Dit wordt HET JAAR van de THUISBATTERIJ 🔋

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 янв 2025

Комментарии • 513

  • @fritsp9309
    @fritsp9309 11 месяцев назад +150

    Het is veel goedkoper wanneer de electriciteitsbedrijven het net centraal stabiliseren, dan dat elk huishouden dit afzonderlijk moet doen. Grote beleggingsmaatschappijen die met subsidie zonneparken exploiteren moeten verplicht worden overschotten op te slaan, of parken stil te leggen. Nu worden alle problemen bij de consument neergelegd. Thuisaccu's hebben ook een hoog brandrisico.

    • @PaulS.-fl8bp
      @PaulS.-fl8bp 11 месяцев назад +1

      Klopt. Hoog brandrisico en als er brand uitbreek zorgen de zonnepanelen ook nog eens voor problemen. Denk dat men beter eerst nieuwe accu's kunnen ontwikkelen. Die brandveiliger zijn en ook langer mee gaan.

    • @landmanp
      @landmanp 11 месяцев назад +18

      @@PaulS.-fl8bp Volgens mij is het brandrisico te verwaarlozen voor thuisbatterijen, zeker als je een Sodium batterij neemt, trouwens een gasleiding kan ook gaan lekken of brand in de meterkast bestaat ook. Het Batterij management systeem schakelt cellen uit als deze warm worden.

    • @rickbakker5791
      @rickbakker5791 11 месяцев назад

      Dat is dus het probleem, ze kunnen dat niet omdat het net te zwak is en steeds meer mensen panelen nemen. Hierdoor moet het net juist decentraliseren zodat bijv jou zonne energy niet helemaal naar een ander dorp hoefd maar gwn thuisblijft en in de avond verbruikt wordt. We zijn nu eenmaal verpest met het gebruiken van het net. Duitsland is hier ons al op voor.. Thermo opslag is trouwens ook de toekomst met warmtepompen

    • @harryploeg3382
      @harryploeg3382 11 месяцев назад

      @@landmanp Sorry maar u geeft zelf al aan dat ze in de polder al bezig zijn de grootste battery van Nederland te bouwen, zodra wij er wat aan kunnen verdienen, dan heb ik al mijn twijfels.....want dan kunnen de grote meneren zoals Vattenfal, Eneco, enz dat ook en moeten wij het weer hebben van onze eigen paneeltjes en is het voordeeltje van variabel contract overbodig, wij mogen er niet beter van worden.......LET MAAR OP !

    • @kerngezond6953
      @kerngezond6953 11 месяцев назад

      Het is deels waar, maar ook te kort door de bocht. Hoewel je deels gelijk hebt dat grote exploitanten van zonneparken best wat meer zouden kunnen doen om hun overschotten op te slaan verandert het niets aan het probleem op wijkniveau. Een beleggingsmaatschappij kan er niets aan doen dat het 230 volt-net in een bepaalde wijk overbelast wordt omdat op een zomerse dag honderden zonnepanelen van consumenten het net volblaffen met zonne-energie. Daarvoor is deze accu bij uitstek geschikt. Wachten op veiligere accu’s is een schijnoplossing. Accu’s worden continu veiliger en er komt een moment waarop je moet besluiten dat ze veilig genoeg zijn geworden voor stapsgewijs consumentengebruik. Dat moment is wat mij betreft 2024. Er zal nooit één oplossing voor de opslag van duurzame energie komen. Het zal een ingewikkeld samenspel van allerlei kleine oplossingen worden. Grote batterijen van beheerders van zonneparken, consumentenbatterijen, accu’s van stilstaande elektrische auto’s, flexibele beprijzing, uitwisselingen van elektriciteit met het buitenland, productie van waterstof wanneer er langere perioden overschotten zijn. Het is wat ze vroeger een smartgrid noemden. Het elegante eraan is dat het gradueel beter gaat werken naarmate er meer bouwsteentjes in komen. Het is geen alles of niets oplossing die in z’n geheel kan falen. Mocht bijvoorbeeld blijken dat consumentenbatterijen toch te gevaarlijk, duur, of inefficiënt zijn dan faseren we dat weer stapsgewijs uit.

  • @AvdL769
    @AvdL769 11 месяцев назад +34

    Tja. Wat moet ik er van zeggen. Zelf ben ik een techneut. Hardware design engineer (ontwikkel elektronica). De batterijen waar ze hier over praten zijn LiFePO4 batterijen. Deze batterijen garanderen 3000 laadcycli. Na deze 3000cycli neemt de capaciteit af. Deze batterijen vinden het vooral niet fijn als de onderste en bovenste 10 a 20 procent wordt gebruikt. Als je dus maar 60-80% van de batterij capaciteit gebruikt, dan scheelt dat enorm in de levensduur. Krijg je veel meer laadcycli. Het laten werken van de thuisbatterij voor de energieleverancier heb ik 2 tegen argumenten voor:
    1) de levensduur van de thuisbatterij neemt behoorlijk af als de netbeheerder jouw batterij mag gebruiken doordat de batterij meer aan het laden en ontladen is.
    2) terug leveren wordt mogelijk meer bestraft in de toekomst. Je moet dan wel zo'n uur tot uur contact hebben om voordeel te hebben. Als je netbeheerder controle krijgt over jouw batterij, dan verbruik je ook veel meer kWh-tjes. Niet voor jezelf, maar voor de netbeheerder. Uiteraard lever je ook meer terug, maar toch, de batterij zit achter de meter. hoe zit dat met belasting op de kWh-tjes.
    Zelf ga ik ook zelf een batterij maken als het interessant gaat worden. Dan kies ik waarschijnlijk voor een LTO (lithium-titanium-oxide) batterij. Deze heeft minimaal 20000 laadcycli en is er dus beter op ingesteld om zo'n netbeheerder batterij te zijn. Beste kwaliteit prijsverhouding van batterijen zijn de auto batterijen (EV battery). In Japan gebruiken ze LTO batterijen in sommige modellen. Daar wil ik dus eentje van gebruiken. Bovendien zijn auto batterijen veel groter dan zo'n standaard per wall (max 20kWh dus). De LTO batterijen gaan 30 jaar mee (levensduur) en door het aantal laadcycli zou de batterij eigenlijk 60 jaar meegaan. Dit is de ideale batterij dus voor veel laadcycli. Het enige nadeel... De prijs van LTO is hoger dan die van LiFePO4. De spanning ligt ook lager, dus je hebt ook meer losse cellen nodig dan LiFePO4. En volgens mij is de energiedichtheid groter bij een LiFePO4 batterij. Meer opslag in een kleiner volume batterij. Maar toch is LTO voor mij de keuze. Maar nog niet nu. Eerst even kijken hoe de saldering gaat verlopen.

    • @010-rush6
      @010-rush6 8 месяцев назад

      Thnx eerlijkheid top

    • @privenone8618
      @privenone8618 8 месяцев назад

      En de nieuwe zout batterij.. is dit dan wel een oplossing. Zelf maar eens studeren.

    • @Jeroenneman
      @Jeroenneman 2 месяца назад +1

      Een goede reden om als techneut lekker bij je eigen vakgebied te blijven. LFP heeft zich allang bewezen in tig EV's, terwijl LTO nog de fase van concept nauwelijks is ontstegen. Welke auto's zijn er volgens jou met een LTO batterij? Behalve de compleet gefaalde Mitsubishi i-Miev?

    • @solarpulsnl
      @solarpulsnl Месяц назад

      de laadcycli nadelen geldt naar mijn weten voor de voor volledig opladen of diepontladen?

    • @Ardano62
      @Ardano62 Месяц назад

      Lifepo4 heeft noujuist de eigenschap dat je van 0 tot 100 kan laden zonder degradatie. Volgens mij heb je het over li-ion batterijen.

  • @EAMCrusher
    @EAMCrusher 11 месяцев назад +148

    Ik ben gek op Bright en volg het kanaal sinds de oprichting. Ik vind het persoonlijk wel echt erg jammer dat Bright toch steeds meer gesponsorde video’s maakt. Ik begrijp natuurlijk wel dat het interessant is voor Bright maar ik vond juist het objectieve karakter van Bright zo prettig…
    Goed uitgelegd in de video verder behalve dat volgens mij Zonneplan leuk remote kan verdienen aan jouw thuis accu… terwijl jij als consument wel het risico draagt van zo’n ding in huis die niet goedkoop zijn ook nog. De goedkoopste accu van ze komt op €6.000. Bright heeft eerder video’s laten sponsoren door Zonneplan…

    • @fritsp9309
      @fritsp9309 11 месяцев назад +1

      In Duitsland heeft zich zoiets voorgedaan bij leverancier Senec "batteriespeicher". Vanwege brandgevaar claims werden maandenlang accu opslagsystemen zonder enige vorm van communicatie afgeschakeld door de leverancier. Het was maandenlang onduidelijk waarom.

    • @JePeVePe
      @JePeVePe 11 месяцев назад +6

      Over sponsoring, je weet waar Bright vandaan komt he, uit de koker van RTL, wat .... een commerciele zender is ;)

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад +22

      @@JePeVePe Bright bestond al voor RTL. We zijn in 2005 van start gegaan en waren tussen 2015 en 2023 onderdeel van RTL. We maakten daarvoor ook al branded content en hebben dat altijd zoals ook nu weer duidelijk aangegeven. Dat zijn voor alle duidelijkheid nooit reviews, die zijn altijd onafhankelijk bij Bright, maar onze verhalen en explainers over producten of diensten in opdracht van. Bij ons moet de schoorsteen ook roken, zodat we al onze content gratis voor jullie kunnen blijven maken

    • @JePeVePe
      @JePeVePe 11 месяцев назад +3

      @@evdzhey I know.... was ook niet perse negatief... Ik heb ook bij RTL gewerkt (notabene het systeem voor de reclames hehe) .... en ben wel 's in jullie hokje geweest daar (weet niet of jullie nog steeds in dat 'aparte' gebouw zitten). ;)
      Mag trouwens graag naar jullie yt filmpjes kijken, meest hilarisch vindt ik nog wel de 'electr. fiets' reviews... volgens mij zijn jullie de enige die zo veel reviews van fietsen doen ;)

    • @2kBofFun
      @2kBofFun 11 месяцев назад +3

      @@evdz Jullie gebruiken echter nooit de standaard RUclips vermelding in de toelichting. Dat zou een goed verbeterpunt zijn.

  • @bliekp
    @bliekp 11 месяцев назад +55

    Leuk idee. Tot Zonneplan failliet gaat. Dan heb je een hele dure batterij die niet meer met z'n server kan kletsen. Goeie kans dat het ding dan gewoon helemaal niks meer doet. Mij niet gezien. Het wordt pas echt interessant als je dit lokaal met een API zelf kunt regelen. En dus ook zelf met een lokale app kan handelen op de markt met je stroom.

    • @rutger1101
      @rutger1101 11 месяцев назад +5

      Een vendor lockin bij zo’n duur product lijkt mij inderdaad ook helemaal niet aantrekkelijk.

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 11 месяцев назад +5

      Zonneplan heeft een behoorlijke voorspelbare verdienmodel. En speculeren niet met vaste contracten enzo. Gewoon what you pay is what you get. Maar je hebt wel gelijk.. "als"' het zal gebeuren.

    • @hollandapologetics
      @hollandapologetics 11 месяцев назад +3

      Stel dat Zonneplan failliet zou gaan, dan zijn er vast wel opkopers die deze server willen hebben en daarna een abonnementje zullen aanbieden. Geheid dat de mensen daar dan een paar tientjes per maand aan over zullen hebben. Dat de service compleet zal verdwijnen lijkt mij nogal stug, misschien alleen een korte interruptie. Het lijkt mij wel verstandig om deze servers buiten Zonneplan zelf te houden, maar deze in een stichting te plaatsen die de continuïteit van deze servers garandeert.

    • @paalpaal1326
      @paalpaal1326 11 месяцев назад +6

      hoeven ze niet eens faiilliet voor te gaan. Ze kunnen zo beslissen dat ze dit type batterij niet meer ondersteunen. Zit je dan.

