Turizm / Turist Rehberliği Programını / Bölümünü Tercih Etmeli miyim? | YKS 2024

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 дек 2024

Комментарии • 96

  • @SerdarUZUN
    @SerdarUZUN  4 месяца назад +4

    Evet biliyorum, videonun görüntü ve ses kalitesi iyi değil, edisyonu kötü; içerik size sıkıcı ve uzun gelebilir ve sizi tatmin etmeyebilir.
    Ancak derdim eğlendirici ve tasarımı güzel videolar hazırlamak değil; derdim içinizden birkaç kişiye yararlı olabilirim düşüncesiyle bildiklerimi ve deneyimlerimi paylaşmak.
    Videonun tamamı size hitap etmeyebilir düşüncesiyle açıklamalar kısmına konu başlıklarını da (videonun bölümlerini) ekledim.
    Tüm bunlar bir yana, yanıtları videoda ve yorumlarda bulunan sorular sorulduğunda bu videoları boşuna çektiğimi düşünmeye başlıyorum.
    Bu bağlamda; sorularınızın yanıtları videolarımda ve yorumlarda varsa sorularınızı yanıtsız bırakacağımı bilmenizi isterim.
    Gönül ister ki canlı yayın yapıp rehberlikle ilgili tüm sorularınıza dilim döndüğünce yanıt vereyim ancak, konu dar bir kitleyi ilgilendirdiği için katılımcı olacağını sanmıyorum.
    Ama siz kendi aranızda organize olup gün ve saatini belirleyip beni bir platforma (Zoom, Teams, Meet vb.) çağırırsanız seve seve katılım gösterip size destek olmak isterim.
    Size naçizane tavsiyem; tercihlerinizi yaparken duygusal değil pragmatik (ve hatta biraz da "realistik pesimist") olmaya gayret edin.
    Umarım arzu ettiğiniz hedeflere ulaşırsınız ve huzurlu bir hayatınız olur.
    Demre'den hepinize selamlar.
    ❗Soru sormadan önce; video açıklamasındaki bölüm başlıklarına ve yorumlara göz gezdirirseniz memnun olurum.

  • @tony_soprano377
    @tony_soprano377 5 месяцев назад +2

    videodan sonra birçok konuda fikir sahibi oldum hocam teşekkür ederim

  • @aycakara992
    @aycakara992 2 месяца назад

    hocam aydın adnan menderes kuşadası myo hakkında ne düşünüyorsunuz turistik bir destinasyon ama ana kampüste yer almıyor kafa karıştırıcı bir durum

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  2 месяца назад +1

      @@aycakara992 Spesifik bir okul hakkında yorum yapmak doğru olmaz. Şunu söylemek gerek, MYO'ların büyük çoğunluğu ana kampüste bulunmaz. Ayrıca ana kampüste bulunup bulunmaması büyük bir sorun değil, MYO'nun olanaklarına (akademik kadrosu, yurt, burs, yemek, ulaşım vb) odaklanmanızı öneririm.

    • @aycakara992
      @aycakara992 2 месяца назад +1

      @@SerdarUZUNpeki hocam bu meslek adına yapılan araştırmalar için önerilen siteler kitaplar seminerlerle ilgili video çekebilir misiniz çok kafa karıştıran bi durum

  • @asyld9976
    @asyld9976 4 месяца назад +1

    Video için teşekkürler hocam, Akdeniz'de Turizm Rehberliği okumak istiyorum yurt sorunu var mıdır?

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      Akdeniz Üniversitesin'de farklı birimlerde birden fazla turist rehberliği programı var, hangisini kastediyorsunuz bilmiyorum. Örneğin Demre, Manavgat, Merkez...? Bu birimlerin sekreteryasıyla iletişime geçmenizi öneririm.

  • @melikee2683
    @melikee2683 4 месяца назад

    Merhabalar hayat su boykot ürünüdür kullanmamanızı tavsiye ederim

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      Ne evde ne iş yerinde market suyu kullanmıyorum, arıtma kullanıyoruz. Boykot konusunda farklı düşünüyorum. Uyarınız için yine de teşekkür ederim.

  • @Mecnuncinarr
    @Mecnuncinarr 2 месяца назад

    Hocam merhaba aöfte bulunan bölümlerden turist rehberi olabilir miyim? 2.üniversite olarak okumayı düşünüyorum. Eğer olabiliyorsa hangi bölümlerden rehber olabilirim aöften? Aöf kokart almaya engel mi?

