Sesi Kırık Testi | Kulluk Şuuru

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 сен 2020
  • Bu yazı herkul.org sitesinde, 13/09/2020 tarihinde yayınlanan Kırık Testi'deki "Kulluk Şuuru" başlıklı yazısından alınarak SESLENDİRİLMİŞTİR. Yazının tamamını buradan okuyabilirisiniz : www.herkul.org/...
    Soru: Hz. Bediüzzaman, “Ubûdiyet, mukaddime-i mükâfat-ı lâhika değil, belki netice-i nimet-i sabıkadır.” sözüyle nasıl bir kulluk şuuruna işaret etmiştir?
    Cevap: Allah’a karşı yerine getirilmesi gereken kulluk mükellefiyetinin değişik basamak ve merhalelerini ifade etmek için ibadet, ubûdiyet ve ubûdet kelimelerini kullanıyoruz. Ubûdet, ibadet u taatlerin iç dış şartlarına riayet ederek, iç enginliği ve derinliğiyle yerine getirilmesi demektir. Farklı bir ifadeyle kulluğun, kalb ve ruh yörüngesinde götürülmesidir. Bu yönüyle o, meselenin zirvesini ifade eder.
    Belki bazılarımız böyle bir kulluk şuuruna hiçbir zaman ulaşamayabilir. Çünkü bu, yapılan ibadetleri tepeden tırnağa duymaya bağlıdır. Mesela namazı ele alacak olursak, hemen her mü’min şart ve rükünlerine riayet ederek, tadil-i erkâna muvaffak olarak namaz kılabilir. Fakat âdeta göklerde geziyor gibi bir miraç neşvesi içinde onu eda etmek herkese nasip olmaz. Bu, baştan sona namazın namaz olduğunu duymaya bağlıdır. İşte bu, ubûdettir. Ubûdetin berisinde olan şeylere ubûdiyet, kulluk tavrının bir gereği olarak Allah için yaptığımız belli amellere de ibadet diyoruz.
    İsmine ister ibadet ister ubûdiyet isterse ubûdet diyelim, insan, Allah’a yaptığı kulluğu yeterli görmemeli, bunun neticesinde büyük şeyler elde etmesi gerektiğini düşünmemelidir. Evet, gerçekte insan ubûdiyetiyle çok şey elde edebilir. Fakat onun “Allah’ım ben ibadet adına şunları şunları yapıyorum, buna karşılık Sen de bana şunları şunları ver!” şeklinde bir beklentiye girmesi doğru değildir. Bunun yerine mü’mine yakışan tavır, kulluk adına yaptığı bütün amelleri derin bir şükür ve hamd duygusuna bağlamasıdır. İşte Bediüzzaman Hazretlerinin, “Ubûdiyet, mukaddime-i mükâfat-ı lâhika değil, belki netice-i nimet-i sabıkadır.” sözü bunu ifade eder. Yani ubûdiyeti; yapıldığı takdirde ileride mükâfatı alınacak bir iş olarak görmek yerine, önceden mazhar olduğumuz nimetlerin şükrü olarak görmek doğrudur.
    #hizmetten #fethullahgülen #hocaefendi
    ►Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın 👉 bit.ly/3J8cWkA
    ►Kanalımıza Abone Olmak İçin 👉 bit.ly/3R2e0Zg
    ►Kanalımıza Destek Olmak İçin Patreon adresimiz 👉 bit.ly/3iUVK7F
    ►Bizimle paylaşmak istediğiniz haberler için e-posta adresimiz 👉
    sizdengelenler@hizmetten.com
    ►Mizan Oynatma Listesi İçin 👉 bit.ly/3HtEC24
    ►Mizan Klasik Oynatma Listesi İçin 👉 bit.ly/3wvVcrX
    Sosyal Medya Adreslerimiz:
    ►Twitter adresimiz 👉 bit.ly/3wn5zOu
    ►Instagram adresimiz 👉 bit.ly/3Xz3awn
    ►Facebook adresimiz 👉 bit.ly/3H0RwmM
    ►iTunes Postcast adresimiz 👉 bit.ly/3HAf1ot
    ►Google Podcast adresimiz 👉 bit.ly/3wpq1i4
    ►Soundcloud adresimiz 👉 bit.ly/3kx2MzL
    ►Spotify adresimiz 👉 bit.ly/3wq8DK0

Комментарии •