    • @marceldrenth649
      @marceldrenth649 11 месяцев назад +1

      Wij hebben sinds oktober '23 zo,n systeem van powermodules die zelf handeld. 75KWh accu.

  • @pulusdebosbakbouter
    @pulusdebosbakbouter 11 месяцев назад +23

    Het is volgens mij wel zo dat op stroom die je inkoopt altijd belasting betaald moet worden, die je niet terugkrijgt als je de stroom weer verkoopt. Het verschil in prijs moet volgens mij dus best groot zijn. Ik ben benieuwd naar de eerste eerlijke gebruikers-prijsberekeningen, want het is wel echt gave techniek!

    • @RijkvanGeijtenbeek
      @RijkvanGeijtenbeek 11 месяцев назад +5

      Inderdaad, en juist als de salderingsregeling wordt afgeschaft is dat wel een relevante vraag.

    • @longdistancerider691
      @longdistancerider691 11 месяцев назад +2

      Een vraagje van uit Belgje als je hier geld gaat verdien met stroom denk ik, dat je dat snel zal moeten aan geven op uw belasting aangifte, en wordt je mogelijk daardoor zelfstandige. 😒

    • @Michel.Paassen
      @Michel.Paassen 11 месяцев назад

      je hebt ook investering gedaan, dus de eerste 5 jaar draai je nul@@longdistancerider691

    • @paalpaal1326
      @paalpaal1326 11 месяцев назад

      Kijk maar eens wat je afschrijving is op die batterij. Dat betekent dat het alleen rendabel wordt met een prijsverschil tussen koop en verkoop van 15-20cent /kWh.

    • @MalseMan
      @MalseMan 11 месяцев назад +1

      Huidige wisselende uur prijzen kunnen wel 40cent verschillen dus volgensmij nog best rendabel.

  • @marcelbolten4261
    @marcelbolten4261 8 месяцев назад +14

    4x per dag wordt de batterij geladen/ontladen. Garantie is 6.000 cyclus dat komt neer op 1500 dagen. Wat uit komt op 4,11 jaar. Per jaar verdien je je zo'n 1.800 euro. Dat komt over 4,11 jaar uit op: 7398. De batterij kost je 7.990 voor 20 kwh. Dus je hebt je batterij er uit maar de levensduur is ook bijna op. Hoe klinkt het nu?

    • @rlxd85
      @rlxd85 7 месяцев назад

      Eigenlijk zou deze comment highlighted moeten zijn, want dit is exact de reden waarom je niet voor onbalansmarkt accu moet kiezen, na afschrijving nog maar beperkt profijt. Kies dan beter voor een day ahead handelen hier heb je een levensduur die veel langer is doordat je minder cycli gebruikt.

    • @C4rb0neum
      @C4rb0neum 6 месяцев назад +3

      Einde garantie betekent niet automatisch dat de accu waardeloos is. Helemaal als je aan goede thermal management doet. De meeste accu's degraderen relatief snel tot 80%, maar blijven dan meer constant. Er zijn Tesla's die bijvoorbeeld al zo'n 750 000 km gereden hebben op de eerste accu.

    • @bartp7969
      @bartp7969 5 месяцев назад +1

      ervaring leert dat er gemiddeld 1,4 cycli per dag zijn, niet 4 cycli. De levensduur gaat dan ook pas verminderen, is niet in 1x 0.

  • @egbertegberts5384
    @egbertegberts5384 11 месяцев назад +5

    Ik had graag een onafhankelijke en objectieve review van dit product door Bright gezien en dat is helaas niet meer mogelijk na deze gesponsorde bijdrage. Gelukkig heb ik tussen de verschillende reacties voldoende informatie en tips gevonden die mijn keuze zullen beïnvloeden. Ik had het graag anders gezien maar vooralsnog beschouw ik dit product als te risicovol (continuïteit, verwachte levensduur, (praktisch) onhaalbare installatievereisten, vendor lockin, onbetrouwbare overheid) zeker in het licht van de hoge initiële investering. Positief vind ik dit soort ontwikkelingen zeker wel en ik kijk uit naar wat er de komende maanden op ons afkomt. Voor de komende tijd ga ik me toch maar verdiepen in DIY oplossingen.

  • @kgkertfcjhg
    @kgkertfcjhg 11 месяцев назад +15

    Dit is heel interessant. Het is een mix van opslag van eigen zonne-energie en van het stroomnet samen met verkoop van die stroom of eigen gebruik. En eindelijk een redelijk goed businessmodel. Vraag over brandveiligheid met zo'n ding in je huis. Hoe veilig is dit? Je weet dat een brandende accu semi onmogelijk is te blussen..

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад +9

      Veiligheidsaspecten neem ik mee in de vervolgvideo, dank!

    • @kerngezond6953
      @kerngezond6953 11 месяцев назад +1

      @@evdzAh, fijn! Veiligheidsaspecten zijn voor mij ook een groot vraagteken. Het is wel een flinke hoeveelheid energie die je niet in de hens wilt hebben. Onderschat nooit de stomheid van mensen daarin. Aan de andere kant vinden we dergelijke risico’s ook acceptabel bij het huidige aardgasnet.

    • @th0master
      @th0master 11 месяцев назад +3

      De batterij gebruikt LFP (LiFePO4) batterijen, niet zo maar standaard lithium ion, brand gevaar is er niet met LFP cellen. Staat genoeg over op het internet.

    • @fritsp9309
      @fritsp9309 11 месяцев назад +1

      Brandgevaar is wel een issue. Ik zie bij zelfbouwers dat ze de accu temperatuur monitoren met een alarm. Meestal staat er ook een brandblusser in de buurt. Een gedeelte van de zelfbouwers plaatst de accu's niet in huis, maar buiten in een tuinhuisje of zo.

    • @sanderf.4778
      @sanderf.4778 11 месяцев назад

      @fritsp9309 ​: Ja, dat lijkt mij ook een geschikte en veilige plek, naast de condensor voor het warmtepomp systeem... maar ja, de batterij wil niet te koud worden.. dus dat wordt dan weer minimaal "een verwarmd tuinhuisje",,,

  • @3dPrintCreator
    @3dPrintCreator 11 месяцев назад +12

    De hele video klopt... Op dit moment !!!
    Probleem is dat energiemaatschappijen elk jaar opnieuw bedenken hoe ze je belasten of belonen.
    Waar je vandaag een rendement van 15% kan halen, kan dit in 2025 ineens een straf opleveren van 3%, omdat ze vinden dat je moet bijbetalen omdat je iets gebruikt waar ze (zogenaamd) extra kosten voor moeten maken om dit financieel te verwerken. En zeg me niet dat dit niet zo is! Vroeger (lees vorig jaar nog) kreeg je geld als je een overschot aan energie leverde aan de energiemaatschappij. Tegenwoordig moet je betalen voor het leveren van je overschot. Goed, je krijgt geld, maar veel minder. Hierdoor zijn zonnepanelen ineens heel veel minder interessant geworden voor velen.
    Gelukkig zijn bedrijven als Vattenfall nu nog interessant, maar dit kan morgen anders zijn.
    Ik zou zelf pas durven investeren in een thuisbatterij, van Zonneplan, als ze niet alleen een batterij, maar ook een garantie op de opbrengst voor 7 jaar geven. Een langlopend contract, waarvan je weet wat het gaat opleveren, en niet dat je over1 of 2 jaar heel veel pijn in je achterwerk hebt, omdat je zonder lubricatie keihard bent gepakt door je batterijleverancier.

    • @sanderf.4778
      @sanderf.4778 11 месяцев назад +1

      Ja, okay.. maar doe je de investering niet ook in de eerste plaats om zelfvoorzienend te zijn en dus eigen opslag te hebben voor de donkere perioden?
      Ik heb wel wat moeite met de blik naar het altijd maar willen terugverdienen. Als je een auto koopt, verdien je die ook niet terug (in de meeste gevallen), kost het geld maar levert het je een groot stuk vrijheid en gemak op. Dat zijn ook euro's waard, natuurlijk.

    • @henq
      @henq 11 месяцев назад

      @@sanderf.4778 Zie opmerking van @SjaanMende : deze accu van Zonneplan werkt _niet_ zelfstandig als backup !

    • @3dPrintCreator
      @3dPrintCreator 11 месяцев назад

      @@sanderf.4778 Het korte maar oh zo simpele antwoord is... Nee.
      Voor dat dit waar word, zullen de batterijen nog veel groter moeten worden zodat we de donkere periode ook werkelijk kunnen overbruggen. Nu kun je met een beetje geluk genoeg stroom opslaan voor een week, als je een kleinverbruiker bent. De 'donkere periode' duurt een aantal maanden, minimaal een maand of vier. dus sorry, maar nee.
      Met de salderingsregeling in vol bedrijf, was dit wel zo. Dan kun je in de zomer leveren wat je in de winter gaat nodig hebben. In mijn eigen geval, ben ik dan echt zelfvoorzienend. Maar met een thuisbatterij kan ik (nogmaals, in mijn geval) hooguit een paar regenachtige zomerdagen overbruggen. Als je kijkt naar de geplande snelheid waarmee saldering word afgebouwd, en het huidige vermogen van de grootste van deze drie thuisbatterijen, kom ik dan nog steeds niet op break even voordat deze batterij alweer op is.
      Je doet het dus echt voor het financiële plaatje, en zonder enige garantie dat dit plaatje niet wijzigt, is dit geen betrouwbaar rendabel verdienmodel. Ik durf de stelling aan te gaan dat als leek investeren in Crypto veiliger is dan dit.

  • @IamNoel
    @IamNoel 11 месяцев назад +9

    Wij hebben er al een tijdje twee in de garage staan. Alles is aangestuurd door ons Victron systeem waar DESS op staat. Dit samen met 28 panelen werkt voor ons perfect.
    Laden vanuit de panelen of kopen als de stroom goedkoop is (dynamisch contract).
    We hebben de batterijen zelf uit China gehaald.

    • @hansweijts5030
      @hansweijts5030 11 месяцев назад +4

      Dan blijf je ook eigen baas.

    • @hansweijts5030
      @hansweijts5030 11 месяцев назад +4

      Nu zit men voor jaren aan Zonneplan vast !

    • @henq
      @henq 11 месяцев назад +1

      @@hansweijts5030 goed punt!

    • @viksontour
      @viksontour 11 месяцев назад +2

      Wat zijn en blijven de tarieven bij Zonneplan immers je bent verplicht een contract met ze af te sluiten. Door de hoge aanschafprijs zul je niet snel stoppen met dit contact want dan is je systeem waardeloos.
      Ook als ze failliet gaan!
      Bovendien heb je bij deze methode geen backup bij stroomstoring dan is je batterij mogelijk leegverkocht.
      Jammer Bright ik vond jullie zo oprecht onafhankelijk maar als je je laat sponsoren raak je opgebouwd vertrouwen snel kwijt.

    • @henq
      @henq 11 месяцев назад

      Welk merk accu’s uit China?

  • @ErikBuijs-r8s
    @ErikBuijs-r8s 11 месяцев назад +4

    Vaak, als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat het ook.
    Heb nu zelf een batterijsysteem draaien. En sinds kort ook op uurprijzen. Ondanks dat de kostprijs behoorlijk laag was (22,5kWh voor ongeveer 7000 euro) valt het niet mee om het ding terug te verdienen. Zolang de salderingsregeling van kracht is (en dat is in 2024 dus nog) is het financieel niet rendabel.
    Ook na afbouw van de salderingsregeling (welke 5 jaar duurt!) ben je afhankelijk van het verschil in de stroomprijzen.
    Deze thuisbatterij van zonneplan zorgt ervoor dat je voor de lengte van de levensduur, van de batterij, afhankelijk bent van zonneplan. DAT is de reden dat deze zo betaalbaar aan wordt geboden. Zodra je overstapt naar een andere leverancier, werkt je batterij systeem niet meer.
    En dan hebben we het nog niet eens over de verliezen gehad (warmte) die met een kwalitatieve omvormer op kunnen lopen tot 10% en hoe zit het met geluid (van koelventilator)? En wat vind je verzekeringsmaatschappij van zo'n apparaat? Hoe zit het eigenlijk brandveiligheid (als er brand is in je huis, hoe zet de brandweer het systeem uit om te voorkomen dat spanning op de huisinstallatie blijft staan?
    Daarnaast ben ik zeer benieuwd wat nu exact de vergoedingen zijn helpen-met-oplossen-van-het-net-congestie-probleem. Geen enkele energieleverancier geeft hier duidelijkheid over.
    Zie dus eigenlijk dit product maar als een hoge aanbetaling aan een duur product waarvan je eigenlijk niet weet wat het rendement en dus terugverdientijd is. Sterker nog, als zonneplan wil dat je langer klant blijft, dan kan hij zijn vergoedingen daarop naar beneden bijstellen. Mag je het dan al een wurgcontract noemen?
    Voor de rest wel een mooi reclame-filmpje; goed uitgelegd!

