniz. Ancak bunun belli bir mantık sınırı var. Hukukta bir tabir vardır: 'Hayatın doğal akışına aykırılık'. Göstereceğiniz masrafların belli bir mantık çerçevesinde ve işinizle alakası olması gerekiyor. Örneğin eve 10 tane buzdolabı alamazsınız. Ya da çamaır deterjanını masraf olarak göstermeniz ilerde başınıza iş açabilir. Açabilir diyorum zira maliye kontrol ederse ortaya çıkan bir durum. Bu da raslantısal oluyor.
      Telefon ve tablet konusunda da benzer bir durum var. Örneğin şirketinizde hiç kimse çalıştırmıyorsanız 5 tane tablet alıp masraf göstermeniz başınıza iş açabilir. Burada da mantıklı olmak gerekiyor. Elbette çalışan sayınız artarsa tablet ya da telefonu masraf göstermeniz mantıklı oluyor. Ama orada da belli bir yıldan sonra fatura kesip envanterden düşmeniz gerekiyor.
      Bu konu derya deniz. Bu kadar detayı ben kendi tecrübemle öğrendim. En doğru bilgiyi bir mali müşavir verecektir. Zaten bir iş kuracaksanız mutlaka mali müşavirle çalışıp detayları onlardan öğrenin.

    • @hakansalihoglu
      @hakansalihoglu 3 месяца назад

      @@ozgur_cetin Doğru düzgün bir mali müşavir bulabilirsem sorup öğreneceğim. Ama bu gibi sorularda bile para istemeyen yardımcı olacak birisine denk gelemedim. Ya danışmanlık ücreti istiyorlar yada zamanım yok yoğunum demekteler.
      Home ofisi şu yüzden sordum, örneğin normal ofiste elektrik su doğalgaz ev interneti kira dükkan dahi olsa apartman aidatı öğle yemeği bazılarında akşam yemeği ve kahvaltı gibi masraf kalemleri gösterilmekte. Home ofiste ise aile yaşadığı için gösterilip gösterilmediğiyle ilgili bir bilgi göremedim. Yani öğle yemeği desek evdeki diğer kişilerde yediği için olmaz yada gider 4 e bölünür 1 lik kısmı olur gibi mi olur acaba bunu merak ettim.
      10 tane buzdolabına gelirsek, tabiki öyle bir şey yapacak birisi değilim. Evi kurduğumuzda buzdolabı çamaşır makinesi fırın ocak gibi şeyler demirbaş oluyor ve bozulana kadar kullanılmakta. Örneğin ben 36 yaşındayım annemler evlenirken buzdolabı almışlar 37 38 yıllık buzdolabı halen çalışıyor. Enerji tasarrufuyla ilgili sorunda yok ve halen kullanıyoruz. Ama bilgisayar tablet telefon gibi cihazlar donanım gücü yeterli olsa bile yazılım destekleri sebebiyle yenilenmek istiyor. örneğin benim bilgisayarım işlemcide codec olmadığı için h265 video açmıyor ama yeni çıkmış bendeki işlemciden çok daha düşük güçte bir işlemci bu codeği barındırıyor ve yeni nesil videolarla çalışacak birisi doğal olarak işlemci sebebiyle bilgisayarını yenilemek durumunda kalıyor.
      Çamaşır yıkamaya gelirsek ben tuttuğu ofiste yaşayan gazeteci görmüştüm bildiğiniz ev gibiydi. Banyosunu da yapıyordu dişinide fırçalıyordu çamaşırda yıkıyordu ve hep vurguluyordu ofis diye. Belki deterjanda listeye giriyor olabilir.
      Bu sebeplerle ben en güzeli bir mali müşavir bulayım.

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  3 месяца назад +1

      En mantıklısı mali müşavir tabi. Ama günün sonunda her detaya hakim olmanız zor. bazı detayları işin içine girince öğreneceksiniz. O yüzden her detaya hakim olmaya çalışmayın derim.
      Evdeki bazı masrafları gösterirseniz. Sıkıntı olmaz.
      Tabi şunu da unutmayın belli bir ölçekten sonra home office yeterli olmayacaktır bir ofise ihtiyaç duyacaksınız.
      Bu detayların bazılarını bu işlerin içinde olanlar bile bilmeyebiliyor.