  • @NisaYılmaz-x6z
    @NisaYılmaz-x6z 2 месяца назад

    Merhabalar hocam, video için teşekkür ederim. Çok faydalı oldu. Size sormak istediğim sorum; "uzaktan öğretim" olarak herhangi bir Meslek Yüksekokulundan mezun olduğumuzda iş istihdamı konusunda herhangi bir sorun yaşar mıyız? Elbette bilgi olarak eksik kalabiliriz ama aldığımız diplomada "uzaktan öğretim" ibaresinin bulunması iş hayatında bir sorun oluşturur mu? Teşekkür ederim şimdiden.

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  2 месяца назад

      @@NisaYılmaz-x6z Merhaba. Buna benzer sorular gelmişti, onlara verdiğim yanıtlara yakın bir yanıt vereyim. Açıkçası turizm sektöründe işletmeler nereden mezun olduğunuzdan ziyade yeterliliklerinize, yetkinliğinize ve onlar için ne kadar verimli olacağınıza bakar.

  • @Madness12323
    @Madness12323 4 месяца назад +1

    Hocam okudugumuz unirversitenin bize ne gibi ayricaliklari var?Turizm acenteri buna onem veriyor mu? Ben bu sene dilde 26k gibi bir siralama yaptim.Akdeniz universitesi lisans duzeyinde turizm rehberligi bolumunu okumak istiyorum.(Fakulte)Suan bildigim kadariyla turizm rehberligi bazinda ulkemizde en yuksek puan isteyen universite.Bilgilerinizi paylasirsaniz cok sevinirim.

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      Turist rehberliği mesleğinde hangi okuldan mezun olduğunuzdan öte mezun olduğunuzdaki yeterliliğiniz ve network durumunuz önemli. Açıkçası acenteler ne yapabileceğinize bakar, nereden mezun olduğunuza değil.
      Ama konu biraz da tatmin olma duygusunu barındırdığı için gönlünüzden geçen yeri okumanızda yarar var. Akdeniz üniversitesi bu konuda rüştünü ispatlamış bir okuldur. Ayrıca Antalya'da olması da rehberlik mesleği açısından kıymetlidir. Ancak diğer üniversitelerde de iyi okullar var.
      Mezun olup hemen sektöre atılan da var, bir türlü iş bulamayan da! Entelektüel sermayeye, dil ve iletişim becerisine sahip biri için hangi üniversiteden mezun olduğunun önemi yok. Şu anda yasa; ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde turist rehberliği mezunlarına aynı hakkı tanıyor, bu bağlamda akademik bir beklentiniz yoksa ön lisans düzeyinde de okunabilir. 2 yılın sonunda sektöre giren biri 4 yıllık mezuna göre 2 yıl daha deneyimli oluyor. Ben bu tür konularda duygusal değil pragmatik yaklaşılması taraftarıyım.
      Bu konulara videolarımda değindiğimi anımsıyorum. Başarılar diliyorum.

    • @Madness12323
      @Madness12323 4 месяца назад +1

      @@SerdarUZUN Tesekkur ederim hocam sorumun cevabini aldim.Acikcasi on lisans ve lisans konusunda farkli dusunuyorum.Bir insanin kendisini en cok donattigi,gelistirdigi,bir seyler kattigi donemin universite donemi oldugunu dusunmekteyim.Neticesinde bu donemi 4 yil okumak daha mantikli geliyor bana.Tabi bunun bilincinde olmak cok onemli bu surecte.Aksi taktirde surec pismanliklarla gecebilir.Ben universiteyi bitirdikten sonra Ingilizcemin yani sira farkli bir yabanci dil daha ogrenmis ve bunu isinde kullanan bir birey olmak istiyorum.Bunun da 2 yillik bir sureye nazaran 4 yilda daha iyi yapacagimi dusunuyorum.4 yil degerini bilen icin vazgecilmez bir nimet.Bu 4 yilda yapacaklarimin hayatimin her yerinde bana + olarak donecegini dusunuyorun.Sadece dil acisindan degil bir cok acidan verimli gecebilir.Gerceklestirmek istedigim bir cok hayalim var.Uzun vadede daha pragmatik oldugunu dusunuyorum.

