44 yaşında 90 lar da elektronik tamiri ile uğraşan ve eski amfilerle içli dışlı olup 13 senedir Hollanda yaşayan biriyim. Hollanda'da uzun süre eski amfileri alıp sattım. Hicbir zaman high end muhabbetine girmedin zira fuzuli buldum, yüksek wattlar hep anlamsız geldi. Bu işlerden anlayan kişiler 500watt 1000 watt gibi saçmaluklara hiç girmez zira gerçek bir 30watt sistemin bile bir evde neler yapabileceğini çok iyi bilir. Önemli olan düşük ve yüksek seslerde ayrıntıları en net şekilde ve bozulmadan dinlemek. Akai bir amfim ve jbl hoparlör sistemim vardı en son ve müzik dinlemek gerçekten müthiş keyifliydi. Şimdi tekrardan bir sistem toplayacağım, muhtemelen yine akai tercih edeceğim. Bu iş markadan ziyade sizi hangi tonlarin mutlu ettiği ile alakalı.
Son noktayı, yorumun sonunda ne güzel söylemişsiniz...Kesinlikle o konuda katılıyorum. Bir dönem Akai amfim ve JBL hoparlörüm vardı demişsiniz. İster istemez aklınızın bir kösesinde duruyor onlar. İnşallah en kısa zamanda istediğiniz sistem elimizin altında olsun. İşte tamda olay bu aslında.... Hepimizin mutlu olup, ondan sonuna kadar keyif alacağımız cihazlara sahip olmamızı diliyorum...
Filozof, ses mühendisliği bilgisi yüksek, uluslararası bağlantılara sahip bir kişi Alan Hosman. Size ve kendisine verdiği bilgiler için teşekkür ediyorum.
Sesin doğru üretilip doğru aktarılmasının muazzam bir uzmanlık gerektirdiği anlaşılıyor. Peki sesi dinlediğinde duyacak ve bundan zevk alacak cihazın, yani kulağımızın ve beynimizin üretim kalitesine ne söylenmeli. Eğer duyan bir kulak, haz duyan bir beyin olmasaydı bunların hiçbiri olmazdı, olamazdı. Ses uzmanlığını ve uzmanlarını takdir ederken, duyma ve bundan zevk alma mükemmelliğini bize sunan Yüce Yaratıcı'ya da şükrümüzü sunmakta tereddüt etmemeliyiz.
Yine neler saçmalayacaklar diye seyretmeye başladığım videonuzdan büyük keyif aldım. Çok doyurucu ve geliştirici bilgiler verdiniz. Bu sohbeti anlayacak ve değerlendirebilecek insanların , orta düzeyin üzerinde elektronik bilgisine sahip olmaları gerekiyor. En basit seslendirmede kullandığınız mikrofon ve kablosu (veya kablosuz mikrofon sistemi), amplifikatör, hoparlör ve kablolamasından bir tanesi kötü olduğunda sonuç hüsran olur. Meraklılarına bunları anlattığım zaman, amma da abartıyorsun diyorlar. Abonelik eklendi ve yeni bilgiler alabilmek için merakla bekliyorum.
Çok kıymetli anlatımınız ve özellikle teknik detaylara girilmiş olması ile altın değerinde bilgiler... Çok Teşekkür ediyorum. İyiki varsınız. Gelecek bölümlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.
Oh be Alan Hofman bir otorite olarak Hi End efsanesini bitirdi. Evet yani, high high high end de olsa sonuçta insan kulağının kapasitesi belli. Hele bir de yaşınız kemale erdiyse zaten özellikle yüksek frekansları duyma kapasiteniz azalacaktır. Söylendiği gibi çok para harcandığında daha mutlu olunuyorsa tabi o başka mesele.
Kesinlikle doğru. Gitar dinleyip gitar duyamıyorsanız, bir yaylı ensemble'ı dinleyip enstrümanları ayırt edemiyorsanız dinlediğiniz cihazın pahalılığının hiçbir önemi yok.