  • @ahmetsefa2802
    @ahmetsefa2802 Месяц назад

    Oto tamir işinde işçi olarak çalıştım , babam da kendi iş yerinde basit usül emekli olarak çalışıyor , babamın işyerine geçtim ama iş yerini geliştirmem için deftere geçmem gerekiyormuş yedek parça satmam için, nasıl bir yol izlemeliyim

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  Месяц назад

      Bir mali müşavire gitmeniz ve onunla konuşmanız daha iyi olur. Onlar sizi daha doğru ve iyi bir şekilde yönlendirir. Ben öyle yaptım :)

  • @Dizi_fanclub
    @Dizi_fanclub 5 месяцев назад

    Ben trandyol mağaza hesabı açmak için şahıs şirketi kurmak istiyorum okadar şey anlattınız ki Başkurt vs bu buradan zormuş? Peki babamın hesabına açsam sıkıntı olur mu o Başkurt emeklisi zaten vergiside var. Cevaplarsanız sevinirim

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  5 месяцев назад

      Genelde emekli yakınları üzerine şirket açan çok var. Olabilir.

  • @TimeNowArt
    @TimeNowArt 2 месяца назад

    Hocam kolay gelsin ben kosgebten destek alarak karton bardak imal edip satmak istiyorum satış yapabileceğim pazarım var kosgeb de girişimcilik belgeleribide aldım makine ham madde yi nerde bulacağımı biliyorum açıkcası kiradan kaçmak için iş yeri kiralamak yerine sitenin bodrum katında bu işi yapmayı planlıyorum şuan sgklı olarak çalışıyorum hadi işi bıraktım diyelim ne yapmam lazım hangi adımları atmam lazım bilgi verirseniz çok büyük bir iyilik yapmış olursunuz

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  2 месяца назад

      Öncelikle şirket kurmanız gerek. Şirket için de bir adres. Evinizi gösterebilirsiniz. Ama faaliyet alanınız göz önüne alındığında ev zor olabilir. SGK'lı işten çıkıp şirket kurduğunuz gün Bağkur başlar o da aylık 6 bin TL. Buna muhasebe ücreti vs eklerseniz minimum 10K masrafınız var hiçbir şey yapmasanız.
      Ofis tutmadan yapılabilecek iş değil bu. Elden para alırım, kaçak göçek üretim yaparım derseniz sürdürülebilir olmaz. Tüm bunları hesaplamadan iş kurmanızı önermem.
      İş kurmanın görünür görünmez bir sürü maliyeti var.
      Yine de nihai yorum için bir mail müşavir ile görüşmeniz daha uygun olacaktır. Benimkiler tavsiye niteliğinde olur ancak.

  • @ayhan2217
    @ayhan2217 19 дней назад

    Teşekkürler❤

  • @aysecan7197
    @aysecan7197 18 дней назад

    Merhaba ben evimin bir odasını iş yerine çevirmek istiyorum ev yemekleri yapıp getir yemek Sepeti Trendyol gibi sitelerden üye olup satış yapabilmek için evimin bir odasını iş yerine çevireceğim için nasıl bir yol izlemem gerektiğini kısaca anlatırsanız çok sevinirim

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  18 дней назад

      Bu konuda bilgim yok. Spesifik bir konuyla ilgili sorduğunuz şey. Mali müşavir sormak gerek.

  • @salihbarin7587
    @salihbarin7587 5 месяцев назад

    Hocam mısal üç kişi lık bır sırket kursak fakat malıye defter kaydımız yok sadece hayvancılık lâ uğraştığımız için fatura kesmek için sırketı kurmak istoyoruz lakın sahsı hesabımızdan para alaisverisi yapılsa yanı şirket hesabından degıl bu sıkıntı olurmu bu para alışverişinede vergı vermek zorunda mıyız

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  5 месяцев назад

      Bu konuyu bir mali müşavire danışın. O tarz bir iş için şirket kurmak gerekir mi emin değilim.

  • @barsozbek7541
    @barsozbek7541 6 месяцев назад

    Merhaba e ticaret şahıs şirketi açıldığında hiçbir satış yapmadan aylık giderlerimiz ne çıkar?

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  6 месяцев назад

      1000-1500 TL arası muhasebe ücreti. 6000 TL bağkur. 350-400 TL de damga vergisi olur. 8 bini bulur aylık.

  • @alierol311
    @alierol311 2 месяца назад

    Şahıs firması mı? Ltd şirketimi ? Kafam çok karışık, ne önerirsiniz? Kolay gelsin.

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  2 месяца назад +1

      İşlem hacmine göre karar verilir buna. Bir mali müşavir daha doğru yorum yapabilir.

  • @leventbediroglu453
    @leventbediroglu453 7 месяцев назад

    Şirketimizi kurduk, iş yapmadığımız sürece bağkur ödemek zorundamıyız hocam

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  7 месяцев назад +1

      Evet. Devlet sizin iş yapıp yapmadığınıza bakmaz.

  • @yazici34
    @yazici34 10 месяцев назад

    Bir yerde sigortalı olarak çalışarak şahıs şirketi kurunca durum nasıl oluyor? yine bağkur ödemek gerekiyor mu?