    • @Batush.Explores
      @Batush.Explores 4 месяца назад +1

      bende turizm rehberliği yazmayı düşünüyorum bana çok hitap eden bir bölüm

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад +1

      @@Madness12323 Söylediklerine katılıyorum. Sadece lisans eğitimi almak için lisans eğitimine karşıyım. Belli bir amaç doğrultusunda bilinçle öğrencilik hayatını tamamlayanları daha iyi bir kariyer bekliyor. Başarılar diliyorum.

  • @selfdiscipline9214
    @selfdiscipline9214 4 месяца назад

    Serdar hocam tekrardan merhabalar. Okul sitesine baktığımda 2 yıllık turist rehberliğinin eğitim dilinin yüzde kaç ingilizce olduğu ve hazırlık sınıfının olup olmadığı hakkında bir bilgi göremedim. Rica etsem bunları anlatır mısınız🙏

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад +1

      Okul sitelerinde yeterli bilgi bulunmayabilir veya bilgiler güncel olmayabilir; bunun için tercih edeceğiniz okuldaki ilgili bölümün bulunduğu birimin (fakültenin veya yüksekokulun) sekreteryasıyla iletişime geçip (umarım telefonları açıyorlardır) bilgi almanızı öneririm.
      İletişim kuramazsanız en kötü ihtimalle okulların müfredat derslerini inceleyin. Bu size bir fikir verecektir.
      Müfredat dersleri için örnekler:
      obs.mu.edu.tr/oibs/ogrsis/mufredat_dersleri.aspx
      obs.akdeniz.edu.tr/oibs/ogrsis/mufredat_dersleri.aspx

    • @selfdiscipline9214
      @selfdiscipline9214 4 месяца назад +1

      ​@@SerdarUZUN Çok teşekkür ederim hepsine bakacağım 👍

  • @kvothe-f2u
    @kvothe-f2u 5 месяцев назад +1

    demre'de yurt konusu nasıl acaba bilginiz var mı?

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  5 месяцев назад +1

      Bilgim var ancak güncel olmayabilir. Okul sekreteryasıyla görüşmenizde yarar var.

  • @mertakboz4082
    @mertakboz4082 3 месяца назад

    hocam okulların konumunu ben şöyle anladım dediginize göre turistlik bölge olmayan yerlerde boşa gidip bölümü bitirmeyelim doğrumudur? Bu meslekte gerçekten kendimi ilerletmek istiyorum boş gidip bölümü bitirmek istemiyorum

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  3 месяца назад

      @@mertakboz4082 Alternatifler arasında konumu ve kadrosu daha iyi olanı varsa onu tercih etmek (bana göre) mantıklı olanı, diğerlerini tercih etmek boşunadır diyemem... İlaveten gerçekten turist rehberi olmak isteyen biri her yerde okur.

    • @mertakboz4082
      @mertakboz4082 3 месяца назад

      @@SerdarUZUN anladım hocam çok teşekkür ederim

  • @hayatimmuqsukur
    @hayatimmuqsukur 3 месяца назад

    Salam Aleykum oğlum Gümüşhanede Okuyacaq.Turizim Rəhbəri.Azərbaycandan gedecek.Okuya bilirmi deyə endişeliyim.Okumak kolaymi,zormu?cavablasaniz sevinirim.

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  3 месяца назад +1

      @@hayatimmuqsukur Videonun 31:55'inde bu sorunuza yanıt vermeye çalıştım.

  • @Arayistabiri
    @Arayistabiri 4 месяца назад

    Hocam çalışmak zorunda olduğum için uzaktan eğitim topkapı üniversitesi %50 burslu turist rehberliği 2 yıllık düşünüyorum. Uzaktan eğitim olması biraz kafamı karıştırıyor eksileri olabilir mi yoksa aynı yetkileri sağlıyor mu siz ne önerirsiniz ?

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      @@Arayistabiri Videoda uzaktan ve örgün eğitim ile ilgili düşüncelerimi paylaştım izleyebilirsin.

