Types of foundation, choice of foundation - generalities

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024
  • Tipuri de fundatie, alegerea fundatiei - generalitati - este un mic video ghid ca introducere pentru simplii cetateni in ale stiintei privind constructia casei care la inceput are in vizor constructia fundatiei. A intelege ce tip de fundatiei este recomandata de proiectanti sau structuristi, inseamna ca fi responsabil cu constructia casei dvs si a-ti pasa de viitorul casei tale!
    Doneaza de o cafea pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc!
    Facebook: / enciclopediaconstructi...
    Website oficial: enciclopediaco...

Комментарии • 77

  • @EnciclopediaConstructiilor
    @EnciclopediaConstructiilor  4 года назад +2

    Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
    , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
    Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
    Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
    Multumesc pentru înțelegere!

  • @dorinaanastasescu2022
    @dorinaanastasescu2022 3 года назад

    Multumesc lui Dumnezeu pt D-vs si multumesc mult si pentru aceste înregistrări.Dumnezeu sa va binecuvântaze!

  • @ioachim-sorincristea4639
    @ioachim-sorincristea4639 4 года назад +4

    Salut! Sunt student la facultatea de construcții și esti un model bun pentru mine! Poti face o serie mai aprofundata despre constructii?
    Multi studenti te urmăresc si poti face mult bine prin asta!
    Toate cele bune!
    Asta ar veni ca o explicatie.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 года назад +2

      Buna ziua. Multumesc mult de apreciere si sugestie. Ma bucur ca informatiile impartasite de bine sunt luate in consideratie de studenti, insa cred cu tarie cu mult mai multe puteti invata din experienta si cunostintele profesorilor dvs (sa nu mai zic de manualele, ghidurile si normele in constructii care trebuie stiute). Numai bine!

  • @takatszsolt6753
    @takatszsolt6753 5 лет назад +1

    Salut. Mii de multumiri de sfaturile utile pe care ni le impartasesti! Sunt foarte logice si interesante. Rugamintea mea ar fi daca ai putea face un video si despre casele construite din lemn gen stil canadian. Multumesc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 лет назад

      Buna ziua, va multumesc mult pentru mesajul dvs si multumesc pentru ideie. O sa tin cont de ea, insa nu promit sa realizez un astfel de video in viitorul apropiat.

  • @depanareauto7804
    @depanareauto7804 4 года назад

    Foarte utile videoclipuri ...

  • @CCristiX
    @CCristiX 11 месяцев назад

    Buna ziua, o intrebare scurta. Intentionez sa incep constructia unei case, si am o nelamurire pentru care nu am gasit nici o informatie. Sapatura fundatiei, terbuie facuta in santuri sau sapatura completa cu adaos de pamant? Care ar fi diferenta dintre cele 2 tipuri de sapaturi - un clip pe tema asta cred ca ar fi foarte apreciat! Multumesc pentru eventualul raspuns, cu stima !

  • @romulusbuta9318
    @romulusbuta9318 5 лет назад +1

    Ce părere aveți despre turnarea fundației (pt o casa=doar parter +mansardă ) în așa fel încât ea,fundația să NU vină în contact direct cu solul înconjurător (indiferent de natura lui )..?
    Adică fundația de beton să se toarne având fundul sanțului,dar și peretii verticali ai fundației acoperiți cu *membrană hidroizolantă* sau cu *membrană bituminoasă* .....? Vă mulțumesc....!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 лет назад +2

      Am inteles intrebarea. Sunt solutii de genul respectiv, si nu vad mari probleme legat de realizare, atata timp cat membranele hidroizolante nu vor incurca pentru a se realiza o fundatie fara "denivelari" din cauza hidroizolatiilor, adica sa aiba forme drepte.
      Deja legat de eficienta, dat fiind faptul ca sunt aplicate doar fizic, fara metode de prindere si lipire, aici deja pot exista anumite probleme, deoarece orice hidroizolatie trebuie sa fie perfec etansa, in caz contrar apa poate patrunde prin orice crapatura.
      Daca totusi doriti sa folositi o asa solutie, varianta de mijloc ar fi ca baza/fundul fundatiei sa fie hidroizolat, la fel ca si partea verticala din interiorul fundatiei, iar deja partea exterioara a fundatiei sa o hidroizolati dupa ce turnati fundatia, prin metodele mai traditionale la cald si prin lipire.