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  10 месяцев назад

      Öyle bir durumda Bağkur ödemek gerekmiyor. Sadece bazı durumlarda maliye ikinci ek bir vergi çıkarabiliyor. Bende çıkarmamıştı (ben de birkaç ay öyle çalıştım) ama bazı örneklerde ek vergi istendiğini duydum.

  • @ibrahimgunes8418
    @ibrahimgunes8418 8 месяцев назад

    Merhaba sayın hocam oto yikama işi devralacagiz bir sirket sahibi ve bir sigortalı calisan olacak limited mi anonim mi sahis mı nasil bir şirket kurmalıyız?

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  8 месяцев назад +1

      Bu mali müşavirin yanıtlayacağı bir soru. Benim bilgim ve tecrübem yeterli olmaz. Yanlış bilgi vermek de istemem.

    • @Muuu-x7h
      @Muuu-x7h 2 месяца назад

      Şahıs Şirketi.

    • @Muuu-x7h
      @Muuu-x7h 2 месяца назад

      Sonra Limited'e cevirirsiniz. Anonim, büyük cirolar için.

  • @neslihandogan7917
    @neslihandogan7917 7 месяцев назад

    merhaba şuan basit usül bi dükkanım var farklı bi sektörede girmek istiyorum aynı zamanda ,e ticaret ve buda deftere taabi tutuluyor
    eğer deftere taabi tutulursam basit usül olan işimde gerçek usül oluyormuş doğru bilgi mi bilmiyorum ,yani dediklerine göre hem basit usül hemde gerçek usül olamıyorum
    bu durumda benim bu damga vergisi geçici beyanname vergisi iki defa mı ödemem gerekiyor
    bunun dışındada 29 yaş altı desteklerinden bahsettiniz 3 yıl 150 bin tl her yıl vergiden muaf oluyor dediniz galiba bu benim içinde geçerli mi çünkü 3 yıldır bast usül dükkanım var ve basit usülde vergi yok

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  7 месяцев назад +1

      Merhaba
      Sorduğunuz soruların bazıları benim uzmanlık alanımın ötesine geçiyor. Mali müşavire danışmanız daha iyi olacaktır.
      29 yaş altı desteğinden faydalanmak için ilk kez bir şirket kurmuş olmanız gerekiyor. Zaten bir şirketiniz varsa yararlanamazsınız diye biliyorum. Bunu da bir mali müşavire sormanız daha uygun olacaktır.

    • @muhittinyamac3658
      @muhittinyamac3658 7 месяцев назад +1

      Hem basit usulden hemde gerçek usul bir arada llmaz. E-Ticaret için basit usulden 2.Sınıf isletme defterine geçersiniz. Her ay kdv beyannamesi ile birlikte 308₺ ( 2024 yili için) damga vergisi ödersiniz. Yıl içinde 3 defa geçici gelir vergisi beyannamesi içinde damga vergisi vereceksiniz.Ayrica sigortalı çalışanıniz varsa aylık muhtasar beyanname vereceksiniz. Onun da aylık 308₺ damga vergisi var. Ve aylık işin yoğunluğuna göre mi. 1.500₺ muhasebeci ücreti var.
      Yani sabit giderleriniz:
      1. kdv damga vergisi
      2.Muhtasar bey. Damga vergisi
      3. İş yeri kira ise stopaji
      4. Muhasebeci ücreti
      Diğer gelirler değişkendir.
      29 yaş altı muafiyet için ilk defa şirket kurmanız gerekmektedir.
      Detayli bilgi ve sorulariniz için muhittinymac@gmail.com

  • @muratkara129
    @muratkara129 9 месяцев назад

    Merhaba Özgür Bey, babam emekli 60 yaşında şahıs şirketi kuracak bağkur ödemesi yapmak zorunlu emekli olunca

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  9 месяцев назад +3

      Emekli için bağkur zorunlu değil. Ben de emekliyim ve bağkur ödemiyorum.

    • @Malimusavirdanis
      @Malimusavirdanis 9 месяцев назад +1

      Merhabalar, bağ kur ödemesi yapmaz emekliler. Bağ kurlu olmanın mantalitesi emeklilik için sigortalı olmaktır.

    • @ttuncays
      @ttuncays 8 месяцев назад +1

      ​@@Malimusavirdanis size nasıl ulaşabilirim

  • @cobrapubgmobil3065
    @cobrapubgmobil3065 3 месяца назад

    Abi merhaba simdi 1 yılık bağkuru devlet ödedi diyelim işler kötü giti şirketi kapattık bağkuru da kapata bilirmiyiz yada borç birikirmi

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  3 месяца назад

      Bağkur da kapatılabiliyor bildiğim kadarıyla. Fakat bu sefer de sağlık sisteminden yararlanamazsın. Onun başka dertleri oluyor.