  • @gercekbasarı-v3x
    @gercekbasarı-v3x 4 месяца назад

    hocam merhabalar turıst rehberlıgı ıcın topkapı ve gelısım unıversıtesı arasında kaldım akademık olarak topkapı unıversıtesının akademısyenlerı bana cv leri cok yetersız ve az geldı ve kampusu begenmedım sızce gelısım unıversıtesını mı tercıh etmelıyım yoksa topkapı unıversıtesınımı

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад +1

      Diğer yorumlara verdiğim yanıtlara bakacak olursanız sizin için bir fikir sunabilir, ancak doğrudan bir üniversite hakkında (etik olmayacağı düşüncesiyle) yönlendirme yapamıyorum. Bu kararı siz vermelisiniz.
      Kolaylıklar diliyorum.

  • @hayrettinseker1712
    @hayrettinseker1712 4 месяца назад

    hocam ben 4 yıllık öğretmenlik mezunuyum. turizm rehberi olmak istiyorum. yüksek lisans yaparak aslında turizm rehberi olmak istiyorum. uzaktan turizm rehberi yüksek lisansı yapmayı düşünüyorum. bu şekilde uluslararası rehber olmak istiyorum aslında. bildiğiniz bir yüksek lisans programı var mı uzaktan eğitim. ALES ve YDS yi mi önce halletmem gerekiyor. yoksa yüksek lisans yaptıktan sonra ydsyi halledebilir miyim. lütfen bana yardımcı olsun.

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      Yüksek lisansın nasıl yapılacağını veya turist rehberliği ile ilgili lisansüstü programların nerelerde olduğunu araştırıp bulmanız 1-2 dakikanızı almaz (arama motoruna yüksek lisans turist rehberliği yazmayla başlayabilirsiniz). Tezli veya tezsiz yüksek lisansınızı tamamladıktan sonra dil sınavlarını halledip halledemeyeceğiniz hususuna gelince, bunu benim bilmem mümkün değil; çünkü bu sizinle ilgili bir konu. Burada (ruclips.net/video/uXdEkz_jaow/видео.html) YDS ile ilgili bazı açıklamalarım oldu izlemenizi öneririm.
      Başarılar diliyorum.

  • @4licetin
    @4licetin 4 месяца назад

    Hocam örneğin balıkesirde yüzyüze öğrenim görüyoruz. Akdeniz kokartını almak için o yerlerde uzun süre kalmak zorunda mıyız? Yoksa uzaktan öğrenip uygulama gezisiyle akdeniz kokartını alabilir miyiz? Bu arada video için çok teşekkür ediyorum tercih yapacağım bu bölümden benim için çok iyi oldu. İyi çalışmalar dilerim.

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      Vıdeonun işe yaradığına dair geri bildirimler almak güzel.
      "Zorunda mıyız?" ile biten sorunuzu yasal açıdan sorduğunuzu varsayarak yanıtlayayım. Bölgenin uygulama gezisini tamamlarsanız bir süre zorlaması (turist/turizm rehberliği mezunları için) yok. Diğer şartları da (mezuniyet, dil ve mesleğe kabul sınavı) sağladıysanız o bölgenin rehberi olursunuz.

  • @GökçeGencer-s7o
    @GökçeGencer-s7o 4 месяца назад

    Hocam selamlar turist rehberliği eğitimi alırken dil sınavını tamamlamak için okurken turebin sınavına girebiliyormuyuz?Eğer girebiliyorsak geçerli notu alırsak bu notu mezun olunca kullanabilirmiyiz?Ve son olarak serbest çalışma modelinde emeklilik durumu nasıl oluyor?

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      Dil ile ilgili sorunuza videonun ilgili kısmında (ruclips.net/video/ZZ5dnc299MQ/видео.html) yanıt vermiştim. Freelance (serbest) çalışma modelinde emeklilik işlerini bireysel olarak (sigorta primlerini kendiniz ödeyerek) siz halletmelisiniz; ancak bu durum rehberlere has değil, bir şirket/kurum altında sigortalı çalışmayan herkes için benzer şey geçerlidir.

  • @Arayistabiri
    @Arayistabiri 4 месяца назад

    Hocam benim tanıdığım seyahat acenteleri var oralarda bir çok bölgeye uygulama gezisine ücretsiz gidebilirim. Herhangi bir acentede tamamlasam bana eksisi olur mu yoksa jolly gibi belirli seviye acentelerde mi yapmam gerekiyor

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад +1

      @@Arayistabiri Yönetmelikte bir değişiklik olmazsa, mevcut durumda uygulama gezileri TUREB'in ihale yoluyla belirlediği acentelerce hazırlanan turlarla oluyor; başvurular TUREB üzerinden alınıyor, turun sonunda da sınav yapılıyor. Yani istediğiniz acentenin turuna giderek sadece tura gitmiş olursunuz.

