#37 Armarea fundatiei - talpi, grinzi, stalpi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 июл 2021
  • Se prezinta lucrarile de armare initiala a fundatiei, si anume a talpilor fundatiei, grinzilor de legatura, a stalpilor. Ve-ti putea vedea cum are loc acest proces, ce etape de pregatire si realizare sunt, ce diametre de armatura am folosit, pasul intre bare si alte informatii utile privind armarea fundatiei primei case pasive premium din Republica Moldova.
    - Fii parte în Comunitatea noastra: ruclips.net/user/Enciclopedi... (subscribe)
    - Facebook: / enciclopediaconstructi...
    - Website: enciclopediaconstructiilor.com/
    - Servicii: premiumhouse.md/
    - Sustine proiectul pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc.
    - Email: enciclopediaconstructiilor@gmail.com
    Multumesc de vizionare, va doresc o zi frumoasa!
    Copyright © 2021 Begu Valentin. Toate drepturile rezervate.

Комментарии • 66

  • @alingolea3197
    @alingolea3197 3 года назад +5

    O structural de rezistenta foarte bine gandita, executata si fara niciun rebut, materiale de dimensiuni corespunzatoare. Exista vopsea care se poate aplica direct pe metal, cam scumpa, dar foarte bune si care intra perfect in priza cu betonul.

  • @recinalcol
    @recinalcol 2 года назад +1

    Stiu ca-i un clip mai vechi. Foarte frumos realizat. Ce mi-a sarit in ochi, sunt etrierii care sunt asezati cu deschiderea in zig zag. Adica nu toti au ciocurile pe acelasi colt. Felicitari, la noi in Romania nu se "poarta" asa ceva si multi nu inteleg de ce asa este corect si nici rolul acelor ciocuri de la etrieri.
    Te-as ruga, pe viitor sa faci un clip despre armaturi, inclusiv cum se prelungesc barele de armare, la stalpi in mod special, rolul etrierilor, modul corect de instalare cat si rolul ciocurilor.
    Felicitari.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 года назад +1

      Multumim pentru comentariu si de sugestie, daca vom avea ocazia, posibil vom realiza si astfel de video-uri!

    • @stefancelmare3920
      @stefancelmare3920 Год назад

      Nu exista normativ care sa te oblige sa rotești etrierii. Îmbinarea aceea cu ciocuri tre sa fie la fel de rezistenta ca în zona de etrier continuu. Rotirea te încurcă la turnat, la vibrat.
      Oricum, una peste alta, execuția armaturii e foarte bună, mai rar asa, nu știu dacă e meritul lui Valentin sau al echipei de muncitori. Și proiectul e bun, aerisit. În România n am văzut asa lucrări decât la UNELE firme mari. Ce se face la case e dezastru, vorbim de detalii de finețe.
      În legătură cu etrierii pe stâlpi, pe nod elementul principal trebuie sa aibă etrieri continuu, în acest caz fiind grinda de fundare. În normativul romanesc se specifica ca pe zona aceea stalpul trebuie sa aiba etrieri doar pentru montaj, pentru menținerea poziției barelor verticale. Ei le au pus la 10 cm, deci mai mult ca în lege.

  • @tibib4029
    @tibib4029 Год назад

    Buna ! Pentru o ,,casuta" (bucatarie separata de casa) din BCA de 7x3,5m care va avea doar parter cu centura si dulapi (nu placa de beton) e destul o fundatie de 20 x 100 cm ?
    E destul daca bag grinzi cu bare de 10mm si etrieri de 30x15 in fundatie ? La jumatate pe lungime (3,5m) as mai face un sant si inca 2 stilpi , plasa pentru placa as puneo de 8mm , e corect asa ? Se poate face ceva economie ?

  • @adriandogar7606
    @adriandogar7606 3 года назад +6

    O lucrare de calitate .