  • @KarelKamp
    @KarelKamp 11 месяцев назад +5

    De gedachte is commercieel interessant voor een zonneplan. Echter door de scheiding van netbeheerder en energieleveranciers wordt het load-balancing probleem dat er is bij consumenten neergelegd. Een nobele bijdrage natuur waar je op korte termijn nog wat aan verdient. De verplichte registratie bij de overheid zal er vast toe leiden dat hier ook belastingen op geheven gaan worden. Daarnaast is zo'n apparaat een verzwaring van het steoomnet thuis wat met warmtepomp, elektrische auto etc. al fors zwaarder belast wordt. Door gebrek aan eigen regie ben ik sceptisch.

  • @JorisTheunissen
    @JorisTheunissen 11 месяцев назад +26

    Video In samenwerking met zonneplan of betaald door zonneplan? Zou wel duidelijker gecommuniceerd mogen worden.

    • @Ni5ei
      @Ni5ei 11 месяцев назад +1

      Bij de videobeschrijving staat:
      Deze video is in samenwerking met Zonneplan.
      Ja, heel erg onduidelijk... 😂😂😂

    • @deheerdeheer
      @deheerdeheer 11 месяцев назад +1

      Dat wordt letterlijk na 50 seconden verteld.

    • @oostrumw
      @oostrumw 8 месяцев назад

      Is gewoon reclame voor Zonneplan, is me wel duidelijk. Als het aan Bright ligt wordt het jaar van Zonneplan! 😂😂😂

  • @RuudP
    @RuudP 11 месяцев назад +23

    spannend, ik ben vooral benieuwd naar je bevindingen na 3 en 6 maanden

    • @harryploeg3382
      @harryploeg3382 11 месяцев назад

      Mee eens, maar 3 en 6 maanden is niet incl winterperiode dan, daarna kun je m.i.z. pas wat zien....

    • @egbertegberts5384
      @egbertegberts5384 11 месяцев назад +1

      Die bevindingen kunnen niet objectief zijn omdat Bright gesponsord is!

  • @ReintTepper
    @ReintTepper 11 месяцев назад +125

    Ik weet het nog niet. Eerst moeten we allemaal panelen op het dak en worden daarna genaaid. Dat zie ik met dit ook gebeuren. Wat zou de echte conclusie van Bright zijn als zonneplan de geldstroom richting Bright stopt? Ik vond jullie altijd geloofwaardig omdat jullie niet betaald werden door de producten die jullie testen. Dat is nu niet het geval. Beetje jammer dat jullie ook te koop zijn.

    • @floris44
      @floris44 11 месяцев назад +4

      Ja dit is al langer een trend bij Bright. Podcast is tegenwoordig ook volgestopt met reclame.

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 11 месяцев назад +7

      Zegt nog niks of dit een goede aanbieding is of niet. Je doet je onderbuik laten spreken.

    • @f.vanalphen6246
      @f.vanalphen6246 11 месяцев назад +8

      Zonder saldering zijn zonnepanelen nog steeds lucratief.

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад +6

      @@floris44 We overwegen een betaalmodel bij Bright voor onze content. Zou je dat liever hebben? :)

    • @Rob-ee1im
      @Rob-ee1im 11 месяцев назад +1

      @@evdz ja graag!

  • @henryhengeveld3543
    @henryhengeveld3543 11 месяцев назад +6

    Heb zojuist met Zonneplan aan de lijn gezeten. Maar het bedrijf kan op geen enkele manier onderbouwen hoe de opbrengsten tot stand komen. En op welke wijze de terugverdientijd is berekend. Het lijkt erg speculatief en niet rendabel te maken. Anders hebben ze wel een goede onderbouwing

    • @sanderf.4778
      @sanderf.4778 11 месяцев назад

      Hopelijk reageren ze hier nog op jouw bevindingen, zoals elders in de (positieve) comments wel.

  • @SjaanMende
    @SjaanMende 11 месяцев назад +11

    Eerst was ik heel enthousiast toen ik deze video zag! Ik ben al maanden aan het overwegen om een batterijpakket te nemen. Ik wil niet paranoide overkomen, maar we zijn met z'n allen erg afhankelijk van bedrijven en overheden. Energieprijzen rezen de pan uit en het zou niet gek zijn om wat onafhankelijker te worden. Er hoeft maar een of andere gekke Rus een energiecentrale te saboteren en kijk maar eens thuis rond wat dan allemaal niet meer functioneert als de stroom uit is. Koelkast, mobieltje, verlichting, verwarming, koken ..
    Dus ik dacht; accu is de oplossing om zo'n storing van éen of twee dagen te overbruggen! Nu blijkt deze Zonneplan accu niet als noodstroom te kunnen fungeren tijdens stroomuitval, kom ik achter na informeren. Iets wat voor mij éen van de hoofdredenen zou zijn zo'n batterijpakket aan te schaffen. Gemiste kans.

    • @sanderf.4778
      @sanderf.4778 11 месяцев назад

      Er zijn (kleinere) alternatieven, zoals de Kiwatt , maar daar zal je ongetwijfeld al wel bekend mee zijn.

    • @Michel.Paassen
      @Michel.Paassen 11 месяцев назад

      daarom gooi ik er liever ook nog eens 20k extra tegen aan en dan staat er een 50Kw (of groter) voor de deur waarin je rijden kan.. en ja de nieuwere auto's hebben het laad en teruglever systeem.. geloof alleen dat er nog iets is met het wettelijke ??? geloof dat de goedkeuring er nog niet is, maar dat weet ik niet exact

    • @marco-sh6vl
      @marco-sh6vl 11 месяцев назад +1

      Ik denk dat jij meer een off grid systeem zoekt buiten om je net aansluiting. Ga ik zelf namelijk ook doen!

    • @peetb4783
      @peetb4783 11 месяцев назад +3

      aggregaat, brandstof erin en gaan.

    • @henkbeumers22
      @henkbeumers22 11 месяцев назад +1

      Als je het geloofd of niet (nog) weet, waarom laat je dit dan weten? Er is al genoeg informatie die alleen maar ruis oplevert.@@Michel.Paassen

  • @MariamMatube
    @MariamMatube 5 месяцев назад +1

    Heb recent een advies van zonneplan gehad. Maakt alles mooier dan het is en vertelt zelfs gewoon onwaarheden, dat gaf me weinig vertrouwen ben daarom gaan googlen, en kom ook op dit filmpje uit. Er is gewoon te veel onzeker en ze vertellen je een aantal zaken niet! Dat de batterij zelf ook je eigen stroomverbruik significant omhoog brengt. Ze vertellen niet dat het rendement van je batterij omlaag gaat in de tijd, ook niet dat de levensduur van je batterij dusdanig beperkt is dat deze wel eens kapot kan gaan voordat je rendement gaat maken. Als zonneplan failliet gaat kan er dan nog verhandelt worden of staat je batterij er dan nog voor jan-lul. Als de salderingsregeling stopt kun je dan de batterij alleen intern je huis gebruiken, middels opladen zonnepanelen en zelf de energie gebruiken (hij zei zoiets dat ze daarmee bezig zijn, maar bestaat het bedrijf straks nog?). Hij zei dat verhandeling van energie vrijgesteld is van energiebelasting, dat klopt niet voor particulieren. Vooral het veel te agressieve verkooppraatje stond me tegen, net als dat hij slecht verstaanbaar was maar dat laatste geeft mij gewoon gevoelsmatig een negatief beeld. Ik doet het niet in ieder geval.
    O ja, je moet natuurlijk gebruik maken van hun energieleverancier want je gaat energie verhandelen voor hunnie. Naast dat ze daar een bedrag zelf voor opstrijken (ondoorzichtig?) is het nog maar de vraag wat je kunt met je batterij als je naar een andere energieleverancier wilt overstappen, kan dat wel? Je zit dus vast. En nog steeds, als ze failliet gaan kan je batterij in de shredder.

  • @willemdutch503
    @willemdutch503 11 месяцев назад +2

    Bedankt voor de interessante video. Voor de doorsnee particulier niet interssant door de hoge instapprijs voor de batterij. Ook wil ik meer aandacht voor de eventuele nadelen. Wat zegt een Verzekeraar als ik een batterij in mijn garage plaats, wat heb je eraan als Zonneplan failliet gaat etc. Nu teveel een positief verhaal voor een duur product!

  • @wesleyvanw3716
    @wesleyvanw3716 11 месяцев назад +23

    Petitie: deze MAN moet is naar de KAPPER🎉😂

    • @kappeuter
      @kappeuter 11 месяцев назад +1

      En naar de tandarts. Door die vooruitstaande knaagtand lijkt het net alsof ik naar de Fabeltjeskrant kijk.

    • @CharlieMirakel
      @CharlieMirakel 11 месяцев назад +1

      ​@kappeuter 😃🤣😂

    • @martinmulder8613
      @martinmulder8613 7 месяцев назад +1

      Petitie: @wesleyvanw3716 moet "is" leren spellen!

  • @TimLaarman
    @TimLaarman 11 месяцев назад +4

    Heb er ook met veel interesse naar gekeken, nadeel is dat de batterij in een geïsoleerde ruimte moet staan (minimaal tussen de 15 en 25 graden). Bij ons helaas niet mogelijk tenzij ik 'm in het washok naast de wasmachine zet. Maar dat lijkt me ook niet zo'n lekker idee.
    Ben inderdaad benieuwd hoe een verzekeraar hier tegenaan kijkt met een grote accu in huis...

    • @Philippe_Gruijthuijzen
      @Philippe_Gruijthuijzen 11 месяцев назад +4

      Uw laatste opmerking vind ik interessant "wat vindt de verzekeraar van een grote thuisaccu". Ga ik eens rondvragen. Bedankt

    • @meesj
      @meesj 11 месяцев назад +1

      ​@@Philippe_GruijthuijzenZou u uw bevindingen willen delen zodra u deze heeft? Ik denk dat er velen met mij zijn die hiernaar benieuwd zijn!

    • @TimLaarman
      @TimLaarman 11 месяцев назад

      @@Philippe_Gruijthuijzen iets wat ik ook ga uitzoeken, eerst van hun groen licht krijgen. Los daarvan zijn de afmetingen ook behoorlijk, dus het neemt ook veel ruimte in

  • @jeroenklugt
    @jeroenklugt 11 месяцев назад +5

    Ik zou in de toekomst zeker kijken naar thuisaccu maar waar hier niet over gesproken wordt is veiligheid. De accu zou in brand kunnen vliegen. Maar hoe blus je deze of anderevthuis accu's ? . Hebben jullie dat wel eens onderzocht. Zo'n tesla accu thuis systeem zit vast aan de muur.. graag zou ik meer willen weten hoe de Nederlandse brandweer dit probleem gaat aanpakken. Alsvdit allemaal goed geregeld is, koop ik dit systeem.

    • @PaulS.-fl8bp
      @PaulS.-fl8bp 11 месяцев назад +2

      Al die accu's is zeker een probleem voor de brandveiligheid. Ook zonnepanelen zorgen voor problemen. Huizen/bedrijven met zonnepanelen op het dak zijn moeilijker te blussen.

