Hunia, Balta Fântâna Banului (Balta Mare), Dunărea, Mănăstirea Maglavitului

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 окт 2024
  • HUNIA - Hunii si Maguri
    De Virgil Şi Virginia Petrescu la vineri, 26 septembrie 2014 la 11:51
    Cuvântul “hunia” - drum tăiat in râpe (prin care se comunica din deal sau sesul campiei, cu albia sau vărsătura Dunării) sau tăieturile/debleurile in malurile cele mai inalte ale Dunării.
    Hunia BUJORULUI - numită astfel deoarece comunica în deal cu o câmpie, presărată cu flori frumoase, roșii, numite “bujori”. Intre anii 1778-1780 satul s-a mutat pe niste dealuri ferite de inundație, in dreptul satului bulgăresc Stanotârn, de peste Dunare. Apoi, înfrunte cu “al lui DOBRE” (Enea Dobre), mergând mai departe, tot sub dealuri, din nou în punctual inițial “Lovcea”, formând satul HUNIA. Locuitorii hunieni, n-au stat mult timp sub deal, căci din cauza unei boli, numit ciumă, au ieșit și ei cu bordeiele în deal, pe hunia numită Hunia Bujorului, formând satul unde se află și astăzi, și de aceea, această parte a satului, se numește mahalaua Bujorului.
    Hunia SOARE - hunie care comunica cu “fântanile mari” pe partea dinspre apus. Locuitorul Dinu Schiopu, din Hunia, a spus că hunia “Soare” si-a luat denumirea de la primul locuitor al satului, numit Soare, care singur a iesit in deal, din satul aflat sub deal, la acea vreme si a facut bordei de locuinta aici, în partea de miazănoapte a huniei “Soare”, loc unde astăzi se gaseste satul.
    Cuvântul “măgură” - movilă de pamant
    Măgura STANCAI - în mijlocul comunei, în deal, înspre apus.Exista o poveste ramasă de la oamenii bătrâni care au trăit inainte de primeleasezări din sat, că “măgura” ar purta numele soției domnitorului Munteniei, Mihai Viteazu. Cunoscută in timpurile străvechi de măgura“vijnicii” (vesniciei ?).
    La 16 Mai 1877, Domnitorul Carol I, însotit de generalul Alexandru Cernat, fost ministru de război, amândoi într-o trăsură, trecând de la Calafat spre Cetate, s-a oprit si in comuna Hunia. Insoțiti de 2 generali, unul francez si altul rus, amândoi în alta trăsură, au mers cu toții la “măgura” Stancăi si au observant pozițiile locurilor pe aceste “coaste” ale Dunării.
    Măgura CALINII - în vale, la marginea Dunării si pe vărsătura apelor, spre apus, în dreptul Comunei Hunia si al “măgurei” Stancăi. Se află langă “ostrovul Mirică”, in apropierea cotului zis “Apan”, de la numele turcului care a comandat o grupă de oameni si care oameni s-au asezat în locul unde azi se află localitatea Moreni.
    Pe vârful acestei măguri au străjuit santinelele care supravegheau trecerile peste Dunăre ale unei armate fie că ar fi venit de la Vidin la Calafat fie căs-ar fi inapoiat la Vidin de la Cetate, în timpul nopții.
    Măgura POPII si măgura VERDE - în deal, pe “legiuirile” pământuluiarabil
    Măgura lui NICOLAE - este pe hotarul mosiei satului Fântâna Banului si al mosiei Epitropiei Madona Dudu din Craiova. Se povesteste ca a fost făcuta ca punct de observatie pe timpul razboaielor dintre rusi si turci, când se băteau pentru cucerirea Principatelor Romane. In războiul dintre 1853-1854 armata rusă s-a servit de ea trăgând cu tunurile la Fântâna Banului si Cetate.
    PATUL TURCULUI - deasupra fântânilor izvoarelor Huniei Bujorului, este un loc mic unde astăzi (anul 1940 n.n.) se afla răsăriți niste ulmi.

Комментарии • 9

  • @adrian1pop
    @adrian1pop 3 года назад +3

    M as bucura sa gasesc un partener de afaceri din aceasta zona !

  • @claudiutipau270
    @claudiutipau270 10 месяцев назад

    Vâltoare... Ce frumusețe a fost... Apoi grindul mare, mic🥹
    Mergeam la țară si aveam marea acolo ❤️

  • @alexandrubirau4793
    @alexandrubirau4793 4 года назад +2

    Anul asta s a tăiat mai mult de jumătate din pădurea de plop... De lângă Fântâna Banului.....
    Te doare sufletul:)

  • @cocyo16
    @cocyo16 4 года назад +2

    Foarte frumos!
    Cele mai frumoase amintiri de acolo le am.

  • @liviagheorghita7292
    @liviagheorghita7292 5 лет назад +2

    Ce frumos !!!

  • @mariuscalin5931
    @mariuscalin5931 2 года назад +2

    Să trăiți. Cum se ajunge la baltă.. Cât costă balta pe zi . Iar peștele prins îl arunci în baltă sau îl oprești ?

    • @claudiutipau270
      @claudiutipau270 10 месяцев назад

      Balta asta era cat se vede verde pana in drum. Pe vremuri se pescuia, acum a mai ramas un ochi de balta, nu cred ca mai exista pește

  • @muzica3013
    @muzica3013 3 года назад +2

    Eu care încă stau în Hunia.....noi îi spune acelui loc " la băncuțe" sau "în coastă"