  • @muhliscoskun-jj9he
    @muhliscoskun-jj9he 2 месяца назад

    Hocam icralık biri şirket açabilirmi
    Ayrıca bankaya olan borcumdam şirketin üzerindeki mal varlığıma haciz olurmu

  • @sercankaya9384
    @sercankaya9384 3 месяца назад

    Zemin etüdü için gerçek usul vergilendirme yaptırdım. Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim ❤

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  3 месяца назад

      Bu kadar detay bilemem. Mali müşavirler bu bilgileri vermek için var. Onlardan birine sorabilirsiniz.

  • @yasinkara3112
    @yasinkara3112 10 месяцев назад +1

    Şahis sirketi kurduktan sonra evde parfüm ve sabun üretimi yapmak mümkün mudur

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  10 месяцев назад +1

      Olabilir ama bu tarz konuları mali müşavire sormak daha uygun olacaktır. Benim yorumum eksik olur.

    • @yasinkara3112
      @yasinkara3112 10 месяцев назад

      @@ozgur_cetin teşşekkür ederim

    • @Malimusavirdanis
      @Malimusavirdanis 9 месяцев назад +2

      Merhaba ben mali müşavirim , şirketinizi açtıktan sonra evde parfüm üretimi yapabilirsiniz. Ancak yaptığjnız iş ticaridir. Dolayısı ile ticari kazanç olarak beyan edilmesi gerekmektedir. Bu konuda 29 yaş altındaki genç girişimcilere devlet teşviki ve 230.000 vergi indirim hakkı vardır.

    • @gurseldagbasi8408
      @gurseldagbasi8408 9 месяцев назад +2

      ​@@Malimusavirdanismerhaba şahıs şirketi sayesinde kredi çekebilirmiyiz yada yüksek limitli kredi kartı

    • @ttuncays
      @ttuncays 8 месяцев назад +1

      ​@@Malimusavirdanis merhaba size nasıl ulaşabiliriz bikac soru sorabilir miyim

  • @salihbarin7587
    @salihbarin7587 5 месяцев назад

    Bir'de hocam mısal şirket sahıbıyım fakat başka yerde çalışıyorum yınede Bağ-Kur borcum bırıkırmu

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  5 месяцев назад

      Bir yerde çalışırken kendi şirketiniz varsa Bağkurlu olamıyorsunuz. Yani borç birikmez. Ama bazı durumlarda maliye sigortalı gelirinize de vergi çıkarabiliyor. Her zaman olan bir durum değil.
      Sigortalı işten çıktığınız anda şirketiniz varsa otomatik olarak Bağkur başlar. TC numaralarını bu işler için verdiler zaten :=)

  • @dudununrenklitaskoleksiyon1630
    @dudununrenklitaskoleksiyon1630 10 месяцев назад +1

    Bende şirket kurmak istiyorum ama nasıl olacak

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  10 месяцев назад

      Bir mali müşavire gideceksiniz. O size yol gösterir.

  • @MimMusMet
    @MimMusMet Год назад

    Peki araba satın alacaksınız, şahsınıza mı alırsınız, şirkete mi? :) Şirket araçlarını kaskosu/sigortası pahalı, kdvsi düşülmüyor binek aracın vs...

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  Год назад +2

      Şahıs şirketlerinde zaten şirket arabası diye bir kavram yok. Limited ve Anonim şirketlerde var. Oradaki prosedürler farklı tabi.

    • @Malimusavirdanis
      @Malimusavirdanis 9 месяцев назад +1

      Merhaba, eğer ticari araç alacaksanız KDV sini indirim konusu yapabilirsiniz. Amortisman giderleri ile de vergi indirimi yaratırsınız.

    • @ttuncays
      @ttuncays 8 месяцев назад

      ​@@ozgur_cetinşirket arabası diye kavram yok derken nasıl yani

    • @sinek_kaydi
      @sinek_kaydi 8 месяцев назад +1

      @@ttuncays Şahıs şirketiniz varsa sahip olduğunuz araba da sizin oluyor. Yani bireysel bir sahiplik oluyor. Onun giderlerini masraf gösterebiliyorsunuz. Anonim ya da LTD şirketlerde ise araç zaten şirket adına kayıtlı oluyor.

