Şapkalı mı, şapkasız mı?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 сен 2024
  • #konuşma #iletişim #diksiyon
    A, İ ve U harflerinde şapka kullanmalı mı? Düzeltme işareti nerelerde var, nerelerde yok? Bu konu hakkındaki bilgileri ve düşüncelerimi paylaştım.
    Abone olmayı ve sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın!
    www.kidegitim.com
    / kidegitim
    / kidegitim
    / kidegitim

Комментарии • 27

  • @furki9632
    @furki9632 4 года назад +5

    Kanalın bu kadar az izlenmesine rağmen hala video atıp insanları eğitiyorsunuz tebrik ederim.

    • @konusma.iletisim.diksiyon
      @konusma.iletisim.diksiyon  4 года назад +2

      Aslında ben fazla ilgilenmedim ve uzun aralıklarla video yükledim. Az izlenmesinin sebebi bu olabilir mi? Bir de çoğu kanal gibi içeriklerimde popüler olanı tercih etmediğim için olabilir.

    • @azizdogan5311
      @azizdogan5311 3 года назад

      Sayın Jülide Sönmez Öğretmenim, size katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederiz. Sayın Öğretmenim Allah sizden razı olsun.
      Bu konuda Siz daha iyi bilirsiniz. Ama naçizane fikrimiz şu da var ki; Sizin kanalınızı on binlerce, yüzbinlerce ve milyonlarca insanın seyretmesi gerekirken, az bir sayıda insan topluluğu seyretmektedir.
      Bunun sebebi böyle olabilir mi? Gerçekte, iletişim güçlüğü çekiyoruz. Bu iletişim çağında, iletişimin en yüksek teknoloji ile birlikte yaşandığı bir çağda yaşıyoruz. Fakat, bu halde ülkemizin insanları başta olmak üzere, dünyada ki bir çok insan topluluklarının, iletişim kurmaktan kaçınır hâle gelmelerinden kaynaklanmakta olduğunu düşünüyorum.
      İnsanların birçoğu, aslî görevi olan insanlıktan çıkmışlardır. İnsanlık bizim en erdemli bir nişanemizken, günümüzün bazı insanları, hayatı tutup hayvan misali (Tabi ki mübarek hayvanları aşağı görmüyoruz.) sadece, yeme içme faaliyetlerinden ibaret sanıyorlar maalesef. (Bu kadar veryansın yeter.)
      Pekâlâ bu konunun çözümü ne? Bu konun çözümü de çok basittir. Başta güzide ülkemiz olmak üzere bütün milletlerin, şefkat, merhamet, sevgi, saygı, yardımseverlik, birlik, beraberlik, mütevazılık, hoşnutluk, hoş görülü olmak, kanaatkârlık, hürmet, asâlet, ve bir çok ulvî duyguları yaşaması ile mümkün olabilir. Dilimizi doğru kullanmamızın gerekliliği ve buna ihtiyacımızın olduğu bilinci, ancak böyle bir çözüm ile anlaşılacağını düşünmekteyim. Sürç-i lisan ettikse affola. Saygılar Efendim.

  • @serpilakcan8859
    @serpilakcan8859 11 месяцев назад

    Teşekkürler Jülide hanım

  • @hayal-et3422
    @hayal-et3422 4 года назад +1

    Hocam, ben de bu konuda sizin gibi düşünüyorum. Düzeltme işareti kullanılmadığı için herkes kelimeleri yanlış telaffuz ediyor, kulağımı kanatıyor.

  • @RdvanHakyemez
    @RdvanHakyemez 4 года назад +2

    Merhaba Sayın Hocam; Tam zamanında gelen bir video teşekkür ederim. Seslendirdiğim (yaklaşık yüz yıl önce yazılmış) bir şiirde şöyle bir cümle vardı: Sîne mecrûh, dîde giryân âh-ı efgân eylerim" videoyu izleyen bir hukukçu arkadaşım "Efgân" hecesini ince a ile söylemişsin iki a ile ve kalın söylenecek dedi. Yani Efga:n" olmalı. "Dil duyarak öğrenilir" dediniz fakat bu eski şiirleri yazıları okurken bunları duyamadığımız için maalesef hatalar yapabilmekteyiz. Sizce bu eleştiri doğru mu, ve doğrusu nasıl okunmalıydı?

    • @konusma.iletisim.diksiyon
      @konusma.iletisim.diksiyon  4 года назад +3

      Rıdvan Hakyemez Arkadaşınız doğru söylemiş. İnce değil kalın ve uzun olmalı.