Yıllardır sesle ilgili dergi ve magazinlerden şifaen tanıdığım, bilgili birisini konuk etmeniz çok güzel olmuş. Bence bundan sonrada Alan Hosman gibi konusunda akademik bilgi ve yetenek sahibi kişileri konuk etmeniz herkez için faydalı olacaktır. Çok büyük bir zekle dinledim. Çünkü; işi bilen insanların konuşmalarını dinlemeye hasret kaldık. Günümüzde bilgisi olmadığı halde her konuda fikri olan ve yetkilendirilmiş kişiler çoğaldı. Veya, yaptığı işi bilmeyen, soruları anlamayan, anlasa bile cevap veremeyen, cevap verse bile güvenilmeyen bilgiler dolu etrafta, her yerde. Alan beyin amfiler hakkındaki konuşmasını şimdiden merak ettim. Kendisine "ekolayzer" kullanımıyla alakalı sorular yöneltmenizi rica ederim. Yani; gereklimi, ne faydası olur, sesi oda okustiğine ayarlamak içinmi yoksa ton düzeltmek içinmi, ne için gibi sorular. Stüdyo monitörleri konusunda kendi fikirlerini bilmek isterim. Şimdiden teşekkürler.
Amplifikatörler konusunda pre(ön), power(güç), phono stage(kafa yükseltici, spectrum Analyzer ve kullanımı, equalizer ve kullaım alanları, damping factor nedir, thd(Total harmonic distortion), Im(intermodulation,imd(intermodulation distortion), Tim(transient inter modulation distortion, amplifikasyon sınıfları a, ab, b, D, h,tp ve birbirlerine kıyaslanmaları görseller eşliğinde yapılması düşünülüyor. Kapsamlı ve şimdi konuştuğumuz temel bilgilerin üzerine ciddi olarak amplifikasyonu anlayabileceğimiz zemini oluşturacağız umuyorum. İzlediğiniz için teşekkürler. Sorularınızı hazırlayın lütfen.
Sizleri severek takip ediyoruz. Fakat ricamiz şudur ki. 90 yillara ait Amfileride konu olarak baz almaniz. Mesela Technics su-vx 700-800-902 gibi mesela Sony Es serileri gibi. Mesela Pioneer a445-777 gibi Kenwood ka modelleri gibi.. beni cezbeden ve ilgi duyduğum amfi kategorisi bunlar. Sizlerden bu dallardaki amfilerle alakalı söyleşiler rica ediyorum
@6Rhyme hocam kimse kimsenin sevdiği müziği sevmek zorunda değil. Bu bir ikincisi ben de onların tarzlarını beğenen birisi değilim yabancı müzik klasik müzik rock müzik sevmiyorum. Benim amacım bir şeyler öğrenmek..
@6Rhyme abim hassasiyetine çok saygı duyuyorum.. ben de buna benzer bir şey dinleseydim tepkime aynı olurdu. Ama denk gelmedim denk gelirsem elbet bende gereken iki üç kelimeyi söylerim.. Ve ben Arabesk kaset arsivcisiyim binlerce kasetim var 2 buçuk 3 senedir cihazlar aldım denedim sattım.. Daha yeni yeni kaliteli amfi nedir çözüyorum.. Ve bilgi almak adına az çok dinliyorum bu abilerimizi
2x hizda izledim, ancak çok degerli bir içerik oldu, tekrardan dikkatli bir sekilde izlicem :) Bu arada gerçek muzik dinlemek, guzel bir dac den, guzel bir kulaklik/hoparlor den geçiyor ve kayipsiz orijinal muzik dosyasindan geçiyor, akabinde asio aracigiliyla dinlemek gerekiyor bunlarin hepsini yaparsaniz hi-fi yi yasiyorsunuz demektir. Qobuz bile tam orijinal sesleri veremiyor o yuzden cd alip ripleyip asio dan dinlemek en dogru seçimdir.. Qobuz veya Tidal harika, ancak ya kayipli çalisiyor sistem ya da çok daha guçlu dac ve ethernet kablosu ile baglanti yapmak gerekiyor
Tidal ve özellikle Qobuz 24 bit e kadar yayın yspar. Dosyalar flac olduğundan siz kayıplı sanıyorsunuz. Oysa o dosyaları bilgisayarınızdan 24 bit olarak işleyebilirsiniz ve dinlersiniz. Doğal bir müzik dinletisi ancak konser salonunda sanatçı/orkestralaı karşısında olur. Diğerleri mutlaka sadık olabildiğince yakın yeniden üretimleridir. Digital sistemler şüphesiz çok yüksek dosyalsr oluşturabilirler ve doğala çok yakın seslere ulaşırsınız. Ama yine de kayıp vardır. Ve kayıp maalesef hatırı sayılır değerde %12-15 kadardır. Belki gelecek haftalarda kayıt kayıplsrını düşürmek için denenmiş yolları konuşuruz.