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад +3

      Ik zal de veiligheidsaspecten meenemen in de vervolgvideo!

    • @BMWHP2
      @BMWHP2 11 месяцев назад

      Waar dat sprookje over die brandbaarheid van batterijen vandaan komt . . . ? kennelijk door "BigOil" in de wereld gebracht.
      ja, alles is brandbaar, dus ook batterijen, met name de niet gecontroleerde en geteste batterijen in stepjes, fiets, scooters etc, die mensen allemaal zo goedkoop mogelijk via Ali bestellen en in huis halen. Net als de miljoenen batterijen in tablets en GSM's. Die liggen in elk huishouden aan de lader en daar hoor je niemand over.
      Maar Oh Wee als het gaat om een goed gecontroleerde batterij voor de elektriciteit voorziening, dan is het ineens op magische wijze een probleem?
      De Tesla Powerwall en Tesla auto's zijn, net als andere elektrische auto's aan extreem veel tests en controles gebonden voor zij op de markt komen.
      Wereldwijd zijn er sinds 2010, bij al die miljoenen EV's slechts 440 branden geconstateerd.
      Dat is ruw per 100.000 auto's per categorie ongeveer 500 x minder dan in brandstof en hybride/brandstof auto's.
      Dus de kans dat je benzine auto, of bromfiets/motor in de brand vliegt en de tank explodeert is vele malen hoger dan de brand van een EV.

    • @kerngezond6953
      @kerngezond6953 11 месяцев назад +2

      Goed punt maar laten we niet vergeten dat we met een dergelijke instelling nooit een aardgasnet uitgerold zouden hebben. Over 30 jaar kijken we met verbazing terug op de tijd dat elke halve zool een gasfornuis had. Blijft desalniettemin een relevant punt wat je maakt.

    • @hunktubes
      @hunktubes 11 месяцев назад

      Brand in een stationaire LFP-accu? Die kans is heel erg klein. De kans dat je gasleiding scheurt en je huis explodeert door het gaslek is groter en toch heeft half Nederland gas in huis. Op internet staat een test waarbij ze een LPF accu in de fik zetten met een vlammenwerper. Het ding gaat langzaam branden maar ook steeds weer uit. Ze moeten 'm opnieuw in de fik zetten. Uiteindelijk is het een heel rustig vuurtje. De ene accu techniek is de andere niet.
      Safety Advantages Of Lithium Iron Phosphate
      Manufacturers across industries turn to lithium iron phosphate for applications where safety is a factor. Lithium iron phosphate has excellent thermal and chemical stability. This battery stays cool in higher temperatures. It is also incombustible when it is mishandled during rapid charges and discharges or when there are short circuit issues. Lithium iron phosphate does not normally experience thermal runaway, as the phosphate cathode will not burn or explode during overcharging or overheating as the battery remains cool.

  • @CharlieMirakel
    @CharlieMirakel 11 месяцев назад

    8:14 "... _kunnen batterijen bijspringen om de _*_frequentie_*_ op het net stabiel houden_ " ? Bij alle opwek die het net op wordt gedrukt moet(en) juist vooraf de fase(n) worden gesynchroniseerd met de 50Hz sinus(sen) van het net. Dit om (enorme) vereffeningsstromen tussen ongelijke fasen te voorkomen. Dus kan het niet zo zijn dat thuisaccu's bijdragen aan het stabiel houden van de netfrequentie. Juist de leverende installaties moeten zich conformeren aan de 50Hz netfrequntie en fasen-timing, niet andersom.

  • @helddi
    @helddi 10 месяцев назад +1

    Inmiddels achterhaald nu de Eerste Kamer de salderingsregeling laat voortbestaan. Dit is de grootste thuisbatterij die er is. En een stukje hardware koppelen aan een leverancier van elektriciteit vind ik niet erg handig. En als we batterijen willen inzetten om het net stabiel te houden (een nobel doel) is een grote buurtaccu veel interessanter. De kosten per huishouden zijn dan veel lager terwijl de opslagcapaciteit hoger is. En als je wilt dat consumenten meehelpen aan de netstabiliteit dan moeten de leveranciers de prijs op piekmomenten (veel vraag, weinig aanbod) heel hoog maken en op andere momenten heel laag. Dus grotere verschillen in dynamische tarieven. Dan gebeurt hetzelfde als met hoge gasprijzen. Het verbruik gaat omlaag als de prijs hoog is. En wasmachines, drogers, auto's opladen: is makkelijk instelbaar om dat op de dalmomenten te doen. Wel goed dat er de nodige pioniers met accu's zijn. Maar dan nu met je buren en groter. Maar dit mag helaas nog niet.

  • @tonyvandevelde3517
    @tonyvandevelde3517 11 месяцев назад +5

    Met bi directionele elektrische wagen kan je laden, maar ook je woning van stroom voorzien en zelfs op piekuren stroom op het net zetten en op daluren opladen. Voordeel bij wagen is dat je uw woning 5 tot 7 dagen van stroom kan voorzien, terwijl thuisbatterij je voor 1,2 of 3 dagen uw woning van stroom kunt voorzien en dus redelijk duur gezien kleine capaciteit!

    • @3dPrintCreator
      @3dPrintCreator 11 месяцев назад +4

      Nog een voordeel, bij brand heb je een beschadigde carport in plaats van een afgebrand huis.

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад +1

      Een vergelijk met een bi-directionele EV komt zeker aan bod in de vervolgvideo

    • @michielb206
      @michielb206 11 месяцев назад +1

      @@evdzenkel als zonneplan ook EV’s gaat leveren 😂

    • @TimLaarman
      @TimLaarman 11 месяцев назад +1

      Maar bi-directioneel laden is (nog) niet toegestaan/mogelijk toch? Binnenkort staat hier de KIA EV9 die bi-directioneel kan laden maar volgens diverse laadpaal leveranciers is de techniek er nog niet om terug te leveren. Ik zie ook meer in een rijdende accu dan een stilstaande accu

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад +1

      @@TimLaarman Jazeker wel.Heb je al naar Kia Charge gekeken?

  • @ChaufMT
    @ChaufMT 11 месяцев назад +3

    Weer een investering waar we straks extra voor mogen betalen?
    Zolang een batterij van, pak hem beet, 80kW voor een betaalbare prijs te krijgen is, is het een desinvestering.

  • @freemindedproductions
    @freemindedproductions 11 месяцев назад +4

    Eind conclusie vind ik nogal vreemd. En de investering veel te hoog. Als onze vrienden de netbeheerders zo’n probleem hebben wil ik heus wel een stuk ruimte in mijn garage opgeven zodat ze een batterij kunnen plaatsen. De kosten daar voor? Nee joh prima zo jij de plek en ik de accu. Iedereen blij toch? Betaal die jongens al genoeg.

  • @hoedenbesteller
    @hoedenbesteller 11 месяцев назад +14

    Gelukkig zeggen jullie het wel eerlijk aan het begin: " That's an ad!"

  • @sbrasser5867
    @sbrasser5867 11 месяцев назад +1

    En 20% rendement maken en met 5jr terug verdienen is niet juist. Je schrijft immers de batrerij af. Vragen die ik heb: 1. hoe is rendement berekend, want de bewegelijkheid van stroomtarieven in 2023 zijn geen garantie voor de komende jaren. Een goede beschrijving van het risico is belangrijk 2. Wat houdt garantie in (volledig op funtioneren en maximale degradatie)? 3. Ben je verplicht zonneplan als energieleverancier te kiezen en zo ja wat voor contract. 4. Kan je van zonneplan af en hoe gaat het als ze failliet gaan. Heb je volledige vrijheid in verder gebruik van batterij (software) en zijn er alternatieve energie leveranciers die zelfde dienst bieden (traden met thuis batterij).

  • @SlivB
    @SlivB 11 месяцев назад +3

    Voorlopig betaal ik vanaf nu al 20 eutjes extra, puur omdat ik zonnepanelen heb, mijn stroom prijs is nu ook hoger. ( daarvoor investeer je toch niet ?! ) Mijn buurman zonder panelen krijgt van april tot augustus van 12 tot 17 gratis stroom ! en betaald sowieso minder per Kwh dan ik !!!! Dus.... ik ben benieuwd wat ze straks weer gaan verzinnen om toch weer te verdienen.!! zo blijven ze regeltjes veranderen en vals spelen op de lange termijn. De consument moet het maar oplossen dus. Als ze echt een transitie willen moeten ze maar beginnen met de ronde tafel iets minder te geven. Laat ze gewoon de overcapaciteit meteen doorgeven aan energie slurpende bedrijven, dan gaat mss de koopkracht ook weer omhoog. Dat vind ik dan meer allen voor 1 !! Garantie is 7 jaar en terugverdien is 6,3... Hmmm...
    Sta er zeker voor open maar het is me nu gewoon teveel . wie heeft er ff 7K ? en als je je huis verwarmt met een airco('s) dan ben je er ook zo doorheen. ( of een warmtepomp )
    Kortom ik wacht nog ff...... bedankt voor jullie ( as usual ) informatieve filmpje. maar of 2024 het jaar word???? we zullen zien.

  • @bewinters
    @bewinters 11 месяцев назад +1

    Interessant.
    Wat als je volgend jaar overstapt naar een andere stroomleverancier? Kan dat?
    Of komen ze de batterij dan ophalen? Of moet je gelijk meerjarig afsluiten?

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 11 месяцев назад

      Dat kan, al valt het natuurlijk niet aan te raden ;) Als je geen energie meer bij ons afneemt, vervalt ook de aansturing door Powerplay. De thuisbatterij gaat dan automatisch in nul-op-de-metermodus, wat inhoudt dat hij fungeert als 'traditionele' thuisaccu voor het opslaan van eigen zonnestroom.

    • @MariamMatube
      @MariamMatube 5 месяцев назад

      @@Zonneplan Volgens mij ondersteunt deze batterij traditioneel gebruik niet, de software ondersteunt het niet.

  • @cyberclowns
    @cyberclowns 11 месяцев назад +1

    Dan kan ik toch beter een partij Noodvoedingen (UPS) kopen en die aansluiten? Of ?

  • @mausje1612
    @mausje1612 11 месяцев назад +4

    Goed dat ze dit doen. Nu kan de markt starten en de prijzen zakken. Ziet er goed uit. Ben wel benieuwd waarde het bakbeest zet. Wat zegt je brand verzekering?

    • @krasje28
      @krasje28 11 месяцев назад +1

      Ja idd ook dat, je zal ook wel iets met je inboedel moeten gok ik. Al met al zeer interessant

  • @robvanlangen13
    @robvanlangen13 11 месяцев назад

    Ik ben hier wel in geïnteresseerd, Maar als de prijs negatief is dan kunnen toch beter mijn zonnepanelen uit en alles geleverd worden ( accu+ gebruik)?
    je kan dan wel je eigen stroom opslaan, maar die van het Net is goedkoper,. anders is je opslag straks vol en ga je alsnog terugleveren. / kan je niet meer ''geld toe stroom'' laden. Tenzij je die natuurlijk iets later wel weer kwijt kan voor een goede prijs.

  • @theDude9750
    @theDude9750 11 месяцев назад +3

    Ik vraag me af of je dan persee Zonneplan als energieleverancier moet gebruiken. Als die gasten te duur worden, waar blijf je dan met je dure accu?

    • @salipander6570
      @salipander6570 11 месяцев назад

      Dat is de kneep. Je moet een contract bij hen hebben...

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 11 месяцев назад +1

      De verdiensten van netstabilisatie worden uitgekeerd aan het energiebedrijf waar jij klant bent. Met ons heb je de afspraak dat wij die winst met jou delen, dat zal bij een ander energiebedrijf niet het geval zijn. Vandaar dat je alleen kunt profiteren van onze aansturing zolang je Zonneplan Energie-klant bent.

  • @koenraad4618
    @koenraad4618 11 месяцев назад

    Hoe duur is de omvormer, en wat is het rendement van de omvormer (van DC spanning naar 230 AC spanning)? Is dit mee genomen in de terug verdien tijd van 5 jaar?