    • @gonullu
      @gonullu 4 месяца назад

      @@ttuncays Şahıs şirketi diye bir şey yok aslında mevzuatta. Vergi mükellefi gerçek kişi oluyorsunuz. Şahıs şirketi dediğiniz tüzel bir kişilik sayılmıyor. Ama limited şirket, anonim şirket gibi sermaye şirketlerinin parası, malı, mülkü kendine aittir. Sahibinden ayrı bir tüzel kişiliktir. Borcu da kendine aittir. Sermaye şirketiniz varsa, belki şahsi arabanızı şirketinize kiralayabilirsiniz. Ya da dükkanınız varsa, şirketinize dükkanınızı kiralayarak, kira geliri elde edebilirsiniz.

  • @KucukNakliyeci
    @KucukNakliyeci 10 месяцев назад

    Merhaba şehir içi ve şehir dışı nakliye işi yapmak istiyorum. Şirket açmak mantıklı mı ? Yada ne önerebilirsiniz

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  10 месяцев назад

      Birilerinden para alacaksanız ve bunu sürekli yapacaksanız zaten şirket kurmak zorundasınız. Eğer kurmazsanız bir gün maliye kapınızı çalabilir. Bu da hoş olmayan vergi cezaları ile karşı karşıya kalmanıza yol açar.

    • @KucukNakliyeci
      @KucukNakliyeci 10 месяцев назад

      @@ozgur_cetin Benim hatam özür dilerim soruyu yanlış bir şekilde sordum. Şirket elbet açacağım. Bu işlerde anonim yada limited hangisi faydalı olur. Yada başka bir yöntemi var mı acaba. Olaya vakıf olmadığım için öğrenme çabası içerisindeyim

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  10 месяцев назад +1

      İşin o tarafını mali müşavir sormanız gerek. Zira benim bilgim çok kapsamlı değil, olamaz da. Çünkü iş dalına göre avantaj ve dezavantajları var. Konuya vakıf bir mali müşavir size yardımcı olacaktır.

    • @Malimusavirdanis
      @Malimusavirdanis 9 месяцев назад

      Özgür Bey merhaba, ben takipçinize yardımcı oldum. Bu şekilde ücretsiz olarak gençlere yardımcı olmak isterim. @@ozgur_cetin

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  9 месяцев назад

      Teşekkür ederim Özcan bey.

  • @salihyaglidere9378
    @salihyaglidere9378 4 месяца назад

    Merhaba benim şuanda Türkiye inşaat şirketim var eski evlerin içini mutfak banyo kapı parke boya badana tesisat yenileme işleri yapıyorum. Bu işi Polonya'da yapmak istesem iş bulma dil dükkan açmak maliyet ve ilerleyişi nasıl olur. Şunu belirtmek isterim kendim mükemmel derecede proje okuyabilen ekip yonetebilen iyi bir usta ve işletmeciyim bana nasıl bir yol tavsiye edersiniz

    • @salihyaglidere9378
      @salihyaglidere9378 4 месяца назад

      Yaşım 35 bu şekilde küçük bir dükkan açsam hatta Türkiye'den sıhhi tesisat musluk duş gibi ürün sevk etsem boya sıhhi tesisat montaj gibi işle baslayip tek başına çalışmaya başlasam nasıl iş bukurum nekadar kazanırım

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  4 месяца назад

      Bu soruların yanıtı ben de yok. Başka bir ülkede iş yapmak ayrı ve büyük bir konu.

    • @Bilgekargam
      @Bilgekargam Месяц назад

      Hocam hali hazırda hangi tür şirket kurmustunuz bu iş için? Sizle iletişim kurabilsem çok sevinirim

  • @dunyaygormedimdeme7267
    @dunyaygormedimdeme7267 11 месяцев назад +1

    ben kurmak istiyorum ama ne yapacagım ona karar veremedim

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  11 месяцев назад

      Önce fatura kesebileceğin ya da bir şey satacağın işin olmalı. Şirket kurmak kolay.

  • @ozlemgaye2581
    @ozlemgaye2581 3 месяца назад

    Teşekkürler

  • @n.canbildirici9155
    @n.canbildirici9155 11 месяцев назад

    Özgür bey çok faydalı bir video olmuş.
    Benim bir sorum olacak.
    Faydalı ömrü dolmuş olan bir demirbaş satıldığı zaman kar-zarar uygulaması nasıl oluyor.
    Bilgi verirmisiniz lütfen.

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  11 месяцев назад +1

      O ölçekte bilgim yok. Bunlar mali müşavirlerin bilebileceği detaylar. Ayrıca şirket türüne göre uygulamalar da farklı. O tarz bilgisi olan birine sormanız gerekiyor.

    • @Malimusavirdanis
      @Malimusavirdanis 9 месяцев назад +1

      Merhaba ben mali müşavirim yardımcı olayım , demirbaş satıldığı zaman yıllar boyunca amorte edildiği tutara bakılıp , satış tutarına göre kar veya zarar hesaplanır.