@@alanhosman8185 Hocam ben Qobuz kullaniyorum ve bariz fark var cd rip arasinda. kulakligim Focal Clear MG, dac'im Cambrdige Audio 200M. bazilari daha hizli vurus saati olan dac oneriyor, bazilari ethernet kablosu gerekiyor diyor, bazilari qobuz kayipli diyor, bilemicem. Qobuz de sesler daha cansiz ve tizler biraz bulanik iken, cd rip te boyle bir sorun yok. Analog da takiliyorum, kaset çalarim denon drm 700 ve plak çalarim cambrdige audio alva st.. iyi ki hi-fi, audiophile dunyasina giris yaptim, 1 yil oldu henuz. bu arada qobuz de wasapi exclusive dinliodum, belki de bu yuzden verim alamiyordum, asio dan dinliyorum su an, fark var
Alan Bey merhabalar. Size bir sorum olacak. Pasif stüdyo monitör hoparlörünün, hassas, ses izleme amacıyla üretildiği , tek yönlü, düz bir karekteri olduğunu var sayarak, hifi hoparlörler ile kıyaslandıklarında biliyorsunuz her bir hifi hoparlör üreticisinin farklı ses renginde tasarımları mevcut. Müzik dinlemek adına sizin görüşünüz, düz karakteri olan stüdyo monitörü mü? Yoksa hifi hoparlör mü seçersiniz? Hifi standartlarında üretilen hoparlörlerin ses renklerinin çok marka /model seçeneği olduğu için stüdyo referans amfisi ile beslenen bir stüdyo hoparlörü ile müzik dinlemenin artıları, eksileri varmı dır sizin bakış açınızla?
Bence vıdeonun ıcınde cevabı vermiş müzisyen olarak audıophile hiç olmadım ben müzisyen olarak doğru duymayı tercih ederim diye anlatıyor monitör tercih ediyordur dıye tahmın edıyorum
Sorunuz güzel. Stüdyo monitörleri aslında size ulaşan ve HiFi sistemlerinizde dinleyeceğiniz reproduksyonların kayıtlarında kılavuzluk yapan hoparlörlerdir. Zorunlu olarak iyi bir stüdyo monitörü 20Hz-20000Hz duyum hattında +/-1.5 dB gibi bir hassasiyet eğrisinde çalışırlar. Mikrofonlar dan konsola oradan amplifikatörle hoparlöre gelen sesleri doğru vermek zorunda ki mühendis istediği tonlama ve renkleri verimli ve makul şekilde yorumlayabilsin. Evinizde dinleyeceğiniz HiFi hoparlörleri de bu kayıtları size yeniden ürettikleri için o stüdyoda yapılanlnlarıı ancak monitörler kadar hassas cevap eğrilerine sahipseler verirler. (+/-1-3fB). Dinleyicilerin müzikle olan yakınlıkları, hoparlörlerden beklediklerini belirler. Üreticiler de bunu bildikleri için psikolojik duyum denen bantlarda çalışan hoparlörleri üretmeyi ticari kaygı olarak tercih ederler. Mesela B&W nün Wilkins ine İngiliz What HiFi sorduğunda" şüphesiz pazar için yaptığımız hoparlörler bir çok sesi vermez MP3 mantığıyla çalışırlar..ama 801 yada 802 gibi ürünlerimiz çok hasas cevap eğrilerinde çalışırlar yani insan psikolojisine değil sadakate hizmet ederler" diyorr. Ben bir müzisyen olduğum için enstümanlar aynı duymak isterim. Umarım cevap verebilmiş indir.
Herkese merhabalar, selamlar. Yine Bir sorum olacak 🙏🏼 X marka bir bookself hoparlörün, aynı model de 2 türü olduğunu düşünelim. Fark olarak sadece, biri dış bükey körük, diğeri iç bükey körük. Sizce bu körüklerin farkı sebebiyle ikisini aynı amfiye A ve B ye bağlasak ses rengi, tonu, fark olur mu acaba? Amfi, kaynak, ses oranı, ortam, kablolar herşey aynı şartlarda. Her ikisinin de ses rengi açısından sizlerin yorumu olur mu? Yani şunu diyebilir miyiz? Biri diğerinden daha sert karakter, diğeri daha yumuşak gibi...
Körük tipindeki farklılıklar, hoparlörün ses özelliklerini farklılaştırabilir. Ancak bu farklar genellikle çok belirgin değildir ve kişisel algıya bağlıdır. Dış bükey körüğe sahip hoparlör daha sıcak ve yumuşak bir ton sunarken, iç bükey körüğe sahip hoparlör daha analitik ve keskin bir ton üretebilir. Lütfen nihai kararı her iki tipi karşılaştırmalı dinleyerek siz verin zira genellikle dinleme zevkiniz son sözü söyleyecektir.
