Ο δάσκαλος των Μαθηματικών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ΜΕΝΑΙΧΜΟΣ. Με τον αείμνηστο Ευάγγελο Σπανδάγο.
HTML-код
- Опубликовано: 15 янв 2025
- Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν και σας υπενθυμίζουν την ομιλία:
"Ο δάσκαλος των Μαθηματικών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ΜΕΝΑΙΧΜΟΣ".
Ο επινοητής και θεμελιωτής της Αναλυτικής Γεωμετρίας.
Αναλύει και τεκμηριώνει ο αείμνηστος κος Ευάγγελος Σπανδάγος, μαθηματικός, εκπαιδευτικός.
Ίσως η τελευταία του ομιλία, ζωντανά σε κοινό.
Η ομιλία διοργανώθηκε από την ΕΜΑΕΜ (Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας).
Έλαβε χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ήταν παρούσες ως χορηγός επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
Σ' όλους είναι γνωστό ότι ο δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ο Αριστοτέλης, ο οποίος, όμως, δεν ήταν μαθηματικός.
Το ερώτημα λοιπόν "Μαθηματικά δεν είχε διδαχθεί ο Αλέξανδρος;" συνετέλεσε, ώστε να γίνει σχετική έρευνα σε έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.
Αναφέρονται οι Εύδημος, Πρόκλος, Ευτόκιος, Στοβαίος, Πλούταρχος κ.ά.. Η έρευνα οδήγησε στην πληροφορία ότι δάσκαλος του Μ. Αλεξάνδρου στα Μαθηματικά ήταν ο μεγάλος μαθηματικός Μέναιχμος, συμμαθητής του Αριστοτέλους στην Ακαδημία του Πλάτωνος και αργότερα καθηγητής σ' αυτή. Ο Μέναιχμος είναι επινοητής και θεμελιωτής της Αναλυτικής Γεωμετρίας. Στην ομιλία αυτή παρουσιάζονται διάφορα περιστατικά και θέματα από τη διδασκαλία του Μεναίχμου στον Μ. Αλέξανδρο και σε δέκα (10) συμμαθητές του.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ
Ο αείμνηστος Ευάγγελος Σπανδάγος ήταν απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπηρέτησε επί 30 χρόνια στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Τα τελευταία 12 χρόνια υπηρετούσε στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ήταν ιδρυτής του φυσικομαθηματικού βιβλιοπωλείου - εκδόσεων "Αίθρα". Ήταν συγγραφέας εκατόν εξήντα πέντε (165) βιβλίων μαθηματικών, λογοτεχνικών και ιστορικών.
Είχε δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά που αναφέρονται στις θετικές επιστήμες (μαθηματικά, αστρονομία, φυσική, χημεία, ιατρική) στην Αρχαία Ελλάδα.
Από το Μάιο του 2000 έως και το 2020 είχε κάνει προσιτή στο νεοελληνικό κοινό την αρχαία ελληνική μαθηματική και αστρονομική γραμματεία, δεδομένου ότι έχει παρουσιάσει για πρώτη φορά στη νεώτερη Ελλάδα 30 (τριάντα) άγνωστα στο ευρύ κοινό έργα Αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών και αστρονόμων και συνεχίζει...
Οι αποκαταστάσεις των αρχαίων κειμένων, οι αποδόσεις στη νεοελληνική και ο δύσκολος σχολιασμός είναι δικό του έργο.
Παράλληλα είχε κάνει έρευνα σε βιβλιοθήκες αραβικών χωρών για εντοπισμό χαμένων έργων Αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών και αστρονόμων, που όμως έχουν σωθεί σε αραβικούς κώδικες.
Του έχουν απονεμηθεί για το έργο του 26 βραβεία, 2 διεθνή, 2 από την Ακαδημία Αθηνών, 7 από Επιστημονικά Σωματεία και 15 από διάφορους Δήμους της χώρας, Σχολεία και Λογοτεχνικά Σωματεία.
Από το 1999 παρουσίαζε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα τις θετικές επιστήμες της Αρχαίας Ελλάδος.
Κατά τα έτη 1997 και 1998 εφάρμοσε στο Π.Σ.Π.Α. το διδακτικό πείραμα "Προσέγγιση της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας διαμέσου Αρχαίων Ελληνικών μαθηματικών κειμένων".
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (ΕΜΑΕΜ) που της έδωσαν την μοναδική ευκαιρία να καταγράψουν τον κ Σπανδάγο ίσως στην τελευταία του ομιλία, ζωντανά σε κοινό.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.
Ευχαριστούμε για την εξαιρετική παρουσίαση!
Ευχαριστούμε για την παρουσίαση...
πληροφορίες που δεν κυκλοφορούν ευρέως..Εύγε ❤
Εξαιρετική αυτή η εκπομπή. Είχα ακούσει ότι ο Λεωνίδας ο Μολοσσός εκπαίδευσε στον Αλέξανδρο τα του Πολέμου επίσης, όπως πολεμικές τέχνες και Στρατηγική, τον είχε θέσει ο Ολυμπιάδα σε αυτή τη Θέση.
Ας αναπαύεται ο αείμνηστος Σπανδάγος σε τόπους Θείους κοντά στους Αθάνατους Ανθρώπους.
Σας ευχαρισθούμε.
Εύγε γιά το video σας ! . Ό αείμνηστος Σπανδάγος είχε τής εκδόσεις ' ΑΙΘΡΑ ' . Πρό μερικών ετών τόν είχε αναλάβει η κόρη του . Έχει πολλά βιβλία δικής του συγγραφής , πού κάποιο θά σάς αρέσει . Σίγουρα θά σάς καταπλήξουν ( τετραγωνισμός τού κύκλου ) ! .
Σημαντικη η επισημανσις του Κου Σπανδαγου , στο 24΄λεπτο !
Ευχαριστώ