  • @Teze-Teze-Programlar-rx7yt
    @Teze-Teze-Programlar-rx7yt 7 месяцев назад

    Şirket kurduktan sonra vergi nasil odenilir?

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  7 месяцев назад

      Mali müşavir yapıyor bu işlemleri. Dijital vergi dairesinden ödeme yapıyorsunuz.

    • @gonullu
      @gonullu 4 месяца назад

      Muhasebeciniz beyanları veriyor. Ödemeniz gereken vergi tutarı Tahakkuk Fişi olarak size veriyor. Tahakkuk fişi üzerindeki barkod numarası ile bankanızdan kendiniz ödeyebilirsiniz. Ya da bankanıza otomatik ödeme talimatı verirseniz, muhasebeciniz Tahakkuk fişi oluşturdukça, sizin hesabınızdan otomatik olarak da ödenebilir.

  • @filiz791
    @filiz791 20 дней назад

    Tam da konu bu

  • @SerkanTopcu-ng3vg
    @SerkanTopcu-ng3vg 4 месяца назад

    Ben sirket kurmak istiyorum ama ne is yapabilirim veya herhangi bir is öneriniz var mı

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  4 месяца назад

      İş fikri bir başkasından tavsiye ile alınmaz. Öncelikle anladığınız ve iyi yaptığınız bir işiniz olmalı. Bunu benim bilmem mümkün değil. Sizi tanıyan birine sormalısiniz.

  • @honda35061
    @honda35061 27 дней назад

    SSK dan emekliyim.Şahis şirketi kursam , bağkur a prim ödemek zorundamiyim ?

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  27 дней назад +1

      Hayır ödemiyorsunuz..

    • @honda35061
      @honda35061 27 дней назад

      @@ozgur_cetin Yanitiniz ve videonuz icin tesekkur ederim.Emeğinize sağlık.

  • @hilmiyucel4589
    @hilmiyucel4589 27 дней назад

    merhabalar şahıs şirketim var icra borcum var bununla alakalı bir bilginiz var mı

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  26 дней назад

      Bu konuda bir bilgim yok ama hesaplarınıza el konulabilir. Yine de bir avukat bu konuda daha doğru bir yorum yapacaktır.

  • @Mazlum-j2b
    @Mazlum-j2b 2 месяца назад

    özgür abe kurmak isitiyorum şirketimi insaat üzeri bunun hakında bilgi vere bilirimisiniz

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  2 месяца назад

      Öyle her kategoride bilgim yok bu konularda. Çok detayı var bu işlerin. Mali müşavir ile.konusman gerek.

  • @myildiz
    @myildiz Год назад +2

    Üstad videoda o kadar çok düzeltilmesi gereken konu var ki… neyse.

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  Год назад +1

      Nedir Murat bunlar. Varsa eksiğimiz yanlışımız düzeltelim :)

    • @myildiz
      @myildiz Год назад

      @@ozgur_cetin Maaşlı çalışanlarla net maaş üzerinden anlaşırsın, kimse brüt maaşın üzerindeki devlet vergisini bilmez. Yani işveren yine o vergiyi kendisi öder, çalışan hep net maaşını bilir. Her şeyi gider göstermek mümkün değil, bugün 30 tane iPhone alıp gider gösteremezsin. Geleneksel giderlerinin çoğunu şirket içinde giderleştiremezsin. Elektronikte 3, araçlarda 5 yıllık amortisman gideri makul mu sence? 2.5 milyonluk araç aldın bu sene 500 binin gider gösterirsin. Devlet geri kalan 2 milyonu gelir vergisi olarak görüp senden vergisini alır. Ama öyle bir para yok, araca vermişsin. 100 bin lira fatura kesersin, daha tahsilatını yapmadan devlet 18 bin lirasını alır senden bir sonra ay. 6 ay sonra halen tahsil edememişsindir ama 3 aylık gelir vergisini de alır devlet. Sen yıl sonunda paranı alamazsın belki ama bu ödemeleri yapmışsındır (başımıza çok geldi). Sonra muhasebe bunları zarara yazar, bir sonraki yıldan düşersin. Devlet senden her şeyi peşin alır, sen piyasa ile vadeli çalışırsın. Şirket sahibi olarak %40'ın üzerinde vergi veriyorum. Nasıl çok vergi vermiyorum :) %25 kurumlar gelir vergisi, bunun üzerine şirket ortağı para aldığı anda minimum %20 gelir vergisi veriyorsun. Bu çok değilse, çok nedir mesela? 50 bin lira net kar eden şahıs şirketi sahibi bile %35 vergi dilimine tabidir. İşin bağkur, stopaj, ito üyeliği, kira stopajı vs geçiyorum, saymıyorum bile. Neyse yüzyüze anlatırım sonra.