İç bükey yada dış bükey körükler, şüphesiz renkleri az da olsa farklı ses üretirler ama teknik farkları bas sönümleme nooktasındadır. İç bükey körüklü driverlar kutu içerisinde daha kolay durdurulurlar(damped). Yani kutuda boşta kalıp sallanmazlar ve bum efekti vermezler. Osman bey de buna dikkat çekmiş. Bu sebeple de daha kuru ve tok alt orta basları verirler. Örnek davulun grosskes dediğimiz tokmak pedallı ayak davulu.
Kaliteli hoperlörde bas için yazan 40 hz, Kalitesiz hoperlörde yazan 30 hz den çok daha kaliteli ses verebiliyor. Bazı üreticilerde yalan etiket bilgisi veriyor sanki.
Öyle demeyelim çünkü üretici bir bilgiyi ekte sunduğu şartlar için vermektedir. Mesela 40 Hz -3 dB gibi. Bu değer hoparlörün karakteristik eğrisinin grafiksel karşılığıdır. Yani hoparlör genel karakteristik olarak 90 dB ise 40 Hz 87dB üretilmektedir demek. Aynı bilgi 30 Hz için de kullanılır.
Bana göre detail çok önemli degil...Kulaga hos geliyorsa gelen ses baska sisteme gerek yok.Ama keskin ve sert geliyorsa baska sisteme geçmek lazimdir bence...
Doğru müzik dinlemek Müzik bilmekten geçer 🙋♂Adam müzik sistemine binlece dolar verip arabesk dinliyorsa hiç kıymeti yoktur Onun Tek amacı hava atmaktır ..SORU Hoparlör nedir ? bana göre hoparlör bakır bobin, mıknatıs ve bez tada kağıt kullanılarak oluşturulmuş genellikle yuvarlak formda ses çıkarmaya yarayan cihazdır. Sohbette kasttediğinize kolon yada kabin demeniz gerekmiyormuydu ? Yemek tarif ediyorsunuz ama ismi belli değil ..İyi yayınlar..🌼
Haut-Parleur yada hoparlör aslında sistemin adı. Speaker gibi. Siz ise onu oluşturan elemanlardan yani sürücülerden driver veya unite lerden bshsediyorsunuz. Sistemin bir başka ismi Enciente Acoustique akustik kolon ama bu halk dilinde kullanılır.
@@alanhosman8185 Detaylı ve çok güzel bir video olmuş Alan bey, keşke daha uzun olsaydı video 😊 Ayrıca belirli bir bütçeye göre ( dinlenilen müzik tarzı etkileyecektir) sistem tercihlerinizide belirtseniz harika olur. Sizin gibi insanlara bizi ulaştırabildiği içinde İzmir audiophile e tşk ederiz 🙏
İşte gerçek bir müzisyen dürüst esnaflık yapmış doğruları konuşan bir abimiz
Emeğinize sağlık
Çok güzel bir program olmuş
44 yaşında 90 lar da elektronik tamiri ile uğraşan ve eski amfilerle içli dışlı olup 13 senedir Hollanda yaşayan biriyim. Hollanda'da uzun süre eski amfileri alıp sattım. Hicbir zaman high end muhabbetine girmedin zira fuzuli buldum, yüksek wattlar hep anlamsız geldi. Bu işlerden anlayan kişiler 500watt 1000 watt gibi saçmaluklara hiç girmez zira gerçek bir 30watt sistemin bile bir evde neler yapabileceğini çok iyi bilir. Önemli olan düşük ve yüksek seslerde ayrıntıları en net şekilde ve bozulmadan dinlemek. Akai bir amfim ve jbl hoparlör sistemim vardı en son ve müzik dinlemek gerçekten müthiş keyifliydi. Şimdi tekrardan bir sistem toplayacağım, muhtemelen yine akai tercih edeceğim. Bu iş markadan ziyade sizi hangi tonlarin mutlu ettiği ile alakalı.
Son noktayı, yorumun sonunda ne güzel söylemişsiniz...Kesinlikle o konuda katılıyorum.
Bir dönem Akai amfim ve JBL hoparlörüm vardı demişsiniz. İster istemez aklınızın bir kösesinde duruyor onlar. İnşallah en kısa zamanda istediğiniz sistem elimizin altında olsun.
İşte tamda olay bu aslında.... Hepimizin mutlu olup, ondan sonuna kadar keyif alacağımız cihazlara sahip olmamızı diliyorum...