  • @deejac9065
    @deejac9065 11 месяцев назад +2

    De beste thuisaccu staat vaak al voor de deur op 4 wielen.... Vanaf nu autofabrikanten verplichten om vehicle2grid mogelijk te maken. Je gebruikt immers bijna nooit je volle range voor de ritten op een dag. En een grotere thuisaccu is 7kWh, terwijl je in een auto eerder 70kWh hebt

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 11 месяцев назад

      Helemaal mee eens, terugleverende auto's zouden van enorme meerwaarde zijn. De praktijk is echter dat nog maar een handjevol auto's dit kan, je een speciale (dure) laadpaal nodig hebt en er qua regelgeving nog veel onduidelijk is. Dit gaat nog wel jaren duren.

    • @JdZ-2023
      @JdZ-2023 11 месяцев назад

      Klopt daar zijn al studies mee gedaan en er loopt ook al een proef. Er staan namelijk meer auto's stil dan er rijden, dus ideaal om een deel van de accucapaciteit te gebruiken voor netstabilisatie. Het percentage dat je wilt delen is zelf in te stellen, dus als je een lange rit voor de boeg hebt plan je dat simpel in.

  • @EEtransmit
    @EEtransmit 11 месяцев назад +8

    Ik zou er direct een laten installeren. Ware het niet dat ik NUL vertrouwen heb in het energie beleid de komende 10 jaar. Ik zou zo maar opeens over twee jaar belast worden op het inkomen enz enz .. geloof niet dat zonneplan hier op garanties afgeeft. Zo ontzettend jammer.

  • @henq
    @henq 11 месяцев назад +1

    Kan ik nou stroom die mijn zonnepanelen overdag opwekt gebruiken om de Zonneplan accu op te laden, en dan 's avonds te gebruiken ?

    • @sanderf.4778
      @sanderf.4778 11 месяцев назад +1

      Nee, misschien heeft het PowerPlay aansturingsplatform al in de ochtenduren jouw batterij volgestouwd op een mooie zomerdag met een vroege zonsopgang. Dan gaat jouw opwekking in de middag 'gewoon door het putje' indien je niet veel verbruikers hebt aanstaan. Heb je 's avonds energie nodig.. kan de thuisbatterij wel goeddeels leeg zijn omdat mede wijkbewoners massaal de airco aanzetten om een koude slaapkamer te krijgen. 🤣

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад

      Ja, maar het zal een wisselwerking zijn tussen eigen gebruik en het net bedienen. Kom ik in de vervolgvideo op terug

  • @Bobtb
    @Bobtb 11 месяцев назад +4

    Maar wat gebeurt er wanneer de thuisaccu aan vervanging toe is? Wie betaalt het afvoeren/vervangen en wat gaat dat kosten?

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад +6

      Goeie. Neem ik mee in de vervolgvideo!

    • @BMWHP2
      @BMWHP2 11 месяцев назад +6

      Die batterij is dan nog steeds geld waard. Inmiddels zijn de LFP batterijen al voor 99% recyclebaar.
      Iets wat heel lucratief is, want ze zitten namelijk nog steeds vol met dat Lithium en IJzerfosfaat. Dat wordt geheel gebruikt in de productie van nieuwe batterijen en is de circle weer rond.
      Auto batterijen van 44kWh leveren al snel €1000 aan materiaal op dus met een 15kWh batterij zal dat ruw 1/33 zijn, rond de €300.
      Dat kun je van een diesel generator niet zeggen he, die diesel verbrand je en is niet recyclebaar.

  • @harcovanhees394
    @harcovanhees394 11 месяцев назад +1

    In onze buurlanden installeert men al veel langer thuisbatterijen. Heeft iemand info of de prijzen daar vergelijkbaaar zijn met dit aanbod (voor ieder van de varianten 5kWh, 10 kWH, 15 kWh)

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад

      Goeie, zal ik checken

  • @pepijnnijboer981
    @pepijnnijboer981 11 месяцев назад +8

    Dit is duidelijk een samenwerking. Dan is het wel zo netjes omdat ook te vermelden in je video en niet alleen ergens onderaan in de beschrijving te zetten.

    • @oscar8695
      @oscar8695 11 месяцев назад +4

      Of misschien beter opletten, ipv iemand betichten. Wordt nl. op 0:46 netjes verteld én vermeld.

  • @Scriptkiddi3
    @Scriptkiddi3 11 месяцев назад +1

    Het financiële rendement van batterij-opslag daalt naarmate er meer batterij-opslag op het net komt. Dit kan dus een financieel interessant product zijn zolang er véél onbalans op de markt is, maar eenmaal het probleem min of meer opgelost geraakt, is een extra thuisbatterij nog maar weinig waard.
    Dat geldt ook voor alternatieven voor batterijopslag, zoals intelligente vraagsturing. EV's en warmtepompen kunnen hun verbruik prima verleggen om onbalans op te lossen. Dat kost helemaal niks, en is dus een rechtstreekse bedreiging voor jouw investering in een dure thuisbatterij.
    Denk ook eens na: een bedrijf belooft een financieel rendement tot 20%. Waarom zouden ze dat rendement aan jou geven, ipv zelf gewoon (grote, efficiëntere) batterijen te plaatsen?
    In België zijn energie-experten het er al enkele jaren over eens: thuisbatterijen hebben geen enkel nut voor het elektriciteitsnet. Het gaat alleen om financiële spielerei en snel-rijk ondernemen.

  • @theoskylab
    @theoskylab 11 месяцев назад +8

    Net zoals de versobering en later afschaffing van de salderingsregeling, zal ook dit snel ter ziele gaan. Ik voorzie nog wel dat de overheid ons straks belasting laat betalen voor door ons zelf opgewekte elektriciteit. Zoiets gebeurt al als je een waterput hebt bijvoorbeeld.

  • @LucWijdeveld
    @LucWijdeveld 9 месяцев назад

    Ik heb al een kleine thuisbatterij (LFP), bedoeld voor op vakantie in de auto of in de caravan, maar voor de andere perioden staat hij thuis in de woonkamer als oplaadstation voor alles wat opgeladen moet worden. Het gaat om de Anker F1200 (757) Powerstation. Die heb ik in een actie periode voor 595 euro gekocht heeft 1229Wh/1500W capaciteit, met piek van 3000 met de ingebouwde zuvere sinus omvormer goed voor onderweg de kleine compressor koelbox (40 watt) te koelen als de auto niet rijd en voor de koffie onderweg (nepresso Gusta), de airco te laten draaien op moment dat ik elektrisch kook op de camping waar ik circa 14 Amp wallstroom heb. Ik heb ook 3 losse flex solar panelen bij van elk 100 watt, waar hij in volle zon in 4,5 uur weer volledig opgeladen kan worden. Zelfs bewolkt genereert de panelen al stroom.
    Nu krijg ik op mijn huurhuis vanuit de woningbouwvereniging zonnepanelen op basis van je jaarverbruik, 2,50 per paneel p.m. 25 jaar vast, zou dan4 of 5 panelen krijgen, maar nu wordt een grotere capaciteit thuis batterij interessant niet voor verdienmodel, maar voor eigen consumptie.

  • @CharlieMirakel
    @CharlieMirakel 11 месяцев назад +1

    Recent rapport van CE Delft : " _De conclusie is dat thuisbatterijen zichzelf nu meestal nog lang niet terugverdienen, en dat ze geen structurele oplossing zijn voor netcongestie._ "

  • @silkysteve
    @silkysteve 11 месяцев назад +1

    totdat er een paar keer een huis affikt met dergelijke batterijen, dan zullen de verzekeringspremies fors omhoog gaan. En de eisen die de verzekeraars gaan stellen aan brandveilige omgeving etc

  • @pt4643
    @pt4643 11 месяцев назад +4

    Ik heb een Segway scooter en heb er eigenlijk al spijt van omdat ik die batterij steeds binnen op moet laden. Ik vind t gewoon geen fijn idee om dat ding in huis te hebben. Puur een gevoel! Ik zou een thuisbatterij dan ook nooit in mijn huis willen hebben maar eerder achter onder overkapping of aan mijn buitenmuur. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd wat de brandweer van al die batterijen in huis zal vinden.

    • @salipander6570
      @salipander6570 11 месяцев назад +2

      Een LFP accu is geen Li-Ion Segway batterij...

    • @pt4643
      @pt4643 11 месяцев назад +1

      Klopt maar ik vind t gewoon niet fijn om een batterij in huis te hebben. Is een gevoel zeg ik toch ook

    • @krasje28
      @krasje28 11 месяцев назад +4

      @@pt4643 Idd het is jouw gevoel, je hebt wel een wasdroger in huis? Dat zijn de grootste binnenbrand veroorzakers.

    • @kerngezond6953
      @kerngezond6953 11 месяцев назад +1

      @@pt4643Tja, tegen een gevoel doe je niks, dus verwacht niet dat men daarmee rekening gaat houden. Vertel eens, wat zegt jouw gevoel over het feit dat je een gasketel in je huis hebt hangen waar genoeg gas doorheen kan stromen om bij een defect je huis in een paar minuten te laten exploderen?

  • @ElektroTechNL
    @ElektroTechNL 11 месяцев назад +7

    Kan je wel vergeten gaat niet gebeuren 2024 nog steeds te duur. Vooral nu alles nog steeds erg duur is voor de meeste Nederlanders.

  • @NeHoX-NL
    @NeHoX-NL 11 месяцев назад

    Is de Zonneplan accu omvormer merk onafhankelijk in te zetten? En is het mogelijk voor de groot verbruikers en opwekkers om eventueel 2 accu’s te koppelen?

  • @Flaggyt
    @Flaggyt 11 месяцев назад

    Welnee, die dingen zijn nog veel te duur en dat blijven ze voorlopig ook.
    En mochten ze straks intessant worden dan zijn ze dat heel snel niet meer, want als "iedereen" zo'n ding heeft gaat de volatiliteit uit de energie markt (want daar zijn die dingen voor) en is er geen "goedkoop kopen en duur verkopen meer" en zijn die dingen nagenoeg nutteloos.
    Zo gauw ik 1000 kwh kan opslaan voor een concurrerenede prijs en de winter kan overbruggen kijken we nog een keer.
    Tot die tijd laat ik de zonnepanelen liggen maar ik denk dat ik ze nooit meer ga vervangen als het salderen er echt af gaat.

  • @familevonk
    @familevonk 11 месяцев назад

    @evdz klopt het dat er geen stroom van je zonnepanelen in de batterij wordt opgeslagen? (Omdat dit verhindert dat je de BTW mag aftrekken, bijvoorbeeld?)

  • @pino_de_vogel
    @pino_de_vogel 11 месяцев назад +3

    Nee dat word het NIET. 3000+ aanschaf en installatie voor 5-10 kWh wat een eigen verbruik van 600-700 kWh realiseert. Ofwel best case 700x 25 cent (want tlv gaat er vanaf) = 150 euro per jaar rendement. dat is al een terugverdientijd van 20 jaar terwijl de garantie vaak niet meer als 5 jaar is. Zelfs de fabrikanten hebben er dus niet heel veel vertrouwen in. En dan negeren we nog het feitje dat je 20% verlies hebt end van die 150 ben je eigenlijk nog 30 kwijt. En ook vergeten we het wooncomfort wat kleiner word omdat je wqeer een vierkante meter woonruimte kwijt ben ik de meeste hebben al niet veel.
    En als klap op de vuurpijl 20 jaar 3.6% rende over 3k bij een deposito = 2160 aan gemiste rente. de werkelijke terugverdientijd ligt dus dichter bij de 250 jaar als je echt realistisch bent en je geld op een deposito kwakt.
    Die thuis accu zijn echt het domste wat je maar kan bedenken als je al panelen hebt. Je kan natuurlijk met het argument komen "handelen op de onbalans markt" maar als 10.000 mensen dat gaan doen levert dat natuurlijk ook helemaal geen snars meer op. Alleen leuk voor een paar early adopters zonder panelen dus.
    En het maakt wel elgelijk uit of je panelen hebt. stellen dat het niet zo is laat enorme onwetendheid zien. als je goedkoop gaat laden van eigen panelen terwijl het bijna niets waard is kan je dat niet meer salderen voor de volle 35 cent. dat is een feit waar je simpelweg niet omheen kan tenzij je de accu VOOR de meter plaatst en dat gaat nooit gebeuren. je houd voor het gemak ook geen rekening met deposito rente dan is je terugverdientijd namelijk ineens heel anders.