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  Год назад +2

      Birincisi her şirket net maaş üzerinden çalışmıyor. Brüt maaş üzerinden çalışılan yerler de var. Yine de günün sonunda o maaş vergi de hesaba katarak veriliyor. Şirket sahibi biri olarak bunu biliyorsundur diye düşünüyorum :)
      Her şeyi gider gösteriyoruz gibi bir ifadem yok. Hatta söylüyorum videoda: Faaliyet alanı ile ilgili olmak kaydıyla diyorum. 30 tane telefon gösterilmeyeceğini zaten bilir herkes.
      Vergi veriyorsundur ben vermiyorsun demiyorum. Ya da şirket sahipleri harika bir hayat yaşıyor, çalışanlar çok kötü durumda da demiyorum. Artısı var eksisi var diyorum. Ama şunu net söyleyeyim: Aynı parayı çalışan birisi kazansa inan senden fazla vergi verir. Söylediğim bu.
      Artı ben söylemediklerini de ekleyeyim: Çalışan için verilen vergiler de masraf olarak düşülüyor. Şirketin faaliyet alanına giren her şey masraf olarak gösterilebiliyor. Buna arabana yaptığın tamir ve yakıt da dahil (yüzde 70 oranında) Yani bunları da anlatmak lazım sanki :)
      Bir kez daha söylüyorum: Ben şirket sahiplerinin bir eli yağda bir eli balda demiyorum. Ben de şirket sahibiyim. Ama vergiden kaçınma ve daha fazla para kazanma ihtimali olan taraf her zaman şirket sahibidir diyorum. Bu sözümün de arkasındayım.
      Bu arada tabi kazansınlar. Şirket kuran kişi de risk alıyor. Sabit gelirden vazgeçip her ay rızkının peşine düşüyor. Bunun bir karşılığı olmalı tabi.
      Bir de bu şirket konusunda herkesin kendi deneyimi farklı olabilir. Zira farklı şirket türleri ve farklı uygulamalar var. Ben kendi deneyimimi aktardım. Seninki elbet farklı olacaktır. Bu benim deneyimim eksik anlamına gelmez. Kulvarlarımız farklı.
      Uzun lafın kısası şirket sahipleri 'çok vergi veriyoruz, KDV şu kadar geldi, gelir vergisi bu oldu' diye ağlamasın. O gelen vergiler kazanılan para olduğunu gösterir :)

  • @yasintaskn2307
    @yasintaskn2307 4 месяца назад

    Usta da ağlar patron da ağlar bazen işçi de ağlar

    • @OrmanAilesi
      @OrmanAilesi 3 месяца назад

      İşçi hep ağlıyo

  • @motoadrenalin8192
    @motoadrenalin8192 8 месяцев назад

    Ee hangi şirketten kurduğunuz söylememişsiniz şahıs mı limitedmi anonimmi ben şahsen şahıs şirketi anladım ama anlatımınız sanki limited gibi limitedse bari başlığa ekleyin kafa karıştırıcı olmuş.

  • @gulsahduman1975
    @gulsahduman1975 Месяц назад

    iş kurmak çokda karlı degil sanırım. 3 yıl önceki videoda da aynı tsörtü giymissiniz😀

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  Месяц назад

      Çok fazla tişörtüm var ve kolay kolay eskimiyor. Her yıl yeni tişört almıyorum 😁

  • @kimkimkim5457
    @kimkimkim5457 2 месяца назад

    Abi sen sahıs şirketi mi kurdun? Bu anlattıkların ne için geçerli?

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  2 месяца назад

      Şahıs şirketi kurdum. Anlattıklarım bu tarz şirketler için geçerli. Her şirketin farklı faydaları var.

  • @azimaltas3671
    @azimaltas3671 7 месяцев назад

    Emekli hemsireyim eğitim ile ilgili şirket kurabilirmiyi

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  7 месяцев назад +1

      Muhtemelen kurarsınız. Ama eğitim ile ilgili olan şirketlerde belli şartlar aranabiliyor. Mesela kurum açmak için o diplomaya sahip birini istihdam etme şartı falan. Onları araştırın.

  • @SDemirci-jb7js
    @SDemirci-jb7js Месяц назад

    6500 tl bagkur primi ? 30 yaşından sonra şirket kurma diyor devlet.

  • @rüzgareser-q2w
    @rüzgareser-q2w 10 месяцев назад +1

    Kendi muhasebemi kendim tutabilir miyim şahıs işletmesi olarak e-ticret için açacağım şirketi

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  10 месяцев назад +1

      Bu işlerden anlıyorsanız tutabilirsiniz. Ama ince detaylar var. Kaçırırsanız büyük sıkıntı olabilir.