Filozof, ses mühendisliği bilgisi yüksek, uluslararası bağlantılara sahip bir kişi Alan Hosman. Size ve kendisine verdiği bilgiler için teşekkür ediyorum.
🙏🏻
Sesin doğru üretilip doğru aktarılmasının muazzam bir uzmanlık gerektirdiği anlaşılıyor.
Peki sesi dinlediğinde duyacak ve bundan zevk alacak cihazın, yani kulağımızın ve beynimizin üretim kalitesine ne söylenmeli.
Eğer duyan bir kulak, haz duyan bir beyin olmasaydı bunların hiçbiri olmazdı, olamazdı.
Ses uzmanlığını ve uzmanlarını takdir ederken, duyma ve bundan zevk alma mükemmelliğini bize sunan Yüce Yaratıcı'ya da şükrümüzü sunmakta tereddüt etmemeliyiz.
🙏🏻
Alan abi nefis bir konuk olmuş. Çok teşekkürler.
Size ve Alan beye teşekkür ederim.
Her saniyesi altın gibi değerli bir sohbet olmuş emeğinize sağlık teşekkkürler
Vermiş olduğunuz ansiklopedik bilgiler için çok teşekkürler,,,kanalınızı ilgiyle takip ediyorum...
Gerçekten ufkumuz genişliyor tecrübelerinizdan faydalanmak çok keyifli.teşekkürler
Yine neler saçmalayacaklar diye seyretmeye başladığım videonuzdan büyük keyif aldım. Çok doyurucu ve geliştirici bilgiler verdiniz. Bu sohbeti anlayacak ve değerlendirebilecek insanların , orta düzeyin üzerinde elektronik bilgisine sahip olmaları gerekiyor. En basit seslendirmede kullandığınız mikrofon ve kablosu (veya kablosuz mikrofon sistemi), amplifikatör, hoparlör ve kablolamasından bir tanesi kötü olduğunda sonuç hüsran olur. Meraklılarına bunları anlattığım zaman, amma da abartıyorsun diyorlar. Abonelik eklendi ve yeni bilgiler alabilmek için merakla bekliyorum.
Programı zevkle izliyorum size teşekkür ediyorum
Teşekkürler, iyi yayınlar.
Harika bir video olmuş içerik itibariyle . Tekrar tekrar izlemek lazım , daha da derine inerek Alan Bey ile umarım pek çok kayıtlar yaparsınız
3 bölüm çekildi ve yeni bölümler de çekilecek. Önümüzdeki haftalarda bu bölümleri de yayına alacağız.
güzel programdı çok teşekkürler
Harikaydı.. Sonraki bölümleri heyecanla bekliyorum. Teşekkürler.
Çok kıymetli anlatımınız ve özellikle teknik detaylara girilmiş olması ile altın değerinde bilgiler...
Çok Teşekkür ediyorum. İyiki varsınız. Gelecek bölümlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.
Emeğinize sağlık 🙏🏻
Vay be çok şey bilmediğimi anladım
Oh be Alan Hofman bir otorite olarak Hi End efsanesini bitirdi. Evet yani, high high high end de olsa sonuçta insan kulağının kapasitesi belli. Hele bir de yaşınız kemale erdiyse zaten özellikle yüksek frekansları duyma kapasiteniz azalacaktır. Söylendiği gibi çok para harcandığında daha mutlu olunuyorsa tabi o başka mesele.
Efsane bilgiler...
Kesinlikle doğru. Gitar dinleyip gitar duyamıyorsanız, bir yaylı ensemble'ı dinleyip enstrümanları ayırt edemiyorsanız dinlediğiniz cihazın pahalılığının hiçbir önemi yok.
🙏🏻
Yıllardır sesle ilgili dergi ve magazinlerden şifaen tanıdığım, bilgili birisini konuk etmeniz çok güzel olmuş. Bence bundan sonrada Alan Hosman gibi konusunda akademik bilgi ve yetenek sahibi kişileri konuk etmeniz herkez için faydalı olacaktır. Çok büyük bir zekle dinledim. Çünkü; işi bilen insanların konuşmalarını dinlemeye hasret kaldık. Günümüzde bilgisi olmadığı halde her konuda fikri olan ve yetkilendirilmiş kişiler çoğaldı. Veya, yaptığı işi bilmeyen, soruları anlamayan, anlasa bile cevap veremeyen, cevap verse bile güvenilmeyen bilgiler dolu etrafta, her yerde.
