İşini Bıraktı Mantar Üretim Tesisi Kurdu: Ayda 15 Ton Mantar Topluyor

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 июн 2024
  • Amasya’da medikal sektöründeki işinden ayrılarak devlet desteği ile mantar üretim tesisi kuran İbrahim Küçük, şimdi kendi işinin patronu oldu.
    Amasya’da yaşayan İbrahim Küçük, pandemi döneminde çalıştığı medikal dükkanının kapanmasından dolayı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı yüzde 55 hibe ile mantar üreterek kendi işinin patronu oldu. Küçük, şimdi günde 500 kilogram mantar üretimi yapıyor. Günde 6 ton üretim kapasitesi olan üretim tesisinde ürettiği mantarlarını çevre illerdeki hallere satıyor.
    2022 yılında medikal dükkanında çalışan evli ve 2 çocuk babası Küçük, işlerin azalmasıyla iş yerinden ayrıldı ve daha sonra çalıştığı dükkan da kapandı. Küçük, bu süreçte başka bir iş arayışına girdi. TKDK’da gördüğü destek ile mantar üretim işine girdi. Yazdığı projenin kabul görmesinin ardından yüzde 55 hibe desteği alarak hem üretim yapmaya başladı hem de kendi işinin patronu oldu. 2022 yılında 4 milyon 500 liraya mal olan, bin 500 metrekare kapalı alan üzerine kurduğu mantar üretim tesisinde pazarlama sıkıntısı da çekmeyen Küçük, ailesiyle birlikte çalışarak ayda 20 gün yarı zamanlı 5-6 kişiye de istihdam sağlıyor.
    Amasya’da TKDK’dan hibe alınarak yapılan ilk modern mantar tesisi nem ve sulama sistemiyle tam otomatik olarak çalışıyor. Pazarlamada da sorun yaşamayan Küçük, büyük oteller, Amasya’daki oteller ve şehir dışına da satış yapıyor. 2022 yılında yapılan sözleşme ile yatırım bütçesi 4,5 milyon lira olan tesise TKDK tarafından 2 milyon 200 bin lira ile yüzde 55 hibe desteği sağlandı. Bugünkü piyasa şartlarına göre bu tesisin sıfırdan kurulması 20 ile 25 milyon lira arasında değişiklik gösterebiliyor.
    Evli ve 2 çocuk sahibi İbrahim Küçük (42), “daha önce sağlık sektöründe çalışıyordum. Pandemi dolayısıyla o sektörde bazı sıkıntılar yaşadık. Sonra o sektörden ayrılınca başka bir iş arayışına girdik. Bunun da Amasya’da eksikliği olduğunu fark ettik mantarın. Onun üzerine araştırmalara girdik. Devlet desteği olduğunu öğrendik. Bizde böyle tarımcılıktan geldiğimizden, böyle işleri sevdiğimizden bu işe yönelim dedik. İşte projemizi yaptık. TKDK’ya sunduk. Oradan da kabul oldu, geçti. Sonucunda böyle bir işletme kurduk. Aile şirketi, aile işletmesi olarak oğlum, kızım, eşim, ben burada çalışıyoruz. Geçimimizi sağlıyoruz. Tam zamanlı olmasa bile ayın 20 günü 5-6 kişiye istihdam sağlıyoruz. Üretimimiz günlük 300 kilo, 500 kilo yani bu üretim mantarın piyasadaki ihtiyacına göre de oluyor yani. Günlük 300 ila 500 kilo arası mantar üretiyoruz. Şuan Pazar durumunda mantarı ne kadar kaliteli üretebilirsek o kadar pazarda sıkıntı çekmiyoruz ama fiyatları düşürdüğümüz zaman satılabiliyor. Genelde biz hale veriyoruz. Samsun’da, Ordu’da Trabzon’da toptancı arkadaşlarımız var onlara sevk ediyoruz. Bu şekilde pazarımız var. Bir şeyi üretmek, bunu başarmak, bir de hiç bilmediğimiz bir işi başarmak çok mutlu ediyor bizi. Birde para kazandığın zaman bu daha da katlanıyor. Yani gelecek, çocuklarımıza bir üretim açısından bir gelecek sunmak da istedik. Girişim yapmak lazım, yılmamak lazım. Yani karar verdiği zaman çok zorluklarla mücadele ettim ben. Etrafımdaki herkesin ya bu işi yapma, bu iş zahmetli, bu işin riski çok demesine rağmen ben yılmadım. Çok şükür meyvesini de topluyorum şuan. Hem başlamak bir işin yarısı derler, bir de yılmamak lazım. Biz hayal ettik, işte böyle planlar yaptık. Ondan sonra TKDK’ya başvurduk. Devletimizin de hibe desteğinden yararlanarak hayalimizi gerçekleştirdik. Daha hala bu işletmeyi büyütme hayalimiz var. Bu hedeflerimize de TKDK’nın hala destekleri devam ediyor. Onlara başvurarak, devletimizin de desteğiyle hayallerinizi daha da ileriye taşımaya çalışacağız.”
    İşletmeyi ziyaret eden Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Amasya İl Koordinatörü Cengiz Dikici, “İbrahim bey bize geldiği zaman Tarım ve Orman Bakanlığının Avrupa Birliğiyle ortaklaşa yapmış olduğu IPARD programı kapsamında kurum olarak biz kendisine destek verebileceğimizi bahsettik. Projelendirmesi oldu, bin 500 metrekare kapalı alanda 6 tane üretim odası var. Çok katlı raf sistemine dayalı olarak bir projeydi bu. Ben vatandaşlarımızdan sadece şunu istiyorum. Kulaktan dolma ile hareket etmesinler, bizim kurum çiftçilerimizin evi. Gelsinler çayımızı içsinler, sohbet edelim. Yetkili kişiler ağzından duysun, nasıl bir destek var, nasıl bir şekilde yönlendirme var. Yeter ki bize gelsinler, çekinmesinler, yerimiz belli, çayımızı içsinler, sohbet edelim. Yeter ki bize bir adım gelsinler, biz onlara on adım koşarız.”
    Katlı raf sistemiyle 6 ayrı odası bulunan tesiste bir odadan günlük 500 kilogram ürün elde ediliyor. #amasya #amasyahaber #mantarüretimi
    www.objektifamasya.com

Комментарии • 1