  • @babicu86
    @babicu86 3 года назад +1

    Fierul de la stalpi trebuie sa aiba continuitate din talpa pana la etaj +1m, dar daca Proiectantul, RTE-ul si Dirigintele a zis ca e ok asa ... iar ciocurile sunt indreptate in interior(la stalpi). Puteti sa intrebati chestiile astea, poate sunt altele normativele fata de Romania si UE si gresesc eu. Spor la treaba si nervi de otel!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад

      La stalpi barele se pot sa fie indoiate in mai multe moduri. La stalpi asa e dat in proiect.

  • @victoriabratuleanu882
    @victoriabratuleanu882 3 года назад

    Bv hai ca ușor ușor începe să prindă contur!

  • @ShivaShiva-wv4tp
    @ShivaShiva-wv4tp 3 года назад +1

    Frumos lucrat. Sa ai spor bun si vreme buna! Ce inaltime va avea talpa sau cum ii spui? Probabil cat e cofragul? De la adancimea aceea ai putea turna beton pt un subsol tehnic/productie. Ar Fi dublu avantaj pt ca e odata spatiul in sine, apoi el si confera o inaltime mai mare daca tot faci pereti din BCA, ceea ce se constituie in avantaj pe umiditate dar si termic totodata. Insa, cred ca, mai intai trebuiau sapate santurile pt a monta tevile ce aduna radonul. Cel putin, eu asa am vazut in doua sau trei videori, ele veneau sub fundatie, erau prima lucrare dupa excavare. Si, erau dirijate sa capteze cat mai departe de zona viitorului trotuar de pe langa casa, erau dirijate ca inconjure casa intr-un dreptunghi ce colectau radonul din cele perforate situate sub casa ca sa il duca cat mai departe de ferestre, terase locurile unde stai sa faci plaja sau friptane in aer liber, ca nimic nu e mai bun decat gatitul in aer liber. E risipa sa nu faci acel spatiu tehnic pt ca tot torni beton. Da, o sa il inconjuri cu ceva izolant termic, optim era de gaseai un mos experimentat in amestecul betonului cu silicat sa iasa super strong si evident impermeabilizat. E o casa pe Cluj cu asa beton, dar nu zic astia tot, a pastrat textura in interior, e tehno ca stil, dar eu il vad numai pt spatiul tehnic. Iar casa de pe Cluj e super listata ca si valoare de vanzare, e si introdusa pe o lista cu case f celebre ca stil si unicitate. Faci cum crezi....

  • @SteDea
    @SteDea 8 месяцев назад

    va salut.
    nu ati facut un filmulet cu casele dv pasive cu randament energetic ,
    diferente de randament energetic

  • @valimy
    @valimy 3 года назад

    Ti-a dat armare asa groasa jos pentru ca la geo a iesit cam moale pamantul asa e? Apropo imi place cum leaga etrierul cu acel imbus, si ai mei aveau o tehnica speciala cu acel cleste de mergea usor de tot.

  • @ionene5021
    @ionene5021 3 года назад

    Distanta între bara de armatura și cofrag, sau betonul din talpa de egalizare trebuie sa fie de 25mm(acoperirea),pentru a permite betonului sa migreze și sa "înfășoare" bara de fier.

    • @matiastanciu448
      @matiastanciu448 3 года назад

      Acoperirea cu beton se stabilește în funcție de clasa de expunere a acestuia. Valoarea minima impusă de Eurocode 2 este de 10 mm dar având în vedere ca discutam de o fundație este necesară o acoperire mai mare.

    • @mihaidoro8919
      @mihaidoro8919 3 года назад +1

      @@matiastanciu448 cand esti in pamant (la fundatii) nu prea ai minim 10mm, la fundatii mai indicat este pe la 40mm.

    • @matiastanciu448
      @matiastanciu448 3 года назад +1

      @@mihaidoro8919 am spus in comenatariu de clasa de expunere, automat că în pământ betonul se confruntă cu fenomene de îngheț-dezgheț, acțiune a apei etc. Remarca pe care am facut-o cu cei 10mm este doar minimul din Eurocode 2. Revenind, la nivelul fundației acoperirea va crește. Depinde de inginerul proiectant ce acoperire abordează.