    • @Arayistabiri
      @Arayistabiri 4 месяца назад +1

      @@SerdarUZUN anladım hocam tur deneyimlerim çok fazla var apranti olarak katıldığım turlarda insanlar memnun ayrıldılar ama bu acentelerin turlarına katılarak o tur ücretlerini ödemek zorundayız anladığım kadarıyla

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад +1

      Amaç bir tura katılmak değil, sonunda sınav yapılan eğitim amaçlı bir uygulama gezisine katılmanız. Uygulama gezisi esasen bir tur değildir, diğer turlardan farkı rehberliğin nasıl yapılması gerektiğine dair rehber adaylarıyla ve denetimcilerle yerinde uygulamalı eğitim almaktır. Rehberlikle ilgili diğer (eleştirel ağırlıklı) videolarıma göz gezdirirseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Kolaylıklar dilerim.

    • @Arayistabiri
      @Arayistabiri 4 месяца назад

      @@SerdarUZUN teşekkür ederim hocam gözetmenli olucak yani anladım 👍

  • @kubranur1739
    @kubranur1739 3 месяца назад

    Turizm rehberliği okumuş biri rehberlik dışı çevirmen, tercüman olabilir mi acaba? Yoksa bu meslekler için illa edebiyat ya da mütercim tercümanlık okumak mı gerek?

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  3 месяца назад

      @@kubranur1739 Turist rehberi olmak otomatik olarak mütercim tercümanlık yolunu açmaz. Mütercim tercüman olmanın şartları farklıdır, araştırmanızı tavsiye ederim.

    • @foxymoon7860
      @foxymoon7860 3 месяца назад

      tercüman derken ne gibi mesela? onun için de yabancı dil bildiğini kanıtlayan bir belgeye sahip olman lazım diye biliyorum.

  • @Tamamozaman-q3t
    @Tamamozaman-q3t 4 месяца назад

    Önlisans eğitiminde hem okuyup hem çalışabilme imkanımız olabilir mi?

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      Affınıza sığınarak, sorunuzun turist rehberliği ile ilgili olmadığını düşünüyorum. Ayrıca; 2-3 dakikalık bir araştırma ile [eğitim şekli (örgün/uzaktan), ders saatleri, devam zorunluluğu vb.] bu tür sorulara yanıt bulabilirsiniz.
      Başarılar dilerim.

  • @Arayistabiri
    @Arayistabiri 4 месяца назад

    Bir de hocam türkçe rehberlik için sadece mezun olmak yeterli yani doğru mu anladım( yeni yasa ile )

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      @@Arayistabiri Yönetmelik çıkınca netleşir ancak anladığım kadarıyla yabancı dil sınavını geçemeyenler Türkçe rehberlik yapabilecek. Yani diğer şartlar (mezuniyet, uygulama gezisi, mesleğe kabul sınavı) isteniyor.

  • @sevilaykayac2616
    @sevilaykayac2616 4 месяца назад

    hocam merhaba ingilizce hazirlik olan okullar biliyor musunuz 2 yılık tur rehberligi icin ve hangi sehir yada okul önerirsiniz

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      Yabancı dilde eğitim veren yerlerde hazırlık olur; ama yine de tercih edeceğiniz okulların web-sitesinden hazırlık sınıfı olup olmadığına bakmanızda yarar var. Hangi okulu önerirsiniz sorunuza doğrudan yanıt veremem, çok faktör var; benim bu konuda yönlendirmem doğru da olmaz, ama videoda tercih yaparken dikkate almanız gereken kriterleri belirtmiştim. O kriterlere göre kendinize uygun olanı seçmenizi öneririm.

    • @sevilaykayac2616
      @sevilaykayac2616 4 месяца назад

      @@SerdarUZUN Ankara beypazarinda okumussunuz siz orada var mi

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      @@sevilaykayac2616 2004'te yani 20 yıl önce oradan mezun oldum, o tarihte vardı ama aradan çok zaman geçti ve çok şey değişti. Okul sekreteryasıyla görüşmenizi öneririm.