Alan beyin amfiler hakkındaki konuşmasını şimdiden merak ettim. Kendisine "ekolayzer" kullanımıyla alakalı sorular yöneltmenizi rica ederim. Yani; gereklimi, ne faydası olur, sesi oda okustiğine ayarlamak içinmi yoksa ton düzeltmek içinmi, ne için gibi sorular. Stüdyo monitörleri konusunda kendi fikirlerini bilmek isterim. Şimdiden teşekkürler.
Amplifikatörler konusunda pre(ön), power(güç), phono stage(kafa yükseltici, spectrum Analyzer ve kullanımı, equalizer ve kullaım alanları, damping factor nedir, thd(Total harmonic distortion), Im(intermodulation,imd(intermodulation distortion), Tim(transient inter modulation distortion, amplifikasyon sınıfları a, ab, b, D, h,tp ve birbirlerine kıyaslanmaları görseller eşliğinde yapılması düşünülüyor. Kapsamlı ve şimdi konuştuğumuz temel bilgilerin üzerine ciddi olarak amplifikasyonu anlayabileceğimiz zemini oluşturacağız umuyorum. İzlediğiniz için teşekkürler. Sorularınızı hazırlayın lütfen.
Legolas gibi adam valla 🎉
🙏🏻
Çok özel bir karakter Legolas..
Nazik benzetneniz için teşekkür ederim.
@@alanhosman8185 Rica ederim abi çok havalısın))
Sizleri severek takip ediyoruz. Fakat ricamiz şudur ki. 90 yillara ait Amfileride konu olarak baz almaniz. Mesela Technics su-vx 700-800-902 gibi mesela Sony Es serileri gibi. Mesela Pioneer a445-777 gibi Kenwood ka modelleri gibi.. beni cezbeden ve ilgi duyduğum amfi kategorisi bunlar. Sizlerden bu dallardaki amfilerle alakalı söyleşiler rica ediyorum
Nasıl severek takip ediyorsun. Geçen anfi test etmeye arabesk müzik getirmiş diye dalga geçiyordu .
@6Rhyme hocam kimse kimsenin sevdiği müziği sevmek zorunda değil. Bu bir ikincisi ben de onların tarzlarını beğenen birisi değilim yabancı müzik klasik müzik rock müzik sevmiyorum. Benim amacım bir şeyler öğrenmek..
@@cilekeshademreis3478 kolay gelsin. Sevmemek başka özellikle dillendirmek başka. Kanal bana da zırt pırt çıkıyor artık çıkamaz. O laftan sonra
@6Rhyme abim hassasiyetine çok saygı duyuyorum.. ben de buna benzer bir şey dinleseydim tepkime aynı olurdu. Ama denk gelmedim denk gelirsem elbet bende gereken iki üç kelimeyi söylerim.. Ve ben Arabesk kaset arsivcisiyim binlerce kasetim var 2 buçuk 3 senedir cihazlar aldım denedim sattım.. Daha yeni yeni kaliteli amfi nedir çözüyorum.. Ve bilgi almak adına az çok dinliyorum bu abilerimizi
2x hizda izledim, ancak çok degerli bir içerik oldu, tekrardan dikkatli bir sekilde izlicem :)
Bu arada gerçek muzik dinlemek, guzel bir dac den, guzel bir kulaklik/hoparlor den geçiyor
ve kayipsiz orijinal muzik dosyasindan geçiyor, akabinde asio aracigiliyla dinlemek gerekiyor
bunlarin hepsini yaparsaniz hi-fi yi yasiyorsunuz demektir. Qobuz bile tam orijinal sesleri veremiyor
o yuzden cd alip ripleyip asio dan dinlemek en dogru seçimdir..
Qobuz veya Tidal harika, ancak ya kayipli çalisiyor sistem ya da çok daha guçlu dac ve ethernet kablosu ile baglanti yapmak gerekiyor
Tidal ve özellikle Qobuz 24 bit e kadar yayın yspar. Dosyalar flac olduğundan siz kayıplı sanıyorsunuz. Oysa o dosyaları bilgisayarınızdan 24 bit olarak işleyebilirsiniz ve dinlersiniz.
Doğal bir müzik dinletisi ancak konser salonunda sanatçı/orkestralaı karşısında olur. Diğerleri mutlaka sadık olabildiğince yakın yeniden üretimleridir. Digital sistemler şüphesiz çok yüksek dosyalsr oluşturabilirler ve doğala çok yakın seslere ulaşırsınız. Ama yine de kayıp vardır. Ve kayıp maalesef hatırı sayılır değerde %12-15 kadardır. Belki gelecek haftalarda kayıt kayıplsrını düşürmek için denenmiş yolları konuşuruz.