    • @mihaidoro8919
      @mihaidoro8919 3 года назад +1

      @@matiastanciu448 corect! Dar acei minim 10mm sunt acceptati in condiții speciale (protecție suplimentară element beton) și automat beton special, mai fluid și cu agregate fine.

  • @dumitrescuvalerica2034
    @dumitrescuvalerica2034 3 года назад +1

    La o casa cu adevarat pasiva, peste hidrolatia din film e necesara termoizolatia. Pozitionata mai sus, termoizolatia ori va intrerupe legatura dintre fundatie si restul constructiei (lucru inacceptabil cred eu), ori barele de fier vor constitui punti termice.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +2

      Din perspectiva carei persoane afirmati ca "La o casa cu adevarat pasiva, peste hidrolatia din film e necesara termoizolatia"? Cer mii de scuze, insa noi am trecut pre-certificarea de la Passive House Institute pe baza calculelor pe care le-am facut si proiectarii intense, care a fost controlata la milimetru, si credeti-ma, initial am mers si noi pe conceptia gresita "ca trebuie termoizolatie peste tot", insa nu e chiar asa, totul tine de calcule, si unde sunt punti termice, daca sunt diminuate, se poate merge si asa daca nu afecteaza necesarul de incalzire/racire ale casei. Noi inca la indicatiile Passive House Institute am eliminat din termoizolatia gandita initial, si tot intram in parametri.
      A se vedea video despre puntile termice, acolo se da si exemplu talpii de beton a fundatiei intr-un moment. Merci.

    • @dumitrescuvalerica2034
      @dumitrescuvalerica2034 3 года назад +1

      @@EnciclopediaConstructiilor Nu trebuie sa va cereti scuze! Discutam, invatam si probabil ca aveti dreptate. Oricum va urmaresc cu mare atentie si va doresc spor la treaba, pentru ca nu e usor din nici-un punct de vedere. Cine n-a facut constructii nu stie ce inseamana.

    • @dumitrescuvalerica2034
      @dumitrescuvalerica2034 3 года назад

      @@prenumenumedefamilie3418 Foaie verde!

  • @ciprianbruma6420
    @ciprianbruma6420 3 года назад +1

    Daca este o casa pasiva, aceasta fundatie nu trebuia sa fie termoizolata? (izolatia sub aceasta armatura?!?)

    • @fadelmawas6274
      @fadelmawas6274 3 года назад +1

      Exact la asta mă gândeam și eu, unde este termoizolația de la fundație? Eram convins că bagă ceva de genul Austrotherm XPS TOP 70 SF peste betonul de egalizare.

    • @Meanfellah
      @Meanfellah 3 года назад +1

      Cred ca va fi suficient ca doar podeaua sa fie termoizolata, avand in vedere ca din cele spuse de Valentin, casa nu va avea beci sau garaj subteran, este abosolut ilogic sa izolezi fundatia in cazul acesta doarece aceasta va avea pamant de jur imprejur iar desupra pamantului de la nivelul podelei in sus, casa va fi imbracata cu 30cm de izolatie exterioara pt a elimina puntile termice

  • @petrepipeaua3024
    @petrepipeaua3024 3 года назад

    Salut!
    Cum se numeste acest tip de fundatie?
    Multumesc si spor la treaba!

  • @croitorumihai15
    @croitorumihai15 3 года назад

    4 bare de fi 20 in stalpi? In Romania p100, normativ de proiectare structuri de rezostenta te obliga sa pui minim 3 bare pe fiecare fata al stalpului daca o consideri o constructie din cadre din beton armat si minim diametrul de fi 12. 8 fi 14 ar fi echivalentul a 4 fi 20 si ai avea un beton armat mai eficient cu spatii mai mici intre bare

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад

      Multumim pentru informatii. Noi am proiectat conform normativului moldovenesc. Aici se vede si o mica diferenta fata de normativul romanesc.