    • @nurcanabanoz2644
      @nurcanabanoz2644 4 месяца назад

      Benim bildiğim Muğla Sıtkı Koçman turist rehberliğinde hazırlık sınıfı var ve ayrıca Marmara Üniversitesi'nde de var YÖK atlastan araştırmama göre

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      @@nurcanabanoz2644 okulların kendi web-sitesinden ve sekreteryasından (telefonu açarlarsa tabi) bilgi almanızı öneririm.

  • @YarenPy
    @YarenPy 4 месяца назад

    Akdeniz Turist rehberliği istiyorum demrenin konumu nasil ? merkeze uzak mı ? Oraya yakın yurt varmı acaba bilgilendirebilirmisinizz lütfen

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      @@YarenPy Yurt vb. konularda okulumuz sekreteryasından (websitesinde irtibat bilgileri var) detaylı bilgi alabilirsiniz. Okulumuzun sosyal medya hesaplarına da bakmanızı öneririm. Ayrıca Demre'nin merkeze uzaklığı hakkında küçük bir araştırma ile birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

  • @Arayistabiri
    @Arayistabiri 4 месяца назад

    Hocam yeni çıkan mesleğin aleyhine yasalardan dolayı turist rehberliği bölümüne talepte azalma bekliyor musunuz

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      @@Arayistabiri Yasa değişikliğinin etkileri hakkında yorum yapmak için çok erken. Ayrıca Kanun maddelerini açıklayan yönetmelik henüz çıkmadı. Ben mesleğin geleceğini Kanun değişikliği değil belki yapay zekâ gibi teknolojik gelişmeler daha fazla etkiler diye düşünüyorum. Ama bu düşüncem hemen hemen tüm meslekler için geçerli.

  • @feyz1180
    @feyz1180 4 месяца назад

    hocam turist rehberligiyle turizm rehberligi arasindaki fark nedir hicbir yerde tam cevap alamadim da eger cevaplarsaniz cok sevinirim

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад +1

      @@feyz1180 Sorunuzun yanıtı videoda var. Orada anlattığım herşeyi buradan yazamam :)

    • @4licetin
      @4licetin 4 месяца назад +1

      Turist rehberliği 2 yıllık ve sadece çalışan olabiliyorsun. Ama turizm rehberliği 4 yıllık üniversitede kendini geliştirip kalabilirsin veya turist rehberi olabilirsin hatta çok gelişirsen kendi şirketini açıp turlar düzenleyebilirsin… ben böyle biliyorum tercih yapıcam 5 gün sonra araştırmalarımdan bu şekilde anladım ben. Umarım istediğimiz yerlere yerleşir güzel kariyerler yaparız.

    • @feyz1180
      @feyz1180 4 месяца назад

      @@4licetin anladim cok cok tesekkur ederim. umarim hepimiz istedigimiz yerlere geliriz

    • @theyellowlights
      @theyellowlights 4 месяца назад

      ​@@4licetin4yıllık turizm rehberligi için yabancı dil sinavi ve tyt gerekli degil mi

  • @selfdiscipline9214
    @selfdiscipline9214 4 месяца назад

    Serdar hocam merhabalar. Fikrinizi almak istediğim bir mevzu var: Bugün bir abiyle turist rehberliği okumak istediğimi söylediğimde bana "Ön lisansın bir değeri yok. Şirketler daha deneyimli elemanlar almak için lisan öğrencilerini seçer." Dedi ve bu benim kafamı çok karıştırdı. Bu yüzden soluğu hemen sizin kanalınızda aldım. Sektörün içinden deneyimli birisi olarak sizce böyle bir durum gerçekten var mı,yoksa sizin bilipte benim bilmediğim farklı parametreler mi var? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim 😊

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад +1

      @@selfdiscipline9214 merhaba. Bu sorunuzun yanıtını hem videoda hem de daha önce gelen benzer bir soruya verdiğim yanıtta bulabilirsiniz. Bu bağlamda videoyu biraz daha dikkatli dinlemenizi veya yorumlara verdiğim yanıtları incelemenizi istirham ediyorum. Başarılar dilerim.

    • @selfdiscipline9214
      @selfdiscipline9214 4 месяца назад +1

      ​@@SerdarUZUN Yorumlarınıza baktım ve cevabımı aldım hocam varolun 🙏 Sizinde belirttiğiniz gibi:" Yabancı dil-İletişim- Beceri üçlüsünü iyi bir şekil de oturtan birisi sektörde kendine iş bulur." Sizi direkifleriniz sayesinde turist rehberliği okumaya karar verdim. Allah sizden razı olsun.