    • @authorified89
      @authorified89 7 месяцев назад

      Je moet ook niet gaan lenen, maar zorgen dat je zelf t geld hebt...

    • @pino_de_vogel
      @pino_de_vogel 7 месяцев назад +1

      @@authorified89 ik heb het niet over lenen ik heb het over de spaarrente die je misloopt door geld op je dak te gooien. dat zijn gemiste inkomsten en moet je ook mee rekenen.
      je mopet niet alleen je investering terugverdiene maar ook je gemiste gegarandeerde inkomsten.

    • @authorified89
      @authorified89 7 месяцев назад

      @@pino_de_vogel ah daar heb je inderdaad gelijk in, dan ben je met 3,8% zelfs nog bescheiden in het geval je belegt

    • @pino_de_vogel
      @pino_de_vogel 7 месяцев назад +1

      @@authorified89 Ik reken puur de actuele deposito rente mee omdat beleggen ook naar beneden kan gaan, deposito voor 20 jaar vs 20 jaar zonnepanelen is een eerlijkere vergelijking.
      al is 20 jaar index beleggen ook redelijk veilig maar toch. deposito is voor velen makkelijker uit te leggen.

  • @MetalMorris
    @MetalMorris 11 месяцев назад +2

    Je moet zelf een investering doen, op iets waar je zelf geen invloed op hebt. Er wordt een rooskleurig rendement voorgespiegeld. Het meeste rendement heeft Zonneplan, zij hoeven geen investering te doen om het probleem van te veel geproduceerde zonneenergie op te lossen. Wat nu als Zonneplan failliet gaat? Dan ben je als investeerder dus de Sjaak.

  • @_Matth3w
    @_Matth3w 11 месяцев назад +8

    Wat een timing, wij zijn thuis net over op zonneplan! haha, thanks voor de video.

  • @joopveenstra3274
    @joopveenstra3274 11 месяцев назад +1

    Laat het opslaan en risico lekker bij de energieleverancier. In 5 jaar terug verdienen en 7 jaar garantie. Kun je nog 2 jaar zonder kosten rendement maken. Dan heeft iedereen zo’n apparaat en gaat de overheid dit weer belasten. Of de btw teruggave afschaffen. Voor eigen opslag heb je veel meer opslag nodig als je zonnepanelen hebt. Want die doen in de wintermaanden weinig. In de zomermaanden moet je de eigen opgewekte stroom kunnen opslaan. Dan ben je pas onafhankelijk.

  • @jaapboode2719
    @jaapboode2719 11 месяцев назад +2

    Interessant. Duidelijke video, toch wat vragen. Zijn de prijzen all in, “stekkerklaar”? Wat voor batterij levert Zonneplan. Een LiNiMn of een LFP accu? Deze laatste zou ik liever in mijn huis hebben staan dan de eerste. Kan de omvormer/het systeem samenwerken met de 60kW LFP batterij die ik in mijn auto heb? Benieuwd naar je ervaringen.

    • @bastian775
      @bastian775 11 месяцев назад +1

      Volgens de site is het een lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4) batterij.

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад +1

      Zal ik zo goed mogelijk meenemen in de vervolgvideo, dank!

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 11 месяцев назад

      De genoemde prijzen in de video zijn inclusief installatie, exclusief btw (want de btw krijg je terug).

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 11 месяцев назад

      @@bastian775 dat klopt!

    • @jeroenklugt
      @jeroenklugt 11 месяцев назад +2

      @@evdz is er al eens nagedacht over wijk accu's? Ik zou als gemeente ( ook uit veiligheid) per woonwijk een centrale accu punt hebben. zou ook voor stabilisatie van het electranet garanderen.

  • @Alexander-bl7ef
    @Alexander-bl7ef 11 месяцев назад +2

    Zit bij de prijs ook de omvormer of moet je die er nog bij kopen?

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад +1

      Die is inbegrepen

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 11 месяцев назад +2

      De genoemde prijzen zijn all-in, dus inclusief batterijpakket, omvormer en installatie.

  • @HenkKok
    @HenkKok 11 месяцев назад +2

    Een mooi verhaal maar dit is volgens mij niet de weg en kost te veel. Het werkt alleen in het voorjaar en najaar maar op zonnige dagen ,midzomer werkt dit niet. Er moeten dan zo veel batterijen zijn en dat gaat niet gebeuren om het net probleem op te lossen. Kijk naar afgelopen jaar toen Nederland alleen op zon en wind energie draaiende en dat zal steeds vaker voorkomen. Grote batterij parken of buurtbatterijen zouden kunnen werken maar niet kleine thuisbatterij. Ik denk als het salderen volledig is afgeschaft en we een boete krijgen omdat we stroom terug leveren zullen de mensen zonnepanelen uitschakelen op een slimme manier. Er zijn fabrikanten al bezig software te ontwikkelen om zonnepanelen deels te kunnen schakelen volledig naar eigen verbruik. Wat jammer is dat we eerst gemotiveerd worden om zonnepanelen te nemen en dan later gestraft voor gaan worden. Dat er een eind komt aan het salderen snap ik maar dit help de transitie niet en draai het zelfs terug.

  • @jeroenaarts85
    @jeroenaarts85 11 месяцев назад

    Het is interessant en veelbelovend. Ik juich dit soort initiatieven voor een groenere toekomst graag toe.
    Drie opmerkingen:
    - Ik zou huiverig zijn voor degradatie en energieverlies (hoeveel % zou verdwijnen aan inefficiëntie?)
    - Bij eventuele interesse, zou ik goed uitzoeken of het voor jouw een ideale situatie is. (Zonnepanelen lijken me toch wel erg een pre)
    - Zo'n thuisaccu kan voor bepaalde consumenten een absolute uitkomst zijn, indien een eventuele stroomuitval je écht pijn doet.

    • @fritsp9309
      @fritsp9309 11 месяцев назад +1

      Wanneer je bij uitval van het net wilt doorfunctioneren met zonnepanelen/accu dan moet de installatie ingericht worden voor eilandbedrijf. Het moet dan losgekoppeld worden van het net, en er zijn andere omvormers voor nodig. Waarschijnlijk zal je ook apparaten af moeten schakelen wanneer de ontlaad stroom van de accu's te laag is t.o.v. de belasting door de apparaten.

    • @jeroenaarts85
      @jeroenaarts85 11 месяцев назад +1

      @@fritsp9309 Ok ok, wist ik niet. Bedankt voor info.

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 11 месяцев назад +1

      We garanderen een capaciteit van minimaal 70% na 7 jaar/6000 laadcycli. Daarmee is ook rekening gehouden in de rendementsberekening.

    • @jeroenaarts85
      @jeroenaarts85 11 месяцев назад

      @@Zonneplan Bedankt voor antwoord :)

  • @hansverweij9167
    @hansverweij9167 6 месяцев назад

    De vraag is hoelang dit rendabel blijft. Hoe meer accu's er worden geïnstalleerd op het netwerk hoe minder onbalans er zal zijn.

  • @DirtyDutch079
    @DirtyDutch079 11 месяцев назад +1

    Ziet er leuk uit.
    Ik heb wel 1 vraag, als je kijkt richting de usa gaan mensen compleet off grid met hun zonnepanelen en accu’s, ze nemen dus niks af en leveren niks terug. Waarom hoor je zulke dingen nooit hier?

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад +1

      Omdat vrijwel iedereen een aansluiting op het net kan krijgen in ons dichtbevolkte land. In de uitgestrekte gebieden van de VS, Canada of Rusland heb je die keuze niet

    • @DirtyDutch079
      @DirtyDutch079 11 месяцев назад

      @@evdz thnx voor een antwoord. De uitgestrekte gebieden daar snap ik maar daar heb je ze ook gewoon in woonwijken.
      Genoeg zonnepanelen + genoeg opslag in accu’s en je verbruikt niks meer van reguliere aanbieders, dit zijn alleen dingen die we hier in NL dus nooit horen.

    • @henq
      @henq 11 месяцев назад

      De VS vangen véél meer zon dan (Noord) Europa. De horizontale grens met Canada loopt ter hoogte van Parijs. New York en San Francisco op de hoogte van Madrid en Rome, en Los Angeles en Miami zo zuidelijk als de Canarische Eilanden... In veel staten heb je daar (bijna) het hele jaar flinke opbrengst van zonnepanelen. Hoe anders in onze kikkerlandje: zonnepanelen in de winter leveren maar ~10% of zo...

    • @harcovanhees394
      @harcovanhees394 11 месяцев назад

      In Amerika en Australië wordt ook “outage” als reden genoemd om geheel zelfvoorzienend te worden. Outage betekent (stroom-) uitval.

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад

      @@DirtyDutch079 Dat is omdat ze in de VS veel vaker last hebben van 'power outages' dan hier. In Nederland hebben we meer dan 99% van de tijd stroom: www.netbeheernederland.nl/nieuws/energienet-in-2022-meer-dan-99-99-procent-betrouwbaar-1613

  • @aamiddel8646
    @aamiddel8646 11 месяцев назад +4

    Gewone/meeste thuis-aansluiting (1*35A) levert onvoldoende voor 15kW. Dus 3 fase aansluiting nodig?
    Het is wachten op de eerste brand met een thuisaccu (vaak hergebruik autoaccu) dus extra brandverzekering nodig?
    Ik vraag me overigens af of het voor Zonneplan niet gunstiger is om aandelen uit te geven voor een grote buurtaccu? Verder interessante informatie.

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад +3

      Een 3-fase stroomaansluiting en een slimme meter zijn vereist ja. Veiligheidsrisico zal ik meenemen in de vervolgvideo

    • @BMWHP2
      @BMWHP2 11 месяцев назад

      Waar dat sprookje over die brandbaarheid van batterijen vandaan komt . . . ? kennelijk door "BigOil" in de wereld gebracht.
      ja, alles is brandbaar, dus ook batterijen, met name de niet gecontroleerde en geteste batterijen in stepjes, fiets, scooters etc, die mensen allemaal zo goedkoop mogelijk via Ali bestellen en in huis halen. Net als de miljoenen batterijen in tablets en GSM's. Die liggen in elk huishouden aan de lader en daar hoor je niemand over.
      Maar Oh Wee als het gaat om een goed gecontroleerde batterij voor de elektriciteit voorziening, dan is het ineens op magische wijze een probleem?
      De Tesla Powerwall en Tesla auto's zijn, net als andere elektrische auto's aan extreem veel tests en controles gebonden voor zij op de markt komen.
      Wereldwijd zijn er sinds 2010, bij al die miljoenen EV's slechts 440 branden geconstateerd.
      Dat is ruw per 100.000 auto's per categorie ongeveer 500 x minder dan in brandstof en hybride/brandstof auto's.
      Dus de kans dat je benzine auto, of bromfiets/motor in de brand vliegt en de tank explodeert is vele malen hoger dan de brand van een EV.

    • @salipander6570
      @salipander6570 11 месяцев назад +3

      Leest niemand dan even op de site? Er staat dat het een LFP accu is. Die heeft een laag brandrisico.

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 11 месяцев назад +2

      Wat Erwin zegt: een 3-fasenaansluiting is inderdaad noodzakelijk, indien nodig kunnen wij dit voor je regelen. Daarnaast is een buurtaccu inderdaad ook een goede optie, alleen zitten er wel heel veel haken en ogen aan. Waar wordt zo'n batterij geplaatst? Welke vergunningen zijn nodig? Wie 'doet er mee'? Wij kiezen er bewust voor de consument actief te betrekken bij de energietransitie. Dat levert, zo is onze overtuiging, sneller het broodnodige resultaat op: het elektriciteitsnet loopt nú al over!