    • @romulusbuta9318
      @romulusbuta9318 5 лет назад

      Enciclopedia Constructiilor ...Mulțumesc foarte mult !!!!!!!!!!!! 👍👍👍

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 лет назад

      @@romulusbuta9318 Cu placere!

  • @UGPepe
    @UGPepe 3 года назад

    care este diferenta intre fundatiile continue si fundatiile pe retele de grinzi? par similare, e vorba de suprafata mai mare a talpii la cele pe grinzi pentru ca sunt mai dese grinzile?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +1

      Buna ziua. Sunt mai multe clasificari, insa in principal avem fundatii continue, izolate si radier general. In video sunt 6 tipuri conform altei clasificari. Fundatia pe retele de grinzi e ca un sub-tip de fundatie a celor continue, care da se aseamana, insa au deosebiri legat de blocul de beton, armare, adancimi etc. Cred ca deosebirile exacte le gasiti in manualele de structura de rezistenta.

  • @mario-vj3fh
    @mario-vj3fh 6 лет назад

    Salut.mersi pentru informatile care ne dai.
    aproximativ cam cat costa sa ridici o casa?
    Simpla, fara etaj,120 mp

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  6 лет назад +4

      Salut si merci de apreciere. Nu va pot spune exact cat costa sa ridici o casa, deoarece variante sunt multe si depinde de extrem de multi factori, cum ar fi casa la rosu, gri sau la cheie; ce fel de structura doriti, cat fier sa utilizati, ce fel de beton, ce fel de sol aveti si in ce regiune va aflati, ce fel de materiale doriti sa folositi, ce timp de constructiei doriti, doriti realizarea constructiei cu o companie sau nu regie proprie .... Cred ca mai util pentru dvs, ca referinta si orientare, este sa consultati web-site-urile companiilor de constructie a caselor individuale din regiunea dvs, multi dintre ei au deseori afisate pretul pe m2 pentru constructia casei la rosu, gri sau la cheie.

  • @mariamiculescu4643
    @mariamiculescu4643 2 года назад

    Buna ziua as avea o rugaminte la d voastra DC puteti sa mi dati un sfat ,pt o constructie pe structura metalica cum are trebui sa FC fundatia?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 года назад

      Buna ziua, structura metalica e un subiect diferit fata de acest video. In principiu se face arhitectura si apoi rezistenta, insa doar de arhitecti si ingineri, acesta e sfatul nostru.

  • @gigeltamaru574
    @gigeltamaru574 5 лет назад

    La o casa pe parter este ok urmatoarea fundatie ?
    Sapat in pamant 70 cm. Un strat de 30 cm de balastru pe care il tasez foarte bine. Dupa care mi-a zis cineva sa pun hartie ca sa nu se prelinga betonul. Dupa hartie sa pun un strat de beton cu plasa sudata. Ar fi oke ?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 лет назад

      Buna ziua. Haide-ti sa incepem cu aceea ca mereu adancimea fundatiei pentru o casa familiara se determina in dependenta de adancimea de inghet + 10-20 cm mai adanc, si adancimea buna de fundare. Dvs ati determinat acest lucru?

    • @gigeltamaru574
      @gigeltamaru574 5 лет назад

      @@EnciclopediaConstructiilor Poi spune-ti-mi la ce adancime ar fi ok si cum ar fi bine sa o fac ?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 лет назад +3

      Din pacate asa prin mesaje de la distanta nu va pot spune. Adancimea de inghet si adancimea buna de fundare se determina in primul rand printr-un studiu geotehnic. Daca adancimea de inghet o puteti afla aproximativ intreband pe cei din localitatea dvs care s-au construit deja si consultand diferite harti si informatii existente pe internet (in medie e intre 90 - 130 cm, dar poate fi mai mult); atunci adancimea buna de fundare se determina doar la fata locului si doar de un specialist care poate sa vada daca s-a ajuns la un sol bun si portant pe care sa poata sta viitoarea casa si care sa preia cu succes fortele exercitate de aceasta. Totusi cel mai exact o sa aveti un raspuns doar dupa un studiu geotehnic. Doar pe baza studiului, o sa stiti ce sol aveti, si exact ce fundatie (sau optiuni de fundatie) o sa aveti in continuare. Daca luati situatia doar "la ghici", atunci riscati foarte multe lucruri.