  • @charlieninkedisi
    @charlieninkedisi 4 года назад +2

    Hocam, çok güzel açıklıyorsunuz; ancak Türk Dil Kurumu’nun dahi tam anlamıyla birlik gösteremediği bir kurallar silsilesi varken neyi nasıl yazmamız gerektiğini doğru şekilde gösteren bir kaynak bulmak epey zor. Dolayısıyla dilde birlik sağlamak amacı öznel bir çaba içerisinde ister istemez kayboluyor. Güvenilir ve güncel bir kılavuz noksanlığı çekiyoruz yıllardır. Düzeltme işaretini kullanırken, kendisi doğru da yanlış da yapsa, TDK’ya başvurmak zorunda olduğumuz konusunda size katılamıyorum. Bir şey yanlışsa, resmî bir kurum öyle diyor bile olsa, onu devam ettirmek uzun vadede daha zararlı gibime geliyor. (Örneğin “vade” kelimesinde a mı yoksa â mı yazmalıyım, doğrusunu öğrenebileceğim bir yazılı kaynak bilmiyorum)

    • @konusma.iletisim.diksiyon
      @konusma.iletisim.diksiyon  4 года назад +1

      charlieninkedisi Vade kelimesinde düzeltme işareti yok. Çünkü TDK öyle diyor. Bu kelimede işaret koyarsanız diğer bütün uzun okunanlara da koymanız gerekir.

    • @zortingenşıtraze
      @zortingenşıtraze 2 года назад

      @@konusma.iletisim.diksiyon Bu konuda size katılmıyorum. Dilimizi sadece kendi açımızdan değil, dilimizi öğrenmeye çalışan yabancıların açısından da değerlendirmemiz gerek. Hem uzun okunan ünlülerin hem ince okunan k, g ve l ünsüzlerinden sonra gelen ünlülerin üzerine şapka konulmalı. Türkçe öğrenmeyi kolaylaştırmak varken neden zorlaştıralım?

  • @meleksultanguney1568
    @meleksultanguney1568 2 года назад

    Merhabalar Türkçedeki yanlış ve şarpuklukları anlattığınız için çok teşekkür ederim. Bir de ricam olacak. Şapkalı ve şapkası okunan kelimelerin bir listesini verirseniz, çok faydalı olacak kanaatindeyim. Saygılarımla selamlar.

  • @ulviugur3605
    @ulviugur3605 Год назад

    Çok teşekkürler !! Şapkalı kelimelerde büyük / küçük ünlü uyumu nasıl gerçekleşir ? Fedakarlık / Fedakârlik ? Veya hizmetkârlık ?

    • @konusma.iletisim.diksiyon
      @konusma.iletisim.diksiyon  Год назад

      Şapkalı sözcüklerde ünlü uyumu olmaz. Aranmaz da… Çünkü hepsi Arapça ya da Farsçadan bize geçmiş sözcüklerdir. Verdiğiniz örnekte -lık ekini ince a olmasına rağmen son hecedeki ünlüye göre almış olsa gerek diye düşünüyorum.

  • @jackstand2285
    @jackstand2285 4 года назад +2

    Merhaba Hocam,
    Kalın ve ince, k ve g nasıl okunur?
    *_ka_* kalın
    *_ke_* ince okunuş mu oluyor?
    Okunuşlar konusuna değinebilir misiniz gelecek videlarınızda?
    Teşekkür ederim.

    • @kaan_sardogann
      @kaan_sardogann 4 года назад

      Yabancı dillerden alınan kelimeleri saymazsak Uluslararası Fonetik Alfabe'de [k] olarak gösterilen "kalın k" dediğimiz ses her zaman kalın ünlülerden, UFA'da [c] olarak gösterilen "ince k" dediğimiz ses her zaman ince ünlülerden önce gelir dolayısıyla evet, "ka" dediğinizde [k] yani kalın k sesini, "ke" dediğinizdeyse [c] yani ince k sesini çıkarıyorsunuz fakat harfin tek başına okunuşundan bahsediyorsanız TDK'ye göre ğ dışındaki tüm ünsüz harfler yanına e getirilerek okunduğundan doğru okunuş "ke" ancak [k] ve [c] seslerinin oldukça benzer olmalarına rağmen farklı olduklarından dolayı harfi yalnız telafuz ederken [c] değil [k] sesini çıkarmamız gerektiği dolayısıyla "ka" şeklinde okumamız gerektiğini düşünenler de mevcut.

  • @ihsancelik6333
    @ihsancelik6333 4 года назад +1

    Önerebileceğiniz basılı bir telaffuz sözlüğü var mıdır hocam

  • @Banucklr
    @Banucklr 4 года назад

    Ben sizi dinlemeye doyamıyorum hocam ❤️iyi ki varsınız.

  • @alberthavuz
    @alberthavuz 4 года назад +1

    Hocam harikulade nasıl söyleniyor.

  • @muhammeduzer8306
    @muhammeduzer8306 11 месяцев назад

    Hocam rakım nasıl okunur

  • @mehmetkorkmaz1427
    @mehmetkorkmaz1427 4 года назад

    Hocam ben Hakkari diyemiyorum 🤦‍♂️

  • @alpaysenturkk
    @alpaysenturkk 3 года назад

    şapkalı a ince ünlü mü kalın ünlü mü ?

    • @zortingenşıtraze
      @zortingenşıtraze 2 года назад

      Şapkalı a kalın ama boğumlu bir ünlüdür, kendisinden sonra a veya ı içeren ekler kullanılır: dükkânlar, dükkânda, dükkânı.

  • @fatihertem1
    @fatihertem1 4 года назад

    Türkçe eğitimimizde bir eksiklik var maalesef.