    • @aamiddel8646
      @aamiddel8646 11 месяцев назад +1

      @@salipander6570 Moet ik er eerst een studie van maken? In het filmpje kreeg ik niet het idee, ik kan het gemist hebben, dat het een speciaal type accu is. De meeste thuisaccu's (in de US) zijn 'gewone' accu's uit een EV.

  • @bombmanNL
    @bombmanNL 11 месяцев назад +6

    Ze vragen wel de hoofdprijs voor dat simpele ding, mijn god…. En bedrijf Zonneplan kan op afstand lekker spelen op de energiemarkt en verdienen aan je accu, jij als consument draagt het risico, na X jaar is je accu versleten en kan het hele zootje bij het grofvuil (en dan hoop je dat je maar net break-even hebt gehaald)

    • @theDude9750
      @theDude9750 11 месяцев назад

      idd vooral heel interessant voor Zonneplan, zij verdienen erop en jij draagt het risico met dat ding in je huis. Je hoeft hem niet eens bij je thuis te zetten. Kun je er niet gewoon eentje kopen en die bij zonneplan op kantoor zetten?

    • @kerngezond6953
      @kerngezond6953 11 месяцев назад

      @@theDude9750Als je hem niet thuis zet dan helpt hij natuurlijk niet meer om het stroomnet op wijkniveau te ontlasten.

    • @CharlieMirakel
      @CharlieMirakel 11 месяцев назад

      Goede bondige analyse😉

    • @joeyegelie4024
      @joeyegelie4024 11 месяцев назад

      Waarom werkt Zonneplan niet samen met een specifieke brandverzekering? Waarom heeft Zonneplan ervoor gekozen om geen loods met accu's te hebben? Wat zijn de redenen waarom Zonneplan niet op grote schaal wordt uitgevoerd met een lening van de bank? Zijn kleine btw-ondernemers zoals wij als particulieren automatisch vrijgesteld van belastingverplichtingen in de toekomst?

  • @RB-ru1vy
    @RB-ru1vy 8 месяцев назад +3

    Ik vind dit meer een reclamefilmpje dan een review. De aanschaf- en onderhoudskosten in vergelijking met de besparingen worden onderbelicht. Naar mijn mening kan een thuisbatterij nooit rendabel zijn. Bovendien moet je ook over de juiste stopcontacten beschikken die het volle vermogen van de thuisbatterij aankunnen, op de locatie waar je het apparaat plaatst. Ook is een thuisbatterij een extra brandrisico. Deze zaken worden totaal niet besproken.

  • @dino2400
    @dino2400 3 месяца назад

    Ik snap niet wat je aan een thuisbatterij zou hebben zonder eigen zonnepanelen. Want ergens staat in de folder .... 'de batterij kan ook uw eigen zonnestroom opslaan' - alsof dat een nevenfunctie is. Maar ik snap niet wat het oplevert zonder panelen. En ik snap ook niet wat het oplevert als je per jaar meer blijft verbruiken dan je zonnepanelen opwekken.

  • @johanouweneel
    @johanouweneel 11 месяцев назад

    Ik ben benieuwd hoe het zit met je brandverzekering. Wordt dit wel goedgekeurd door de brandweer? Je zou er niet aan moeten denken dat zon batterij in de hens gaat.

  • @RealConstructor
    @RealConstructor 11 месяцев назад

    Ik zou zo n thuisbatterij wel willen hebben om alle stroomstoringen te overbruggen. Vorig jaar had ik 5 stroomstoringen van 1.5 tot bijna 3 uur per keer. Elk jaar zijn t er in mijn wijk minimaal 3 (in de hele gemeente 22 in 2023) en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn veranderd. Maar ik vind €6.000 nog net effe te duur. Ben eerst voor zonnepanelen aan t sparen. Daarna ga ik er over denken.

  • @Micha0880
    @Micha0880 8 месяцев назад

    Hoe zit het met de belasting die je moet gaan betalen over de winst die je maakt?

  • @michielb206
    @michielb206 11 месяцев назад +2

    Ik hoop het niet, het is niet mijn taak het stroomnet te stabiliseren. Daar betaal ik elk jaar een royale vergoeding voor aan de netbeheerder! Accu’s zijn een goed idee, echter niet in mijn schuur maar in de wijkkast, bij de grote afnemers, of bij de zonnevelden.

  • @nathanpos
    @nathanpos 11 месяцев назад +2

    Goede video heel interessant ben benieuwd naar je volgende video

  • @roboffermans
    @roboffermans 11 месяцев назад

    Een vraag, in hoeverre zit je "vast" aan zonneplan?

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 11 месяцев назад +3

      Zolang je gebruik wilt maken van de aansturing door Powerplay - en dus het hoogst haalbare rendement wilt behalen - dien je Zonneplan Energie-klant te zijn. Zeg je je energiecontract op, dan zal de batterij automatisch terugvallen in een nul-op-de-meter-modus en dus je eigen zonnestroom opslaan. Eventueel kun je dan ervoor kiezen de accu door een andere partij te laten aansturen. Uiteraard raden we dat niet aan ;)

  • @RedBatteryHead
    @RedBatteryHead 11 месяцев назад +2

    Super helder uitgelegd!
    Maar hoe zit hij aan je net verbonden? Kan je ook "eiland bedrijf" maken?

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад

      Eiland bedrijf? Licht toe svp

    • @RedBatteryHead
      @RedBatteryHead 11 месяцев назад +3

      @@evdz zelfstandig het huis los van het Net laten draaien.

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 11 месяцев назад

      @@evdz Simpel, wanneer het net uitvalt het huis op de accu gaat draaien.

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад +1

      @@RedBatteryHead Je kunt in huis opgeslagen stroom gebruiken uiteraard maar helemaal los van het net kan deze niet.

    • @henq
      @henq 11 месяцев назад

      @@evdz Dus als er een grote stroomstoring in mijn wijk of stad is, heb ik niets aan deze accu?

  • @johndeer470
    @johndeer470 11 месяцев назад

    Wij gaan binnenkort verhuizen naar een hoekwoning. Is het dan verstanding om zowel zonnepanelen als een accu te laten plaatsen, of geeft de accu voldoende rendement?

    • @paalpaal1326
      @paalpaal1326 11 месяцев назад

      Ik zou alleen zonnepanelen plaatsen, en hooguit rekening houden dat er ooit een batterij kan worden aangesloten. Zolang er saldering bestaat is 'het net' je batterij, gratis! Thuis een batterij neerzetten heeft economisch gezien geen enkel nut en kost alleen maar geld. Mogelijk dat het over een paar jaar beter wordt als:
      - batterijen veel goedkoper zijn
      - levensduur naar 20+ jaar gaat
      - stroomprijzen zullen toenoemen
      - verschillen tussen dal en piek zullen toenemen

    • @johndeer470
      @johndeer470 11 месяцев назад

      @@paalpaal1326 bedankt voor je antwoord! Wij gaan dan alleen de zonnepanelen laten plaatsen en kijken op een later moment naar een accu.

  • @Ozymandias1
    @Ozymandias1 11 месяцев назад

    Is dit niet riskant qua brandgevaar? Je hoort zo vaak over Tesla's en laptops waar de accu van in de fik vliegt?

  • @hidde8232
    @hidde8232 11 месяцев назад

    Lijkt een goeie optie voor ons, alleen hoe gaat dit werken als volgend jaar of het jaar daar na de salderingsregeling stopt en je maar 60-70% van de kost prijs terug krijgt.
    Kost het dan niet alleen maar geld om steeds te kopen en verkopen of is dit systeem van powerplay los daar van.

  • @yingmustang67
    @yingmustang67 11 месяцев назад

    Ik ben erg geïnteresseerd in dit product. Ik wil graag uitgebreide video's willen zien hoe de processen verloopt!

  • @mirola73
    @mirola73 9 месяцев назад

    Een batterij op zich is al enigzins net stabilizerend.
    Als iedereen savonds stroom gaat trekken doe jij het niet want je huis 'loopt' op de batterij.
    Heb sinds 1+ jaar al een batterij (ik woon in de UK, salderen heb je hier niet, dus geexporteerd is stroom 'weg', je krijgt er niet veel voor, dus zoveel mogelijk zelf vasthouden)

  • @nielsk.7464
    @nielsk.7464 11 месяцев назад +1

    Weetje wat zo mooi is aan dit soort video´s.. een rendement van 20% iedere investeerder zou hier ingestapt zijn als dat daadwerkelijk zo zou zijn

    • @geepexe
      @geepexe 10 месяцев назад

      Inderdaad ja zo dacht ik ook. doe mijn er maar 30 van dan met een rendement van 20%

  • @Blasterxp
    @Blasterxp 11 месяцев назад +3

    Zonneplan gaat een hoop cycles op jouw accu zetten. Niet voor net onafhankelijkheid, maar nu inspringen op de "Maas in de wet". Ik kan mij niet voorstellen dat zo'n accu betrouwbaar geld oplevert

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 11 месяцев назад

      Zulke mensen zoals jou hadden ze eerst in het begin ook met Zonnepanelen. :) Alleen maar angst en overal "een slechte agenda" achter zien. Altijd bang zijn voor van alles. Zelf nadenken, ho maar.

  • @ellroe32
    @ellroe32 10 месяцев назад +3

    Ik vraag me af waarom het zolang duurt voordat hier een vervolg op gemaakt wordt. Begreep al dat het niet genoeg oplevert bij Erwin…..😅

    • @TheVantveen
      @TheVantveen 9 месяцев назад +1

      Idem, ik ben benieuwd naar de follow up...

    • @MariamMatube
      @MariamMatube 5 месяцев назад

      Wrs weten ze inmiddels dat ze reclame maken voor een wazig product, dat mensen mogelijk een poot uitdraait. En als je dat weet ga je er dan nog reclame voor maken en nog meer mensen richting deze 'oplichtersbende' sturen. Of is het geen oplichting als je mensen een product verkoopt dat ze - in the end- alleen maar geld gaat kosten.

  • @josdegraaf3756
    @josdegraaf3756 11 месяцев назад

    Thuisbatterij is op deze manier inderdaad een stuk interessanter. Wat ik mij wel afvraag is of het rendament afneemt overloop van tijd als er steeds meer batterij oplossingen zijn. Hierdoor neemt de onbalans steeds meer af en daardoor ook de vergoeding die Tennet hiervoor wil betalen.

    • @fritsp9309
      @fritsp9309 11 месяцев назад

      Er zijn sowieso laad en ontlaad verliezen.

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 11 месяцев назад

      Dan hebben we het probleem dus opgelost! ;) In de praktijk zal het aantal hernieuwbare energiebronnen echter de komende jaren alleen maar groeien, vermoedelijk een stuk sneller nog dan de beschikbare opslagcapaciteit. Al is de interesse in de Nexus thuisaccu in de eerste week overweldigend!

  • @ianvanede7466
    @ianvanede7466 11 месяцев назад +2

    Stel je hebt 8 panelen x 295wh, in de winter gem. 3,5kwh per dag max, in de zomer 14kwh max per dag. Heb je dan uberhaupt iets aan een accu?
    En ik neem aan dat een accu alleen interessant wordt als je die ook kan/mag opladen wanneer stroomtarief laag is( want dat mag in NL nog niet van de overheid volgens mij), en het gebruiken wanneer het hoog is (wat in de VS nu al mag, zelfs bij bepaalde electrische auto’s die je dan als “thuis accu” gebruikt)
    Overigens de stack die in je woonkamer staat, past nergens in mijn jaren 30 woning. Sowieso een probleem met verduurzamen, alles is te groot voor de zolder

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 11 месяцев назад

      Onze thuisaccu rendeert zowel met als zonder zonnepanelen, doordat je verdient aan netstabilisatie. Eigen zonnestroom opslaan is dus geen doel an sich met deze batterij, al zal het in de praktijk wel vaak gebeuren, omdat onbalans op het net vaak ontstaat bij een overschot aan zonnestroom op het net.