@@alanhosman8185 Hocam ben Qobuz kullaniyorum ve bariz fark var cd rip arasinda. kulakligim Focal Clear MG, dac'im Cambrdige Audio 200M.
bazilari daha hizli vurus saati olan dac oneriyor, bazilari ethernet kablosu gerekiyor diyor, bazilari qobuz kayipli diyor, bilemicem.
Qobuz de sesler daha cansiz ve tizler biraz bulanik iken, cd rip te boyle bir sorun yok.
Analog da takiliyorum, kaset çalarim denon drm 700 ve plak çalarim cambrdige audio alva st.. iyi ki hi-fi, audiophile dunyasina giris yaptim, 1 yil oldu henuz.
bu arada qobuz de wasapi exclusive dinliodum, belki de bu yuzden verim alamiyordum, asio dan dinliyorum su an, fark var
Alan Bey merhabalar.
Size bir sorum olacak.
Pasif stüdyo monitör hoparlörünün, hassas, ses izleme amacıyla üretildiği , tek yönlü, düz bir karekteri olduğunu var sayarak, hifi hoparlörler ile kıyaslandıklarında biliyorsunuz her bir hifi hoparlör üreticisinin farklı ses renginde tasarımları mevcut.
Müzik dinlemek adına sizin görüşünüz, düz karakteri olan stüdyo monitörü mü? Yoksa hifi hoparlör mü seçersiniz?
Hifi standartlarında üretilen hoparlörlerin ses renklerinin çok marka /model seçeneği olduğu için stüdyo referans amfisi ile beslenen bir stüdyo hoparlörü ile müzik dinlemenin artıları, eksileri varmı dır sizin bakış açınızla?
Bence vıdeonun ıcınde cevabı vermiş müzisyen olarak audıophile hiç olmadım ben müzisyen olarak doğru duymayı tercih ederim diye anlatıyor monitör tercih ediyordur dıye tahmın edıyorum
Sorunuz güzel. Stüdyo monitörleri aslında size ulaşan ve HiFi sistemlerinizde dinleyeceğiniz reproduksyonların kayıtlarında kılavuzluk yapan hoparlörlerdir. Zorunlu olarak iyi bir stüdyo monitörü 20Hz-20000Hz duyum hattında +/-1.5 dB gibi bir hassasiyet eğrisinde çalışırlar. Mikrofonlar dan konsola oradan amplifikatörle hoparlöre gelen sesleri doğru vermek zorunda ki mühendis istediği tonlama ve renkleri verimli ve makul şekilde yorumlayabilsin. Evinizde dinleyeceğiniz HiFi hoparlörleri de bu kayıtları size yeniden ürettikleri için o stüdyoda yapılanlnlarıı ancak monitörler kadar hassas cevap eğrilerine sahipseler verirler. (+/-1-3fB). Dinleyicilerin müzikle olan yakınlıkları, hoparlörlerden beklediklerini belirler. Üreticiler de bunu bildikleri için psikolojik duyum denen bantlarda çalışan hoparlörleri üretmeyi ticari kaygı olarak tercih ederler. Mesela B&W nün Wilkins ine İngiliz What HiFi sorduğunda" şüphesiz pazar için yaptığımız hoparlörler bir çok sesi vermez MP3 mantığıyla çalışırlar..ama 801 yada 802 gibi ürünlerimiz çok hasas cevap eğrilerinde çalışırlar yani insan psikolojisine değil sadakate hizmet ederler" diyorr. Ben bir müzisyen olduğum için enstümanlar aynı duymak isterim. Umarım cevap verebilmiş indir.
Evet Alan Bey. Oldukça açıklayıcı yazmışsınız. İlginiz için teşekkür ederim. 🙏🏼 Sağolun.
Herkese merhabalar, selamlar.
Yine Bir sorum olacak 🙏🏼
X marka bir bookself hoparlörün, aynı model de 2 türü olduğunu düşünelim. Fark olarak sadece, biri dış bükey körük, diğeri iç bükey körük.
Sizce bu körüklerin farkı sebebiyle ikisini aynı amfiye A ve B ye bağlasak ses rengi, tonu, fark olur mu acaba?
Amfi, kaynak, ses oranı, ortam, kablolar herşey aynı şartlarda. Her ikisinin de ses rengi açısından sizlerin yorumu olur mu?
Yani şunu diyebilir miyiz? Biri diğerinden daha sert karakter, diğeri daha yumuşak gibi...