  • @danutmanea5531
    @danutmanea5531 4 года назад

    Salut.Terenul pe care as dori sa construiesc o casa,este cu 1 metru mai jos de cat strada.Cum este mai bine,sa fac fundatia si apoi sa inalt terenul,sau sa inalt mai intai terenul pana la nivelul strazii si apoi sa fac fundatia.Precizez ca panza freatica,este la 40 m.Va multumesc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 года назад

      Buna ziua, ambele solutii sunt folosite, insa eu as face prima metoda - as afce toate lucrarile de fundatie si casa (luand in calcul cu cat ma voi inalta ulterior ca si fundatia sa fie un pic mai inalta), si apoi as face lucrarile de pamant.

    • @danutmanea5531
      @danutmanea5531 4 года назад

      Multumesc frumos.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 года назад

      @@danutmanea5531 Cu placere.

  • @nicutudor9692
    @nicutudor9692 4 года назад

    Salut , despre proiectele de case facute pe cuzineti , ce părere ai ? Eu spun ca in caz de cutremur elimina forfecarea.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 года назад +1

      Buna ziua, atata timp cat este proiectata corect conform tuturor normelor, si aleasa corect pentru un anumit tip de beneficiar cu tot cu conditiile solului, incarcarile, suprastructura s.a.m.d., si atata timp cat este executata corect strict conform proiectului, atunci orice fundatie este buna.

    • @nicutudor9692
      @nicutudor9692 4 года назад

      Mulțumesc! Un video depsre clasificarea solurilor de fundare ai in plan?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 года назад

      @@nicutudor9692 O sa imi notez, insa nu promit.

  • @danieladrian7635
    @danieladrian7635 4 года назад

    Salut. Pe stâncă (dolomit) ce fel de fundație se recomandă?
    Mersi

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 года назад +4

      Buna ziua. Cer scuze insa trebuie de facut un studiu geotehnic inainte sa vorbim de ce fel de fundatie se alege. Asa e corect si asa va sfatuiesc si dvs sa faceti. O fundatie nu se alege dupa vizionarea anumitor clipuri pe net sau citirea anumitor articole, ci doar pe baza calculelor concrete oferite in urma studiului geotehnic, deoarece sunt mai multe tipuri de fundatie care pot fi folosite la o zona mai stancoasa, in dependenta de tipul constructiei. Merci.

  • @RaresCucerzan
    @RaresCucerzan 6 лет назад

    acum la fundatii am vazut ca se mai fac cu boltari dupa care se umple cu beton si fier beton pentru legaturacu, e ok, merge si la stapli asa? la bordurile de gard am vazut iara

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  6 лет назад +1

      Nu sunt boltarii deloc portanti, iar umplerea cu beton e practic inutila daca nu se foloseste armatura corespunzator, adica nu cateva fiare, ci normal conform calculelor proiectantului. Eu zic ca nu e okay boltari la fundatie.

    • @basil.5864
      @basil.5864 5 лет назад

      Esti bolnav banuiesc.

  • @ciulhard2729
    @ciulhard2729 5 лет назад

    Daca fac o casa pe parter, pot renunța la elevație? As vrea o casa pasiva din clt, văiugă, sau baloți de paie deci pe structura ușoară fara etaj sau mansarda

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 лет назад

      Asa intrebari se dau doar proiectantului structurii de rezistenta si/sau structuristului dvs, si se determina doar pe baza studiului geotehnic impreuna cu celelalte caracteristici ale casei, fie vorbim de una usoara sau nu. Deci totul depinde de cumulul analizei situatiei dvs particulare, incepand cu studiul solului si terminand cu greutatea casei si alti factori anume a casei dvs particulare.