    • @ChaufMT
      @ChaufMT 11 месяцев назад

      Wat kost een, 1000 euro?

    • @paalpaal1326
      @paalpaal1326 11 месяцев назад

      Nee je hebt niks aan een accu. Gewoon salderen.

  • @deurkl
    @deurkl 11 месяцев назад +8

    Een 10kWh BYD LFP thuisbatterij is in China al te bestellen voor 600 euro (zonder export kosten uiteraard). Omvormer is rond de 400 euro. Einde van het jaar ook in Europa.

    • @ryancohen6479
      @ryancohen6479 11 месяцев назад

      Ja tuurlijk, steun maar lekker het communistische regime in China.

    • @corborst4872
      @corborst4872 11 месяцев назад

      Grapje zeker, een BYD thuisbatterij van 10kwh is nu nog zeker 5000 euro, al eens daadwerkelijk gevraagd aan een Chinese aanbieder wat het kost om jou 10kWh batterij hier te krijgen?
      Trouwens wat ga je met 10kwh uitrichten, kun je net niks mee.
      China lacht zich toch kapot want onze vergroening gaat hun veel geld laten verdienen, puur omdat wij in Europa bijna geen zonnepanelen, batterijen en omvormers maken, die klimaat hysterie laat ieder gezin straks 20-30k aan China, lekker geregeld Europa, vergroenen zonder zelf daar de spullen in laten voorzien, hoe snel wil je arm worden als continent.

    • @krasje28
      @krasje28 11 месяцев назад +1

      Ik ben wel fan van Temu voor bepaalde spullen. Maar elektronica pas ik voor.

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 11 месяцев назад

      Met of zonder toegang tot de onbalans markt?

    • @deurkl
      @deurkl 11 месяцев назад +1

      @@HermanWillems Zonder toegang uiteraard, dus dat is zeker een USP voor Zonneplan. Daarnaast zie ik dat de laadsnelheid van de Zonneplan batterij wel echt hoog is met 10kW. Bij de goedkopere LFP batterijen in China zit je rond de 3.7 kW

  • @Sclerodemietje
    @Sclerodemietje 11 месяцев назад

    In de lente en zomer heb je zonnepanelen en in de herfst en de winter hebben we een accu.
    Maar hoe word dan die accu opgeladen?

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад

      De opbrengst is minder maar je panelen leveren ook in de herfst en winter stroom. En je bent gewoon nog aangesloten op het elektriciteitsnet toch?

    • @theDude9750
      @theDude9750 11 месяцев назад +1

      Je hebt het hele verhaal niet begrepen, heb je wel geluisterd?

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 11 месяцев назад +3

      De werking van de Nexus thuisbatterij staat los van of je zelf zonnepanelen hebt of niet. Het rendement wordt behaald door bij te dragen aan de stabilisatie van het elektriciteitsnet.

    • @corborst4872
      @corborst4872 11 месяцев назад

      Nou, ik heb dagen gezien dat mijn panelen minder dan 1kwh hebben opgeleverd (4000wp op dak) dus dan kun je raden hoe snel dat je batterij leeg is als je 10 kwh per dag verbruikt (nog zonder WP of EV)

    • @Sclerodemietje
      @Sclerodemietje 11 месяцев назад

      @@theDude9750 kun je het uitleggen dan.
      Snap er inderdaad niks van.

  • @Ruudberg
    @Ruudberg 11 месяцев назад +1

    3fase is ook wel een must als je gaat kopen/verkopen

  • @DjLuCKyCHaRM
    @DjLuCKyCHaRM 11 месяцев назад +2

    Heb op tweakers minstens 20 berekeningen gezien, het maakt niet uit hoe zonnig het is, of als je jouw panelen nu pas laat plaatsen (veel goedkoper). Deze thuis batterijen haal je er gewoon niet uit. Je kan beter die 6000k op een spaarrekening plaatsen of koop er iets leuks van.

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 11 месяцев назад

      Dat zeiden ze ook aan het begin met zonnepanelen. :D Ik ken nu genoeg mensen die er DIK op verdient hebben.

    • @DjLuCKyCHaRM
      @DjLuCKyCHaRM 11 месяцев назад +1

      @@HermanWillems je bedoelt verdient hadden.

    • @janmoerkerken3202
      @janmoerkerken3202 9 месяцев назад

      Met de huidige inflatie zet dat ook niet veel zoden aan de dijk.

    • @DjLuCKyCHaRM
      @DjLuCKyCHaRM 9 месяцев назад

      @@janmoerkerken3202 je weet dat het één Europa is he? Je hoeft jouw geld niet bij de Rabobank te laten staan of ING.

    • @DjLuCKyCHaRM
      @DjLuCKyCHaRM 9 месяцев назад

      @@HermanWillems ik heb er ook dik op verdient, maar zou nu niet meer aanschaffen want ik toen aangeschaft heb, daar gaat het nu over.

  • @xces81
    @xces81 11 месяцев назад

    Mooie video en goede uitleg! maar als iedereen dat gaat doen in je wijk, ben je dan uiteindelijk geen dief van je portomonee? Blijft het rendement gegarandeerd over 5 jaar of gaan die vergoedingen die je krijgt ook enorm terug?

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 11 месяцев назад +1

      Er moet voor het behalen van de klimaatdoelstellingen in 2030 en 2050 nog zóveel gebeuren dat de onbalans op het elektriciteitsnet de komende jaren alleen maar zal toenemen. Hetzelfde geldt voor netcongestie op lokaal niveau. Hoewel de interesse in onze thuisaccu groot is verwachten we niet dat het aantal thuisaccu's nóg sneller zal groeien dan het aantal hernieuwbare energiebronnen.

    • @xces81
      @xces81 11 месяцев назад

      bedankt voor je antwoord@@Zonneplan , ik heb zonnepanelen en overcapaciteit, begrijp ik het goed dat mijn overschot altijd eerst in de accu gezet zal worden en ik dus eerst van mijn zelf opgewekte 'gratis' stroom profiteer op een moment dat ik meer verbruik heb dan ik opbreng? Ik kon dit niet zo goed terugvinden op jullie hoe-werkt-het pagina.

    • @paalpaal1326
      @paalpaal1326 11 месяцев назад

      die 5 jaar is een schatting en een zeeeeeer gunstige schatting om het netjes te zeggen. Ga je nooit halen. Met deze prijzen en de huidige stroomprijzen zou het mij verbazen als je de batterij ooit terug zal verdienen.

    • @jveldsla
      @jveldsla 11 месяцев назад

      ⁠@@Zonneplan benieuwd nog naar het antwoord op de vraag van Gilles. Zie hieronder.

  • @t-i-3-m-3-n
    @t-i-3-m-3-n 11 месяцев назад

    netcongestie is dat je bij een investering van 1,5 miljoen euro eigenaar word van een 1 megawatt opslag. minimaal 40% ruimte zonder eigenaarschap draag je over aan bijv tennet. die compenseert je alleen als je dynamisch mag terug leveren. lever je teveel terug, krijg je van enexis een boete. totaal niet handig nog dit

  • @PaulvanDruten
    @PaulvanDruten 11 месяцев назад

    Die wil ik, kan dat ook als je bv bij Greenchoice zit?

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 11 месяцев назад

      Voor het maximale rendement, dat behaald wordt door ons Powerplay-aansturingsplatform, dien je Zonneplan Energie-klant te zijn. Anders zouden de onbalansopbrengsten die de batterij voor je behaalt op de rekening van je huidige energieleverancier terechtkomen en zie je daar zelf dus niets van terug.

  • @koosbos112
    @koosbos112 11 месяцев назад

    Wordt Sessy ook nog besproken of is het enkel de sponsor zonneplan?

  • @thefirstdutchguy
    @thefirstdutchguy 11 месяцев назад

    en wat kost die omvormer?

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 11 месяцев назад

      De genoemde prijzen zijn all-in, dus inclusief omvormer en installatie!

  • @Conforce
    @Conforce 11 месяцев назад +3

    Erwin heeft vandaag volgens mij ook onder hoge spanning gestaan zo te zien

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад +3

      Die grap wordt nooit oud haha

  • @stefan2796
    @stefan2796 4 месяца назад

    Ik bepaal liever zelf wanneer ik de boel aan- en uitzet. Zeker in combi met een elektrische auto. Geld verdienen is voor ons geen doel (wat natuurlijk anders wordt wanneer je minimaal € 6000,- uitgeeft aan een Zonneplan thuisbatterij), wel een grotere mate van onafhankelijkheid van het net. Dus voor ons is Powerplay (nu) geen optie.

  • @wouterkonecny4009
    @wouterkonecny4009 11 месяцев назад

    Hoe zit het als de salderingsregeling weg is? Dan koop je stroom inclusief energiebelasting en lever je het terug zonder. Alleen om het net te “stabiliseren” betaal je dan flink. Dat kan dan toch niet rendabel meer zijn? Elke kWh die je afneemt EN teruglevert kost je geld.

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 11 месяцев назад +1

      Is over nagedacht! Salderen gaat per definitie over het terugleveren van stroom van zonnepanelen. Het opslaan van netstroom in een batterij en later weer terugleveren valt hierbuiten.

    • @wouterkonecny4009
      @wouterkonecny4009 11 месяцев назад

      Dank voor het antwoord! Is dat alleen bij Zonneplan? Hoe werkt dat met een slimme meter? Hoe maakt die het verschil tussen het terugleveren van batterij en zonnestroom?

  • @gilbertbergh8980
    @gilbertbergh8980 11 месяцев назад

    Leuke video, ik mis alleen een beetje uitleg over de garantie? Is dit alleen als hij in zijn geheel defect is of ook als hij de capaciteit niet meer heeft? Ook hoeveel laad cyclus kan de accu hebben?

    • @evdz
      @evdz 11 месяцев назад +1

      Neem ik mee in de vervolgvideo

    • @paalpaal1326
      @paalpaal1326 11 месяцев назад +1

      Ongeveer 15 jaar levensduur
      Maximaal ontladen tot 10% en opladen tot 100%
      Capaciteit neemt af tot 70% aan het einde van de levensduur
      Opladen en ontladen levert 5% verlies op
      Garantie is 7 jaar, dat geeft ook wel aan hoelang dat ze denken dat de batterij meegaat

    • @gilbertbergh8980
      @gilbertbergh8980 11 месяцев назад

      @@evdz Wat ik ook graag zou willen zien en wat je nergens goed kan terug vinden zijn de enegie prijzen. Je moet namelijk een nieuw energie contract aangaan en dit is allemaal gebaseerd op elektriciteit en wat is het teruglever vergoeding met de panelen die ik heb, maar ik heb ook nog gas. Wat zijn hier dan de prijzen van? Ik snap dat dit dag/week/maand prijzen zijn, maar als je er naar vraagt krijg je alleen als antwoord dat het hele goeie prijzen zijn 😂

  • @paulwesterveld5900
    @paulwesterveld5900 10 месяцев назад

    Tja, maar als je een warmtepomp hebt op 3-fasen en een laadpaal voor je auto op 3-fasen heb je een probleem. Ik kan geen thuisbatterij systeem vinden dat:
    A. Werkt op 3 fasen
    B. Ook stroom levert uit de batterij als het net (tijdelijk) uitvalt.

  • @PeterSimon47
    @PeterSimon47 8 месяцев назад

    Zonnenplan stelt dat je ook energie van hun moet afnemen in prijs vorming zit natuurlijk ook de lage accu prijs verwerkt t.a.v. de geldende marktprijzen voor accu

  • @robverhey1028
    @robverhey1028 11 месяцев назад

    Moet dit niet verboden worden in een woonhuis met het risico op een accubrand? Wat vinden verzekeringsmaatschappijen hiervan?

  • @zaalverhuur1
    @zaalverhuur1 11 месяцев назад +1

    We mogen dus met zn alle helpen,t stroomnet te stabiliseren, mee betalen voor de hele waanzin dus..trap er niet in.