Körük tipindeki farklılıklar, hoparlörün ses özelliklerini farklılaştırabilir. Ancak bu farklar genellikle çok belirgin değildir ve kişisel algıya bağlıdır.
Dış bükey körüğe sahip hoparlör daha sıcak ve yumuşak bir ton sunarken, iç bükey körüğe sahip hoparlör daha analitik ve keskin bir ton üretebilir. Lütfen nihai kararı her iki tipi karşılaştırmalı dinleyerek siz verin zira genellikle dinleme zevkiniz son sözü söyleyecektir.
Yanıtınız için çok teşekkür ederim. 🙏🏼 Yardımcı oldunuz, Sağolun.
İç bükey yada dış bükey körükler, şüphesiz renkleri az da olsa farklı ses üretirler ama teknik farkları bas sönümleme nooktasındadır. İç bükey körüklü driverlar kutu içerisinde daha kolay durdurulurlar(damped). Yani kutuda boşta kalıp sallanmazlar ve bum efekti vermezler. Osman bey de buna dikkat çekmiş. Bu sebeple de daha kuru ve tok alt orta basları verirler. Örnek davulun grosskes dediğimiz tokmak pedallı ayak davulu.
Detaylı anlatımınız için Teşekkür ederim Alan Bey.🙏🏼
İç bükey, dış bükey tasarımlar konusunda oldukça faydalı bilgiler oldu... Sağolun...
Kaliteli hoperlörde bas için yazan 40 hz, Kalitesiz hoperlörde yazan 30 hz den çok daha kaliteli ses verebiliyor. Bazı üreticilerde yalan etiket bilgisi veriyor sanki.
Öyle demeyelim çünkü üretici bir bilgiyi ekte sunduğu şartlar için vermektedir. Mesela 40 Hz -3 dB gibi. Bu değer hoparlörün karakteristik eğrisinin grafiksel karşılığıdır. Yani hoparlör genel karakteristik olarak 90 dB ise 40 Hz 87dB üretilmektedir demek. Aynı bilgi 30 Hz için de kullanılır.
Abi kamerayı çok yakına koymuşsun.Biraz uzaklaştır,ekrana sığmıyorsunuz
Abi görüntüde ki fps kaybı nedeni nedir?
Bana göre detail çok önemli degil...Kulaga hos geliyorsa gelen ses baska sisteme gerek yok.Ama keskin ve sert geliyorsa baska sisteme geçmek lazimdir bence...
Kafa yapısına bak
Bir kompleksiniz var her halde?@@dannheimer198
Doğru müzik dinlemek Müzik bilmekten geçer 🙋♂Adam müzik sistemine binlece dolar verip arabesk dinliyorsa hiç kıymeti yoktur Onun Tek amacı hava atmaktır ..SORU Hoparlör nedir ? bana göre hoparlör bakır bobin, mıknatıs ve bez tada kağıt kullanılarak oluşturulmuş genellikle yuvarlak formda ses çıkarmaya yarayan cihazdır. Sohbette kasttediğinize kolon yada kabin demeniz gerekmiyormuydu ? Yemek tarif ediyorsunuz ama ismi belli değil ..İyi yayınlar..🌼
Hiç bir müzik türünü küçümsemeyin buna arabesk dahil. Her muzigin iyi ve kotu bir dunya ornegi var. Bu muzik icinde oldukca fazla enstrüman var.
Neden Arabesk müziği dikkate almayalım? Dinleyici 😢hangi müzik türünden hoşlanırsa hoşlansın müzik dinleyicisidir.
Haut-Parleur yada hoparlör aslında sistemin adı. Speaker gibi. Siz ise onu oluşturan elemanlardan yani sürücülerden driver veya unite lerden bshsediyorsunuz. Sistemin bir başka ismi Enciente Acoustique akustik kolon ama bu halk dilinde kullanılır.
@@alanhosman8185 Detaylı ve çok güzel bir video olmuş Alan bey, keşke daha uzun olsaydı video 😊 Ayrıca belirli bir bütçeye göre ( dinlenilen müzik tarzı etkileyecektir) sistem tercihlerinizide belirtseniz harika olur. Sizin gibi insanlara bizi ulaştırabildiği içinde İzmir audiophile e tşk ederiz 🙏
@@fuzulikartanesi5626 küçümsemek değil Arabesk "müzik değil " Siz her gördüğünüz boyanmış şeylere resim diyebilirmisiniz ?
eskıden guzel ve cırkın dıye bır dızı vardı oradakı wılsınt dı heralde ısmı yanlıs hatırlamıyorsam alan bey onu hatırlatdı .
🙏🏻