    • @ciulhard2729
      @ciulhard2729 5 лет назад

      @@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc!

  • @docexe
    @docexe 3 года назад

    Ce parere ai despre Blocurile FS?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад

      Reprezinta o solutie ca si alte solutii. Ca sa va dau un exemplu: pentru cazul nostru de constructie a unei case pasive pe care in prezent il documentam si publicat pe canal, mergem pe fundatie turnata monolit, nu blocuri intregi.

  • @liviuc510
    @liviuc510 4 года назад

    La o căsuță mică doar parter făcută și BCA ,fără placă ,ci cu grinzi ,și acoperită cu tablă ,solul spunea geodezul că este destul de bun ,ce dimensiuni trebuie să aibâ fundația ,și dacă pot să bag piatră de râu,pe care o am dacă se poate aș vrea să știu proporția ,vă mulțumesc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 года назад +1

      Trebuie de vazut ce inseamna "destul de bun" anume in studiul geotehnic. Pentru cineva e "destul de bun", pentru altul e "nu e chiar bun". Iar legat de fundatie si structura de rezistenta, asa online prin comentarii e imposibil sa va dau un raspuns - acest lucru il face doar structuristul-proiectantul pe baza cifrelor si datelor concrete din studiul geotehnic!

    • @liviuc510
      @liviuc510 4 года назад

      Geodezul spunea că la o scară de 1la 10 este la 8 ,iar despre piatră .

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 года назад

      @@liviuc510 Adresati-va la un proiectant sau structurist, asa online fundatiile nu se calculeaza.

    • @playhdmusic9013
      @playhdmusic9013 3 года назад

      @@EnciclopediaConstructiilor Si de piatra era greu sa da-ti un raspuns. Asa se faceau casele simple inainte, dar din 2005 norme europene. Nu toti ne permitem sa platim ca sa avem informatia, plus constructorul vrea multa munca ca si pretul la manopera e acelasi sau mai mare.

    • @playhdmusic9013
      @playhdmusic9013 3 года назад

      @Liviu C cum ai facut pana la urma? vreau sa fac economie la beton si sa bag piatra.

  • @abcexpert2007
    @abcexpert2007 4 года назад

    👌👌🇷🇴

  • @mariamiculescu4643
    @mariamiculescu4643 2 года назад

    Si DC cunoasteti pe cineva Sau un nr de telefon care construiesc case pe structura metalica,multumesc mult.

  • @plusdigital585
    @plusdigital585 6 лет назад

    Salut, cunosti cumva si actele necesare la constructia unei case?

  • @marpe491
    @marpe491 6 лет назад

    Ce inseamna fundatie de tip radier? Asta pentru "omul simplu" care nu e calificat in constructii...

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  6 лет назад +1

      Pe internet sunt o sumedenie de surse unde se explica si simplu si complicat, si cu desene si scheme si alte exemple, ce reprezinta un radier. Una e sa cititi acum o definitie de-a mea, care oricum o gasiti in multe alte surse, alta e sa vedeti si imagini.

  • @cristianpopescu6112
    @cristianpopescu6112 4 года назад

    Fundatii ventilate?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 года назад

      Poftim?

    • @depanareauto7804
      @depanareauto7804 4 года назад

      @@EnciclopediaConstructiilor hai ca nu te-a injurat ... 😂

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 года назад +1

      @@depanareauto7804 Nu m-a injurat insa eu nu veau sa ghicesc ce vrea sa zica omul prin 2 cuvinte, las sa explice normal si respicat ce doreste, poate e o sugestie, poate intrebare, poate mai stiu eu )))

    • @depanareauto7804
      @depanareauto7804 4 года назад

      @@EnciclopediaConstructiilor Corect!

  • @mioritatrica8576
    @mioritatrica8576 4 года назад

    Trica miorita am otrebare omeni buni stau itro camera cu copii atitiea copii și nu am subtilitate sa fac casa nu avem ban trebuie multe sa reparam casa nu am subtilitate varog frumos ajutați-mă și pe mine va rog din inima din tot sufletu va rog sunatima ctt de urtte stau în Avrig strada uniri numaru osuta sase judetu sibiu

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 года назад

      Buna ziua, va inteleg mesajul, si sper sa gasiti persoanele necesare din localitatea dvs care sa va ajute.