    • @rüzgareser-q2w
      @rüzgareser-q2w 10 месяцев назад +1

      İİBF mezunuyum hocam bende genel bilgisayarli muhasebeye oldukça vakifim vergi beyannamelerini vermem engel teşkil eder mi yani illa mali müşavir gerekli mi geçen bir mali müşavire sordum mali müşavirsiz olmaz diyor. Bana saçma geldi Sizin bilginiz va rmi?

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  10 месяцев назад +3

      Belli iş kolları için mali müşavir şartı var. Bunları internetten bulabilirsiniz. Yine de farklı bir mali müşavire sorabilirsiniz bu konuyu. Benim bilgim bu kadar.

    • @Malimusavirdanis
      @Malimusavirdanis 9 месяцев назад

      Özgür Bey izninizle bir düzeltme yapmak istiyorum. Kendi muhasebeniz ve vergi bildiriminizi kendiniz yapamazsınız. Devlet 3568 sayılı yasa ile bizleri yani Mali Müşavirleri yetkilendirmiştir. Ben takipçinize de izninizle bilgi verdim. Bu konuda ücretsiz olarak destek sağlayabilirim. @@ozgur_cetin

    • @gonullu
      @gonullu 4 месяца назад

      @@ozgur_cetin Benim bildiğim kadarıyla, Türkiye'de işletmeler (gerçek şahıs da olsa, sermaye şirketi de olsa) bir mali müşavir ile çalışmak zorundalar. Bu işin eğitimini almış, sınavlarından geçmiş insanların muhasebe işlemlerini yapmasını istiyor mevzuat.
      Öte yandan farklı bir ülkeden örnek vereyim: Amerika muhasebeci ile çalışma zorunluluğu getirmemiş. Amerika'da uzaktan LLC kurabiliyorsunuz. Eğer vermeniz gereken beyannameleri biliyorsanız, doldurup IRS'e gönderebiliyorsunuz. Ama onların da sistemi epey karışık. Belki ilk başta kendiniz halledebiliyorsunuz ama bir yerden sonra karmaşıklaşıyor, bir profesyonelden yardım alma ihtiyacı duyuyorsunuz.

  • @Anach78
    @Anach78 4 месяца назад

    Hocam kurduğun şirketten kazandigin parayla keske göz çevresi kremi alsaydın ve faturasını şirkete yansıtsaydın.. Sevgiler..

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  4 месяца назад +3

      Gerek görmedim öyle şeylere. Doğal halimi seviyorum. Yoksa saç ektir diyenler de oluyor. Kişisel tercih bunlar. Robot gibi görünmeyi sevmiyorum.
      İsteyen yapabilir ama bence gereksiz.

  • @cobrapubgmobil3065
    @cobrapubgmobil3065 3 месяца назад

    Abi şimdi şirket açarsak bağkur ödemezsek sorun olurmu ben ticaret e girmek istiyorum ama her ay bagkura para verecek durumum yok kıyafet al sat yapmayı düşünüyorum fayda
    alacanacagim destekler varmı

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  3 месяца назад

      30 yaş altı genç girişimci desteği var. Yanlış bilmiyorsam 1 yıl Bağkur ödenmiyor. Ben yine de Bağkur ödemeni öneririm. Devlet illa faizi ile alıyor o parayı. Ödemeyip bundan kaçanlar da var fakat eninde sonunda o para alınır. Ticaret yaparken bağkuru da hesaba katıp yapacaksın. Bu ve benzeri mastlrafları hesaplamadan bu işlere girersen sıkıntı olur.

    • @cobrapubgmobil3065
      @cobrapubgmobil3065 3 месяца назад

      @@ozgur_cetin abi peki ben teksilde çalısıyorum sigortamı ödüyolar şirket açsam nasıl olur sigartam onlar ödeserse benim ödememe gerek varmı?

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  3 месяца назад

      Başka bir yerde sigortalı çalıştığında Bağkur yapmana gerek olmuyor.

    • @cobrapubgmobil3065
      @cobrapubgmobil3065 3 месяца назад

      Saolun hocam çok yardımınız oldu

    • @tolgadoldos2146
      @tolgadoldos2146 2 месяца назад

      Emeklilerle ilgili durum ne?
      Benim sigorta bağkur yok galiba🤔

  • @ismetkaya5693
    @ismetkaya5693 9 месяцев назад

    Abone olundu❤

    • @ozgur_cetin
      @ozgur_cetin  9 месяцев назад

      O zaman kalbi veriyorum ❤️