  • @hdckdsadd
    @hdckdsadd 3 года назад +1

    pt. o casa pasiva, nu trebuia termoizolatie si sub fundatie?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +1

      Nu neaparat, vedem in viitor de ce.

    • @fadelmawas6274
      @fadelmawas6274 3 года назад

      @@EnciclopediaConstructiilor Până la o adâncime de 15-20 de metri, în funcție de sol, temperatura solului variază cu anotimpurile, vara fiind mai cald și iarna evident este mai rece, ba chiar îngheață până la o adâncime de 0,5 până la 1,5 metri.
      Presupunând că pe exterior se va izola fundația, ce se întâmplă cu puntea termică dintre fundație și solul de sub construcție (care nu va depăși 10 grade C)?

    • @Yurgen500
      @Yurgen500 3 года назад +1

      @@EnciclopediaConstructiilor la casa Buhnici au folosit spuma din sticla,numai ca la noi nu se găsește

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад

      Se termoizoleaza placa, ramanand punte termica diminuata si calculata doar unde vor fi stalpii si peretii, care nu ne afecteaza bilantul energetic.

    • @fadelmawas6274
      @fadelmawas6274 3 года назад

      @@Yurgen500 Se aduce și în România varianta Energocell, nu e ieftin dar nici polistirenul extrudat care are rezistență mare la compresiune nu e ieftin, dar din câte am înțeles nu s-a dorit izolarea completă a fundației din motive tehnice nu neapărat financiare. Ca să nu fim cârcotași mai bine îi urăm omului succes și spor la construit.
      Mulțumim pentru video-uri!

  • @dinuboran592
    @dinuboran592 3 года назад +3

    La ce nivel lucrezi casa asta cred ca ai un buget generos numai pt casa in rosu.Sunt sigur in Moldova ceea ce faci tu e mai spre SF.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +3

      Nu e deloc SF ce facem aici, noi doar facem o lucrare conform proiectului si calitativ! Legat de buget, incercam sa optimizam cat mai mult, fara sa pierdem din calitate, fara sa avem pierderi mari de material etc.

  • @MrDenisJoshua
    @MrDenisJoshua 3 года назад

    Faina treaba :-)
    ...dar tare rau imi pare ca nu o faci pe structura de lemn... mi-ar fi placut sa vad cum creste asa bucata cu bucata.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад

      O casa pasiva poate fi din orice structura, si acest lucru cumva dorim sa il promovam, inclusiv prin exemplul casei noastre. Merci.

    • @MrDenisJoshua
      @MrDenisJoshua 3 года назад

      @@EnciclopediaConstructiilor Da stiu... dar mai fain era sa te vedem cum ridici peretii pe structura de lemn :-)

  • @mihaidoro8919
    @mihaidoro8919 3 года назад

    Cum lucreaza acele bare fara ciocuri din talpa fundatiei si din grinzile de legatura?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад

      Parca asa e in proiect.

    • @mihaidoro8919
      @mihaidoro8919 3 года назад

      @@EnciclopediaConstructiilor am văzut apoi proiectul... Ar fi fost utile macar niste ciocuri la 90/135 cu o lungime standard de 10diametre, un plus de rezistenta cu un cost minim.

    • @mihaidoro8919
      @mihaidoro8919 3 года назад

      Domnul/doamna @@prenumenumedefamilie3418 , ce legătură are betonul de egalizare cu lungimea de ancorare a barelor?

    • @mihaidoro8919
      @mihaidoro8919 3 года назад

      @@prenumenumedefamilie3418 și vrei sa cred că 10cm de beton simplu de egalizare are rol de rezistenta?

