#elektrikliaraç

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 окт 2024

Комментарии • 34

  • @ColakogluMustafa
    @ColakogluMustafa 9 месяцев назад +1

    Togg kullanıcısı olarak belirtiyorum menzilde ki dramatik düşüş 5 dereceden daha düşükte başlıyor ve %20-30 etkiliyor kullanıcı değişken diyebilirim

    • @SelimKrespin
      @SelimKrespin  9 месяцев назад

      5 derece ile -5 -15 arasında da maalesef ciddi menzil kaybı olacaktır. Bu arada aynı şey teslalar için de geçerli. Bahsettiğimiz olay da tam da bu. Tesla ısı pompası olduğu için Togg a göre çok çok daha etkilenecek. 🤦🏼‍♂️

  • @barsasa671
    @barsasa671 9 месяцев назад

    Çok güzel video. Isı pompasız bir elektrikli araç düşünülemez bence. Emeklerinize sağlık.

  • @BerkeHanefi
    @BerkeHanefi 9 месяцев назад +2

    Semih Bey'i hazır bulmuşken soru cevap mı yapsak
    😅

    • @SelimKrespin
      @SelimKrespin  9 месяцев назад

      Bir sonraki videomuz FSD. Sonrasında neden olmasın 🙏

  • @mehmetvural8095
    @mehmetvural8095 9 месяцев назад

    semih bey iyi günler. batarya 40 kwh lifepo4. sıcaklık 24 saat boyunca -1 derece. ısı pompasının ısı degeri ne olmalı.? 24 saat boyunca çalışan ısı pompası ne kadar enerji harcar.? enerjiyi nereden alır.? teşekkürler.

  • @ihsantokdemir6892
    @ihsantokdemir6892 8 месяцев назад

    Aracın menzil kapasitesinin soğuk havalarda etkilenmemesi için şart olan bir parça ısı pompası. Benim Mg ısı pompası kağolsun karda kıştı %95'e yakın menzil verimliliği sağlıyor. Araba almadan önce her zaman bu detaylara dikakt edilmeli sonradan pişmanlık yaşamak istemiyorsanız.

    • @SelimKrespin
      @SelimKrespin  8 месяцев назад

      Evet tam olarak anlatmak istediğimiz de buydu. Yorum için teşekkür ederim. 🙏

  • @CNG75
    @CNG75 9 месяцев назад

    Beraber videolar yapın denk geldikçe memnun oluruz 😊

  • @cahitoztufekci8837
    @cahitoztufekci8837 9 месяцев назад

    Teşekkürler....bir abone de benden...batarya tiplerinin verimliliği hakkında açıklama bekliyorum..ÖR: Ni-Cd...Li-İon...Li-Fe...vs

    • @SelimKrespin
      @SelimKrespin  9 месяцев назад

      O konuda henüz kendimi bilgili hissetmiyorum. Tam öğrenmeden de video çekip kimsenin vaktini almak istemem.

  • @bekirelmas7721
    @bekirelmas7721 9 месяцев назад

    Erzurum şartlarında togg da Aralık ayında yüzde onluk bir menzil azalması var ama ısı pompası bunu tolere eder mi ona bakmak lazım veya ne kadarını tolere eder

    • @SelimKrespin
      @SelimKrespin  9 месяцев назад

      %10 la sınırlı kalırsa cok iyi rakam. Ben daha fazla düşüş bekliyorum. Biraz daha deneyimlemek lazım.

  • @namktanrkulu101
    @namktanrkulu101 9 месяцев назад

    Arkadaşım togg v2 aldı. Şehirlerarasi yolda 120-140 gidiyor. Klima açık. Araba 250 km menzile düşüyormuş. Sarj istasyonu kurdu. Kullanmıyor sıkıldı galiba. Isi pompası bedeli en fazla 100-150 bin TL olsun. Eksikliğine değmedi. Togg kışın 1,6 dizelden fazla yakıyor. Lityumsuz batarya paketleri çıkmış. düşünseler iyi olur. Yok klimayı kısacağım yok bilmem ne. Teslada yüke binsin kışın bak ne oluyor. Herkes 70-80 km hız ile deneme sürüşü yapıyor. Bataryalar ne yüksek sıcağa geliyor nede normal soğuklara, aşırı soğuklara zaten hiç gelmiyor. Bence şimdiki teknoloji yetersiz.

    • @SelimKrespin
      @SelimKrespin  9 месяцев назад +1

      Namık bey, Togg için yorumumu tasdiklemişsiniz resmen :). Yalnız Tesla’nın ısı pompası teknolojisi çok ileride. Eğer verim dediğiniz kadar çok Tesla araçlarda da düşseydi en çok satılan araç ülke bazında Norveç olmazdı. Bu arada Tesla ile de 200 üst giderseniz 250km +_ menzil yapıyor. 110 altı giderseniz 450-500.
      Şehirden şehire de fark gösteriyor bu oranlar. Elbette teknoloji ilerledikçe menzil artacak. Yalnız şu an yeni üretilen araçlarda güvenlik önlemleri sebebiyle 40km menzili düştü teslanın 🤦🏼‍♂️

  • @tolgagolge7168
    @tolgagolge7168 9 месяцев назад

    Güzel olmuş emeğinize sağlık.

