Üroloji Uzmanı Op.Dr. Burak Saygılı | Böbrek Taşı Nasıl Oluşur, Belirtileri, Tipleri ve Tedavisi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 окт 2024
  • OFM Antalya Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr. Burak Saygılı, Böbrek Taşı Nasıl Oluşur, Belirtileri, Tipleri ve Tedavisi hakkında bilgiler veriyor.
    Böbrek taşının oluşumu hakkında bir çok faktör söz konusudur. Bunlar arasında çevresel faktörler, sıcaklık, beslenme, su tüketimi, böbreğin yapısı ve diyet karakteri önemlidir. Böbrekte kalsiyum ozalak taşı, sık görülen böbrek taşlarındandır.
    Böbrek Taşı Nedir?
    Boşaltım sisteminin en önemli organları olan böbreklerin başlıca görevi, metabolizma sonucunda oluşan atık maddelerin vücuttan atılmasını sağlamaktır. Böbrek kanalları içerisinde genellikle bilinmeyen nedenlerden kaynaklı bazı minerallerin birleşmesiyle oluşan sert yapıya böbrek taşı adı verilir. Böbrek taşı, erkeklerde çok daha sık görülen bir rahatsızlık olmakla beraber bir kez oluştuğunda tedavi edilse dahi nüksetme eğilimindedir. Böbrek taşları ihmal edildiği takdirde, böbrek kanallarının tıkanmasına ve şiddetli ağrı eşliğinde böbreklerin fonksiyonlarında bozulmalara yol açar.
    Böbrek Taşı Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?
    Böbrek taşı oluşumunda kesin neden, henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak taş oluşum riskini artıran bazı etmenler mevcuttur. Örneğin, aile üyelerinde böbrek taşı hastalığı bulunan kişilerde böbrek taşı oluşum riski son derece yüksektir. Bunun dışında yanlış ve düzensiz beslenme alışkanlıkları da böbrekte taş oluşumuna neden olabilmektedir.
    Böbrek Taşı Tanı Yöntemleri Nelerdir?
    Böbrek taşının tespit edilmesinde laboratuvar testlerine ek olarak görüntüleme teknikleri de kullanılmaktadır. Bu teşhis yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
    Ultrasonografi
    Üreteroskopi (URS)
    Röntgen
    İdrar analizi
    Bilgisayarlı Tomografi (BT)
    Böbrek Taşı Çeşitleri Nelerdir?
    Taşı oluşturan minerallere göre farklılık gösteren böbrek taşı çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz: Kalsiyum taşları: Kalsiyumun çeşitli bileşiklerinden meydana gelen kalsiyum taşları, vakaların %75’lik bölümünü oluşturmasıyla en sık rastlanan böbrek taşı çeşididir. Ürik asit taşları: Ekseriyetle yüksek proteinli diyet uygulayan kişilerde görülen böbrek taşı çeşididir. Sistin taşları: Çıkış noktası metabolik bozukluklar olan ve nadiren görülen böbrek taşı çeşididir. Struvit (enfeksiyon) taşları: Çıkış noktası genellikle idrar yolu enfeksiyonları olan struvit taşları, çok hızlı büyüyebildiği için ciddi böbrek hasarlarına sebebiyet verebilir.
    Bu etmenlerin haricinde, böbrek taşı oluşma riskini artıran diğer faktörleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
    Obezite
    Nükseden idrar yolu enfeksiyonları
    Geçmişte böbrek taşı oluşumundan muzdarip olmak
    Yetersiz fiziksel aktivite
    Doğumsal böbrek anomalileri
    Gut hastalığı
    Böbreklerde herhangi başka bir hastalığın bulunması
    Kronik bağırsak sorunları
    Böbrek Taşı ile İlgili Sık Sorulan Sorular
    Böbrek Taşı Kırma Operasyonları Böbreklere Zarar Verir Mi?
    Hayır, böbrek taşı kırma operasyonlarının böbreklere herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
    Böbrek Taşına Ne İyi Gelir?
    Süt: Kalsiyum ve protein bakımından en zengin gıdalardan biri olan süt, böbrek taşının düşmesine yardımcı olan faydalı bir besin kaynağıdır.
    Elma Sirkesi: Genel olarak sağlıkla ilgili birçok konuda fayda sağlayan elma sirkesi, böbrek taşının erimesi için katkıda bulunur.
    Isırgan Otu: Isırgan otu, idrar yollarında oluşan iltihapların atılmasında etkili olmakla beraber böbrek sağlığına da katkıda bulunur. Uzmanlar, böbrek taşı rahatsızlığından şikâyetçi olanlara ısırgan otu tüketmelerini önermektedir.
    Nar: Sahip olduğu besin değerleriyle bir şifa kaynağı olarak bilinen nar, böbrek taşı düşürme konusunda etkili meyvelerden biridir.
    Böbrek Taşı Kendiliğinden Düşer Mi?
    Boyutu 5 mm’nin altında olan taşların kendiliğinden düşmesi mümkündür. Böyle durumlarda bol su ve hareket, taş düşürmenizi kolaylaştıracaktır. Erkeklere nazaran taş düşürmeye daha yatkın olan kadınlarda, ameliyat kararı alınmadan evvel taşın kendiliğinden düşüp düşmeyeceğine dair değerlendirmeler yapılmaktadır. 1 cm’den küçük böbrek taşlarında ise ilaç tedavisi söz konusu olmaktadır. Eğer geçmişte taş düşürme hikâyeniz bulunuyorsa, böbrek taşının kendiliğinden düşme olasılığı daha fazladır.
    Böbrek Taşı Ağrısına Ne İyi Gelir?
    Böbrek taşı ağrısı söz konusu olduğunda, en etkili doğal yöntemler olarak karşımıza limon ve portakal çıkar. Ayrıca lif içerdiğinden dolayı böbreğe süzme işleminde yardımcı olan elma ve probiyotik bir besin olan yoğurt da böbrek taşı ağrısına iyi gelir.
    Limon Suyu Böbrek Taşını Düşürür Mü?
    Yapılan araştırmalar, içeriğinde idrar asitliğini gideren sitrat maddesi bulunan limon suyunun taş oluşumunu engellediğini göstermiştir.
    Detaylı bilgiyi Üroloji Polikliniğimizde görevli Üroloji Uzmanımız Op.Dr. Burak Saygılı'dan alabilirsiniz.
    ▶☎ Randevu Hattı: 444 5 007
    📱👉 WhatsApp Randevu: 0546 556 07 07
    🏥👉Adres: Yükseliş Mah. Mehmet Akif Cad. No:96 Kepez (Dokuma Cumartesi Pazarı Karşısı)
    #ofmantalyahastaesi

Комментарии •