  • @gabrielrus9662
    @gabrielrus9662 5 лет назад +1

    Salut vreau sa construiesc o casa si am sapat fundatie de proba si am descoperit ca 1.5m adincime este doar pamint negru apoi putin pietris si pinza freatica ce de facut in asemenea situatie tinind cont de faptu ca locul e mai jos ca strada cu 1 m si trebuie sa ne ridicam la nivelul strazi rus.nicolae@ymail.com

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 лет назад

      In cazul in care dupa o sapatura de proba gasiti careva probleme cu solul, urmatorul pas corect si rational este sa faceti un studiu geotehnic platit, care sa va ofere raspunsurile la intrebarile dvs, cat si sa ofere acele caracteristici a terenului dvs, pe baza carora se va proiecta viitoarea fundatie si casa.
      Asa prin mesaje, ce tine de situatia dvs, va pot spune ca este un sol cam nefavorabil, iar cat este de bun sau nu, si ce fundatii se pot alege, deja acestea se determina dupa un studiu geotehnic profesional.

    • @romulusbuta9318
      @romulusbuta9318 5 лет назад

      Gabriel Rus ....vinde terenul și cumpăra + construiește în altă parte !!!!
      Scrie și în Biblie :" casa zidită pe STÂNCĂ" !!!!

  • @gabidijma5655
    @gabidijma5655 4 года назад

    Mda pt cineva ,care nu are tangente cu sectorul construcțiilor tot păsăreasca o vorbiți..degeaba vă bateți capul,daca nu ne explicați pe "hîrtie"ce înseamnă termenii tehnici pe care ii folosiți..de ex ,ce înseamnă radieri?..e că și cum va spun eu sa scoateți dividendele din 117.😂😂

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 года назад

      Daca ati consulta acest canal, ati vedea ca mai toate video-urile sunt realizate intr-o forma si limbaj mai apropiat omului de rand, nu constructorului. In al doilea rand, anumiti termici trebuie sa ii folosesc din prisma situatiei concrete care e supusa analizei. Si in al treilea rand, daca as explica fiecare notiune, mi-ar lua ore si ore intregi si plictisitoare de video-uri, lucru aproape neinteresant nimanui, deoarece omul daca are de construit o casa, se informeaza din mai multe surse, si de notiuni de genul "radier" - gaseste explicatia si in Dictionar. Merci.

  • @lioha11
    @lioha11 4 года назад

    Despre УШП nu ai pomenit, cu toate ca e un tip de Fundație foarte practicată cu o sumedenie de plusuri

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 года назад +3

      Placa suedeza e foarte populara in Rusia, singur observ acest lucru in nenumarate surse si video-uri pe RUclips, insa la noi nu prea, noi avem alte soluri, si plus fiind intr-o zona seismica, cam aproape spre deloc nu este recomandat asa tip de fundatie la noi. Merci oricum de comentariu!

    • @lioha11
      @lioha11 4 года назад

      Acum singur citesc lectura ce mai bine sa fac , placa obișnuita sau suedeza, sub o casa din BCA (regiunea Moscovei). In genere in Moldova ai întîlnit Fundație placa? Ea doar practic este universala la orice sol.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 года назад +1

      @@lioha11 Universalitatea pe orice sol reprezinta povesti de marketing!

    • @Body_Body_Body
      @Body_Body_Body 4 года назад

      @@EnciclopediaConstructiilor salutare
      Un sol nisipos aproape de pana la 2 m adâncime, dupa 2 m incepe piatra este o zona aproape de un râu ( cam 20 metri), ce fundatie ar trebui sa aleg pt o casa doar parter, acoperus într-o apa 100 mp total. Te rog un raspuns si apreciez mult. Ms

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 года назад +1

      @@Body_Body_Body As dori mult sa intelegeti ca nu asa se determina o fundatie. Eu va recomand sa faceti un studiu geotehnic, acolo sunt multe informatii pe care un structurist sau proiectant le transforma in optiuni de fundatii. Merci!