  • @KeremKaraman-e9m
    @KeremKaraman-e9m 9 месяцев назад +1

    Hiçbirşey anlamadım o kadar izledim ama bilip bilmeden video çekilince böyle oluyor.Belki ben anlayamadım.Başlıkta ısı pompası demişsiniz,anlatmaya çalıştığınız batarya ısı yönetim sistemi.Terimleri karıştırmışsınız.Yabancı sitelerden almışsınız animasyonu ,orada ısı pompası anime edilmiş ama siz hiçbirini anlatamamışsınız.Isı pompası BMS denilen şey değil,.BMS pil yönetim sistemi.
    Arkadaşlar ısı pompası sistemi 18.yüzyıldan beri 300 yıldır var,modern hali de Daikin ile 50 yıldır herkesin evindeki Split klimada mevcut.Elektirikli araçlardaki kullanım de benzer şekilde zaten.Peltier veya rezistans ısıtıcılara göre daha verimli ve elektrikli bir araçta zaten klima varsa ısıtmayı (aracın kabinini ve bataryayı)da klimayla yapma saydığım diğer yöntemlerden daha hesaplı olacağı için kullanılır.BMS hem bataryanın elektrik statüsünü (sarj-deşarj) hem de fiziksel çevre (ısıtma -soğutma )ortamını ayarlayarak optimum verimli şartları sağlar.
    Health Pump En basit anlatımla klimanın iki taraflı çalışması olarak anlatılabilir.
    Umarım Semih bey bilgilendirme kanalı açmaz .

    • @SelimKrespin
      @SelimKrespin  9 месяцев назад

      Yorum için teşekkürler. Togg da ısı pompası yok ama klima var. Senin tezine göre klima ile togg menzil kaybetmeyecek. Ne de olsa BMS lazım olunca klimayı açacak pili ısıtacak.
      Benim anladığım ısı pompası bms için olmazsa olmaz bir parça ve de maliyetli bir parça. Konu hakkında bilgisi olan/olmayan bazı kullanıcılar bu parça olmazsa da bir şey olmaz diyorlar. Tesla bu konuya sağlam Ar-Ge yapmış, arabanın motor dizaynı arabanın içindeki ısıyı alıp gerektiğinde pili ısıtması gibi. Isı pompası dediğiniz gibi eski bir terim/ keşfedilmiş bir teknoloji olabilir; Teslada bunu daha iyi geliştirip maximum verim almayı amaçlamışlar. Videoda da dediğimiz gibi bu kış göreceğiz farkını hep beraber. 🔋🪫Animasyonu teslanın ısı pompası videosundan aldım, biraz görsel güzel olsun diye. Ben son kullanıcı olarak halen öğrenmeye çalışıyorum. Vakit ayırıp izlediğiniz için teşekkür ederim. 🙏

    • @semihkesgin
      @semihkesgin 9 месяцев назад

      İyi günler herhangi bir kanal açma düşüncem yok ben sevmiyorum bu işleri, ikinci olarak sohbet ortamında geçtiği için herhangi bir verilerle teknik anlamda konuşmadım zaten. BMS ile bu bahsettiğimiz alt sistemler ortak çalışır, sizin de yazdığınız parametreler dahil olmak üzere batarya yönetim ve araç bilgisayarı bu bilgiler üzerinde veri işleyerek sistemin optimum çalışmasını sağlar. Isı pompası kendi başına bir donanım olsa da asla bağımsız olarak çalışmaz. Isı pompası sadece aracın bataryasını ısıtmaz soğutma görevini de üstlenir, BMS’de bahsettiğiniz o soğutma görevini ısı pompası üstlenir zaten. Yorumunuz için teşekkür ederim ama teknik konuşmak isterseniz bahsedilen kanala gelebilirsiniz. Servis ve teknik detaylar alt başlığında görebilirsiniz.,

    • @opporealme4311
      @opporealme4311 9 месяцев назад

      Selim bey,hala netlestiremedik sanırım.Toggda klima var,ısı pompası yok . klimayı isı pompası olarak kullanacak şekilde yapsalardi isi yönetim sistemi koymadan bile %30a varan ekonomi elde ederdi.Buna isi yönetim sistemi ekleyip de %50ye varan ekonomi sağlanabilir.(peltier sistemine göre)Bunu yapanlara örnek Tesla.
      Semih bey bilginize,emeğinize saygılıyım .Videoyu izleyin lütfen,isi pompasi ile isi yönetim sistemini birbirine karıştırıp anlatmışsınız,kafa karisiyor.Madem basitçe anlatacaksınız isi pompasi =tersine çalışan klima ama bms ile beraber isi yönetim sistemi ise isinpompasini da kapsayan karmaşık bir sistemin adı.
      Bir araçta klima isi pompalı olabilir ama isi yönetim sistemi olmak zorunda değil .Olursa daha vetimli olur,Tesladaki gibi .İsi yönetim sistemi (bms ile beraber bahsediyorum) klimayı(heatpumplu),motor ısısını,fren ısısını vs kullanarak ısıtıp ,tersi şekilde klimayı (soğutucu) ,hava akımını da kullanarak soğutmayı sağlar.Kapali devre olarak bu yaz-kış optimum motor ve pil ısısını hedefler.