  • @semanurkaya1092
    @semanurkaya1092 4 месяца назад

    Kpss de atamasi hakkında bilginiz var mı ?

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      Turist rehberliği lisans veya ön lisans mezunlarının kamuya kendi branşında ataması yok denecek kadar az. En son Selçuklu Belediyesi ve daha önce de Milli Saraylar Dairesi personel alım ilanına çıkmıştı. Tüm bölümlerin başvurusuna açık olan genel alımlara da başvurulabilir, ama bu durumda bölümün bir avantajı olmuyor.
      Velhasıl, kamuya atanmak için uygun bir bölüm olduğunu düşünmüyorum.

  • @ecesu8120
    @ecesu8120 4 месяца назад

    Rehberlik mesleğinde veya akademisyenlikte dövme, vücutta görünen yara gibi engeller var mı? Çok fazla kişiye bu konu hakkında danıştım fakat sanırım yeterince bilgi sahibi değillerdi, net bir cevap alamadım. Boşu boşuna okumuş olmak istemiyorum. Yanıt verirseniz çok sevinirim

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      Bu sorunun yanıtını buradan yazmasam daha doğru olur :)
      Ama denemekte yarar var.
      Dövme veya yaralar rehberlik mesleğinin icrasına yasal açıdan engel teşkil etmez. Ancak konu size verdiğim yanıt kadar sığ değil; örneğin dövmenizin içeriği gruplarınızı rahatsız edebilir (veya tersi) ve polemiğe neden olabilir, mülakatta (sanmıyorum ancak) ön yargılara neden olabilir vb. Neticede hayatımız sembollerle dolu ve insanlar sembollere (ne yazık ki) ciddi anlamlar yüklüyor; hele de kolektif ve güç mesafesi yüksek toplumlarda bu konu daha da önemli hale geliyor. Bu nedenle pragmatik davranıp temkinli olmakta yarar var.
      Akademisyenlikte de durum rehberlik mesleğinden pek farklı değil. Özetle şunu diyebilirim, dövmeli veya belirgin yaralara sahip rehberler de var akademisyenler de.

    • @ecesu8120
      @ecesu8120 4 месяца назад

      @@SerdarUZUN peki mail gibi bir yolla yanıt verebilir misiniz, çünkü ben gerçekten artık kendime bir hedef koyamıyorum, hayal kuramıyorum. En azından cevaba göre bir yol izleyebilirim. Farklı mesleklere bakabilirim ya da tedavi seçeneklerini gözden geçirebilirim

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      @@ecesu8120 yanıtımın yeterli geleceğini düşünüyordum.
      Şöyle ifade etmeye çalışayım. Türkiye gibi ülkelerde sosyal-kültürel dinamikler çok hızlı değişiyor, bugün şu olur dediğimiz şeyler birkaç yılda değişebiliyor. Bu bağlamda, aldığınız bir karar için gelecekte "boşu boşuna böyle bir karar almışım" veya "bu kararı aldığıma 1000 pişmanım" veya "iyi ki bu kararı almışım" diyebilirsiniz; kestirmek çok zor. Bu nedenle düşüncelerine kıymet verdiğiniz, öngörü sahibi olduğunu düşündüğünüz büyüklerinize danışmanızı öneririm.
      Önceki yanıtımda dövmeler veya yara izleri size sorun çıkaracak demek istemedim, sadece toplum içinde yaşadığımızdan az da olsa böyle bir olasılığın var olabileceğinden bahsettim.
      Sizin gibi kıymetli gençleri soğutmak veya korkutmak istemem. Size göre daha kötümser bir yapıya sahip bizler, geçmişte hep korkutularak yetiştirildiğimiz için hayata sizin kadar iyimser bakamıyoruz. Bu nedenle genellikle temkinli olmayı öğütlüyoruz.
      Umarım ki bu yazdıklarım size yeterli gelmiştir.

    • @ecesu8120
      @ecesu8120 4 месяца назад +1

      @@SerdarUZUN çok haklısınız, yanıtladığınız için gerçekten teşekkür ederim.