    • @mihaidoro8919
      @mihaidoro8919 3 года назад +1

      @@prenumenumedefamilie3418 spor la "proiectare" in continuare

  • @iondraganescu4680
    @iondraganescu4680 3 года назад

    Trebuie ca fierul sa fie acoperit de jur în prejur cu minim 2,5 cm de beton.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +1

      Merci de opinie, insa acoperirea depinde mult de armare si structura. O simpla intrebare pentru o parere: daca acoperirea este 1.5 cm, insa ulterior se va hidroizola si termoizola (deci va fi protectie), are ceva? Merci!

    • @iondraganescu4680
      @iondraganescu4680 3 года назад +1

      @@EnciclopediaConstructiilor acoperirea de minim 2,5 cm de beton este prevăzută în normativele de construcții din România .(pentru protecția fierului la coroziune dea lungul timpului).hidroizolatia, tencuielilor sau gleturile sunt suplimentare acestei acoperiri minime.Nu vreau sa reproșez nimic,am făcut doar o remarca în idea de a te ajuta sa nu ai probleme în timp. Spor la treabă, postarile tale sunt interesante.

  • @shock.cat15
    @shock.cat15 3 года назад

    Nu faci și împământare tot acum ?
    Vei ieși mai ieftin .

  • @ginno06
    @ginno06 3 года назад

    sal. stii ce nu am vazut la tine, si cam obligatoriu acum la o casa, este vb de priza naturala de impamantare. orice casa trebuie sa aiba impamantare de curent. daca s-a turnat betonul, acum e mai greu de realizat o priza artificiala de pamant.

    • @mihaivasilecalancea637
      @mihaivasilecalancea637 3 года назад

      Priza naturală este binevenita dar conform normativului nu poate sa înlocuiască o priza de pamint standardizata

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад

      O sa facem si pe aceasta, inca nu am finalizat cu fundatia.

  • @cprazvan
    @cprazvan 3 года назад

    Cea mai mare problema a romanului ( si nu este singura) - ARMATURA PREA MULTA SI PREA GROASA . Nu ne vindecam niciodata !!!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +1

      Multumim de opinie. Totusi, mii de scuze, insa poate e problema dvs? Explic: in urma video-ului in care am prezentat structura de rezistenta a casei cu armatura, cu beton, cu de toate, au fost multe comentarii, cat si mesaje private de la ingineri si structuristi, unde, atat moldoveni si romani, unii sugerau ideea ca e o armarea prea slaba si casa nu va tine, altii ziceau ca e prea multa, si majoritatea era de parerea ca e o armare super okay.
      Deci, realizand un sondaj printre romani si moldoveni pe baza comentariilor si mesajelor primite, vedem ca opiniile sunt impartite, iar opinia dvs este doar una din cele 3 (ca e prea multa armatura). In final ce pot zice: asa e armarea pe baza proiectului nostru, studiului geotehnic, reliefului si altor particularitati pe care dvs nu le cunoasteti, deci si opinia dvs nu poate fi decat una subiectiva, nu obiectiva.

    • @cprazvan
      @cprazvan 3 года назад +1

      ​@@EnciclopediaConstructiilor Wow ce raspuns rapid. In primul rand cred ca am fost eu prea exigent in exprimare la mesajul anterior. Fiind de profesie arhitect si in acelasi timp si sef de proiect, deseori ma confrunt cu probleme legate de modul de alcatuire a structurii de rezistenta din partea beneficiarilor. Eu sunt absolut convins ca inginerul care a gandit structura are la baza un breviar de calcul care justifica fiecare bara de armatura. Sunt adeptul in a respecta munca specialistilor ( in toate domeniile) si niciodata nu este rau sa consulti unu maxim 2 (cand sunt prea multi ajungem la ceea ce ati scris mai sus). Una peste alta ma bucur ca fratii nostri de peste Prut incep sa promoveze modul corect si normal de realizarea unei constructii. Va urmaresc cu mult interes materialele de mai bine de 2 ani. Va urez mult spor la treaba si rabdare !!! Toate cele bune !!!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад

      @@cprazvan Multumim frumos de comentariu, mult succes si dvs!

  • @mirceavis
    @mirceavis 3 года назад

    Nu faceti pamantarea naturala?