    • @semihkesgin
      @semihkesgin 9 месяцев назад

      @@opporealme4311 Öncelikle merhaba hocam, klimayı ısı pompası olarak kullanmayı düşünürseniz enerji tüketiminiz oldukça artacaktır, ptc daha iyi bir çözüm olabilir klimadan, evet bir şeyleri basitçe anlatmaya çalıştım fakat sizde takdir edersiniz ki BMS ile Isı pompası birbirinden bağımsız (iletişimsiz) çalışan parçalar değiller. Ayrıca BMS sistemi olmayan herhangi bir elektrikli araç örneği verebilir misiniz bana ?

    • @opporealme4311
      @opporealme4311 9 месяцев назад

      Mesajlarımda BMS olmayan elektirikli arac vardır demedim ,çok hücreli lityum iyon pillerde bu muhakkak vardır ( eski donemde ,jel akululerde olmayan vardı,ama konumuz bu değil)
      Peltier sistemi çok fazla elektirik tüketir,bunun yerine klimanın heatpumpini kullanmak daha ekonomiktir.BMS ile çalışan isi yönetimi sayesinde pilin ısısını da kullanarak bu ekonomiklik iyice artar(kış sartlarinda ptc ile kiyaslandiginda).Yazın ise pil/motor soğutmaya ihtiyaç olduğundan klimanın enerji tüketimi biraz artar.
      Aslında videonun basligina uygun olan , izleyenlerin anlayacağı çok basit bir anlatim su olabilir: heatpump =split klimalardaki gibi klimanın sıcak uflemesi.İsi yönetim sisteminin(Bms kontrolunde olarak) pil/motor ısısı,frenleme ısısı ve klimanın bu heatpump olaynin beraber sistemi (ve kabini )optimum ısıda tutmasi.Yazin da kışın da.
      Yazmak zor ama konuşarak insanlara daha kolay bilgi aktarılabilir.Dogru olmak şartıyla.

  • @blacktakedown
    @blacktakedown 9 месяцев назад

    Konu abartılmış . Aynı teknoloji güncel tüm elektrikli araçlarda var. Çoğu eski araçlarda da verimli veya verimsiz şeklinde mevcut. Ha ısı üreten klima çalışmış ha ptc çalışmış. Batarya ısı kontrolü tüm araçlarda ısıtma ve sogutma olarak var . Isı pompası farkı sadece daha tasarruflu olmasını sağlayacaktır. Zaten - derecelere düştükçe ısı pompasınında verimliliği azalacaktır. Olmasının Arasındaki tek fark tasarruftur.

    • @SelimKrespin
      @SelimKrespin  9 месяцев назад

      Yorum için çok teşekkürler. Aslında biz biraz abarttık haklısın ama Tesla'dan daha güncel bir arabamız var, Togg. Özellikle gruplarda Togg'un bu yönünü savunan kişiler var. Biz biraz da buna dikkat çekmek için çektik bu videoyu. Amerikayı tekrar keşfetmeye çalışmanın hata olduğu göstermek istedik :) Diğer taraftan Tesla araçlarının ısı pompası farkını bence bu sene içinde diğer araçlarla karşılaştırınca göreceğiz.

    • @semihkesgin
      @semihkesgin 9 месяцев назад +2

      PTC ile ısı pompası arasında ki farkı soğuk bir iklimde deneyimleyebilirsiniz. En kötü ısı pompası donanımı en iyi PTC sisteminden iyidir.

    • @fatihmetin178
      @fatihmetin178 9 месяцев назад +1

      Düşük sıcaklıklarda ısı pompası nasıl verimliliğini azaltacaktır biraz açar mısın? Cidden merak ettim Norveç’te yaşayan ve 5 senedir elektrikli araç kullanan biri olarak soruyorum?

    • @fatihmetin178
      @fatihmetin178 9 месяцев назад

      Ayrıca 2023 dünyasında ısı pompası olmayan bir aracı dünyaya pazarlayamazsın!

    • @semihkesgin
      @semihkesgin 9 месяцев назад +1

      @@fatihmetin178 Isı pompasının asıl amacı düşük sıcaklıklarda verimli olması zaten, bilmeyen konuşuyor işte hocam boşver