  • @semanur5641
    @semanur5641 4 месяца назад

    Subü turizm rehberliği okumak istiyorum formasyon var mı orada biliyor musunuz

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      Turist rehberliğinde formasyon ne işinize yarar bilmiyorum ama, onun için üniversite sekreteryasından bilgi almalısınız.

    • @ecesu8120
      @ecesu8120 4 месяца назад

      Ben subüde bu bölümü okuyorum ve burada formasyon yok. Sıralaman yetiyorsa daha donanımlı üniversiteleri tercih etmeni tavsiye ederim çünkü subünün kampüsü yok, fakültenin bulunduğu konum da pek hoş bir yer değil (özellikle oranın yerlisi bakımından)

  • @Fredom2406
    @Fredom2406 4 месяца назад

    Rehberlikte lara var dil öğrenin tamamdır

  • @AylinKegi
    @AylinKegi 4 месяца назад

    Hocam akdeniz üniversitesi 2 yıllık geliyor sizce gitmek mantıklı mı? Bu bölümün önü açık mı

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      @@AylinKegi Sizi eleştirmek için yazmıyorum ancak dürüst olmak gerekirse bu tür soruları görünce videoyu boşuna çektiğimi düşünüyorum... Evet video uzun, belki büyük bir kısmı sizi ilgilendirmiyor ama açıklamada konu başlıklarını bile ayırdım. Sorunuzun yanıtı videolarda var, izlerseniz sevinirim. Başarılar diliyorum.

    • @AylinKegi
      @AylinKegi 4 месяца назад +1

      @@SerdarUZUN hocam sorunun kusuruna bakmayın ama tam emin olmak istedim cevapladığınız için teşekkür ederim 👏

  • @melikesahin-lw9ez
    @melikesahin-lw9ez 5 месяцев назад +1

    hocam selamlar bilgileriniz şahane ben ankara beypazari meselek yüksekokulunda turist rehberliği okumak istiyorum fakat dgs sınavı ile bunu 4 e tamamlamak konusunda bilgi sahibi değilim yardımcı olursanız çok sevinirim🌸

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  5 месяцев назад

      Beypazarı MYO mezun olduğum ilk okuldur. Olur da kazanırsan selamlarımı ilet.
      DGS ile lisansa tamamlama konusu benim uzmanlık alanım değil, vereceğim bilgiler eksik veya yanlış olabilir. Ancak zor bir konu da değil. Mezun olacağın yıl DGS sınavına başvuruyorsun, sınav ALES'in biraz kolaylaştırılmış versiyonu, okuduğunu anlamaya yönelik sözel sorulardan ve matematik sorularından oluşuyor.
      Naçizane tavsiyem; hedefin bir okulu bitirmek değil bir meslek sahibi olmak olmalı. Önceliğin rehber olmak mı değil mi ona karar vermelisin; eğer buysa ön lisans eğitimi şimdilik bunu zaten sağlıyor.

  • @aaarzu
    @aaarzu 4 месяца назад

    İznikte okunur mu acaba

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      @@aaarzu Bence videoda bahsettiğim kriterleri dikkate alarak araştırma yapın. Sorularınıza evet veya hayır dememin işinizi kolaylaştıracağını sanmıyorum. Başkalarının düşünceleri elbette ışık tutacaktır ama bence öncelikle istek ve beklentilerinizi karşılayacak bir okul tercih edebilmek için daha etraflıca düşünüp karar vermek lazım.
      Herkesin ekonomik gücü, beklentileri ve kişilik özellikleri farklı olduğu için münferit olarak şu okul şöyle bu okul böyle demem çok doğru olmayabilir.

    • @aaarzu
      @aaarzu 4 месяца назад +1

      @@SerdarUZUN tamamm hocamm videonuzu tekrar tekrar izleyip bi karara varicam💖

    • @cerendurudeniz5840
      @cerendurudeniz5840 4 месяца назад

      Ben de kütahyayı tercih etmeyi düşünüyorum çünkü merkezde orada okuyan 2 arkadaşıma sordum tam avm, çarşı içindeymiş

    • @cerendurudeniz5840
      @cerendurudeniz5840 4 месяца назад

      Merkezden uzak bir yere gitmemeni öneririm ben mezunum ve geçen sene böyle bir hata yaptım

    • @aaarzu
      @aaarzu 4 месяца назад

      @@cerendurudeniz5840 ya bursa iznik fena bi yere benzemio bence bilemedim